Здоров'я - сторінка 5

Як їсти і не набирати вагу

  • 2022-02-20 12:06:26
  • перегляди: 0

Лютий місяць – можна назвати ідеальним часом для відновлення. Закінчились святкові турботи і вже можна готуватися до весни.

Багато інформації є про те, як після Новорічних святкових страв привести в норму своє харчування без виснажливих дієт. Для цього достатньо на один тиждень обмежити вживання жирної та калорійної їжі, а зробити акцент на фруктах, овочах та рибі. Шкідлива їжа не завжди є причиною зайвої ваги Не варто довгий час дотримуватися такого режиму харчування навіть якщо є бажання утримувати свою вагу й не набирати зайвих кілограмів.

Для того, щоб зберігати свою форму, в першу чергу потрібна фізична активність для вашого віку та режиму життя. Якщо людина не любить бігати чи займатися фітнесом, то й результату від таких занять не отримає. Потрібно знайти своє – плавання, ходьба, йога, танці чи піші прогулянки. Головне – отримувати задоволення.

З харчуванням взагалі нічого складного. Найголовніше, на мою думку, це вечеряти правильно. Білок 100-150 грамів + зелений салат 150-200 грамів. Де білок це риба, м’ясо, яйця, морепродукти. Найбільш калорійні продукти краще їсти до полудня.

Існує норма кроків на кожен день, яка допоможе отримати оптимальне фізичне навантаження – 10000, або тричі на тиждень активні тренування.

Не менш важливо випивати норму води (30 мл на 1 кг ваги). В іншому випадку будете їсти більше норми. Харчування за режимом – три основні прийоми їжі і 2 перекуси. Якщо пропускати прийоми їжі, то ввечері просто неможливо насититись. Як результат – перевантажений на ніч шлунок.

Повноцінний (7-8 годин) сон гарантує, що не буде тягнути на «швидкі» вуглеводи. Старайтеся зберігати правильне харчування на 70% від всього раціону. Овочів у день з’їдайте 450-500 грамів. Ці прості правила від нутриціолога Алли БАГИНСЬКОЇ допоможуть утримати вагу і почуватися здоровими та щасливими.

Експерт порадила їсти на сніданок вівсянку для спалювання вісцерального жиру

  • 2022-02-20 12:03:28
  • перегляди: 0

Дієтолог із США Джанет Коулман порадила їсти на сніданок вівсяну кашу через її корисні властивості, одна з яких — зниження вісцерального жиру. За словами фахівця, не можна схуднути у певних місцях, необхідно знижувати загальну вагу. І для успіху у цьому допоможе, зокрема, вівсянка на сніданок. Вівсяна каша допомагає зниженню вісцерального жиру та «поганого» холестерину, допомагає скинути зайву вагу та вирівнює цукор у крові. “Збалансований сніданок допомагає знижувати вагу, тому що запускає метаболізм”, – зазначила Коулман. Матеріали характеру новин не можна прирівнювати до призначення лікаря. Перед ухваленням рішення порадьтеся з фахівцем.

Кардиолог назвал лучший завтрак для здоровья сердца и низкого холестерина

  • 2022-02-20 12:00:15
  • перегляди: 0

Для того, чтобы снизить холестерин и предотвратить развитие сердечно-сосудистых заболеваний, следует есть на завтрак богатые клетчаткой продукты. Об этом рассказал американский кардиолог Леонард Пианко. "Клетчатка играет ключевую роль в снижении артериального давления и холестерина, которые являются факторами риска развития сердечно-сосудистых заболеваний".Таким образом, утренний прием пищи должен включать в себя цельнозерновые продукты, фрукты и овощи.Для работы сердца также полезен белок, содержащийся в яйцах, орехах и рыбе, отметил Пианко.Ранее ученые из Университета Барселоны рекомендовали людям старше 45 лет регулярно употреблять в пищу оливковое или любое другое растительное масло холодного отжима.Отметим, что перед изменением диеты, следует обратиться к специалисту.

Експерти з’ясували, як без дієт та спорту покращити метаболізм

  • 2022-02-20 11:51:19
  • перегляди: 0

Вчені виявили, що саме може допомогти покращити обмін речовин в організмі, якщо ані дієта, ані фізичні вправи не допомагають скинути зайві кілограми. Вони з’ясували, як на метаболізм впливає освітлення у приміщенні під час прийому їжі. Цей чинник виявився дуже важливим для схуднення.

