Здоров'я - сторінка 4

Сахар и "химия": Врач рассказал о влиянии фруктовых соков на организм

  • 2022-02-20 13:54:23
  • перегляди: 0

Турецкий специалист по внутренним болезням, профессор Осман Эрк рассказал о том, как фруктовые соки - даже свежевыжатые - на самом деле влияют на организм. Доктор считает, что от употребления этого напитка лучше отказаться, сообщает издание Sözcü.По словам Эрка, прежде всего любой сок повышает уровень сахара в крови. Это происходит потому, что во фруктах содержится сахар - фруктоза. Однако в самих плодах есть еще много клетчатки, фитонутриентов, антиоксидантов, витаминов и минералов."Клетчатка стабилизирует уровень сахара в крови, медленно поглощая фруктозу и глюкозу. Поскольку в соках клетчатки - ни в свежевыжатых, ни и в покупных - нет, то сахар в крови очень быстро повышается, а затем происходит секреция инсулина", - говорится в статье.Издание отмечает, что стакану сока эквивалентны 30 граммов сахара.Также Эрк обращает внимание на состав некоторых соков, в которых содержатся, помимо сахара, разные добавки - регуляторы кислотности, ароматизаторы, красители, загустители, бензоат натрия, сорбат калия и т.д. В таких соках содержание настоящих фруктов, как правило, чрезвычайно низкое."Красители и консерванты в часто употребляемых фруктовых соках могут вызывать у детей гиперактивность, нарушение концентрации внимания, аллергию и рак. Так, американское Управление по контролю качества продуктов и лекарств (FDA) требует, чтобы ежедневное потребление красящих добавок составляло менее 30 мг", - сообщает автор.Наконец, доктор Эрк считает, что употребление соков может привести к ожирению печени."Когда вы выпиваете стакан фруктового сока, даже если он на 100% состоит из фруктов, то глюкоза и фруктоза во фруктовом соке быстро достигают печени, вызывая накопление там жира. Такие напитки являются одной из наиболее важных причин ожирения", - сообщается в статье.

Названі проблеми зі здоров’ям, здатні викликати втому

  • 2022-02-20 13:45:42
  • перегляди: 0

Втома може з’являтися через певні проблеми зі здоров’ям.

Серед можливих причин поганого сну і постійного занепаду сил лікарі називають анемію, депресію, проблеми з щитоподібною залозою та інші порушення здоров’я, інформує Ukr.Media. Залізодефіцитна анемія

За даними NHS (Національна служба охорони здоров’я Великобританії), вона є однією з найбільш частих причин незрозумілої втоми і нестачі енергії. Як випливає з назви, проблема викликається нестачею заліза, яка своєю чергою може пояснюватися різними патологіями.

Гіпоактивна щитоподібна залоза

Низька активність щитоподібної залози (гіпотиреоз) може бути дуже серйозним порушенням, якщо його не лікувати. За наявності гіпотиреозу, крім постійної втоми, люди також помічають збільшення ваги або почуття депресії.

Апное уві сні

Для нього характерні зупинки дихання, що відбуваються під час сну. Крім того, нічні симптоми включають зупинку і почастішання дихання, задишку або задуху уві сні, гучне хропіння, часті пробудження. Поряд з почуттям втоми протягом дня людям з цією патологією також може бути важко зосередитися, у них виникають коливання настрою, часто трапляються пробудження з головним болем.

Депресія

Симптоми варіюються від людини до людини, але відчуття втоми, що відчувається під час пробудження, може бути ключовим симптомом. Крім того, відчуваються смуток, пригніченість, нестача енергії і мотивації.

Емоційний шок

Втрата близької людини, звільнення, розрив відносин — усе це теж може змусити відчувати себе постійно втомленими, виснаженими.

aspekty.net

Стало известно, что произойдёт с человеком при недостатке или избытке кальция в организме

  • 2022-02-20 13:39:27
  • перегляди: 0

Крайне важно поддерживать уровень кальция в организме в норме. Этот минерал играет важную роль в поддержании здоровья человека. О негативных последствиях дефицита и избытка кальция – в материале.

Об этом пишут СМИ.

Читайте также Эксперты рассказали, какие показатели нужно держать под контролем для здоровья сердца

По словам доктора Османа Эрка, баланс кальция в организме – это жизненно важная вещь. Как недостаток, так и избыток этого вещества способны серьёзно повлиять на здоровье. Об этих последствиях – ниже.

Если уровень кальция внезапно снизился, на это могут указывать несколько признаков. Например, выражаться это может в непроизвольных сокращениях мышц (как при эпилепсии), онемении тела, затруднённом дыхании (как при астме), низком давлении, наличии признаков сердечной недостаточности. При сильном дефиците элемента развивается слабоумие, катаракта, болезни ногтей и зубов, депрессия, психоз или изменение личности.

