Черкаси - сторінка 6

Майже 200 перевірок: результати санепіднагляду за водопостачанням населення Черкаської області

  • 2022-02-19 11:18:29
  • перегляди: 0

На виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України, доручень Держпродспоживслужби України, рішень регіональної комісії з ТЕБ та НС з метою недопущення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації в області, пов’язаних з вживанням недоброякісної питної води, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області впродовж 2021 року здійснювали посилений державний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на підприємствах питного водопостачання, інших соціально важливих закладах, установах різних форм власності.

У рамках цієї роботи минулого року проведено майже 200 перевірок та комісійних обстежень об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання. За результатами зазначених перевірок у кожному другому випадку були виявлені порушенням санітарних норм і правил, а саме - відсутність погодженої у визначеному законодавству порядку нормативно-технічної документації на виробництво питної води, проектів організації зон санітарної охорони та недотримання водоохоронного режиму у поясах зон санітарної охорони джерел і об’єктів питного водопостачання;

відсутність або невиконання робочих програм виробничого контролю за безпечністю і якістю питної води, недотримання технології водопідготовки, необхідність ремонту водопровідних мереж та споруд тощо.

З метою поглибленої оцінки якості та безпечності питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) на підприємствах питного водопостачання, дитячих навчально-виховних, інтернатних, оздоровчих, лікувально-профілактичних закладів та інших об’єктах нагляду Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби впродовж минулого року було досліджено понад 1000 проб питної води за санітарно-хімічними, мікробіологічними та вірусологічними показниками. За результатами означених досліджень не відповідали вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" кожна третя досліджена проба за санітарно-хімічними та кожна сьома за мікробіологічними показниками.

За порушення санітарних норм і правил на керівників підприємств питного водопостачання накладено 41 штраф на загальну суму понад 11 тис.

грн., направлено 100 приписів, пропозицій щодо усунення порушень санітарного законодавства, відповідні інформації направлені до органів місцевого самоврядування.

Держпродспоживслужба в області продовжує здійснювати посилений державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням підприємствами питного водопостачання вимог санітарного законодавства.

Нагадуємо, що відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя» та статті 13 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» органи виконавчої влади, місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм та здійснювати контроль за якістю питної води, використанням та охороною джерел і систем питного водопостачання та водовідведення.

Пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області

У Черкасах оголосили рекордний тендер на поточний ремонт вулиць міста

  • 2022-02-19 11:10:03
  • перегляди: 0

Фото тематичне

11 лютого Департамент житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради оголосив закупівлю послуг з поточного ремонту вулично-дорожньої мережі міста, пише 18000.

Очікування вартість закупівлі – 111 млн гривень. Це рекордна сума закупівлі на такі цілі.

У 2021 році зокрема оголошувалось дві закупівлі вартістю 25 та 52 млн гривень відповідно. У 2020 році сума закупівель складала – 30 млн гривень, у 2019 році – 50 млн гривень.

Всі роки переможець закупівель незмінний – ТОВ “Колтех-транс”, що належить родині місцевого бізнесмена Сергія Колесніченка. На попередніх місцевих виборах він балотувався до міської ради за списком партії “За майбутнє”, лідером якої є Анатолій Бондаренко.

Послуги з поточного ремонту не передбачають заміни бордюрів чи дорожньої основи, а лише фрезерування та заміну асфальтного полотна. Гарантійний термін використання такого полотна передбачений договором про закупівлю – 3 роки.

Вартість асфальту для цих цілей традиційно вища за середньоринкову.

20 лютого матчі 1 туру чемпіонатів України (2 ліга, II етап) та Черкащини з футзалу

  • 2022-02-19 10:27:53
  • перегляди: 0

У неділю відбудуться ігри першого туру фінального раунду регіонального етапу чемпіонату України (ЧУ) та чемпіонатів Черкаської області (вища (ЧО (в) і перша (ЧО (1) ліги)

1 тур.20.02.2022

08:30 (ЧО (в). “Карбон” (Черкаси) – “Рятівник” (Черкаси)

09:20 (ЧО (1). “РДС” (Михайлівка) – “Пламет” (Черкаси)

10:10 (ЧО (1). “Халк” (Городищенська ТГ) – “Патріот” (Сміла)