Вчені провели відповідний експеримент

Для цього залучили 14 чоловіків та жінок з надмірною вагою. Їхній вік складав від 40 до 75 років.

З метою вивчити їхній стан, дослідники помістили добровольців у спеціальну закриту камеру. Там вимірювали частоту дихання протягом 40 годин.

Довідка. Це дозволило їм виміряти швидкість і час спалювання калорій під час неспання та сну.

Період розбили на 2 окремі сесії залежно від дії світла. Один імітував природне світло: яскравий день і тьмяний вечір.

Інший навпаки – тьмяний день і яскравий вечір. На обох сеансах учасники перебували у темряві вночі та регулярно харчувалися, підтримуючи постійний вміст калорій та макронутрієнтів.

Спершу перед сніданком та вечерею науковці брали у них зразки крові. А потім – з інтервалами у 30 хвилин протягом 4 годин після обох прийомів їжі.

Це потрібно було для того, щоб визначити рівні елементів, які беруть участь в обміні речовин – тригліцеридів, інсуліну, мелатоніну та глюкози.

Результати експерименту

Дослідження показало, коли учасники проводили час при яскравому світлі, це призвело до зниження рівня глюкози в крові перед вечерею у порівнянні з тими, хто проводив день при тьмяному світлі.

І навпаки, – яскраве світло ввечері призвело до зниження швидкості метаболізму уві сні. Це означає, що учасники з’їдали ту саму кількість їжі, але спалювали менше калорій під час сну.

Зміна умов освітлення у приміщенні так, щоб вони імітували цикл природного світла та темряви, обіцяє покращити метаболічне здоров’я,

– зазначили автори дослідження.

Тож принаймні якщо уникати яскравого світла ввечері, це може значно вплинути на метаболізм глюкози. Тим самим це зменшить ризик збільшення ваги.

healthy.24tv.ua

В Минздраве объяснили, надо ли вакцинироваться от гриппа после укола от коронавируса

  • 2022-02-20 11:51:17
  • перегляди: 0

У многих возникает вопрос, поможет ли прививка от ОРВИ от COVID-19, или все же необходимо использовать разные препараты.
В Минздраве Украины в Telegram (https://t.me/mozofficial/2154)-канале объяснили, на сколько отличаются прививки от гриппа и коронавируса и есть ли необходимость в тот и том препарате.

В частности, медики обратили внимание на то, что грипп и COVID-19 являются респираторными заболеваниями, которые вызывают разные вирусы, а значит и вакцинироваться необходимо от двух болезней. Они же уточнили, что привиться от инфекций можно одновременно. Однако делать прививки следует в разные руки.

В министерстве отметили, что эпидемический сезон заболеваемости гриппом и острыми респираторными вирусными инфекциями длится до мая, поэтому "еще не поздно защитить себя".

Статистика заболевания гриппом в Украине.

По данным (https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/zakhvoryuvanist-na-grip-ta-grvi-v-ukraini) Центра общественного здоровья, грипп и ОРВИ сейчас в Украине весьма распространены. Так, за прошедшую неделю заболели 435 649 человек,

из них 27% - дети в возрасте до 17 лет.

В то же время, в Украине с начала эпидемического сезона от гриппа вакцинировалось около 160 тысяч человек. За последнюю неделю было сделано 4 139 прививок.

Как передается вирус гриппа
===========================

Вирус гриппа передается воздушно-капельным, воздушно-пылевым путем (вирусные частицы переносятся воздухом от больного человека к здоровому во время разговора, кашля, чихания), в результате тесного контакта (нахождение на расстоянии около 2 м).

Чем опасен грипп
================

Вирус гриппа может вызвать снижение иммунитета и развитие осложнений, обусловленных уже вторичной бактериальной флорой, а так же присоединением других вирусов. Наиболее частое осложнение – вторичная гриппозная пневмония, с которой связывают 80-85% смертельных исходов.

Чаще всего от него умирают люди старше 65 (они составляют около 85% всех умерших от гриппа), но и среди детей регистрируются случаи смерти. Например, в США с 2004 по 2012 год от гриппа умерли 830 детей.