При избытке кальция может возникнуть атеросклероз. Соответственно, повышается риск сердечного приступа, высокого давления, развития рака. Из других симптомов – тошнота, учащённый пульс, рвота, частое мочеиспускание, запор, металлический привкус, нарушение сознания, депрессия.

Прокачай верхню частину тіла: ідеальне тренування для лінивої неділі

  • 2022-02-20 13:30:22
  • перегляди: 0

Ми продовжуємо підшукувати для тебе цікаві програми тренувань. Усе для того, щоб ти став кращою версією себе вчорашнього. Цього разу зосередимося на верхній частині тіла.

Крутим комплексом вправ поділився фітнес-тренер Саван. З його допомогою ти зможеш добряче опрацювати м'язи верхньої частини тіла. А найцінніше у цих вправах те, що їх можна виконувати вдома. Тож підіймай свою ліниву дупу з дивана та гайда працювати!

Варте уваги Імбирно-маракуєвий сорбет і коктейль Double Cosmo: варіанти фудпейрингу

Закінчмо вихідні тренуванням верхньої частини тіла без обладнання, щоб накачати спину та прес. Повільний і зосереджений темп будуть найкращим підходом до кожної вправи. Не поспішай. Успіх потребує терпіння,
– закликав тренер.

Ми ж від себе нагадаємо, що перед виконанням будь-яких вправ важливо розігрітися. Розімни м'язи, щоб уникнути травматизму, а також допомогти їм ефективніше рости. Тоді робота над тілом твоєї мрії буде ще результативніша.

Як прокачати верхню частину тілаДивися на відео, як правильно виконувати вправи:

Подвійні удари

  • Задача: виконай 4 підходи по 10 повторень

Круги

  • Задача: виконай 4 підходи по 10 повторень
Велосипедист з ударом

  • Задача: виконай 4 підходи по 10 повторень
Тяга рук з відведенням назад

  • Задача: виконай 4 підходи по 10 повторень
Реверсне скручування

  • Задача: виконай 4 підходи по 10 повторень
Вільний політ

  • Задача: виконай 4 підходи по 10 повторень
Цей комплекс вправ може бути як суперсетом, коли ти переходиш від вправи до вправи з мінімальним відпочинком, так і частиною тренувальної рутини. Додай ці вправи, наприклад, до своєї ранкової зарядки. Усього кілька коректив, а результат уже буде помітнішим.

Тобі сподобається Твої м'язи горітимуть: вправи, які допоможуть накачати сильні руки

Найцінніше у цьому комплексі вправ те, що для його виконання тобі не потрібно геть нічого. Тож годі шукати виправдання та відкладати на завтра роботу над тілом власної мрії. Гайда уже зараз ставати кращою версією себе вчорашнього!

Це цікаво – Як привести себе у форму – дивися відео:Текст публікації Савана

Закінчмо вихідні тренуванням верхньої частини тіла без обладнання, щоб накачати спину та прес. Повільний і зосереджений темп будуть найкращим підходом до кожної вправи. Не поспішай. Успіх потребує терпіння.

Подвійні удари (4 х 10)
Круги (4 х 10)
Велосипедист з ударом (4 х 10)
Тяга рук з відведенням назад (4 х 10)
Реверсне скручування (4 х 10)
Вільний політ (4 х 10)

Експерти назвали 5 овочів, які заважають дієті

  • 2022-02-20 13:30:21
  • перегляди: 0

Принципи правильного харчування припускають регулярне вживання великої кількості овочів. Однак тим, хто прагне таким чином схуднути, фахівці нагадують: далеко не завжди це сприяє втраті зайвої ваги. Деякі продукти худнуть помилково зараховують до овочів, дозволеним в будь-яких кількостях. Картопля

Бульби картоплі містять вуглеводи, які швидко перетравлюються і всмоктуються в кров, викликаючи різкий підйом рівня цукру та інсуліну. У невеликих кількостях картопля не зашкодить, якщо вибрати відповідний спосіб приготування – варіння або запікання. Однак деякі дієтологи рекомендують повністю замінити картоплю складними вуглеводами, наприклад бурим нешліфованим рисом або кіноа.

Баклажан

З точки зору ботаніки баклажан є ягодою, проте більшість людей вважають його овочем, тому він потрапив в список. Небезпека для тих, що худнуть полягає в тому, що м’якоть баклажана, як губка, вбирає сіль і олію під час приготування. При цьому 87% калорійності сирого баклажана припадає на вуглеводи, повідомляє Daily Express.

Кукурудза

З одного боку, зерна кукурудзи багаті залізом, калієм і вітамінами групи В,

а також речовинами, корисними для зору. Однак високий глікемічний індекс кукурудзи, що відображає здатність швидко підвищувати цукор в крові, робить її небажаною гостею в раціоні худне людини.

