Львів - сторінка 3

Посольство Нідерландів переносить діяльність до Львова

  • 2022-02-20 15:00:31
  • перегляди: 0

Нідерланди вирішили перенести діяльність свого посольства у Києві до Львова.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє NOS з посиланням на інформацію МЗС країни.

У міністерстві пояснили, що таке рішення було ухвалено сьогодні з міркувань безпеки. Частина співробітників уже переїхала до Львова, коли тиждень тому там було створено центр підтримки.

Водночас у міністерстві поки не коментують, скільки співробітників посольства Нідерландів все ще перебувають у Києві. У МЗС Нідерландів кажуть, що дуже стурбовані ситуацією в Україні.

Інші західні країни, зокрема Британія та США, вже перемістили своїх дипломатів до Львова.

Напередодні в офісі НАТО також оголосили, що всі співробітники покинуть Київ і продовжать роботу у Львові та Брюсселі.

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди

У житловому будинку в центрі Львова обвалилася сходова клітка

  • 2022-02-20 14:48:29
  • перегляди: 0

У Львові на вул. Ставропігійській у житловому будинку обвалилася сходова клітка. Попередньо під час обвалу постраждалих чи загиблих немає.

Як повідомили в ГУ ДСНС Львівщини, обвал стався у неділю, 20 лютого, близко 13:20, у житловому будинку га вул. Старвопігійська, 5. Між другим та третім поверхом обвалилася сходова клітка.

Через обвал у квартираз будинку заблоковані мешканці. Наразі рятувальники розбирають конструкції сходової клітки, аби розблокувати вихід із будинку.

Попередньо під час обвалу постраждалих чи загиблих немає.

У кам’яниці на площі Ринок обвалилась сходова клітка

  • 2022-02-20 14:42:30
  • перегляди: 0

У неділю, 20 лютого, на вулиці Ставропігійській, 5, що у центрі Львова, обвалилась сходова клітка. Він заблокував сходову клітку. Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні ДСНС Львівщини. За попередніми даними, інцидент трапився у неділю, 20 лютого, близько 13:45, у житловому будинку стався обвал сходової клітки з 3-го на 2-ий поверх. Постраждалих на місці події немає

Заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірини Маруняк повідомила: «Станом на зараз є мешканці у двох квартирах. Фахівці ДСНС працюють на місці, щоб уможливити вихід з помешкання для цих людей. Крім того, ми збираємо інформацію, у кого з мешканців будинку є потреба відселення, якщо вони не мають можливості піти до родичів чи до друзів. В разі потреби, ми їм це забезпечимо».

До кінця дня рятувальники будуть розбирати уламки у будинку. Також найближчим часом проектанти вирішать, як відновлювати сходову клітку.

Наразі, всі обставини обвалу встановлюються.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Фото: ЛМР

В аеропорт "Львів" прибув літак із Канади з військовою допомогою, - ФОТО

  • 2022-02-20 14:21:26
  • перегляди: 0

До Львова доставили 15 тон військової допомоги із летальною зброєю для Збройних Сил України.
20 лютого ввечері до Міжнародного аеропорту "Львів" імені Данила Галицького прибув черговий військовий борт із Канади, який доставив 15 тон військової допомоги із летальною зброєю для Збройних Сил України. Про це повідомив на фейсбук-сторінці керівник Академії сухопутних військ Павло Ткачук.
Вантаж доставили в рамках технічної угоди між Міністерством оборони України та Департаментом національної оборони і Збройних Сил Канади.
"У цей непростий для України час допомога наших канадських друзів, як і всіх інших країн-партнерів, відчутна як ніколи. За це ми їм щиро вдячні", - зазначив Павло Ткачук.

Читайте також: День Героїв Небесної Сотні у Львові: добірка подій 19 та 20 лютого
Фото на головній: опублікував Павло Ткачук, фейсбук

Силова акція: педіатр у Львові протягнув зубами швидку з двадцятьма дітьми у салоні

  • 2022-02-20 14:21:25
  • перегляди: 0

У Львові рекордсмен книги Гіннеса, педіатр Олег Скавіш, силовою акцією привертав увагу до проблеми вакцинації проти поліомієліту. Цей вірус паралізує і навіть вбиває, а ліків від недуги немає. Передається хвороба як грип чи коронавірус – при розмові, кашлі або чханні. Можна заразитися, користуючись спільними іграшками, через забруднену воду чи їжу. Єдиний порятунок – це щеплення. Проте, лікарі кажуть, вакцинацією батьки нехтують.