12:00 матч чемпіонату України серед команд I ліги. ФК «Черкасиобленерго» – ЗАПОРІЖПРОМГРУП (Запоріжжя)

14:00 ЧУ.“Майфон” (Черкаси) – “Служба порятунку” (Черкаси)

15:00 ЧУ.“Майфон-2” (Черкаси) – “Цетус” (Черкаси)

16:00 ЧУ.МСК “Дніпро”(Черкаси) – “Черкаські козаки” (Черкаси)

17:00 (ЧО (1). “Вектра” (Черкаси) – МСК “Дніпро-2”(Черкаси)

18:00 (ЧО (в). “Колос” (Чорнобай) – “Шевченків край” (Водяницька ТГ)

19:00 (ЧО (в). ФК “Червона Слобода” – “ЮГ-2000” (Черкаси)

2 тур – 08.03.2022

3 тур – 13.03.2022

4 тур – 20.03.2022

5 тур – 27.03.2022

Чемпіонат України (2 ліга, регіональний етап, черкаська група). Фінальний етап

1.“Майфон” (Черкаси)

2.“Майфон-2” (Черкаси)

3.МСК “Дніпро”(Черкаси)

4.“Черкаські козаки” (Черкаси)

5.“Цетус” (Черкаси)

6.“Служба порятунку” (Черкаси)

Чемпіонат Черкаської області. Вища ліга

1.“Колос” (Чорнобай)

2.“Карбон” (Черкаси)

3.ФК “Червона Слобода”

4.“ЮГ-2000” (Черкаси)

5.“Рятівник” (Черкаси)

6.“Шевченків край” (Водяницька ТГ)

Чемпіонат Черкаської області. Перша ліга

1.“Вектра” (Черкаси)

2.“Халк” (Городищенська ТГ)

3.“РДС” (Михайлівка)

4.“Пламет” (Черкаси)

5.“Патріот” (Сміла)

6.МСК “Дніпро-2”(Черкаси)

The post 20 лютого матчі 1 туру чемпіонатів України (2 ліга, II етап) та Черкащини з футзалу first appeared on Черкаський Спорт.

На Черкащині другий день поспіль фіксують понад тисячу нових випадків COVID-19

  • 2022-02-19 10:12:44
  • перегляди: 0

1280 нових випадків коронавірусної хвороби виявили за останню добу на Черкащині.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

​​31 125 нових випадків COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 19 лютого.

Вихованці «Дніпро-80» здобули перемогу на чемпіонаті з футзалу

  • 2022-02-19 10:09:36
  • перегляди: 0

Фінальна частина чемпіонату Черкаської області з футзалу серед юнаків U-11 сезону 2021-2022 років відбулася в селі Білозір’я 15 лютого. Про це повідомляє пресслужба департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

За нагороди фінальної частини чемпіонату змагалися 12 команд групового етапу конференцій «Центр» і «Захід», серед яких і команда «Дніпро-80-Макс» під керівництвом Сергія Усаковського.

У фінальній грі вихованці ДЮСШ«Дніпро-80-Макс» зійшлися проти ДЮСШ Умань 1. У підсумку вони перемогли з результатом 7-1 та здобули перше місце Чемпіонату області серед юнаків U-11.

Кращим гравцем чемпіонату команди «Дніпро-80-Макс» став Володимир Колодін.

12 золотоніських педагогів, які пройшли сертифікацію, отримують щомісячні доплати

  • 2022-02-19 09:39:32
  • перегляди: 0

Завершився третій рік пілотного проєкту сертифікації педагогічних працівників. У 2021 році 27 вчителів початкових класів Черкащини пройшли сертифікацію. А загалом за три роки реалізації проєкту 72 педагоги стали сертифікованими вчителями. Зокрема, у Золотоніській територіальний громаді сертифікацію пройшли 12 вчителів, інформує Золотоноша.City.

