Кропивницький - сторінка 2

Чим громада Кіровоградщини вразила письменника Сашка Дерманського (ФОТО)

  • 2022-02-20 13:06:31
  • перегляди: 0

Український дитячий письменник Сашко Дерманський з творчим візитом відвідав Попельнастівську громаду на Кіровоградщині.

Він здійснив поїздку селами громади. Після зустрічей з читачами в Добронадіївці, Червоній Кам'янці і Попельнастому письменник наголосив, що приємно вражений рівнем бібліотек, активністю працівників відділу культури і наших читачів.
Зустрічі зібрали понад дві сості дорослих та дітей, і дозволили присутнім заглянути на письменницьку “кухню”.

Сашко Дерманський читав уривки зі своїх книжок, розповідав про власне дитинство у селі, відповідав на запитання, провів автографсесію та фотографувався з охочими.
"Навіть не міг уявити, що десь в українських селах люди так можуть дбати про культурне життя громади. Те, що побачив і почув у Попельнастому й ще кількох селах, приємно вразило. Відремонтовані чудові бібліотеки, неймовірний музей, будинки культури, в яких працюють найрізноманітніші гуртки, студії, спортивні секції, музичні колективи і, найголовніше, – фантастичні люди, закохані в свою справу. Шалені в своїй любові до справи, якій віддаються сповна, та до рідної землі. Яке ж це щастя, коли є стільки чудовезних і натхненних Людей, котрі так вперто й окрилено дбають про всебічний розвиток своїх юних земляків", – зазначив після зустрічі дитячий письменник.
Він подякувавза теплий прийом, палкі серця й трепетні душі.

Підставою для емоцій столичного гостя стали зустрічі з читачами та екскурсія територією громади, культурно-освітнім центром “Толока”. На останній були присутні голова Попельнастівської громади Олег Волянський, який координував проведення заходу, перший заступник Олександр Труш, начальник відділу культури Михайло Ковальчук, начальник відділу освіти Віта Симоненко, спеціалісти відділу культури.

В Кропивницком мужчина 10 раз обворовал свою девушку

  • 2022-02-20 13:06:30
  • перегляди: 0

В Кропивницком суд приговорил мужчину к более чем четырем годам за решеткой за несколько грабежей. Причем их жертвой стала девушка преступника. Об этом пишет "Златопиль". На суде парень рассказал, что пошел на ограбление ради наживы, заявил, что ему нужны были деньги. С января 2019 года он приглашал девушку к себе, а затем отлучался. Как выяснилось при расследовании, горе-Ромео шел домой к знакомой и с помощью ключа-дубликата попадал в квартиру. Первый раз из чужого дома он унес три тысячи гривен и 30 долларов США. Поскольку пропажу не заметили — решил наведаться еще раз. Второй "заход" принес ему тонометр и мобильный телефон. Ценности он продавал. Мужчина вошел во вкус и продолжил красть различные суммы — 2000 гривен, 1700, 780. Не пропустил и другое имущество, даже алюминиевую посуду. Читайте также: Погиб первый военный с начала обострения в ООС Всего удалось узнать про около 10 случаев грабежа.

Житель Кіровоградщини збрехав поліції, що його побили і пограбували

  • 2022-02-20 12:54:31
  • перегляди: 0

На Кіровоградщині слюсар локомотивного депо заявив у поліцію, що його вдарили по голові, а поки він був у безпам’ятстві – пограбували.

Про це йдеться в матеріалах Знам’янського міськрайонного суду, інформує Златопіль.

Чоловік розповів, що пригода сталася на зупинці громадського транспорту в с. Дмитрівка Кропивницького району. Начебто невідомий наніс йому удар по голові, внаслідок чого він впав та втратив свідомість. Коли прийшов до тями, то виявив, що зникли 12300 гривень та мобільний телефон НОМІ.

Як з’ясували правоохоронці, ушкодження чоловік отримав з власної необережності, його ніхто не грабував, а того дня він взагалі не був у Дмитрівці.

