Львів

В жилом доме во Львове обрушилась лестница между этажами

  • 2022-02-21 02:46:15
  • перегляди: 0

В воскресенье, 20 февраля, во Львове в жилом трехэтажном доме по улице Старопигийская, 5 на лестничной клетке между третьим и вторым этажами произошло обрушение деревянного лестничного марша.

Об этом сообщает Государственная служба Украины по чрезвычайным ситуациям.

С помощью выдвижной лестницы сотрудники ГСЧС эвакуировали жителей со второго и третьего этажа подъезда. Уточняется, что информации о погибших или травмированных пока не поступала.

Для разбора конструкций обрушившейся лестницы были привлечены 17 человек и 4 единицы техники.

Сокальчан закликають поповнити ряди тероборони

  • 2022-02-20 22:36:47
  • перегляди: 0

Про умови служби в рядах Територіальної оборони інформували сокальчан самі військовослужбовці 20 лютого в центрі міста.

А голова Червоноградської районної державної адміністрації Андрій Дяченко анонсував нараду щодо питань територіальної оборони району. Захід відбудеться в понеділок, 21 лютого, об 11:00.

Керівник Сокальської міської ради Сергій Касян розповів кореспонденту «Червоноград24» Наталії Романчук, що сокальщина – одна із перших в області створила свій загін територіальної оборони.

«Загін буде функціонувати згідно із законом України «Про основи національного супротиву». І буде підпорядковуватися виключно батальйону Червоноградської територіальної оборони. Ми провели обстеження всіх бомбосховищ і приміщень укриття. Зараз проводяться роботи для того, щоб відновити ті бомбосховища, які цьому підлягають, і щоб у випадку непередбачуваної ситуації ми могли запропонувати населенню Сокальської ОТГ місце для укриття»

розповів Сергій Касян. В Сокалі уже реєструють охочих пройти службу в штабі. У міській раді уже створили списки атовців та мисливців, які вміють поводитися зі зброєю.

Ці люди (їх близько 700 осіб), як повідомив попередньо міський голова Сергій Касян, відповідальні й готові боронити свою громаду.

Проходити службу в Територіальній обороні можна двома способами:
за контрактом на рівні з військовими ( постійний штаб) або в оперативному резерві.

Усі охочі, хто не служив у Збройних силах України або яким виповнилося 40 років, можуть підписати контракт на проходження служби в оперативному резерві Тероборони. Вони пройдуть вишкіл на вишкіл та отримуватимуть за службу фінансову виплату, розмір якої залежатиме від інтенсивності служби. Для перетину кордону попередньо потрібно буде повідомити штаб. Влада району розглядає одразу кілька локацій для розміщення штабу Територіальної оборони: у Червонограді, в Соснівці або Сокалі.

Запис Сокальчан закликають поповнити ряди тероборони спершу з'явиться на Червоноград24 - Новини. Червоноградський район..

Львів ушанував пам’ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 20:30:24
  • перегляди: 0

Львів пам’ятає своїх захисників. 20 лютого в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.

У Львові в цей день відбулись поминальні заходи: покладання квітів, запалення лампадок та молитва на Личакові. До заходів долучились керівництво міста та області, а також представники міжнародної спільноти – посольств та консульств, які зараз розташувались у Львові. Від громади міста шану Героям прийшли віддати перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко та офіцерка Збройних сил України, радниця міського голови Львова Тетяна Науменко. Так, спершу відбулось покладання квітів та лампадок до могил осіб, що загинули під час Революції Гідності, генерала С. Кульчицького, полковника А. Соколенка та борців за волю України на полі почесних поховань № 67 Личаківського кладовища. Далі духовенство провело чин екуменічної панахиди.

У Львові в небо запустили промені світла на честь Героїв Майдану

  • 2022-02-20 20:27:35
  • перегляди: 0

20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні, у Львові на Меморіалі героїв Небесної сотні відбулася акція пам’яті.

