Суми - сторінка 2

“Про близькість Росії нічого не нагадує”: Як живе прикордонне село на Сумщині з російським «відділенням»? (відео)

  • 2022-02-20 15:33:29
  • перегляди: 0

Невеличке село, яке має два «відділення»: українське і російське. У Росії теж є село з такою назвою. І раніше діти з української території ходили в російську школу, а росіяни – скуповуватись у місцеві магазини. А об’єднувала їх залізнична станція.

– Раніше за добу через нашу станцію проходило 26 поїздів, – згадує Микола Слинько. – Лише у Білопілля чи Ворожбу можна було виїхати сім разів за день.

Із 2014 року рух цією колією зупинено. Вокзал закритий, рейки заметені снігом. Виїхати з села можна лише у п’ятницю рейсовим автобусом, або в робочі дні – шкільним, який возить дітей у Павлівську школу.

Вздовж дороги до Павлівки йде Державний кордон.
Про близькість Росії нічого не нагадує, хіба що єдина радіостанція ФМ, яку тут «ловить» приймач у машині. «Радіо Росії», каже з динаміка чоловічий голос і починає розповідати новини. З однієї з них дізналися, що в Україні відбувається «парад абсурду», бо Росія ніяк не може напасти на Україну. І все це вигадали самі ж українці та їхні американські господарі. А російські танки ще не знаходяться в Києві, бо в Росії не читають американських газет. Це так типу жартували політологи в ефірі російського радіо, яке чують на українській території. І продовжували, що українська політика – не самостійна, й американці зараз думають, які провокації здійснити на кордоні, аби спровокувати Росію. Далі йшов звичний набір пропагандистських висловлювань про американських військових, про загрозу безпеці Росії з боку України…

bilopillia.city
«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

Сумчани виграли чемпіонат області з хокею

  • 2022-02-20 15:12:47
  • перегляди: 0

У Сумах завершився чемпіонат Сумської області з хокею
На майданчику стадіону «Авангард» у Сумах відбулись вирішальні матчі чемпіонату Сумської області з хокею.
«Бронзу» у підсумку здобули хокеїсти «Конотопу», «срібло» - «Шостки», чемпіоном стали хокеїсти хокейного клубу «Суми».

Матч за третє місце
ХК «Дружба» 2:3 ХК «Дружба»

Фінал
ХК «Шостка» 2:2 (ОТ 0:1) ХК «Суми»

На Сумщині поліцейські відкрили вогонь по «Мерседесу», який намагався наїхати на патрульного

  • 2022-02-20 15:12:46
  • перегляди: 0

На Сумщині у місті Шостка, де нещодавно стоматолог під пломбою пацієнтки виявив кліща, 19 лютого ввечері правоохоронець здійснив постріл у автомобіль правопорушника, який намагався здійснити наїзд на одного з них. Про це повідомляє Національна поліція в Сумській області.

«Під час патрулювання міста співробітники групи реагування патрульної поліції побачили автомобіль Mercedes, який порушив Правила дорожнього руху. Поліцейські ввімкнули проблискові маячки та через гучномовець наказали водію зупинитися. Проте той не підкорився законним вимогам правоохоронців, натомість добавив швидкості, намагаючись від них втекти. Переслідування автомобіля правопорушника тривало кілька кілометрів, поки транспортний засіб не заблокували. Під час наближення поліцейських до транспортного засобу, водій намагався здійснити наїзд на одного з них. В результаті чого, правоохоронець застосував вогнепальну зброю, здійснивши постріл у автомобіль», — повідомили правоохоронці.

За кермом іномарки виявився 50-річний житель Шостки з ознаками алкогольного сп’яніння. Від проходження огляду на стан сп’яніння він категорично відмовився,

проте запропонував поліцейським по 500 гривень неправомірної вигоди за непритягнення його до відповідальності.