За фактом неправдивого повідомлення у поліцію розпочали кримінальне провадження. За такі дії обвинуваченому призначили покарання у вигляді обмеження волі на строк два роки.

На підставі ст. 75 КК України, його звільнили від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік.

Кіровоградщина: Схід ГЗК відзавтра можуть відключити за борги з електроенергії

  • 2022-02-20 11:33:45
  • перегляди: 0

Єдине в Україні підприємство, що виробляє паливо для українських АЕС – ДП Схід ГЗК – вже відзавтра можуть відключити за борги з електроенергії.

Трудовий колектив державного підприємства, лідери Незалежної профспілки гірників України заявили, що робитимуть усе, щоб не допустити зупинки роботи ДП, його затоплення, знищення дороговартісного обладнання. Про це інформує голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.
Лідери НПГУ «Схід ГЗК», Дмитро Бондарєв уже звернулись до голови Кіровоградської обладміністрації з проханням взяти ситуацію на контроль та не допустити знеструмлення шахт з видобутку урану.

На Кіровоградщині підприємця засудили за умисне вбивство

  • 2022-02-20 11:12:20
  • перегляди: 0

Приватного підприємця із Гайворона, який займається ремонтом взуття, засудили за умисне вбивство.

Про це йдеться в матеріалах Гайворонського районного суду, інформує Златопіль.

За інформацією, пригода сталася 20 жовтня 2021 року. В приміщенні майстерні «Ремонт взуття» обвинувачений і потерпілий розпивали алкоголь. Останній вийшов із майстерні, аби справити неподалік природні потреби. Обвинувачений обурився через його поведінку, вибіг із приміщення і 4 рази вдарив його ножем, яким до того нарізав ковбасу. В результаті у лікарні чоловік помер від гострої крововтрати.

За цим фактом розпочали кримінальне провадження. Обвинувачений свою провину визнав. За такі дії його ув’язнили на 7 років і 6 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Кіровоградщини збрехав поліції, що його побили і пограбували

Свіжа статистика коронавірусу в області станом на 20 лютого

  • 2022-02-20 11:03:22
  • перегляди: 0

Cтаном на 20 лютого за добу зареєстрували 321 новий випадок СOVID-19 в обасті.

Як повідомляє обласний центр контролю та профілактики хвороб, по районах та територіальних громадах:

  • Голованівський район – 7, з них дітей – 1 (Голованівська ТГ – 5; Вільшанська ТГ – 1, дитина віком 2 роки; Побузька ТГ – 1);
  • Кропивницький район – 137, з них дітей – 2 (Знам’янська ТГ – 1; Катеринівська ТГ – 1, одна дитина віком 2 роки; Кропивницька ТГ – 124, одна дитина віком 1 рік; Первозванівська ТГ – 1; Аджамська ТГ – 1; Новгородківська ТГ – 5; Кетрисанівська ТГ – 2; Компаніївська ТГ – 2);
  • Новоукраїнський район – 97, з них дітей – 7 (Добровеличківська ТГ – 34; Новомиргородська ТГ – 18, одна дитина віком 16 років; Смолінська ТГ – 24, 2 дитини віком 8, 15 років; Рівнянська ТГ – 1, дитина віком 11 місяців; Помічнянська ТГ – 3, одна дитина віком 16 років; Піщанобрідська ТГ – 5, одна дитина віком 7 років; Маловисківська ТГ – 12, одна дитина віком 8 років);
  • Олександрійський район – 80, з них дітей – 5 (Петрівська ТГ – 2; Олександрійська ТГ – 43; Приютівська ТГ – 4; Пантаївська ТГ – 1, дитина віком 17 років; Новопразька ТГ – 1; Світловодська ТГ – 29, 4 дитини віком 1 рік, 12 та 16 років (2 вип.);
За останню добу померла 66-річна жінка з Добровеличківської ТГ Новоукраїнського району.

У Кропивницькому відпрацювали алгоритм дій щодо надзвичайної ситуації військового характеру (ФОТО, ВІДЕО)

  • 2022-02-20 10:30:29
  • перегляди: 0

У Кропивницькому для всіх зацікавлених провели практичний тренінг «Дії населення в умовах надзвичайних ситуацій військового характеру».

