Здоров'я - сторінка 6

Медики назвали три привычки, способные омолодить мозг

  • 2022-02-20 10:27:29
  • перегляди: 0

Первое и самое важное правило оказалась самым простым.
Деструктивные процессы в мозге могут возникать из-за наследственности, климата, общего состояния здоровья, заявили медики, пишет Harper’s Bazaar.

Они назвали три привычки, которые позволят спасти и продлить работоспособность мозга на долгие годы. По их словам, прежде всего, человек должен высыпаться. Это дает мозгу возможность восстанавливаться после умственной деятельности. Врачи напомнили, что выспавшийся человек более работоспособный, а также легче воспринимает стрессовые ситуации. Второе правило — постоянно познавать что-то новое.

В процессе обучения в мозге появляются новые нейронные связи, что способствует его постоянному развитию и не дает состариться. Медики также рекомендовали принимать витамины и биологически активные добавки в течение дня.

Они подчеркнули, что в основном витамины можно и нужно получать из овощей, фруктов.

Ранее диетолог Серена Пун (Serena Poon) заявила, что ряд продуктов может ускорить старение мозга. Среди вредных оказались добавленный сахар, переработанное мясо и рафинированные углеводы.

Эксперты рассказали, как оливковое масло можно применять для профилактики здоровья сосудов

  • 2022-02-20 10:18:21
  • перегляди: 0

Диетолог Сергей Обложко рассказал о том, что оливковое масло можно применять для профилактики здоровья сосудов. Добавив данный продукт в рацион, можно улучшить показатели сердечно-сосудистой системы.

Об этом пишут Актуальные новости.

Читайте также Нутрициолог назвала основы профилактики заболеваний кожи

Сергей Обложко рекомендует регулярно употреблять в пищу, как оливковое масло, так и оливки в не переработанном виде. По его словам, давно доказано их положительное воздействие на сосуды. Добавив эти продукты в рацион, можно снизить риски возникновения многих заболеваний. Например, употребление в пищу масла и оливок положительно влияет на состояние стенок сосудов, а также это препятствует развитию атеросклероза. Это происходит благодаря наличию в составе продукта полезных кислот, замедляющих недуг.

Кроме того, имеющиеся в масле полифенолы содержат активные антиоксидантные свойства. Также продукт воздействует на плохой холестерин, снижая его объём в сердечно-сосудистой системе. Помимо этого, на здоровье сосудов положительно влияют сухофрукты. От них стенки приобретают эластичность. Также важным фактором является наличие в этом продукте большого количества клетчатки.

Врачи назвали пять способов замедлить старение

  • 2022-02-20 10:18:19
  • перегляди: 0

Врачи называют несколько способов замедлять старение:

Физические нагрузки.

При чем для того, чтобы остановить процесс старения, не обязательно бежать марафон, врачи считают, что 10 минут в день достаточно для того, чтобы улучшить общее состояние здоровья. Также исследования показывают, что люди преклонного возраста, которые регулярно занимаются физическими упражнениями, чувствуют себя намного лучше своих ровесников.

Уменьшить воспаление.

Большая часть болезней развиваются из-за хронических воспалений, а если вы занимаетесь спортом, правильно питаетесь и много гуляете, вы можете дольше сохранять молодость вашего организма.

Питание.
Все ученые единогласно подтверждают тот факт, что правильное питание делает вас здоровее и дольше сохранят вашу молодость. Особенно, если уменьшить количество употребляемого мяса, молочных продуктов, а также сладких напитков.
Защита от стресса.

Чем меньше вы нервничаете - тем здоровее будете.

Поддержка веса.

Согласно исследованиям, люди, которые контролируют свой вес и правильно питаются, имеют шансы прожить дольше.

Напомним, что ранее "Курсор" писал о том, что медики рассказали, какая привычка может предотвратить инсульт. Эксперты Гарвардского университета выяснили, что прием ванны существенно сокращает риск развития сердечно-сосудистых заболеваний и инсульта.