«На місце була викликана слідчо-оперативна група поліції, яка задокументувала цей факт та відкрила стосовно шосткинця кримінальні провадження за двома статями Кримінального кодексу України: ст. 345 „Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу“ та ст. 369 „Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі“», — повідомили в поліції.

Крім того, на вказаного чоловіка було складено два адміністративні матеріали: за ст. 130 «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції», ст. 122 — 2 «Невиконання водіями вимог про зупинку» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як писали «ФАКТИ», нещодавно у Харкові працівник Державного бюро розслідувань (ДБР) на власному автомобілі не зупинився на вимогу патрульної поліції. Після переслідування правоохоронці таки зупинили автомобіль. Його водій мав ознаки алкогольного сп'яніння.

Чемпіонат міста серед дитячо-юнацьких команд. Результати матчів 20 лютого

  • 2022-02-20 15:12:45
  • перегляди: 0

У неділю, 20 лютого, у спортивному комплексі Сумського державного університету відбулися заключні матчі першого етапу чемпіонату міста Суми з футзалу серед дитячо-юнацьких команд, які, з тих чи інших причин, не були зіграні за розкладом.

«Явір» — ДФК «Динамо» (Білопілля) 6:1 (4:0)

Голи: Горенко (5), Горохов (10, 12, 31), Близнюк (10), Вакар (24) — Стеценко (35)

«КЗ ДЮСШ Степанівської СР» — ДФК «Динамо» (Білопілля) 1:2 (1:0)

Голи: Дудін (18) — Андрійчук (25), Ковінько (30)

«ДЮСШ Охтирка» — «Явір» 0:4 (0:2)

Голи: Вакар (8, 27), Близнюк (18), Коротенко (31)

Попередження: Шитіков (23) («ДЮСШ Охтирка»)

Після цього усі дванадцять команд, відповідно до місць у підсумковій турнірній таблиці, було розділено на три ліги.

Вища ліга

ФК «Тростянець»

«Барса-2012»

«Явір»

КДЮСШ «Суми»

Перша ліга

ДФК «Динамо» (Білопілля)

«Барса-2013»

ДФА «Ніка»

ФК «Велика Рибиця»

Друга ліга

«ДЮСШ Охтирка»

«ДЮСШ ім.Масалітіна»

«КЗ ДЮСШ Степанівської СР»

Сьогодні вже відбулася перша гра фінального етапу чемпіонату у Другій лізі. У ній «ДЮСШ Охтирка» здолала команду КЗ ДЮСШ Степанівської СР».

«ДЮСШ Охтирка» — «КЗ ДЮСШ Степанівської СР» 7:0 (4:0)

Голи: Шитіков (4, 13, 30), Михайленко (7, 32), Донець (8, 40)The post Чемпіонат міста серед дитячо-юнацьких команд. Результати матчів 20 лютого first appeared on Асоціація футзалу Сумщини.

Роменчани вибороли 23 медалі на чемпіонаті з карате

  • 2022-02-20 14:33:37
  • перегляди: 0

Вчора у Житомирі відбувся Відкритий чемпіонат міста з кіокушинкай карате.

Роменські спортсмени вибороли 11 перших, 6 других, 6 третіх, 1 четверте місця.
romny24.info
«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

На Сумщині відреставрують будинок відомого земляка

  • 2022-02-20 14:30:43
  • перегляди: 0

На Ямпільщині не полишають спроб зберегти унікальну пам’ятку історії – будинок Миколи Миколайовича Неплюєва у селі Воздвиженському.

У минулому році була розроблена документація щодо консервації споруди, а зараз архітектори працюють над проектом реставрації будинку.

