Кропивницький - сторінка 5

Скелелаз з Кропивницького змагатиметься на Всесвітніх Іграх у США

  • 2022-02-18 15:34:12
  • перегляди: 0

Титулований скелелаз з Кропивницького Ярослав Ткач представлятиме Україну на Всесвітніх Іграх-2022, які відбудуться у Бірмінгемі (США).

Сьогодні, 18 лютого, Федерація альпінізму і скелелазання повідомила, що ліцензію на участь у Всесвітніх іграх у США цьогоріч отримав Ярослав Ткач – вихованець Кропивницької спортшколи №1. В програму Всесвітніх Ігор включено три види скелелазіння – на швидкість, на трудність та болдеринг. Кропивницький спортсмен змагатиметься у програмі швидкість.

Разом з Ярославом на Ігри поїде це один українець – діючий чемпіон світу у швидкості Даніїл Болдирєв з Донецької області. Обидва спортсмени виступатимуть на трасі «Рекорд».

21-річний Ярослав Ткач народився в Кропивницькому, а у 8 років почав займатися скелелазанням. За цей час він здобув кубок Європи-2021, молодіжний кубок Європи-2019, став чемпіоном світу серед школярів.

Одинадцяті Всесвітні Ігри пройдуть у Бірмінгемі з 7 по 17 липня 2022 року.

2400 мешканців Кіровоградщини вже зареєструвалися на участь у ЗНО

  • 2022-02-18 15:25:50
  • перегляди: 0

На Кіровоградщині триває реєстрація на участь в основній сесії ЗНО, яка розпочалася з 1 лютого.

Про це повідомила директорка департаменту освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації Ельза Лещенко.

За її словами, на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання вже зареєструвалося 2400 людей, на пробну - 3355.

"Хочу зазначити, що реєстрація на ЗНО ще триває до 1 березня", - додала Ельза Лещенко.

Цьогоріч зовнішнє незалежне оцінювання проходитиме з 23 травня по 17 червня.

Куди можна повідомити про наркотики у Кропивницькому

  • 2022-02-18 14:55:29
  • перегляди: 0

Про підозри щодо зберігання та поширення наркотиків тепер можна повідомити в офіційному чат-боті від патрульної поліції у месенджері Telegram.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на патрульну поліцію Кіровоградської області.

З допомогою чату DrugHunters (Мисливці за наркотиками) — ви можете анонімно повідомити патрульних про виявлення наркотичних речовин та самих закладників.

Щоб залишити актуальну інформацію, відкрийте програму у своєму Telegram і розпочніть діалог.

Після старту розмови вкажіть:

-населений пункт,

-адресу, за якою побачили потенційного зловмисника,

-опис місця, де на думку заявника може бути закладка (труби, клумба тощо).

А для того, щоб правоохоронці швидше виявили закладку, надішліть геолокацію й додайте фото/відео.

Додатково: за незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів — у залежності від обсягів та наявності мети збуту, може настати як адміністративна відповідальність (штраф, громадські роботи чи адміністративний арешт), так і кримінальна відповідальність (штраф, виправні роботи, арешт, обмеження волі чи навіть позбавленням волі).

Нагадаємо, у Кропивницькому бариста та студентку затримали з наркотиками

Читайте також: кропивницькі гвардійці затримали чоловіка, якого підозрюють у зберіганні наркотиків

У Світловодській лікарні відтепер проводять лапароскопічні операції

  • 2022-02-18 14:55:27
  • перегляди: 0

У Світловодській центральній лікарні проводять операції лапароскопією – тобто з мінімальною травматизацією тканин.

Як повідомляють у Світловодській територіальній громаді, спеціальний хірургічний стіл та обладнання придбали за кошти місцевого бюджету розвитку. Місцеві хірурги пройшли курсову підготовку у Тернополі.

Особливістю цього методу є те, що замість одного великого розрізу хірург робить невеличкі проколи розміром від 5 до 10 мм, а операцію проводить за допомогою лапароскопічних інструментів.

Першою операцією, проведеною у Світловодській ЦРЛ таким методом, стало видалення жовчного міхура.

«Тепер при медичних показаннях до проведення ендоскопічної операції мешканцям нашої громади не треба їхати в Кременчук або Олександрію. У нас медична допомога буде надана швидко і якісно» – сказав завідувач відділення хірургічного профілю Світловодської ЦРЛ Володимир Тиновець

Для того, щоб потрапити на лапароскопічну операцію, достатньо звернутися до свого сімейного лікаря або до лікаря-хірурга поліклініки. При наявності медичних показань лікар надасть електронне направлення на госпіталізацію у місцеву лікарню.

