Здоров'я - сторінка 7

Ляшко відвідав київські лікарні, щоб простежити за станом виплат заробітної плати медпрацівникам

  • 2022-02-20 08:21:22
  • перегляди: 0

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко відвідав шість медустанов у Києві з метою дізнатися про стан виплат підвищених заробітних плат медичним працівникам.

"Сьогодні відвідав 6 різних медичних закладів міста Києва. Цікавився станом виплат підвищених заробітних плат. У всіх лікарнях є один загальний фактор – нові заробітні плати отримали всі працівники закладів", - написав Ляшко на своїй сторінці соцмережі Facebook у суботу.

Також міністр зазначає, що в "кожній лікарні своя ситуація – від "все ок" до "потрібна допомога в управлінні закладом".

Так, Київський міський клінічний ендокринологічний центр потребує дофінансування з окремого пакета; а Київська міська дитяча лікарня №2 потребує дофінансування за "зарплатним пакетом".

Якість зору: як високий кров'яний тиск впливає на очі

  • 2022-02-20 08:15:15
  • перегляди: 0

Високий кров'яний тиск нерідко називають "тихим вбивцею" через те, що він часто не виявляє явних симптомів. У деяких випадках підвищені показники можуть призвести до серйозних проблем із зором За інформацією Американської кардіологічної асоціації (American Heart Association), небезпечні симптоми, пов'язані з високим тиском, можна виявити під час огляду офтальмолога. "Кровоносні судини в сітківці можуть стати трохи жорсткішими і затверділими", - розповів доктор Вільям Уайт.

У деяких випадках такі зміни у кровоносних судинах можуть призвести до крововиливу та викликати низку проблем із зором, додав він.

За словами фахівця, зорові симптоми можуть не виявлятися роками. Але в результаті високий кров'яний тиск може призвести до гіпертонічної ретинопатії - ушкодження кровоносних судин, що спричиняє помутніння зору або його втрату. Крім того, високий кров'яний тиск може викликати оптичну нейропатію – пошкодження зорового нерва, яке також може спричинити втрату зору.

Тому контроль кров'яного тиску, своєчасне виявлення та профілактика підвищених показників мають важливу роль для збереження зору.

Аритмія: коли слід звертатися до лікаря

  • 2022-02-20 08:12:29
  • перегляди: 0
Аритмія — хвороба сучасних людей, пов'язана зі швидким ритмом життя, постійним поспіхом і регулярним стресом, який багато хто з нас відчуває. Про це

Яких правил слід дотримуватися при споживанні меду

  • 2022-02-20 08:12:27
  • перегляди: 0

Мед корисний для здоров’я, пише Il Giornale. Він має протизапальні та антибактеріальні властивості, зміцнює імунну систему і заспокоює нервову. Крім того, мед підходить і для зовнішнього застосування. Головне – дотримуватися деяких правил. Мед має протизапальні та антибактеріальні властивості і широко використовується в повсякденному харчуванні. Слід віддати перевагу продукту, що не пройшов обробку.

Солодкий підкорювач сердець маленьких і дорослих також приносить користь організму. Мед-натуральний продукт, що володіє безліччю корисних властивостей, тому він завжди повинен бути під рукою. Звичайно, як і будь-який інший продукт, споживати його потрібно в помірних кількостях.

У давнину греки називали мед” нектаром богів”, тому що він був основним і цінним компонентом ритуалів, які припускали підношення вотивних дарів. Мед багатий поживними і протизапальними речовинами і антиоксидантами. Він також відмінно підходить для саморобних кремів для живлення і сяйва шкіри. Давайте розглянемо всі його корисні властивості.

Характеристики меду

Експерти рекомендують вживати по одній столовій ложці,

або по 20 грамів, меду в день, щоб скористатися корисними властивостями цього продукту. Його можна використовувати замість цукру, тому що при тій же вазі він містить менше калорій, але має більшу підсолоджуючу здатність. Глюкоза і фруктоза – переважаючі типи цукру, які по-справжньому калорійні.

Споживання цього солодкого продукту заряджає енергією. Мед здатний дати енергію для розумової і фізичної діяльності відразу після його всмоктування. Більш того, цей продукт ефективний при недоїданні, астенії та інтоксикації. Однак, щоб скористатися корисними властивостями меду, потрібно споживати його в “сирому” вигляді, тобто він не повинен бути схильний до промислової обробки і всім тим процедурам, через які він втрачає поживні речовини.