«Ми пропагуймо здоровий спосіб життя, а вакцинація – це здоров’я. Все ясно і зрозуміло», - каже рекордсмен книги Гіннеса, педіатр Олег Скавіш, який виступає за щеплення.

Скільки зараз малюків хворіє в Україні, і чому медики б’ють на сполох? Подробиці – дивись у сюжеті проєкту «Спецкор» просто зараз:

Дивись також:

Помер, але до лікаря прийшов: як фахівці отримують гроші за фейкові прийоми?

Перша медаль України на Олімпіаді-2022: українець виграв «срібло» в лижній акробатиці

Таємничі смерті прикордонників з Буковини: родичі не вірять у самогубство

Більше новин дивись у проєкті «Спецкор» з понеділка по п’ятницю, о 18:15, на телеканалі 2+2!

Автор сюжету: Наталка Волосацька

На Львівщині відреставрували історичний палац

  • 2022-02-20 13:36:39
  • перегляди: 0

В селищі Розділ, що на Львівщині, занедбана історична будівля нині приймає відвідувачів. Жителька Львова Ганна Гаврилів викупила будівлю та перетворила її на громадський простір, пише видання Про Львів.

Селищна рада вирішила, що варто продати палац на аукціоні — так він потрапив до перших, других власників, а згодом — до Ганни.

«Тепер там влаштовуватимуть освітні, оздоровчо-медичні, спортивні, дитячо-розважальні заходи, створять коворкінг для професійних консультацій. Відкриють стоматологічний кабінет, кабінет УЗД, салон краси, кав’ярню тощо», — ідеться у повідомленні.

Історія про Ганну Гаврилів облетіла мережу. Жінка побачила оголошення та без вагань придбала історичну будівлю австрійського періоду. Відреставрувала її та створила для охочих громадський простір.

Раніше Zemliak.comписав, що у селі Підгірці, що на Львівщині, три родини викупили старовинний палац Яблоновських-Бруницьких, щоб відремонтувати будівлю та відновити територію.

Читайте також:

На Франківщині Михайло Дідишин створив музей Довбуша

На Вінниччині оновили старовинну церкву за 290 тис грн

На Чернігівщині занепадає храм Івана Мазепи

У Львові в будинку обвалився дах. Відео

  • 2022-02-20 13:27:27
  • перегляди: 0

Про це повідомили в одному з львівських телеграм-каналів.

Зазначається, що дах будівлі обвалився, що спричнило завал сходової клітки. Наразі люди заблоковані в квартирах.

https://dilo.net.ua/wp-content/uploads/2022/02/IMG_8634.mp4

Львівські прикордонники показали, як стріляє зброя від союзників на Яворівському полігоні

  • 2022-02-20 13:24:38
  • перегляди: 0

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки на Львівщині пройшли навчальні стрільби військовослужбовців Держприкордонслужби.

«Військовослужбовці прикордонної комендатури швидкого реагування Львівського загону вдосконалили свої навички у стрільбі з групової та стрілецької зброї, серед якої є зброя, яка нещодавно надійшла у підрозділи ДПСУ. Поставлені завдання бійці виконали та показали високий рівень підготовки», — йдеться у повідомленні Держприкордонслужби.

https://www.facebook.com/100069013156215/videos/pcb.259163116394125/476760664154230

Навчання на Яворівському полігоні не припиняються. Військові та прикордонники продовжуватимуть випробовувати нову зброю від союзників.

https://www.facebook.com/zahidnuy.kordon/posts/259163116394125

Читайте також:

Людина і зброя. Український військовослужбовець з протитанковим ракетним комплексом NLAW на навчаннях — стоп-кадр

Увечері, 19 лютого, до Міжнародного аеропорту Львів прибув Boeing C-17 Globemaster III Королівських Канадських Повітряних Сил Він привіз снайперській та автоматичні гвитнтівки, пістолети та прибори нічного бачення. У Міноборони зазначили, що це не останній літак з військовою допомогою, який прибув до Львова, найближчим часом очікують нових рейсів.

