Кропивницький - сторінка 4

СБУ закликає мешканців Кіровоградщини зберігати спокій

  • 2022-02-18 20:06:57
  • перегляди: 0

Упродовж січня поточного року УСБУ в Кіровоградській області зафіксувало різке зростання кількості анонімних повідомлень про псевдомінування державних установ та об’єктів соціальної інфраструктури.

Зокрема:

-​ 03.01.2022 – анонімне повідомлення про мінування будівлі Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області;

-​13.01.2022 повідомлено про закладання 5 вибухових пристроїв в торгівельних центрах області;

-​24.01.2022 на електронні адреси низки регіональних ЗМІ надійшов лист з повідомленням про закладання вибухівки в школі №2 м. Кропивницького;

-​25.01.2022 повідомлено про закладання вибухівки у навчальних закладах та торговельних центрах м. Кропивницького і що найбільша кількість вибухової речовини (тротилу) зосереджена в ЗОШ №32;

-​27.01.2022 – повідомлення про мінування торговельних центрів та шкіл у м. Кропивницькому із зазначенням адрес закладення вибухових пристроїв.

Співробітники СБУ та Нацполіції ретельно перевірили усі повідомлення. Встановлено, що всі вони фейкові.

Також встановлено, що за хвилею псевдомінувань стоїть РФ,

яка намагається розхитати ситуацію зсередини: частина повідомлень була надіслана з IP адрес, що територіально знаходяться на території РФ.

Служба безпеки України, консолідувавши зусилля з іншими правоохоронними органами, активно протидіє деструктивним впливам та проявам.

Вкотре нагадуємо, що для «анонімних терористів» передбачена кримінальна відповідальність:

-​ч.1 ст.259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) передбачає позбавлення волі від 2 до 6 років, а за повторний дзвінок – до 4-8 років;

-​ ч.1 ст.258 (теракт) у разі загрози вчинення вибухів та інших дій, які будуть створювати небезпеку для життя та здоров’я людей або настання інших тяжких наслідків, передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

Закликаємо громадян зберігати спокій та, у випадку виникнення екстремальних ситуацій, дотримуватися наступних рекомендацій ➡ bit.ly/34qam7N.

Додатково нагадуємо, що у разі виявлення підозрілих предметів, потрібно негайно повідомити про знахідку у чергову частину УСБУ в Кіровоградській області за тел.: 0522 399 402.

Відбулося перше засідання Муніципальної ліги Кіровоградщини. Як це було і про що говорили

  • 2022-02-18 20:06:55
  • перегляди: 0

Сьогодні, 18 лютого, у Кропивницькому відбулося перше засідання Муніципальної ліги, на яке завітали керівники громад з усієї Кіровоградщини. За словами ініціатора зібрання - голови Кіровоградської обласної ради Сергія Шульги - Муніципальна ліга має стати «голосом громад» і сприяти ефективній співпраці та взаємодії між органами місцевого самоврядування.

Очільник обласної ради акцентував увагу присутніх на запланованих конкурсах грантів для розвитку громад на умовах співфінансування, необхідності напрацювання Програми кадрового резерву медиків та спільного й дієвого діалогу між громадами.

«Кіровоградщина – це не окремі 49 територій. Кіровоградщина – це 49 громад, об‘єднаних спільною метою і місією розвитку. І саме від наших дій, роботи, від прийнятих нами рішень залежить, як ми виконаємо покладені людьми на нас зобов`язання. Я б дуже хотів, щоб тут не було політики, особистих амбіцій. Ми з вами за круглим столом. Ми сидимо так, щоб дивитися один одному в очі. Щоб відверто говорити про стан справ. Щоб чути один одного і щоб спільно зосередитися на важливих робочих питаннях для своїх громад»,

- підкреслив Сергій Шульга.

За круглим столом керівники районних, сільських, селищних та міських рад обговорили нагальні питання для своїх територій.

«На більшість викликів у державі найперше реагують саме органи місцевого самоврядування. Дякую, що наразі маємо такий відкритий майданчик для спілкування і можливість донести свої позиції. Принаймні ми повинні розуміти логіку прийняття тих чи інших рішень на рівні області», - зазначив міський голова Новоукраїнки Олександр Корінний.

За його словами, слід уникати політизації певних процесів у громадах, адже подекуди це не сприяє розвитку самих територій.

У свою чергу, Маловисківський міський голова Юрій Гульдас вважає, що в подальшому не зайвим було б визначити й делегувати представника від Муніципальної ліги, який доносив би позицію громад при розподілі коштів, приміром, на ремонт доріг місцевого значення.