Сертифікація для вчителя дає декілька бонусів. Зокрема, успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання. Також педагогічні працівники, які отримали сертифікат, отримують щомісячну доплату в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати)

Крім цього, педагогічні працівники, котрі успішно пройшли сертифікацію матимуть змогу стати освітніми експертами, брати участь в інституційних аудитах закладів освіти та сертифікації вчителів, а також зможуть допомагати своїм школам у розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

У 2022 році сертифікація для педагогічних працівників продовжиться. У ній зможуть взяти участь до 2500 учителів початкових класів. Щоб охопити всі регіони України, визначено максимальний обсяг заяв, які можуть бути подані від кожної з областей на пропорційних засадах (залежно від наявної кількості вчителів початкової школи).

Цього року 78 вчителів Черкащини зможуть взяти участь у сертифікації. Реєстрація для проходження сертифікації триватиме з 4 до 17 квітня 2022 року включно.

У Тальному міст через Гірський Тікич перебудовували чотири рази (Фото)

  • 2022-02-19 09:15:56
  • перегляди: 0

Проїжджаючи мостом через Гірський Тікич, що в центрі Тального на Черкащині, можна подумати, що він тут стоїть вічно. А ось і ні. Принаймні, за останні 150 років його перебудовували щонайменше чотири рази. Розповідає видання “Вісті Черкащини“. Таким колись був головний міст Тального. Фото із фондів Тальнівського музею історії

І це відомо не з переказів, а з документів того часу. У одному з них читаємо, що весною 1878 року в Тальному повінь зруйнувала міст через Гірський Тікич, побудований коштом графині С. Л. Шувалової. Відразу після надзвичайної події, керуючий маєтком порушив питання про відновлення коштом земських зборів. Заперечень не було.

Відповідно до технічного кошторису, на ремонт потрібно було 9147 рублів 77 копійок. Виконавця робіт визначили на торгах. Ним став київський купець 1-ї гільдії Файтель Вольфсон. За кошторисом від 24 серпня 1881 року, на ремонт мосту він витратив 8487 рублів.

Використання коштів і якість роботи інспектували відповідні органи. Зокрема, для контролю виконання робіт, будівельний відділ призначив молодшого інженера Федорова,

а для нагляду за правильністю і якістю ремонту відряджений був губернський інженер Проскуряков.

Попри таку прискіпливу увагу чиновників, щойно роботи завершились, як знову трапилася біда. У ніч проти 16 березня 1883 року вода і лід знову знищили міст. Після попереднього огляду, губернський інженер Гешвенд склав технічний кошторис, за яким на новий міст потрібно було 40000 рублів. Тальне. Новий міст через Гірський Тікич, 1970-і рр. Фото з фондів Тальнівського музею історії

До речі, Федір Романович Гешвенд був інженером з великої літери. У 1886 році він опублікував книгу «Общее основание проекта применения реактивной работы пара к железнодорожным паровозам», в якій запропонував застосовувати реактивний двигун для залізничного транспорту. А у 1887 році у своїй книзі «Общее устройство воздухоплавательного парохода» зробив опис проекту реактивного літака («парольоту») та багатосоплового реактивного двигуна. Згодом винахід цього двигуна було приписано французькому конструктору Мело.

Але з мостом через Гірський Тікич щось знову пішло не так і збудований наприкінці ХІХ століття міст через Гірський Тікич через 30 років потребував перебудови.

У «Киевской земской справочной книжке-календаре на 1914 год» читаємо: «На виконання доручення земських зборів, губернська управа організувала у 1912 році декілька дослідних партій, якими й було зроблено дослідження доріг у всіх 12 повітах губернії… Другим черговим зібранням прийнята доповідь управи про покращення загальногубернських, міжповітових доріг та під’їзних шляхів і про укладання займу 3 600 000 руб. для робіт першої черги. Роботи першої черги, коштом займу в 3 600 000 руб, є здебільшого невідкладними. До них належить перебудова згнилих дерев’яних мостів (Тальне, Звенигородка); роботи з покращення цілком непроїжджих місць (гребель в Юстинграді, в Охматові, Медівці, Свинарці та ін.)».

Утім, як зазначено у тому ж виданні, при розробці проектів доріг першої черги, цієї величезної суми виявилося замало. Тому губернська управа у квітні 1913 року повідомила надзвичайне зібрання земських зборів про фінансову проблему. Ті вислухали й вирішили збільшити суму до 5 мільйонів рублів. Скільки з них пішло на перебудову мосту через Гірський Тікич, невідомо. Бо роботи мали тривати протягом наступних чотирьох років. А, як відомо, через рік розпочалася перша світова війна, потім революція. Вочевидь, тоді було не до перебудови мосту.

