Львів - сторінка 2

Облрада збільшила розмір доплат до пенсій батькам та дружинам Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 18:24:24
  • перегляди: 0

Депутати Львівської обласної ради збільшили розмір доплат до пенсій батькам та дружинам Героїв Небесної Сотні до 4 прожиткових мінімумів. Про це в ефірі «Радіо Перше» розповів голова комісії з питань соціального захисту, прав дітей, людини та учасників бойових дій Микола Іщук.

За словами голови профільної депутатської комісії, щорічно до Дня захисників і захисниць України із обласного бюджету виплачують по 5 тис. грн на допомогу дружинам та батькам загиблих під час Революції Гідності. Крім того, 50% витрат на комунальні послуги їхніх сімей компенсують із державного бюджету.

Окрім того, Микола Іщук сказав про те, що збільшили суму доплат до пенсій дружинам та батькам героїв Небесної Сотні. Відтак, доплата становить 4 прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб. Для дітей передбачили виплати у розмірі 1,5 прожиткового мінімум. До того ж, для родин Героїв передбачена можливість отримувати путівки на оздоровлення, психологічну реабілітацію, одноразову допомогу на перекваліфікацію.

Водночас, з обласного бюджету виділять кошти на співфінансування придбання житла для родини учасника Євромайдану, Героя Небесної Сотні – Романа Сеника.

Він отримав поранення 22 січня 2014 року біля стадіону «Динамо», на вулиці Грушевського, у Києві. Снайпер прострілив йому легеню та завдав важкого поранення в плече Роман Сеник отримав звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» та посмертно нагороджений медаллю «За жертовність і любов до України» посмертно.

До слова, на Львівщині проживають 22 родини Героїв Небесної Сотні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Львівський головпоштамт австрійської доби виставили на аукціон тривалої оренди

  • 2022-02-20 18:06:52
  • перегляди: 0

Інформація про це з’явилась на сайті ProZorro.

Тут є аж чотири лоти приміщень різної площі під номерами 1968, 1969, 1128, 1129, які стосуються приміщень у будівлі на Словацького, 1. Їхня загальна площа складає понад тисячу квадратних метрів. Аукціон проведуть 1 березня 2022 року.

Наразі не відомо, чи залишає Укрпошта приміщення у будівлі для свого відділення.

Окрім цього будинку Укрпошта виставила на аукціон оренди ще близько десятка приміщень своїх будівель у Львівській області.

Фото: Prozorro

Фото: Prozorro

Будинок збудований у 1887−1889 роках, наприкінці будівництва австрійська пошта викупила його у семінарії. Проєкт львівського архітектора Сильвестра Гавришкевича у стилі неоренесансу, який попередньо відкорегував у Відні архітектор Фрідріх Зетц. Нагляд за будівництвом здійснював Йозеф Браунзайс, роботи виконувала архітектурно-будівниче бюро Людвіка Балдвіна-Рамулта й Юліана Цибульського.

Фото: Львівцентр

Під час українсько-польської війни 1918−19 років тут відбувались запеклі бої, внаслідок чого будівлю сильно понищено. 1923 року за проектом Альфреда Захаревича та Євгена Червінського завершено перебудову,

під час якої у центрі внутрішнього подвір'я добудовано флігель, замінено перекриття, переобладнано усі комунікації, фасади набули рис модернізованого класицизму. На аттиках з’явились стилізовані рельєфи, виконані ймовірно Юліушем Белтовським. У 1949−1950 роках проведено чергову реконструкцію, котра переважно торкнулась інтер'єрів. Наступна реконструкція відбулась у 1973−1975 роках за проектом Аполлона Ограновича. Скульптурні композиції інтер'єру розроблені Еммануїлом Миськом, вітражі — художником Ярославом Серветником. 1985 року проведено реставрацію фасаду

Фото: Львівцентр

Будинок вирізняється продуманістю композиції та виразністю форм. Фахівці кажуть, що в архітектурному відношенні — це одна з найдосконаліших адміністративно-громадських будівель міста.

Фото: Львівцентр

Читайте також:

Культурна спадщина: російські окупанти пошкодили у Криму визначну пам’ятку — Денісова

У Львові оголосили учасників інвестиційного конкурсу для облаштування будинку Міських залізничних квиткових кас під сучасну книгарню з мистецьким підтекстом. Міська влада каже про трьох претендентів.

Шведсько-український проєкт запрошує громади Львівщини до співпраці

  • 2022-02-20 18:00:39
  • перегляди: 0

В Україні стартувала нова міжнародна ініціатива з підтримки розвитку місцевих громад під назвою «WOW громади» (Work on wonders – працюй над дивами!). Про це інформує пресслужба ЛМР.