Авокадо

Це також не овоч, а фрукт, хоча багатьох заплутує повна відсутність солодощі в смаку. Плоди авокадо містять близько 15% жиру по масі і приблизно 77% – по калорійності. Незважаючи на корисні речовини, вживати авокадо при намірі скинути зайву вагу слід в помірних кількостях.

Селера

Стебла цього овоча – частий гість у багатьох дієтах. Поширена думка, що селера володіє “негативною” калорійністю, тобто на його перетравлення організм нібито витрачає більше калорій, ніж отримує з самого продукту. Наукового підтвердження цієї версії немає. Оскільки селера містить дуже мало вітамінів, його цінність з точки зору правильного харчування можна вважати перебільшеною.

lhealth.info

Чому виникає та як лікувати дисплазію шийки матки

  • 2022-02-20 13:21:35
  • перегляди: 0

Дисплазія шийки матки – це не рак. Але це передраковий стан, який за відсутності лікування може призвести до розвитку раку шийки матки. Чому виникає дисплазія шийки матки

Головна причина розвитку дисплазії шийки матки – вірус папіломи людини (ВПЛ). З сотні типів вірусу папіломи людини близько 40 вражають сечостатеві органи. Різні типи вірусів мають різний ризик розвитку змін у шийці матки, найнебезпечнішими вважаються 16 і 18 типи.

Близько 75% сексуально активних жінок інфікуються ВПЛ протягом життя, але в більшості випадків інфекція минає самостійно і без наслідків.

Два найголовніші фактори залежать від самого вірусу: його типу та часу, протягом якого він перебуває в організмі.

Є ще кілька факторів, які підвищують ризик того, що ВПЛ призведе до дисплазії: куріння;

вік;

ВІЛ інфекція;

прийом препаратів, які знижують імунітет;

велика кількість статевих партнерів;

наявність інших статевих інфекцій: герпесвірусна інфекція, хламідіоз;

прийом оральних контрацептивів. Через те, що дисплазію важко виявити, важливо періодично відвідувати гінеколога та робити тести на ВПЛ. У більшості випадків дисплазію виявляють на скринінг раку шийки матки,

коли беруть біопсію після отримання результатів мазка.

Лікування дисплазії шийки матки

Для лікування дисплазії шийки матки можуть використовувати різні способи: Аблятивні методики, коли тканина руйнується без отримання гістологічного матеріалу. До цих методик відносяться кріотерапія, лазерна деструкція, СО2-лазер.

Ексцизійні методики, за яких видаляють тканину з обов’язковим подальшим дослідженням матеріалу. Видалення може відбуватися різними способами, наприклад, лазером або скальпелем, іноді ділянку тканини видаляють спеціальною петлею. Головна перевага ексцизійних методик – отримання гістологічного матеріалу. Це дозволяє лікарю остаточно оцінити зміни шийки матки та спланувати подальше спостереження та лікування.

Після лікування дисплазії необхідні подальше спостереження в рамках скринінгу або частіші та пильні обстеження за рекомендацією лікаря. Дуже часто для лікування дисплазії призначають різні імуномодулятори, але у закордонних клінічних рекомендаціях вони не фігурують як метод лікування.

healthy.24tv.ua

Названы ранние симптомы рака желудка

  • 2022-02-20 13:18:17
  • перегляди: 0

Люди очень часто не обращают внимание на знаки, которые подаёт организм при серьёзных заболеваниях. К таковым относятся и ранние симптомы рака желудка, о которых решил рассказать врач общей практики Санджай Мехта.

По словам эксперта, в самом начале развития данного типа онкологии, симптомы часто бывают неопределёнными и могут включать изжогу, расстройство желудка, потерю аппетита, а также тошноту и рвоту.

Вместе с тем пациенты, столкнувшиеся с болезнью, могут замечать у себя затруднённое глотание, боль в верхней части живота и потерю веса.

Читайте также Какие пищевые добавки повышают риск рака

Также ранним признаком рака желудка Мехта назвал желудочное кровотечение, которое приводит к развитию анемии. Проверить уменьшение эритроцитов в крови в данном случае можно с помощью анализа крови.

Чи можна схуднути за тиждень на 10 кілограмів

  • 2022-02-20 13:00:26
  • перегляди: 0

Дієтолог розповіла, чи можна схуднути на 10 кілограмів за тиждень і які наслідки через це можуть виникнути.У гонитві за ідеальною цифрою на вагах люди нерідко можуть допускати прикрі помилки, які зводять нанівець всі зусилля схуднути та отримати здорове тіло.

