Черкаси - сторінка 5

У Черкасах перевіряють організацію харчування в школах і дитсадках

  • 2022-02-19 17:15:39
  • перегляди: 0

Фахівцями департаменту освіти та гуманітарної політики спільно з Черкаським міським та Головним управлінням Дежпродспоживслужби в Черкаській області розпочато моніторинг стану організації харчування дітей у садочках та школах Черкас на предмет порушень вимог санітарного законодавства. Про це повідомила заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна. Впродовж тижня відповідна комісія має перевірити їдальні та харчоблоки шкіл та садочків міста. Зокрема, сьогодні долучилася до однієї з таких перевірок, яка відбулася в ЗОШ №15.

Дотримання Санітарного регламенту, Порядку організації харчування, впровадження нового меню, дослідження думок дітей, вчителів та працівників їдалень щодо задоволення новими стравами, вивчення потреби у покращенні матеріально-технічної бази – це одні з ключових засад реформування системи харчування у закладах освіти міста, які ми жорстко контролюємо.

"Не панікуй! Готуйся!": у Черкасах відбувся масштабний вишкіл для населення (ФОТО, ВІДЕО)

  • 2022-02-19 16:42:55
  • перегляди: 0

Фото: Дмитро Кухарчук/Facebook

Сьогодні, 19 лютого, в Черкасах відбувся масовий вишкіл для цивільного населення #Не_панікуй_готуйся. Заняття для черкщан проводили як в приміщенні, так і на вулиці.

- Зараз ми організовуємо серію вишколів по всій Україні. Головна їх мета - заспокоїти панічні настрої серед населення та підготувати людей до будь-якого розвитку подій. Зараз нам потрібно не панікувати, а здобувати певні навички, зокрема в медицині та поводженні зі зброєю, - розповідає керівник черкаського Нацкорпусу Дмитро Кухарчук.

Фото: Дмитро Кухарчук/Facebook

Сьогодні на вишкіл у Черкасах прийшло 300 осіб. Дмитро говорить, що меншої кількості ніхто й не очікував.

- Люди були абсолютно різного віку, і чоловіки, і жінки, і з дітьми приходили, - говорить Дмитро Кухарчук. - Ми навчали їх азів роботи в групах та роботи в місті, навчали поводитися зі зброєю на макетах автоматів Калашникова, також показували як працювати з РПГ, щоправда радянського зразку. Містянам все було цікаво, але, як на мене, основне - це знання медицини та першої допомоги при різних травмах.

Фото: Дмитро Кухарчук/Facebook

Ще один вишкіл планують провести наступного тижня, анонс обіцяють повідомити згодом.

Фото: Дмитро Кухарчук/Facebook

Фото: Дмитро Кухарчук/Facebook

Фото: Дмитро Кухарчук/Facebook

Фото: Дмитро Кухарчук/Facebook

Фото: Дмитро Кухарчук/Facebook

Відео - Денис Колесник/Facebook

У Черкасах перевіряють дитсадки та школи

  • 2022-02-19 16:42:54
  • перегляди: 0

Комісія з моніторингу стану організації харчування проводить перевірки у закладах дошкільної та загальної середньої освіти Черкас.

Про це повідомляє пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Упродовж тижня будуть перевірятися їдальні та харчоблоки шкіл і садочків міста. Основні питання, що піднімаються під час перевірки, – це дотримання санітарного регламенту, порядку організації харчування, впровадження нового меню, стан матеріально-технічної бази тощо.

Станом на 18 лютого перевірено 3 школи та 4 заклади дошкільної освіти міста.

Нагадаємо, що в Черкасах покарали завідувачку дитсадка, в якому діти захворіли на ротавірус.

На Уманщині не розминулися чотири автівки

  • 2022-02-19 15:16:19
  • перегляди: 0

ДТП за участі чотирьох автомобілів сталася на Уманщині. Про це повідомили в пресслужбі ГУНП у Черкаській області. На автошляху «Київ-Одеса» в Уманському районі зіткнулися два вантажних автомобілі Renault та Skania, та легкові Skoda і BMW. Рух дорогою здійснювався однією смугою. За інформацією пресслужби, унаслідок автопригоди ніхто не постраждав. На місці інциденту працювали інспектори Управління патрульної поліції в Черкаській області. – Поліцейські забезпечували регулювання дорожнього руху та встановлювали обставини ДТП. На винуватців аварії склали адміністративні матеріали. Будьте уважні за кермом й стежте за зміною дорожньої обстановки, – ідеться в повідомленні.