Гериатр назвала ранние признаки деменции, которые выглядят безобидно

  • 2022-02-20 10:15:16
  • перегляди: 0

Такие изменения в характере и поведении пожилых людей, как обидчивость, слезливость, особенно в сочетании с появившимися проблемами с памятью, могут говорить о развивающейся деменции "Это большая ошибка, которую совершают и сами пациенты, и их родные, когда считают изменения в характере, поведении нормой, списывают их на возраст, - объяснила Ткачева на брифинге. - Характер человека не меняется. С возрастом, если у человека появляются возрастассоциированные нарушения - некоторые черты характера могут обостряться: например, был обидчивый - стал особенно обидчивый. Но в то же время проявляются новые черты поведения - неадекватность, странности. Если раньше такого не было - надо обратиться к специалистам". Обострение определенных черт характера - один из признаков начинающихся нейродегенеративных заболеваний, - уточнила Ткачева."На что обратить внимание? Четкий признак неблагополучия: люди не помнят недавние события. То , что было 20 лет назад - помнят в деталях, память на отдаленные события великолепная. А краткосрочные - забывают, и этот промежуток постепенно увеличивается. Пациенты говорят, что чувствуют, как "ластиком" у них стирают память. Конечно, в таких случаях необходимо обратиться к врачу", - советует гериатр.

Експерти назвали переваги магнію для здоров’я

  • 2022-02-20 10:15:14
  • перегляди: 0

Магній бере участь у багатьох процесах організму. Він потрібен для здоров’я кісток, нормального скорочення м’язів, регулювання серцевого ритму, рівня цукру в крові і артеріального тиску. Одне з досліджень показало, що магній відіграє важливу роль у функціонуванні серцево-судинної системи. “Магній відіграє різнобічну роль у патогенезі серцево-судинних захворювань на біохімічному та клітинному рівнях”, – зазначають фахівці. Проаналізувавши дані різних досліджень, вони також прийшли до висновку, що дефіцит магнію може привести до серйозної захворюваності і смертності, а також до безлічі серцево-судинних захворювань, таких як гіпертонія, кардіоміопатія, серцева аритмія, атеросклероз, дисліпідемія і діабет.

“Дослідження показали, що своєчасна діагностика і своєчасне додавання магнію можуть бути корисними для пацієнтів з певними серцевими захворюваннями”, – підсумували фахівці. Вони додали, що необхідні більш проспективні рандомізовані контрольовані дослідження, щоб додатково з’ясувати цінність магнію в якості терапії для запобігання або лікування деяких вищезазначених захворювань.

За даними клівлендської клініки (Cleveland Clinic), одним з перших ознак дефіциту магнію часто є втома і стомлюваність. Також можуть спостерігатися м’язові спазми і слабкість.

lhealth.info

Які симптоми вказуватимуть на дефіцит та надлишок магнію?

  • 2022-02-20 10:15:13
  • перегляди: 0

Тривалий хронічний дефіцит магнію є другим по розвитку після дефіциту вітаміну D. При цьому наряду з дефіцитом магнію, можливий і його надлишок. Про особливості розвитку обидвох станів з'ясуємо далі.

Магній бере участь в цілому ряді механізмів, від процесу формування ферментів, розслаблення м'язів до регуляції передачі нервових імпульсів та ін.

Він надходить у наш організм у вигляді солей. Які частково всмоктуються в кров ще в шлунку, а інша частина потрапляє в кишківник, з'єднуючись з жирними та лужними кислотами з наступним потраплянням в кров'яне русло.

Надлишок магнію: причини та симптоми

Розвиток надлишку магнію у більшості випадків виникає на тлі неконтрольованого вживання його добавок, гормональному порушенні та характеризується як - гіпермагніємія.

До негативних наслідків з якими можливо стикнутися при надлишку елементу відносять:

  • зниження артеріального тиску;

  • блювота;

  • затримка сечі;

  • депресивний стан;

  • м’язова слабкість.

При тяжкому перебігу виникають порушення зі сторони нирок, пригнічення свідомості та навіть кома.

Дефіцит магнію: причини та симптоми

Враховуючи те, що нирки обмежують виведення магнію з сечею, розвиток дефіциту цього елементу є не таким частим явищем. Однак при поєднанні недостатнього потрапляння магнію до організму та розвитку інших патологічних процесів розвиток дефіцитного стану все ж можливий.

Так до захворювань та факторів, що можуть вплинути на процес засвоєння магнію, відносять:

  • Віковий фактор: з віком раціон людей похилого віку не насичений необхідною кількістю магнію. При цьому процес всмоктування магнію в кишківнику зменшується, а виведення його нирками навпаки підвищується.

  • Надмірне вживання алкоголю: призводить до надмірного виведення елементу нирками з сечею.

  • Цукровий діабет (II типу): при розвитку інсулінорезистентності дефіцит магнію відбувається внаслідок його надмірного виведення з сечею.

  • Порушення у функціонуванні ШКТ, що призводить до порушеного процесу всмоктування магнію в кишківнику (наприклад, блювання, хронічна діарея, хвороба Крона).

  • До проявів дефіциту магнію належить поява нудоти, роздратованості й загальної слабкості, зниження апетиту. При прогресуванні порушення можлива поява парестезії,

    судом, порушення серцевого ритму.