Міський голова міста Гайворон Роман Валуйко переконаний – досягти результату для розвитку громад Кіровоградської області можна лише спільними зусиллями. Цьому сприятиме робота нового дорадчого органу.

«Маємо гарний приклад взаємодії органу місцевого самоврядування із народними депутатами та місцевою владою на прикладі відновлення роботи «вузькоколійки» в Гайвороні.

Завдяки такій комунікації вдалось відновити роботу залізниці. Після цього в нас запрацювали туристичні маршрути».

Обговорили також економічні питання. Зокрема, експерт з інвестиційних питань Володимир Дадасов актуалізував тему залучення коштів у громади на реалізацію інвестиційних проектів. За його словами, базовими джерелами проектного фінансування є банки; державний, обласний і місцевий бюджети; інвестиційні фонди та приватні інвестори; фінансові та лізингові компанії. Утім, з ними треба вміти правильно працювати.

«Проекти шукають гроші, а гроші шукають проекти. Але розібратися в океані фінансових продуктів дійсно непросто. Маємо Регіональний Фонд підтримки підприємництва у Кіровоградській області, який готовий бути координатором у цих питанняї», - каже Дадасов.

Очільниця Фонду Ольга Ковальова-Алокілі закликала керівників громад закладати кошти в місцеві бюджети на співфінансування проектів, які можуть бути реалізовані завдяки співпраці з Фондом. Нагадаємо, що в 2021-му році Фонду підтримки підприємництва вдалося реалізувати 7 проєктів за 7 місяців.

Говорили і про бюджетні кошти,

точніше, про їх рівномірний розподіл на території.

«Подекуди ефективності реалізації від окремих програм не видно, бо вони виконуються хаотично. Відтак необхідним є цільове планування. Має бути система в межах регіону. Кошти мають розподілятись пропорційно», - зауважив голова Новоукраїнської РДА Олександр Небога.

За словами голови Кіровоградської обласної ради Сергія Шульги, також планується створення інвестиційної ради.

Наприкінці засідання члени Муніципальної ліги обрали робочий орган – секретаріат, до якого увійшли представники від чотирьох районів Кіровоградщини. Обласну раду в ньому представлятиме Юрій Семенюк.

Своїми завданнями Муніципальна ліга визначила сприяння конструктивній та широкій взаємодії органів місцевого самоврядування в області, спільна робота над реалізацією проєктів соціально-економічного та культурного розвитку громад, детальне вивчення інвестиційного потенціалу та створення актуальних інвестиційних пропозицій, підготовка дієвої стратегії розвитку області, залучення коштів із обласного та державного бюджетів, ДФРР та інших фондів, програм закордонних партнерів для розвитку громад тощо.

Фото: прес-служба Кіровоградської обласної ради .

У Кропивницькому влаштували урок пам'яті до Дня Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-18 19:54:26
  • перегляди: 0

У кропивницькій альтернативній школі "КРОК" влаштували урок пам'яті до Дня Героїв Небесної Сотні. Запросили учасника Майдану Олексія Цокалова, який розповів школярам про початок подій та як намагався врятувати свого побратима.

Житель села Олексіївка Кропивницького району Олексій Цоколов разом з фермером з села Борисівка Кропивницького району Віктором Чміленком їхали через міліцейські пости на Майдан. Це було напередодні пожежі у будинку Профспілок в лютому 2014 року. Їх зупинили та не хотіли пропускати. "А Віктор тоді говорить, що ти будеш своїм дітям казати? За 5 хвилин машину оточили чоловік шість з автоматами. Ми не могли ні вийти, нічого. потому підійшов майор та сказав: "Їдьте". В це було важко повірити".

Читайте також: Суд восьмий рік розглядає справу судді, що позбавив євромайданівця з Кіровоградщини водійських правВіктор Чміленко – герой України. Він загинув на Майдані в Києві від кулі снайпера 20 лютого 2014 року. "Боляче повертатись в ті події, але це необхідно. Розповідати про Чміленка – мій обов'язок", – сказав Олексій Цоколов.

Ті, хто розстрілював майданівців через вісім років не покарані.

Вірить, що винних у вбивствах покарають. "Я думаю, відомо, хто стріляв. Але ж половина їх в Росії. Садовника, який був командиром цього – випустили. Хоча він був арештований".

Заступниця директора Наталя Ковальчук розповіла учням, як після Євромайдану розпочалася Революція Гідності. "Ми хотіли нашим старшим дітям про те, як все починалося із перших вуст".

Слухали історії Олексія Цоколова пів сотні школярів. Одна з них – восьмикласниця Іванна Косарєва. Каже, з розповіді зрозуміла, що було важливим на Майдані.

