Громади Кiровоградщини обмежують в доходах вiд продажу землi

Прийнято закон, за яким 10% коштiв вiд продажу земель комунальної власностi вилучатимуться до держбюджету.

Про це йдеться у повiдомленi Асоцiацiї мiст України, iнформує Златопiль.

Верховна Рада України прийняла Закон України “Про внесення змiн до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалiзацiї суб’єктами господарювання роздрiбної торгiвлi тютюнових виробiв”, який доповнює джерела доходiв Державного та мiсцевого бюджетiв доходами вiд продажу земель сiльськогосподарського призначення.

Так, Закон України «Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вдосконалення системи управлiння та дерегуляцiї у сферi земельних вiдносин» передбачив право фермерiв викуповувати земельнi дiлянки сiльськогосподарського призначення з державної та комунальної власностi, якi перебувають у них в постiйному користуваннi

Однак надходження до бюджетiв територiальних громад вiд продажу цих земель наразi заблокованi через вiдсутнiсть вiдповiдного коду доходiв у Класифiкаторi доходiв бюджету. Прийнятi змiни до Бюджетного кодексу дозволять Мiнiстерству фiнансiв внести змiни до цього Класифiкатора та розблокувати викуп земельних дiлянок, якi перебувають у постiйному користуваннi фермерiв.

Окрiм того, прийнятий закон передбачає, що 90% коштiв вiд продажу земельних дiлянок зараховуватимуться до бюджетiв територiальних громад, а 10% – до Державного бюджету.

Асоцiацiя мiст України вважає, що такi змiни порушують права територiальних громад розпоряджатися своїм майном та отримувати доходи вiд його реалiзацiї, та звертає увагу, що пiсля прийняття закону про «земельну децентралiзацiю» землi пiд такими фермерськими господарствами перейшли до комунальної власностi.




Comments

    No results found.