Світовий банк і МВФ також переїхали до Львова,- Financial Times

Про це інформує Financial Times, пише Dailylviv.com

Багато людей в Україні, які пережили вісім років війни на сході Донбасу, з недовірою відреагували на зростання напруженості цього тижня, коли деякі рейси були скасовані, а десяток країн закликали своїх громадян негайно покинути Україну. Уряд у Києві закликав до спокою та стверджував, що переїзд посольств до Львова був панікерським.У п’ятницю США попередили, що ситуація різко загострюється: на кордонах України перебуває до 190 000 російських військових, що перевищує 100 000 минулого місяця.Львів готується до будь-якого штурму. «За останні роки ми розслабилися . . . Але напруженість останніх місяців нас протверезіла», – сказав в інтерв’ю мерії Андрій Садовий, міський голова Львова.Чиновники запаслися медикаментами та кров’ю, нанесли на карту місця, такі як пішохідні підземні переходи, які можна було б використовувати як бомбосховища, розробили плани підтримки водопостачання в разі відключення електроенергії та продумали, як регіон міг прийняти наплив біженців.Енергійна відповідь міста на загрозу може бути зумовлена ​​його унікальною ідентичністю в Україні.

Регіон, анексований Радянським Союзом у 1945 році, майже повністю україномовний, рідкість у країні, де поширена російська мова. Він також відомий як оплот патріотизму та націоналізму.У міському єзуїтському костелі подружжя середнього віку молилося перед великим меморіалом воїнам зі Львова, загиблим у війні з підтримуваними Росією сепаратистами на сході. Фотографії загиблих вивішені на транспарантах біля святині, покритої осколками та шматками пошкодженого бомбою військового комплекту.«Львів завжди був осередком дисидентів», – каже Василь Кметь, директор бібліотеки Львівського університету імені Івана Франка. Він охарактеризував місто як таке, що має давню традицію повстання, відточену проти багатьох сил, які керували ним протягом століть.Коли радянський блок почав руйнуватися, Львів очолив зняття пам’ятників Володимиру Леніну. Кметь пам’ятає, що допомагав виносити гіпсовий бюст лідера комуністів із його шкільного класу. Для багатьох у Львові будь-яке зазіхання Росії є небажаним нагадуванням про його радянсье минуле.

Під час протестів на Майдані 2014 року, під час яких було скинуто колишнього президента України, підтримуваного Москвою, львів’яни були «дуже активними, найактивнішими», – сказав Кметь. Велика частина протестувальників, убитих у цих демонстраціях, була із Західної України та Львова. Багато людей також загинули в ході сепаратистської війни.Оскільки почуття національної ідентичності України посилюється перед обличчям загроз, багато хто у Львові відчуває, що їхнє місто знову відіграє важливу роль.




Comments

    No results found.