Як повідомляє Zaxid.net, у акції взяли участь родини героїв Небесної Сотні, учасники Революції гідності, духовенство та мешканці міста. Вшанування пам’ять героїв Майдану розпочали з молитви, потім звучали пісні на честь Небесної Сотні, далі лунали імена героїв, а наприкінці заходу, у пам’ять про загиблих, у небо запустили світлові промені.

Во Львове в многоэтажке обрушилась лестничная клетка: жильцы оказались заблокированными в квартирах

  • 2022-02-20 20:27:33
  • перегляди: 0

В воскресенье, 20 февраля, во Львове спасатели проводят разбор лестничной клетки, обрушившейся в жилом доме. Жильцы оказались заблокированными в квартирах.
Об этом сообщает Информатор со ссылкой на пресс-центр Госслужбы по чрезвычайным ситуациям во Львовской области. Сообщение об инциденте Служба спасения "101" получила в 13:20.

"Поступило сообщение об обвале лестничной клетки в жилом доме на улице Ставропигийской. По прибытию спасателей к месту вызова выяснилось, что произошел обвал лестничной клетки со 3-го по 2-й этаж. В квартирах находятся люди. Информации о погибших или травмированных нет", - говорится в сообщении.

В настоящее время спасатели проводят разбор конструкций обрушившейся лестницы. На месте от ГСЧС привлечены 3 единицы спецтехники и 18 человек личного состава.

Напомним, ранее в Ровно бросили под двери бизнес-центра самодельное взрывное устройство.
Также Информатор писал, что в квартире в Запорожской области взорвалась граната, мужчина лишился руки.
Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы не пропустить важные новости. За новостями в режиме онлайн прямо в мессенджере следите в нашем Telegram-канале Информатор Live. Подписаться на канал в Viber можно здесь.

У Львові затвердили план заходів цивільного захисту

  • 2022-02-20 20:24:42
  • перегляди: 0

Виконком затвердив план основних заходів цивільного захисту Львівської міської територіальної громади на 2022 рік та організаційно-методичні вказівки з підготовки населення до дій у надзвичайних ситуаціях на 2022-2023 роки.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

Зазначимо, цей план заходів та організаційно-методичні вказівки, як і щорічно, передбачають заходи із забезпечення готовності органів управління, сил та засобів цивільного захисту, її функціональних і територіальних підсистем до виконання завдань за призначенням; підготовку керівного складу і фахівців органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів цивільного захисту; навчання населення діям у разі виникнення надзвичайних ситуацій, а також здійснення контролю за станом впровадження заходів цивільного захисту на державному, регіональному та місцевому рівні.

У Львові в пам'ять про Героїв Небесної Сотні в небо зринули десятки світлових променів

  • 2022-02-20 20:21:35
  • перегляди: 0

Сьогодні на Меморіалі пам’яті Героїв Небесної Сотні відбулась мистецька акція «Промені Майдану», якою львівська громада вшанувала Героїв, які поклали своє життя за гідність і свободу. До акції долучився міський голова Львова Андрій Садовий, перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, голова ЛОДА Максим Козицький, керівники та представники дипломатичних відомств США, Британії, Канади, Австралії, Німеччини. Про це інформує пресслужба ЛМР.

"Своїми тілами вони зупинили армаду без зброї. Сьогодні часто звучить питання: "Чи Україна зможе вистояти?" Зможе! Це наша країна, нам нема куди відступати! З нами Бог. Слава Україні!", - сказав під час акції мер Львова Андрій Садовий.

Під звуки дзвону на Меморіалі пам’яті Героїв Небесної Сотні зачитали імена усіх Героїв, які поклали своє життя за гідність і свободу, та вшанували їх хвилиною мовчання. Відтак, після виступів поважних гостей Львова, зазвучали пісні про Небесну Сотню.

Кульмінацією дійства став момент, коли у небо зринули десятки світлових променів у пам’ять про наших захисників.