Стосовно нинішнього центрального мосту через Гірський Тікич, то він збудований у 70-х роках минулого століття.

Олег ШАТАЙЛО, старший науковий співробітник Тальнівського музею історії

Пластик на благодійність: у Черкасах встановили "Япомогабокс"

  • 2022-02-19 00:30:18
  • перегляди: 0

У Черкасах запрацював "Япомогабокс", який дозволяє утилізувати пластик. Отримані кошти спрямовують на благодійність.

Контейнер встановили в оновленому сквері "Юність". Відтепер усі охочі містяни зможуть долучитися до важливої місії.

ЦікавоЕкоіграшки у Хеппі Міл: коли маленька гра має великий сенс

Про ініціативу"Япомогабокс" – це спеціальний автомат, який приймає пластикову тару. Наразі можна здати пляшки об'ємом до 2-х літрів. Нараховані за утилізований пластик бали (благодійні внески) можна передати на підтримку:

  • дітей-сиріт;
  • безпритульних тварин;
  • людей похилого віку.
Зауважують, що встановлення боксу стало можливим завдяки коштам, які зібрали у межах спортивно-благодійного фестивалю CherITy Fest 2021. Захід покликаний сприяти реалізації благодійних ініціатив та проєктів, що спрямовані на підвищення добробуту міста. Загалом подія дала змогу зібрати 180 000 гривень.

Жителька Смілянщини відзначила 100-річний ювілей

  • 2022-02-18 23:12:29
  • перегляди: 0

У Ротмістрівці 100-літній ювілей днями відзначила місцева жителька Ганна Макота. Повідомляє житель цього села Сергій Мошенський, пише сайт Сміла.UA.

«Був запрошений на 100-річний ювілей жительки нашої Ротмістрівської ОТГ Ганни Панасівни Макоти. І вперше у своєму житті пив медгорілку з чарівною жінкою столітньої краси», – розповідає пан Сергій. І наголошує, Ганна Панасівна має відмінну пам’ть на минуле, вона гарна господиня – на її подвір’ї чисто, порядок у будинку й на городі.

«Її любові до життя, до людей, до Бога вистачить на всіх нас. Тож многая літа! Хай цій жінці світить сонце, а Бог дає щастя», – говорить Сергій Мошенський.

За його словами, якщо погортати сторінки книги рекордів Ротмістрівки, то старожили пригадають жителів села, які прожили 102 та 104 роки.

Юні черкасці долучились до акції “Ангели пам’яті” та вшанували героїв України різних часів (Відео)

  • 2022-02-18 22:12:29
  • перегляди: 0

Щороку, 18 лютого, українці у всьому світі створюють тисячі витинанок із білого паперу, які символізують загиблих за Україну і нашу спільну болючу пам’ять та віру в перемогу світла над темрявою Героїв Небесної Сотні. Розповідають у департаменті гуманітарної політики.

Цього року черкасці також долучились до акції та в пам’ять нашим героям школярі поклали квіти до пам’ятного знаку борців за волю України та символічно розвісили сотні маленьких ангелів на алеї поблизу всіх меморіальних комплексові де вшановують пам’ять сотні тисяч борців за нашу державу в різні часи.

Відзначимо, що цього року акція в Україні відбувається вже в дев’яте та присвячена вона Героям Небесної Сотні. Ініціатори акції – відома українська співачка та громадський діяч Анжеліка Рудницька і «Територія А», які 2014 року започаткували символічну традицію поминати загиблих за Україну білими ангелами. Це дійство вже традиційно відбувається не тільки в Україні, а і в понад 15-ти інших країнах світу.

В Черкасах ще один двір отримав нове освітлення

  • 2022-02-18 21:22:03
  • перегляди: 0

Закінчилася реконструкція мереж зовнішнього освітлення прибудинкової території житлового будинку №15, 17 по вулиці 30-років Перемоги в Черкасах. Інформує пресслужба КП “Міськсвітло Черкаси”. Під час осучаснення вуличного освітлення встановлено 1 шафу керування та 10 залізобетонних опор. Тепер прибудинкову територію буде освітлювати 45 світлодіодних світильників Змонтовано більше як 1 400 метрів самонесучого ізольованого проводу та 80 м кабелю АВВГ.