10 українських громад отримають експертну допомогу в розробці стратегій розвитку, понад 200 зможуть взяти участь у резиденціях ідей – інтенсивних практичних тренінгах, а Український католицький університет (УКУ) розробить сертифіковану навчальну програму для представників органів місцевого самоврядування. Ініціативу підтримує уряд Швеції у рамках шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні.

На першому етапі українські громади запрошують взяти участь у конкурсі на розробку ефективних стратегій розвитку. Подаватись на конкурс можуть як ті громади, які вперше розробляють стратегічні документи, так і ті, що потребують їх оновлення або ж розробки галузевих стратегій. Обрані громади отримають підтримку українських та шведських експертів із стратегічного розвитку за інтегрованим підходом. Він поєднує досвід Львова і модель стратегування SymbioCity Шведської асоціації місцевих влад та регіонів SALAR.

До конкурсу запрошують громади до 100 тисяч мешканців. Термін подачі заявок – до 4 березня 2022 року.

Більш детальну інформацію та посилання на заявку можна отримати на сайті організаторів:

https://wow-hromady.in.ua/stratehii/.

Спочатку конкурсна комісія обере 15 громад, які увійдуть у шортліст. Їх запросять до Львова на Форум місцевого самоврядування 31 березня - 1 квітня 2022 року. На фінальному етапі визначать 10 переможців, які зможуть якнайкраще показати свою мотивацію і спроможність не лише написати власну стратегію, але й реалізувати її на практиці. Восени обрані громади отримають нагоду представити свої стратегії і конкретні проєкти на інвестиційному форумі, в якому візьмуть участь міжнародні фінансові інституції та донори.

Довідка

«WOW громади» впроваджується Інститутом міста (Львів) та Українським католицьким університетом за підтримки уряду Швеції в рамках шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні».

Скандал у Львівській опері: артисти балету звинуватили свого керівника у побитті працівниці

  • 2022-02-20 17:51:49
  • перегляди: 0

Директор Львівського національного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької Василь Вовкун не має морального права очолювати цю авторитетну установу. Бо його поведінка, принципи і спосіб життя не відповідають високому рівню академічної установи. Про це заявив колектив балету.

«Людина, яка стала директором театру – Вовкун, дозволяє собі систематично вживати нецензурну лексику. На репетиціях, до людей. Вистави схиляються у порнографію. І ви би побачили цю порнографію на сцені, якби не протидія колективу. Коли балету пропонують роздягнутися на сцені за гроші – усі відмовилися. Але це було початком», – повідомив народний артист України, професор, кандидат мистецтвознавства, заступник голови західного відділення Національної спілки театральних діячів України Олег Петрик на пресконференції у львівському Пресклубі.

Далі народний артист озвучив аргументи, після яких, на думку Олега Петрика, нинішній директор Львівської опери не мав би знову претендувати на крісло керівника.

«Коли директор систематично в стані, який подібний на стан алкогольного сп’

яніння. Коли за кордоном при імпресаріо в п’яному вигляді в автобусі повзає Василь Вовкун. Коли Василь Вовкун дозволяє собі начальницю цеху з пошиття костюмів за те, шо вона сказала свою думку, послати матом. І коли вона зробила йому зауваження, він її вдарив. Вона впала і втратила свідомість, приїжджала швидка. Була подана заява в поліцію, і вона зареєстрована. Я хочу, щоб комісія, яка буде вибирати директора, про це також знала, як про моральний рівень людини», – підсумував Олег Петрик.

Ольга Яремійчук, колишня артистка балету Львівської опери, докладно розповіла про пропозицію директора вийти на сцену топлес.

«Коли відбувалася постановка опери-феєрії «Коли цвіте папороть», яким було наше здивування, коли ми ознайомилися з майбутніми костюмами. Вони були доволі відверті. Є стиль одягу – балетні патрони, які закривають тіло. І тоді тіло глядач може бачити в красивих конфігураціях. Але коли була генеральна репетиція і нас всіх зібрав пан Вовкун, він був в абсолютно нетверезому стані, і він оголосив, що є велике прохання,

щоб ми вийшли на сцену в таких сіточках, а під ними, щоб не було нічого.

Нам пропонували великі гроші, довічні контракти. Ніхто з балету не погодився. Тому що люди, які служать в національному театрі, мають певну освіту, певний культурний рівень. Там глядач має ознайомлюватися з класичним мистецтвом високого рівня. І оголені тіла – це зовсім не про мистецтво. Сьогодні занепад мистецтва, духовності – трагедія національного значення», – наголосила Ольга Яремійчук.

Вона також додала. що за подальшої постановки «Весна священна», яка була через кілька років, також була спроба оголити балет, показати людей топлес.

«Це дуже подібно на сатанинську ініціацію. І цей феодальний театр – це ненормальна ситуація», – наголосила балерина.