Какие симптомы гриппа
=====================

Признаки заболевания гриппом похожи на иные острые респираторные вирусные инфекции (ОРВИ), но они "гораздо опаснее". Клинические признаки гриппа:

• Повышение температуры тела.
• Ощущение ломоты в суставах.
• Озноб.
• Головная боль.
• Плохой аппетит.
• Боль в мышцах.
• Болезненные ощущения при движении глаз.
• В отдельных случаях - рвота и понос.

Как долго заразен больной гриппом
=================================

Больной человек, даже с легкой формой гриппа, представляет опасность для других в течение всего периода проявления симптомов: около 7 дней.

Как похудеть на диете без строгих запретов Макрос (IIFYM)

  • 2022-02-20 11:48:25
  • перегляди: 0

Фото: www.istockphoto.com

Огромный плюс этой диеты – употребление продуктов без единого запрета. Главное условие – слушать свой организм и давать ему те продукты, в которых он нуждается.

Читай также: Итальянская диета: как сбросить 6 кг за 12 дней

Название диеты «If It Fits Your Macros» (IIFYM), и она становится все популярнее из-за довольно демократичного подхода в питании. Главное в диете IIFYM – три наиболее важных источника энергии, которые нужны для твоего организма: белки, углеводы, жиры (так называемые макроэлементы или макросы).

Для начала посчитайте свои потребности калорий – для этого ежедневно записывайте съеденное на любом приложении или онлайн сайте подсчета калорий. Затем перераспредели еду таким образом, чтобы 40 процентов составляли углеводы,40 – белки и 20 – жиры. Такое соотношение считается наиболее эффективным для роста мышц и сжигания жира.

Фото: www.istockphoto.com

Следует учитывать, что вес будет снижаться при недостатке калорий, поэтому для более быстрого эффекта уменьшите свой привычный калораж на 10 процентов.

Распределять в течение дня макросы не так важно,

главное – придерживаться соотношения. При этом в каждую категорию вы можете выбирать любимые продукты. Например, в качестве источника белка употреблять мясо или рыбу, морепродукты, растительные белки, молочное.

Фото: www.istockphoto.com

Читай также: Фруктово-овощная диета: минус 5 кг за 5 дней

Диета макрос расширяет ваш рацион и не ограничивает в посещении заведений и праздников, где всегда можно найти нужное для вас блюдо. Посмотрите в меню соотношение калорий и вес блюда, а на вечеринке приблизительно оцените вес и соотношение ингредиентов, чтобы дома учесть все съеденное.

Сначала будет казаться, что взвешивание и постоянное записывание еды – хлопотно и скучно. Но со временем вы научитесь составлять приблизительное меню без этих манипуляций. А результат и неограниченность диеты стоят того, чтобы немного постараться.

Будьте здоровы!

Давайте дружить! Вот наш Фейсбук, Pinterest, Телеграм. Добавляйтесь в друзья!

Диетолог назвала напиток, замедляющий старение

  • 2022-02-20 11:42:31
  • перегляди: 0

Диетолог Лора Бурак назвала рецепт натурального сока, который замедляет старение, передает FaceNews.ua. Об этом пишет Eat This, Not That!Бурак отмечает, что этот напиток можно приготовить в домашних условиях. В него входит зелень и овощи. В частности, шпинат, кейл и огурцы.Эти ингредиенты содержат антиоксиданты и витамины А и С. Они способствуют выработке коллагена, который способствует сохранению здоровья и силы волос и ногтей.Эксперт утверждает, что в капустный сок улучшает здоровье сердца, а шпинат понижает кровяное давление.Также диетолог советует выбирать цельные овощи и фрукты.

Ранкове відчуття, яке може бути ознакою раку

  • 2022-02-20 11:42:29
  • перегляди: 0

Дуже важливо звертати увагу на попереджувальні симптоми недуги, адже діагностика на ранній стадії рятує життя. Одна контрольна ознака може "вразити" вранці, попередив Хуссейн Абдех, лікар-фармацевт компанії Medicine Direct. За словами фармацевта, якщо ви прокидаєтеся з постійним почуттям втоми та розбитості вранці, це може вказувати на рак.

"Ця втома не зникне, скільки б ви не спали", - пояснив експерт.