Лікар-гастроентеролог, дієтолог Наталя Сидорець розповіла Фактам ICTV, чи справді можна схуднути на 10 кілограмів за тиждень і наскільки це безпечно для організму.
Як схуднути за тиждень на 10 кг
За словами спеціалістки, схуднути на 10 кг за тиждень можливо.
- Якщо худнули на дієтах з екстремально низькою калорійністю, намагаючись швидко позбутись зайвих кілограмів, урізуючи свій щоденний раціон (за рахунок калорійності, кількості їжі або поєднуючи це), - розповіла вона.
Також Сидорець переконала, навіть якщо людина скине зайву вагу, з часом вона повернеться. Це пов'язано з тим, що харчування незбалансоване харчування, а харчові звички не змінюються. Тому втрачені кілограми можуть повернутися та навіть збільшитися.
Дієти швидкого схуднення
- Зменшення ваги – це не SOS-метод. Під час здорового схуднення людина повинна втрачати 1-2 кг/на місяць. В іншому випадку це може погіршити її стан здоров'я, - розповіла дієтолог.
Нині існує велика кількість дієт, які можуть погіршити загальний стан організму та призвести до сумних наслідків. Дієти, яких не варто дотримуватися:

будь-яка монодієта. Її суть полягає в тому,

щоб протягом певного часу їсти тільки один продукт. Одна з найпопулярніших — це гречана дієта. Мінуси: порушення обміну речовин. Після закінчення дієти вага може повернутися подвійно, і скинути її буде вкрай важко;

питтєва дієта - дозволено напої, перетерті супи. Мінуси: гастрит, порушення обміну речовин;

білкова дієта - можна їсти тільки білкову їжу (м'ясо, риба, сир). Будь-які вуглеводи заборонені. Мінуси: інтоксикація організму, закрепи, здуття живота;

шоколадна дієта - їсти можна тільки шоколад і пити каву з молоком. Мінуси: перепади тиску, головний біль, порушення роботи нервової системи;

дієта на таблетках - можна їсти усе, що заманеться, але треба вживати "чудо-таблетки". Мінуси: порушення роботи кишечника та центральної нервової системи.

Також до неефективних методів швидкого схуднення належать голодування, детокси, обгортання у плівку, ліпосакція.
Чим небезпечне швидке схуднення
Лікар стверджує, що різкий стрибок ваги може вплинути на організм. У цьому випадку зниження маси тіла - це стрес для організму людини. І навіть тиждень може призвести до тяжких наслідків у здоров'ї людини: як фізичному, так і психологічному.

Також розвивається

вагове плато коли на початку вдалось схуднути, а потім організм переходить в режим збереження енергії, та схуднення зупиняється.

Загалом під час швидкого схуднення організм відчуває різкий голод та фізичне виснаження що призведе до порушення роботи різних органів (шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи тощо). Також людина стає менш активною, млявою, знижується працездатність.

Екстремальне схуднення впливає й на зовнішній вигляд людини - може утворитися "зайва" шкіра виникне випадіння та ламкість волосся, нігтів, зміни шкіри.

Можливі й гормональні проблеми – для формування, наприклад, статевих гормонів організму потрібні жири. Якщо їх немає — порушується менструальний цикл, що може призвести до безпліддя.

Один з найнебезпечніших станів - це анорексія, яка призводить до численних проблем зі здоров'ям.
Як безпечно можна скинути 10 кг
Дієтолог наголосила, що найбезпечніше для організму - це худнути поступово, адже цей процес не швидкий. Оптимальний варіант - 1-2 кг/на місяць. Однак це може залежати від маси тіла людини та супутніх проблем зі здоров'ям.

Щоб досягти цілі та схуднути,

необхідно перейти на здорове харчування. У раціоні мають бути корисні поживні речовини - білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали, мікроелементи.

Тарілка здорового харчування повинна складатися з:

понад 500 г різноманітних овочів і фруктів на день. Перевагу краще віддавати сезонним продуктам (капуста, огірки, помідори, різноманітні листові салати, персики, абрикоси тощо);

цільнозернових злаків (необроблені зерна пшениці, гречки, нешліфований рис, хліб, макарони з твердих сортів пшениці);

риби, нежирних сортів м'яса, яєць;

молочних та кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру (1-2 порції вдень);

солі до 5 г на добу (1 ч. л.);

Обмежте вживання цукру, зокрема солодощів, кондитерських виробів, десертів. Споживайте в їжу корисні нерафіновані олії (оливкова, соняшникова тощо). Готувати краще на пару, шляхом відварювання або запікання. Зменшіть кількість жирів, масел, цукру і солі.

Також варто пам'ятати і про фізичні навантаження, щоб підтримувати своє тіло у тонусі. Якщо у людини є певні захворювання/обмеження - краще проконсультуватися з лікарем щодо спорту та харчування.

Лікар визначив популярний фрукт, який може бути небезпечним для здоров’я

  • 2022-02-20 12:48:26
  • перегляди: 0

Дієтолог і гастроентеролог Магомедтагір Ібрагімов вказав на популярний фрукт, який може бути небезпечним для здоров’я. Це – грейпфрут.