Ця ситуація, за словами Ольга Яремійчук, стала приводом для її звільнення.

«Він (директор) тоді заявив, що набере такий театр, і таку трупу, яку захоче. І я одна з тих людей, кому не дали допрацювати до пенсії, а залишалося менше трьох років. Я, працюючи в театрі, маю п’

ять дітей і жодного дня не була в декреті», – обурилася Ольга Яремійчук.

Народний артист Олег Петрик вважає, що підгрунтям для диктатури в будь-якому театрі є, зокрема, чинне законодавство, яке дозволяє поєднувати одній особі дві ролі – директора і художнього керівника.

«Мені замінили трирічний контракт на річний, бо знали, що я можу підняти колектив», – розповів Олег Петрик.

За словами Романа Ковальчука, заслуженого артиста України, соліста Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, пан Вовкун каже: «Я – тут закон».

Як відомо, зараз триває конкурс на посаду генерального директора-художнього керівника Львівської національної опери і Вовкун бере в ньму участь. На своїй сторінці у Facebook він написав про конкурсну боротьбу та натякнув на інтриги інших учасників, але прямо не коментував заяви колективу опери.

«За Законом України це демократичний процес, який передбачає обрання яскравої особистості, креативної індивідуальності, досвідченого успішного мененджера,

словом, – лідера. Іншого, сучасний театр, не потребує. Передвибочий марафон у Львові добігає до свого завершення у Києві 21-22 лютого. Чотири кандидати подали своі заявки, в тому числі і я. Конкурсна Комісія, очевидно, обере найдостойнішого. На жаль, не всі кандидати обрали чесний та добросовісний шлях. Звертаюсь до всіх хто причетний до конкурсної процедури: не піддавайтесь на провокації. Під прикриттям намірів внесення змін до Закону про контрактну систему, ховаються інші цілі. Справді, закон потребує доповнень і змін, але не в такому стилі і формі. Такі дії порочать Львівську оперу і завдають шкоди її авторитету, травмують кожного члена колективу. Сьогодні, коли Держава на порозі війни, – не час для дешевих шоу!», – написаввін сьогодні.

Василь Вовкун

Вовкуун Васииль Володиимирович (нар. 16 червня 1957, Мацошин, Львівська область) – український режисер, сценарист, культуролог. Міністр культури і туризму України у 2007–2010 роках, генеральний директор-художній керівник Львівського національного театру опери та балету. Головний режисер-постановник, асистент режисера, член журі понад 300 культурно-мистецьких подій: мистецьких видовищ, неомістерій, класичних опер, державних, релігійних та професійних свят, народних дійств, вітчизняних та міжнародних конкурсів і фестивалів, молодіжних масових акцій, альтернативних концертів, днів української культури і мистецтва у Німеччині, Франції, Китаї, Словаччині, Польщі, Сербії, Грузії, Азербайджані.

ььь

Лісівники у ДП «Львіський лісгосп» спільно з небайдужими мешканцями прибрали у лісі

  • 2022-02-20 17:43:14
  • перегляди: 0

Цієї суботи лісівники відокремленого виробничого підрозділу «Надлісництво Бібрка» спільно з небайдужими мешканцями, прибрали від непотребу ліс між Давидовом та Бібркою у Старосільському лісництві. Назбирали 5 вантажівок побутових відходів! І це при тому, що ту ж ділянку лісу прибирали восени. Лісівники б‘ють на сполох – вражають обсяги та видовий склад «викинутого» – гори пластику, скла, бляшанки, ганчір’я і, навіть, залишки меблів… Залишене у лісі сміття іноді може «прожити» довше ніж дерева-довгожителі. А прибрати усі стихійні сміттєзвалища люди лісу просто не в силі, оскільки мають ще багато інших завдань та обов’язків, пов’язаних з веденням лісового господарства, лісовідновною діяльністю, охороною лісів від пожеж та інших. Згідно з чинним законодавством за засмічення лісів відходами передбачена відповідальність: відповідно до ст. 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення за “Засмічення лісів відходами” передбачено накладення штрафу на громадян від 425 до 850 грн, на посадових осіб – від 850 грн до 1700 грн. Проте часто порушники залишаються безкарними – дуже рідко можна впіймати порушника на гарячому, бо фізично не під силу промоніторити тисячу гектарів лісових ділянок, що припадають на одного представника лісової охорони.