Будинок був збудований у 1884 році місцевими майстрами. М. Неплюєв так описував його: “Небольшой, одноэтажный, серый под зеленой железной крышей, с красивыми белыми в русском стиле наличниками окон, дом этот только узкой стороной своей обращен к большому пруду”.
У цьому будинку пролунали перші романси українського композитора Павла Сениці, прочитані перші твори історика Павла Федоренка. Тут бували відомі діячі української культури: хормейстер Яків Калішевський, педагог Ольга Максимович, російські письменники Микола Вагнер та Михайло Меншиков, прима-балерина Большого театру Катерина Гельцер, видатний французький славіст П’єр Паскаль, історик церкви Михайло Тареєв, діяч євангельського руху Іван Проханов, видатний лікар Іван Сікорський – батько знаменитого авіаконструктора.
Нині будинок перебуває в аварійному стані. За часів радянської влади тут знаходились семирічна школа, дитсадок, а потім ще і пошивний цех. Кожна установа перебудовувала приміщення під свої потреби: вирізали нові вікна, робили нові стіни, прибудови, тричі змінювали місце входу, перекроювали дах…
Зі старих світлин, описів у літературі, спогадів сучасників складали ми картину первинного обрису цього будинку. Все ставало на свої місця. І ось, поки що віртуально, будинок представ у своїй скромній і чарівній красі.
Довідково: Микола Миколайович Неплюєв (1851, Ямпіль (Сумська область) — 1908) — богослов, громадський діяч, педагог і мислитель. Він був суспільним діячем європейського масштабу, членом англо-російської літературної спілки, Міжнародної Молитовної спілки, головним організатором проведення Конгресу єдиного людства (Париж 1900).
yampil.info
«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

У Глухові люди рятувалися від пожежі, вистрибуючи у вікно. Терміново потрібна допомога

  • 2022-02-20 13:54:36
  • перегляди: 0

18 лютого о 6-й годині ранку зайнявся будинок глухівчан, які проживають по вулиці Сєрова, 1. Внаслідок пожежі від будинку залишилися лише обгорілі руїни.
Дім спалахнув, наче сірник. Люди рятувалися, вистрибуючи з вікон у піжамах. Часу на те, щоб врятувати бодай яке майно, не було.
Без даху над головою посеред зими залишилася сім’я. Дивом уціліла господарська споруда, де господарі тримають дві корови-годувальниці та порося. Втім, свиню після пожежі довелося продати через тяжке матеріальне становище.

Вогняна стихія знищила всі речі, згоріли документи. Разом із сином вони змушені тулитися в однокімнатній квартирі вагітної дочки.
Причина спалаху ще з’ясовується. Постраждалі Оксана і Руслан сподіваються придбати невеликий будинок, що поруч з їх згорілим домом. Але на це треба чимало грошей. Тим паче треба придбати усі речі першої необхідності.

Небайдужа глухівчанка Ніна Пустовойтова звертається до всіх жителів Шосткинського району з проханням підтримати земляків у складний період. За два дні Ніні Петрівні вдалося зібрати для сім’ї 14 тисяч грн– світ не без добрих людей.
Номер картки для надання посильної допомоги: ПриватБанк 4731 2196 1825 4332 на ім’я Пітутіна Олена Русланівна.
За додатковою інформацією звертатись за номером: 099 27 44 517.
Глухів.Info.
«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

«АМК РЕМ-БУД»: Минулої доби для попередження ожеледиці обробили більше півтисячі кілометрів доріг Сумщини

  • 2022-02-20 13:48:42
  • перегляди: 0

Усі автошляхи, за утримання яких відповідає компанія, знаходяться у належному стані і відповідають нормам дорожньої безпеки.

Для забезпечення проїзду в умовах погіршення погоди, упродовж 19-20 лютого, на дорогах Сумщини працювала спецтехніка. Усе – через температуру повітря, яка переходила через «0», та могла сприяти утворенню слизькості на дорожньому полотні.

Щоб цього не сталося, техніка «АМК РЕМ-БУД» обробила пісочно-соляною сумішшю більше 510 км дорожнього покриття. На ліквідацію слизькості використали понад 100 тонн протиожеледних матеріалів. Зокрема, роботу провели у Краснопіллі та Великій Писарівці, а також на Глухівщині й Липоводолинщині (О190905, О190906, О190904, С190918, С190915, О190902, О190908).