"Промені Майдану". У Львові відбулася мистецька акція

  • 2022-02-20 20:15:15
  • перегляди: 0

20 лютого у Львові на Меморіалі Героїв Небесної Сотні відбулась мистецька акція "Промені Майдану". Так у місті вшанували пам'ять Героїв Революції Гідності.

Як повідомили у пресслужбі Львівської міської ради, до заходу долучилися керівники та представники дипломатичних відомств США, Британії, Канади, Австралії, Німеччини.

На Меморіалі Героїв Небесної Сотні зачитали імена загиблих учасників Революції Гідності та вшанували їх хвилиною мовчання. Також там звучали пісні про Небесну Сотні.

Наприкінці мистецької акції у небо запустили десятки світлових променів у пам'ять про захисників України.

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Саме цього дня вісім років тому загинуло найбільше учасників Революції Гідності.

Читайте також: У Львові на Личаківському кладовищі вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні Читайте нас у Instagram: головні новини регіону

У пам’ять про Небесну Сотню у Львові в небо запустили світлові промені

  • 2022-02-20 19:57:34
  • перегляди: 0

У пам’ять про Небесну Сотню у неділю, 20 лютого, у Львові в небо запустили світлові промені. Мистецьку акцію провели на Меморіалі героїв Небесної Сотні на вул. Кривоноса.

Акцію «Промені Майдану» організувала Львівська міськрада. У ній взяли участь родини героїв Небесної Сотні, учасники Революції гідності, духовенство та мешканці міста.

Захід розпочали з молитви за героїв та мир в Україні, після чого прозвували пісні про Небесну Сотню, а після цього під звуки дзвону зачитали імені героїв Небесної Сотні. У пам’ять про загиблих у небо запустили світлові промені.

Нащадки Новаківського: У Львові відбудеться низка заходів до 150-річчя видатного митця

  • 2022-02-20 19:48:39
  • перегляди: 0

У перший день весни, 1 березня, у Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відкриють виставку «Маестро Олекса Новаківський в контексті сьогодення Львова», що складатиметься з творів зі збірок митців, приватних колекцій, також – з робіт викладачів і студентів Львівської національної академії мистецтв.

Ця експозиція – перша подія з низки заходів з нагоди 150-річчя Олекси Новаківського (1872 – 1935), про що повідомляє мистецтвознавець, науковий співробітник Музею Михайла Грушевського у Львові Іванна Новаківська. І нагадує, що з її ініціативи 2022 рік на Львівщини проголошений Роком Новаківського, про що є відповідне рішення обласної ради від 23 грудня 2021 року.

Олекса Харлампійович Новаківський – видатний художник і педагог. Народився у с. Слободо-Ободівка, що на Вінничині. Мистецького фаху вчився в Одесі (у художника-декоратора Ф. Клименка) та у Краківській Академії красних мистецтв (у Л. Вичульського і Я. Станіславського). Спілкувався з найвизначнішими польськими митцями Яном Матейком та Яцеком Мальчевським.

З 1913 року жив у Львові, куди переїхав за сприяння Митрополита Андрея Шептицького.

Крім творчої роботи, вдавався і до педагогічної праці – мав кілька десятків учнів.

1923 року заснував у Львові Мистецьку школу, яка стала відомим осередком малярської культури у Західній Україні. Новаківський втілював ідею Андрея Шептицького про розвиток національної образотворчої школи і створення українського мистецького навчального закладу в Галичині на зразок Академії мистецтв, реалізуючи ідею розвитку українського мистецтва на найвищому європейському рівні, яка водночас базувалася на національних традиціях та ідентичності української культури, філософському осмисленні сучасності, втіленні духовних символів і цінностей, просвітництві народу через мистецтво.

За словами Іванни Новаківської, на виставці буде представлено твори понад 50 львівських авторів різних поколінь, серед яких, зокрема, – Роман Сельський, Володимир Патик, Любомир Медвідь, Іван Марчук, Андрій Бокотей, Зеновій Флінта, Олег Мінько, Леся Крип'якевич, Іван Остафійчук, Роман Василик, Володимир Риботицький, Василь Бажай, Євген Равський, Михайло Бокотей, Микола Шимчук, Михайло Демцю, Борис Буряк,

Петро Сипняк, Роман Яців…

У показі – живописні твори, скульптурні композиції, художні скло, метал, кераміка та текстиль від учнів Олекси Новаківського, послідовників творчої манери Новаківського, метрів сучасного львівського мистецтва, творців сучасного концептуального мистецтва і не тільки.