Підполковник-кіборг, командир 103-ї окремої бригади територіальної оборони Львівської області Валерій Курко розповів про готовність сил тероборони до захисту регіону

На Львівщині внаслідок пожежі згорів гараж та автомобіль, - ФОТО

  • 2022-02-20 13:21:44
  • перегляди: 0

На Львівщині в Золочеві виникла пожежа у гаражі.
19 лютого о 10:20 рятувальникам повідомили про пожежу на Львівщині у Золочеві. Вона виникла на вулиці Бродівській у цегляному гаражі, критому шифером. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС у Львівській області.
На момент прибуття вогнеборців до місця виклику будівля була повністю охоплена вогнем. Вдалося ліквідувати пожежу о 10:41 та о 10:55 ліквідувати у складі двох ланок газодимозахисної служби.
Вогнем знищено автомобіль ВАЗ-21091, дерев'яне перекриття, дах, автомобільний інструмент. До ліквідації пожежі залучалось 8 чоловік особового складу та 2 одиниці спецтехніки.
Внаслідок займання ніхто не постраждав. Причину виникнення займання встановлюють правоохоронці.

Читайте також: У Львові чоловік створив у квартирі нарколабораторію, - ФОТО
Фото на головній: пресслужби ДСНС у Львівській області

Прикордонники на Львівщині випробували нову зброю (відео)

  • 2022-02-20 12:36:32
  • перегляди: 0

Про це інформує Держприкордонслужба, пише Dailylviv.com.

"Військовослужбовці прикордонної комендатури швидкого реагування Львівського загону вдосконалили свої навички у стрільбі з групової та стрілецької зброї, серед якої і зброя, яка нещодавно надійшла у підрозділи ДПСУ.

Поставлені завдання бійці виконали та показали високий рівень підготовки",- йдеться в повідомленні.

Відтепер музеї Львівщини приймають цифрові документи в “Дії”

  • 2022-02-20 12:24:32
  • перегляди: 0

Вже сьогодні скористатися цифровими документами можна у шести музеях та двох заповідниках Львівщини. Така опція дозволить запитувачам подавати запити до музеїв та отримувати інформацію і документи в електронному вигляді. Як передає Amazing Ukraine, про це повідомляє Galinfo. Читай також: В Україні зняли фільм про життя Василя Стефаника – ВІДЕО Відтак, цифрові документи, через шерінг «Дія.QR», приймають у Львівському історичному музеї, Львівському музеї історії релігії, Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка, Історико-етнографічному музеї «Бойківщина», Історико-краєзнавчому музеї у м. Винники, Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського у Львові, Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі», Державному історико-культурному заповіднику «Тустань». «Дія.QR — це індивідуальний QR-код, через який організації можуть отримувати цифрові копії документів одразу на електронну пошту. Його достатньо роздрукувати та розмістити в точках взаємодії з користувачем. Цей функціонал створено для малого, середнього бізнесу, державних установ та органів місцевого самоврядування,

які не мають можливості інтегрувати свою інформаційну систему з Дією», – сказав начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської облдержадміністрації Максим Столярчук. «Україна стала першою державою, де цифрові паспорти мають таку ж юридичну силу, як їхні паперові чи пластикові аналоги. Сьогодні Львівська обласна державна адміністрація активно працює у напрямку популяризації інтеграції з Дією усіх сфер суспільного життя та бізнесу, де присутній процес ідентифікації особи», – сказав заступник голови облдержадміністрації Іван Собко. Як відвідувачам скористатися «Дія.QR»? Відскануйте QR-код, щоб поділитися цифровою копією.

Підтвердити запит на передачу своїх даних у застосунку.

Дія автоматично сформує чернетку листа з копіями цифрових документів із вашою адресою. Вам просто потрібно натиснути «Надіслати». Замовник послуги також отримує доступ до документів: Картка платника податків (РНОКПП)

Паспорт громадянина України

Заявку на послугу Використання інтеграції з Дією для організацій через «Дія.QR» або одразу в інформаційну систему через АРІ – це: оптимізація процесу надання послуг;

шеринг копій цифрових документів;

підтвердження особи за декілька секунд;

швидкий пошук документів у базі даних;

економія коштів на папір, принтер, зберігання та утилізацію паперових копій. Вперше у світі: Україна прирівняла цифрові паспорти до паперових

Кожен українець віком від 60 років отримає від держави смартфон

Актори театру презентували аудіоальбом за віршами Василя Стуса

Меморіал “Бабин Яр” оприлюднив близько сотні сканкопій архівних документів

У Мінкульті розповіли про підсумки роботи у 2021 році

На Львівщині згорів гараж з автомобілем всередині

  • 2022-02-20 12:00:18
  • перегляди: 0

Як інформує ДСНС Львівщини, вчора, 19 лютого, о 10:20 до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення про пожежу в Золочеві по вулиці Бродівській. Займання сталась в цегляному гаражі, критому шифером.