Бригади підприємства продовжують працювати у режимі чергування без виїзду на ввірені ДП «Дороги Сумщини» автошляхи, а також слідкувати за погодою та ситуацією на дорожніх артеріях.

Команда «АМК РЕМ-БУД» дбає, щоб автошляхи Сумської області були безпечними та проїзними за будь-якої погоди.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

Сумчанки здобули медалі на чемпіонаті Європи зі стрільби з лука

  • 2022-02-20 13:42:24
  • перегляди: 0

Чотири "золоті" та дві "бронзові" нагороди здобули українські лучники на чемпіонаті Європи зі стрільби з лука у приміщенні. Дві з них вибороли сумчанки. Турнір відбувся у місті Ласко, Словенія. 19 лютого відбулись завершальні стрільби чемпіонату.

У командному заліку Україна посіла перше місце серед 30 країн-учасниць. Дві медалі найвищого ґатунку здобули на чемпіонаті сумчанки. У фіналі юніорок "золото" здобула українська команда, до якої входила сумчанка Дар'я Коваль.

Серед жінок українки також посіли перше місце. У складі команди "золоту" медаль здобула сумчанка Поліна Родіонова.

У кроці від медалі - на четвертому місці - зупинилася чоловіче тріо з сумчанами Владиславом Лісняком та Артемом Овчінніковим у складі.

Що відомо Про те, що с умчани візьмуть участь у чемпіонаті Європи зі стрільби з лука, стало відомо наприкінці січня. Спортсмени розповідали Суспільному, як саме готуються до чемпіонату. Читайте нас у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

У Сумах з 21 лютого запрацюють дві додаткові камери відеофіксації дотримання правил дорожнього руху

  • 2022-02-20 13:18:39
  • перегляди: 0

З 21 лютого в Сумах запрацюють дві додаткові камери відеофіксації дотримання правил дорожнього руху. Про це повідомили у телеграмі патрульної поліції Сумської області.

Прилади контролю "Каскад" будуть встановлені за адресами: вул. Героїв Крут, 1/3, напрямок спрямування приладу вул. Івана Сірка; вул. Кондратьєва, 129, напрямок спрямування приладу вул. Прокоф’єва. Читайте також: Що треба знати про систему відеофіксації порушень ПДРТакож з 21 лютого додаткові прилади фіксації порушень на дорогах запрацюють в Києві, Вінниці, Мукачеві та Івано-Франківській і Закарпатській областях. Загалом в Україні автоматично фіксуватимуть правопорушення 270 приладів, що розташовані у 25 містах та 16 областях.

Що відомо Раніше прилади контролю "Каскад" були встановлені в Сумах на вулиці Харківській, неподалік перехрестя з вулицею Лінійною, де трапилося 4 аварій з потерпілими, на вулиці В. Чорновола на перехресті з вулицею Засумською, де трапилося 6 аварій з потерпілими, а також на вулиці Героїв Крут, де на перехресті з М. Лушпи трапилося 14 ДТП з потерпілими. За перші 10 днів роботи, у жовтні 2021 року, камери зафіксували 2160 випадків перевищення швидкості. Читайте нас у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

У Сумах поліцейські вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 13:15:34
  • перегляди: 0

Керівництво поліції Сумщини, представники обласної та міської влади, духовенство, військові та громадськість взяли участь у пам’ятних урочистостях присвячених вшануванню учасників Революції Гідності.

Щороку 20 лютого в Україні відзначають День вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Сьогодні очільник Сумської поліції Сергій Чиж склав шану та поклав квіти до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні. На центральному міському кладовищі разом із присутніми згадали всіх загиблих під час Революції Гідності у 2013 - 2014 роках.

