Черкаси - сторінка 3

Протягом минулого року в області провели майже 200 перевірок об’єктів водопостачання

  • 2022-02-20 12:24:36
  • перегляди: 0

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області впродовж 2021 року здійснювали посилений державний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на підприємствах питного водопостачання, інших соціально важливих закладах, установах різних форм власності.

За минулий рік проведено майже 200 перевірок та комісійних обстежень об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання. Порушенням санітарних норм і правил були виявлені у кожному другому випадку.

Серед порушень: відсутність погодженої у визначеному законодавству порядку нормативно-технічної документації на виробництво питної води, відсутність проектів організації зон санітарної охорони та недотримання водоохоронного режиму у поясах зон санітарної охорони джерел і об’єктів питного водопостачання; відсутність або невиконання робочих програм виробничого контролю за безпечністю і якістю питної води, недотримання технології водопідготовки, необхідність ремонту водогіннних мереж та споруд тощо.
Із метою поглибленої оцінки якості та безпечності питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) на підприємствах питного водопостачання, у дитячих навчально-виховних, інтернатних, оздоровчих, лікувально-профілактичних закладах та інших об’єктах нагляду Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби впродовж минулого року було досліджено понад 1000 проб питної води за санітарно-хімічними, мікробіологічними та вірусологічними показниками. За результатами означених досліджень не відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» кожна третя досліджена проба за санітарно-хімічними та кожна сьома за мікробіологічними показниками.
За порушення санітарних норм і правил на керівників підприємств питного водопостачання накладено 41 штраф на загальну суму понад 11 тис. грн., направлено 100 приписів, пропозицій щодо усунення порушень санітарного законодавства, відповідні інформації направлені до органів місцевого самоврядування.
Держпродспоживслужба в області продовжує здійснювати посилений державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням підприємствами питного водопостачання вимог санітарного законодавства.

Нагадаємо


Відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя» та статті 13 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» органи виконавчої влади, місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм та здійснювати контроль за якістю питної води, використанням та охороною джерел і систем питного водопостачання та водовідведення.

Довідково
Посилений державний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства фахівці Держпродспоживслужби в Черкаській області здійснюють на виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України, доручень Держпродспоживслужби України, рішень регіональної комісії з ТЕБ та НС з метою недопущення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації в області, пов’язаних із вживанням недоброякісної питної води.

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області

Понад 800 випадків COVID-19 виявили за добу на Черкащині

  • 2022-02-20 11:42:41
  • перегляди: 0

Протягом минулої доби на території Черкаської області зареєстрували 823 нові випадки коронавірусної хвороби.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

​​17 448 нових випадків COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 20 лютого. Зокрема, захворіли 1 473 дитини та 142 медпрацівники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад півтори тисячі курсів препарату від коронавірусу отримала Черкаська область.

У Черкасах встановили перший «Япомогабокс» для збору пластикових пляшок

  • 2022-02-20 11:33:51
  • перегляди: 0

У Черкасах встановили перший «Япомогабокс» – він приймає пластикові пляшки та нараховує бали, що передаються на благодійні проєкти. Про це ШоТам повідомили організатори акції. «Япомогабокс» розташований у сквері «Юність». Кошти для встановлення «Япомогабоксу» зібрано в рамках фестивалю CherITy Fest, організатором якого є IT-компанія SPD-Ukraine. «Япомогабокс» перетворює пластикові пляшки на благодійні внески для підтримки благодійних проєктів у трьох напрямках допомоги: безпритульним тваринам, дітям з особливими потребами, людям похилого віку. Кожен може здати пластикову пляшку, за яку нараховуються певні кошти (бали). Після цього можна обрати напрямок благодійності, на який переказати кошти, натиснувши відповідну кнопку-долоньку зліва від екрану. «Япомогабокс» приймає скручені ПЕТ-пляшки з-під напоїв об’ємом до 2-х літрів, які потім відправляються на вторинну переробку. У кінці кожного місяця благодійна організація «Япомога» проводить підрахунок зібраних коштів та перераховує їх у фонди, з якими співпрацює. Це перший «Япомогабокс» у Черкасах та Черкаській області та дев’ятнадцятий в Україні.