Коли рятувальники прибули до місця виклику, будівлю вже повністю охопив вогонь.

О 10:41 пожежу локалізували, а о 10:55 ліквідували. Вогонь знищив автомобіль ВАЗ-21091, дерев’яне перекриття на площі 45 квадратних метрів, дах на площі 50 квадратних метрів та автомобільний інструмент на площі 20 квадратних метрів.

Причину виникнення пожежі встановлюють правоохоронні органи.

Львів отримає нові кредити на розвиток електротранспорту від Європейського інвестиційного банку: на що можуть витратити кошти

  • 2022-02-20 11:51:26
  • перегляди: 0

Ця угода передбачає виділення містам України кредиту в 200 мільйонів євро на розвиток екологічного транспорту. Учасником проєкту «Міський громадський транспорт в Україні ІІ» буде і Львів. ІА «Вголос» розповідає своїм читачам про те, що планується зробити в рамках проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ».

Що мало б з'явитись у Львові Share to facebook Share to twitter Share to telegram Share to viber

Європейський інвестиційний банк є партнером України у фінансуванні проєктів в галузі транспорту та інфраструктури із 2007 року. 11 листопада 2016 року Міністр інфраструктури України Володимир Омелян та Віце-президент Європейського інвестиційного банку Вазід Гудак у присутності Прем’єр-міністра України та членів Уряду України підписали фінансову угоду про надання банком 200 мільйонів євро кредиту в рамках проєкту «Міський громадський транспорт в Україні». В рамках цього проєкту 13 комунальних підприємств із 10 міст України мали отримати кредитні кошти на закупівлю нового громадського транспорту, а також реалізацію підпроєктів в галузі транспортної інфраструктури міського транспорту

У Львові бенефеціарами проєкту мали стати ЛКП «Львівелектротранс», Львівське комунальне АТП № 1 та ЛКП «Львівавтодор». Ці підприємства мали, відповідно, придбати 10 нових низькопідлогових трамваїв та 100 нових низькопідлогових автобусів, а також реалізувати інфраструктурні проєкти – реконструкцію вулиць Д. Вітовського та Т. Шевченка із трамвайним рухом.

Наразі ЛКП «Львівелектротранс» вже успішно завершило тендерні процедури із закупівлі 10 нових трамвайних вагонів. Підприємства, що входять до складу ПрАТ «Концерн «Електрон», які перемогли у тендері, уже розпочали постачання нових трамваїв – постачано вже три із десяти придбаних трамваїв, вони вже вийшли на лінію. В рамках проєкту «Міський громадський транспорт в .Україні» ЛКП «Львівелектротрнас» також планує реалізувати підпроєкт «Капітальний ремонт трамвайних вагонів з модернізацією (переобладнанням) для забезпечення перевезення пасажирів з обмеженою мобільністю» вартістю в 3 мільйони євро.

25 лютого 2021 року депутати Львівської міськради своєюухвалою № 89 надали місцеву гарантію для отримання кредиту по цьому підпроєкту.

Щодо надання місцевої гарантії за кредитом для ЛКП «Львівелектротранс» на модернізацію трамвайних вагонів, є погодження Антимонопольного комітету від 18 лютого 2021 року, проте тендерні процедури із реалізації цього підпроєкту наразі не почалися.

Ситуація із закупівлею автобусів гірша – зараз Львівське комунальне АТП № 1 знаходиться на етапіповторного тендера із закупівлі 100 нових дизельних автобусів довжиною 12 метрів. Попередній тендер, який затягнувся майже на рік, було скасовано – на ньому ледь не переміг дилер білоруського МАЗу, адже в тендерній документації не було прописано допустимі преференції для вітчизняного виробника.