За словами лікаря, популярний фрукт не спалює жиру, як вважається. Цей ефект обумовлений великою кількістю води, що міститься у грейпфруті. Саме це створює відчуття ситості.

Також читайте: Лікар з’ясував, коли апельсини можуть бути небезпечними для нашого здоров’я

Дієтолог сказав, що фрукт дратує слизові оболонки та ускладнює лікування запальних захворювань. Хімічні речовини, що містяться в ньому, впливають на ферменти в кишечнику, які зменшують дію ліків на організм. Тому доза деяких препаратів може бути значно збільшена.

“Грейпфрут містить хімічні речовини, які можуть взаємодіяти з деякими ліками”, – сказав лікар.

Він попереджає, що переїдання грейпфрута може призвести до серйозних побічних ефектів. Наприклад, гостра ниркова недостатність, дихальна недостатність, внутрішня кровотеча і навіть раптова смерть.

Для тих, кому важливий здоровий спосіб життя, рекомендуємо прочитати: «Дієтолог вказала, яким людям не можна пити каву».

* Цей контент, включаючи поради, містить лише загальну інформацію. Це жодною мірою не замінює кваліфікованого медичного висновку. Завжди консультуйтеся з фахівцем або лікарем для отримання додаткової інформації. Бажаємо міцного здоров’я, ваш DIP.

В Запорожской области врачи извлекли из тела парня двухсантиметрового паразита: что послужило причиной заболевания

  • 2022-02-20 12:45:38
  • перегляди: 0

Мелитопольские хирурги удалили из-под кожи молодого парня 2-сантиметрового паразита.

Об этом сообщает "Акцент" со ссылкой на фейсбук-страницу Территориального медицинского объединения "Многопрофильная больница интенсивных методов лечения и скорой медицинской помощи".

В больницу неотложных состояний парень обратился с жалобой на новообразование в области правого плеча, в котором во время ультразвукового исследования специалист заметил движение.

Новообразование удалили. На микропрепарате был обнаружен паразит белого цвета.

Это заболевание называется дирофиляриозом и в этом году это уже второй случай в нашем городе, – говорит хирург ЛНС Андрей Радченко.

Заражение происходит из-за укуса комаров, которые вместе с кровью переносят личиночную стадию гельминтов (микрофилярии) от зараженной особи.

Личинки дирофилярий мигрируют о кровеносных сосудах. Личинка D. immitis попадает в сердечные и легочные сосуды, а D. repens – в подкожную клетчатку (иногда – в глаза или головной мозг).

Следует помнить, что только своевременное обращение к врачу и лечение избавят вас от осложнений.

Эксперты рассказали о полезных свойствах меда

  • 2022-02-20 12:45:36
  • перегляди: 0

Мёд считается продуктом, который благотворно влияет на организм в целом. Причём подходит он и для поддержания кожи в хорошем состоянии. Подробнее о его полезных свойствах – в материале.

Рассказывает итальянское издание Il Giornale.

Мёд, по словам автора статьи, оказывает антибактериальное и противовоспалительное воздействие на организм. И это ещё не всё. Использовать его можно также для создания домашних кремов.

Читайте также Врачи рассказали о пользе мёда и корицы для организма

Помогает мёд и при лечении, профилактике различных заболеваний. Например, он успокаивает раздражённое горло при кашле. Способствует этот сладкий продукт также избавлению от болезней, связанных с желудочно-кишечным трактом: гастрита, язв, а ещё мёд отлично восстанавливает повреждённые участки кожи, уменьшает жжение и зуд при укусах насекомых.

Вообще специалисты рекомендуют в день употреблять одну столовую ложку мёда. Ещё им можно заменять сахар. Но детям в возрасте до одного года есть этот продукт нельзя из-за риска развития ботулизма (инфекция, при которой поражается нервная система).

Чому для схуднення корисно вживати лляну кашу

  • 2022-02-20 12:45:35
  • перегляди: 0

Насіння льону можна назвати суперфудом. Каша з нього дуже корисна і допомагає схуднути. А ще в такій каші багато корисних вітамінів та мікроелементів, без якої нашій молодості не протриматися.

"Насіння льону – один з найдавніших злаків, відомих людству. І якщо додавати насіння льону в салати та каші ми давно звикли, то безпосередньо лляну кашу готуємо не так часто. І дарма. Розберемося у всьому детальніше", - каже нутриціолог Яна Легеза.

Навіщо нам їсти лляну кашу?

1. Через вміст у насінні льону вітамінів групи В, А, "вітаміну молодості" Е.
2. Велика кількість мінералів: кальцію, магнію, заліза, цинку, натрію, калію.
3. Присутність фітоестрогенів, ненасичених жирних кислот омега-3 та омега-6.
4. Насіння льону – одне з лідерів за присутністю у складі білка.

Як лляна каша допомагає організму?

