Кропивницький

Кропивничани утворили фігурку янгола, в пам`ять про загиблих Героїв (ФОТО)

  • 2022-02-20 22:39:34
  • перегляди: 0

На площi Героїв Майдану зiбралися вiйськовi, ветерани, волонтери, небайдужi кропивничани.

Згадували полеглих на Майданi та учасникiв боїв у Дебальцевому, iнформує Златопiль.

З лампадок присутнi утворили фiгурку янгола, а з розмальованих касок iнсталяцiю – в пам’ять про загиблих у Дебальцевому.

Близько сотнi мiстян вшанували хвилиною мовчання полеглих Героїв, пригадали тi трагiчнi, але знаковi для нашої країни днi.

Громадський активiст та iсторик Юрiй Митрофаненко закликав всiх в цей складний час об’єднатися у боротьбi проти ворога.

На завершення всi присутнi заспiвали Гiмн України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кропивницькому помолилися за загиблих Героїв Небесної Сотнi (ФОТО)

Як у Кропивницькому вшановували пам’ять героїв Небесної сотні (фоторепортаж)

  • 2022-02-20 19:36:50
  • перегляди: 0

Сьогодні, 20 лютого, у Кропивницькому на площі Героїв Майдану відбулися заходи з вшанування героїв Небесної сотні.

По обіді представники обласної та міської влади разом із військовослужбовцями, волонтерами поклали квіти поклали квіти та поставили лампадки до пам’ятної дошки Герою України Віктору Чміленку. Потім поставили лампадки зі свічками до пам’ятного знаку Небесній сотні.

Ввечері на площі Героїв Майдану містяни, ветерани АТО вшанували пам'ять Небесної сотні та учасників боїв за Дебальцеве виклавши з лампадок янгола.

Перший бій у незалежній Україні: у Кропивницькому вшанували Героїв Небесної Сотні (ФОТО, ВІДЕО)

  • 2022-02-20 19:30:42
  • перегляди: 0

Сьогодні, 20 лютого, у Кропивницькому відбувся захід із вшанування Героїв Небесної Сотні.

На центральній площі міста - площі Героїв Майдану, близько 100 учасників акції встановили лампадки у формі янгола. Інсталяцію доповнили шоломами, в пам'ять про полеглих під Дебальцевим у 2015 році українських військовослужбовців.

Модерував захід історик та громадський діяч Юрій Митрофаненко. На самому початку він оголосив хвилину мовчання в пам'ять за всіма загиблими в тих лютневих подіях українцями. До слова запрошували всіх охочих.

- Тоді ми ще не знали, що ми захищаємо. Ми думали, що боремося з режимом, прагнемо євроінтеграції. Але як показав час, Майдан - це перший бій проти Московської імперії у незалежній Україні", - говорить учасник Євромайдану Павло Дайнеко.

Волонтерка Катерина Колтунова каже, що сьогодні була на заходах із 9-ричним сином і пояснювала йому за що ж вийшл люди на майдан.

- Це знакові події нашої новітньої історії. Ми маємо їх зберігати і передавати. Ці два місяці - січень і лютий - енергетивно заряджені: бій під Крутами, День соборності, захист Донецького аеропорту, бій під Дебальцевим і Герої Небесної Сотні, - говорить Катерина.

Юрій Митрофаненко закликав до консолідації усіх, хто переживає за долю країни. Також, на думку історика, існують певні маркери, за якими легко прзрізнити своїх та чужих:

- Якщо ти за незалежну соборну Укарїну - ти наш. Якщо ти проти Путіна - ти наш. Якщо ти за проросійський курс - ти чужий. І зараз це має бути головним поділом в Україні", - каже він.

Наприкінці заходу вже традиційно, присутні виконали Державний Гумн України.

У Кропивницькому створили Муніципальну лігу Кіровоградщини

  • 2022-02-20 18:51:24
  • перегляди: 0

18 лютого у Кропивницькому відбулося перше засідання Муніципальної ліги Кіровоградщини, участь у якому разом із головами і представниками 49 громад області взяв заступник міського голови Олександр Мосін.

Новостворена ліга має на меті тіснішу взаємодію громад для вирішення проблем, розвитку територій, обміну позитивним досвідом. Одним із важливих напрямків дільності Муніципальної ліги буде також розвиток інвестиційної діяльності і залучення інвестицій у громади. Для реалізації цього напрямку створять відповідну раду та карту інвестиційної привабливості області.

На першому засіданні Муніципальної ліги представники громад висловили пропозиції і зауваження до Статуту організації, а також обрали робочий орган ліги — Секретаріат.