Найгірша ситуація із інфраструктурними підпроєктами, які мало реалізувати ЛКП «Львівавтодор». У лютому 2020 року Львівська міська рада прийняла ухвалу, відповідно до якої замість реконструкції вул. Вітовського та Шевченка ЛКП «Львівавтодор» за кредитні кошти ЄІБ реалізовуватиме підпроєкти із будівництва нового автопарку для ЛК АТП № 1 на вул. Вернадського та реконструкції інфраструктури міського електротранспорту. Наразі ЛКП «Львівавтодор» не оголошувало міжнародні тендери на реалізацію цих підпроєктів,

хоча іще 3 червня 2021 року отримав від Антимонопольного комітету України погодження державної допомоги у формі місцевої гарантії по кредиту Європейського інвестиційного банку.

Оскільки кінцевий термін реалізації проєкту «Міський громадський транспорт в Україні» це 14 травня 2023 року, то у ЛКП «Львівавтодор» залишається трохи більше року на проведення тендерних процедур. Якщо підприємство не вкладеться у ці терміни, то Львів втратить можливість скористатися дешевими і довгими кредитами від ЄІБ, адже термін погашення кредитів – до 22 років із пільговим періодом до 5 років.

Після старту проєкту «Міський громадський транспорт в Україні» виявилося, що іще низка міст виявили бажання оновити свій громадський транспорт чи його інфраструктуру за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку. Отож, Міністерство інфраструктури і банк домовилися про нову кредитну лінію – запуск проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ». Його особливістю стало те, що кошти банк виділяє лише на закупівлю екологічного транспорту та розвиток його інфраструктури. Заявки на участь у проєкті «Міський громадський транспорт України ІІ» Міністерство інфраструктури приймало до 1 листопада 2019 року.

Надійшли заявки від 18 міст України.

9 грудня 2020 року Україна і Європейський інвестиційний банк уклали 3 кредитні угоди на загальну суму в 640 млн. євро. Ці кредитні кошти мали бути спрямовані на закупівлю громадського транспорту та інфраструктурні проєкти. Крім фінансової угоди щодо проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ» на суму 200 млн. євро, були підписані угоди про надання кредитів на суму 340 і 100 млн. євро. Ці кошти мали бути спрямовані на відновлення і покращення ключової соціальної та транспортної інфраструктури у східному регіоні України (школи, дитячі садочки, лікарні, муніціпальний транспорт та ін.) та на відновлення дорожньої інфраструктури Луганщини. Окрім кредитних коштів заплановано також отримання грантів від Європейського Союзу на суму біля 4,5 млн. євро, які мають бути надані у вигляді технічної допомоги.

В рамках проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ» Європейський інвестиційний банк надає 200 млн. євро кредиту. Ці кошти мають бути використані на закупівлю виключно екологічного громадського транспорту (трамваї, тролейбуси,

електробуси та вагони метрополітену), а також на будівництво чи реконструкцію інфраструктури електротранспорту (трамвайні і тролейбусні лінії, реконструкція тягових підстанцій та ін.). Станом на грудень 2020 року в проєкті «Міський громадський транспорт України ІІ» зголосилося брати участь 18 міст: Сєвєродонецьк, Вінниця, Ужгород, Черкаси, Кременчук, Біла Церква, Мелітополь, Кам’янське, Хмельницький, Тернопіль, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Запоріжжя, Львів, Полтава, Одеса та Чернівці.

В рамках реалізації проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ» 10 українських міст планують закупити 264 тролейбуси, в тому числі – 36 машин із автономним ходом. Це Сєвєродонецьк (4 тролейбуси), Вінниця (40 тролейбусів), Черкаси (45 тролейбусів), Кременчук (10 тролейбусів), Біла Церква (25 тролейбусів), Хмельницький (60 тролейбусів, із них 10 – із автономним ходом), Тернопіль (30 тролейбусів), Луцьк (30 тролейбусів, в тому числі 6 – із автономним ходом), Полтава (20 тролейбусів із автономним ходом) та Чернівці (20 тролейбусів із автономним ходом).

Три міста – Кам’янське,

Кривий Ріг та Дніпро планують придбати за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку трамвайні вагони. Кривий Ріг та Кам’янське планують закупити по 10 трамвайних вагонів.

П’ять міст – Сєвєродонецьк, Вінниця, Мелітополь, Ужгород та Одеса планують за кредитні кошти придбати 65 електробусів та зарядні станції для них. Сєвєродонецьк планує купити 10 електробусів, Вінниця та Мелітополь – по 10 електробусів і 5 зарядних станцій, Ужгород планує закупити 5 електробусів із зарядними станціями, а Одеса – 30 електробусів.