За словами Абде, втома може мати побічні ефекти, які викликають інші симптоми.

Коли ви відчуваєте втому, ви також можете відчувати емоційні проблеми. Це також може бути болючим і призвести до того, що ви будете менше спати через те, що ваше тіло не втомиться наприкінці дня, незалежно від того, наскільки виснаженим ви почуваєтеся.

Більше того, у хворих на рак може розвинутися анемія, що може спричинити втому.

Деякі види раку можуть викликати в людей втрату апетиту, через що вони також можуть почуватися слабкими та стомленими. Здатність організму використовувати їжу для отримання енергії також знижується при захворюванні на рак.

Важливо повідомити свого лікаря, якщо ви підозрюєте, що у вас рак.

Коли потрібно збивати температуру

  • 2022-02-20 11:27:18
  • перегляди: 0

Різні застудні та сезонні респіраторні хвороби часто супроводжуються цілим букетом симптомів. Одним із найнеприємніших є підвищення температури тіла. Медики пояснили, коли дорослому, який захворів, варто не збивати температуру і почекати, коли приймати жарознижуюче і коли потрібно звертатися до лікаря.

На температуру тіла впливає чимало факторів: час доби, вік людини, її фізична активність чи вживання їжі. Наприклад, у спортсмена після двогодинного інтенсивного бігу температура може підніматися до 40-41 градуса.

Температура тіла може відрізнятися від середнього показника протягом доби: до 4-ї години ранку вона знижується, а до 17-ї навпаки, піднімається. У жінок температура тіла змінюється упродовж менструального циклу.

Знижувати температуру при гарячці у дітей та дорослих потрібно за різними показниками термометра.

Якщо дітям рекомендують знижувати температуру, яка сягає позначки 38°С, то дорослому шукати жарознижуючі препарати варто, коли на термометрі більше як 38,5°С.

Для зняття гарячки потрібно використовувати парацетамол або ібупрофен. Лікарі радять не вживати ацетилсаліцилову кислоту (аспірин) для зниження температури. Адже цей медикамент може спровокувати синдром Рея, що викликає тяжкі ускладнення – як печінкову недостатність та енцефалопатію.

Кілька практичних порад: не збивайте температуру, якщо вона нижча позначки 38-38,5°С;

не використовуйте для зниження температури аспірин;

при зниженні температури тіла звертайте увагу не лише на позначку термометра, але й на самопочуття;

не натирайте себе/дитину алкоголем чи спиртовмісними засобами, щоб збити температуру. Іванна ОНИШКО

Чтобы снизить тревожность и бороться со стрессами, стоит пересмотреть рацион

  • 2022-02-20 11:27:16
  • перегляди: 0

Важно, чтобы в вашем меню было как можно больше свежих овощей и фруктов, желательно сезонных. Это источник витаминов и обязательное условие хорошего настроения.

Если вы чувствуете себя нервным и постоянно настороженным, впадаете в панику после просмотра новостей и склонны к излишним переживаниям – вам обязательно стоит пересмотреть свой рацион. Обязательно включите в рацион продукты, богатые магнием. Его много в зелени и зеленых овощах, а также бобовых, зерновых, орехах и семечках.

Для стабильной психики важны также витамины группы Б. Их содержат все кисломолочные продукты, яйца, субпродукты, мясо, жирные сорта рыбы и морепродукты, темно-зеленые овощи, корнеплоды, зерновые каши и злаки, бобовые и семечки, а также все цитрусовые и соевые продукты.

Следите также за тем, чтобы в рационе было достаточно белка.

Не садитесь сейчас на диету и не ограничивайте себя жестко в любимых продуктах. Для поднятия настроения рекомендуется также включать в свой рацион бананы, темный шоколад и цитрусовые, а также овощи и фрукты красного и оранжевого цвета.

Не менее важно максимально сократить все вредные привычки, стараться больше бывать на свежем воздухе и высыпаться.

Больше свежего воздуха

Нехватка кислорода угнетает организм и работу мозга, а он сигнализирует об этом сонливостью и плохим настроением. Потому почаще гуляйте и проветривайте помещение – это обязательное условие борьбы с плохим настроением и нервозностью.

