Кропивницький - сторінка 7

Триває реконструкція мосту в Олександрійському районі (ФОТО)

  • 2022-02-18 11:37:14
  • перегляди: 0

Підрядна організація ТОВ «Мостобудівельний загін №112» продовжує роботи з реконструкції мосту на км 10+586 автомобільної дороги загального користування місцевого значення С121631 Головківка-вихід на а/д Т-12-15-Піщаний Брід.

Про це повідомляє пресслужба Кіровоградської облдержадміністрації.

Підрядник виконує роботи з буріння свердловин, посекційне встановлення у свердловину арматурного каркаса, бетонування паль, завезення шпунтового огородження для подальшого відведення води.

Об’їхати ділянку ремонту можливо відповідно до «Схеми тимчасового об'їзду» через Новий Стародуб.

Реконструкція мосту триває в рамках президентської програми «Велике будівництво».

На Кіровоградщині 52-річний чоловік загинув на ставку

  • 2022-02-18 11:33:51
  • перегляди: 0

Вчора, 17 лютого, рятувальники отримали повідомлення про те, що у ставку, що в Новоархангельську, провалився під лід чоловік.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на ГУ ДСНС у Кіровоградській області.

Рятувальники дістали тіло чоловіка 1970 року народження на берег.

Обставини події та причина смерті чоловіка встановлюють. Читайте також: рятувальники зафіксували дві смерті на водоймах за добу

Мешканці одного з мікрорайонів Кропивницького не один десяток років скаржаться на стихійне сміттєзвалище

  • 2022-02-18 11:31:59
  • перегляди: 0

У Кропивницькому мешканці мікрорайону Стара Балашівка не один десяток років скаржаться на стихійне сміттєзвалище, розташоване поряд з залізничним переїздом. Про це Точці доступу повідомила місцева мешканка. Жінка зазначає, що сміттєзвалище знаходиться на вулиці Салтикова-Щедріна поблизу автозаправної станції. Поряд залізнодорожня колія і пасажири потягів спостерігають цю "красу". Живу на Старій Балашівці вже більше 10 років. Постійно такий жах!, — зазначає жінка. Директор комунального підприємства "Універсал" Дмитро Панішко розповідає, що в тому місці є майданчик для вивезення побутових відходів, проте мешканці Старої Балашівки вивозять туди не лише побутове, а й будівельне сміття. Це продовжується вже протягом 15 років. Наше підприємство проводить там прибирання, як мінімум, двічі на тиждень, але люди постійно порушують правила благоустрою та викидають сміття у невстановленому для цього місці і, відповідно, створюють несанкціоноване сміттєзвалище. До полігону на Завадівці їм їхати далеко, тому сміття подекуди викидають прямо з машин, - зазначив Віктор Панішко. За словами директора комунального підприємства "Універсал", працівники комунального підприємства просто не встигають вивозити ту кількість сміття, яку несанкціоновано вивозять місцеві мешканці. Читайте також: Кіpовогpадщина: лікаpі пpотитубеpкульозного диспансеpу скаpжаться, що їм не виплачують заpплату

На відкриття відділення діалізу у Кропивницькому треба 500 тисяч гривень

  • 2022-02-18 11:31:57
  • перегляди: 0

На відкриття відділення для дитячого у Кропивницькому потрібно 500 тисяч гривень. Про це Суспільному розповів головний лікар обласної дитячої лікарні Василь Хорощак.

Читайте також: Жителька міста Новоукраїнка Кіровоградської області Альона Пуровець двічі на тиждень возить свою 15-річну доньку Марину на гемодіаліз у місто Вознесенськ Миколаївської області. Дитина потребує цієї процедури пожиттєво. У Кіровоградській області гемодіаліз роблять лише дорослим пацієнтам у Кропивницькому, Олександрії та Малій Висці."Нам потрібно майже пів мільйона гривень, але ці цифри можуть різнитися. Наразі ми обговорюємо це питання з тією фірмою, яка готова надати цю послугу і безкоштовно три апарати. Як тільки нам виділять гроші, ми можемо відкривати відділення. Соціальний пакет і апарати будуть безкоштовні, а витратні матеріали – це дві третини, це буде лягати на плечі облради, за рахунок місцевого бюджету".