    Тактика

    Пам'ятайте, що вживання препаратів магнію потребує обережності. Тому доцільним буде перед початком приймання проконсультуватися з лікарем та пройти лабораторні дослідження крові. Це дасть можливість визначити рівень магнію та обрати наступну лікарську тактику.

    Тактика залежатиме від причин й ступеню тяжкості дефіциту або надлишку магнію. Наприклад, під час вагітності та періоду лактації, тривалого емоційного напруження рекомендується приймання відповідних лікарських засобів. Однак виключно на основі призначення лікарем. Консультація лікаря є необхідною й з урахуванням поєднання магнію з іншими вітамінами. Так, наприклад посилює дію елементу кальцій, а категорично його не можна поєднувати з вітаміном В1, Е, залізом та фосфором.

    Нейтральну дію при поєднанні має зв'язок магнію з вітаміном А, вітамінами групи B (крім В1), С, D, K, мідь, цинк.

    Відмітимо, що при дефіциті магнію забороняється вживання газованих напоїв, алкоголю та інших напоїв, що спричиняють сечогінний ефект.

    Джерелом вітамінів є ті продукти, які входять до нашого раціону. Отримати магній ми можемо з цільнозернових продуктів, горішок (кеш'ю, мигдаль), зелені та шпинату, банану та інжиру. Варто враховувати й те, що під час варіння продуктів або очищенні овочів магній суттєво втрачається.

    Як знизити холестерин після 50 років: прості, але корисні звички

    • 2022-02-20 10:12:52
    • перегляди: 0

    З віком ризик виникнення проблем з серцем зростає. Щоб захиститися від цього, а також знизити рівень холестерину (часта причина серцевих захворювань), слід переглянути свої звички.

    Їжте більше розчинної клітковиниРозчинна клітковина, яка міститься в вівсі, фруктах, таких як яблука і груші, і багатьох видах бобових, є корисною поживною речовиною для зниження рівня холестерину. “Вона розчиняється у воді, утворюючи гельподобний матеріал, який може зв’язуватися з холестерином”, – пояснила доктор медичних наук Емі Гудсон, передає EatTnisNotThat.

    Вибирайте більш здорові жириЕксперт Кортні Д’Анджело вважає, що однією з кращих звичок в їжі для зниження рівня холестерину після 50 є заміна нездорових жирів на більш здорові. Необхідно обмежити кількість продуктів, які містять насичені жири, здатні підвищити рівень ЛПНЩ (так званого “поганого” холестерину), таких як смажені продукти, шоколад і випічка. Д’Анджело пропонує замінити насичені і трансжири більш здоровими жирами, які можна отримати з таких продуктів, як оливкова олія, рапсова олія, горіхи, авокадо і риба.

    Їжте фрукти та овочі“Постійне вживання фруктів і овочів може збільшити кількість важливих сполук, що знижують рівень холестерину, званих рослинними станолами або стеринами, які працюють як розчинна клітковина”, – говорить Д’Анджело. Відзначається, що яблука особливо допомагають знизити рівень холестерину через пектину в складі, і в недавніх дослідженнях також було виявлено, що виноград допомагає знизити рівень холестерину ЛПНЩ і поліпшити різноманітність бактерій кишечника.

    Чи не молоком єдиним: п'ять неочевидних продуктів з максимальною кількістю кальцію

    • 2022-02-20 10:09:34
    • перегляди: 0

    Кальцій-дуже важлива речовина для нашого організму. Він корисний не тільки для зубів, кісток і суглобів, але ще і для м'язів, серцево-судинної і нервової систем.

    Список всіх продуктів з найбільшим вмістом кальцію представлений на порталі My Food Data

    Кальцій-мінерал, який більше за інших представлений в нашому тілі. Його кількість становить практично 2% від загальної ваги людини. Кальцій необхідний для: підтримки здоров'я кісток, скорочення і розслаблення судин; скорочення м'язів; передачі нервових імпульсів; секреції гормонів.

    Метаболізм кальцію відбувається за участю інших нутрієнтів: білка і вітаміну D. Без них ви можете страждати дефіцитом кальцію, навіть формально покриваючи його норму. Для цього слід споживати достатньо білка, а також частіше бувати на сонці або вибирати продукти, багаті вітаміном D.

    Одним з найбагатших джерел кальцію є молочні продукти, але не всі можуть регулярно його вживати через непереносимість лактози, алергії на молочний білок.

    Поповнити запаси кальцію в організмі можна і без вживання молочки. Наприклад, за допомогою цих декількох продуктів.