Інфраструктурні проєкти в галузі міського електротранспорту за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку планує реалізувати шість міст, серед них і Львів. У Кременчуку за кредитні кошти планують збудувати нову тролейбусну лінію; у Білій Церкві – провести ремонт і модернізацію тролейбусної лінії та тягових підстанцій; у Дніпрі планується реконструювати трамвайні колії та трамвайне депо; у Запоріжжі кредитні кошти планують скерувати на реконструкцію контактних мереж і трамвайних колій. Львів планує витратити кредитні кошти на реконструкцію трамвайних колій.

У Львові на додачу до реконструкції трамвайних колій, кредитні кошти в рамках проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ» планують скерувати на капітальний ремонт трамвайних вагонів.

Візуалізація варіанту модернізації трамвая «Tatra KT4» у трьохсекційний трамвайний вагон із 70% низької підлоги. Фото – прес-служба Львівської міської ради

Загальна вартість проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ» удвічі перевищує розмір кредиту Європейського інвестиційного банку і становить 404,5 млн. євро. Відповідно очікується співфінансування підпроєктів за кошти місцевих бюджетів, власні кошти підприємств та кредитні кошти Європейського банку реконструкції і розвитку. ЄБРР заявив про підтримку проєкту своїм листом від 29 липня 2020 року. Відповідальним виконавцем по проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ» визначено Міністерство інфраструктури України.

Як і у рамках проєкту «Міський громадський транспорт в Україні», Європейський інвестиційний банк надає «довгі» кредити із терміном погашення до 22 років і пільговим періодом в 5 років під достатньо низькі відсотки.

Коментуючи ратифікацію Фінансової угоди між Україною і Європейським інвестиційним банком (Проєкт «Міський громадський транспорт України ІІ») заступник Міністра фінансів України, експерт в галузі транспорту Олександр Кава зазначив, що підписання перших контрактів на постачання нового електротранспорту в рамках проєкту можна очікувати вже цього року.

Жодних деталей про заплановані проєкти наразі немаєЯкщо на момент старту проєкту «Міський громадський транспорт в Україні» у листопаді 2016 року Міністерство інфраструктури України оприлюднило повний перелік бенефеціарів проєкту, а також орієнтовну вартість підпроєктів, які планувалося реалізувати за кошти кредитів Європейського інвестиційного банку і Європейського банку реконструкції і розвитку, то зараз перелік бенефеціарів і вартість підпроєктів не оприлюднюються.

Наразі на офіційному рівні Львівської міськради не опубліковано жодної інформації про ті підпроєкти, які місто планує реалізувати в рамках проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ», в тому числі – про їх вартість. Хоча навіть із повідомлення прес-служби Міністерства фінансів України зрозуміло,

що отримувачами кредитів будуть ЛКП «Львівелектротрнас» та ЛКП «Львівавтодор».

Відповідно до рішення виконкому ЛМР № 815 від 22 вересня 2021 року «Про затвердження Плану дій з реалізації Плану сталої міської мобільності Львова до 2024 року» йдеться про капітальний ремонт і модернізацію із встановленням низькопідлогової вставки 40 старих трамвайних вагонів «Tatra KT4SU». Міська рада вже погодила місцеву гарантію, щодо надання ЛКП «Львівелектротранс» 3 млн. євро кредиту на модернізацію старих трамвайних вагонів. Цієї суми має вистачити на модернізацію як мінімум 6 старих трамвайних вагонів, адже у червні 2020 року ексдиректор ЛКП «Львівелектротранс» Андрій Свищо заявляв, що вартість модернізації одного трамвайного вагона «Tatra KT4» становитиме біля 450 тисяч євро.

У згаданому рішенні виконкому ЛМР, щоправда, йдеться, про те, що проєкт реалізовуватиметься за фінансової підтримки ЄБРР, хоча ухвала ЛМР про надання гарантії та погодження місцевої гарантії від Антомонопольного комітету України говорять про те, що проєкт реалізовуватиметься саме за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку.

У рішенні виконкому йдеться, що у другій черзі проєкту заплановано модернізацію 18 – 20 трамвайних вагонів. Відповідно розмір потенційного кредиту від ЄІБ для ЛКП «Львівелектротрнас» становить біля 9 – 10 млн. євро.