Партнери заходу – львівські митці, Львівська обласна рада, львівський Палац мистецтв та Львівська національна академія мистецтв. Організатор події і куратор виставки «Маестро Олекса Новаківський в контексті сьогодення Львова» Іванна Новаківська сердечно запрошує від 1 березня до 4 квітня відвідати львівський Палац мистецтв, щоби оглянути експозицію, і цим запрошенням насправді не варто нехтувати, бо число видатних імен в одному місці і в один час насправді в хорошому сенсі збиває з ніг!

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Фото «Дню» надала Іванна НОВАКІВСЬКА

На території яворівської «Сірки» створять індустріальний парк

  • 2022-02-20 19:33:21
  • перегляди: 0

На Яворівщині створять індустріальний парк з об’єктами сільськогосподарської промисловості та логістичним центром. Про це повідомив міський голова Яворова Ігор Грабовський.

Джерело: ZAHID.NET

Яворівська міська рада ініціює створення індустріального парку загальною площею понад 50 гектарів. Він буде розміщений на території Залузького старостинського округу, на землях колишнього гірничо-хімічного підприємства «Сірка».

Нагадаємо, втілити такий задум стало можливо, коли Верховна Рада ухвалила два закони, що передбачають фіскальні стимули для учасників індустріальних парків. Цими документами, зокрема, передбачили звільнення від ПДВ, сплати мита при ввезенні на територію України нового обладнання для індустріального парку. Також підприємців буде звільнено від податку на прибуток протягом 10 років при умові його реінвестування. Зі свого боку, органи місцевого самоврядування також повинні долучитися до підтримки ІП, надаючи пільги на податки.

«Індустріальні парки у багатьох країнах стимулюють промисловий розвиток. Для України – це також одна із можливостей. Безперечно, це досить ефективний спосіб, щоб залучати інвестиції, створювати нові робочі місця. Відповідно на державному рівні треба подбати про належні умови та стимули, які підвищать роль індустріальних парків у розвитку промислового сектору України» – наголосив народний депутат Павло Бакунець.

На території «Сірки», де була промислова зона, залишилися потужності та комунікації, які можна використати для інфраструктури ІП. Основними напрямками його діяльності будуть сільськогосподарська та переробна галузь, органічне виробництво, логістичні потужності.

«До речі, Яворівський індустріальний парк – це ідеальне рішення для розміщення виробництва. Адже він розташований біля ключової міжнародної траси, поруч із кордоном. І така локація дає можливість і розмістити потужності, щоб розвивати сільське господарство, і створювати виробничі потужності для переробки продуктів сільгосптоваровиробників» – продовжує тему Володимир Хархаліс, депутат обласної ради від фракції Об’єднання «Самопоміч», представник групи компаній «Корміл».

У межах індустріального парку збираються побудувати молокозавод, елеватор для зберігання зерна, потужністю не менше 20 тис. тон, завод з виробництва кормових добавок та готових кормів, мукомельне підприємство, тобто млин, підприємство з виробництва круп та каш. Також тут запланували звести логістичний та бізнес-центри. Потенціал ІП може передбачати до 1000 робочих місць.

Ці нові робочі місця, безперечно, важливі і для розвитку Яворівської громади, яка сподівається також і на суттєве збільшення надходжень до бюджету. Як поінформував міський голова Ігор Грабовський, уже створено робочу групу та проведено нараду щодо наступних кроків. Потенційні інвестори, представники групи компаній «Корміл» зацікавилися ідеєю і нададуть консультаційну допомогу щодо удосконаленої концепції. Компанія також готова стати учасницею проєкту індустріального парку. Наступний крок – підписання меморандуму.