1. Підтримує юність.
2. Допомагає знизити рівень поганого холестерину.
3. Покращує роботу судин та роботу шлунково-кишкового тракту.
4. Має сечогінну властивість і допоможе впоратися з набряками.
5. Корисне насіння і при схудненні, оскільки допомагає кишечнику вивести зайве, очищаючи його стінки.
6. Неоціненна користь при закрепах.

Експерти пояснили, наскільки безпечний глутамат натрію

  • 2022-02-20 12:36:26
  • перегляди: 0

Глутамат натрію – це підсилювач смаку, який зазвичай додають у китайську їжу, консервовані овочі, супи та оброблене м’ясо Що таке глутамат натрію

Зазвичай, щоб описати смак їжі, ми використовуємо визначення солодкий, солоний, кислий, гіркий. Але є і п’ятий смак, умамі, у перекладі з японської – «приємний смак». До нього якраз і належить глутамат натрію.

Цікаво, що умамі не дає продуктам новий смак, а посилює природний. Тому умами — це радше характерний присмак, який є у локшині швидкого приготування або в соєвому соусі.

Безпечність глутамату натрію

Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів у США (FDA) класифікує глутамат натрію як безпечний харчовий інгредієнт. Але оскільки його використання залишається спірним, багато людей вважають себе чутливими до цього інгредієнта, і FDA зобов’язує виробників вказувати на етикетці, що у складі продукту є глутамат натрію.

Глутамат натрію не є новою речовиною. Люди в усьому світі їли продукти, які містять глутамат натрію протягом століть. Все тому, що глутамінова кислота входить до складу білка, який міститься в багатьох продуктах, наприклад, у сирах і помідорах. Такий глутамат вважають натуральним.

Штучний глутамат натрію

Зараз замість того, щоб видобувати та кристалізувати глутамат натрію з бульйону водоростей, речовину отримують шляхом ферментації крохмалю, цукрових буряків, цукрової тростини або патоки. Цей процес схожий на те, що використовують для приготування йогурту, оцту та вина.

Глутамат, який синтезують у лабораторіях, а потім додають у їжу, нічим не відрізняється від натурального – організм людини засвоює їх однаково. У середньому з білка в їжі доросла людина споживає близько 13 грамів глутамату щодня, а синтетичного – приблизно 0,55.

healthy.24tv.ua

Ученые предупредили об опасности бесконтрольного приема парацетамола

  • 2022-02-20 12:33:23
  • перегляди: 0

Парацетамол, популярный препарат, имеющийся в каждой аптечке, при бесконтрольном приеме может таить в себе серьезную опасность. К такому выводу пришли ученые из Эдинбургского университета, проанализировав популярные лекарства от боли на основе парацетамола. Как следует из результатов исследования, опубликованных на страницах журнала Circulation, интерес к этой группе препаратов был вызван тем, что очень часто их принимают без назначения врача при появлении первых симптомов боли, например, головной или зубной. Такие препараты ученые назвали "терапией первой линии".Главным аргументом в их пользу считается то, что в отличие от нестероидных лекарственных средств, они не влияют на давление.Британские ученые решили это перепроверить и провели эксперимент, в котором приняли участие 110 добровольцев, у которых ранее была диагностирована гипертония.Часть участников эксперимента в течение двух недель четыре раза в день принимали 1 грамм парацетамола, к слову, в Великобритании это вещество называют ацетаминофеном. Затем на две недели прием прекращался. В начале каждого этапа исследований у добровольцев измеряли давление.

Другая группа участников эксперимента по такой же схеме применяла плацебо.Выяснилось, что среди тех пациентов, которые принимали парацетомол, среднее дневное систолическое давление значительно повысилось. Если изначально средний показатель по группе составлял 132,8 мм рт.ст., то к концу эксперимента - 136,5. Диастолическое давление повысилось с 81,1 до 82,1 единиц. А в контрольной группе, принимавшей плацебо, давление у участников либо не изменилось, либо даже понизилось на 1-2 единицы.На основании результатов исследования ученые делают вывод, что регулярный бесконтрольный прием парацетамола у людей с повышенным давлением может спровоцировать риск развития сердечно-сосудистых заболеваний, повышать вероятность возникновения инфарктов и инсультов. Британские ученые используют витиеватую формулировку, что полученные ими результаты "ставят под сомнение безопасность регулярного использования ацетаминофена в этой ситуации".Стоит отметить, что бесконтрольный прием лекарственных средств без назначения врача не одобряется медицинским сообществом во всем мире. На основе парацетамола делаются не только препараты, снижающие боль, но и лекарства от лихорадки и проявлений респираторных заболеваний. Как и другие лекарственные средства, они имеют целый перечень противопоказаний, поэтому ни в коем случае не следует применять их, что называется, для профилактики. А в случае болезни, важно принимать тот препарат, который выписал врач, и следовать рекомендованной доктором схеме и дозировке.