Крім того, споживання меду не рекомендовано дітям молодше одного року. Це застереження необхідно для того, щоб попередити ботулізм.

Всі корисні властивості меду

Перші вулики, штучно створені людиною, з’явилися близько чотирьох тисяч років тому в Єгипті. Вже в ті часи були відомі корисні властивості цього продукту, який іноді використовували як медичний препарат.

І хоча мед не є ліками, його споживання значно впливає на здоров’я. В першу чергу, він має заспокійливий ефект при кашлі. Експерти радять приймати одну чайну ложку меду на ніч, щоб домогтися заспокійливого ефекту.

Цей багатий поліфенолами продукт є прекрасним натуральним антиоксидантом, який протидіє клітинному старінню. Поліфеноли-натуральні органічні речовини з протизапальними властивостями, здатні придушити окислювальний стрес в клітинах. Крім цього, вони допомагають у підтримці рівня холестерину і сприяють антибактеріальному захисту організму.

Мед також допомагає боротися з такими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, як гастрит і виразки, покращує захисні бар’єри імунної системи і лікує пошкодження на шкірі після нанесення на уражені ділянки. Мед також відмінно допомагає при укусах комах, зменшуючи свербіж і печіння. При стресових ситуаціях рекомендується вживати одну чайну ложку меду перед сном. У більшості випадків мед допомагає знизити напругу і розслабитися.

Домашні крему на основі меду

Використання домашніх косметичних масок на основі меду може дати дивовижні результати.

Цей солодкий продукт омолоджує і робить шкіру еластичною завдяки очищаючим і антибактеріальним властивостям. Постійне використання такої косметики живить і пом’якшує шкіру обличчя, надає їй сяйво і еластичність.

Ось кілька порад. Почнемо з очищає скрабу, який потрібно наносити раз на тиждень. Досить змішати одну столову ложку меду зі столовою ложкою харчової соди і нанести цю суміш на обличчя. Після рівномірного розподілу потрібно злегка помасажувати круговими рухами, щоб не пошкодити шкіру. Таким чином відбувається очищення шкіри. Потім маску потрібно прибрати за допомогою ватного диска, змоченого в теплій воді.

Одна столова ложка лимонного соку і стільки ж меду і оливкової олії в поєднанні з баночкою йогурту без добавок підвищать еластичність шкіри і допоможуть уповільнити її старіння. Продукти потрібно змішати, нанести на обличчя, а потім прибрати за допомогою вологого ватного диска. Отриману суміш можна використовувати і на наступний день. Досить закрити її плівкою і помістити в холодильник.

lhealth.info

Гастроентерологи пояснили, чому потрібно спати на лівому боці

  • 2022-02-20 08:03:27
  • перегляди: 0

Вчені вивчили вплив поз для сну на виникнення нічного гастроезофагеального рефлюксу і дійшли висновку, що найбезпечніша поза – на лівому боці. Що таке гастроезофагеальна рефлюксна хвороба

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) широко поширена у всьому світі, а в країнах, що розвиваються, з кожним роком хворих стає все більше. Неприємні симптоми гастроезофагеального рефлюксу – печія, гикавка, блювання, відчуття кислоти в роті, відрижка кислим, біль – серйозно погіршують якість життя та негативно впливають на повсякденну діяльність людини.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) виникає через регулярне закидання (рефлюксу) кислотного вмісту шлунка в стравохід і пошкодження нижніх відділів стравоходу під впливом соляної кислоти та ферментів. Вчені стверджують, що 80% пацієнтів з ГЕРХ відчувають такі симптоми саме вночі, і це негативно позначається на якості сну.

Сон на лівому боці полегшує симптоми гастроезофагеальної рефлюксної хвороби

Метою нового дослідження стало вивчення впливу поз для сну на виникнення нічного гастроезофагеального рефлюксу за допомогою дослідження перистальтики стравоходу та моніторингу положення тіла.

Згідно з цим дослідженням, сон на лівому боці пов’язаний з меншим впливом кислоти на стравохід і швидшим виведенням її зі стравоходу. В експерименті брали участь 57 пацієнтів із гастроезофагеальним рефлюксом.