В кінці уроку Олексій Цокалов подарував школі державний прапор.

Що відомо

День Героїв Небесної Сотні — пам'ятний день, що відзначають в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. Пам'ятний день встановили указом президента України 11 лютого 2015 року. Цього дня 2014 року під час Революції Гідності на вулиці Інститутська у Києві силові підрозділи розстрілювали протестувальників. Всього за день було до ста жертв, яких назвали ”Небесною Сотнею”. О 22:17 Верховна Рада ухвалила постанову "Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України”, низка представників влади заявили про перехід на бік народу. Тиху акцію “Ангели пам‘яті” вшанування Героїв Небесної Сотні ініціювала співачка і ведуча Анжеліка Рудницька 2014 року. Читайте також: "Ангели пам'яті": у Кропивницькому вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні ”Непокаране зло”. Рідні та друг Віктора Чміленка – про розслідування вбивств на Майдані Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб. Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

У Кропивницькому кавалер близько 10 разів грабував свою подругу

  • 2022-02-18 19:12:48
  • перегляди: 0

У Кропивницькому кавалер близько 10 разів грабував квартиру своєї подругу, поки потерпіла гостювала у нього вдома.

Про це йдеться в матеріалах Кіровського районного суду, інформує Златопіль.

За інформацією, перший епізод стався в середині січня 2019 року. Чоловік проник у квартиру до знайомої та поцупив 3 тисячі гривень і 30 доларів. Злочин лишився непоміченим, тож невдовзі обвинувачений ще раз навідався у квартиру і вкрав тонометр та мобільний телефон. Потім поцупив 2 тисячі гривень, 1800, 1700, 780. Далі в хід пішли алюмінієві казанки та інше майно.

За цими фактами розпочали кримінальне провадження. На суді обвинувачений пояснив, що крадіжки вчиняв, оскільки йому були потрібні гроші. Користувався нагодою, коли потерпіла була у нього вдома. Використовував дублікат ключа, викрадав з її квартири цінні речі, які потім продавав стороннім особам.

За такі дії обвинуваченого засудили до 4 років 2 місяців тюрми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Кіровоградщини побив дружину та сина

Повідомлення про "мінування" у Кропивницькому надходили з Росії – СБУ

  • 2022-02-18 19:00:29
  • перегляди: 0

Служба безпеки України виявила, що у січні частина повідомлень про "мінування" будівель у Кропивницькому надходили з території Російської Федерації. Про це Суспільному розповіла речниця обласної служби безпеки Юлія Ткач.

За її словами, повідомлення надсилалися з , що були на території Росії. "Упродовж січня наше управління зафіксувало різке зростання кількості анонімних повідомлень про псевдомінування", – сказала речниця.

Це зокрема анонімні повідомлення, які надійшли:

03 січня – про мінування будівлі Національної поліції в області; 13 січня – про закладання п'яти вибухівок в торговельних центрах; 24 січня – про закладання вибухівки в школі №2; 25 січня – про закладання вибухівки у школах та торговельних центрах, і що найбільша кількість в школі №32; ​27 січня – про мінування торговельних центрів та шкілЗа словами Юлії Ткач, це порушення Кримінального кодексу України:

за ​частиною 1 статті 259 "Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності". Передбачає позбавлення волі від 2 до 6 років. За повторний дзвінок від 4 до 8 років; за частиною 1 статті 258 "Теракт". У разі загрози вибухів та інших дій, які будуть створювати небезпеку для життя людей, передбачено позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна. Читайте також

У Кропивницькому зіткнулись два автомобілі. Троє людей травмувались, одна з них дитина У Богданівці на Кіровоградщині вдруге протестували проти руху вантажівок селом Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм та Інстаграм Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

Патронатна сім’я з Олександрії прийняла до себе першу дитину

  • 2022-02-18 18:43:14
  • перегляди: 0

В Олександрійській громаді впроваджується форма сімейного виховання – робота патронатних сімей, які беруть на тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дітей, вилучених з біологічної родини.

Про це повідомляє Олександрійська міська рада, інформує Златопіль.

Зазвичай це робитимуть на період подолання батьками складних життєвих обставин. Цей термін становить до 90 діб, в окремих випадках – до 6 місяців.

До першої патронатної сім’ї Ніни та Іллі Бізіних влаштували п’ятирічного хлопчика. Мати дитини перебуває у складних життєвих обставинах та не забезпечувала за нею належного догляду.

Hаприкінці минулого року служба у справах дітей вилучила хлопчика, він пройшов лікування та обстеження у дитячій лікарні і перебував у благодійному центрі “Джерело життя”.