Прежде всего, возьмите за правило ежедневно гулять по вечерам. Это поможет не только нормализовать сон, но и психологическое состояние. Не менее важно постоянно проветривать помещения, в которых вы находитесь. Этот совет может казаться странным, но, поверьте, это необходимая мера.

Верховна Рада схвалила доступ важкохворих до експериментальних ліків

  • 2022-02-20 11:15:30
  • перегляди: 0

Медикаменти видаватимуть безкоштовно за певних умов.Верховна Рада ухвалила закон щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття. За нього проголосували 297 народних депутатів під час засідання Верховної Ради у вівторок, 15 лютого, повідомила «Українська правда».

Метою закону є забезпечення тяжкохворих пацієнтів (зокрема людей з онкологією та орфанними хворобами) ліками, які перебувають на стадії клінічних випробувань.

«Документ важливий – він відкриває важкохворим пацієнтам доступ до інноваційних ліків, які можуть врятувати їхнє життя. Ми пропонуємо ввести в українське законодавство відповідний механізм, який дозволяє використовувати інноваційні лікарські засоби на етапі клінічних випробувань», – написав після ухвалення закону голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Згідно з законом, рішення про проведення програм розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих ліків ухвалюватиме Міністерство охорони здоров’я.

Розширений доступ до незареєстрованих лікарських засобів пацієнт зможе отримати лише за таких умов:

  • пацієнт має загрозу життю або важкий медичний стан, що вимагає лікування незареєстрованим лікарським засобом;
  • на території України пацієнт не має доступу до альтернативних ефективних методів лікування та/або не може брати участь у клінічному випробуванні;
  • є дані про те, що ризик побічної дії ліків буде нижчим за очікуваний позитивний ефект;
  • лікарський засіб пройшов першу фазу клінічних випробувань, які підтвердили його ефективність та безпеку;
  • є загальна характеристика потенційних пацієнтів щодо відповідності цим умовам та оцінка прогнозованої кількості пацієнтів, які будуть отримувати препарати.
Водночас після завершення клінічного випробування пацієнт зможе отримати доступ до досліджуваного препарату за таких умов:

  • пацієнт має загрозу життю або важкий медичний стан, що вимагає продовження лікування препаратом, який проходив відповідне клінічне випробування;
  • є дані про те, що ризик побічної дії лікарського засобу буде нижчим за очікуваний позитивний ефект;
  • пацієнт брав або завершує участь у клінічному випробуванні цього лікарського засобу;
  • є загальна характеристика потенційних пацієнтів щодо відповідності цим умовам та оцінка прогнозованої кількості пацієнтів, які будуть отримувати ліки;
  • є інформація щодо номерів (кодів) та ініціалів потенційних пацієнтів, наданих під час участі у клінічному випробуванні.
Важливо зазначити, що отримати відповідні медикаменти можна буде лише за умови, що пацієнт безперервно вживав ці ліки під час клінічного випробування і вже завершив участь у ньому.

Також пацієнт зможе отримати незареєстрований в Україні препарат лише після власної письмової згоди, наголосив Михайло Радуцький.

«Ліки зі співчуття» (compassionate use) вже надають пацієнтам у США, Канаді, Великій Британії, Японії, Австралії тощо.

“БМ”

Запис Верховна Рада схвалила доступ важкохворих до експериментальних ліків спершу з'явиться на Bazarmedia.

Діабет 2-го типу: названо 4 ранні ознаки небезпечного стану

  • 2022-02-20 11:15:28
  • перегляди: 0

Високий рівень цукру в крові може не виявлятися тривалий час. Тому діагностика діабету часто затягується "Навіть незначне підвищення рівня цукру в крові може пошкодити нерви, нирки і сітківку. І чим вищий рівень цукру в крові і чим довше ви не лікуєтеся, тим сильнішими можуть бути збитки", - зазначають фахівці Клівлендської клініки (Cleveland Clinic).

Існує кілька ранніх ознак діабету, куди слід звернути увагу.

Втрата ваги без причини
У людини з діабетом тіло не може ефективно використовувати глюкозу для отримання енергії. Натомість воно почне спалювати жирові запаси, і людина може зіткнутися з несподіваною втратою ваги.

Погіршення зору
Високий рівень цукру може деформувати кришталики очей, що погіршують зір. Зміни в рецепті на окуляри або як зору іноді є ознакою діабету.