Яку безоплатну меддопомогу можна отримати у приватних лікарнях? Пояснення НСЗУ

  • 2022-02-20 12:21:22
  • перегляди: 0

Безоплатна допомога надається тільки тими приватними центрами та лікарями-ФОП, які уклали договори з НСЗУ.

У Національній службі здоров'я розповіли, яку безоплатну медичну допомогу можна отримати у приватних лікарнях та лікарів-ФОП.

Про це в опублікованому на Facebook-сторінці Нацслужби відео повідомила представниця пресслужби НСЗУ Христина Петрик.

За її словами, завдяки Програмі медичних гарантій українці можуть укладати декларації із сімейними лікарями, консультуватися у вузьких спеціалістів, проходити обстеження на раннє виявлення новоутворень та отримувати інші медичні послуги у приватних лікарнях, однак безоплатна допомога надається тільки тими приватними центрами та лікарями-ФОП, які уклали договори з НСЗУ.

Обсяг допомоги, яку можна отримати безоплатно, залежить від пакета, за яким заклад підписав контракт з НСЗУ.

Так, якщо пацієнти укладають декларацію із сімейним лікарем, педіатром або терапевтом, які працюють у приватній лікарні чи є фізичними особами-підприємцями, то й обслуговуються у них безоплатно. Тобто отримують консультації, базові аналізи та обстеження,

призначення та електронні рецепти на "Доступні ліки" й інсулін безоплатно.

Безплатні консультації вузьких спеціалістів доступні у приватних закладах, які уклали договори із НСЗУ за "амбулаторним" пакетом.

Петрик розповіла, що отримати консультації безоплатно можна за наявності електронного направлення. Без направлення можна звернутися до гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра та лікаря, в якого пацієнт із хронічним захворюванням перебуває під наглядом.

"У приватних центрах також можна безоплатно спостерігати за перебігом вагітності й зробити всі необхідні обстеження, готуючись до пологів. Для цього потрібно обрати заклад, який має договір із НСЗУ за пакетом "ведення вагітності в амбулаторних умовах". Направлення до гінеколога для спостереження вагітності не обов'язкове", - додала вона.

Як впливає контрацепція на жіноче здоров'я

  • 2022-02-20 12:18:25
  • перегляди: 0

Перш за все, контрацептиви покликані знизити ризик незапланованої вагітності. Тобто, кожна жінка повинна усвідомлювати, що жоден вид контрацептивів не гарантує 100% безпеку. Навіть з внутрішньоматковими спіралями трапляються вагітності! Але, перш за все. обираючи контрацептив зі своїм лікарем, варто враховувати усі його переваги і недоліки. Саме тому сьогодні ми вирішили розвіяти кілька міфів про ці засоби.

Незапланована вагітність вважається вагітністю з високим ризиком, оскільки вона пов'язана з несприятливими наслідками як для матері, так і для дитини. У таких випадках жінки частіше страждають від депресії, намагаються покінчити життя самогубством, стикаються з нестабільністю сімейних стосунків та насильством, у них вищий ризик невиношування та народження дітей з низькою вагою.

Робота, опублікована в The Lancet у 2012 році, показала, що завдяки запобіганню небажаної вагітності материнська смертність у країнах, що розвиваються, знизилася на 40% за 20 років. Одна з причин таких результатів – зменшення кількості вагітностей у жінок, яким складно виносити дитину за станом здоров'я. Крім того, у багатьох країнах небажана вагітність часто призводить до кримінальних абортів. Подальше полегшення доступу до контрацепції має допомогти знизити цей показник ще на 30%.

Незапланована вагітність збільшує ризик народження дітей із низькою вагою, що є фактором ризику поганого здоров'я. Підраховано, що така вагітність – причина мільйонів смертей дітей віком до 4 років у всьому світі щорічно.

Міф 1. Протизаплідні таблетки призводять до ракових захворювань
Насправді, навпаки. Гормональні контрацептиви, якщо жінка приймає їх протягом довгого часу, якраз зменшують ризик розвитку раку матки та яєчників.

Міф 2. Протизаплідні таблетки знижують шанси завагітніти
Дослідження показали, що протизаплідні таблетки жодним чином не впливають на фертильність – здатність жінки давати здорове потомство. Якою була фертильність до початку прийому комбінованих оральних контрацептивів (КОК), такою залишається і після. Таблетки ані покращують шанси завагітніти, ані погіршують їх.

