У кропивницькій школі їжу готують в параконвектоматі. Що це та чим годують учнів

У кропивницькій школі №6 їжу готують в параконвектоматі. Це кухонне обладнання, в якому можна запікати, смажити, тушкувати, варити на пару все, крім перших страв та напоїв – сказала шеф-кухарка шкільної їдальні Лідія Румянцева. Суспільне дізнавалось, хто придбав для школи це обладнання та скільки воно коштує.

70% усієї їжі для понад пів тисячі дітей готують на парконвектоматі – розповіла шеф-кухарка: "За короткий проміжок часу можемо приготувати більшу кількість страв. Виставляємо відповідні налаштування для кожної страви, і коли страва готова, машина про це сигналізує".

Хто придбав

Начальниця міського управління освіти Лариса Костенко розповіла, що обладнання купили за гроші з міського бюджету. Витратили 382 тисячі гривень: "Це обладнання окупить себе. Тому що майже вп’ятеро зменшиться споживання електроенергії".

Як модернізували харчоблок

Модернізацію шкільного харчоблоку розпочали 2016 року: встановили лінію роздачі, оновили обладнання для приготування їжі – розповіла директорка школи Надія Кравченко: "Для учнів важлива безпека, і харчування – серед без пекових пріоритетів.

Тому якісне приготування їжі передбачає якісну техніку і якісну організацію процесу виробництва".

Чим годують учнів

18 лютого на обід для учнів початкових класів приготували борщ подільський, омлет із сиром та з морквою.

Третьокласнику Дмитру Коробкову подобаються м’ясні страви, гречаний суп і салати, які готують в шкільній їдальні. Його однокласнику Нікіті Сугаку хочеться, щоб в чай додавали більше цукру.

За словами шеф-кухари, крім обіду, на лінії роздачі – дабл-меню. Це три меню, на вибір, для старшокласників: "Перше меню - пюре картопляне, , салат. Друге – картопля по-селянськи, риба з овочами, салат. Коштує 20 гривень. Третє меню намагаємось робити солодким: , сирники з кисломолочного сиру і салат з моркви, яблук та родзинок".

Восьмикласниця Ангеліна Вінницька розповіла, що, зазвичай, обідає картоплею та м’ясними стравами: "Знаю, що почали додавати менше солі, цукру, але цього не відчувається. Страви, які я їм в школі, я їм і вдома".

Мама учениці четвертого класу Жанна Небесна розповіла, що її донька у школі тільки снідає: "Не любить каші, каже, що несолодкий чай,

що манка буває солона".

Що відомо

За інформацією начальниці міського управління освіти, з 40 кропивницьких шкіл лінії роздачі з підігрівом мають п’ять, чверть шкіл міста мають сучасні харчоблоки: "Ми розробили шість проєктів, які подаватимемо на фінансування з субвенції по харчоблоках в рамках програми "Спроможна школа", на інші субвенції, щоб залучити гроші з держбюджету. До цих проєктів увійшли найбільші школи міста". Меню в школах змінилося з 1 січня. Наприклад, не повинно бути ковбаси та консервованих овочів – розповіла заступниця начальника управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галина Сабадаш: "Щодня мають бути овочі та фрукти. Зменшена кількість солі та цукру: у попередніх нормах було до 18 грамів, то зараз – 7,5 грамів на один прийом їжі. Зменшена кількість хліба, заборонені ковбасні вироби взагалі, заборонені консерви – і рибні, і плодоягідні. Є обмеження щодо кількості смаженої їжі: якщо це рибна чи м’ясна страва, то не більше одного разу на тиждень можна готувати саме смажене". Читайте також "Неможливо виростити людей майбутнього, якщо годувати їх їжею минулого". Клопотенко про шкільне меню. У Голованівському ліцеї відкрили лінію роздачі гарячого харчування. В олександрійській школі меню для учнів затвердили після спільного приготування і дегустації. "Змінилися продукти та обсяги". Чи звикли діти та кухарі на Кіровоградщині до нового шкільного меню. "Задача шкільного кухаря – заохотити дитину смакувати нові страви", – лікарка-гастроентеролог. Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб. Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!




Comments

    No results found.