15 «Япомогабоксів» встановлено у Києві та 3 у Хмельницькій області. За 2021 рік за допомогою проєкту вдалося переробити 19 632 кг пластику. 30 000 людей щомісяця здають свої пляшки в «Япомогабокс», а не викидають у смітник. Читайте також: Бізнес на пенсії. У Львові бабусі з будинку престарілих об’єдналися під брендом Vbrani та в’яжуть на замовлення Кошти для встановлення «Япомогабоксу» зібрано в рамках CherITy Fest 2021 – спортивно-благодійного фестивалю, метою якого є популяризація спортивних ініціатив та об’єднання ІТ-компаній Черкас для підтримки благодійних проєктів та благоустрою міста. Головним організатором фестивалю є IT-компанія SPD-Ukraine. Цього року до участі у фестивалі та зборі коштів для встановлення «Япомогабоксу» приєдналися IT-компанії Active Bridge, Andersen, Everlabs, Triare, Default Value, UAPP, Ekreative, Wise, РАСК. ІН-АГРО, Titanium Technologies, Master of Code Global, SPD­-Ukraine та партнери фестивалю – Фонд «МХП-Громаді» та Ukrsibbank BNP Paribas Group. Довідка SPD-Ukraine – IT-компанія, яка розробляє програмні продукти вже понад 15 років та є технологічним партнером для компаній-лідерів США, Великої Британії, Німеччини та інших країн. В Україні має 2 офіси – в Києві та Черкасах. Проєкти, що розробляє українська команда із 530+ професіоналів, отримали відзнаки SIIA CODIE та GeekWire. «Япомога» – благодійна організація, перша автоматизована онлайн платформа для обміну бонусів, знижок і кешбек на спільну благодійність. Місія організації – розвиток масової та корпоративної філантропії шляхом створення механізмів легких пожертвувань (easy giving) за допомогою бонусів, кешбек, знижок для учасників програм лояльності українських і міжнародних компаній. Нагадаємо, у Києві встановили «Япомогабокси» нового формату. Як ми повідомляли раніше, українські бізнесмени інвестують у фабрику з переробки пластику на Київщині.

Футзал. Чемпіонат Черкаської області. Перша ліга. «Халк» (Городищенська ТГ) – «Патріот» (Сміла)

  • 2022-02-20 11:33:50
  • перегляди: 0

20 лютого 2022 р. Черкаси. СК «Будівельник». Чемпіонат Черкаської області. Перша ліга. 1 тур

(ЧО (1). “Халк” (Городищенська ТГ) – “Патріот” (Сміла) – 0:7(0:3)

Голи: Нікішов, Різник, Меркулов (2), Онученко (3)

Попередження: Стародуб (Халк)

Першими рахунок у зустрічі відкрили смілянські футзалісти. Спроба відповісти результативними діями з боку Халка успіху не мала. Здебільшого городищенська команда намагалася завершувати атаки дальніми ударами і переважно це робив Подгороський. А от Патріот до своїх дій підходив більш раціональніше і у середині тайму вів у рахунку з різницею у два голи – 0:2.

Загалом гра проходить у розміреному темпі із короткочасними сплесками. За дві хвилини до перерви Патріот забив третій гол. Більше забитих голів у цьому таймі не було.

На старті другої половини матчу халківці зробили відчайдушну спробу скоротити відставання у рахунку, але Патріот у захисті зіграв щільно.

Поступово і так не високий темп зустрічі ще більше впав. Загалом такий рахунок смілян влаштовував, а от Халк помітно починають покидати сили. Але командам ще грати сім хвилин і ще достатньо часу, щоб рахунок міг змінитися кардинально. Але показують подальші події Патріот не лише налаштований утримати переможний рахунок, а й збільшити його. Починаючи з 21 хвилини гри рахунок почав стрімко зростати у бік збільшення забитих голів смілянами, які і святкували у цій зустрічі перемогу

The post Футзал. Чемпіонат Черкаської області. Перша ліга. «Халк» (Городищенська ТГ) – «Патріот» (Сміла) first appeared on Черкаський Спорт.

У Шевченківському нацзаповіднику сподіваються на його включення у “Велику реставрацію”

  • 2022-02-20 11:18:47
  • перегляди: 0

Могила Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі осідає й руйнується, у Шевченківському національному заповіднику сподіваються на його включення до програми “Велика реставрація”. Про це Укрінформу сказала виконувачка обов’язків директора заповідника Валентина Коваленко. “Зараз завершуються роботи над науково-проєктною документацією. Сподіваюся, що найближчим часом ми побачимо паспорт “Великої реставрації” з включеним до неї Шевченківським національним заповідником”, – сказала вона.