    1. Яєчна шкаралупа.

    В одній яєчній шкаралупі міститься 2 г кальцію. Пів чайної ложки розмеленої яєчної шкаралупи покриває денну потребу в дієтичному (тобто споживаному з їжею) кальції. Для порівняння: сиру на це треба було б 1,2 кг.

    При цьому, завдяки вмісту розчинних матричних білків, кальцій з шкаралупи відмінно засвоюється організмом.

    Щоб приготувати порошок, добре помийте шкаралупу. Потім прокип'ятіть її протягом 5 хвилин, щоб убити можливі бактерії, висушіть і подрібніть в кавомолці до стану борошна. Вживайте по пів чайної ложки в день, наприклад додавайте в готові страви.

    2. Пармезан.

    Лідер за кількістю кальцію серед всієї молочної продукції-сир пармезан. У 100 г продукту міститься 1184 мг кальцію - більше добової норми. При цьому в ньому дуже багато білка (38 г на 100 г продукту) і 0,95 мкг вітаміну D.

    Однак треба пам'ятати, що сир - це досить калорійний продукт, багатий насиченими жирами.

    3. Кунжут.

    У 100 г цих маленьких насіння міститься 975 мг кальцію і 17,7 г білка. Це майже півтори добові норми кальцію для дорослої людини. Ніхто не змушує вас їсти кунжут ложками,

    досить додавати його в салати, каші або випічку.

    Перед вживанням насіння кунжуту рекомендується замочити на кілька годин, а потім злегка обсмажити, щоб поліпшити смак і позбутися від фітинової кислоти, яка заважає засвоєнню кальцію.

    4. Сардина.

    Консервовані сардини вживаються разом з кістками, тому в них багато кальцію: 382 мг на 100 г продукту. Також в них міститься 24,6 г білка і 6,8 мкг вітаміну D (68% від денної норми). І хоча кальцію в сардинах набагато менше, ніж в тому ж кунжуті, за рахунок вітаміну D він буде засвоюватися краще.

    5. Тофу

    Цей продукт з соєвих бобів є одним з найбагатших джерел кальцію серед рослинної їжі. Навіть половина чашки тофу може збагатити раціон до 861 мг кальцію. Він приготований з створоженного соєвого молока і має досить низьку калорійність.

    До того ж даний продукт не містить глютену, що робить його ідеальним вибором навіть для тих, хто дотримується обмежуючої дієти.

    Крім важливого для кісток речовини, тофу містить білок, калій, цинк і селен.

    Раніше ми писали, що дієтологи розкрили незвичайні ефекти вівсянки

    Дієтологи назвали сніданок, який допоможе вдвічі швидше схуднути

    • 2022-02-20 10:03:32
    • перегляди: 0

    Вчені Міссурійського університету (США) виявили, що сніданок з високим вмістом білка знижує потяг до жирних та солодких продуктів та пригнічує апетит протягом дня.

    Дослідники провели експеримент, у якому взяли участь молоді жінки із зайвою вагою чи ожирінням. Усіх респондентів поділили на дві групи. Першій групі запропонували сніданок із високим вмістом білка (HP), який складався з нежирної яловичини, яєць, молочних та рослинних продуктів. А другій — сніданок із нормальним вмістом білка (NP) із готових до вживання пластівців. Експеримент показав, що сніданок з високим вмістом білка збільшував денну ситість, зменшував кількість вечірнього перекушування і покращував якість дієти.

    — Ці дані свідчать про те, що сніданок, багатий на білок, є однією з потенційних стратегій запобігання переїданню та покращенню якості дієти шляхом заміни нездорових закусок високоякісними продуктами для сніданку, — зазначила автор дослідження, доктор Хізер Лейді.

    Дієтологи нагадують, що багато білка містять молочні, м’ясні, рибні продукти, а також яйця. Приготований з них сніданок дозволяє не тільки відмовитися від шкідливих перекушування, але й схуднути вдвічі швидше.

    Жіночий світ

    Фахівці повідомили про небезпеку двох келихів вина

    • 2022-02-20 09:57:29
    • перегляди: 0

    Усім відомо – усе добре, що в міру. Однак надмірне вживання цукру може стати причиною серйозних проблем в організмі. Так, наприклад, двох склянок може бути достатньо, щоб досягти рекомендованої добової норми цукру для дорослих. Відповідне дослідження провели британські вчені.

    Вони проаналізували 30 пляшок цього напою. Виявилось, що у деяких з них міститься до 59 грамів цукру – це більше, ніж у глазурованих пончиках.