Почуття втоми та виснаження
Декілька основних причин втоми та виснаження можуть бути пов'язані з діабетом або підвищеним рівнем цукру. Це почуття часто буває стійким і може заважати повсякденній діяльності.

Зміна кольору шкіри
У пацієнтів навіть до постановки діабету іноді спостерігається потемніння шкіри на шиї, в пахвах, над суглобами пальців. Крім того, резистентність до інсуліну може спричинити стан, відомий як чорний акантоз.

Вітаміни та антиоксиданти: чим корисний зелений горошок

  • 2022-02-20 11:15:26
  • перегляди: 0

Зелений горошок – один з найвідоміших і поширених представників сімейства бобових. Його широко використовують в кулінарії. Хоча не всі поділяють любов до зеленого горошку, цей продукт має цілу низку корисних властивостей.

У зеленому горошку містяться вітаміни та інші корисні речовини:

  • вітамін С;
  • фосфор;
  • тіамін;
  • ніацин;
  • фолієва кислота;
  • калій;
  • магній.
Завдяки великому вмісту клітковини горошок допомагає нормалізувати роботу кишечника і знизити рівень холестерину і цукру в крові.

Вчені з Інституту кормових культур (Болгарія) провели дослідження, яке підтвердило, що горошок багатий білком, вітамінами, мінералами та іншими біологічно активними речовинами. Включення горошку в раціон сприяє усуненню дефіциту ряду речовин, необхідних для здорового функціонування організму.

Зокрема, калій бере участь в роботі нервової системи і регулює затримку рідини в організмі, сприяючи нормалізації артеріального тиску. Магній важливий для синтезу білка і регенерації тканин.

Вміщені в зеленому горошку вітамін С, біофлавоноїди, каротин, лютеїн і зеаксантин є антиоксидантами. Вони борються з окислювальними процесами в організмі, викликаними вільними радикалами. Це сприяє відновним процесам в клітинах і, як наслідок, зміцненню імунної системи, зниження ризику різних захворювань.

Фахівці назвали мінімальну кількість вправ для довголіття

  • 2022-02-20 10:54:21
  • перегляди: 0

Серцево-судинні захворювання є однією з головних причин передчасної смерті. У числі кращих способів захисту від них знаходяться фізичні вправи. Однак питання про те, якого мінімуму активності буде достатньо для хорошого здоров’я, до сих пір залишався відкритим. Тепер нове дослідження, опубліковане в журналі Heart, показало, що всього 20 хвилин в день помірних навантажень достатньо, щоб знизити ризик серцевих захворювань у людей у віці 70-75 років. Дослідники з Університету Падуї в Італії відстежували серцеві захворювання серед 3000 учасників у віці старше 65 років протягом двох десятиліть, а також рівень їх фізичної активності.

Помірна фізична активність включала ходьбу, боулінг і риболовлю, а енергійна активність – садівництво, тренування в спортзалі, їзду на велосипеді, танці і плавання. Результати показали, що користь від фізичних вправ була більшою у людей у віці 70-75 років, ніж у старших добровольців.

Проте вчені відзначили, що в дослідженні вони покладалися на пам’ять учасників, а їх активність оцінювалася суб’єктивно. Точних даних про кількість вправ, які добровольці виконували в певному віці, не було.

lhealth.info

Експерти розповіли, як провести самодіагностику грудей

  • 2022-02-20 10:36:32
  • перегляди: 0

Кожній жінці необхідно стежити за станом грудей – регулярно відвідувати лікаря та проводити самообстеження. Звичайно, самодіагностика не замінює медичний огляд та скринінгову мамографію, але дозволить виявити будь-які зміни на ранніх стадіях. Для чого проводити самообстеження грудей

При обмацуванні грудей можна побачити невеликі ущільнення – це перші тривожні ознаки мастопатії. Вони мають чіткі межі, рухливі, можуть локалізуватися в одному місці або поширюватись по всьому об’єму молочних залоз.

На початку патологічного процесу ущільнення дрібні, але з часом вони збільшуються. Щоб контролювати стан молочних залоз, достатньо раз на місяць проводити самодіагностику.