Черкасці – призери чемпіонату України зі стрільби

  • 2022-02-19 15:16:18
  • перегляди: 0

Чемпіонат України зі стрільби кульової серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату відбувся з 3 по 7 лютого в Одесі. Черкащину на цих змаганнях представили 6 спортсменів. Вони змагалися у різних класах та вправах з пневматичної гвинтівки.

Найкращі результати показала МСУМК Анастасія Теліженко. Дівчина стала чемпіонкою у вправі R-4 (Пневматична гвинтівка, стоячи, 10 м, 60 пострілів) та виборола «бронзу» у вправі R-5 (Пневматична гвинтівка, лежачи, 10 м, 60 пострілів).

Владислав Вовк посів третє місце у вправі R-1 (Пневматична гвинтівка, стоячи, 10 м, 60 пострілів).

Тренер спортсменів – Аханкін В.Ю.

Сергій Зеленько здобув «бронзу» (вправа R-3).

Тренер спортсмена – Польськой В.М.

Про це інформує Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської ОДА.

Медзаклади області вже отримали препарат для лікування COVID-19

  • 2022-02-19 15:16:16
  • перегляди: 0

Черкащан лікуватимуть проти ковіду новим препаратом. 1 536 курсів «Молнупіравіру» вже розподілили в медзаклади області. Про це на брифінгу повідомила заступниця голови ОДА Лариса Кошова. Один курс препарату передбачає його 5-денний прийом за приписами сімейного лікаря. Ліки розподілили між закладами первинної ланки. Призначати його пацієнтам почнуть найближчими днями.

– У пріоритетах на призначення «Молнупіравіру» особи з груп ризику, – відзначила Лариса Кошова. – Утім сімейний лікар самостійно, з огляду на показання, призначатиме лікування.

У Корсуні шукають вандалів, які розтрощили зону відпочинку на набережній

  • 2022-02-19 15:00:44
  • перегляди: 0

У Корсунь-Шевченківському шукають свідків, які бачили, як невідомі зламали гойдалки і лавку на місцевій набережній.

"Не так давно у нашому місті на набережній Мартанського ставу з'явилася зона відпочинку, де охочі мали змогу змістовно та з користю провести своє дозвілля. Та, на жаль, знаходяться й такі, які зводять плоди благородної праці нанівець, деякі відвідувачі поводять себе як свині, а ось зараз невідомі особи вчинили акт вандалізму: вони потрощили гойдалки та лавку", - повідомляє корсунчанка Інна Дяченко у Facebook.

Тепер доведеться відновлювати зруйновані об’єкти, а кошти, які планували витратити на встановлення щє однієї лавки та гойдалки витратять на ремонт зламаних.

Усіх, хто володіє хоч якоюсь інформацією або став свідком таких варварських дій, просять повідомляти в КП "Виробниче житлове РЕУ", міську раду або в поліцю. Водночас відвідувачів закликають не смітити та не пошкоджувати створене.

"Вартові чарівного світу": подружжя з Черкащини хоче створити національну базу пташиних співів

  • 2022-02-19 14:57:37
  • перегляди: 0

Створити національну базу пташиних співів разом із чоловіком планує орнітологиня з Канева Євгенія Яблоновська-Грищенко. За тридцять років зібрала 10 тисяч записів птахів з різних місцин, розповіла жінка Суспільному.

Пані Євгенія може відрізнити спів зяблика і визначити, з якого він куточку України. За словами науковиці, ці птахи, як і люди, мають свій діалект та пісні. Втім, працює вона не сама, а з чоловіком Віталієм, теж орнітологом. Пара називає себе "вартовими чарівного світу".