Учасники пам’ятних заходів вшанували хвилиною мовчання всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу нашої країни.

Сумська область: рятувальники допомогли транспортувати жінку похилого віку до карети «швидкої» (ВІДЕО)

  • 2022-02-20 13:15:33
  • перегляди: 0

19 лютого о 10:32 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про необхідність надання допомоги по вул. Соборна у м. Ромни. На місце події було направлено відділення чергового караулу 19-ї державної пожежно-рятувальної частини.

По прибуттю було встановлено, що в квартирі на п’ятому поверсі, багатоповерхового житлового будинку знаходиться жінка похилого віку, яку працівники швидкої самостійно не можуть доставити до медичного автомобіля. За допомогою спеціальних ношів, під наглядом медиків, рятувальники транспортували людину до карети швидкої, після чого її було госпіталізовано до медичного закладу.

Всього до надання допомоги було залучено 4 чоловіки особового складу та 1 одиниця спеціальної техніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

ГУ ДСНС України у Сумській області

У Сумах вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 13:06:35
  • перегляди: 0

Керівництво Сумської облдержадміністрації, обласної ради, Сумської міської ради та представники громадськості поклали квіти до могили Олексія Братушки та пам’ятного знаку воїнам АТО/ООС та взяли участь у мітингу-реквіємі біля пам’ятника Героям Небесної Сотні.

За словами першого заступника голови облдержадміністрації Тараса САВЧЕНКА, сьогодні по всій території України вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників під час Революції Гідності 2013–2014 років.

Саме на 20 лютого припадає пік розстрілів Героїв Небесної Сотні у центрі Києва. Цього дня у середмісті столиці загинуло та отримало смертельні поранення 48 осіб.

«Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Серед цих героїв був і наш земляк – Олексій Братушка. І я хочу доземно вклонитися зараз його батькам і принести співчуття. Адже це невимовна втрата не тільки для вас, а й для всієї Сумщини», − наголосив Тарас Савченко.

Перший заступник голови облдержадміністрації підкреслив, що Олексій Братушка, як і інші Герої Небесної Сотні є уособленням людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. А Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за такі одвічні цінності, як гідність і свобода і за демократичний європейський вибір. Вона вкотре підтвердила, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави.

Сумские лучницы - лучшие на континенте

  • 2022-02-20 12:54:37
  • перегляди: 0

В Словении (г. Лашка) завершился чемпионат Европы по стрельбе из лука среди взрослых и юниоров в помещении. Посоревноваться за медали сюда приехали 300 лучников из 30 стран. В индивидуальном разряде представителям нашего города отличиться не удалось. На девятом месте завершили соревнования Дарья Коваль, Полина Родионова и Артем Овчинников, на 17 месте - Владислав Лесняк.

Не повезло и мужской сборной Украины, за которую выступали Артем Овчинников и Владислав Лесняк, - в бронзовом финале против команды Италии они уступили соперникам - 4:5 (28:29 ) и заняли четвертое место.

Зато девушки возвращаются домой с золотыми медалями в командных первенствах! Женская сборная (в состав которой входила сумчанка Полина Родионова) в финале победила турчанок (6:0) и завоевала золото, а Дарья Коваль и ее подруги по юниорской команде в финале победили итальянок (6:0) и также завоевали звание лучших на континенте.

В итоге наша сборная завоевала 4 золотых медали, 2 бронзы, 3 четвертых места, установила два рекорда Украины и завоевала 1 общекомандное место среди 30 стран Европы!

Валерій Ісмаілов: Ми маємо пам’ятати подвиг Героїв Небесної Сотні і робити все для розвитку і захисту нашої держави

  • 2022-02-20 12:54:35
  • перегляди: 0

Сьогодні Сумщина разом з усією Україною вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Багато людей – керівники області та міста, депутати місцевих рад та народні обранці, військові, правоохоронці, молодь, громадськість, духовенство прийшли на Алею Героїв центрального кладовища та до Меморіалу Героям Небесної Сотні, аби вшанувати тих, хто загинув за майбутнє України, за демократичну державу, за європейський вибір.

