Суми - сторінка 6

У Сумах вшанують загиблих Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-19 12:15:45
  • перегляди: 0

До Дня пам’яті героїв Небесної Сотні в обласному центрі відбудеться декілька заходів-реквіємів.

20 лютого усі, хто має бажання, можуть долучитися до вшанування пам’яті першого Героя Небесної сотні Сумщини Олексія Братушки. Покладання квітів до його могили на Алеї слави на Центральному кладовищі (вул. 20 років Перемоги) відбудеться о 120 ранку.

Далі процесія перейде до пам’ятного знаку воїнам АТО/ООС у сквері Героїв Небесної Сотні, де відбудеться мітинг-реквієм за загиблими героями.

О 15:00 Агенція промоції «Суми» (вул. Соборна, 27) запрошує на сеанс «Історичного кіноклубу», де усі охочі зможуть переглянути документальну стрічку режисера Євгена Афінеєвського, зняту за сприяння платформи Netflix, «Зима у вогні: Боротьба України за свободу».

А ввечері Сумська обласна філармонія (вул. Петропавлівська, 63) на честь загиблих воїнів о 18:00 дасть благодійний концерт.

Герої не вмирають!

Віталій Калініченко: «Будемо всі разом вболівати за сходженням сумських альпіністів на Еверест»

  • 2022-02-19 12:06:28
  • перегляди: 0

16 лютого оголосили про старт першої в історії експедиції Сумської області на Еверест. Підкорювати найвищу вершину світу вирушать двоє досвідчених альпіністів-сумчан: керівник групи заслужений майстер спорту з альпінізму, «Сніговий барс» Володимир Рошко та вихованець клубу «Абалаковець» Олександр Сумцов.
Коли Володимир Рошко повернувся із підкорення «восьмитисячника» – гори Манаслу, з’явилася ідея про сходження на Еверест. Перепоною до втілення мрії залишалося фінансування. Вирішити це питання вдалося завдяки депутату Сумської обласної ради, директору з розвитку групи компаній «Псьол» Віталію Калініченку, який виступив спонсором експедиції Сумщини.

«Хочу підтримати наших спортсменів конкретними справами, допомогти здійснити їхні мрії, аби альпіністи Сумщини вперше в історії зійшли на найвищу точку планети! Переконаний, що наша експедиція на Еверест матиме дуже важливе значення для покращення іміджу Сумської області, представлятиме її з позитивної сторони. Ця подія приверне увагу всієї України, за нею спостерігатимуть і на Сході, і на Заході. Це дасть змогу людям переключитися з напруги останнього часу на мирний лад,

повірити у спільну справу.
Разом із тим, це великий поштовх для розвитку спорту та туризму на Сумщині. Для групи компаній «Псьол», яка інвестує в інфраструктурні та туристичні об’єкти, дуже важливо бути причетними до такої справи. Ми й раніше підтримували реалізацію різних спортивних проектів, тому не могли залишитися осторонь історичного підкорення Евересту.
Звичайно, я буду вболівати за наших альпіністів, стежити за процесом сходження в соцмережах, аби у них все вдалося якнайкраще. Переконаний, що разом зі мною “тримати кулаки” за наших хлопців будуть ще мільйони українців», – зазначив Віталій Калініченко
«Сходження на Еверест стане одним із перших кроків до розвитку альпінізму на Сумщині, популяризацією цього виду спорту. Хочемо, щоб завдяки цій події про нашу область заговорили не тільки в усіх куточках України, а й в усьому світі» – прокоментував голова Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький.
Як розповіли спортсмени, їх експедиція триватиме майже два місяці. 7 квітня збираються летіти в Непал і 1 червня повернутися додому. Саме сходження на Еверест планується у період з 10 по 30 травня. На Евересті альпіністи піднімуть Прапор України та прапор Сумської області. За ходом цієї експедиції можна буде слідкувати онлайн, тож можна буде побачити весь шлях підкорення вершини.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