Скічко та Юрушева чекають на дитину

  • 2022-02-18 20:57:59
  • перегляди: 0

Фото: elizaveta.yurusheva/instagram

Очільник Черкащини Олександр Скічко та його дружина, власниця готельного бізнесу Єлизавета Юрушева чекають на дитину, пише Tabloid.

Про це стало відомо після того, як Юрушева показала в Instagram фото себе вагітної у новому весняному номері українського Vogue.

34-річна Єлизавета стане мамою втретє. Як відомо, Юрушева має від попереднього шлюбу сина Даніеля та доньку Наталю, батьком якої є Скічко.

Переглянути цей допис в Instagram Допис, поширений Elizaveta Yurusheva (@elizaveta.yurusheva)

"Він — наша совість": у Черкасах вшанували пам'ять ветерана АТО Сергія Амброса

  • 2022-02-18 20:27:40
  • перегляди: 0

У Долині троянд черкасці вшанували пам'ять загиблого ветерана АТО Сергія Амброса. Цього року минає сім років з дня його під час боїв за селище Широкине.

Про це повідомила власна кореспондентка Суспільного Катерина Криниця.

Традиційно, друзі та побратими Сергія зібрались на вечір пам’яті. Пам’ятне вогнище та смолоскипи запалили у Долині троянд та згадали Сергія за чаюванням у молодіжному просторі "Ambros Hub", який побратими відкрили та назвали на його честь кілька років тому.

Друзі Сергія розповіли: хлопець мріяв зробити спорт та активне дозвілля доступним для молоді, пропагував українські ідеї, і з початком російської агресії пішов добровольцем у складі першої черкаської десятки до тоді ще батальйону "Азов".

"Для мене це традиція. Сюди я приходжу щороку, щоб згадати Сергія. Ці дати, 18-20 лютого, як спогади за Майданом і так співпало, що 18 лютого вбили Сергія Амброса. Тому тепер цей день для мене — день пам’яті за моїм гарним знайомим. Раніше ми з ним часто бачились на футбольних матчах, політичних акціях до війни та на черкаському Майдані. Він був політично свідомою людиною,

тому в мене не було подиву, коли він поїхав воювати. Сергій був ідеологічно підкованим і розумним хлопцем, саме тому ми і згадуємо про нього щороку. В нього був особливий дух, він був начитаним, мав сильний характер, міг би реалізувати себе у політиці. Сергій для нас є символом, тому у Черкасах є проєкт «Ambros Hub» та спортивний зал імені Сергія Амброса. І чому першим був спортивний зал, тому що раніше ми з ним займались у залі цього ж приміщення, але поверхом нижче. Тоді він був людиною, яка постійно нагадувала, що потрібно заплатити за залу, коли все було обмежено по фінансах. Але він слідкував за оплатою, щоб у залу було майбутнє. Тому для мене «Ambros Hub» та «AmbrosCrossFight» — втілення вдячності, поваги до нього та свідчення його героїчного вчинку. А ця дата і цей захід, на який я приходу щороку, — це та пам’ять і можливість зібратися з його оточенням, тому що люди змінились. Мені приємно сюди приходити кожного року, аби побачити тих, з ким він був знайомий", — розповів знайомий Сергія Денис Гайда.

На вшанування щороку приходить черкащанин Василь Бабак:

"Прийшов вшанувати пам'ять Сергія Амброса. Я знаю його батьків, вони виховали гарного хлопця. Для мене важливо прийти на його вшанування, оскільки зараз ми воюємо з Росією, Сергій пішов добровольцем на війну фактично без зброї і це подвиг. Важливо пам'ятати всіх героїв".

"Він загнув за вільний Маріуполь, Харків, Черкаси, за Україну. Сьогодні взірцевою поведінкою кожного з нас ми можемо показати, що загинув Сергій недарма. Якщо буде війна, кожному з нас доведеться піти воювати. Тому він є нашою совістю", — зазначив друг Сергія Дмитро Кухарчук.