«Сьогодні в країні непроста ситуація, але такі уроки показують, що це випробування для нас, аби ми з честю могли називатися нацією вільних, сильних, незалежних громадян. Які знають, що таке втрати, але й знають, що таке перемоги. Ми дякуємо тим тисячам людей, які зробили вибір на користь свободи, та впевнено дивимося вперед. У ці дні єднання ми всі разом. Разом перед тяжкими випробуваннями. Але ми знаємо і віримо в те, що ми переможемо». З такими словами від імені голови обласної ради, депутатського корпусу звернувся до присутніх заступник голови обласної ради Валерій Ісмаілов під час мітингу-реквієму.

Він акцентував, що цей день вже вісім років є незагойною раною від втрати 107 кращих синів і доньок – Героїв Небесної Сотні.

Серед яких і сумчанин Олексій Братушка. Він став першим з наших земляків, хто пішов за небокрай у нинішні лихі часи. Потім, на жаль, були ще втрати: понад 150 загиблих на війні на Сході – такий невтішний підсумок героїчної боротьби за волю і незалежність для Сумщини.

«Ми маємо пам’ятати подвиг Героїв Небесної Сотні і робити все для розвитку і захисту нашої держави. І сьогодні ми схиляємо голови у скорботі перед їхньою світлою пам’яттю, бо перед ними ми завжди в неоплатному боргу», - зазначив Валерій Ісмаілов.

Усі цього дня говорили про те, що Герої Небесної Сотні стали символом Революції Гідності. Пролита ними кров зобов’язує кожного з нас усвідомлювати відповідальність за долю країни, усіх громадян, які хочуть миру, спокою і злагоди на рідній землі.

Присутні вшанували хвилиною мовчання всіх полеглих, поклали квіти до могили Героя України Олексія Братушки, пам’ятного знаку загиблим учасникам АТО/ООС та Героїв Небесної Сотні. Представники церкви відслужили молебень за загиблими.

Також читайте: {loadposition fj_related_inside}

У центрі Ямполя закрили кіоск, який 20 років забезпечував людей хлібом

  • 2022-02-20 12:42:34
  • перегляди: 0

Торгівельна точка знаходилась у центрі селища і пропрацювала більше 20 років.
У кіоску продавали хліб та хлібобулочні вироби виробництва Шосткинського, Глухівського хлібокомбінатів та Ямпільської пекарні.
Тепер в Ямполі залишився лише один спеціалізований хлібний кіоск, але хлібобулочні вроби можна придбати і в продуктових магазинах.

yampil.info
«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

У Сумах запрацюють ще два прилади фіксації правопорушень: де саме?

  • 2022-02-20 12:21:42
  • перегляди: 0

Патрульна поліція Сумської області
“Ще 24 комплекси автоматичної фото- та відеофіксації порушень ПДР запрацюють на дорогах України.

З 21 лютого на автомобільних дорогах міст Києва, Сум, Вінниці, Мукачева та Івано-Франківської і Закарпатської областей запрацюють додаткові прилади фіксації правопорушень, які контролюватимуть дотримання вимог ПДР в автоматичному режимі.
Розташування приладів:
м. Суми (2 прилади контролю “КАСКАД”)

вул. Героїв Крут, 1/3, напрямок спрямування приладу вул. Івана Сірка;
вул. Кондратьєва, 129, напрямок спрямування приладу вул. Прокоф’єва.
З понеділка автоматично фіксуватимуть правопорушення 270 приладів, що розташовані у 25 містах та 16 областях.
З картою розміщення можна ознайомитися на сайті МВС https://cutt.ly/tTLVxH2

Керуйте відповідально!”, – йдеться у повідомленні.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»