Раніше «Гречка» інформувала які саме відділення дитячої обласної лікарні модернізують у 2022 році.

Військова частина з Канатового має сплатити понад мільйон гривень за забруднення природи

  • 2022-02-18 14:51:14
  • перегляди: 0

Господарський суд Кіровоградської області задовольнив позов про стягнення шкоди, завданої державі внаслідок засмічення залишками вугілля земельної ділянки військового містечка «Канатове» на 1,3 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону.

Так, під час проведення у липні-серпні 2021 року позапланової перевірки екоінспекцією встановили факти засмічення частини земельної ділянки військового містечка «Канатове» залишками вугілля та забруднення нафтопродуктами.

Виявлене порушення призвело до забруднення навколишнього природного середовища у вигляді накопичення у ґрунтах забруднюючих речовин.

У зв’язку з цим, Кропивницька спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері звернулась до суду з позовом про стягнення шкоди, заподіяної державі.
Наразі прокуратура вживає заходи представницького характеру з метою реального виконання рішення суду.
Крім того, спецпрокуратура здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля (ч. 1 ст. 239 КК України). Досудове розслідування триває.

Сесія Кропивницької міської ради в обличчях (ФОТОРЕПОРТАЖ)

  • 2022-02-18 14:51:12
  • перегляди: 0

Позачергове засідання сесії Кропивницької міськради відбулося сьогодні, 18 лютого. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.
Під час сесії депутати розглянули кілька питань. Зокрема, про зміни до бюджету, надання приміщення по вулиці Ганни Дмитрян для розміщення військової частини.
Крім цього, підтримали зміни до програми територіальної оборони на 2022-2024 роки.

Житель Кіровоградщини дбайливо виростив коноплю, насіння якої придбав в інтернеті

  • 2022-02-18 14:45:41
  • перегляди: 0

Уродженець Азербайджанської РСР вирощував на Кіровоградщині нарковмісні рослини.

Про це йдеться в матеріалах Знам’янського міськрайонного суду, інформує Златопіль.

Як з’ясувало слідство, через мережу інтернет чоловік придбав насіння коноплі, посадив його і виростив на присадибній ділянці понад 50 кущів.

За цим фактом розпочали кримінальне провадження. Наразі обвинуваченого визнали винним та призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком 4 роки.

На підставі ст.75 КК України, звільнили від відбування призначеного покарання з іспитовим строком на 2 роки.

У Кропивницькому лікують сову, яку знайшли на шкільному подвір’ї (ФОТО)

  • 2022-02-18 14:37:32
  • перегляди: 0

У Кpoпивницькoму небайдужі вpятувaли сoву, яку знайшли на шкільному подвір'ї, пoвідoмляє Тoчкa дoступу . Тaк, напередодні, 17 лютого, кpoпивничaнкa Іpинa Удoвeнкo пoвідoмилa в тeлeгpaм-кaнaлі Бeзпeчнe містo пpo тe, щo нa тepитopії мoлoдшoї шкoли №18, що нa вулиці Пaцaєвa лeжить сoвa. Жінка нaдіслaлa фoтo пopaнeнoгo птaхa. У птaхa булa пopaнeнa лaпкa, — зaзнaчилa пані Ірина. Фото: Ірина Удовенко Знaйти пpихистoк для твapини жінці дoпoмoгти пoліцeйські. Рaзoм вoни звepнулися дo peaбілітaційнoгo цeнтpу "Клуб любитeлів кoнeй тa інших твapин", дe пoгoдилися піклувaтися пpo сoву. У кoмeнтapі Тoчці дoступу пpaцівниця цeнтpу Дap'я Шeвчeнкo poзпoвілa, щo сoвa пepeбувaє у зaдoвільнoму стaні. Нapaзі у нeї злaмaнe кpилo тa пoшкoджeний кігoть. Твapинa мoжe хoдити. Нapaзі її лікують в зaклaді "КітПeс". Лікap скaзaв, щo пpиблизнo двa тижні тpивaтимe лікувaння. Твapині нeoбхідні aнтибіoтики, бo в місці пoшкoджeння зaгнoїлaся лaпкa. Сьoгoдні ми пpидбaли для її гoдувaння мишeй. Пoки щo всe дoбpe. Щo будe з твapинoю після лікувaння щe нe знaємo, далі будe зpoзумілo, чи змoжe сoвa сaмa літaти тa зaбeзпeчити сeбe хapчувaнням. Щoйнo вoнa зaхoчe пoлeтіти від нaс, ми її відпустимo. Ми будeмo дoглядaти її, пoки вoнa цьгo пoтpeбувaтимe, — пoяснилa Дap'я Шeвчeнкo. Лікує сoву вeтepинap Дмитpo Пoпoв зa влaсні гpoші. Читайте також: У Кропивницькому на клумбах висадять майже 200 тисяч квітів (ФОТО)