Відбувся юнацький турнір Inhulets Cup (+фото)

  • 2022-02-20 18:39:28
  • перегляди: 0

У Володимирівці 19 лютого відбувся перший турнір "Inhulets Cup" серед юнаків 2007 р.н.
Протягом дня на полі тренувальної бази ФК "Інгулець" змагалися вихованці футбольної Академії "Інгулець" (Петрове), ФК "Молодь" 2007 р.н. та 2008 р.н. (Полтава), "Зірочка" (Кропивницький), ДЮСШ №7 (Дніпро), КДЮСШ №2 (Кропивницький).
Після проведених стикових матчів за 5-6 місце боролися "Зірочка" та ДЮСШ №7, в основний час матч закінчився з рахунком 2-2, серія пенальті виявила переможця, 5:4 на користь "Зірочки". За 3-4 місця змагалися футболісти "Молоді" 2008 р.н. з одноклубниками 2007 р.н. Цей поєдинок, після основного часу 1-1, закінчився серією пенальті які й виявили сильнішого, 7-6 на користь хлопців 2007 р.н.
Й нарешті, фінал, у якому зустрілися футболісти Академії "Інгульця" з вихованцями КДЮСШ №2, який закінчився перемогою кропивничан з рахунком 3-1. Вітаємо переможця та всіх учасників турніру, сподіваємося що "Inhulets Cup" увійде в традицію як і різдвяний турнір на призи Президента ФК "Інгулець" Олександр Поворознюк.

Пресслужба ФК Інгулець

Пам’ятаємо. Підтримуємо. Допомагаємо: у Кропивницькому презентували арт-проєкт для ветеранів

  • 2022-02-20 18:15:28
  • перегляди: 0

У музеї Олександра Осмьоркiна презентували науково-просвiтницький мистецький проєкт "Музей Олександра Осмьоркiна – мистецька територiя позитивних емоцiй". Про це повiдомляє Точка доступу з посиланням на пресслужбу мiської ради. Мета проєкту – створення комунiкацiйного майданчику для ветеранiв та членiв сiмей учасникiв АТО/ООС, волонтерiв, громадських ветеранських органiзацiй в рамках проведення в Кiровоградськiй областi соцiальної акцiї "Пам'ятаємо. Пiдтримуємо. Допомагаємо". Цей арт-проєкт передбачає не лише безкоштовне вiдвiдування музею та екскурсiйне обслуговування, презентацiї тематичних художнiх виставок, проведення творчих зустрiчей з митцями та влаштування майстер-класiв, органiзацiю музичних вечорiв та iнших мистецьких заходiв, а й психологiчнi практикуми з арт-терапiї. Читайте також: Практичний тренінг із військової підготовки провели у Кропивницькому (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Встановлюють обставини смерті жінки, чиє тіло знайшли у лісосмузі на території Кропивницького району

  • 2022-02-20 17:48:25
  • перегляди: 0

29 вересня 2021 року у лісосмузі Первозванівської сільської ради на відстані 2 км на захід від села Степове Кропивницького району та на відстані 1 км від автодороги Н-14, сполученням Олександрівка-Кропивницький-Миколаїв виявили тіло особи жіночої статі.

Прикмети особи: вік від 61 до 77 років, зріст близько 170 см, волосся коротке темного кольору, давність смерті на момент виявлення становить приблизно від двох тижнів до одного місяця, повідомили в управлінні карного розшуку поліції Кіровоградської області.
Також під час проведення огляду місця події було виявлено фрагмент шкарпетки сірого кольору з абревіатурою «ЗСУ».
Особливі прикмети: згідно з висновком експерта, особа за життя мала переломи нижньої та верхньої щелеп, верхня щелепа без зубів, на нижній щелепі збереглись 6 зубів.
Правоохоронці звертаються з проханням до усіх громадян, які володіють будь-якою інформацією про особу жінки, чи обставини її смерті, терміново повідомити за телефоном «102».