Щодо інфраструктурних підпроєктів із реконструкції трамвайних колій, які ЛКП «Львівавтодор» планує реалізувати за кошти кредиту Європейського інвестиційного банку в рамках проєкту «Міський громадський транспорт в Україні», то тут можна робити тільки здогадки.

Наразі рішеннями виконкому ЛМР ЛКП «Львівавтодор» визначено замовниками реконструкції вулиці Вітовського, а також трамвайних колій по вул. Сахарова та Княгині Ольги. Щодо реконструкції вулиці Д. Вітовського, то наразі іще тривають проєктні роботи. Відповідно до додаткової угоди із проєктантом, як встановило ІА «Вголос», ЛКП «Львівавтодор» отримає проєктно-кошторисну документацію для реконструкції вул. Вітовського не раніше кінця 2022 року.

В той же час, проєктно-кошторисна документація на реконструкцію трамвайних колій на вул. Сахарова та вул Княгині Ольги має бути уже готова. 16 березня 2020 року ЛКП «Львівавтодор» опублікував у системі «Прозорро» оголошення про закупівлю № UA-2020-03-16-001862-a «Виконання проектно-вишукувальних робіт по об'єкту «Реконструкція трамвайної лінії на вул.

Княгині Ольги», проведену без використання електронної системи. Договір із кінцевим терміном постачання робіт 31 серпня 2020 року було укладено із приватним підприємством «Інжинірингова компанія «Дорпроєктстандарт». Вартість договору – 495 144 грн.

Зношена трамвайна колія на вулиці Княгині Ольги

Того ж дня було опубліковано оголошення про закупівлю № UA-2020-03-16-001635-a «Виконання проектно-вишукувальних робіт по об'єкту «Реконструкція трамвайної лінії на вул. Академіка Сахарова», яка теж була виконана без використання електронної системи. Договір вартістю 451 170 грн. було укладено із тим же ПП «Інжиніригова компанія «Дорпроектстандарт». Проєктні роботи мали бути виконані до 31 серпня 2020 року.

Із реконструкцією вулиці Д. Вітовського та реконструкцією трамвайних колій на вул. Сахарова та Княгині Ольги безпоспередньо пов’язаний також проєкт відновлення трамвайної колії по вул. Коперника, який обговорюється вже кілька років. Відповідно до рішення виконкому ЛМР № 815 від 22.09.2021 р. проєкт відновлення трамвайних колій на вул. Коперника від вул. Вітовського до вул.

Бандери мав бути виготовлений до 30 серпня 2022 року, а саму колію мали б відновити до 30 грудня 2024 року. Відповідальним визначено Департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури. Проте наразі навіть не оголошено тендер на розробку проєктно-кошторисної документації із відновлення цієї трамвайної лінії.

Наприкінці треба зазначити, що Міністерство інфраструктури України під керівництвом Владислава Криклія та Олександра Кубракова повідомило дуже мало інформації про проєкт «Міський громадський транспорт України ІІ», в той же час як за часів Володимира Омеляна публікувалася розгорнута інформація про підпроєкти, які планувалося реалізувати в містах України в рамках проєкту «Міський громадський транспорт в Україні». Що ж до влади Львова, то видається, що нові кредити на транспорт та інфраструктуру беруть без будь-якого обговорення із громадою та навіть депутатським корпусом. Депутатів, як уже не раз було, поставлять перед фактом – ми домовилися, а ви голосуйте.

Антон Лягушкін

для ІА «Вголос».

ІА "Вголос": НОВИНИ

Сильний вітер на Львівщині знеструмив 73 населені пункти

  • 2022-02-20 11:39:22
  • перегляди: 0

Зокрема повідомляється, що 19 лютого внаслідок погіршення погодних умов (пориви відру до 20 м/с) було знеструмлено 18 ЛЕП 6-10 кВ (13 повністю, 5 частково), внаслідок чого без світла залишилось 73 населені пункти (43 повністю, 30 частково).

Для відновлення електропостачання було залучено 20 бригад ПрАТ “Львівобленерго” у складі 15 одиниць техніки та 43 осіб.

Станом на 07:00 год. 20 лютого без електропостачання залишається 6 населених пунктів (1 повністю, 5 частково). Для відновлення електропостачання залучено 7 бригад ПрАТ “Львівобленерго” у складі 10 одиниць техніки та 30 осіб.