На Кіровоградщині у аварії постраждав водій вантажівки

  • 2022-02-18 14:37:22
  • перегляди: 0

17 лютого о 05:31 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про ДТП на автодорозі Кропивницький Кривий Ріг Запоріжжя, біля села Гурівка Гурівської СТГ Кропивницького району. Водій вантажного автомобіля не впорався з керуванням, автомобіль злетів з дороги та перекинувся на бік.

В результат ДТП водій, 1978 р.н., опинився заблокований у кабіні вантажівки. Рятувальники 20-ї ДПРЧ м. Долинська деблокували травмованого водія та передали медикам. Потерпілий був госпіталізований до Долинської Центральної лікарні.

ГУ ДСНС України у Кіровоградській області

Читайте також:На Кіровоградщині чорний лісоруб намагався підкупити поліцейського

Жителів Кропивницького вчитимуть, як діяти при надзвичайних ситуаціях

  • 2022-02-18 14:28:49
  • перегляди: 0

Жителів Кропивницького вчитимуть, які діяти при надзвичайних ситуаціях військового характеру. Для цього у Ковалівському парку влаштовують практичний тренінг, розповіла Суспільному голова громадської організації "Мобільна волонтерська група" Наталя Салімова.

За її словами, усіх охочих вчитимуть:

Надавати першу медичну допомогу; Розкажуть, що потрібно брати з собою під час евакуації; Як діяти під час виявлення вибухонебезепечних предметів; Як поводитись з автоматичною зброєю;Також говоритимуть про те, як злагоджуються дії населення міста, поліції, тероборони під час надзвичайних ситуацій.

"Хоча війна в Україні триває восьмий рік, але саме нині серед людей почалася масова паніка. Тому, щоб заспокоїти містян, ми вирішили розповісти, що треба робити в разі надзвичайної ситуації. Літом минулого року ми уже проводили такі тренінги для підлітків, тиждень тому для жінок та дітей. Цього разу для всіх охочих жителів Кропивницького. Тренінг представники поліції та тероборони".

Триватиме тренінг три години. Початок о 10:00, 19 лютого.

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб. Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

На Кіровоградщині протягом минулої доби зробили 1479 щеплень від коронавірусу

  • 2022-02-18 14:18:50
  • перегляди: 0

На Кіровоградщині протягом минулої доби, 17 лютого, зробили 1479 щеплень від COVID-19. Про це повідомив повідомила голова ОДА Марія Чорна.

У центрах масової вакцинації населення зробили 331 щеплення. Імунізацію, зокрема, отримав 440 пенсіонерів.

Загалом працювали 11 центрів масової вакцинації, 29 виїзних пунктів щеплення, 13 мобільних бригад, 124 пункти щеплення. Імунізацію населення проводили вакцинами Comirnaty, CoronaVac, Moderna.

Як працювали депутати міської ради під час засідання сесії (ФОТОРЕПОРТАЖ)

  • 2022-02-18 14:07:17
  • перегляди: 0

У Кpoпивницькoму сьoгoдні, 18 лютoгo, відбулoся тpeтє зaсідaння дeв'ятoї сeсії Кpoпивницькoї міськoї paди вoсьмoгo скликaння. Пpo цe пoвідoмляє кopeспoндeнт Тoчки дoступу . Нa пoчaтку зaсідaння в зaлі зapeєстpувaлись 27 дeпутaтів, 16 — відсутні. Рoзпoчaли зaсідaння з хвилини мoвчaння, якoю вшaнувaли зaгиблих Гepoїв Нeбeснoї Сoтні. У пopядку дeннoму були тpи oснoвних питaння. Вони стoсувaлися зaхoдів з тepитopіaльнoї oбopoни. Дo дeпутaтів звepнувся Сepгій Кoлoс, підпoлкoвник, кoмaндиp oкpeмoї бpигaди тepoбopoни: ЗСУ гoтoві дaти відсіч і у нaс є чим. Ми твepeзo oцінюємo всі pизики. Тepитopіaльнa oбopoнa є єдиним із кoмпoнeнтів нaціoнaльнoгo спpoтиву. Нa тepитopії Укpaїни діятимe мepeжa тepитopіaльнoї oбopoни тa дoбpoвoльчих фopмувaнь. Оснoвні зaвдaння підpoзділів тepитopіaльнoї oбopoни: oбopoнa тepитopiї дo чaсу poзгopтaння угpупувaння військ, зaбeзпeчeння умoв для нaдійнoгo poзгopтaння військ, зaхист нaсeлeння, тepитopій тa мaйнa, oб'єктів pізнoгo знaчeння, — зaзнaчив Сepгій Кoлoс. Дeпутaти виділили нa зaбeзпeчeння підpoзділів тepитopіaльнoї oбpoни 1 млн 668 тисяч гpивeнь . Тaк, зa інфoмaцією викoнюючoгo обoв'язки зaвідувaчa сeктopу мoбілізaційнoї poбoти тa тepитopіaльнoї oбopoни Юpія Кoпeцькoгo, 118 тисяч спpямують нa peмoнт будівлі в oблaснoму цeнтpі кoмплeктувaння. Щe 1,5 млн підуть нa підгoтoвку пpиміщeнь підpoзділів. Рoзмістять бaтaльйoн в пpиміщeнні кoлишньoї міськoї лікapні №2 "Святoї Анни". Для цьoгo виділили чaстину кoмплeксу будівeль зaгaльнoю плoщeю 5523,4 кв. мeтpів. Читaйтe тaкoж:

Громади Кiровоградщини обмежують в доходах вiд продажу землi

  • 2022-02-18 14:07:15
  • перегляди: 0

Прийнято закон, за яким 10% коштiв вiд продажу земель комунальної власностi вилучатимуться до держбюджету.

Про це йдеться у повiдомленi Асоцiацiї мiст України, iнформує Златопiль.

Верховна Рада України прийняла Закон України “Про внесення змiн до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалiзацiї суб’єктами господарювання роздрiбної торгiвлi тютюнових виробiв”, який доповнює джерела доходiв Державного та мiсцевого бюджетiв доходами вiд продажу земель сiльськогосподарського призначення.

Так, Закон України «Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вдосконалення системи управлiння та дерегуляцiї у сферi земельних вiдносин» передбачив право фермерiв викуповувати земельнi дiлянки сiльськогосподарського призначення з державної та комунальної власностi, якi перебувають у них в постiйному користуваннi

Однак надходження до бюджетiв територiальних громад вiд продажу цих земель наразi заблокованi через вiдсутнiсть вiдповiдного коду доходiв у Класифiкаторi доходiв бюджету. Прийнятi змiни до Бюджетного кодексу дозволять Мiнiстерству фiнансiв внести змiни до цього Класифiкатора та розблокувати викуп земельних дiлянок, якi перебувають у постiйному користуваннi фермерiв.

Окрiм того, прийнятий закон передбачає, що 90% коштiв вiд продажу земельних дiлянок зараховуватимуться до бюджетiв територiальних громад, а 10% – до Державного бюджету.

Асоцiацiя мiст України вважає, що такi змiни порушують права територiальних громад розпоряджатися своїм майном та отримувати доходи вiд його реалiзацiї, та звертає увагу, що пiсля прийняття закону про «земельну децентралiзацiю» землi пiд такими фермерськими господарствами перейшли до комунальної власностi.

Роботу визнали неефективною: Кропивницький потребує нової спецтехніки

  • 2022-02-18 13:42:55
  • перегляди: 0

Робоча група на чолі з начальником головного управління житлово-комунального господарства Віктором Кухаренком перевірила ефективність роботи обладнання начіпної дробарки деревини для її експлуатації під час обрізування дерев.

Технічний засіб перебуває на балансі комунального підприємства “Благоустрій” Кропивницької міської ради.
Члени робочої групи разом із начальником КП “Благоустрій” Віктором Луценком перевірили, як працює дробарка, і дійшли висновку — її робота неефективна.
"Цю дробарку не ефективно використовувати на рівні міста. За день вона ледве переробляє три куби деревини. До цього додаються ще й затрати на пальне, оплату праці робітників. Бачимо, що експлуатувати це обладнання недоцільно", – зазначив після перевірки Віктор Кухаренко.
Причіпна дробарка 2012 року випуску і працює на комунальному підприємстві вже 10 років, розповів начальник КП “Благоустрій” Віктор Луценко. Нині задовольнити потреби у переробці деревини це обладнання не може, а потреба підприємства у ефективному подрібнювачі гілля є. Нова техніка не тільки значно здешевила б собівартість робіт, а й дала б можливість підприємству заготовляти сировину для опалення власних оранжерей.
"Її можна використовувати для незначних за обсягом робіт на підприємстві. Або ж інший варіант - звертатимемося в управління комунальної власності Кропивницької міської ради, щоб розглянули можливість реалізації цього механічного засобу, і закуплі новішого та ефективнішого", – повідомив Віктор Кухаренко.
За результатами перевірки, визначатимуть подальшу долю дробарки.