Батько ветерана Сергій Амброс подякував всім присутнім за те, що не забувають подвиг сина:

"Дуже важко говорити про це, особливо батькам. Дякуємо, що приходите вшановувати пам’ять. Поки ми шануємо наших героїв, ми не втратимо наші цінності".

Що відомо Сергій Амброс народився в Черкасах 16 травня 1990 року. Закінчив міську гімназію №31 та Черкаський державний технологічний університет. Сергій Амброс брав участь у Революції гідності, а в червні 2014 року пішов на фронт. 18 лютого 2015 року Сергія Амброса було смертельно поранено під час мінометного обстрілу в місті Широкине. "Для нього Україна, держава, рідна мова, звичаї та традиції були не просто словами. Інколи самі дивувалися: ми звичайна черкаська родина, інженери, а в нього така сила переконань – він був справжнім українцем! Таким, очевидно, із Божої волі народився", — розповіла мама Сергія Тетяна Амброс. Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також Для доброчинності: у Черкасах встановили автомат, який перетворює пластикові пляшки на гроші "Автопроїзд єдності": на Черкащині з'єднали прапори зі сходу та заходу України. Як це було У Черкасах розгорнули прапор єднання. Фоторепортаж

У Черкасах завершується прийом заявок на конкурс “Бути першою…”

  • 2022-02-18 20:12:32
  • перегляди: 0

До завершення прийому заявок на конкурс “Бути першою…” залишилося три дні.

Про це повідомили в пресслужбі департаменту освіти та гуманітарної політики.

Реєстрація учасниць завершиться 20 лютого. Вже з 21 до 27 лютого триватиме відкрите онлайн-голосування за жінок у 14 номінаціях. Кожен житель міста зможе віддати свій голос та визначити переможниць у категоріях.

Особливу номінацію “Жінка-бренд року” обиратиме організаційний комітет з-поміж усіх заявок на участь.

Нагадаємо, кандидатури жінок можуть подавати підприємства, організації, заклади, об’єднання громадян, асоціації, федерації, професійні спілки, творчі, громадські організації, фізичні особи (можуть подавати як інших, так і самі себе) в кількості однієї особи в одній номінації.

Щоб стати учасницею конкурсу “Бути першою”, потрібно зареєструватись.

Також новини “18000” є в Telegram і Viber, слідкуйте за нами в Instagram.

"Люди води": українські фотохудожники презентували в Черкасах свої роботи

  • 2022-02-18 20:03:38
  • перегляди: 0

У Галереї народного мистецтва України, що в Черкасах, відкрили виставку "Люди води". На ній фотохудожники з різних міст України представили свої роботи на екологічну тематику, пов'язану зі станом річок. Про це Суспільному розповіла ініціаторка та організаторка виставки Наталія Вернидуб.

За словами Наталії Вернидуб, ідея проєкту полягала в тому, щоб засобами мистества звернути увагу на стан рік, зібратися біля води і творити разом із нею.

"Ми живемо біля води. Важко уявити людину в Черкасах або біля Черкас, яка могла б уявити своє життя без води", – розповіла організаторка.

За її словами, назву виставки можна прочитати двояко.

"Два слова в назві. «Люди води». І можна ще прочитати як «люди і води». А якщо «погратися» літерами, то можна скласти «воді – волю». Ми ще обігруємо в назві слово «воля». Вільні люди біля вільних вод. Та чи всі ріки мають вільні води? А якщо води невільні, то чи вільні біля них води?", – пояснила пані Наталія.

Як громадська активістка вона розповіла: у своїй діяльності вони обрали екологічну тематику, яка пов'язана зі станом річок.

"Ми робили два фестивалі на Бучаку.

І цього року продовжуємо цю тему: стан річок і як він пов'язаний із радянською гідроенергетикою. У Європі від гідроенергетичних споруд відмовилися майже на всіх річках: спустили водосховища, прибрали греблі. У нас залишаються водосховища. На території Черкащини лише одна річка Рось втікає в Дніпро. Решта перекачуються насосними станціями, всі системи каналів і малі річки. Це призводить до того, що річки занепадають, зникають, міліють, риба нормально не розмножується. І ми мистецькими засобами намагаємося постійно актуалізувати це питання", – розповіла Наталія Вернидуб.