Орнітологиня показала, як вона працює із записами: слухає спів зяблика, а потім за номером файлу шукає інформацію про нього у базі даних. Для прикладу журналістам вона продемонструвала запис із Житомирщини:

"Це з околиць сіл Підлуби і Рудня Іванівська. Чутно, що тут «‎перекликання» двох птахів. Типи пісень описані літерно-цифровим кодом".

Напрацьовувала цю базу Євгенія Яблоновська-Грищенко протягом тридцяти років.

"Зяблик — це найбільш розповсюджений лісовий птах. Він дуже енергійно співає. Пісня в нього коротка та фіксована", — розповіла вона.

У будь-яких птахів, зокрема і зябликів теж є діалекти:

"Коли ми вивчаємо звук, то порівнюємо різні типи пісень. У кожного птаха кілька типів пісень. І їх кількість обмежена на тій чи іншій території".

Чоловік пані Євгенії Віталій Грищенко фіксує птахів не на диктофон, а на фотоапарат. Для цього використовує спеціальні сховки:

"Якийсь чи шалаш робиться з гілок, очерету, чи просто намет невеличкий. Іноді сидиш годинами, доводиться витрачати багато часу".

Фото Віталій Грищенко використовує як доказ реєстрації певного виду. Завдяки світлинам можна досліджувати, які види птахів є в області та контролювати зміни, зауважив він.

"Раніше зоологи працювали по-іншому: доказом була тушка, птаха вбивали, знімали з нього шкірку, і це був музейний експонат, який служив підтвердженням, що він є у фауні. Зараз усе змінилося. Більше використовують фотографію, фільмування", — розповів науковець.

За словами подружжя, вони прагнуть створити національну базу пташиних співів.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також Черкащанин опанував 15 музичних інструментів Ексклюзивно з раритетів та запчастин: черкасець виготовляє речі в стилі стімпанк Розмальовує глечики та створює мініскульптури: черкащанка розповіла про своє хобі

“Не стане природної краси, яку бачив Шевченко”, – Коваленко про плани на видобуток піску у Каневі

  • 2022-02-19 14:09:56
  • перегляди: 0

Видобуток піску біля підніжжя Чернечої гори змінить місцевий ландшафт.

У цьому переконана в.о. директора заповідника Валентина Коваленко.

За її словами, до заповідника звернулися від “Облархбюро” із повідомленням про розпорядження Канівської РДА від 30 грудня 2020-го року про розроблення детального плану території щодо зміни цільового призначення землі в межах Ліплявського громади.

– Це облархбюро інформує, що розпочато розробку детального плану території для розміщення піщаного кар’єру. Ясна річ, ми почали бити в дзвони. Ландшафт в охоронних зонах заповідника – це рекреаційна зона, яка вимагає умов збереження. І в плані організації території і в плані розвитку заповідника зауважено: зміна цільового призначення не передбачена, – пояснює вона.

Коваленко занепокоєна, що можлива поява піщаного кар’єру змінить краєвид із оглядового майданчику Тарасової гори.

– Не стане природної краси, яку бачив Шевченка. Ми ж очима Шевченка хочемо бачити нашу Україну. А далі? Спочатку кар’єр. А далі? Почнуть розбудовувати, що вони захочуть. Ми знаємо, як це робиться. Дай дозвіл один, а потім уже буде ситуація як із човновою станцією. Якраз біля дороги, біля Тарасової гори є човнова станція. Вона розбудовується і надбудовується. Ми змушені працювати з прокуратурою, ми хочемо звернути увагу, що робиться безчинство! – каже вона.

Весь ефір можна переглянути нижче: Як писав 18000, біля підніжжя Чернечої гори вже скоро може початися видобуток піску. Детально можна почитати ТУТ.

Харківський художник намалював логотип-«оберіг» Черкас

  • 2022-02-19 14:00:52
  • перегляди: 0

Художник із Харкова Нікіта Тітов відомий тим, що створив серію мотивуючих плакатів, які пропагують тотальне залучення українців до захисту держави від іноземного вторгнення. Зокрема, він намалював серію логотипів українських міст, стилізованих під червоно-чорний меч, із елементом у руків’ї кожного, який відображає найвпізнаваніший об’єкт того чи іншого міста. Про це інформують у Черкаській міській раді.