«Лютий холодець»: Аматорські велоперегони відбулися у Кропивницькому (ФОТОРЕПОРТАЖ)

  • 2022-02-20 17:06:52
  • перегляди: 0

В обласному центрі відбулися аматорські велоперегони «Лютий холодець 2022» сьогодні, 20 лютого. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.
Так, ініціювали захід аматорські велоклуби. У велопробігу взяли участь кількадесят спортсменів. Змагання почалися з лісової зони за ЦНТУ. Маршрут учасників складався з кола 1,5 км. Деякі учасники їхали три кола, частина спортсменів – два кола.
«У змаганнях взяли участь 65 велоспортсменів. Була делегація з Черкас, з Кропивницького, територіальних громад, зокрема, Соколівської. Це перший офіційний захід аматорських велоклубів Кропивницького у 2022 році. У нас 5 міських велоклубів затвердили спільний план заходів на рік, «Лютий холодець 2022» - перший з них. Крім того, що цей захід є пропагандою здорового способу життя, він має ще і соціальний характер. Адже сьогодні тут проводилася благодійна лотерея, частина стартових внесків учасників, була передана до благодійного фонду «Ти не один», який направить кошти на потреби гематологічного відділення дитячої обласної лікарні», - повідомив голова громадської спільноти "Велокроп" Андрій Паливода.
Під час благодійної лотереї вдалося зібрати близько 6 тисяч гривень.
Під час церемонії нагородження відзначили призерів велоперегону: Ірину Савінову, Анастасію Шаманську, Олену Молчанову, Костянтина Колтунова, Ярослава Бойка, Іллю Матвєєва, Костянтина Барановського, Артура Просолова, Дениса Олейника, Віктора Кістерського, Валерія Зиновьєва, Вадима Підкопайла, Ярослава Барановського, Євгена Молодченка, Максима Роштабіга.

У Кропивницькому перехожі затримали злочинця-невдаху

  • 2022-02-20 16:15:44
  • перегляди: 0

У Кропивницькому випадкові перехожі затримали чоловіка, який намагався вкрасти жіночу сумку.

Про це йдеться в матеріалах Ленінського районного суду, інформує Златопіль.

Пригода сталася удень, на зупинці громадського транспорту по вулиці Верхня Пермська в Кропивницькому. Обвинувачений побачив на лавочці сумку потерпілої, схопив її і побіг у сторону Кропивницького апеляційного суду. Свідки інциденту кинулися за ним із вимогою віддати чужу річ. Спочатку злочинець їх ігнорував, а коли зрозумів, що ті його наздоганяють, кинув сумку на землю і накивав п’ятами з місця події.

Попри це біля будівлі суду чоловіка затримали.

За цим фактом розпочали кримінальне провадження. Враховуючи кримінальне минуле обвинуваченого, його засудили до 4 років і 1 місяця тюрми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Кіровоградщини збрехав поліції, що його побили і пограбували

В обласному центрі хвилиною мовчання вшанували пам’ять Віктора Чміленка та інших героїв Небесної Сотні (ФОТО)

  • 2022-02-20 15:45:30
  • перегляди: 0

Сьогодні, 20 лютого, у День героїв Небесної Сотні кропивничани вшанували пам'ять українців, загиблих у 2014 році під час Революції Гідності.

До меморіальної акції цього дня долучилися Кропивницький міський голова Андрій Райкович, секретар міської ради Олег Колюка, заступники міського голови Сергій Колодяжний та Михайло Бєжан, інформує пресслужба міської ради.
Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом досягло піку. 20 лютого, 8 років тому року загинуло найбільше активістів Майдану.

Їхню пам’ять у Кропивницькому вшанували хвилиною мовчання і військовим салютом, а до меморіальної таблички Віктору Чміленку і до підніжжя пам’ятника Героям Небесної Сотні кропивничани принесли букети квітів і запалені свічки
"Ми збираємось на цьому місці щороку, бо й через десятки і десятки років українці пам'ятатимуть про сотню відважних патріотів, які поклали свої голови, щоб великий народ не зійшов із обраного шляху свободи, незалежності і справжніх цивілізаційних цінностей", – наголосив Андрій Райкович.
І додав, нині кожен український воїн, який не повернувся зі сходу, кожен, хто сьогодні боронить наші кордони – це мужні і хоробрі захисники рідної землі.

Читайте також:

Роковини: у кропивницькому музеї вшанували легендарного Чміля (ФОТО) (suspilstvo/25988-rokovyny-u-kropyvnytskomu-muzei-vshanuvaly-lehendarnoho-chmilia-foto)
Як розпочалася Революція Гідності: кропивницьким школярам розповіли про Героя України Віктора Чміленка (suspilstvo/25982-yak-rozpochalasia-revoliutsiia-hidnosti-kropyvnytskym-shkoliaram-rozpovily-pro-heroia-ukrainy-viktora-chmilenka-foto-video)

У Кропивницькому рятувальники вшанували Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 14:45:35
  • перегляди: 0

20 лютого у Кропивницькому, як і по всій Україні, відзначили річницю Революції Гідності та вшанували пам’ять полеглих найвідданіших синів України.