Кураторка виставки сказала, що роботи належать фотохудожникам із різних міст України.

"Ми з фотохудожниками, які приїхали з Вінниці, Києва, Одеси, навіть один був із Криму, а також зі Сміли і Черкас, зібралися в резиденцію на березі річки Рось біля села Первомайське і провели кілька творчих днів. І ось результат такої співтворчості ми представили на виставці", – прокоментувала Наталія Вернидуб.

Серед інших експонуються роботи черкаської фотографині Ольги Степанян.

"Кожна людина – це частина природи,

і добре було б пам'ятати про це", – сказала учасниця.

За словами Ольги, в основному вона робить фото з людьми. Тому, коли готувала свої роботи, які представлені на виставці, показала і людей. Її героями були учасники творчого зльоту та їхні діти і внуки.

Фотографиня створює чорно-білі світлини. Але на виставку підготувала і в яскравих кольорах.

Про свою роботу, на якій зображений хлопчик із корабликами, розповіла: "Насправді це позитивна робота. Але тут не все видно. Залишилися моменти поза кадром. Під час створення цієї роботи хлопчик запропонував палити кораблики. І ми їх палили. Був кораблик, який згорав, але все одно плів".

Голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Мартинова поділилася своїми враженнями від мистецько-екологічного проєкту: "Земля розумна. Вона дає собі раду і без нас. А ми лиш би їй не заважали. Потрібно, щоб виставку відвідали студенти, школярі. Щоб вони подивилися, що ми робимо зі світом і яким він повинен бути".

Черкащанин Кузьма розповів, що дізнався про виставку з соцмережі. На відкритті він переглянув роботи.

Сказав, що уподобав одну світлину.

"Ця картина мені нагадує риболовлю, яку я дуже люблю. Цей човен подобається. Взагалі природа подобається, річка", – пояснив він.

Кузьма розповів, що їхня сім'я виїжджає до річок, і там вони прибирають узбережжя.

"Ми прибираємо сміття на берегах річок, коли є можливість. Коли їздимо на риболовлю, то сміття прибираємо, складаємо і викидаємо у визначені для цього місця", – розповів хлопець.

За словами Наталії Вернидуб, на виставці представлені десять серій робіт.

Роботи експонуватимуться в Галереї народного мистецтва по восьме березня.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також Заборона вилову: на Черкащині за добу склали вісім протоколів на рибалок Черкаських школярів навчали медіаграмотності На два тижні раніше: у Черкаському зоопарку прокинулися ведмеді

У Черкасах презентують фотовиставку з краєвидами Качанівки

  • 2022-02-18 19:51:37
  • перегляди: 0

Черкащан запрошують на фотовиставку «Стежками Тараса. Від Чернігова до Черкас» авторства Миколи Черепа. Про це журналістам vikka.ua повідомили в Черкаському обласному краєзнавчому музеї.

Серія світлин, зроблених у Качанівці (Чернігівська область), присвячена 250-річчю заснування Качанівської садиби. Виставка репрезентує знімки 2007–2021 років фотохудожника Миколи Черепа, зроблені в регіонах Чернігівщини, що пов’язані з Тарасом Шевченком.

Як зазначають у музеї, ці фото висвітлюють красу й неповторність тамтешньої природи, мають на меті привернути увагу до визначної пам’ятки історії, культури, садово-паркового мистецтва – Качанівського національного заповідника.

«Споглядаючи Качанівку на світлинах Миколи Черепа, ви не лише пізнаватиме незнану місцину, а й доторкнетеся до її історії, відчуєте її духовну силу, гармонійне поєднання архітектури з природою, життя парку зсередини», – розповідають працівники музею.

Фотовиставка спрямована на краєзнавців, дендрологів, ландшафтних майстрів різних напрямків, істориків, мистецтвознавців, культурологів, туристів і всіх, хто цікавиться класичним парковим мистецтвом, культурою та історією України.

Відкриття виставки заплановане 22 лютого на 15:00 в Черкаському обласному краєзнавчому музеї (вул. Слави, 1). Відвідати її можна буде до 6 березня включно.