Експерти виявили, що у порівнянні з положенням на правому боці та положенням на спині час впливу кислоти на лівому боці був значно меншим. Крім того, час виведення кислоти зі стравоходу в положенні на лівому боці був набагато меншим у порівнянні з положеннями на спині та на правому боці (35 секунд проти 76 та 90 секунд відповідно).

healthy.24tv.ua

Названы частые пищевые привычки, которые ускоряют старение организма

  • 2022-02-20 07:45:15
  • перегляди: 0

Диетологи перечислили продукты, которые ускоряют старение клеток организма. От каких пищевых привычек в связи с этим следует отказаться, сообщает Eat This, Not That.Так, на первое место среди самых вредных пищевых привычек эксперты ставят употребление продуктов, подвергшихся технологической обработке. В такой пище обычно содержится огромное количество рафинированных углеводов, добавленного сахара и опасных жиров, которые являются конечными продуктами усиленного гликозилирования. По словам врача, диетолога Тристы Бест, конечные продукты гликозилирования образуются, когда сахар соединяется с жиром или белком и они могут наносить вред кишечной микрофлоре. В частности, они могут ускоряют процесс старения кожи, а также повышают риск развития болезни Альцгеймера. Не менее вредно и слишком большое количество добавленного сахара в рационе. Сладости в неограниченных количествах не только ускоряют старение организма, но и повышают риск развития сердечно-сосудистых заболеваний. Издание ссылается на результаты исследования, опубликованные в Американском журнале клинической диетологии, которые показали, что пристрастие к добавленному сахару в продуктах, подвергшихся технологической обработке, усиливает астению у пожилых людей, которая проявляется в повышенной утомляемости

Високий рівень цього мінералу в організмі небезпечний для життя

  • 2022-02-20 07:39:14
  • перегляди: 0

Не тільки недолік мінералів, що містяться в організмі, але і їх надлишок може привести до небезпечних наслідків для здоров’я, пише Sözcü. Видання наводить коментар фахівця з внутрішніх хвороб Османа Ерка, який розповів, чому потрібно стежити за балансом одного з життєво важливих елементів в тілі людини. Баланс кальцію в організмі має життєво важливе значення, зазначає Ерк. “Недолік або надлишок цього мінералу може викликати безліч різних проблем зі здоров’ям, від остеопорозу до забудькуватості, від утворення каменів у нирках до серцевого нападу”, – розповідає експерт.

Кальцій, відомий всім своєю користю для здоров’я кісток, в той же час є дуже важливим мінералом для нервової і м’язової системи. Без кальцію одна клітина не може взаємодіяти з іншою, і наші м’язи не можуть скорочуватися. Кальцій також діє на артеріальний тиск і відіграє важливу роль у згортанні крові. Однак поряд з нестачею кальцію його надлишок також пов’язаний з серйозними ризиками для здоров’я, звертає увагу фахівець з внутрішніх хвороб, професор, доктор Осман Ерк (Osman Erk). Експерт розповів,

що потрібно знати про цей мінерал…

Чому зменшується в організмі?

В організмі дорослої людини міститься в середньому 1,2 тисячі грамів кальцію. 99% від цієї кількості сконцентровано в кістках і близько 1% – в рідинах організму. Кальцій є одним з найважливіших будівельних блоків клітин, з яких складаються тканини організму. Це мінерал, необхідний для скорочення серцевого м’яза та інших м’язів. Раціон харчування в середньому включає 400-1000 міліграмів кальцію. Кальцій всмоктується в тонкому кишечнику, виводиться з організму з калом, потім і найчастіше через нирки.

Для здорового життя вкрай важливий баланс кальцію. Цей баланс забезпечується паращитовидними залозами, що знаходяться поруч з щитовидною залозою в області шиї, і вітаміном D.

Рівень кальцію в сироватці нижче 8,5 мг/дл називається гіпокальціємією (низький рівень кальцію). Дефіцит кальцію найчастіше виникає через дефіцит вітаміну D.

Гіпокальціємія також може розвинутися в результаті видалення паращитовидних залоз в ході операцій на щитовидній залозі, пошкоджень паращитовидних залоз, після інших оперативних втручань в області голови і шиї,

а також на тлі радіотерапії шиї.

Як визначити?