Містяни мали змогу отримати відповіді на більшість найпоширеніших питань, пов’язаних зі стратегією дій цивільного населення у випадку надзвичайної ситуації військового характеру.

Сцену Ковалівського парку було поділено на локації, де фахівці з відповідних галузей консультували та закріплювали практично алгоритми дій. За три години роботи локацій, у тренінгу взяло участь 179 особи.
Надання першої допомоги: початковий алгоритм дій при наданні першої невідкладної допомоги, СЛР, рани та кровотечі, учасники відпрацьовували з представниками Товариства Червоного Хреста України.

Поліцейські спецпідрозділу ТОР Патрульної поліції Кіровоградської області навчали тактичної медицини, розглянули застосування сучасних засобів індивідуального захисту. Відпрацювали алгоритм злагоджених дій населення та патрульної поліції в умовах надзвичайних ситуацій військового характеру.
Представник тероборони – Роман Малина, розповів про завдання Сил територіальної оборони, як можна підписати контракт та якою може бути взаємодія цивільного населення з територіальною обороною в умовах надзвичайних ситуацій військового характеру.

Представники вибухотехнічного відділення Головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області роз’яснили правила безпечного поводження при виявлені підозрілого предмету схожого на вибухонебезпечний пристрій або невідомих предметів.

Розповіли ознаки, що вказують на можливу належність підозрілого предмета до вибухового пристрою. Відпрацювали дії населення при виявленні вибухонебезпечних предметів, сучасних боєприпасів та саморобних пристроїв, які використовуються в терористичних цілях.
Разом з Анатолієм Компанійцем та інструкторами тренінгового центру головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області учасники тренінгу відпрацювали безпечне поводження зі зброєю, ознайомилися з будовою та принципами дії автоматичної зброї.

Олександр Зобенко спільно зі спецпризначенцями 3-ого окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго провели заняття з тактичної підготовки.
Захід організовано ГО «Мобільна волонтерська група», ГС "Рада учасників бойових дій, інвалідів війни, членів сімей загиблих та волонтерів "Патріот", за сприяння Патрульної поліції Кіровоградської області, Головного управління Національної поліції України в Кіровоградській області, Товариства Червоного Хреста України в місті Кропивницький, спецпризначенців 3-ого окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго, представників батальону територіальної оборони міста Кропивницький, інструктора з тактичної підготовки Олександра Зобенко.
Наталія Салімова
Фото: Відаді Салімова
Відео Марії Компанієць можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/107005150687359/videos/257376079881880 (https://www.facebook.com/107005150687359/videos/257376079881880)

Письменники Кропивниччини ініціювали розмову про ветеранську прозу

  • 2022-02-20 09:36:48
  • перегляди: 0

19 лютого письменники Кропивниччини ініціювали розмову на тему жанру ветеранської прози в сучасній літературі. Про це йдеться на офіційній сторінці Кіровоградської обласної організації НСПУ у Facebook. Це питання є важливим з багатьох причин. З одного боку, ветеранська проза є жанром, що виник закономірно із подіями, які відбуваються на сході нашої держави. З іншого боку, це жанр, у якому сьогодні працюють як професійні письменники, так і автори, яких письменниками зробила війна. Також не слід забувати, що ветеранська проза, власне, не є новим жанром – згадаймо твори митців ХХ століття…
«Ветеранська проза: жанр чи необхідність?» – так було сформульовано тему літературного салону, започаткованого нещодавно Кіровоградською обласною організаціє НСПУ.
Під час зустрічі присутні могли послухати виступи письменників, науковців, педагогів з різних куточків України: Григорія Клочека, Тамари Горіха Зерня, Артема Попика, Оксани Буянової, Максима Корнієнка, Тетяни Левінської, Василя Левицького, Надії Гармазій, Світлани Ковтюх, Тетяни Карман, Олени Павленко, Ганни Лапко та інших.
«Нас тішить, що на ініціативи письменників Кропивниччини вже вкотре відгукуються люди з усієї України, люди, яким є ЩО сказати. Сьогодні до нашої розмови, зокрема, долучилися письменники, які пишуть про те, що знають дуже добре з власного досвіду. Це авторка чи не кращого сьогодні роману про реальних людей і реальне життя в умовах війни «Доця», який нині вийшов у фінал Шевченківської премії, і також роману «Принцип втручання» Тамара Горіха Зерня. Також з нами був Артем Попик, який ще недавно мав позивний Лемур, а після повернення з АТО почав писати, то ж нині відомий як автор книги “ПроКотел та інші оповідки”. Це була жвава й невимушена розмова, яка неодмінно має бути відрефлексована», – зазначають організатори.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.
Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/
“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.