За словами Коваленко, могила Кобзаря осідає і вже стала нижчою на висоту верхнього карнизу. У заповіднику планують провести дослідження неруйнівними методами, щоб з’ясувати, які саме процеси відбуваються з могилою та склепом і як цьому можна зарадити.

Та, на думку очільниці Шевченківського заповідника, причина полягає у поквапливому ремонті, проведеному у 2011 році за президентства Януковича.

“Туди привезли землі, яку не утрамбували як слід і не укріпили сіткою. Привезли піску й провели воду для поливу пагорба. Біля нього поклали плитку, яка призначена для внутрішніх робіт, але аж ніяк не для зовнішніх. Зараз вона кришиться”, – заявила Коваленко.

Крім того, за її словами, у приміщенні музею “мало того, що знищили український дух, який там був з часів Василя Кричевського”, а й неякісно зробили гідроізоляцію. “Тепер цокольний поверх затікає водою, гниє і чорніє від грибка. Гідроізоляцію треба робити знову”, – заявила очільниця заповідника.

Черкаський фехтувальник – призер всеукраїнських змагань

  • 2022-02-20 11:15:42
  • перегляди: 0

Всеукраїнський турнір фехтування на шаблях серед юнаків і дівчат 2005 року народження і молодше відбувся 16 лютого у місті Вишневе, що на Київщині.

За нагороди змагались шпажисти з Вишневого, Києва, Миколаєва, Одеси, Черкас, Вінниці, Нетішина. Ці змагання є останніми перед чемпіонатом Європи.

Черкаську область на змаганнях представляв Станіслав Закутній. Фехтувальнику вдалось вибороти срібну медаль всеукраїнського турніру.

Нині спортсмен очолює всеукраїнський рейтинг кращих фехтувальників. А вже за тиждень Станіслав у складі національної збірної команди України з фехтування на шаблях представлятиме Україну на чемпіонаті Європи, який відбудеться у Сербії.

За інформацією Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА

В обласній дитячій лікарні - нове обладнання

  • 2022-02-20 11:12:24
  • перегляди: 0

Новим обладнанням підсилили діагностичне відділення Черкаської обласної дитячої лікарні. У закладі ввели в експлуатацію ультразвуковий сканер преміум класу SAMSUNG RS85.

Прилад забезпечує бездоганну якість візуалізації, має широкий набір датчиків. Обладнання з`явилося у лікарні завдяки тривалій та наполегливій роботі директора установи Миколи Кондрацького.

Таке технічне підсилення дозволить лікарям Черкаської обласної дитячої лікарні своєчасно та якісно (в режимі реального часу) діагностувати складні захворювання, наявність пухлин, стан кровотоку у пацієнтів різної тяжкості.

За інформацією Черкаської обласної дитячої лікарні

Футзал. Чемпіонат Черкаської області. Перша ліга. «РДС» (Михайлівка) – «Пламет» (Черкаси)

  • 2022-02-20 10:51:26
  • перегляди: 0

20 лютого 2022 р. Черкаси. СК «Будівельник». Чемпіонат Черкаської області. Перша ліга. 1 тур

(ЧО (1). “РДС” (Михайлівка) – “Пламет” (Черкаси) – 1:5 (0:2)

Голи: Кулініч – Каймаков, Гаркавий, Лоян, Панасенко (2)

Перші шість хвилин на майданчику спостерігалася рівна позиційна боротьба. Потім черкаська команда додала у швидкості, що позначилося на зміні цифр на табло на їхню користь – 0:2. Пропустивши два м’ячі, михайлівці спробували відповісти супернику тим же, але Пламет на досягнутому зупинятися не збирався і продовжував активно атакувати.

У кінцівці тайму частіше атакував РДС, де на ударну позицію намагалися вивести свого бомбардира Кулініча, але його удари мети не досягали.

Відразу після великої перерви Пламет лрганізував чергову результативну атаку і довів рахунок до 0:3 на їхню користь. Не пройшло і півтори хвилини, як пламетівці забили свій четвертий гол. До завершення зустрічі ще багато часу, щоб михайлівська команда мала змогу змінити ситуація, але помітно, що їхній настрій не найкращий. Проте РДС знаходить у собі сили і все частіше атакує. А на 17 хвилині Кулінічу вдається завершити свій фланговий прохід влучним ударом. На таку зміну рахунку черкащани відповіли також результативною атакою – 1:5.