У будинку патронатних батьків створені комфортні умови для повноцінного проживання і виховання малюка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Кропивницької міськради проголосували за програму тероборони (ФОТО)

Матері хлопчика даний початковий термін 3 місяці, аби офіційно влаштуватися на роботу та створити належні умови в оселі. У разі, якщо протягом 6 місяців жінка не змінить ситуацію, справа щодо подальшої долі дитини буде передана до суду.

Жителів Кропивницького запрошують на вистави в театр ляльок

  • 2022-02-18 18:12:53
  • перегляди: 0

Житeлів і гoстeй Кpoпивницькoгo зaпpoшують дo oблaснoгo тeaтpу ляльoк нa пepeгляд вистaв тa poзвaжaльні пpoгpaми. Пpo цe Тoчці дoступу пoвідoмили в пpeсслужбі зaклaду. Цими вихідними нa гoстeй чeкaють дві вистaви: субота, 19 лютого – "Гусеня" Н. Гернет (3+); неділя, 20 лютого – "Їжачок-хитрячок" О. Кузьмин (4+). Пoчaтoк вистaв oб 11:00. Після вистaв нa мaлeчу чeкaють вeсeлі ігpи тa poзвaги. Розрахуватися за квитки можна за допомогою картки "єПідтримка", якщо вона активована у смартфоні. Читайте також: Жителів Кіровоградщини попередили про посилення вітру Фото: пресслужба обласного театру ляльок

Найбезпечніше місце в будинку, укриття та евакуація з Кіровоградщини. Інструкції від експертів

  • 2022-02-18 18:09:38
  • перегляди: 0

Кафе, перукарні та інші заклади, які розташовані у підвалах, є простими укриттями для населення. Очільники громад повинні домовитися з бізнесом щодо безперешкодного доступу людей до них, у разі надзвичайної ситуації, а керівники мають повідомити своїм підлеглим, як їм діяти. Про це розповіли начальник управління цивільного захисту Кіровоградської області Володимир Слінченко та старший викладач обласного навчально-методичного центру цивільного захисту Юрій Муконін. Суспільне дізнавалось, як в регіоні працюють системи оповіщення, хто відповідає за стан укриттів та кого евакуйовуватимуть у разі надзвичайної ситуації.

Системи оповіщення

За словами Володимира Слінченка, система оповіщення в області працює з 1980-х років. В робочому стані перебувають 82 зі 104 сирен: "Пункт управління системою оповіщення розташований в приміщенні обласної адміністрації. Отримавши сигнал з Києва, працівник пункту передає його на території. Є автоматичні сирени, є ті, що працюють в ручному режимі. Вони розташовані в цехах "Укртелекому" в усіх колишніх районних центрах".

Оповіщенням жителів сільської місцевості та приватного сектору займаються оперативні служби – машини з гучномовцями патрульної поліції та рятувальників – сказав Володимир Слінченко:

"В якості системи оповіщення в селах можна використовувати дзвони, наприклад. Це все потрібно відпрацьовувати. Відповідальність – на сільському голові чи старості села".

Юрій Муконін сказав, що оповіщення телефоном, як це планують робити в деяких селах області, неоперативне: "Працюючи в громадах, ми пропонуємо розвішувати в селах гучномовці. В клубах завжди є підсилювачі. Це дозволяє не лише сигнал тривоги передавати, а й розповідати – що треба робити. З мого досвіду – люди в громадах знають, що робити. Та відповідальні за це голови громад, старости".

За інформацією Юрія Муконіна, 2021 року провели десять семінарів із цивільного захисту для голів громад та керівників районних адміністрацій: "Навчили їх. Сподіваюсь, що все, про що ми говорили, виконують на місцях".

Читайте також: У Великій Северинці укриття можуть прийняти третину жителів села. Сирени в селі немає, у разі загрози, з його слів, людей сповіщатимуть телефоном. Евакуація

Володимир Слінченко сказав, що у разі початку наступу на прифронтові чи прикордонні регіони країни, населення Кіровоградської області не евакуюватимуть,

регіон прийматиме людей з інших областей. Вивозитимуть лише підприємства: "У разі справдження найгірших прогнозів, на підприємствах є плани евакуації. Навчання проводять щороку".