У Сумах відбувся марш єдності

  • 2022-02-19 11:21:40
  • перегляди: 0

Сьогодні, 19 лютого, у Сумах відбувся марш єдності. Близько 200 учасників пройшли від пам’ятника Шевченку до площі Незалежності. Охорону порядку забезпечували працівники поліції.
Акцією організатори закликали сумчан об’єднатися задля оборони міста від можливого вторгнення російських військ.
Закінчився мітинг спільним виконанням гімну України.

suspilne.media
«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

У Сумах на Харківській – комунальна аварія

  • 2022-02-19 11:12:37
  • перегляди: 0

Сьогодні, 19 лютого, о 9:30 для проведення аварійно-ремонтних робіт тимчасово припинено водопостачання за адресами вул. Харківська 1,1/1,3,5.7,9,23,23/1,25.

Після завершення робіт водопостачання буде відновлено, повідомляє КП “Міськводоканал”.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

Липоводолинців попереджають про масове відключення світла

  • 2022-02-19 11:10:08
  • перегляди: 0

За повідомленням Липоводолинської дільниці філії «Роменський РЕМ», у зв’язку з проведенням ремонтних робіт, буде здійснено відключення електричної енергії 20 лютого з 09:00 до 15:00 год.

«Липова Долина.ІНФО - https://ldolyna.info»

В Сумах отключили воду на Харьковской

  • 2022-02-19 11:06:42
  • перегляди: 0

Сегодня, 19 февраля, из-за порыва водопровода диаметром 200 мм по улице Харьковская, 7 с 9:30 прекращена подача воды по адресам: ул. Харьковская 1, 1/1, 3, 5, 7, 9, 23, 23/1, 25.

Ремонтные работы производятся. После их завершения водоснабжение будет восстановлено, сообщает КП «Горводоканал».

На Лебединщині поліцейські запобігли вирубці дерев у природно-заповідному фонді

  • 2022-02-19 10:45:34
  • перегляди: 0

Вчора працівники поліції Лебедина виявили 35-річного місцевого мешканця, який здійснював незаконну порубку дерев на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Куданівські болота».

Поліцейські припинили незаконну діяльність зловмисника, але той вже встиг спиляти чотири дерева породи осика. Деревину та бензопилу з місця події було вилучено. Наразі встановлюється сума збитків, які завдав своїми діями правопорушник.

За даним фактом у поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу».

Санкція статті передбачає покарання у виді штрафу від 25 500 до 34 000 гривень або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Досудове розслідування триває.

Какую социальную помощь и сколько получают жители Сумской громады?

  • 2022-02-19 10:33:40
  • перегляди: 0

С каждым годом количество семей, которым выплачивается социальная помощь, увеличивается, меняется алгоритм ее расчета и размер.

О том, какие именно изменения произошли за последнее время, рассказывает начальник управления предоставления государственной социальной помощи Сумского горсовета Ирина Лагиренко:

- Первый вид помощи, за назначением которой чаще всего обращаются семьи, - это помощь в связи с беременностью и родами. Мы выплачиваем ее женщинам, которые не застрахованы в системе общеобязательного государственного социального страхования. Это безработные, те, кто состоит на учете в центре занятости, студентки, которые учатся на разных формах обучения в заведениях как высшего, так и среднего звена, а также уволенные с работы в связи с ликвидацией предприятия. Размер помощи отличается. Для безработных размер больничного составляет около 2,5 тыс. грн, те, кто состоит на учете в центре занятости, получают около 7,5 тыс. грн и т.д. За этим видом помощи в департамент в прошлом году обратились 844 беременные женщины, а в этом году - уже 74. В связи с тем, что в ноябре прошлого года были введены электронные больничные,

теперь подавать больничные в бумажной форме уже не нужно. Но пока эта система дорабатывается, мы пользуемся как бумажной, так и электронной формой подачи больничных.