На Кіровоградщині не вистачає вчителів

  • 2022-02-18 13:40:19
  • перегляди: 0

За інформацією обласного центру зайнятості, на Кіровоградщині затребувані 10 учителів закладу загальної середньої освіти, серед яких викладачі інформатики, математики, фізики, англійської мови та зарубіжної літератури.

Роботодавці області готові платити вчителям від 6 500 до 10 000 гривень. Таку заробітну плату вказують роботодавці під час подання вакансій до центрів зайнятості Кіровоградщини. Різниця в зарплатні пояснюється вимогами до кваліфікаційного рівня, категорії працівника, стажу роботи тощо.

Якщо вас зацікавили вказані вакансії, за більш детальною інформацією звертайтеся до Кіровоградського та Олександрійського міськрайонних центрів зайнятості, Голованівської та Благовіщенської районних та Світловодської і Знамянської міськрайонних філій Кіровоградського обласного центру зайнятості.

Довідково. Станом на 17 лютого у базі вакансій Кіровоградського обласного центру зайнятості зареєстровано 1740 вакантних посад.

Відділ організації надання послуг роботодавцям

Кіровоградського обласного центру зайнятості

Читайте також:Держава забирає у громад десяту частину доходів від продажу землі

«Янголи пам'яті»: мешканці обласного центру долучилися до тихої акції вшанування героїв Небесної сотні (ФОТО)

  • 2022-02-18 13:33:50
  • перегляди: 0

Сьогодні, 18 лютого, мешканців обласного центру долучилися до щорічної тихої акції вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Про це повідомили у пресслужбі міськради.
Цього дня сотня паперових Янголів, розвішаних на ялинах майдану перед міською радою молоддю міста разом із представниками міської влади стали символом пам’яті про загиблих учасників Революції Гідності. Їх спеціально до пам’ятної дати виготовили місцеві школярі.

- Є глибокий символізм у тому, що сьогоднішня акція «тиха». Без гучних промов і пафосності. Серце пам’ятає тихо. Бо більше, ніж сто чистих, мужніх, справедливих людей поклали свої голови, щоб ми ніколи не зійшли з шляху свободи, суверенності і вибору європейських цивілізаційних цінностей, - наголосив міський голова. - За ці високі принципи впродовж восьми років, і особливо сьогодні, Україна платить високу ціну. Але ми тримаємо удар. І тільки наша витримка, холодний розум, єдність завжди будуть гідною відповіддю великого народу великої країни усім, хто спробує зазіхнути на її незалежність.

На Кiровоградщинi розшукують свiдкiв аварiї

  • 2022-02-18 13:27:52
  • перегляди: 0

Правоохоронцi встановлюють свiдкiв та очевидцiв ДТП, що сталася в Голованiвському районi.

Про це повiдомляє пресслужба Нацполiцiї в обьластi, iнформує Златопiль.

04 лютого 2022 року близько 10.30 по вулицi Лесi Українки в м. Благовiщенське (автодорога Джулинка-Благовiщенське) сталася дорожньо-транспортна пригода – виїзд автомобiля «Audi» на зустрiчну смугу руху, де вiдбулося зiткнення з автомобiлем «Skoda».

За фактом ДТП у кримiнальному провадженнi проводиться досудове розслiдування.

Для встановлення всiх обставин подiї, правоохоронцi звертаються до громадян, якi стали очевидцями чи свiдками дорожньо-транспортної пригоди, з проханням повiдомити наявну iнформацiю за номером «102».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Кіровоградщини за 5 виловлених рибин сплатив понад 10 тисяч гривень

Поліцейські шукають свідків ДТП на Кіровоградщині, в результаті якої загинув водій

  • 2022-02-18 13:25:12
  • перегляди: 0

До уваги громадян: правоохоронці встановлюють свідків та очевидців ДТП, що сталася в Голованівському районі

04 лютого 2022 року близько 10.30 по вулиці Лесі Українки в м. Благовіщенське (автодорога Джулинка-Благовіщенське) сталася дорожньо-транспортна пригода – виїзд автомобіля «Audi» на зустрічну смугу руху, де відбулося зіткнення з автомобілем «Skoda».
За фактом ДТП у кримінальному провадженні проводиться досудове розслідування.
Для встановлення всіх обставин події, правоохоронці звертаються до громадян, які стали очевидцями чи свідками дорожньо-транспортної пригоди, з проханням повідомити наявну інформацію за номером «102».