Роковини: у кропивницькому музеї вшанували легендарного Чміля (ФОТО)

  • 2022-02-20 09:07:00
  • перегляди: 0

Рівно вісім років тому, 20 лютого 2014 року, від кулі снайпера на Інститутській у Києві загинув один із найактивніших учасників Євромайдану.

У Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї відбувся вечір пам’яті Героя України, Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка, в якому взяли участь старші наукові співробітники Музею мистецтв.
Пам’ять загиблих на Майдані вшанували хвилиною мовчання. Поетеси Олена Трибуцька та Олена Надутенко продекламували свої поезії, а Олексій Цокалов, друг Віктора Чміленка, поділився спогадами про події 2014 року у Кіровограді, нині – Кропивницький, та Києві.

Завершився вечір пам’яті переглядом документального фільму "Чміль", в якому йдеться про життя та смерть Віктора Чміленка.
Довідково: Віктор Іванович народився 4 лютого 1961 у місті Бобринець Кіровоградської області. Український фермер, громадський активіст, учасник Євромайдану.
24 лютого 2014 року на честь Віктора Чміленка перейменували одну з центральних вулиць міста Кіровоград, нині – Кропивницький.

На Кіровоградщині створили Муніципальну лігу

  • 2022-02-20 08:45:55
  • перегляди: 0

Громади Кіровоградщини утворили Муніципальну лігу – консультативно-дорадчий орган при обласній раді, який формується на термін повноважень скликання обласної ради.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією сайту Кіровоградської облради.

«Місія Муніципальної ліги полягає в об‘єднанні спільних зусиль обласної ради і територіальних громад задля розвитку Кіровоградської області через добробут кожної громади, задля укріплення самоврядування та місцевого лідерства, а також впливу на державну політику через призму запитів і потреб громад Кіровоградської області», – йдеться у положенні. Своїми завданнями Муніципальна ліга визначила сприяння конструктивній та широкій взаємодії органів місцевого самоврядування в області, спільна робота над реалізацією проєктів соціально-економічного та культурного розвитку громад, детальне вивчення інвестиційного потенціалу та створення актуальних інвестиційних пропозицій, підготовка дієвої стратегії розвитку області, залучення коштів із обласного та державного бюджетів, ДФРР та інших фондів, програм закордонних партнерів для розвитку громад тощо.

Нагадаємо, у грудні голова обласної ради Сергій Шульга анонсував створення Муніципальної ліги на Кіровоградщині.

Читайте також: Голова облради як колишній військовий закликав Кіровоградщину зберігати спокій

Директор Олександрії – про попередній контракт з Ернестом: Це чутки. Офіційні новини будуть на сайті

  • 2022-02-20 08:00:19
  • перегляди: 0

Директор «Олександрії» Дмитро Кітаєв прокоментував інформацію, що форвард «Львова» Ернест підписав попередній контракт з олександрійським клубом.

– Я не хочу це коментувати. Це чутки. Всі офіційні новини будуть на сайті «Олександрії», коли цьому буде час.

– Такий футболіст цікавий «Олександрії»?

– Непоганий футболіст, – сказав Кітаєв.