Мастопатія не підвищує ризик раку молочної залози. Подібні фіброзно-кістозні зміни трапляються досить часто. Лікарі точно не знають, що викликає мастопатію, ймовірно, цей стан пов’язаний із гормональними змінами під час менструального циклу, які так впливають на тканину молочної залози. Але треба враховувати, що мастопатія може ускладнити виявлення нової пухлини чи інших аномальних змін цього органу.

Тому важливо регулярно оглядати груди та при виявленні будь-яких тривожних ознак звертатися до лікаря.

Коли проводити огляд грудей

Лікарі радять обстежити груди через тиждень після закінчення менструації. Якщо у вас настала менопауза, можна вибрати будь-який день для обстеження. Для самообстеження вам знадобиться дзеркало та добре освітлене приміщення, де вам ніхто не заважатиме.

Як проводити самодіагностику грудей Сядьте або встаньте без одягу та без бюстгальтера перед дзеркалом, звісивши руки вздовж тіла.

Перевірте симетричність грудей, чи немає на ній ямочок, змін у розмірі чи формі.

Перевірте, чи не увігнуті ваші соски всередину, чи немає виділення.

Огляньте груди, піднявши руки над головою та стиснувши долоні разом. Також перевірте пахвові западини – чи не збільшені лімфовузли.

Підніміть груди, щоб перевірити симетричність грудей у ​​цьому положенні. Потім проведіть аналогічний ручний огляд: Лежачи. Виберіть ліжко або іншу плоску поверхню, щоб лягти на спину. У положенні лежачи тканина молочної залози розправляється, у такому положенні груди легше промацуються.

В душі. Намильте пальці та груди милом, щоб пальці ковзали по шкірі плавніше. healthy.24tv.ua

Как избежать кишечных инфекций во время отдыха на природе: совет эпидемиолога

  • 2022-02-20 10:36:30
  • перегляди: 0

Чтобы избежать острых кишечных инфекций, к отдыху на природе следует правильно подготовиться.

Об этом рассказала врач-эпидемиолог Анастасия Бабило, пишет сайт Сторинка.

С наступлением теплого времени года население чаще выезжает на дачные участки, на природу. С связи с этим повышается риск заражения острыми кишечными инфекциями при употреблении недостаточно термически обработанных мясных продуктов, недостаточно вымытых овощей и фруктов, воды негарантированного качества из поверхностных и случайных источников, а также несоблюдении правил личной гигиены, отметила Анастасия Бабило.

Она порекомендовала правильно готовиться, планируя поездку на дачные участки и на природу. Необходимо взять сумку-холодильник и поместить туда скоропортящиеся продукты или вовсе отказаться от них. Для питья и приготовления пищи следует использовать бутилированную воду, а при купании избегать попадания воды в организм. Также необходимо взять жидкое мыло и антисептик для обработки рук.

Находясь дома, также необходимо соблюдать личную гигиену, сроки годности и условия хранения продуктов,

обращать внимание на информацию, содержащуюся на этикетках пищевых продуктов, сроки их хранения и реализации в объектах торговой сети. Крайне важно тщательно мыть зелень, овощи, фрукты, ягоды.

На данный момент эпидемиологическая заболеваемость острыми кишечными инфекциями характеризуется как стабильная, контролируемая. Показатели заболеваемости находятся на характерном для данного периода уровне, сказала Анастасия Бабило.

В целом случаи заболевания чаще регистрируются среди детского населения, но встречаются и у взрослых. Врач-эпидемиолог напомнила, что острые кишечные инфекции могут передаваться пищевым путем, то есть при употреблении контаминированных продуктов питания; контактно-бытовым – через грязные руки, загрязненные предметы обстановки, а также водным путем.

Ранее диетолог назвал безопасную дозу алкоголя к шашлыкам.

Мы сообщали также, что врачи составили список специй, препятствующих инсульту, диабету и онкологии.

Ранее был назван список продуктов, вредящих здоровью мозга.

© 2020 NewsFast.com.ua. Всі права захищені.

Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на наш сайт. При копіюванні матеріалів для інтернет-видань - обов'язкове пряме відкрите для пошукових систем гіперпосилання. Посилання має бути розміщене в незалежності від повного або часткового використання матеріалів. Гіперпосилання (для інтернет-видань) - повинна бути розміщена в підзаголовку або в першому абзаці матеріалу.