Історичні події лютого 2014 року, які ознаменували боротьбу українців за незалежну та демократичну державу, назавжди змінили свідомість нації та залишили незагоювану рану в серцях рідних і близьких, чиї сини, доньки, батьки віддали життя за наше майбутнє. Революція Гідності відкрила світові імена нових народних героїв і серед них ім’я нашого земляка Віктора Чміленка.

Сьогодні представники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представники громадськості, молодіжних організацій, духовенство, учасники операції об’єднаних сил на сході України, керівництво Головного управління ДСНС України у Кіровоградській області та офіцери пожежно-рятувальної служби віддали належне подвигу наших співвітчизників – запалили поминальні лампадки й поклали квіти до пам’ятної дошки Герою України Віктору Чміленку, до пам’ятного знаку зі світлинами полеглих за свободу Героїв Небесної Сотні на площі Героїв Майдану та взяли участь у панахиді за загиблими.

ГУ ДСНС України у Кіровоградській області

Кожна територія Кіровоградщини має знати, коли яка з доріг буде відремонтована, – Юрій Семенюк

  • 2022-02-20 14:03:28
  • перегляди: 0

До розробки галузевих програм Кіровоградщини перший заступник голови обласної ради Юрій Семенюк пропонує залучати членів Муніципальної ліги.

Про це він сказав під час обговорення подальших заходів роботи новоствореного дорадчого органу 18 лютого.
Він зазначив, кожна громада подаватиме свої пропозиції.
«Обласна рада має чітку позицію – не може розвиватися конкретна галузь без чіткої програми. Кожна громада – від Завалля до Андрусівки, від Гайворона до Світловодська, має знати, в якому році, яка з доріг буде ремонтуватися. Це як приклад. Наявність документу буде провідником для громад. Є пропозиція також в подальшому створити комітети Муніципальної ліги, які буду займатися окремими напрямками – освіти, медицини, туризму, будівництва і так далі, й кожна територія матиме змогу внести своє бачення до програм галузевого розвитку», – пояснив Юрій Семенюк.
Довідково: обласна рада оголосить конкурс грантів для громад.

У Кропивницькому вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 13:45:58
  • перегляди: 0

У Кропивницькому хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, відслужили панахиду. За підрахунками Суспільного на площу Героїв Майдану прийшли близько двох сотень містян.

Вшанування розпочали біля пам’ятної дошки Герою України Віктору Чміленку на будівлі обласної адміністрації. Очільники міста та області, керівники силових структур і духовенство поставили запалені лампадки, після чого перейшли до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні на центральній площі Кропивницього.

Після хвилини мовчання містяни поклали до пам’ятного знаку квіти та запалені лампадки.

Під час єдиної промови під час вшанування членкиня ради обласного осередку Всеукраїнського об’єднання "Майдан" Інга Дуднік закликала українців до єднання.

"Тим, хто стояв на Майдані шкода, що минуло вісім років, а того, хто стріляв у Віктора Чміленка та інших Героїв, не ідентифікували, не знайшли і не покарали. Не покарали й тих, хто віддавав накази стріляти. Годі сподіватися на суд людський, будемо сподіватися на суд Божий. Біля наших кордонів досі ворог. Ми маємо ідентифікувати себе як нація і розуміти,

що тільки єднання допоможе нам зупинити цю навалу. Таке єднання було на Майдані".Тривало вшанування 40 хвилин.

Що відомо

"Небесна Сотня" — прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції гідності) у грудні 2013 — лютому 2014 року. Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні відзначають 20 лютого. Віктор Іванович Чміленко народився 4 лютого 1961 у місті Бобринець Кіровоградської області. Український фермер, громадський активіст, учасник Євромайдану. Загинув від кулі снайпера 20 лютого 2014 року. 24 лютого 2014 року на честь Віктора Чміленка перейменували одну з центральних вулиць міста Кіровоград, нині – Кропивницький. Всеукраїнське об'єднання "Майдан" – позапартійна громадська організація прихильників та учасників Євромайдану для набуття організаційних форм боротьби. 22 грудня 2013 року народне віче на Євромайдані у Києві ухвалило резолюцію про створення загальнонаціональної організації Народне об'єднання "Майдан" з метою поглиблення, розширення та подальшої координації діяльності Євромайдану. Читайте також У Кропивницькому відбувся вечір пам’яті Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка. "Ангели пам'яті": у Кропивницькому вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні. ” За участь у Євромайдані мені погрожували звільненням з роботи”,– кропивничанка Наталя Вельгун. Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб. Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

Обласна рада оголосить конкурс грантів для громад

  • 2022-02-20 13:45:57
  • перегляди: 0

Обласна рада готує зміни до програми розвитку місцевого самоврядування задля оголошення конкурсу грантів для громад.