The post На території яворівської «Сірки» створять індустріальний парк first appeared on То є Львів..The post На території яворівської «Сірки» створять індустріальний парк appeared first on То є Львів..

У Львові 99% сміттєвих майданчиків обладнали контейнерами для органіки

  • 2022-02-20 19:30:38
  • перегляди: 0

У Львові 99% сміттєвих майданчиків мають контейнери для органіки. Їх перевізники встановлюють та вивозять безкоштовно. Із зібраної органіки роблять добриво, яке потім місто продає. Від початку року yf Львівську компостувальну станцію поступило більше 490 тонн органіки, з яких майже 300 тонн — харчові відходи. Про це Суспільному розповіла провідна технологиня комунального підприємства "Зелене місто" Мирослава Білокур.

Сортувати органіку мешканці будинку №106 на Стрийській почали більше року тому. Тоді там встановили перший бак для органіки. Із часом доставили ще один. За тиждень мешканці в середньому збирають півтора бака органічних відходів.

"Спочатку із сортуванням було велике напруження. Рекламували, проводили розмови з мешканцями, що це, все-таки, економія коштів. Найбільша проблема, що попадали туди упаковки. Переконати народ – це дуже складно. В нас іде економія, тому що ми платимо за змішане сміття бак по об’єму. А за органіку і за вторсировину — не платимо", — каже представниця житлово-будівельного кооперативу №57 Надія Ружевич.

Контейнерів для збору органіки у місті є 1350.

Забезпечені ними 99% сміттєвих майданчиків.

"Туди можна викидати всі органічні і харчові відходи – залишки з кухні, овочі. Це все дуже добре компостується, робиться продукт – компост. Не можна пакети, скло категорично не можна викидати, пластик, металеві різні ємності, банки. З продуктів харчування – не можна риби, м`яса", — каже начальниця відділу організації роздільного збору органічних відходів комунального підприємства "Зелене місто" Ірина Шевченко.

Усю зібрану органіку привозять на Львівську компостувальну станцію, що за адресою Пластова, 13. Її переробляють на компост – органічне добриво.

"Розміщуються на спеціально-відведених ділянках. Гілля – на окремій ділянці, яке ми згодом подрібнюємо на щепу, листя так само на окремій ділянці і органічні відходи теж на спеціальній ділянці, де ми потім формуємо борти. Борти — такі рядочки, вони закладаються шарами у спеціальному співвідношенні: органічні відходи — 60% і садово-паркові — 40%. Кожні 3-5 днів проходить аератор і насичує борти киснем, витісняючи натомість CO₂", — каже провідна технологиня комунального підприємства "Зелене місто" Мирослава Білокур.

Доцентка кафедри екології Львівського університету імені Івана Франка Ольга Цвілинюк каже, не можна, аби органіка потрапляла на звалище:

"Коли органіка гниє – нагромаджується метан. Коли він виділяється в атмосферу, він стає тією часткою парникових газів, які спричиняють техногенний парниковий ефект. Чим небезпечний техногенний парниковий ефект? Він веде до глобального потепління на планеті. А це призводить до змін клімату".

Читайте також: У Львові можна здати зношені речі на утилізацію. Як це зробити Читайте нас у Instagram: головні новини регіону

Світовий банк і МВФ також переїхали до Львова,- Financial Times

  • 2022-02-20 19:27:27
  • перегляди: 0

Про це інформує Financial Times, пише Dailylviv.com

Багато людей в Україні, які пережили вісім років війни на сході Донбасу, з недовірою відреагували на зростання напруженості цього тижня, коли деякі рейси були скасовані, а десяток країн закликали своїх громадян негайно покинути Україну. Уряд у Києві закликав до спокою та стверджував, що переїзд посольств до Львова був панікерським.У п’ятницю США попередили, що ситуація різко загострюється: на кордонах України перебуває до 190 000 російських військових, що перевищує 100 000 минулого місяця.Львів готується до будь-якого штурму. «За останні роки ми розслабилися . . . Але напруженість останніх місяців нас протверезіла», – сказав в інтерв’ю мерії Андрій Садовий, міський голова Львова.Чиновники запаслися медикаментами та кров’ю, нанесли на карту місця, такі як пішохідні підземні переходи, які можна було б використовувати як бомбосховища, розробили плани підтримки водопостачання в разі відключення електроенергії та продумали, як регіон міг прийняти наплив біженців.Енергійна відповідь міста на загрозу може бути зумовлена ​​його унікальною ідентичністю в Україні.