    Увага! У Національній службі охорони здоров’я рекомендують дорослим споживати не більше 30 грамів «безкоштовних цукрів» на день, зокрема цукор у фруктових соках і смузі або цукор, що додають до їжі чи напоїв.

    Добова норма у двох склянках

    Так, незалежна лабораторія проаналізувала пляшки червоного, білого, рожевого, фруктового та ігристого вина від популярних британських брендів.

    На етикетці жодної з пляшок не було зазначено харчової інформації, оскільки наразі це не вимагається законом. Вміст калорій відображався лише у одній з п’яти пляшок, які проаналізували.

    Аналіз показав, що можна досягти добової норми цукру для дорослої людини, випивши два середні келихи деяких вин.

    До слова. Зазвичай тихі сухі вина містять до 10 грамів цукру на літр, солодкі – понад 30 грамів. Тобто усе залежить від вибору конкретного вина.

    Менша міцність – не завжди менше цукру

    Вважається, що алкоголь у вині поступає з цукру. Однак фахівці виявили що вина меншої міцності були серед тих, що містять найбільшу кількість цукру.

    Це означає, що напої меншої міцності не обов’язково є «здоровим вибором», попри менший вміст алкоголю,

    – зазначили вони.

    Шкода цукру

    Тож учасники кампанії закликають до змін, щоб краще інформувати тих, хто п’є вино, про те, скільки калорій і скільки цукру вони споживають. Річ у тім, що надмірне вживання цукру може стати причиною серйозних проблем в організмі. Це і зайва вага, і підвищений артеріальний тиск, і карієс.

    Крім цього, через надмір люди частіше страждають від хронічних хвороб – таких як цукровий діабет чи серцево-судинні захворювання.

    Якщо говорити про шкоду для фігури, то це не тільки про набір маси, а й про можливі труднощі з схудненням. healthy.24tv.ua

    Офтальмологи порадили продукти для покращення здоров’я очей

    • 2022-02-20 09:36:40
    • перегляди: 0

    Існують різні фактори, що впливають на зір, починаючи від старіння і закінчуючи генетикою. У той час як при одних захворюваннях очей можуть допомогти тільки окуляри або хірургічне втручання, при інших зір можна поліпшити, змінивши спосіб життя. За словами фахівців Kraff Eye Institute, зміцнити здоров’я очей допоможе правильне харчування. Ключем до хорошого зору є продукти, багаті вітамінами. Офтальмологи радять звернути увагу на листову зелень, горіхи і яйця. Листова зелень

    Вона багата вітаміном С і лютеїном. За словами вчених, вітамін бореться з вільними радикалами, що викликають різні пошкодження очей, а також уповільнює прогресування дегенерації жовтої плями. Лютеїн, в свою чергу, корисний для сітківки, відповідає за пильність і запобігає деякі вікові захворювання органу зору.

    Горіхи

    Горіхи багаті білком, незамінними жирними кислотами і клітковиною. Крім того, вони містять вітамін Е, який, подібно до вітаміну С, є антиоксидантом, пов’язаним з більш повільним прогресуванням дегенерації жовтої плями. Крім цього, він гальмує патологічні процеси вікової катаракти.

    Яйця

    Яйця є гарним джерелом лютеїну та його ізомеру зеаксантину. За словами лікарів, у людей, які отримують достатню кількість цих каротиноїдів, ризик розвитку вікових дегенеративних змін сітківки знижується на 50%.

    lhealth.info

    Замість аптечної хімії: як просто, безкоштовно і ефективно зміцнити імунітет дитини

    • 2022-02-20 09:30:27
    • перегляди: 0

    Чи є ліки для зміцнення імунітету дитини? Як зміцнити захисні сили зростаючого організму? Можна це зробити без аптечних препаратів?Чи є ліки для зміцнення імунітету дитини? Як зміцнити захисні сили зростаючого організму? Можна це зробити без аптечних препаратів? На ці питання на YouTube-каналі Факти Здоров'я відповіла лікарка-педіатр, кандидатка медичних наук, доцентка кафедри педіатрії медичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Людмила Раковська

    За словами Людмили Раковської, зміцнити імунітет дитини можна чотирма простими способами, які не потребують фінансових вкладень.

    Способи зміцнення імунітету дитини:

    фізична активність

    достатній сон

    обмеження контакти з інфікованими людьми

    вакцинація.