Tribuna.com

Серед причин забруднення питної води – порушення ширини санітарно-захисної смуги водоводів

  • 2022-02-20 06:36:19
  • перегляди: 0

Результати обстежень джерел водопостачання, що провели фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини,виявили ряд порушень стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді, контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Серед основних порушень вимог чинного законодавства у сфері водопостачання, що безпосередньо впливають на безпечність, якість води, її епідемічне значення:

не організовано та не витримується ширина санітарно-захисної смуги водоводів та водопровідних мереж,
не встановлені зони санітарної охорони джерела питного водопостачання, не організовано їх облаштування, огородження, відповідно до вимог діючих ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди»,
не дотримується охорона джерела у межах першого, другого та третього поясу санітарних зон,
у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання недотримується особливий режим санітарної охорони згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.1998 № 2024: не здійснене планування, монтування охоронної сигналізації, освітлення, в межах зон розміщуються сільськогосподарські угіддя, споруди, в яких зберігаються господарсько-побутові відходи, вигреби, відбувається відстій великогабаритного транспорту та забруднення ґрунту рідинними мастильними матеріалами, випасається велика рогата худоба, складується гній від домашніх тварин, територія не покошена від бур'янів.

З початку 2022 року обстежено/перевірено 12 водогонів,

на 5 з них виявлено порушення санітарних норм та правил, з них на 3 водогонах не дотримується охорона джерела у межах першого, другого та третього поясу санітарних зон, не розроблений проект із зазначеними зонами санітарної охорони джерела, у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання недотримується особливий режим санітарної охорони (комунальне підприємство с. Плоско-Забузьке Вільшанської селищної ради, житлово-комунальне підприємство с. Вільного Соколівської сільської ради, водогін с. Новоолександрівка, Кропивницький район, Аджамська громада).
Мета зон санітарної охорони – охорона джерела водопостачання від забруднення. Загальним призначенням зон санітарної охорони є встановлення достатньо суворих обмежень, що покликані повністю виключити ймовірність забруднення джерел водопостачання.
Зоною санітарної охорони є територія і акваторія, де запроваджується особливий санітарно-епідеміологічний режим з метою запобігання погіршенню якості води джерел централізованого господарсько-питного водопостачання, а також з метою забезпечення охорони водопровідних споруд (ст. 1 Водного кодексу України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/213/95-%D0%B2%D1%80#Text)).
Для водопроводів господарсько-питного водопостачання та їх джерел встановлюються зони санітарної охорони зі спеціальним режимом (ст. 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»). (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4004-12#Text)
Залежно від типу джерела питного водопостачання (поверхневе, підземне), ступеня його захищеності і ризику біологічного, хімічного та радіаційного забруднення, особливостей санітарних, гідрогеологічних і гідрологічних умов, а також характеру забруднюючих речовин встановлюються зони санітарної охорони та окремі пояси особливого режиму цих зон.
Межі зон санітарної охорони та поясів особливого режиму встановлюються органами місцевого самоврядування за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, та органами державної санітарно-епідеміологічної служби (ст. 34 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2918-14#Text)).
Організація (визначення та облаштування) зон санітарної охорони передбачено наступними нормативними документами: закони України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», постанова Кабінету Міністрів України від 11.12.1998 № 2024 «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об'єктів», ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди».
З інформацією щодо організації та облаштування зон санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання можна ознайомитись за посиланням. (http://kr.consumer.gov.ua/doc/sanepid/pamjatki/zno_vodopos.pdf)

На Кіровоградщині шукають свідків ДТП

  • 2022-02-19 23:24:21
  • перегляди: 0

Правоохоронці розшукують свідків та очевидців ДТП, що сталася в Голованівському районі.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Слідчого управління поліції Кіровоградської області.

4 лютого близько 10.30 по вулиці Лесі Українки у Благовіщенському (автодорога Джулинка-Благовіщенське) сталася ДТП – автомобіль «Audi» виїхав на зустрічну смугу руху, де зіштовхнувся зі «Skoda».

За фактом ДТП у кримінальному провадженні проводять досудове розслідування.

Для встановлення всіх обставин події правоохоронці звертаються до громадян, які стали свідками дорожньо-транспортної пригоди, з проханням повідомити про це за номером «102».