Следующий вид госпомощи - при рождении ребенка. За ней обращаются абсолютно все родители, независимо от того, работают они или нет, учатся и т.д. Выплачивается она до достижения малышом трех лет. С июля 2014 г. помощь на первого и каждого следующего ребенка составляет 41280 грн. Из нее разовая выплата - 10320 грн,

остальное выплачивается в течение 36 месяцев по 860 грн ежемесячно. Эта помощь в дальнейшем не учитывается ни при определении права на субсидии, ни в других видах госпомощи, в которых учитывается доход. Все чаще документы на оформление пособия при рождении ребенка подают в электронной форме, в прошлом году так сделали 297 человек, а в этом - 54. Подача онлайн-заявления через сайт Минсоцполитики или портал «Дія» не только помогает сэкономить время, но и уменьшает риск подхватить заболевание во время карантинных мер. К слову, и те дети, которые родились за границей, но родители которых зарегистрированы на территории Украины,

также имеют право на получение этого вида помощи. Всего за помощью при рождении ребенка в 2021 г. обратилось 2088 родителей.

- Сколько семей получают пакет малыша?

- В прошлом году мы выдали 860 таких пакетов. Но в июле прошлого года правительство предоставило выбор: можно получить либо пакет, либо денежную компенсацию. Так что почти вдвое больше семей предпочли получить именно ее. Денежный эквивалент перечисляется на карту банка со специальным режимом использования. Рассчитаться этой картой можно только за конкретную группу товаров в безналичной форме и в магазинах, являющихся участниками проекта «Монетизация единовременной натуральной помощи». Стоимость пакета малыша - не менее трех прожиточных минимумов для ребенка до 6 лет (с 1 января 2022 г. это 6 300 грн). Если кто-то по каким-то причинам не получил эту помощь, то денежную компенсацию можно получить в течение 12 месяцев, а пакет - 30 дней со дня рождения ребенка.

- А программа «Муниципальная няня» работает?

- Да, уже три года. Но 16 декабря прошлого года сократили перечень получателей, и эта помощь предоставляется теперь более адресно.

Сейчас не имеет значения, работает мама во время декретного отпуска или нет (напомню: до этого основным условием получения помощи была работа обоих родителей). Теперь право получать помощь имеют только семьи, которые воспитывают больных детей, которым не установлена инвалидность, детей с инвалидностью или если кто-то из родителей имеет инвалидность I-II группы.

Но поскольку нововведениями внесены изменения только в условия получения этой компенсации и не уточнены основания для ее прекращения, то ее получают все, кто успел оформить документы до середины декабря. На сегодня размер помощи составляет 2100 грн, если ребенок болен или имеет инвалидность - 4200 грн. Всего эту компенсацию получают 418 семей.

- Каков размер помощи многодетным семьям, имеющим маленьких детей?

- С 1 апреля 2019 г. помощь в поддержку детей, которые воспитываются в многодетных семьях, выплачивается на третьего и следующего ребенка до шести лет в размере 1700 грн. На учете у нас состоит 803 многодетных семьи, которые получают помощь на 941 ребенка.

- В ВШ поступает масса вопросов в связи с уменьшением размера субсидий...

- В департамент также пришло много обращений после того, как на счета получателей субсидий в январе поступила меньшая компенсация. Дело в том, что раньше (для красной зоны) мы назначали субсидии с учетом увеличенных на 50% социальных нормативов на услуги холодного водоснабжения, водоотведения, электроэнергии и газоснабжения для плит. В связи с тем, что в январе Сумская ОТГ не находилась в красной зоне, субсидия назначалась без учета увеличенных нормативов. В результате средний размер субсидии по каждому домохозяйству уменьшился на 200 грн, а 300 семей вообще ее не получили. К слову, перерасчет в связи с увеличением тарифов на распределение газа, водоснабжение и водоотведение, вывоз мусора мы выполнили.

В завершение хочу напомнить, что прием посетителей работники департамента ведут преимущественно в дистанционном режиме или в общественных приемных, а также в помещении городского единого информационно-расчетного центра, Центре участников боевых действий и на удаленном рабочем месте на ул. Ахтырской, и по графику - в старостинских округах.