    Все інше, запевняє лікар-педіатр, шаманство У тому числі і різнокольорові вітамінки у вигляді ведмедиків та інших звіряток, імуномодулятори в красивій упаковці і з красивим описом, як вони здорово зміцнюють і покращують.
    - На жаль, багатьом батькам завжди хочеться чогось чарівного. А свіже повітря, фізична активність і хороший сон чомусь мало кого приваблює,-нарікає медик.
    За її словами, покупка дорого препарату немов ставить галочку на совісті батьків: мовляв, ми зробили все можливе, купили дорогі супервітаміни, щоб дитина не хворіла. А вона все одно хворіє. Тому що вітаміни не працюють.

    Мало того,

    що користь від них сумнівна ще й можуть виникнути незрозумілі побічні ефекти і ризики після їхнього прийому. Адже ми не знаємо, що насправді входить до складу всіх цих вітамінів.

    Що важливо знати про фактори здоров'я

    За словами Людмили Раковської, щоб витримати і цю пандемію, і наступну, і інші кризи в нашій країні, потрібно:

    по-перше, займатися самоосвітою Якщо ви з достовірних джерел знаєте, як працюють ліки, ви ніколи не купите нічого зайвого, не витратите гроші на те, що не показало своєї ефективності

    по-друге, завжди бути на зв'язку з лікарем якому ви довіряєте, який направить і підтримає

    по-третє, піклується про те, щоб ваші діти дихали прохолодним свіжим повітрям і достатній час приділяли фізичній активності

    по-четверте, піклується про повноцінний і збалансований раціон який включає білки, овочі і фрукти. Пам'ятайте, що ніяка хімія не замінити натуральні продукти

    по-п'яте, не перевантажуйте понад міру дітей різними гуртками і секціями так, щоб у них не було вільного часу. Намагаючись реалізувати очікування батьків, діти іноді просто видихаються від навантажень, що в підсумку позначається на їхній здатності протистояти різним інфекціям.

    Дотримуйтесь цих простих і дуже ефективних правил, намагайтеся організувати відповідно до них своє життя, і тоді у вас буде набагато менше приводів тривожиться про здоров'я і дітей, і близьких вам людей.

    У Британії виявили хворих на рідкісний вірус Ебола, який може викликати вагінальні кровотечі та глухоту: що відомо

    • 2022-02-20 09:27:13
    • перегляди: 0

    У двох людей в Англії діагностували лихоманку Ласса, рідкісний вірус Ебола, який поширюється через фекалії щурів, і може викликати такі симптоми, як вагінальна кровотеча та глухота.

    Про це повідомили представники охорони здоров’я, пише Metro.

    Вважається, що всі випадки захворювання сталися в одній родині, яка нещодавно повернулася із Західної Африки, де вірус є ендемічним. Один із пацієнтів уже одужав, а іншого переводять до Королівської вільної лікарні в Лондоні для надання спеціалізованої допомоги.

    Третій імовірний випадок, пов’язаний з тією ж сім’єю, розслідується на сході Англії. Пацієнт теж лікується в медзакладі.

    Агентство охорони здоров’я Британії (UKHSA), яке відповідає за розслідування спалаху, наголосило, що передавання від людини до людини цього вірусу рідкісне, і більшість людей повністю одужують. Лихоманку Ласса агентство описало як "гостру вірусну геморагічну хворобу, спричинену вірусом Ласса".

    Спеціалісти пояснюють, що люди зазвичай заражаються через їжу або предмети побуту, забруднені сечею або фекаліями інфікованих щурів. Вірус також може передаватися через інфіковані рідини організму.

    "Ми можемо підтвердити, що в Англії виявлено два випадки лихоманки Ласса, і ще один ймовірний випадок розслідується. Випадки в одній родині і пов’язані з нещодавньою поїздкою до Західної Африки", - сказала докторка Сьюзен Хопкінс, головна медична радниця UKHSA.

    За її словами, випадки лихоманки Ласса рідкісні у Британії, і вона нелегко поширюється між людьми. А тому загальний ризик для населення дуже низький.

    "Ми зв’язуємося з особами, які мали тісний контакт із хворими до підтвердження їх інфекції, щоб надати відповідну оцінку, підтримку та поради", - додала вона.

    Зазначається, що це перші підтверджені випадки серйозного захворювання в країні за понад десятиліття, а від 1980 року їх було всього вісім. Люди, які підхоплюють вірус у Західній Африці, зазвичай живуть у районах, де є велика популяція гризунів. Імпортовані випадки рідко трапляються в інших країнах світу.

    За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 1% людей, інфікованих вірусом Ласса, помирає. Близько 80% не мають жодних симптомів, тоді як інші відчувають лихоманку з болями, які можуть прогресувати до головного болю,

    блювоти та діареї.