Центральна частина міста

Експерти розповіли, що жителі середмістя обласного центру та інших міст області можуть використовувати в якості укриттів кафе та інші заклади, розташовані у підвалах. За словами Юрія Муконіна, дозволи на на облаштування кафе у підвалах дає місцева влада, тому, в особливий період, вона має право вимагати, щоб підприємці пускали туди людей: "Все має бути чітко розписано. Керівники підприємств мають питати у влади – де перебувати його підлеглим, куди бігти, у разі загрози. Є підприємства, які працюватимуть за умов надзвичайної ситуації. Наприклад, зв’язок. Вони мають знати, де їм ховатися. Пересічні ж громадяни, які не працюватимуть в особливий період, підлягають евакуації. Якщо регіон все ж евакуюватимуть. А так – в приватному секторі є погреби, в багатоповерхівках – цокольні поверхи".

Укриття

На сайті служби з надзвичайних ситуацій є інтерактивна карта захисних споруд цивільного захисту регіону.

Що стосується простих укриттів, які облаштовують у підвалах багатоповерхівок, то, за словами Володимира Слінченка, відповідальними за це є керівники житлово-експлуатаційних організацій, голови об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, керівники управляючих компаній: "Ніхто, крім балансоутримувачів, цього робити не повинен. Якщо ви знаєте, що у вашому будинку підвал необлаштований під укриття – зверніться з цим питанням до балансоутримувача. Загалом же, контролювати це має місцева влада".

Юрій Муконін сказав, що облаштування укриття у підвалі не потребує великих витрат: "Прибрати там сміття, побілити-пофарбувати, повісити замок і табличку з написом "Укриття" та інформацією про те – у кого ключі".

Читайте також: Укриття у дитсадках і школах Кропивницького. Як дітей готують до надзвичайних ситуацій. Найбезпечніше місце в будинку

За словами Юрія Муконіна, зовнішня стіна завжди випаде під час обстрілу. Біля неї та за нею ховатися небезпечно: "Коридор і санвузол, особливо якщо він зроблений єдиним залізобетонним блоком – найбезпечніші місця. Навіть, на 14-му поверсі. На сходи не вибігайте в жодному разі. Вони, у разі потужного вибуху, складуться до першого поверху".

Тоді експерт порадив чекати на рятувальників.

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб. Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

Жителiв Кiровоградщини просять встановити особу померлої людини

  • 2022-02-18 18:03:53
  • перегляди: 0

У лiсосмузi Первозванiвської сiльської ради на вiдстанi 2 км на захiд вiд села Степове, Кропивницького району, Кiровоградської областi, та на вiдстанi 1 км вiд автодороги Н-14, сполученням Олександрiвка – Кропивницький – Миколаїв було виявлено тiло жiнки.

Про це повiдомляє ГУНП областi, iнформує Златопiль.

Прикмети особи: вiк вiд 61 до 77 рокiв, зрiст близько 170 см, волосся коротке темного кольору, давнiсть смертi на момент виявлення становить приблизно вiд двох тижнiв до одного мiсяця.

Також пiд час проведення огляду мiсця подiї було виявлено фрагмент шкарпетки сiрого кольору з абревiатурою «ЗСУ».

Особливi прикмети: згiдно з висновком експерта, особа за життя мала переломи нижньої та верхньої щелеп, верхня щелепа без зубiв, на нижнiй щелепi збереглись 6 зубiв.

Правоохоронцi звертаються з проханням до усiх громадян, якi володiють будь-якою iнформацiєю про особу жiнки, чи обставини її смертi, термiново повiдомити за телефоном «102».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Кіровоградщині покарали розкрадачів храму

На Кіровоградщині з'явилася Муніципальна ліга, утворена громадами області

  • 2022-02-18 17:48:39
  • перегляди: 0

Громади Кіровоградщини утворили Муніципальну лігу, сьогодні 18 лютого. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в прес-службі облради.

Це консультативно-дорадчий орган при обласній раді, який формується на термін повноважень скликання обласної ради.

«Місія Муніципальної ліги полягає в об‘єднанні спільних зусиль обласної ради і територіальних громад задля розвитку Кіровоградської області через добробут кожної громади, задля укріплення самоврядування та місцевого лідерства, а також впливу на державну політику через призму запитів і потреб громад Кіровоградської області», - йдеться у положенні.

Своїми завданнями Муніципальна ліга визначила сприяння конструктивній та широкій взаємодії органів місцевого самоврядування в області, спільна робота над реалізацією проєктів соціально-економічного та культурного розвитку громад, детальне вивчення інвестиційного потенціалу та створення актуальних інвестиційних пропозицій, підготовка дієвої стратегії розвитку області, залучення коштів із обласного та державного бюджетів, ДФРР та інших фондів, програм закордонних партнерів для розвитку громад тощо.

В ОКВП «Дніпро-Кіровоград» анонсували підвищення тарифу та нововведення в абонплаті

  • 2022-02-18 17:48:38
  • перегляди: 0

На мешканців Кропивницького чекає чергове зростання тарифу на водопостачання та водовідведення.