Міф 3. Після прийому таблеток треба довго чекати, щоб завагітніти
Іще одне оманливе твердження, яке не має жодного підґрунтя. Жінка закінчує свій курс (упаковку) контрацептивів і одразу може вагітніти. Проте, є правило, яке обов’язково треба взяти до уваги. В деяких гормональних комбінованих оральних контрацептивах є фолієва кислота, а в деяких її немає. Якщо ваші таблетки її містять, тоді, покинувши їх пити, ви повинні і надалі вживати саму лише фолієву кислоту і планувати свою вагітність. Якщо в КОК її не було, а ви плануєте завагітніти, тоді за 3 місяці до кінця прийому таблеток варто почати пити фолієву кислоту. Продовжуйте це робити перед очікуваною вагітністю і впродовж усієї вагітності.

Міф 4. Небезпечно користуватися внутрішньоматковою спіраллю – вона викликає запалення
Є два типи внутрішньоматкових контрацептивів – ті, які містять метал і ті, що містять гормон. У першому випадку йдеться про такі метали, як мідь, срібло чи золото. У другому – про гормон левоноргестрел в різних дозах. Це правда, що зі спіраллю, особливо з тією, що містить метал, інфекція може швидше потрапити в матку. Але спіралі не призводять до запальних захворювань, якщо ви знаєте і виконуєте правила безпеки. Вибирати спіраль варто жінці, у якої один постійний статевий партнер. Якщо партнерів більше, жінка розуміє, що є ризик зараження інфекцією, тоді спіраллю не обійтися. Потрібно додатково використовувати презерватив.

Ученые нашли способ определять депрессию по анализу крови

  • 2022-02-20 12:15:28
  • перегляди: 0

Ученые из Медицинской школы университета Индианы в США обнаружили 23 биомаркера, которые могут определять наличие у пациента депрессии или биполярного расстройства.

Об этом пишет Сторинка.

Врачи провели научный эксперимент, в котором поучаствовали 300 человек. Добровольцев распределили по трем группам. По биологическим образцам и анамнезу волонтеров из первой группы специалисты проверяли возможные биомаркеры. Участникам второй группы медики пытались поставить диагноз только по анализам крови.

Оставшиеся 44 добровольца – пациенты, обратившиеся за медицинской помощью с симптомами депрессии или мании. Каждый из них встречался с врачом около шести раз, а перерыв между сессиями составлял от трех до шести месяцев.

Состояние добровольцев из третьей группы оценивали по общепринятым критериям, при этом у них забирали кровь на анализ. В результате исследования ученые нашли 23 гена, экспрессии которых свидетельствуют о наличии аффективного расстройства.

Читайте также Какие болезни можно определить по состоянию волос

При этом точность диагностики депрессии и биполярного расстройства у женщин была на 10-20% выше, чем у мужчин. Предполагается, что это связано с биологическими особенностями. Исследователи надеются, что с помощью их метода улучшится механизм диагностики аффективных расстройств, а также подбор эффективной терапии для каждого пациента.

Чим масаж обличчя кращий за ін’єкції

  • 2022-02-20 12:15:26
  • перегляди: 0
Масаж обличчя стає все популярнішою практикою: його роблять як у cалоні у спеціаліста, так і вдома. Який би варіант ви не вибрали, знайте: регулярний

Як точно визначити ризики діабету: результати 16-річних досліджень

  • 2022-02-20 12:06:27
  • перегляди: 0

Основними чинниками ризику цукрового діабету другого типу вважають малорухливий спосіб життя та незбалансоване харчування.

Враховуючи, що захворюваність на діабет безперервно зростає, вчені прагнули знайти найбільш ранні біомаркери, що вказують на потенційні ризики хвороби.

Увага Вакцинація від грипу: чому це важливо під час пандемії COVID-19

Тож вони виявили, що склад мікробіоти кишківника може бути біомаркером цукрового діабету другого типу.

Багаторічне спостереження за здоровими людьми визначило конкретні типи бактерій, пов'язаних із підвищеними ризиками хвороби. Масштабну роботу провела міжнародна група дослідників.

Дослідження тривало 16 років

  • Команда спостерігала більш ніж за 5 тисячами здорових добровольців протягом майже 16 років.
  • За цей час зареєстрували 432 випадки цукрового діабету другого типу.
За складом мікробіоти кишківника вченим вдалося визначити конкретні типи бактерій, асоційованих із ризиками. До них належали Clostridium citroniae, C. Bolteae, Tyzzerella nexilis та Ruminococcus gnavus.

Важливість роботиОцінку мікробіоти кишківника можна використовувати для прогнозування ризиків метаболічних захворювань (низку біомаркерів також раніше асоційовували з жировою хворобою печінки) та цукрового діабету.

Зверніть увагу Створили молекулу, що може стати новим препаратом від діабету: обнадійливі результати

Також і для виявлення нових терапевтичних мішеней. Крім того, результати підтверджують зв'язок харчування та діабету, який модулюється, ймовірно, бактеріями кишківника.

Довідка. Сьогодні на цукровий діабет другого типу хворіють понад 400 мільйонів дорослих і дітей, тому рання діагностика, що дозволяє уповільнити прогресування хвороби, особливо необхідна.