Завершальні хвилини команди провели досить таки активно, де особливо старався РДС, але Пламет перемогу у цій зустрічі не втратив.

The post Футзал. Чемпіонат Черкаської області. Перша ліга. «РДС» (Михайлівка) – «Пламет» (Черкаси) first appeared on Черкаський Спорт.

У Черкасах власників собак попереджають про розкидану отруту

  • 2022-02-20 10:36:42
  • перегляди: 0

У парку “Хіміків” у Черкасах виявили розкидану отруту для собак.

Про це повідомили на Facebook-сторінці Черкаського міського товариства захисту тварин "Друг".

Так, на майданчику для вигулу собак знайшли шматки м'яса з отрутою всередині.

“Не вигулюйте там тварин. Придбайте необхідні ліки, щоб допомогти собаці в разі отруєння”, - зауважили зоозахисники.

Футзал. Чемпіонат Черкаської області. Вища ліга. «Карбон» (Черкаси) – «Рятівник» (Черкаси)

  • 2022-02-20 10:06:32
  • перегляди: 0

20 лютого 2022 р. Черкаси. СК «Будівельник». Чемпіонат Черкаської області. Вища ліга. 1 тур

(ЧО (в). “Карбон” (Черкаси) – “Рятівник” (Черкаси) – 2:2 (0:0)

Голи: Шкондін, Магльований – Блонський, Безродний

Попередження: Молоков – Шингаренко, Безродний, Козин Д.

Перші півтори хвилини зустрічі пройшли під акомпанемент атак Рятівника. Вже на 15 секунді Безродний міг відкривати рахунок, але Магльований своєчасно вийшов з воріт і заблокував удар. Поступово почав набирати оберти і Карбон, але суперник застосовує пресинг і дає провести якісну атаку.

У середині тайму поперечина воріт врятувала карбонівців від пропущеного гола. Якщо студенти незважаючи на ранній початок зустрічі набрали гарний хід, то їхній суперник поки у пошуках своє гри. Згодом мав шанс забивати і Карбон, але голкіпер своєчасно вийшов з воріт і зумів випередити карбонівця.

Кілька хвилин на майданчику спостерігалося деяке затишшя. А потім команди вдалися до масованих атак, де більше гольових моментів було створено біля воріт Магльованого. Та все ж із забитим м’ячем могли йти на перерву карбонівці, якби не шпагат від голкіпера студентів.

На початку другої частини зустрічі команди обмінялися кількома гострими атаками, які закінчилися без забитих голів.

На 16 хвилині рятівники внаслідок перехоплення м’яча на своїй половині поля зуміли організувати швидкий перехід до атаки, який Безродний завершив забитим голом. У цій ситуації голкіпер Карбона невиправдано далеко вийшов із воріт чим скористалися студенти.

За п’ять хвилин до фінальної сирени у Рятівника 5 фолів, але це не зупиняє команду і вона продовжує йти на ворота опонентів. З іншого боку Карбон, якому втрачати нічого, кидає усі сили на штурм воріт рятівників.

На 22 хвилині у ворота Рятівника призначається дабл-пенальті, який карбонівці реалізують. Тут вже невдало діяв голкіпер рятівників. Майже відразу Блонський повернув перевагу у рахунку.

Нервові хвилини зустрічі закінчилися забитим голом у ворота студентів. Сталося це саме під час звучання фінальної сирени. Автором забитого гола став голкіпер Карбона.

The post Футзал. Чемпіонат Черкаської області. Вища ліга. «Карбон» (Черкаси) – «Рятівник» (Черкаси) first appeared on Черкаський Спорт.

Діяти в умовах військової загрози вчилися у Звенигородці

  • 2022-02-20 09:42:43
  • перегляди: 0

Про порядок дій під час ускладнення військово-політичної обстановки йшлося у сесійній залі Звенигородської районної ради. Тут 17 лютого викладачі кафедри військової підготовки Черкаського Національного університету ім. Богдана Хмельницького провели практичне навчання для голів та представників територіальних громад, депутатів районної, міських, сільських та селищних рад, особового складу створеної у Звенигородському районі військової частини А7325. Головна мета навчань — збереження життя та здоров’я людей у випадку реальної загрози з боку країни-агресора.