Низький рівень кальцію, що виник раптово, може проявлятися в мимовільних скороченнях м’язів на зразок епілепсії, оніміння по всьому тілу, утрудненому диханні, схожому на астму, низькому артеріальному тиску, симптомах серцевої недостатності.

А при хронічно низькому рівні кальцію можуть спостерігатися такі ознаки, як катаракта, захворювання зубів і нігтів, зміна особистості, депресія, психоз, недоумство. У деяких людей, які лікувалися тривалий час від епілепсії, був виявлений низький рівень кальцію. Такі пацієнти часто звертаються в психоневрологічні клініки і, як правило, довго залишаються недіагностованими.

Не повинен бути високим

При надмірному вмісті кальцію в організмі (гіперкальціємії) цей мінерал накопичується в тканинах, і відбувається кальцифікація. Саме надлишок кальцію є найважливішою причиною цього стану. Чим більше відкладень кальцію в кровоносних судинах, тим більше поширений атеросклероз. А це вказує на підвищений ризик високого артеріального тиску і серцевого нападу.

Високий рівень кальцію також виникає при захворюванні на рак.

Це може супроводжуватися такими симптомами, як сильне серцебиття, нудота, блювота, депресія, порушення свідомості, запор, металевий присмак у роті, часте сечовипускання. Якщо в аналізах крові рівень кальцію виходить за межі норми, слід перевірити рівень паратиреоїдного гормону, вітаміну D і фосфору.

Які способи лікування?

Для загального здоров’я і балансу кальцію необхідно неодмінно вдаватися до допомоги сонячних променів. 20-30 хвилин сонячних ванн в день буде достатньо.

Для надходження кальцію в організм в достатній кількості в раціоні обов’язково повинні бути присутніми зелені листові овочі і фрукти. З продуктів тваринного походження (м’ясо, молоко, молочні продукти) неможливо отримати достатньо кальцію.

Оскільки ці продукти мають кислу структуру, організм для підтримки балансу витягує з кісток велику кількість кальцію і магнію, і через надмірне виведення кальцію з сечею досягти балансу стає неможливо. Тому не рекомендується надмірне вживання згаданих продуктів.

У тих випадках, коли всіх цих заходів стає недостатньо, слід приймати два-шість грамів кальцію в день і доповнити раціон вітаміном D.

Однак, перш ніж приймати кальцієві добавки, необхідно спробувати отримати цей потрібний мінерал з продуктами харчування. Але, якщо, незважаючи на пильну увагу до харчування, потреба в кальції як і раніше зберігається, тоді слід застосовувати лікарські препарати обов’язково під наглядом лікаря.

lhealth.info

Вчені довели, що імбирний чай сприяє зниженню рівня холестерину у крові

  • 2022-02-20 07:21:26
  • перегляди: 0

Численні дослідження показують, що показники рівня холестерину у крові безпосередньо пов’язані з нашими харчовими звичками.

Науковими дослідниками був проведений експеримент, який допоміг визначити, що у людей, які вживали не менше за 5 г імбиру на добу, було відзначене зниження показників холестерину майже на 17 %.

Для проведення дослідження були запрошені 60 осіб, які погодилися взяти участь у експерименті. Протягом усього періоду дослідження учасникам пропонувалося щоденне вживання гарячого чаю з імбиром.

“Проведене нами дослідження показує, що навіть незначна кількість імбиру на добу може надати неоціненну користь нашим судинам, очистивши їх від скупчення холестеринових бляшок”, — повідомляється у дослідженні.

Також трав’яні чаї з імбиром добре впливають на мозок і шлунок, покращуючи їх роботу. Введення у свій раціон гарячого чаю з меленим імбиром з високою ймовірністю допоможе знизити ризик розвитку такої хвороби як Альцгеймер. У деяких випадках імбир може використовуватися під час лікування остеоартриту.

Незважаючи на значні переваги для організму, одержувані за умови вживання даного овоча, все ж таки варто пам’ятати про індивідуальні особливості кожного організму, і перш ніж почати прийом чаю з імбиром — слід проконсультуватися з медичними працівниками.