Ника Слободская

Скільки жителів Сумщини вакцинувалися двома дозами?

  • 2022-02-19 10:30:39
  • перегляди: 0

За даними РНБО, за минулу добу першу дозу вакцини на Сумщині отримали 397 людей, другу дозу – 737 людей, вакцинувалися бустерною дозою 726 людей.

Загалом вакцинувалися першою дозою в Сумській області 449 693 людини, двома дозами – 433 821, бустерною — 20 320.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 15 667 268 людей, повідомляє МОЗ.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

У Сумах відбувається марш єдності. ВІДЕО

  • 2022-02-19 10:21:40
  • перегляди: 0

Марш єдності розпочався в центральній частині Сум. Раніше на нього запрошували сумчан громадські організації. Суспільне веде пряму трансляцію.

Марш пройде від пам'ятника Т.Шевченку до площі Незалежності.

На місці проведення маршу - дуже багато поліції, повідомляє кореспондентка Суспільного.

У Сумах на вулиці Харківській вночі легковик збив жінку, яка померла на місці

  • 2022-02-19 10:09:46
  • перегляди: 0

Близько 2 години ночі 19 лютого в центрі Сум, на вулиці Харківській, легковий автомобіль збив жінку, яка померла на місці. Про це повідомили в поліції Сумської області.

За кермом автомобіля, як з'ясували в поліції, був 32-річний водій автомобіля Hyundai-Sonata. Наразі поліцейські встановлюють особу загиблої жінки, а також всі обставини та свідків даної аварії.

Кримінальне провадження відкрили за статтею 286 Кримінального кодексу України "Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами".

Доповнюється

У Сумах вночі на смерть збили жінку

  • 2022-02-19 09:54:34
  • перегляди: 0

Сьогодні близько 02:20 години до Сумського районного управління поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду на вулиці Харківській у обласному центрі.
Як попередньо встановили поліцейські, 32-річний водій автомобіля «Hyundai-Sonata», рухаючись по вказаній вулиці, здійснив наїзд на жінку, яка від отриманих травм померла на місці події до прибуття бригади швидкої медичної допомоги.
Наразі поліцейські встановлюють особу загиблої, а також всі обставини та свідків даної автопригоди.
За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 286 Кримінального кодексу України «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами».

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

Стало відомо, скільки жителів Синівської громади захворіли на коронавірус

  • 2022-02-19 09:54:33
  • перегляди: 0

За даними Сумської обласної державної адміністрації, минулої доби коронавірус підтвердився у 2 жителів Синівської громади.
Нагадаємо, з початку пандемії у громаді захворіло – 398 чол., одужало – 352 чол., померло – 4 чол.
Одужало за минулу добу – 43 чоловіки.

«Липова Долина.ІНФО - https://ldolyna.info»

Ювенальними поліцейськими Охтирщини проведено профілактичні заходи з дітьми

  • 2022-02-19 09:51:59
  • перегляди: 0

Старшим інспектором з ювенальної превенції Охтирського районного відділу поліції з метою попередження негативних явищ в дитячому середовищі та популяризації професії правоохоронців проведено профілактичні заходи з учнями загальноосвітніх закладів м. Охтирка.

Ювенальним інспектором було відвідано учнів загальноосвітніх шкіл м. Охтирка № 4 та № 2, де було проведено конкурс малюнків «Поліцейський моїми очима» та правову вікторину «Права та обов’язки дітей».

Основною метою зустрічі поліцейських з дітьми було підвищення рівня правового виховання дітей, підняття іміджу працівників поліції в очах підростаючого покоління, попередження вчинення неповнолітніми правопорушень адміністративного чи кримінального характеру, проявів булінгу чи суїцидальної поведінки.

Діти охоче спілкувалися з ювенальним поліцейським, презентували свої малюнки та виконували умови вікторини. Учасників, які показали найкращі результати було заохочено грамотами за активну участь у проведених заходах.

Відділ комунікації поліції Сумської області