Ректор університету Олександр Черевко наголосив, що нині важливо зосередити увагу на організації послідовних дій, чіткого планування в кожній установі чи на підприємстві злагоджених кроків, формування обов’язків відповідальних за безпеку життєдіяльності осіб.

Він також поінформував, що Черкаський національний ініціював та провів заняття для своїх викладачів і для педагогічних працівників інших закладів освіти. Видано низку розпорядчих документів для посилення безпеки працівників і студентів університету та заходи з недопущення дій терористичного характеру.

Викладачі кафедри військової підготовки ознайомили з основними положеннями Закону України «Про основи національного спротиву», актуалізували алгоритм дій цивільних осіб під час можливих надзвичайних ситуацій.

Зважаючи на важливість першої долікарської допомоги, переглянули вміст аптечки. Окремо зупинилися на лікарських засобах, необхідних для врятування та збереження життя людини в невідкладному стані.

Говорили і про набір необхідних речей так званої «тривожної валізи», здатних збільшити шанси на порятунок на випадок евакуації.

Учасників навчання ознайомили зі зразками сучасної стрілецької зброї, вибухово-мінними пристроями, що використовуються під час бойових дій.

Від імені учасників заходу голова Звенигородської районної ради Сергій Струк подякував за плідну співпрацю, актуальні в умовах сьогодення знання ректорові ЧНУ Олександрові Черевку, завідувачу кафедри військової підготовки ЧНУ, полковникові Володимиру Варенику, старшим викладачам, полковникам Андрію Соломасі та Григорію Очеретянку, начальникові відділення обліку, зберігання озброєння та військової техніки, бійцю-кіборгу, який обороняв Донецький аеропорт, Євгенію Івку.

За інформацією сайту Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

В Умані продають скандальне приміщення районної газети

  • 2022-02-20 09:39:34
  • перегляди: 0

Уманська міська влада виставила на аукціон понад 1000 м кв у будівлі за адресою Шевченка, 26-а. За це приміщення владці планують отримати не менше 16 мільйонів гривень.

Відповідне оголошення розміщене на порталі «Прозоро. Продажі», пише vikka.

Аукціон має відбутися 2 березня. Раніше у цій будівлі розміщувалася редакція газети «Уманська зоря». Власне, сама будівля розташовується у центрі міста. До парку «Софіївка» — 700 метрів.

Скандал із місцевою газетою виник три роки тому. Міська і районна рада у 2019 році вийшла із засновників «Уманської зорі». Засновниками став трудовий колектив. Проте вже за кілька місяців усі члени колективу вийшли із засновників. Відбулася серія змін бенефіціарів. Нині засновником є Людмила Кириленко, у минулому — секретар Уманської міської ради.

У 2020 році газета уклала з міською владою договір оренди на три роки з пільговою ставкою 1 грн на рік. Проте після зміни влади договір не вступив у силу, а наприкінці року редакцію виселили з приміщення. Власне, сама будівля повернута міській владі. Нині вона виставлена на продаж.

"На Інститутській поцілив снайпер": спогади про Героя Небесної Сотні з Черкащини

  • 2022-02-20 09:37:00
  • перегляди: 0

Житель Тального, що на Черкащині, Юрій Паращук загинув від кулі снайпера на Інститутській 20 лютого 2014 року. Герої Небесної Сотні — так називають 105 людей, які віддали своє життя за Революцію гідності 2013 – 2014 років, серед них і черкащанин, розповів Суспільному черкаський історик Сергій Шамара.

Вісім років тому на вулиці Інститутська в Києві розстріляли громадян, які вийшли на мирний протест проти режиму президента Януковича. Розстріли почалися 18 лютого. На Майдані силовики вбили 105 людей, яких згодом назвали Героями Небесної Сотні.

Старша сестра Юрія Інна Паращук показала журналістам Суспільного родинну садибу. На місці старої бабиної хати збудували новий дім. Біля батьківської хати росте яблуневий сад.

"Юра посадив яблуню, вона почала гинути. А з коріння чи із насіння виріс новий пагін. Отакі живі згадки! ", – розповіла жінка.

Пригадала, як гралися малими на подвір’ї: "Ми гралися навколо хати. Ми бігали тут. Тоді були тільки підмурки одні, коли ми росли".