Джерело

Врач рассказала, как правильно измерять артериальное давление

  • 2022-02-20 07:06:29
  • перегляди: 0

Артериальное давление (АД) - один из важнейших показателей состояния сердечно-сосудистой системы человека. Проблемы с ней являются лидерами в общей структуре заболеваемости населения. Поэтому нужно не только знать уровень своего давления, но и уметь правильно его измерять. Как это делать, рассказывает терапевт Центра здоровья ЦОЗиМП Краснодарского края Ирина Коплик. - Измерение давления требует очень серьезного подхода. Чтобы результат получился правильным, необходимо соблюдать определенные правила, - сообщила Коплик. - Измерение АД должно проходить в условиях комфортной температуры окружающей среды, в спокойной расслабляющей обстановке. Перед началом необходимо отдохнуть минимум пять минут. Если измерению предшествует существенная физическая или эмоциональная нагрузка, время отдыха рекомендуется увеличить до 15-30 минут. За час до процедуры лучше отказаться от приема пищи, алкоголя, кофе и тонизирующих напитков, а также лекарственных препаратов, возбуждающих нервную систему. В течение 30 минут перед процедурой не стоит курить. Лучше всего измерять АД в положении сидя,

облокотившись на спинку стула. Ноги нельзя скрещивать. Руку, на которую надета манжета, следует положить на поверхность стола и расслабить. Если человек - правша, то замер АД нужно проводить на левой руке, и наоборот.Согласно рекомендациям ВОЗ, автоматические тонометры является лучшим помощником при измерении давления дома. Они легки в использовании, могут определить пульс. К тому же у современных приборов минимальна погрешность в измерении.Показатели АД напрямую зависят от образа жизни, возраста, наличия вредных привычек. Нормой считаются значения 120/80, чуть выше или ниже. При показателях 140/90 либо 100/60 необходимо в обязательном порядке обратиться к врачу. Что касается пульса, то его норма в спокойном состоянии - примерно 60-80 ударов в минуту.

Фахівці дізналися, як зберегти пам’ять у літньому віці

  • 2022-02-20 07:06:28
  • перегляди: 0

Вчені з Університету Піттсбурга провели масштабне дослідження та визначили, що фізичні вправи можуть допомогти зберегти пам’ять у літньому віці. Відомо, що регулярні фізичні вправи позитивно впливають на настрій, здоров’я судин та мозку. Але тепер виявилось, що вони ще й покращують пам’ять.

Епізодична пам’ять належить до подій, які сталися з вами у минулому. І вона одна з перших знижується з віком. Але вправи, які змушують серце битися швидше, можуть покращити здоров’я мозку.

Раніше експерименти на мишах вже показали, що фізична активність покращує пам’ять, але дослідження на людях виявилися неоднозначними. Тож у пошуках істини дослідницька команда вивчила 1 279 досліджень, зрештою звузивши їх до 36, які відповідали певним критеріям.

Старання виявилися не марними – аналіз показав, що вправи дійсно можуть покращити пам’ять людей похилого віку.

Результати дослідження

Загалом науковці вивчили дані 3000 учасників. Таким чином команда змогла показати зв’язок між вправами та епізодичною пам’яттю.

Ми виявили, що серед людей у віці від 55 до 68 років пам’ять більше покращилася в порівнянні з тими,

кому від 69 до 85 років, тому краще втрутитися раніше,

– йдеться в дослідженні.

Найкращий ефект від вправ спостерігався у тих, хто ще не відчув зниження когнітивних функцій та серед тих учасників, які тренувалися декілька разів на тиждень.

Додаткові докази на користь фізичної активності:

Джерело: British Journal of Sports Medicine Малорухливий спосіб життя впливає як і на фізичний, так і на психологічний стан людини. Спорт не лише робить людину витривалішою, а й покращує обмін речовин, допомагає вберегтися від серцево-судинних захворювань та ожиріння, покращує якість сну, а ще емоційний та психічні стани.