    У важких випадках можуть спостерігатися набряк обличчя, рідина в легеневій порожнині, кровотеча з рота, носа, піхви або шлунково-кишкового тракту та низький артеріальний тиск.

    Глухота зустрічається у 25% пацієнтів, які пережили хворобу. У половині цих випадків слух частково повертається через один-три місяці. Захворювання протікає особливо тяжко на пізніх стадіях вагітності, при цьому рівні материнської смертності та/або втрати плода протягом останнього триместру перевищують 80%.

    Нагадаємо, у ВООЗ попередили людство про "ідеальні умови для появи нових штамів COVID".

    Читайте також:

    "Є обережний оптимізм": у ВООЗ назвали умову переходу коронавірусу в ендемічну фазу

    Які аналізи варто зробити українцям, щоб вчасно перевірити свій організм: список

    Кохаймося безпечно: ​​як запитати партнера про медобстеження на хвороби, що передаються статевим шляхом

    "Брехня, повторена тисячу разів": Китай різко відреагував на висновки американської розвідспільноти на походження коронавірусу

    Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber

    Любой вирус может запустить в организме человека аутоимунный процесс – инфекционист

    • 2022-02-20 09:18:33
    • перегляди: 0

    Инфицирование каким-либо вирусом может запустить в организме человека аутоимунный процесс.

    Об этом в комментарии ГолосUA сообщила врач-инфекционист Татьяна Козырева.

    «Любой вирус может запустить в организме аутоимунный процесс, хотя может и не запустить. Аутоимунный процесс это поломка механизма иммунитета: это когда вся иммунная система становится направленной на аутоагрессию, под атаку иммунитета попадают ткани и органы самого организма», – сказала врач.

    Т.Козырева уточнила, что аутоимунный процесс в организме может вызывать воспалительные и хронические заболевания.

    «Может в результате возникнуть аутоимунный гепатит, аутоимунный нефрозонефрит, миокардит, тиреоидит, к примеру», – сказала врач-инфекционист.

    Напомним, главный санитарный врач Игорь Кузин заявил, что в Украине зафиксировали новый вариант штамма коронавируса “Омикрон” – BA.2.

    Фахівці розповіли про користь інтимних стосунків

    • 2022-02-20 09:10:11
    • перегляди: 0

    Секс – не тільки для молоді: літні люди також отримують велике задоволення від любовних стосунків. І вони мають позитивний вплив на їхнє здоров’я. Але багато людей втрачають цю важливу частину життя з віком та не говорять про сексуальні проблеми зі своїм партнером або лікарем.

    Користь сексу для літніх людей

    Це варто обговорити. За словами експертів, здорове статеве життя приносить людям похилого віку багато користі. Секс пов’язаний зі здоров’ям серця, а також із загальним психічним і фізичним здоров’ям.

    Наприклад, під час сексу організм виділяє багато корисних біохімічних речовин, До них відносяться прастерон, гормон, який допомагає з когнітивною функцією, і окситоцин, інший гормон, який відіграє роль у соціальних зв’язках, симпатії та близькості.

    Експерти наголосили, що секс може стати кращим з віком.

    Наприклад, чоловіки можуть краще контролювати свою еякуляцію, коли стають старші. А жінки не турбуються про вагітність після менопаузи, тому вони почуваються вільніше,

    – зазначили науковці.

    Проблеми з сексом у літньому віці та шляхи вирішення

    Але, на жаль, і для чоловіків, і для жінок зміни у фізичному здоров’ї, такі як цукровий діабет або серцеві захворювання, можуть обмежити бажання або здатність займатися сексом. Активність зменшується з віком, але інтерес і бажання ні, як для чоловіків, так і для жінок.

    За словами науковців, зміни, спричинені менопаузою та андропаузою, також можуть вплинути на сексуальне життя літніх чоловіків і жінок. Для жінок сухість піхви є великою проблемою. У чоловіків це еректильна дисфункція.

    На щастя, сучасна медицина досягла успіхів, які можуть допомогти з цими проблемами. Замісна гормональна терапія може допомогти жінкам із фізичними симптомами менопаузи, які заважають сексу, а чоловіки мають віагру та інші препарати для еректильної дисфункції.

    healthy.24tv.ua

    Як доглядати за зоною декольте?

    • 2022-02-20 08:58:05
    • перегляди: 0

    Шкіра шиї та зони декольте, як правило, старіє набагато швидше, ніж шкіра на інших ділянках тіла. Вона дуже тонка і ніжна, а підшкірно-жирової клітковини у цих місцях практично немає. В результаті саме в зоні декольте з'являються перші зморшки, в'ялість та пігментація. У нашому матеріалі розповідаємо, як правильно доглядати зону декольте і які косметичні засоби найкраще використовувати.