За словами однокласника Дмитра Литвинюка, в сім’ї Паращуків виховували четверо дітей – трьох доньок та сина.

Юрій був третім.

"Корови пасли разом, гуляли разом, каталися на санках, на лижах. Минуло все дитинство. Він був нормальним сільським хлопцем. Батьки мали господарство. Проста людина", – розповів Дмитро.

З Тального чоловік переїхав до Києва, потім до Харкова. Працював столяром, їздив на заробітки. В грудні 2013 вирушив на Майдан разом з однодумцями – харків’янами, сказав однокласник.

За його словами, востаннє він бачив Юрія перед війною.

"Він до мене прийшов із дружиною, попили кави, поспілкувалися. Каже: приїду восени. А потім почалося заворушення, та й так вийшло, що після того я його не бачив, вже на похороні", – пригадав Дмитро Литвинюк.

Інна дізналася про смерть брата вдома, коли доглядала за хворою мамою.

"Вона лежача після інсульту тоді була, тільки починала рухатися. Я пішла в іншу кімнату через весь будинок і не стримала пориву того відчаю, болю. Я не витримала і почала кричати на всю хату. Вона летіла, відчувши, що я не витримала, наче прокинулася", – розповіла жінка.

Застрелили Юрія 20 лютого, поховали в Тальному. На його честь встановили меморіальну дошку на стіні школи,

де навчався герой.

Земляки згадують його як жвавого, цікавого, начитаного, який займався саморозвитком.

Нині в музеї шкільної історії зберігаються його речі та нагороди.

"На вітрині знаходяться особисті речі (рюкзак, стрічки) Юрія Григоровича Паращука. Він навчався в нас вісім років, потім пішов навчатися у Харкові, бував у Києві. Але часто навідувався до рідного дому, до мами", – розповіла заступниця директора Тальнівської школи №1 Людмила Васильєва.

47-річний Юрій Паращук отримав кульове поранення пострілом з даху під час відступу силовиків, поінформував черкаський історик Сергій Шамара.

"Снайпер влучив йому в потилицю на вулиці Інститутська, тобто людина була розвернута спиною, тобто стріляли в спину, якщо в потилицю", – сказав він.

84 людини загинули на Майдані протягом трьох лютневих днів 2014 року, повідомив Сергій Шамара. За його свовами, ще 18 померли від отриманих травм після 21 лютого.

"Серед 105 людей, чиї імена встановили і кого вважають Героями Небесної Сотні, наголошую, які загинули не тільки в Києві, і не тільки в період активної фази (зокрема,

найактивніша була три дні – це 18 – 20 лютого), то з них семеро черкащан", – розповів історик.

Сергій Шамара сказав, що розслідування злочинів продовжується, а більшість винних залишаються на волі.

Що відомо Цього дня 2014 року під час Революції Гідності на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи розстрілювали протестувальників. За даними Українського інституту національної пам’яті, всього за день була сотня жертв. Їх назвали «Небесною Сотнею». У Черкасах Євромайдан стояв три місяці з 22 листопада 2013 до 25 лютого 2014 року, коли голова обласної адміністрації Сергій Тулуб написав заяву про звільнення. Серед Героїв Небесної Сотні — семеро черкащан: Максим Горошишин (с. Грушківка, Кам’янський район), Юрій Паращук (м. Тальне), Юрій Пасхалін (с. Носачів, Смілянський район), Андрій Саєнко (м. Сміла), Віктор Чернець (с. Подібна Маньківський район), Віталій Смоленський (с. Фурманівка, Уманський район) та Василь Сергієнко (м. Корсунь-Шевченківський). Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також У Черкасах відзначити річницю виходу українських військ із Дебальцевого

У вишиванках та із синьо-жовтими стрічками: у Черкасах школярі відзначили День єднання У Черкасах розгорнули прапор єднання. Фоторепортаж

В Оршанці завершили підготовку мінометних розрахунків (ФОТО)

  • 2022-02-20 09:30:37
  • перегляди: 0

У Головному центрі підготовки особового складу Державної прикордонної служби в Оршанці завершили підготовку персоналу мінометної застави прикордонної комендатури швидкого реагування Харківського прикордонного загону.

Про це повідомляють на сторінці центру.