На численні прохання черкащан, такий логотип-«оберіг» віднині є і в Черкас – символічно, що художник презентував його саме 16 лютого, у всеукраїнський День єднання. У центрі малюнка впізнаються обриси архітектурної родзинки міста – колишнього готелю «Слов’янський», а хтось може розгледіти у зображення руків’я меча і знаменитий черкаський «літак»…

ДОВІДКА

Багато мотивуючих патріотичних малюнків Нікіти Тітова вже з’явилися на бордах десятків українських міст. Найпопулярніший з плакатів Тітова, на якому – зображення акумуляторної батареї з повною зарядкою, кожна поділка якої – стиснутий кулак, що демонструє повну готовність українського суспільства до відбиття ворожої агресії.

Одним із найпопулярніших трафаретів для одягу став інший малюнок харків’янина − контурне зображення озброєної України (включно з Кримом та іншими тимчасово окупованими територіями).

Нікіта Тітов – митець, який відомий уже й за межами України. Оформлена цим художником пам’ятна монета України «Передова» (із зображенням українського військового й медика) напередодні Нового, 2022 року здобула перемогу у престижному міжнародному конкурсі «Монета року» – у номінації «Найбільш надихаюча монета». Всесвітній конкурс «Монета року» щорічно проводить авторитетне нумізматичне видання World Coin News за підтримки The Journal of East Asian Numismatics. Суддівська колегія з понад 100 експертів у галузі нумізматики з усього світу визначала переможців серед близько 400 монет. Свої монети для участі в конкурсі подали понад 50 країн світу.

У черкаському парку виявили отруту (ФОТО)

  • 2022-02-19 13:30:20
  • перегляди: 0
У сквері «Хіміків», що в Черкасах, виявили отруту для тварин. Про це на своїй сторінці в мережіІнстаграм повідомила громадська організація «Друг».

На Черкащині від коронавірусу лікується понад 60 дітей

  • 2022-02-19 13:21:36
  • перегляди: 0

У Черкаській області перебуває на стаціонарному лікуванні 66 дітей із діагнозом коронавірус.

Про це під час брифінгу щодо епідситуації в області розповіла заступниця голови Черкаської ОДА Лариса Кошова.

Минулого тижня, зокрема 10 лютого, у медичних закладах області від коронавірусу лікувалося 88 дітей. Тоді як позаминулого – 53 особи.

Також заступниця голови ОДА додала, що нині на Черкащині від коронавірусу імунізовано 7 тисяч дітей від 12 до 17 років.

Нагадаємо, Черкащина отримала понад півтори тисячі курсів препарату від коронавірусу. Також новини “18000” є в Telegram і Viber, слідкуйте за нами в Instagram.

Села на Кам’янщині можуть залишитись без автобусного сполучення

  • 2022-02-19 13:15:47
  • перегляди: 0

Як повідомила під час наради у мерії нова очільниця ПрАТ “Кам’янське АТП 17142” Леся Бабенко, всі свої зобов’язання по перевезенню пасажирів в місті та селах Радиванівка, Грушківка, Лузанівка будуть виконуватися до 1 березня. Далі всі перевезення будуть припинені, так як їм це невигідно і збитково. Нові власники не будуть шукати можливості вирішувати це питання. Про це інформує пресслужба міської ради. Наразі виконавчий комітет Кам’янської міської ради розробляє план дій щодо можливого придбання автобусів, щоб вирішити подальшу долю цих перевезень.

Черкаські патрульні затримали крадія

  • 2022-02-19 12:48:37
  • перегляди: 0

Учора патрульні отримали виклик про те, що невідомий здійснює крадіжку металу з будівлі на вулиці Сергія Амброса.

Про це повідомляє пресслужба патрульної поліції Черкаської області.

Прибувши за вказаною адресою, правоохоронці оглянули прилеглу територію. У будівлі вони виявили громадянина, на якого вказував заявник. Також поряд із чоловіком був зрізаний кабель.

На місце події для з’ясування всіх обставин викликали слідчо-оперативну групу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розтрощив вікно та проник до офісу: в Черкасах "на гарячому" затримали крадія.