«Всі ми хочемо жити в чистій оселі, відвідувати чистий ліс, дихати чистим повітрям. А ХТО Ж ТОДІ ЗАБРУДНЮЄ ЛІСИ,ВИПАЛЮЄ СУХУ РОСЛИННІСТЬ НА ПОЛЯХ,ЗАБРУДНЮЄ ПОВІТРЯ ,РІЧКИ,ЯК НЕ МИ УКРАЇНЦІ! КОЖНИЙ З НАС ОБУРЮЄТЬСЯ, КОЛИ БАЧИТЬ ГОРИ СМІТТЯ У ЛІСІ ,НА ПОЛІ,У РІЧЦІ. АЛЕ Ж ЦЕ МИ СМІТИМО, ЗАБРУДНЮЄМО,НЕ БЕРЕЖЕМО ПРИРОДУ» – пише у себе на сторінці у фейсбуці Мирослав Пилипів, один з організаторів екоініціативи, провідний інженер лісового господарства ДП «Львівський лісгосп».

Галина Муравська

Гелікоптер медичної авіації літав у Сокаль

  • 2022-02-20 17:30:36
  • перегляди: 0

Медична авіація приземлялася сьогодні у Сокалі. Тут місцеві лікарі передали пацієнта у руки львіських колег. Про це повідомили на сторінці Сокальської міської ради. “Медична авіація в дії! Коли людське життя потребує негайного порятунку, з неба спускають вони – “янголи” медичної авіації. Сьогодні гелікоптер зі Львова приземлився у Сокалі, на стадіоні “Сокіл”, бригада сокальських медиків оперативно передала пацієнта колегам із медичної авіації і вони миттєвого полетіли до Львова”, – йдеться у повідомленні. Нагадаємо, у пʼятницю, 18 лютого, медичний гелікоптер вилітав одразу на п’ять викликів. Як раніше повідомляла Львівська мануфактура новин, вертоліт спочатку доставив до Львова 44-річного пацієнта з центральної районної лікарні міста Самбір. Медики діагностували у нього компресійний перелом хребта і він потребував невідкладного спеціалізованого обстеження та лікування.

Після госпіталізації хворого, гелікоптер вирушив до Радехова. Там допомоги чекав 39-річний чоловік з гострим інфарктом міокарда. На цьому виклики аеробригади рятівників не завершились – медики вилетіли у Дрогобич до вагітної жінки.

Приземлившись у Львові на Марсовому полі, «літаюча швидка» знову повернулася в Дрогобич. Потребував термінового хірургічного втручання 8-річний хлопчик. А останній виліт був на Бродівщину до жінки, що перебувала у мозковій комі.

Львівські патрульні за добу спіймали 21 п'яного водія

  • 2022-02-20 17:24:41
  • перегляди: 0

Про це повідомили в патрульній поліції Львівської області.

Усі ці керманичі порушили правила дорожнього руху, тому їх в зупинили. Частина з них мали ознаки наркотичного сп'яніння, частина — алкогольного.

Вони отримали протоколи за ст. 130 (Керування транспортним засобом в стані сп'яніння) КУпАП.

За рішенням суду, їм загрожує відповідальність у вигляді штрафу від 17 000 гривень до 51 000 гривень та позбавлення права керування транспортними засобами від 1 до 10 років, а в деяких випадках і конфіскація автомобіля.

На Львівщині вшанували Героїв Небесної Сотні під час акції «Ангели пам’яті»

  • 2022-02-20 17:06:45
  • перегляди: 0

На Меморіалі Героїв Небесної Сотні у Львові відбулася акція «Ангели пам’яті», під час якої представник влади та діти вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОДА.

Зокрема, учасники заходу розвішали власноруч зроблених паперових янголів на стенді з зображеннями Героїв та запалили лампадки. Опісля Почесна Варта Національної академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного урочисто підняла Державний прапор під виконання оркестром академії Державного гімну Україну. Також всі присутні долучилися до поминальної панахиди. Участь у заході взяли заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Ірина Гаврилюк та заступниця директорки Тетяна Плугатор.

«Людина сильна доти, доки знає, заради чого і заради кого вона живе, радіє, і у важкий час – заради кого терпить. Терпіти можливо тоді, коли знаєш, що за певний час буде те, на що очікують ті, заради кого ти терпів. Ангели, за яких ми сьогодні молилися, точно терпіли заради того, щоби нам було краще, щоб ми цінували те, що маємо. Щоби цінності, заради яких вони віддали своє життя, були з нами кожної хвилини. Вічна пам’ять нашим Ангелам!», – сказав Іван Собко.

Акцію «Ангели пам’яті» провели вже п’яте. Організатор – Музей гідності у Львові, керівницею якого є Андріяна Дигдалович, донька учасника Революції Гідності, Героя Небесної Сотні, який загинув під час лютневих протистоянь у Києві у 2014 році Андрія Дигдаловича.

Нагадаємо, 20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні, на Львівщині відбудуться також інші заходи вашнування Героїв.