Про це під час засідання Муніципальної ліги повідомив голова облради Сергій Шульга, інформує Перша електронна газета.

«Як я вже анонсував, уперше Кіровоградська обласна рада започатковує конкурс грантів для розвитку громад. На наступну сесію готуємо зміни до програми розвитку місцевого самоврядування, а також положення про конкурс. Грантова підтримка відбуватиметься на умовах співфінансування», – сказав Сергій Шульга.

Голова обласної ради запропонував громадам на розгляд кілька проектних напрямків.

«Важливо нам разом визначитися з першими напрямками, за якими оголосимо конкурс проектів розвитку. Пропоную наступні тематичні блоки: сприяння розвитку соціально важливих мікростартапів в громаді, поліпшення екологічної інфраструктури, збереження історико-культурної спадщини», – уточнив Сергій Шульга.

Нагадаємо, громади Кіровоградщини створили консультативно-дорадчий орган при обласній раді – Муніципальну лігу.

Читайте також: «Янголи пам’яті»: У Кропивницькому вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Кропивницькому вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні (ФОТО)

  • 2022-02-20 13:39:33
  • перегляди: 0

Сьогоднi, 20 лютого, у Кропивницькому на площi Героїв Майдану вiдбулися заходи з вшанування Героїв Небесної Сотнi. Про це повiдомляє Точка доступу з посиланням на пресслужбу облдержадмiнiстрацiї. У заходi взяли участь вiйськовослужбовцi, волонтерами, священнослужителi, представники влади мiста та областi, небайдужi. На початку учасники поклали квiти та поставили лампадки до пам'ятної дошки Героя України, Героя Небесної Сотнi Вiктору Чмiленку. Потiм, пiд пiсню "Пливе кача" присутнi ставили до пам'ятного знаку Небеснiй сотнi лампадки зi свiчками та клали квiти. Церемонiя вшанування загиблих воїнiв завершилась спiльною панахидою. Читайте також: Ангели пам'яті: у Кропивницькому вшанували Героїв Небесної Сотні (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Кропивницькому помолилися за загиблих Героїв Небесної сотнi (ФОТО)

  • 2022-02-20 13:36:42
  • перегляди: 0

На центральнiй плoщi Кропивницького вшанували пам’ять Герoїв Небеснoї сoтнi.

Про це повiдомляє кореспондент сайту Златопiль.

Бiля iмпрoвiзoванoгo пoстаменту, де рoзмiщеннi пoртрети загиблих Майданiвцiв, зiбралoся кропивничани, представники обласної та мiської влади, вiйськовi, волонтери, духовенство.

Люди тримали в руках лампадки та квiти, згадали пoбратимiв та землякiв, якi вiдстoювали на Майданi нашу свoбoду. Oсoбливу увагу придiлили нашoму земляку Вiктoру Чмiленку, який цiнoю власнoгo життя дoвoдив незламнiсть духу українськoгo нарoду.

Всi хто бажав пoклали квiти до пам’ятної дoшки Вiктoру Чмiленку та Небеснiй Сoтнi.

А опiсля цього, єпископ Крoпивницький i Гoлoванiвський Марк прoвiв спiльну мoлебень за загиблими.

У Долинській відбувся чемпіонат області серед юнаків (+фото)

  • 2022-02-20 13:06:32
  • перегляди: 0

Другий у 2022 році з восьми запланованих чемпіонатів Кіровоградської області з волейболу класичного серед юнаків 2005 р. н. та молодші відбувся у Долинській.
Начальник Управління молоді та спорту Кіровоградської ОДА Ірина Глобенко та керівник обласної федерації волейболу України Дмитро Янчук та міський голова Долинської Євгеній Звіздовський привітали учасників змагань.
За підсумками змагань перемогу на турнірі, в якому виступали вісім команд, здобули юнаки Долинської громади.
Підсумкові місця команд:
1 - Долинська ТГ
2 - Кропивницька ТГ
3 - Олександрійська ТГ
4 - Олександрівська ТГ
5 - Великосеверинівська ТГ
6 - Новоархангельська ТГ
7 - Маловиськівська ТГ
8 - Новгородківська ТГ

Дмитро Янчук