За словами Василя Хорощака, на одного хворого щомісяця треба 250 тисяч гривень. На рік це буде близько 3 мільйонів гривень.

Коли пацієнти зможуть отримувати гемодіаліз в Кропивницькому,

залежить від дитячої обласної лікарні, розказав керівник обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко.

"Як тільки обласна дитяча лікарня підготує лікаря, буде здатна виконати вимоги Національної служби здоров'я України і укладуть з ними договір, тоді і можна буде відкривати відділення діалізу".

За словами Василя Хорощака, підготовка лікаря в Національному університеті охороні здоров'я імені Шупика коштуватиме 30 тисяч гривень.

Суспільне чекає відповідь від голови обласної ради Сергія Шульги, чи планує виділяти гроші облрада на створення відділення для дитячого діалізу. Речниця Олена Данилишин сказала, що надасть інформацію 18 лютого.

Нині послуги гемодіалізу в Кіровоградській області потребують троє дітей – з Новоукраїнки, Знам’янки та Олександрії.

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб. Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

На Кіровоградщині хвора жінка застрягла у власному будинку (ФОТО)

  • 2022-02-18 10:53:22
  • перегляди: 0

Учора, 17 лютого, о 13:06 до Служби порятунку надійшло повідомлення, що у місті Мала Виска по вул. Матусівського у житловому будинку хвора жінка 1955 р.н. потребувала невідкладної медичної допомоги, але не могла відкрити двері самостійно.

Про це повідомляє пресслужба ГУ ДСНС у Кіровоградській області, інформує Златопіль.

Щоб дати доступ медикам до хворої, бійці 23-ї Державної пожежно-рятувальної частини за допомогою спецінструменту відкрили двері.

У Кропивницькому день народження відзначила найбільша бібліотека області (ФОТО)

  • 2022-02-18 10:43:26
  • перегляди: 0

Днями виповнилося 123 роки з дня заснування Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

З цієї нагоди до головної книгозбірні Кіровоградщини завітали її друзі та партнери.
«Сьогодні бібліотека не просто книгозбірня, а центр спілкування, центр навчання, центр інформації, центр діджиталізації, центр дозвілля і методичний центр для 566 бібліотек області», – звернулася з вітальним словом до присутніх директорка бібліотеки, заслужений працівник культури Валентина Животовська.
«Наскільки легко нинішнім студентам прийти в сучасну, цікаву бібліотеку, наскільки просто в ній працювати», – зазначила директорка Державного архіву Кіровоградської області Лілія Маренець, згадуючи свої студентські роки, та додала, що кожного дня в якомусь відділі книгозбірні проходить чудовий цікавий захід.

З вдячністю згадуючи бібліотекарів, які йому допомагали під час навчання, доктор філологічних наук, професор Центральноукраїнського державного педуніверситету імені В.Винниченка, член НСПУ Сергій Михида підкреслив: «Бібліотека – це люди, з особливою прихильністю до відвідувачів.

Які б заходи не проходили в бібліотеці – це частинка духовного дискурсу міста Кропивницького, частинка духовного дискурсу нас усіх. Тут народжувалися доктори наук, професори, кандидати і доценти закладів вищої освіти, тут народжувалося дуже багато хороших вчителів. І в цьому велика місія бібліотеки, тому що народження вчителя – це народження майбутнього держави».

«Для мене бібліотека Чижевського це не просто книгозбірня. Ви подивіться: сюди – художники, сюди - фотохудожники, тут курси, де можна вивчити польську, англійську, за комп’ютером працювати і так далі. Це сьогодні культурно-освітній центр міста. Це те, чого насправді не вистачає нам», – зауважив заслужений журналіст України, член НСПУ Валерій М’ятович, який у день народження книгозбірні відзначав свій ювілей.