Вистави Львівської національної опери стають доступними глядачам з цілого світу

  • 2022-02-20 16:48:18
  • перегляди: 0

Три оперні спектаклі, а це – недавні постановки Львівського національного театру опери і балету імені Соломії Крушельницької, – «Лис Микита» Івана Небесного, феєрія «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича та опера «Дон Жуан» Вольфганга Амадея Моцарта, транслюватимуть на сучасній європейській стрімінговій платформі Dramox. Про інформує пресслужба театру із позначкою «Блискавична новина!». «Відтепер користувачі з усього світу мають можливість переглянути онлайн найкращі вистави у постановці театру!», – зазначено у дописі.

Dramox – це онлайн-театр, чеський стрімінговий сервіс, на якому зібрано понад 200 вистав від 130 театрів із 22 країн. Зокрема – Берлінської державної опери, Англійського національного балету, Королівського театру в Мадриді, Версальської королівської опери, Лос-Анджелеської опери.

У театрі також наголошують, що «налагодження результативної співпраці із найкращими європейськими онлайн платформами для гідної презентації якісного українського культурного продукту є одним із досягнень програми розвитку театру генерального директора – художнього керівника Львівської опери Василя Вовкуна «Український прорив».

Варто, вочевидь, нагадати, що вистави у постановці Львівської національної опери вже не вперше транслюються на найпопулярніших світових онлайн платформах. «День» повідомляв, що раніше театр вперше в Україні підписав угоди співпрацю із відомими сервісами OperaVision та MEGOGO. А це означає, що до переглядів українських постановок долучаються тисячі користувачі із Великої Британії, Франції, Кореї, Іспанії, Італії, Польщі, Угорщини та інших країн.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

На Львівщині відбудеться низка заходів до Дня Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 16:39:23
  • перегляди: 0

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні – згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

На Львівщині відбудеться низка заходів починаючи вже з 18 лютого.

18 лютого: 11:00 – акція «Ангели пам’яті» на Меморіалі пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові.

15:00 – розмова «Про Євромайдан і Революцію Гідності» з професором УКУ, істориком Ярославом Грицаком у Центрі Шептицького (Львів, вул.Стрийська, 29 а, кампус УКУ). В межах відкритої лекції відбудеться відкриття тематичної фотовиставки «Ціна майбутнього».

19 лютого

17:00 – відкриття фотовиставки Володимира Кліщевського «Майдан 2014. Люди та події» у міському палаці культури ім. Гната Хоткевича у приміщенні “Веранда Хоткевича”

20 лютого 17.00 – заходи з нагоди вшанування Дня Героїв Небесної Сотні на Личаківському кладовищі – поминальне богослужіння, покладання квітів.

18.00 – мистецька акція «Промені пам’яті» біля Меморіалу Героїв Небесної Сотні

18.00 – гала-концерт української музики до Дня Героїв Небесної Сотні у Львівській національній опері.

18.00 – мистецько-музичний проєкт до Дня Героїв Небесної Сотні «#Україна, Майдан, Пам’ятаємо!» у Львівському національному театрі ім. Марії Заньковецької. Перед початком концерту у фоє театру презентують виставку «Історії життя Героїв Небесної Сотні Львівщини» Львівського історичного музею. 18.00 – мистецько-музичний проєкт «REQUIEM пам’яті Небесної Сотні» у Львівській національній філармонії. 21 лютого 18:30 – лекція наукової співробітниці Музею Гідності у Львові Олени Чебелюк «Вирішальний день Майдану» (культурний простір «РадіоГараж», вул. Князя Романа, 6)

За лічені години мешканці Сокільників зібрали гроші на 3 квадрокоптери, замість збитих Росією. Вони вже на фронті

  • 2022-02-20 16:39:22
  • перегляди: 0

Про це пише пише Dailylviv.com, посилаючись на повідомлення Уляни Солонюк.
"Доки я писала вчорашній допис, вагаючись чи варто публічно звертатись за підтримкою, небайдужі сокільничани і просто хороші люди, які підтримують Армію України, оперативно купили для наших хлопців квадрокоптер DJI FPV Combo з додатковою батареєю і карткою пам'яті, який буде виконувати бойові завдання від завтра в районі Авдіївки",- повідомила Уляна Солонюк.З
а її словами, через годину інші сокільничани і небайдужі люди купили ще один квадрокоптер DJI FPV Combo з додатковою батареєю.
"Ввечері зателефонували підприємці, які також хотіли долучитись до купівлі квадрокоптерa для війська.Сьогодні підприємці Сокільників купили для наших хлопців на передовій ось цю круту пташку, DJI Mavic 3 Fly More Combo (в понеділок вона вже буде літати в небі). Вартість 3-ох вищевказаних квадрокоптерів зі знижкою, яку зробив продавець, становила понад 173 000 грн",- зазначила сокільничанка.Вона також повідомила, що вся передана техніка буде офіційно по
ставлена на облік 56 бригади і мені для оприлюднення передадуть копію відповідного акту.
"Фотозвіти будуть оприлюдненні відразу після отримання техніки.
Повірте, вся ця техніка потрапить до професіоналів своєї справи і допоможе їм.
Докладний звіт за витратами буде оприлюднений 21.02", - повідомила Уляна Солонюк.
Наприкінці вона додала хорошу новину з фронту:
"Військові - в прекрасному гуморі, повні сил та енергії відправляють ворожу техніку за потрібною адресою... Наші хлопці навіть з 1 квадрокоптером, який у них залишився після вчорашнього бою, сьогодні ( DL - 18 лютого) знищили 2 ворожі танки та 2 міномети".