КДК вирішив, що матч 11-го туру УПЛ Інгулець – Рух треба провести, але господарі подали апеляцію

  • 2022-02-19 20:57:29
  • перегляди: 0

Виконавчий директор УПЛ Євген Дикий розповів про справу матчу 11-го туру УПЛ «Інгулець» – «Рух», який перенесли через спалах ковіду в складі львівського клубу.

КДК ухвалив рішення, що матч треба провести, але «Інгулець» подав апеляцію. Зараз справу розглядатиме апеляційний комітет УАФ.

«Наразі справа перебуває у дисциплінарних органах Української асоціації футболу, тому ми чекаємо на остаточне рішення. Якщо для цього будуть підстави і це рішення знову не оскаржуватиметься, буде визначено дату матчу.

Якщо одна зі сторін буде мати зауваження щодо кінцевого вердикту, то вона може оскаржити його до Спортивного арбітражного суду в Лозанні.

З одного боку календар змагань у березні є доволі щільним. Проте ми маємо середи, у які, на жаль, наші клуби вже не беруть участь у єврокубках. Тому вільну дату для цієї гри знайти реально», – сказав Дикий.

Матч був запланований на 17 жовтня. «Інгулець» вважає, що «Рух» фальсифікував результати тестів на ковід.

«Футбол 24»

У кропивницькій школі їжу готують в параконвектоматі. Що це та чим годують учнів

  • 2022-02-19 17:54:24
  • перегляди: 0

У кропивницькій школі №6 їжу готують в параконвектоматі. Це кухонне обладнання, в якому можна запікати, смажити, тушкувати, варити на пару все, крім перших страв та напоїв – сказала шеф-кухарка шкільної їдальні Лідія Румянцева. Суспільне дізнавалось, хто придбав для школи це обладнання та скільки воно коштує.

70% усієї їжі для понад пів тисячі дітей готують на парконвектоматі – розповіла шеф-кухарка: "За короткий проміжок часу можемо приготувати більшу кількість страв. Виставляємо відповідні налаштування для кожної страви, і коли страва готова, машина про це сигналізує".

Хто придбав

Начальниця міського управління освіти Лариса Костенко розповіла, що обладнання купили за гроші з міського бюджету. Витратили 382 тисячі гривень: "Це обладнання окупить себе. Тому що майже вп’ятеро зменшиться споживання електроенергії".

Як модернізували харчоблок

Модернізацію шкільного харчоблоку розпочали 2016 року: встановили лінію роздачі, оновили обладнання для приготування їжі – розповіла директорка школи Надія Кравченко: "Для учнів важлива безпека, і харчування – серед без пекових пріоритетів.

Тому якісне приготування їжі передбачає якісну техніку і якісну організацію процесу виробництва".

Чим годують учнів

18 лютого на обід для учнів початкових класів приготували борщ подільський, омлет із сиром та з морквою.

Третьокласнику Дмитру Коробкову подобаються м’ясні страви, гречаний суп і салати, які готують в шкільній їдальні. Його однокласнику Нікіті Сугаку хочеться, щоб в чай додавали більше цукру.

За словами шеф-кухари, крім обіду, на лінії роздачі – дабл-меню. Це три меню, на вибір, для старшокласників: "Перше меню - пюре картопляне, , салат. Друге – картопля по-селянськи, риба з овочами, салат. Коштує 20 гривень. Третє меню намагаємось робити солодким: , сирники з кисломолочного сиру і салат з моркви, яблук та родзинок".

Восьмикласниця Ангеліна Вінницька розповіла, що, зазвичай, обідає картоплею та м’ясними стравами: "Знаю, що почали додавати менше солі, цукру, але цього не відчувається. Страви, які я їм в школі, я їм і вдома".

Мама учениці четвертого класу Жанна Небесна розповіла, що її донька у школі тільки снідає: "Не любить каші, каже, що несолодкий чай,

що манка буває солона".