Навчання відбувалося за програмами підготовки обчислювачів, розвідників та мінометних розрахунків. Під час вишколу прикордонники навчалися визначати цілі, здійснювати підготовку даних для стрільби, складати картки вогню, змінювати вогневі позиції, наводити міномети на цілі та вражати їх. Завершальним етапом підготовки стали практичні стрільби з виконанням різноманітних вогневих завдань. Мінометники вражали нерухомі спостережні цілі напівпрямим наведенням та із закритих вогневих позицій. Нагадаємо, раніше понад 20 прикордонників завершили курс навчання за програмою підготовки водіїв та навідників бронетранспортерів, бойових броньованих автомобілів. Також новини “18000” є в Telegram і Viber, слідкуйте за нами в Instagram.

Тальнівчани теж були на Майдані: спогади учасників Революції Гідності

  • 2022-02-20 09:10:39
  • перегляди: 0

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні. Тож ми вирішили поспілкуватися з тими жителями Тального на Черкащині, хто особисто був на Майдані під час Революції Гідності 2014-го, хто був не просто очевидцем, а активним учасником подій. З Петром Михайловичем Шандибою спілкуємося, переглядаючи фотографії та відеоролики-сюжети тодішніх випусків новин, де в кадрі бачимо і його, і тальнівчанина, Героя України Юрія Григоровича Паращука, який загинув від ворожої кулі снайпера 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській у Києві. Який то гіркий був похорон… Плакали прості перехожі. Кидали справи і виходили на Соборну у Тальному, по якій несли тіло загиблого. Тальне було в жалобі.
Водночас Петро Михайлович розповідає, що рішення їхати на Майдан прийшло після того, як побачив, що на Майдані побили студентів, як дівчат волочили за волосся, як били юнаків. За кілька днів до від’їзду у столицю разом з тими, хто поділяв його думки, вирішили почепити на флагштоку прапор Євросоюзу, трохи нижче державного. Однак пізніше його перенесли на опору з ліхтарями, що тут же, в центрі Тального, неподалік. Через день після цього чоловік поїхав на Майдан.

– Юра Рябий вже був на Майдані,

– розповідає Петро Шандиба. – У мене була каска, бронежилет. Я пішов в Афганську роту. Побачив, що за кілька метрів від мене стоять наші тальнівчани.
Цікавимося, які картинки найчастіше виринають у пам’яті чоловіка з часів перебування його на Майдані у Києві. Він ділиться, що на Майдані можна було побачити різних людей. Якось, наприклад, його увагу привернула куртка з нашивкою «Антонов». Коли запитав у власника, звідки вона в того, він відповів: «Я один із провідних конструкторів КП «Антонов».
– Були на Майдані дідусь і бабуся, віком «70+», які ходили в розвідку від нас в Маріїнку. Пішли – вернулися, доклали обстановку. А ще зі студентами Київського політеху, хлопчик і дівчинка, ми говорили вдень. Вони ходили за мною «хвостиком», я їх кавою пригощав, розказував, хто я такий, що тут роблю і навіщо. Цікаві були зустрічі в КМДА. Увечері перед чергуванням я зайшов погрітися. Бачу, біля ялинки люди фотографують хлопчика. Дав йому свою каску. Почали розмовляти: жіночка, як виявилося, – киянка, він – з Севастополя.
Петро Шандиба розповідає, їздив до Києва упродовж кількох місяців – у будні, адже саме в цей час було потрібне підсилення. На вихідних людей же було куди більше: «Поїхав за кілька днів зі столиці, як Нігоян із Жизневським загинули», – каже Шандиба і пригадує: «Медпрацівник в КМДА в актовій залі прийшла до мене, а я ж у камуфляжі ходив, чогось думали всі, що я військовий, запитала: «А як ви думаєте, чи ми переможемо, чи не буде крові?». Тоді сказав, що переможемо обов’язково. Що буде кров, я розумів, але сказав, що не буде. Ця розмова відбулася у січні, ще до перших розстрілів».