Всього 30 – 40 хвилин фізичної активності помірної чи високої інтенсивності на день здатні компенсувати 10 годин нерухомого сидіння. І це необов’язково повинен бути активний спорт. Підійдуть їзда на велосипеді, швидка ходьба і навіть робота в саду. healthy.24tv.ua

Ученые приблизились к разгадке, как остановить старение и сохранить молодость: что показали исследования

  • 2022-02-20 06:57:21
  • перегляди: 0
Ученые, которые долгие годы пытались узнать секрет молодости, пришли к выводу, что лучший способ замедлить старение – продлить период до наступления

Врач дал советы, как научиться высыпаться

  • 2022-02-20 06:51:19
  • перегляди: 0

- Начну с того, что взрослому человеку нужно спать около семи-девяти часов в сутки. Однако для качественного сна важна не только его продолжительность, - сообщил врач. - Ученые утверждают, что здоровые люди должны засыпать в течение 10-15 минут. Следует придерживаться четкого режима и ложиться в постель в одно и то же время - желательно, не позднее 22.00-23.00. Чтобы избежать сложностей с засыпанием, нужно расслабиться. Не надо решать вечером важные вопросы, слушать громкую музыку, играть в компьютерные игры, за один-два часа до сна нужно выключить телевизор и отложить смартфон в сторону. Лучше в это время принять расслабляющую теплую ванну с эфирными маслами, включить легкие композиции или звуки живой природы, прогуляться по свежему воздуху. Последний прием пищи должен проводиться за два-три часа до сна. При этом на ночь лучше не употреблять жирные, острые, жареные блюда. Предпочтение следует отдать овощам, кисломолочным продуктам, овсяным хлопьям или сухофруктам. Также не стоит злоупотреблять в течение дня напитками, содержащими кофеин (к ним относится и черный чай).

- Если же вы - любитель и ценитель кофе, его надо выпивать за шесть-восемь часов до сна. И уж тем более не налегайте на алкоголь. Многие верят в то, что он помогает засыпать. Однако частое употребление спиртных напитков приводит к бессоннице, чувству тревоги и ночным кошмарам, - добавил врач.Кстати, хотя воздушная перина и ассоциируется с блаженным сном, в действительности она не имеет с ним ничего общего. Чрезмерно мягкая постель способствует нарушению кровообращения спинного мозга, защемлению нервных окончаний, неправильному положению позвоночника. Поэтому матрац должен быть не слишком высоким, не мягким и не чересчур жестким, с покрытием из шерсти. Подбирать степень жесткости матраца нужно, исходя из особенностей комплекции человека. Идеальный матрац тот, который упирается во все изгибы тела, не оставляя просветов.Подушку надо использовать не очень высокую. Если не можете спать с валиком, который подкладывается под шею (его специалисты называют лучшим вариантом для качественного сна), купите подушку, которая будет компенсировать расстояние от кровати до уха, делая линию позвоночника ровной по всей длине. Кроме того, наполнитель подушки должен сохранять форму головы и не пружинить.Спать рекомендуется в темноте, поскольку только тогда мозг вырабатывает гормон сна - мелатонин. Пользуйтесь маской для сна или шторами, не пропускающими свет. Ночная пижама должна быть свободной из легких натуральных тканей (хлопок или лен), она не должна вызывать дискомфорта.И лучше всего спать в комнате с хорошей влажностью (не менее 50 процентов) и температурой не выше 20 градусов по Цельсию. Перед сном стоит проветрить помещение. Если замерзли, возьмите одеяло теплее. Зато в прохладе вы выспитесь даже при минимальной продолжительности сна, а утром будете бодрым и позитивно настроенным.

Фахівці з’ясували, як кофеїн впливає на рівень “поганого” холестерину

  • 2022-02-20 06:51:17
  • перегляди: 0

Багато хто любить починати свій день з чашки кави. Як відзначають вчені, при вживанні в розумній кількості цей напій може бути дуже корисний. Нове дослідження канадських вчених з Макмастерського університету та ряду інших установ виявило певні білки, на які впливає кофеїн. Це допомагає печінці видаляти “поганий” холестерин з кровотоку. Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature. Вчені у своїй роботі відзначають: наявні дані свідчать про те, що кофеїн знижує ризик серцево-судинних захворювань. Однак механізм, за допомогою якого це відбувається, досі не розкритий. Вони досліджували вплив кофеїну на експресію двох регуляторів рівня циркулюючого холестерину ліпопротеїнів низької щільності( ЛПНЩ), так званого “поганого” холестерину: білок PCSK9 і рецептор ЛПНЩ. Високий рівень холестерину ЛПНЩ в крові пов’язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. За словами одного з авторів дослідження, професора медичного факультету Університету Річарда Остіна, регулярне споживання кофеїну пов’язане зі зниженням рівня білка PCSK9 в крові. Це збільшує здатність печінки видаляти з кровотоку надлишок холестерину ЛПНЩ.