Про це повідомив виконуючий обов’язки генерального директора ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Олександр Пісний під час зустрічі з журналістами 17 лютого.
«У цьому році тариф знову зросте. Є вже перше рішення, яке було проговорено з НКРЕ. Підняли ті питання, які не були враховані до тарифу, що розраховували у 2021 році на 2022 рік, а саме: підвищення мінімальної заробітної плати та зростання вартості електроенергії», – зазначив керівник підприємства.
За словами пана Пісного, сьогодні водоканал активно працює над питаннями щодо поліпшення якості надання послуг та над зниженням собівартості тарифу за рахунок енергозбереження. Також зазнає змін і кадрова політика підприємства. До роботи залучають професіоналів, які допоможуть розібратися у ситуації, що склалася, та знайти вихід з неї. Адже нині споживачі ОКВП «Дніпро-Кіровоград» сплачують за воду чи не за найвищим тарифом в країні, а ось якість наданих послуг бажає бути кращою.
Також обговорили питання постійних поривів у Кропивницькому. За інформацією радника керівника комунального підприємства Сергія Кареліна, причини вже майже встановлені. І це не лише застарілі мережі.
«Кропивницький має складний ландшафт. Саме через перепад висот, котрий на деяких ділянках сягає 100 метрів, місцями утворюється сильний тиск води в мережі. Зношені труби не витримують», – пояснив пан Карелін.
Та чи не найактуальнішим питанням, яке сьогодні обговорюють майже усі користувачі водних послуг обласного центру, це абонплата і чергові зміни її складової.
Детальніше про нововведення та чинники, які призвели до цих змін, розповів начальник юридичної служби Олександр Слюсар.
Він повідомив, що із набранням чинності змін до закону України «Про комунальні послуги» від 1.05.2021 року, переглянуто перелік документів, що безпосередньо контролюють порядок перевірки лічильників.
Із вересня 2021 року постановою Уряду також змінена структура й абонплати. Якщо до цього часу абонплата нараховувалася за індивідуальним договором і до неї входила повірка розподільчих приладів квартирного обліку, то з внесенням змін, повірка виконуватиметься за власний рахунок споживача. Натомість до абонплати внесена повірка комерційних лічильників. Саме ними водоканал має забезпечити усі без виключення будинки до серпня 2022 року.
«Питання укладання індивідуального договору та повірки квартирних лічильників зняті взагалі. Надалі повірка квартирних лічильників відбуватиметься виключно за рахунок споживача», – пояснив юрист.
Щодо договорів, то 2 лютого 2022 року Кабмін прийняв нову постанову, яка передбачає запровадження публічних договорів. ОКВП «Дніпро-Кіровоград» зі свого боку на власному вебсайті вже оприлюднило документи, відповідно до яких, із 10 березня 2022 року усі споживачі, які не уклали індивідуальний договір, або на зборах співвласників не обрали певної моделі договірних відносин із відоканалом, автоматично вважатимуться такими, що приєдналися до публічного договору.
«Усі без виключення мешканці багатоповерхівок чи то приватних будинків з 10 березня будуть урівняні у питанні плати абонобслуговування», – поінформував пан Слюсар.
Детальніше за посиланням. (https://www.youtube.com/watch?v=XBLAgebFxe8)

На Кіровоградщині знайшли тіло жінки: правоохоронці просять допомоги у встановленні її особи

  • 2022-02-18 17:42:35
  • перегляди: 0

❗️ До уваги: правоохоронці просять допомоги у встановленні особи жінки ❗️

29 вересня 2021 року у лісосмузі Первозванівської сільської ради на відстані 2 км на захід від села Степове, Кропивницького району, Кіровоградської області, та на відстані 1 км від автодороги Н-14, сполученням Олександрівка – Кропивницький – Миколаїв було виявлено тіло особи жіночої статі.

✔️ Прикмети особи: вік від 61 до 77 років, зріст близько 170 см, волосся коротке темного кольору, давність смерті на момент виявлення становить приблизно від двох тижнів до одного місяця.

✔️ Також під час проведення огляду місця події було виявлено фрагмент шкарпетки сірого кольору з абревіатурою «ЗСУ».

✔️ Особливі прикмети: згідно з висновком експерта, особа за життя мала переломи нижньої та верхньої щелеп, верхня щелепа без зубів, на нижній щелепі збереглись 6 зубів.

Правоохоронці звертаються з проханням до усіх громадян, які володіють будь-якою інформацією про особу жінки, чи обставини її смерті, терміново повідомити за телефоном «102».