«Рей Бредбері говорив, що він свою освіту отримав у бібліотеках. Я думаю, що більшість присутніх тут отримали свою освіту у стінах книгозбірні. Зрештою бібліотека зробила нас тими, якими ми є сьогодні. Пишаюсь, що ви є такими сучасними, такими креативними, і всі підходи, які ви втілюєте сьогодні в діяльності бібліотеки,

свідчать про те, що бібліотека давно вже перестала існувати в тому вигляді, в якому традиційно ми звикли її уявляти. Сьогодні бібліотека стала відображенням сучасного світу, стала тим, що потребує сучасна людина», – привітала бібліотеку голова обласного осередку Національної спілки письменників України Надія Гармазій.

Добрі слова та вдячність за спільні проєкти в адресу книгозбірні лунали від представників обласних осередків національних спілок України, друзів і колег з Музею мистецтв, Обласного краєзнавчого музею, літературного об’єднання «Парус», Регіонального центру наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань, бібліотек міста.
Учасники заходу оглянули виставки рідкісних книг «Сторінками історії бібліотеки», випусків газети «Єлисавет», архівних документів «Особистості в історії Єлисаветградської громадської бібліотеки» та нових видань від Українського інституту книги.

У Краєзнавчому музеї проведуть вечір пам’яті Віктора Чміленка

  • 2022-02-18 10:30:55
  • перегляди: 0

В Кропивницькому сьогодні, 18 лютого, відбудеться вечір, присвячений пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Під час заходу вшанують пам’ять Героя України з Бобринця Віктора Чміленка, який загинув 20 лютого 2014 року у Києві від кулі снайпера.

На захід запрошують усіх бажаючих.

Вечір пам’яті відбудеться 18 лютого о 15:00 в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї (вул. Архітектора Паученка, 40). Довідки за телефонами: 050-561-5922.

На Кіровоградщині вилучили тіло загиблого чоловіка з водойми (ФОТО)

  • 2022-02-18 10:25:47
  • перегляди: 0

На Кіровоградщині вилучили тіло загиблого чоловіка з водойми.

Про це повідомили в ДСНС Кіровоградської області.

17 лютого о 15:24 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що у ставку по вул. Л. Українки смт Новоархангельськ провалився під лід та зник чоловік. Потрібна допомога по його пошукам. Рятувальники 31-ї ДПРЧ смт Новоархангельськ вилучили тіло чоловіка 1970 р.н. на берег. Обставини події та причина смерті чоловіка встановлюються.

У Кропивницькому декілька десятків абонентів залишаться без світла

  • 2022-02-18 10:11:05
  • перегляди: 0

Сьогодні, 18 лютого, низка вулиць Кропивницького залишаться без світла через плановий ремонт.

Про це повідомляє пресслужба Кіровоградобленерго, інформує Златопіль.

Відключення заплановані з 10 години ранку до 16 години вечора за наступними адресами:

У Кропивницькому двом жінкам з Центру матері та дитини допомагають освоїти професію

  • 2022-02-18 10:11:03
  • перегляди: 0

У Кропивницькому двоє жінок з обласного Центру матері та дитини стали учасницями проекту "Незламні". У центрі перебувають вагітні та жінки з дітьми до півтора року, яким ніде жити. Для них організували безкоштовний базовий курс манікюру. Ініціаторка проєкту вважає, що це допоможе жінкам, які потрапили у складні обставини, отримати фах та заробляти гроші. Суспільне розповість історію однієї учасниці цього проекту.

До повноліття 22-річна Вікторія Влк жила в інтернаті. Її мама, з якою довго не спілкувалися, померла два роки тому.

"Коли знайшлася мама, вона приїхала в Капітанівку, що у Новомиргородській громаді. Ми побачилися і вона мені сказала, що мене чекає брат. Років два прожила з ними, мама померла і наші дороги з братом розійшлися".

Жінка каже: за порадою сусідів, коли була вагітною, переїхала в Центр матері та дитини. "У мене не було для дитини ні ліжечка, ні візочка, взагалі нічого. Медсестра допомогла мені з памперсами, серветками, у пологовий будинок купили новий одяг та інші необхідні речі".