Також кофеїн і його похідні можуть блокувати активацію іншого білка – SREBP2. Це, в свою чергу, теж знижує рівень PCSK9 в кровотоці, відзначається на сайті Макмастерського університету.

“Враховуючи, що SREBP2 бере участь у багатьох кардіометаболічних захворюваннях, таких як діабет та жирова хвороба печінки, ослаблення його функції має далекосяжні наслідки”, – додає Остін.

lhealth.info

Врач рассказал, на какие заболевания указывают опухшие пальцы

  • 2022-02-20 06:36:15
  • перегляди: 0

Отеки фаланг пальцев на руках и ногах не только выглядят неприятно, но и указывают на определенные проблемы со здоровьем. В медицинской среде подобное заболевание называется дактилит. Как правило, дактилит проявляет себя сильной отечностью, покраснением тканей, возможна болезненность. В области стоп может отмечаться ограничение подвижности, кожа на тех же ногах может быть горячей на ощупь.Зачастую "колбасные" пальцы являются признаком псориатического артрита или остеоартроза. Проблема, как заявил заведующий отделением травматологии и ортопедии клинико-диагностического центра "Мединцентр" Юрий Костенко, может также проявляться при таких заболеваниях, как серповидноклеточная анемия, сахарный диабет, туберкулез, сифилис, и при нарушении обмена веществ.

Врач рассказала, кому не стоит есть суши и роллы

  • 2022-02-20 06:36:12
  • перегляди: 0

Врач-терапевт Елена Треско рассказала, для кого могут быть опасны роллы и суши.

Её слова передаёт издание «Известия».

Врач утверждает, что рис, водоросли нори и соевый соус могут быть опасны для людей с некоторыми хроническими заболеваниями. Водоросли нори содержат йод. Их не стоит есть тем, у кого имеются заболевания щитовидной железы, в частности, аутоиммунный тиреоидит.

Также, по словам Треско, нори не стоит употреблять в пищу женщинам в первый год после родов. В этот период в организме происходят гормональные изменения, и увеличение йода в рационе может спровоцировать или усугубить заболевания щитовидной железы.

Соевый соус в больших количествах, то это может привести к развитию отечности и мочекаменной болезни. Рис может спровоцировать нарушение моторики кишечника и привести к развитию хронических запоров. А острые суши могут спровоцировать воспалительные заболевания желудка и привести к развитию ферментативной недостаточности.

Напомним, эксперты назвали лучший овощ для долголетия и выведения токсинов.

Ранее были названы продукты, которые лучше есть сырыми.

Фахівці з’ясували, чи впливають психічні розлади на ризик деменції

  • 2022-02-20 06:30:14
  • перегляди: 0

Згідно з новим дослідженням, профілактика психічних розладів у молодих людей може зменшити або відстрочити деменції у літньому віці. Дослідження провели за участю 1,7 мільйона новозеландців віком від 21 до 60 років протягом трьох десятиліть (з 1988 по 2018). Вчені намагалися з’ясувати, чи мають особи з психічними розладами підвищений ризик подальшої деменції.

Психічні захворювання – ранній симптом деменції

Висновки дослідження: Психічні розлади сильніше пов’язані з деменцією, ніж фізичні захворювання.

Зв’язок між психічними розладами та деменцією не пояснюється наявними хронічними фізичними захворюваннями або соціально-економічними позбавленнями.

Зв’язок між проблемами психічного здоров’я та деменцією спостерігався як для чоловіків, так і для жінок. Чому виникає такий зв’язок

Науковці вважають, що психічні розлади є ранніми ознаками деменції. Людей з психічними розладами потрібно заохочувати до поведінки, яка зменшує ризик деменції, наприклад, збільшити фізичну активність.

Механізм звязку деменції і психічних розладів поки не зрозумілий, але може включати кілька факторів. Наприклад, пошкодження мозку протягом усього життя може проявлятися як проблеми з психічним здоров’ям на ранніх стадіях життя та деменцію пізніше в житті. Або ліки проти психічних розладів (наприклад, антипсихотики) можуть підвищити ризик розвитку деменції, каже він.

Раніше американські вчені виявили мутацію в імунних клітинах мозку, яка ймовірно, захищає людей від хвороби Альцгеймера.

healthy.24tv.ua