Військовий літак з британської авіабази Брайз Нортон приземлився у Львові зі зброєю
У Львові зняли відео про початок масового стрілецького вишколу мешканців міста
На Львівщині випробують запуск шведсько-британських протитанкових керованих ракет (відео)
91 тонну летальної зброї доставив військовий літак США в Україну (відео)
Військові літаки доставили в Україну з Великої Британії нові протитанкові засоби (відео)

На честь Героя Устима Голоднюка у Львові провели турнір між студентами військових ліцеїв

  • 2022-02-20 16:18:24
  • перегляди: 0

У Львівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут відбувся Всеукраїнський турнір-меморіал з волейболу у пам’ять про Героя України Устима Голоднюка.
Нагадаємо, що Устим з 2008 по 2011 роки навчався у Львівському ліцеї. 20 лютого 2014 року загинув у Києві на Майдані від кулі снайпера.

Турнір-меморіал з волейболу пам’яті Устима Голоднюка провели цього року уже втретє, щоб вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні, а також виховувати молодь на прикладах самопожертви, почуття патріотизму, національної свідомості та свободи, популяризувати фізичну культуру та спорт. Урочисте відкриття турніру щороку відбувається за участю батьків Героя Устима Голоднюка - матері Ірини Голоднюк та батька, Народного Героя України Володимира Голоднюка.

Участь в змаганні взяли ліцеїсти військових ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою. До Львова прибули вихованці Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, Острозького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Костянтина Івановича Острозького, Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою, Коропецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою, Луганського обласного ліцею з посиленою військово - фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії».

Крім турніру, ліцеїсти, які прибули на Львівщину з інших областей відвідають екскурсії Львовом, та візьмуть участь у заходах із вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Нидерланды переносят посольство из Киева во Львов

  • 2022-02-20 16:18:23
  • перегляди: 0

Министерство иностранных дел Нидерландов приняло решение временно перенести свое посольство из Киева во Львов.Об этом KV стало известно из сообщения Министерства иностранных дел Нидерландов в Twitter. Подписывайтесь на новости “КиевVласть” "Из соображений безопасности сегодня было принято решение о временном переносе деятельности посольства в Киеве во Львов", – говорится в сообщении.Как сообщала KV, правительства Германии и Австрии настойчиво призывают своих оказавшихся в Украине граждан как можно быстрее покинуть ее территорию из-за угрозы российского нападения. В дополнение к совету не ехать в Украину, Министерство иностранных дел Германии, в частности, дает своим гражданам "настойчивые рекомендации покинуть Украину прямо сейчас".Читайте: Германия и Австрия просят своих граждан покинуть УкраинуФото: Google MapКиевVласть

У селі на Львівщині внаслідок пожежі згорів житловий будинок, - ФОТО

  • 2022-02-20 15:54:42
  • перегляди: 0

Пожежа виникла у будинку в селі Турича на Львівщині.
20 лютого о 02:07 рятувальникам повідомили про пожежу у с. Турича Яворівського району на Львівщині. Вона виникла в одноповерховому дерев'яному житловому будинку, критому черепицею. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС у Львівській області.
На момент прибуття вогнеборців до місця виклику будівля вже була охоплена вогнем. О 3:36 рятувальникам вдалося локалізували пожежу та о 04:15 ліквідували.
Вогнем знищено житловий будинок. До ліквідації пожежі залучили 10 чоловік особового складу та 3 одиниці спецтехніки.