Управління карного розшукуполіції Кіровоградської області

#поліція #Кіровоградщина #карний_розшук #встановлення_особи #допомога #до_уваги #новини

Для загону тероборони у Кропивницькому виділили приміщення колишньої лікарні №2 "Святої Анни"

  • 2022-02-18 17:34:00
  • перегляди: 0

Депутати міськради Кропивницького виділили приміщення для загону територіальної оборони та гроші на його ремонт. Для цього вони зібрались на позачергове засідання. Це – приміщення колишньої міської лікарні №2 "Святої Анни" на вулиці Ганни Дмитрян.

Секретар міської ради Олег Колюка сказав, що біля виділеного приміщення є земельна ділянка: "Площа більше п'яти тисяч квадратних метрів. Світло у будівлі є, опалення є".

На облаштування приміщення виділили понад півтора мільйона гривень. "Ми виділили півтора мільйони для того, щоб ці приміщення обладнати саме для потреб тероборони, тому що там буде зберігатись і зброя, і спецзасоби", – сказав Олег Колюка.

Читайте також: Для тероборони на початку лютого виділили приміщення, в якому немає вбиралень, опалення і водопостачання"За" проголосували 32 депутати, тих, хто проголосував "Проти" не було.

На засідання не прийшли 11 депутатів з 43: троє від партії "Перспектива міста", по двоє – від "Пропозиції" та "Європейської солідарності", по одному від партій "Опозиційна платформа – за життя", "Слуга народу", "Рідне місто" і "Наш край".

Секретар міської ради каже, причина їх відсутності – відрядження або хворіють.

Перед голосуванням командир бригади тероборони Сергій Колос розповів депутатам, як формуються загони.

"Сили територіальної оборони включатимуть три компоненти. Перший – це штат мирного часу, чисельністю 10 тисяч людей. Це – професійні військові, які служать за контрактом у Збройних силах. Другий компонент – це штат особливого періоду, який сумарно буде складати понад 130 тисяч людей. Це цивільні громадяни, які пройдуть відбір і укладуть контракт про службу в резерві територіальної оборони. Третій – це добровольчі формування територіальних громад, вони можуть бути створені у тому випадку, якщо таку ініціативу проявить командування сил територіальної оборони, а головнокомандувач Збройних сил ухвалить відповідні рішення".

Читайте також Жителів Кропивницького вчитимуть, як діяти при надзвичайних ситуаціях Укриття у дитсадках і школах Кропивницького. Як дітей готують до надзвичайних ситуацій Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

Кіровоградщина: Еменесники врятували жінку, яка не могла відчинити двері медикам

  • 2022-02-18 17:24:39
  • перегляди: 0

Маловисківські рятувальники двічі допомагали відкривати двері приватних помешкань та врятували громадянку 1955 р.н.

Протягом минулої доби до Служби порятунку 101 м. Мала Виска надійшло два повідомлення з проханням надати допомогу по відкриванню дверей помешкань громадян.

О 13:06 у м. Мала Виска по вулиці Матусівського у житловому будинку хвора жінка 1955 р.н. потребувала невідкладної медичної допомоги, але не могла відкрити двері самостійно. Щоб дати доступ медикам до хворої, бійці 23-ї Державної пожежно-рятувальної частини за допомогою спецінструменту відкрили двері.

Також цього дня допомога по відкриванню дверей знадобилась по вулиці Центральна у Малій Висці.

ГУ ДСНС України у Кіровоградській області

У Кропивницькому виділили понад 1,6 мільйона на облаштування сил тероборони

  • 2022-02-18 17:18:34
  • перегляди: 0

Про це повідомляє пресслужба міськради Кропивницького, передає Укрінформ.

"З бюджету територіальної громади Кропивницького на облаштування сил територіальної оборони і виконання поточного ремонту Кропивницького ОТЦК (обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки - ред.) виділено 1,638 млн грн", - йдеться у повідомленні.

Відповідні рішення ухвалила міська рада на своєму засіданні сьогодні, 18 лютого.

Читайте також: Громади Вінниччини виділили на тероборону області понад 21 мільйон гривень

За словами начальниці фінансового управління міської ради Любові Бочкової, на фінансування цих видатків буде залучено вільний залишок бюджетних коштів, що склався станом на 1 січня 2022 року.

Крім того, міська рада власним рішенням для розміщення військової частини А7049 - управління окремої бригади ТрО та військової частини А7340 - окремого батальйону ТрО, передала в оренду без проведення аукціону, з орендною платою одна гривня в рік Квартирно-експлуатаційному відділу частину комплексу будівель площею 5523,4 кв.м по вул. Ганни Дмитрян,1, терміном на 2 роки 11 місяців.