За словами директорки обласного Центру матері та дитини Інни Жолобової,

жінка проживала у них рік.

"До нас вона прийшла зламаною, травмованою дівчиною, життя у неї було несолодке, у центрі вона стала сильнішою. Вікторія проживала у нас з лютого 2021 року по 2022. Прийшла вагітною на дев'ятому місяці, народила свого первістка".

З Центру жінка переїхала у квартиру в селі Созонівка, яку їй дали, як дитині позбавленій батьківського піклування. Речі купили благодійники. "У мене з'явилась пральна машинка, прасувальний столик, диван, шафи, стіл, тумбочка, сервант, від постільної білизни до посуду".

За освітою жінка – кухар. Каже, вирішила стати учасницею проєкту "Незламні" і освоїти ще одну професію – навчись робити манікюр. Безкоштовні заняття організувала Наталі Городова. Каже, такий платний курс коштує 7 тисяч гривень.

"Вікторія опанувала комбінований манікюр, який роблять з апаратом. Я сама з 16 років заробляю таким чином і своїм прикладом хочу показати дівчаткам, що все можливо, якщо є певні знання та бажання. У мене був такий виклик довести собі, що я більше, ніж просто манікюрниця. На сьогодні у мене є власна студія та майстри".

Вікторія Влк відпрацьовує свої навички на нігтях моделі. Клієнтка Наталія Матвійчук говорить: їй важлива безпека.

"Обов'язково мають бути стерильні інструменти. Дівчата ще не зовсім впевнені в собі, але я намагаюсь підтримувати їх, щоб вони не хвилювались".

Навчання для учасниць проекту триває п’ять днів.

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх. Заповнити форму можна тут. Ваші історії важливі для нас!

Заборони не лякають. У Кропивницькому продовжують незаконно розміщувати рекламу.(ФОТО)

  • 2022-02-18 10:10:53
  • перегляди: 0

Деякі містяни у Кропивницькому клеять оголошення на стовпах, деревах, зупинках громадського транспорту, повідомляє FOTOINFORM.NET

Вчора, 17 лютого, по обіду двоє містян старанно приклеювали рекламу салону тату на електроопорах. Їх не зупинило, що за такі незаконні діяння можливий штраф. Рекламу вони розвісили навіть навпроти міськради, на площі Героїв Майдану. Мабуть, вони геть не лякаються, або не знають, що їх «роботу» знімає відео спостереження, яке розміщене в центрі міста.

У кропивницькому Музеї мистецтв відкрили пересувну фотовиставку "Вшануй" (ФОТО)

  • 2022-02-18 10:10:51
  • перегляди: 0

У Музеї мистецтв урочисто відкрили пересувну фотовиставку в рамках Всеукраїнської акції «Вшануй», започаткованої у 2021 році за ініціативи Міністерства молоді та спорту України та Державної установи «Всеукраїнський молодіжний центр» до Дня Збройних Сил України.

Проєкт уже представили у Вінниці, Дніпрі та Львові.

З початком новітньої російсько-української війни з 2014 року обласний художній музей завжди проводив активну виставкову роботу відповідного тематичного спрямування, оскільки в умовах шаленої і безпринципної ідеологічно-інформаційної війни ворога проти України виникла необхідність відповідного реагування з метою висвітлення війни на Донбасі в українському аспекті. Як наслідок, з’явились цікаві виставкові проєкти, серед яких – «Евакуйована колекція» з Всеукраїнського проєкту «Скарби родоводу України», виставка «Земля мамаїв», «Захисники України під Покровом Божої Матері», «Нульовий рубіж кордону», «VIVA! Переможці!» «Маріуполь на межі», «Береги Сіверського Дінця», «Якби не війна», «Білоруси з Україною в серці», «Військово-польовий АРТ», «Захисникам України – присвячується»,

«Сильні духом. Мами», «Герої не вмирають», «Фронтовий щоденник» із циклу «Війна на Сході України» - висвітлення «літопису» добровольчих батальйонів територіальної оборони, які були сформовані у Кіровоградській області та інші.