Довідково:

Микола Череп – фотохудожник, громадський діяч, член Національної спілки краєзнавців України та Українського геральдичного товариства, лауреат Національної премії «Україна квітуча», засновник агро-екотуристичного комплексу «Соколиний хутір» у селі Петрушівка Прилуцького району. У творчому доробку митця – понад 20 персональних виставок в Україні та за кордоном.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський фотограф показав красу замерзлих боліт

The post У Черкасах презентують фотовиставку з краєвидами Качанівки appeared first on ВІККА.

Черкаський національний провів навчання з цивільної оборони в Звенигородці

  • 2022-02-18 19:43:09
  • перегляди: 0

17 лютого в сесійній залі Звенигородської районної ради в межах дії Договору про співпрацю з Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького викладачі кафедри військової підготовки ЧНУ провели практичне навчання для голів та представників територіальних громад, депутатів районної, міських, сільських та селищних рад, особового складу створеної у Звенигородському районі військової частини А7325.

На занятті йшлося про порядок дій під час ускладнення військово-політичної обстановки для збереження життя та здоров’я людей.

Ректор університету Олександр Черевко наголосив, що мета просвітницького заходу — зосередити увагу на організації послідовних дій, необхідності чіткого планування в кожній установі чи на підприємстві злагоджених кроків, формування обов’язків відповідальних за безпеку життєдіяльності осіб.

Він також поінформував, що Черкаський національний ініціював та провів заняття для своїх викладачів, працівників, а також для педагогічних працівників закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої,

вищої освіти, працівників органів управління освітою області. Видано також низку розпорядчих документів для посилення безпеки працівників і студентів університету та заходи з недопущення дій терористичного характеру.

Викладачі кафедри військової підготовки ознайомили з основними положеннями Закону України «Про основи національного спротиву», актуалізували алгоритм дій цивільних осіб під час можливих надзвичайних ситуацій.

Зважаючи на важливість першої долікарської допомоги, переглянули вміст аптечки. Окремо зупинилися на лікарських засобах, необхідних для врятування та збереження життя людини в невідкладному стані.

Говорили і про набір необхідних речей так званої «тривожної валізи», здатних збільшити шанси на порятунок на випадок евакуації.

Учасників навчання ознайомили зі зразками сучасної стрілецької зброї, вибухово-мінними пристроями, що використовуються під час бойових дій.

Від імені учасників заходу голова Звенигородської районної ради Сергій Струк подякував за плідну співпрацю, актуальні знання ректорові ЧНУ Олександрові Черевку, завідувачу кафедри військової підготовки ЧНУ, полковникові Володимиру Варенику, старшим викладачам, полковникам Андрію Соломасі та Григорію Очеретянку, начальникові відділення обліку, зберігання озброєння та військової техніки, бійцю-кіборгу, який обороняв Донецький аеропорт, Євгенію Івку.

За інформацією пресслужби ЧНУ імені Б. Хмельницького

Визначилися переможці і призери чемпіонату Черкащини з футзалу серед юнаків U-13

  • 2022-02-18 19:31:01
  • перегляди: 0

«Захід» розіграли комплект нагород серед тринадцятирічних футзалістів

1 місце – «Черкащина Академія» с. Білозір’я і 2 місце – «Явір – Олімп» м. Сміла

3 місце – КДЮСШ Кам’янка

4 місце – КДЮСШ1 МСК «Дніпро»м. Черкаси

5 місце ФШМ м. Черкаси

6 місце ДЮСШ Катеринопіль

7 місце ДЮСШ 2 Умань

8 місце ДЮСШ 1 Умань

Кращий гравці:

– Кулик Олександр ДЮСШ2 Умань;

– Жарун Дмитро. ДЮСШ 1 Умань;

– Гончар Олександр -ДЮСШ Катеринопіль;

– Орел Артем – ФШМ ;

– Коваль Артем – КДЮСШ Кам’янка;

– Абажер Марк – МСК Дніпро;

– Вольвач Дмитро «Явір – Олімп»;

– Ципящук Богдан «Черкащина Академія».

The post Визначилися переможці і призери чемпіонату Черкащини з футзалу серед юнаків U-13 first appeared on Черкаський Спорт.