"Батьківщину" Черкащини очолить новий голова

  • 2022-02-19 12:33:26
  • перегляди: 0

У керівництві Черкаської обласної партійною організації Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" знову зміни.

Про це з посиланням на власні джерела йдеться у Телеграм-каналі Актуально з Волошиним.

Новим-старим головою партії стане секретар Черкаської міської ради Юрій Тренкін, який вже очолював партію.

У травні 2021 року партію очолив відомий народний депутат Антон Яценко. Після його приходу на посаду, Тренкін став головою міської партійної організації.

Також стало відомо, що нового голову піртійцям Черкащини представить особисто Юлія Тимошенко.

Ватутіне хоче повернути в комунальну власність майже 70 га приватизованої землі

  • 2022-02-19 12:18:51
  • перегляди: 0

Ватутінська міська рада, що на Черкащині, звернулась до офісу Президента та Генерального Прокурора України з проханням повернути в комунальну власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення розміром 69, 5 га з єдиним кадастровим номером, що була поділена в грудні 2020 року Держгеокадастром на 35 ділянок з присвоєнням окремих кадастрових номерів і роздана (за виключенням однієї ділянки й доріг) у приватну власність.
Звернення до вищих чинів держави формувалось на основі запиту міського депутата Олега Ступника. Міськрада опирається на те, що після утворення громади дані землі мали бути передані саме їй. Крім того, на момент поділу ділянка перебувала в чинній оренді.
«Заяви від невідомих громадян до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області зареєстровані 28. 12. 2020 року. Держгеокадастр відповідно до законодавства мав видати Наказ про відмову у передачі землі у власність, оскільки станом на 15.12. 2020 року фактично вже не розпоряджався даними землями і з 17.12. 2020 року зобов’язаний був передати їх у комунальну власність Ватутінської міської територіальної громади. Натомість, 30.12.2020, уже не маючи повноважень щодо розпорядження землею, Держгеокадастром здійснено її передачу у приватну власність 34-х осіб», – йдеться у депутатському зверненні.
Ватутінській міськраді з цієї землі передали лише одну ділянку з 35-ти (близько 2-ох га) та 4 польові дороги.
«У нас договір оренди на ці 69,5 га до 2025 року. Орендну плату ми законослухняно сплачуємо, щомісяця до 10 тисяч. Хоча в 2021 році навіть не засівали землі, нам не дали. Станом на сьогодні нові власники приватизованих ділянок продали наділи вже іншим особам», – каже орендар Вадим Мирошніченко (ПП «Мирошніченко»).
Справу щодо законності поділу та приватизації згадуваної землі розглядатимуть у судовому порядку.

Тетяна ІВАШКЕВИЧ

Читайте також: На Звенигородщині землі повернуть в державуЗапис Ватутіне хоче повернути в комунальну власність майже 70 га приватизованої землі спершу з'явиться на Вісті Черкащини.

На Черкащині визначили найбагатші громади за минулий рік

  • 2022-02-19 11:36:32
  • перегляди: 0

У десятці лідерів серед громад Черкаської області за результатами виконання бюджету за 2021 рік в розрахунку на 1 жителя: Степанецька, Черкаська, Канівська, Новодмитрівська, Будищенська, Бобрицька, Зорівська, Ладижинська, Єрківська, Лип’янська громади. Про це повідомив Микола Гулько, радник із питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу ULEAD з Європою в Черкаській області.

За словами радника, із розрахунку на одного мешканця по громадах області дохід в середньому становить 6 597,21 грн. –Проаналізувати хто з громад найбагатший можна за результатами виконання бюджету за 2021 рік в розрахунку на одного жителя громади. Адже доходи загального фонду на одного жителя розраховано як співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду без урахування трансфертів до кількості мешканців відповідної ТГ.

Тобто, у розрахунок зараховані лише доходи загального фонду, які мобілізуються до бюджету на відповідній території. Цей показник характеризує фінансовий потенціал громади, спроможність забезпечувати громаду за рахунок ресурсів, які генеруються на її території»,

– зазначив Микола Гулько.