Регіон, анексований Радянським Союзом у 1945 році, майже повністю україномовний, рідкість у країні, де поширена російська мова. Він також відомий як оплот патріотизму та націоналізму.У міському єзуїтському костелі подружжя середнього віку молилося перед великим меморіалом воїнам зі Львова, загиблим у війні з підтримуваними Росією сепаратистами на сході. Фотографії загиблих вивішені на транспарантах біля святині, покритої осколками та шматками пошкодженого бомбою військового комплекту.«Львів завжди був осередком дисидентів», – каже Василь Кметь, директор бібліотеки Львівського університету імені Івана Франка. Він охарактеризував місто як таке, що має давню традицію повстання, відточену проти багатьох сил, які керували ним протягом століть.Коли радянський блок почав руйнуватися, Львів очолив зняття пам’ятників Володимиру Леніну. Кметь пам’ятає, що допомагав виносити гіпсовий бюст лідера комуністів із його шкільного класу. Для багатьох у Львові будь-яке зазіхання Росії є небажаним нагадуванням про його радянсье минуле.

Під час протестів на Майдані 2014 року, під час яких було скинуто колишнього президента України, підтримуваного Москвою, львів’яни були «дуже активними, найактивнішими», – сказав Кметь. Велика частина протестувальників, убитих у цих демонстраціях, була із Західної України та Львова. Багато людей також загинули в ході сепаратистської війни.Оскільки почуття національної ідентичності України посилюється перед обличчям загроз, багато хто у Львові відчуває, що їхнє місто знову відіграє важливу роль.

У Львові на Личаківському кладовищі вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 19:06:32
  • перегляди: 0

20 лютого у Львові на Личаківському кладовищі вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні. Про це повідомили у пресслужбі Львівської облдержадміністрації.

Львів'яни поклали квіти та лампадки біля могил Героїв, що загинули під час Революції Гідності, генерала Сергія Кульчицького, полковника Андрія Соколенка та борців за волю України на полі почесних поховань № 67 Личаківського кладовища. Також відбулася панахида за загиблими.

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Саме цього дня вісім років тому загинуло найбільше учасників Революції Гідності.

Читайте також: "Ангели пам'яті": львів'яни вшанували Героїв Небесної Сотні Читайте нас у Instagram: головні новини регіону

У Львові зупинився рух трамваїв (ФОТО)

  • 2022-02-20 19:00:27
  • перегляди: 0

У Львові через неправильно припаркований автомобіль зупинився рух трамваїв.

Про це пише Четверта студія з посиланням на повідомлення у спільноті «Варта-1».

На Личаківському кладовищі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 18:33:40
  • перегляди: 0

Сьогодні, 20 лютого, Львівщина вшановує 8-му річницю подій Революції Гідності. З цієї нагоди на Личаківському кладовищі відбулись заходи вшанування новітніх Героїв України.
Громадськість, родини Героїв Небесної Сотні та голова Львівської облдержадміністрації ОДА Максим Козицький поклали квіти та лампадки біля могил Героїв, що загинули під час Революції Гідності, генерала Сергія Кульчицького, полковника Андрія Соколенка та борців за волю України на полі почесних поховань № 67 Личаківського кладовища.

Опісля духівництво провело чин екуменічної панахиди за загиблими Героями.

Довідково: 20 лютого, в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні - згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Саме 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану. Серед Героїв Небесної Сотні 20 - родом із Львівщини.