Читайте також: Біля Львова водій Suzuki збив чоловіка на пішохідному переході
Фото на головній: пресслужби ДСНС у Львівській області

Обвал у будинку в центрі Львова: мерія прокоментувала інцидент, - ФОТО

  • 2022-02-20 15:30:23
  • перегляди: 0

Трапився обвал сходової клітки у Львові на вулиці Ставропігійській, 5.
20 лютого у Львові в будинку на вулиці Ставропігійській, 5 стався обвал сходової клітки. Внаслідок пригоди ніхто не постраждав. На місці працюють рятувальники, присутні працівники ЛКП та керівник району. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міськради.
За словами заступниці міського голови з питань житлово-комунального господарства та інфраструктури Ірин Маруняк, обвал трапився у триповерховому будинку, в якому проживає 9 квартир. Це є пам’ятка архітектури. За попередньою інформацією, ніякої шкоди квартирам не завдано. Причину обвалу встановлюють.
"Наразі є мешканці у двох квартирах. Рятувальники працюють на місці, щоб уможливити вихід з помешкання для цих людей. Крім того, ми збираємо інформацію, у кого з мешканців будинку є потреба відселення, якщо вони не мають можливості піти до родичів чи до друзів. У разі потреби, ми їм це забезпечимо.
Сьогодні до кінця дня, а також завтра ще будемо розбирати уламки. Також ми викликали проєктантів, щоб спланувати, як будемо відновлювати цю сходову клітку", - розповіла Ірина Маруняк.

Читайте також: У Львові чоловік створив у квартирі нарколабораторію, - ФОТО
Фото на головній: пресслужби ДСНС у Львівській області

Депутати погодили будівництво нового готелю у центрі Львова

  • 2022-02-20 15:24:21
  • перегляди: 0

Про це пишуть"Наші гроші.Львів".

Питання підтримали 36 депутатів, ще 8 були проти, 5 – утрималось, а 10 – не голосувало. Результати голосування по фракціях можна переглянути тут.

Раніше цей детальний план території вже затвердив виконавчий комітет Львівської міської ради. Однак місцеві жителі впродовж чотирьох років оскаржують рішення в судах і виступають проти такого будівництва.

Через це на сьогоднішній сесії виникла дискусія між мешканцями, депутатами та міським головою Львова. Зокрема, місцева жителька Юлія Старчак звернулась до депутатів з проханням не підтримувати це рішення. На її думку, це питання «вимірює дно депутатів, які підтримують таке рішення детального плану».

«Детальним планом передають 14 соток вільної землі у центрі абсолютно безкоштовно під побудову готелю. Не реалізуючи потребу громади в паркінгу, громадському просторі, спортивному майданчику» ‒ сказала Юлія Старчак.

Проти такого детального плану виступив і секретар Львівської міської ради Маркіян Лопачак. За його словами, протягом 2006-2008 років Андрій Садовий був проти готелю на цій території,

натомість пропонував залишити її для спортивної інфраструктури міста.

А депутат міської ради від ВО «Свобода» Андріян Гутник заявив, що це він із партнерами 15 років тому намагався отримати дозвіл на будівництво паркінгу зі спортивним майданчиком на даху. Але, за словами Гутника, міська рада відмовила йому, пояснивши, що майданчик буде вдосконалений і ніякого паркінгу там не буде.

Після усіх виступів міський голова Львова Андрій Садовий все одно закликав підтримати це питання.

«Це річ, яку просто треба взяти і завершити. І там нагорі також планується громадський простір. Я особисто бачив цей проект. Для мене це питання також є принциповим, я буду просити його підтримати. І давайте слухати здоровий глузд» − сказав він.

Ділянка під майбутній готель в районі вул. Миколи Вороного (візуалізація Львівської міської ради)

4 роки боротьби за пустир у Львові

Конфлікт точиться довкола пустиря на вул. Миколи Вороного, де зараз розташований стихійний паркінг. На початку 2000-х там планували зробити спортивний чи ігровий майданчик, однак вже з 2006 року міська влада розглядала будівництво там шестиповерхового паркінгу.

Такі плани мав готель «Жорж», однак так і не втілив їх.

У березні 2018 року під час розгляду питання на виконкомі ексголовний архітектор міста Юліан Чаплінський заявив, що на ділянці будуватимуть паркінг, а мета проєкту − «розгрузити центр від машин». Втім в результаті виявилось, що орендар ділянки ТОВ «Ательєр» хоче побудувати готель.

Жителі цього району впродовж чотирьох років оскаржують через суди детальний план території. Основним їхнім аргументом є те, що виконком не мав на це права. Оскільки плану зонування Галицького району немає, то затвердити детальний план мають на сесії міської ради.

Суди відбувались з перемінним успіхом. Спершу мешканці виграли у двох інстанціях у 2019 році. Вже у січні 2021 року міськрада успішно оскаржила рішення судів, але містяни подали апеляцію на це рішення. У червні того ж року Восьмий апеляційний суд скасував це рішення і визнав ДПТ, затверджений виконкомом, протиправними. Зараз мерія оскаржує присуд у касаційному суді.

Оскільки затвердити ДПТ з порушенням процедури через виконком не вдалось, питання про його розроблення все ж винесли і підтримали на сесії міської ради.

Як зазначив тоді заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач, рішення начебто узгодили з жителями кварталу:

«Ми (замовники плану та мешканці – ред.) у той же день провели зустріч та усе обговорили. Я би сказав, що ця зустріч відбулась доволі конструктивно, тому я був переконаний, що розпочався рух і обидві сторони зможу досягнути взаєморозуміння».