    Вирішуйте проблему до її появи
    Фахівці рекомендують починати догляд за шкірою зони декольте, навіть якщо зараз на ній немає жодної ознаки старіння. Як відомо, вироблення головного «білка молодості» колагену сповільнюється вже до 20 років, а отже, запускаються процеси старіння. Після 20 догляд за шкірою шиї та декольте має стати обов'язковою складовою вашої щоденної бьюті-рутини.

    Не забувайте про SPF
    Шкіра зони декольте сильно схильна до фотостаріння, яке провокує гіперпігментацію, зменшення тонусу і зневоднення. На жаль, багато хто з нас ігнорує рекомендації наносити на шию і декольте крем з SPF, хоча це потрібно робити цілий рік (звичайно, якщо більшу частину року її не закриває шарф або комір). Шкіра в цій області страждає від сонця набагато сильніше, ніж код обличчя. Деякі зміни шкіри, спричинені ультрафіолетовим випромінюванням, у майбутньому доведеться виправляти за допомогою дорогих та тривалих косметичних процедур.

    Правильний догляд
    Багато хто використовують свій звичайний крем для обличчя для догляду за шкірою шиї та декольте (хоча це все ж таки краще, ніж нічого), що в корені неправильно. У шкіри на різних ділянках тіла різні потреби, тому краще вибирати спеціалізовані засоби. Фахівці рекомендують щодня використовувати догляд з вітамінами А та С, а також продукти, що містять кислоти: гіалуронову – для зволоження, фруктові – для стимуляції синтезу колагену. При цьому сироватки, креми та інші косметичні препарати рекомендується наносити на шкіру шиї та декольте знизу вгору, вбиваючими рухами - якщо крем розмазувати, є ризик розтягнути ніжну шкіру, що призведе до втрати її пружності.

    Фахівці виявили простий спосіб скоротити ризик хвороб серця

    • 2022-02-20 08:54:37
    • перегляди: 0

    Фізична активність протягом хоча б 20 хвилин в день сприяє скороченню ймовірності захворювань серцево-судинної системи у людей у віці від 65 років. До такого висновку прийшли дослідники з Університету Феррари і Падуанського університету (Італія). Вчені спостерігали за групою з 2574 літніх чоловіків і жінок протягом 20 років (або до смерті учасника дослідження). При цьому фіксувалися рівень фізичної активності і стан серцево-судинної системи, повідомляє The Daily Mail. В ході дослідження з’ясувалося, що у чоловіків, які хоча б 20 хвилин в день присвячують фізичній активності, наприклад ходьбі, їзді на велосипеді, роботі в саду, ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань до 85 років скорочується на 52%. У жінок показник склав 8%.

    При цьому наголошується, що на дані показники могли впливати й інші фактори, пов’язані зі способом життя учасників дослідження.

    lhealth.info

    Ученые узнали, как достичь максимального роста мышц

    • 2022-02-20 08:21:23
    • перегляди: 0

    Ученые из Университета Эдит Коуэн провели "ленивый" эксперимент по сверхбыстрым силовым нагрузкам, чтобы узнать, как добиться результата, применяя как можно меньше усилий.В результате они пришли к любопытным выводам: всего за три секунды максимального напряжения мышц можно прийти к достаточно значимым показателям.В эксперименте приняли участие 39 молодых добровольцев, их разделили на три группы. Все они в течение месяца занимались упражнениями на сокращение мышц с максимальным усилием - всего по три секунды в день пять раз в неделю. Участники первой группы в течение трех секунд выполняла статичное напряжение с гантелями, второй группы - сокращала мышцы бицепса, а третьей группы - разгибала-сгибала руку, удлиняя мышцу.Спустя месяц ученые сравнили мышечную силу рук участников. Все они показали улучшение параметров мышц в среднем на десять процентов по сравнению с предыдущим периодом без тренировок. Наибольший эффект был отмечен у участников третьей группы, которые разгибала мышцы во время экспресс-тренировок."Результаты исследования показывают, что даже очень короткие физические нагрузки - всего 60 секунд за четыре недели - могут увеличить мышечную силу. Качественные интенсивные экспресс-нагрузки полезны для тела и каждое сокращение мышц имеет значение", - отметил соавтор работы Кен Носака.Теперь ученые планируют оценить эффект кратковременных физических нагрузок и для других групп мышц. И в конце концов может появиться прекрасный комплекс упражнений для всего тела, не требующий много времени - а всего минуту в день.