Презентована фотовиставка стала продовженням подібної практики і яскравим показником того, що Музей мистецтв знаходиться в авангарді сучасних подій та на передовій ідеологічного фронту з ворогом, а ще чудовим проявом партнерства з Центральноукраїнським державним будинком художньої та технічної творчості, де у січні 2022 року і було вперше в нашому місті представлено ці 13 світлин, автор яких - французький фотограф українського походження Юрій Білак. Останній факт є також дуже показовим, оскільки красномовно засвідчує небайдужість світової спільноти до українських проблем, що навіть створило окремий напрямок в мистецтві, присвячений темі сучасної російсько-української війни. На фотографіях зображені рідні українських військових, загиблих на Донбасі, які тримають в руках речі, що нагадують про втрачену рідну людину – лицарські обладунки,

книги, святе письмо, куртку, гітару. Ці родинні артефакти стали святинями, не тільки пам’яттю про загиблого, а й своєрідним його продовженням та оберегом для живих. Кожну фотографію доповнює анотація з розповіддю про бійця, яка розкриває його характер та морально-вольові якості.

Центральною світлиною експозиції стало фото Анастасії – вдови нашого земляка Дмитра Придатка. Дівчина тримає в руці каблучку чоловіка, передану їй побратимом героя.
Окрему частину виставки склали світлини, присвячені нашому земляку, музейнику, краєзнавцю, козаку, Герою України Віктору Голому. 19 червня 2014 року він був зарахований до складу 42 батальйону територіальної оборони. 28 серпня Віктор разом із побратимами виконував бойове завдання – супроводження колони з продовольством до міста Дебальцеве. Коли колона потрапила у ворожу засідку, був серед тих, хто прикривав її відхід і загинув під мінометним обстрілом бойовиків. Похований на кладовищі села Плоске Знам’янського району Кіровоградщини.
Складовою експозиції став також переданий до музею 42 батальйоном територіальної оборони бойовий прапор – безцінна складова фондового зібрання музею та його символічний оберіг.
Мета презентованого виставкового проєкту передбачає не тільки вшанування пам’яті загиблих, популяризації їхнього подвигу на державному рівні, а й в тому, щоб зруйнувати стіну байдужості з боку певної частини суспільства, змусити замислитися над страшною ціною, яку платить Україна за свою незалежність, усвідомити глибину горя родин загиблих та сприяти консолідації суспільства для досягнення перемоги та довгоочікуваної мрії – збудувати цивілізовану європейську державу.

У Володимирівці відбудеться турнір Inhulets Cup

  • 2022-02-18 10:10:48
  • перегляди: 0

Завтра, 19-го лютого, у Володимирівці (Кіровоградська область) відбудеться турнір з футболу "Inhulets Cup" серед юнаків 2007 року народження.

Турнір організований футбольною Академією "Інгулець". У турнірі візьмуть участь чотири команди: ФК "Інгулець" (Петрове), КДЮСШ-2 (Кропивницький), ФК "Зірка" (Кропивницький), ФК "Молодість"-1,2 (Полтава).

Початок турніру о 10 годині.

Житель Кіровоградщини за 5 виловлених рибин сплатив понад 10 тисяч гривень

  • 2022-02-18 10:10:47
  • перегляди: 0

У Світловодському районі інспектори рибоохоронного патруля викрили браконьєра.

Про це йдеться в матеріалах Світловодського міськрайонного суду, інформує Златопіль.

За інформацією, чоловік розставив сітки у водосховищі та виловив 3 карася і 2 ляща. Заподіяв шкоду водним ресурсам України на загальну суму 8041 гривня.

За цим фактом розпочали кримінальне провадження. Обвинуваченого визнали винним і призначили покарання у вигляді 1 року обмеження волі. На підставі ст.75 КК України, звільнили від відбування покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк на 1 рік. Окрім відшкодування державі, за залучення експерта він сплатив понад 3400 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кропивницькому засудили водія BMW, який влаштував перегони та скоїв ДТП із потерпілим