Разом з чоловіком пригадуємо події на кільцевій у Тальному.
– Мені передзвонив Володя Зозуля, казав, що потрібна допомога, – розповідає Петро Михайлович. – Я приїхав, поставив машину біля АЗС. Розумів, що проблема чимала: наших дуже мало. Їх було 200 чоловік (4 автобуси, які прямували з Севастополя на Київ), а тримало 30 наших. Кидали «коктейлі Молотова». Обстановка була дуже напружена. Ті, хто був на кільцевій, розуміли, що якщо терези в той день колихнуться не в ту сторону, то по нас би стріляли. Я знайшов старшого колони. Він представився, показав посвідчення: депутат Севастопольської міської ради, Валентин, по-моєму, Соловйов. Пояснив йому, що хлопці з «коктейлями», що автобуси можуть попалити – кому це потрібно? Він сказав: «Петя, мы еще 10 минут постоим, как будто что-то решаем и будем ехать».


Потім на кільці ставало дедалі більше місцевих. Барикади освітлювалися, чергував медик. Посеред кільця встановили намет – муляж, де нікого не було. Людей, як розповідає Шандиба, він поділив на взводи, кожен з яких мав командира: «Було 11 взводів, можна сказати, по 20 чоловік з командирами, яких я розподілив між 3-ма напрямками: Черкаському, Мошурівському і Уманському. Ми стояли 2,5 доби. Все, що відбувалося на кільцевій, було контрольованим», – каже Петро Михайлович.
Що суттєво, як пригадують активісти Майдану Юрій Рябий і Роман Шевченко, всі учасники революції дотримувалися порядку та були рівними. Жодна вітрина магазину не була розбита. Чи бідний, чи заможний не було різниці, всі трималися разом і допомагали один одному.
Не раз, каже Роман Шевченко, приїжджали на Майдан дорогі автівки, позашляховики, у них привозили шини, бензин, продукти та водії чоловіки, а то й жінки запитували, що ще потрібно. Було й таке, що пропонували покупатися тим, хто давно не був вдома. Забирали брудні речі і приносили їх чистими. Словом, всі були згуртованими та добрими. Була самоорганізація, самі вирішували, де і з чого зробити барикаду, хтось керував, інші слухали. Дотримувалися «сухого закону», якщо раптом з’являлася людина в алкогольному сп’янінні, її виводили з Майдану.


Приходили на поміч студенти-дівчата, пригадує Роман Шевченко, не цуралися ніякої роботи. Потрібно було набрати сніг у мішки, щоб укріпити барикаду, то дівчата, не жалкуючи свої манікюри, руками нагрібали той сніг. Також били бруківку, травмуючи пальці, підносили каміння чоловікам як зброю для ймовірної атаки. Всі були заодно і разом.
Найтривожніше було, коли робили «зачистку» на Майдані, кажуть чоловіки.
– Тоді до пам’ятника Незалежності залишалося 50 метрів. Якраз перелом був, коли спалили БТРа, підпалили водомета і потрібно було нам вистояти до ранку, дочекатися підтримки, поповнення, людей, які їхали із Західної України, – розповідає Роман Шевченко.
– Тоді у нас все пішло у багаття, все, що горіло: дрова, сало, палатки та інші речі. Так ми й врятувалися, вистояли. Бо ризик був великий, така маса людей стріляла та ще й професійно, – каже Юрій Рябий.
Є що згадати, є що розповісти дітям, у той час вся країна була об’єднаною і стояла горою за свою гідність. Про вчинки, ситуації, героїзм та відвагу, які були тоді по всій території України можна говорити годинами і шпальти газети не вистачить, кажуть активісти. Найважливіше те, що ми самі побачили тоді, як зауважують чоловіки, і переконалися в тому, що маніпулювати людьми можуть до пори до часу, а потім вони об’єднаються у таку силу, як Революція Гідності і самі змінять своє життя.

Ольга ОСІЯНЕНКО, Ольга МОСКАЛЕНКО

Читайте також: Родина з Тального на Черкащині волонтерить ще з часів МайдануЗапис Тальнівчани теж були на Майдані: спогади учасників Революції Гідності спершу з'явиться на Вісті Черкащини.

Відзавтра черкаські школярі повернуться за парти

  • 2022-02-20 08:58:18
  • перегляди: 0

У понеділок, 21 лютого, у черкаських школах відновлюють очний режим навчання. Про це повідомила заступниця міського голови Анастасія Чубіна в соціальній мережі Facebook.

За парти повернуться учнів 5 – 11 класів, які впродовж останніх десяти днів перебували на «дистанційці».
Нагадаємо, таке рішення ухвалила сьогодні місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із метою зменшення ризиків передачі Covid-19.