З 66 громад по 20 громадах показник доходів на одного мешканця перевищує середній показник по громадах Черкащини в цілому. Зокрема:

1 місце: Степанецька ТГ – 17 121,78 грн;

2 місце: Черкаська ТГ – 8 854,39 грн;

3 місце: Канівська ТГ – 8 200,27 грн;

4 місце: Новодмитрівська ТГ – 7783,48 грн;

5 місце: Будищенська ТГ – 7663,75 грн;

6 місце: Бобрицька ТГ – 7 582,93 грн;

7 місце: Зорівська ТГ – 7 575,48 грн;

8 місце: Ладижинська ТГ – 7 379,79 грн;

9 місце: Єрківська ТГ – 7 269,12 грн;

10 місце: Лип’янська ТГ – 7 246,54 грн.

– «Найбільша різниця між екстремальними показниками доходів, тобто найбільшим і найменшим значеннями, у громадах області складає 14 105,73 грн. Це я говорю про різницю доходів на 1 жителя між Степанецькою та Ватутінською громадами», – додав радник.

Довідково: матеріали підготовлено за підсумками виконання бюджетів 66 територіальних громад за 2021 рік, на підставі використання інформаційно-аналітичної системи OPEN BUDGET та даних Департаменту фінансів Черкаської ОДА

Черкаський "АЗОТ" перевіряють на наявність порушень

  • 2022-02-19 11:33:40
  • перегляди: 0

Державна екологічна інспекція розпочала перевірку черкаського підприємства "АЗОТ". Про це повідомили у пресслужбі екоінспекції.

У пресслужбі пояснили, що оскільки "АЗОТ" використовує хімічні сполуки, такі як карбамідо-формальдегідної смоли, які зумовлюють викиди у повітря аміаку, оксидів азоту, суспендованих частинок пилу аміачної селітри, діяльність підприємства перевірять на дотримання норм.

"Під час перевірки фахівці здійснять комплексну перевірку впливу діяльності підприємства на атмосферне повітря, воду та землю. Зокрема перевірять дотримання підприємством вимог законодавства щодо поводження з відходами, а саме, їх розміщення на їхній території".

У пресслужбі пояснили, що перевірка триватиме десять робочих днів, по закінченню якої повідомлять про результати.

Суспільне звернулось за коментарем до пресслужби підприємства "АЗОТ". Інформація доповнюється.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також "Він — наша совість": у Черкасах вшанували пам'ять ветерана АТО Сергія Амброса Черкаських школярів навчали медіаграмотності На два тижні раніше: у Черкаському зоопарку прокинулися ведмеді

Сімнадцятеро черкащан загинули під Дебальцевим: земляки вшанували їхню пам’ять (ВІДЕО)

  • 2022-02-19 11:27:29
  • перегляди: 0

В Україні вшановують пам’ять військових, що загинули під Дебальцевим. Серед майже ста сорока героїв – 17 черкащан.

Безвісти зникло 18 українських бійців, семеро лишаються в полоні. Пам’ятні заходи відбулись біля меморіалу загиблим воїнам. Детальніше у сюжеті.

Черкащан, яким одночасно трансплантували нирки від посмертного донора, виписали з лікарні (ФОТО)

  • 2022-02-19 11:21:26
  • перегляди: 0

Із Черкаського обласного онкодиспансеру виписали черкащан, яким 5 лютого одночасно трансплантували нирки від посмертного донора.

Про це інформують на офіційній сторінці Черкаського обласного центру онкоурології.

Як писав “18000”, 5 лютого черкащанин врятував життя двох пацієнтів, ставши для них посмертним донором нирок. Одночасно дві нирки трансплантували 52-річній жінці з Драбова та 29-річному хлопцю з Черкас. Вони близько десяти років перебували на гемодіалізі.

“Пацієнти почуваються добре, тому сьогодні (18 лютого, – ред.) їх виписують додому. Це мотивує медиків працювати ще наполегливіше”, – інформують на сторінці центру онкоурології.

Крім цього, зі стаціонару виписали й пацієнтку, якій пересадили нирку від родинного донора. Як відбувалася одночасна трансплантація, читай у матеріалі “18000” тут. Новини “18000” є в Telegram і Viber, слідкуйте за нами в Instagram.