Серед причин забруднення питної води – порушення ширини санітарно-захисної смуги водоводів

Результати обстежень джерел водопостачання, що провели фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини,виявили ряд порушень стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді, контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Серед основних порушень вимог чинного законодавства у сфері водопостачання, що безпосередньо впливають на безпечність, якість води, її епідемічне значення:

не організовано та не витримується ширина санітарно-захисної смуги водоводів та водопровідних мереж,
не встановлені зони санітарної охорони джерела питного водопостачання, не організовано їх облаштування, огородження, відповідно до вимог діючих ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди»,
не дотримується охорона джерела у межах першого, другого та третього поясу санітарних зон,
у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання недотримується особливий режим санітарної охорони згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.1998 № 2024: не здійснене планування, монтування охоронної сигналізації, освітлення, в межах зон розміщуються сільськогосподарські угіддя, споруди, в яких зберігаються господарсько-побутові відходи, вигреби, відбувається відстій великогабаритного транспорту та забруднення ґрунту рідинними мастильними матеріалами, випасається велика рогата худоба, складується гній від домашніх тварин, територія не покошена від бур'янів.

З початку 2022 року обстежено/перевірено 12 водогонів,

на 5 з них виявлено порушення санітарних норм та правил, з них на 3 водогонах не дотримується охорона джерела у межах першого, другого та третього поясу санітарних зон, не розроблений проект із зазначеними зонами санітарної охорони джерела, у межах першого поясу санітарної охорони джерела водопостачання недотримується особливий режим санітарної охорони (комунальне підприємство с. Плоско-Забузьке Вільшанської селищної ради, житлово-комунальне підприємство с. Вільного Соколівської сільської ради, водогін с. Новоолександрівка, Кропивницький район, Аджамська громада).
Мета зон санітарної охорони – охорона джерела водопостачання від забруднення. Загальним призначенням зон санітарної охорони є встановлення достатньо суворих обмежень, що покликані повністю виключити ймовірність забруднення джерел водопостачання.
Зоною санітарної охорони є територія і акваторія, де запроваджується особливий санітарно-епідеміологічний режим з метою запобігання погіршенню якості води джерел централізованого господарсько-питного водопостачання, а також з метою забезпечення охорони водопровідних споруд (ст. 1 Водного кодексу України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/213/95-%D0%B2%D1%80#Text)).
Для водопроводів господарсько-питного водопостачання та їх джерел встановлюються зони санітарної охорони зі спеціальним режимом (ст. 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»). (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4004-12#Text)
Залежно від типу джерела питного водопостачання (поверхневе, підземне), ступеня його захищеності і ризику біологічного, хімічного та радіаційного забруднення, особливостей санітарних, гідрогеологічних і гідрологічних умов, а також характеру забруднюючих речовин встановлюються зони санітарної охорони та окремі пояси особливого режиму цих зон.
Межі зон санітарної охорони та поясів особливого режиму встановлюються органами місцевого самоврядування за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, та органами державної санітарно-епідеміологічної служби (ст. 34 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2918-14#Text)).
Організація (визначення та облаштування) зон санітарної охорони передбачено наступними нормативними документами: закони України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», постанова Кабінету Міністрів України від 11.12.1998 № 2024 «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об'єктів», ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди».
З інформацією щодо організації та облаштування зон санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання можна ознайомитись за посиланням. (http://kr.consumer.gov.ua/doc/sanepid/pamjatki/zno_vodopos.pdf)




Comments

    No results found.