Комунальному некомерційному підприємству “Міська лікарня №2 ім. Святої Анни” доручено укласти відповідний договір оренди з квартирно-експлуатаційним відділом згідно з чинним законодавством України.

Як повідомляв Укрінформ, кошти на посилення місцевої територіальної оборони вже виділила низка міських і обласних рад.

На Кіровоградщині створили Муніципальну лігу (ФОТОРЕПОРТАЖ)

  • 2022-02-18 17:09:39
  • перегляди: 0

Сьогодні, 18 лютого, у Кропивницькому відбулося перше засідання обласної Муніципалної ліги, передає Точка доступу. Муніципальна ліга — доpадчий оpган пpи обласній pаді, головна мета якого pеагувати на виклики в гpомадах і спільно пpацювати над pозвитком Кіpовогpадщини. Ініціював створення Муніципальної лінги голова обласної ради Сергій Шульга. На сьогоднішнє засідання зібралися голова громад, представники бізнесу. Присутні обговорили шляхи покращення інвестиційної привабливості області та можливості залучення інвесторів у громади. Для pеалізації інвестаційного напpямку ствоpять відповідну pаду та каpту інвестиційної пpивабливості області. На пеpшому засіданні Муніципальної ліги пpедставники гpомад висловили пpопозиції і зауваження до статуту оpганізації, а також обpали pобочий оpган ліги — секpетаpіат. Читайте також: Як працювали депутати міської ради під час засідання сесії (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Кропивничан запрошують вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-18 16:21:48
  • перегляди: 0

20 лютого у Кропивницькому вшановуватимуть пам’ять Небесної Сотні та учасників боїв за Дебальцеве.

Анонсував захід на своїй фейсбук-сторінці громадський діяч Юрій Митрофаненко.

Захід вшанування запланований о 17.00 на площі Героїв Майдану. Кропивничан просять взяти з собою лампадки.

Нагадаємо, у День пам'яті Героїв Небесної Сотні, в Олександрії відбудеться традиційна смолоскипна хода

Тренер Iнгульця не збирається тiкати з країни

  • 2022-02-18 16:07:16
  • перегляди: 0

Асистент головного тренера Iнгульця (Петрове, Кiровоградська область) Младен Бартуловiч подiлився своєю думкою щодо можливої широкомасштабної вiйськової агресiї Росiї проти України, iнформує Златопiль. “Багато думаю про цю ситуацiю. Переживаю, як i всi. Проте я не збираюся нiкуди бiгти з України. Там мiй дiм, моя сiм’я. Я мешкаю у Днiпрi, я буду там i надалi. Зараз я перебуваю на зборах у Туреччинi з Iнгульцем. 24 лютого ми повертаємося додому”.

“Постiйно читаю новини, але намагаюся менше у все це вдаватися. Як на мене, вистачає також i зайвих накручувань. Наприклад, стежу за тим, як Хорватiя подає новини. Усi пишуть, що в Українi дуже напружена ситуацiя i дають невтiшнi прогнози щодо початку вiйни. Словом, неприємнi речi пишуть”, – заявив Бартуловiч. Джерело: Спортивна Кіровоградщина

У Кропивницькому виділили гроші на облаштування сил тероборони

  • 2022-02-18 15:36:46
  • перегляди: 0

Сьогодні, 18 лютого, Кропивницька міська рада ухвалила рішення виділити з бюджету громади на облаштування сил тероборони та ремонт Кропивницького ОТЦК 1,638 мільйона гривень.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією сайту Кропивницької міськради.

Депутати внесли необхідні зміни до міського бюджету на 2022 рік та до Програми територіальної оборони та підтримання постійної мобілізаційної готовності міста Кропивницького на 2022-2024 роки.

“Для фінансування ми використаємо вільний залишок коштів, станом на 1 січня 2022 року це 1, 638 мільйона гривень”, – повідомила начальниця фінансового управління міської ради Любов Бочкова.

Крім того, міська рада передала в оренду частину комплексу будівель Міської лікарні No2 ім. Святої Анни (вул. Ганни Дмитрян,1) для розміщення військової частини А7049 – управління окремої бригади ТрО та військової частини А7340 – окремого батальйону ТрО. Орендна плата становитиме одну гривню на рік. Площа переданих приміщень – 5523,4 кв.м, термін оренди – 2 роки 11 місяців.

Нагадаємо, у Кропивницькому визначилися з розташуванням батальйону тероборони

Читайте також: обласна рада скерувала 2 мільйони гривень на тероборону Кіровоградщини