Що відомо

За інформацією начальниці міського управління освіти, з 40 кропивницьких шкіл лінії роздачі з підігрівом мають п’ять, чверть шкіл міста мають сучасні харчоблоки: "Ми розробили шість проєктів, які подаватимемо на фінансування з субвенції по харчоблоках в рамках програми "Спроможна школа", на інші субвенції, щоб залучити гроші з держбюджету. До цих проєктів увійшли найбільші школи міста". Меню в школах змінилося з 1 січня. Наприклад, не повинно бути ковбаси та консервованих овочів – розповіла заступниця начальника управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галина Сабадаш: "Щодня мають бути овочі та фрукти. Зменшена кількість солі та цукру: у попередніх нормах було до 18 грамів, то зараз – 7,5 грамів на один прийом їжі. Зменшена кількість хліба, заборонені ковбасні вироби взагалі, заборонені консерви – і рибні, і плодоягідні. Є обмеження щодо кількості смаженої їжі: якщо це рибна чи м’ясна страва, то не більше одного разу на тиждень можна готувати саме смажене". Читайте також "Неможливо виростити людей майбутнього, якщо годувати їх їжею минулого". Клопотенко про шкільне меню. У Голованівському ліцеї відкрили лінію роздачі гарячого харчування. В олександрійській школі меню для учнів затвердили після спільного приготування і дегустації. "Змінилися продукти та обсяги". Чи звикли діти та кухарі на Кіровоградщині до нового шкільного меню. "Задача шкільного кухаря – заохотити дитину смакувати нові страви", – лікарка-гастроентеролог. Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб. Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

На Кіровоградщині фермер захопив 50 га сільськогосподарських земель

  • 2022-02-19 17:54:23
  • перегляди: 0

Керівник фермерського господарства підозрюється у самовільному зайнятті двох земельних ділянок у Новоукраїнському районі. Збитки територіальній громаді становлять 1.5 мільйона гривень. Про це повідомляє Кіровогрвдська обласна прокуратура, пише agronews.ua.

За даними слідства, фермер, після закінчення строку дії договорів оренди земельних ділянок, не продовжив їх у передбаченому законом порядку та не передав землі розпоряднику – відповідній сільській раді для подальшого проведення аукціону, з метою набування права власті чи користування. Натомість продовжував використовувати земельні ділянки загальною площею 48 га, для здійснення господарської діяльності – посіву та вирощування сільськогосподарських культур.

Вказаними протиправними діями керівник господарства завдав шкоду територіальній громаді на загальну суму 1.5 млн грн.

Наразі за процесуального керівництва Новоукраїнської окружної прокуратури підозрюваному повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 197-1 КК України – самовільне зайняття земельних ділянок.Досудове розслідування здійснюють слідчі Новоукраїнського РВП ГУНП в Кіровоградській області.

У Кропивницькому вчили поводитися зі зброєю

  • 2022-02-19 17:21:37
  • перегляди: 0

У Ковалiвському парку вiдбувся тригодинний тренiнг сьогоднi, 19 лютого, iнформує Златопiль.

Всiх бажаючих, якi долучилися, а таких було близько сотнi, вчили надавати першу медичну допомогу, поводженню зi зброєю та як дiяти при виявленнi вибухонебезпечних предметiв.

Також кропивничанам розповiли як дiяти пiд час надзвичаних ситуацiй. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Кіровоградщини збрехав поліції, що його побили і пограбували

Житель Кіровоградщини за 5 виловлених рибин сплатив понад 10 тисяч гривень

  • 2022-02-19 17:15:34
  • перегляди: 0

У Світловодському районі інспектори рибоохоронного патруля викрили браконьєра.

Про це йдеться в матеріалах Світловодського міськрайонного суду, інформує Златопіль.

За інформацією, чоловік розставив сітки у водосховищі та виловив 3 карася і 2 ляща. Заподіяв шкоду водним ресурсам України на загальну суму 8041 гривня.

За цим фактом розпочали кримінальне провадження. Обвинуваченого визнали винним і призначили покарання у вигляді 1 року обмеження волі. На підставі ст.75 КК України, звільнили від відбування покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк на 1 рік. Окрім відшкодування державі, за залучення експерта він сплатив понад 3400 гривень.