Про забудовника

Власником ТОВ «Ательєр» є ТОВ «Ларсун» яке належить Назарові Купибіді, керівнику АТ «Концерн Галнафтогаз» Віталія Антонова. Ще 20% належать Арсенові Шлапаку, синові колишнього депутата Львівської міськради та бізнесмена Романа Шлапака. Ще 20% ділили між собою брати Андрій та Лев Підлісецькі. Останній до 2019 року був народним депутатом від «Самопомочі», помер у серпні 2021 року.

У центрі Львова на вулиці Старопійгійській обвалився дах житлового будинку, рятувальники виводять людей

  • 2022-02-20 15:15:43
  • перегляди: 0

Про це найперше стало відомо з повідомлення у Telrgram. Мешканці написали, що обвалилась покрівля старої кам’яниці й вони не можуть вийти, чекають на рятувальників.

У ДСНС Львівщини проінформували, що такий випадок стався на вулиці Старопігійській.

«20 лютого о 13:20 до Служби порятунку „101“ надійшло повідомлення про обвал сходової клітки в житловому будинку в м. Львові на вул. Ставропігійська, — йдеться у повідомленні. — По прибутті рятувальників до місця виклику з’ясувалось, що стався обвал сходової клітки з третього по другий поверх. У квартирах знаходяться люди. На даний час рятувальники проводять розбір конструкцій сходової що обвалилась».

За попередньою інформацією, постраждалих немає, але її уточнюють, оскільки не ще весь обвал рятувальники розібрали.

https://www.facebook.com/LVIVDSNS/posts/4917898704958257

Читайте також:

Обвал будинку у Дрогобичі: суд закрив справу, бо прокуратура не встигла передати обвинувальний акт

Шквальний вітер 17 лютого завдав серйозної шкоди у селі Стебник Дрогобицького району. Він зірвав дах з лікарніта пошкодив будівлю гімназії і ще один житловий будинок.

У центрі Львова трапився обвал у будинку: в квартирах були жителі, - ФОТО

  • 2022-02-20 15:12:39
  • перегляди: 0

Обвал у будинку трапився на вулиці Ставропігійській у Львові.
20 лютого у Львові близько 13:20 трапився обвал сходової клітки у житловому будинку на вулиці Ставропігійській. На місці пригоди працюють рятувальники. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС у Львівській області.
По прибуттю рятувальників з'ясувалося, що стався обвал сходової клітки із 3-го по 2-ий поверх. У квартирах перебували люди. Наразі рятувальники проводять розбір сходової клітки.
За попередньою інформацією, ніхто не постраждав. На місце пригоди залучили три одиниці спецтехніки та 18 людей особового складу.

Читайте також: На Львівщині внаслідок пожежі згорів гараж та автомобіль, - ФОТО
Фото на головній: пресслужби ДСНС у Львівській області

"Нам є за що воювати": як пройшов Марш єдності у Львові – ексклюзивний фоторепортаж

  • 2022-02-20 15:06:35
  • перегляди: 0

У Львові 19 лютого пройшов Марш єдності. У ньому взяла участь приблизно тисяча людей. Вони несли прапори та вигукували патріотичні гасла.

Учасники акції пройшли центральними вулицями міста. Жителі та гості Львова яскраво показали, що вони готові боротися проти будь-якої агресії Кремля пліч-о-пліч із усією країною. Що було на акції, читайте в матеріалі 24 каналу.

Зауважте На порозі війни: як жителі Львова готуються протистояти Росії – ексклюзивний репортаж

Попри вітряну погоду, люди почали збиратися заздалегідь.

"Мінлива хмарність" із прогнозу погоди дається взнаки, бо частина з присутніх періодично прижмурюються та дивляться в небо. Хтось знімає сонячні окуляри, коли все огортається тінню, а хтось стоїть в них весь час.

Важливо! Збройні сили України готові дати відсіч ворогу будь-якої миті, адже ми під надійним захистом наших військових. Міжнародні партнери підтримують Україну і підготували пакет нищівних економічних санкцій проти Росії. Тому навіть якщо Кремль наважиться піти у наступ – він отримає достойну відсіч.
Зберігаймо спокій, читаймо перевірені новини та віримо в ЗСУ! Очікування акції та кавиДо початку Маршу ще 30 хвилин,

тому вирішую піти до МАФу, який продає каву біля входу в парк Франка. Звичайно ж, тут у черзі зустрічаю людей, які невдовзі стануть учасниками акції.

Це припущення не беззмістовне, бо двоє, на вигляд, 20-річних хлопців обмотали лямки своїх наплічників жовто-блакитними стрічками. Вони чекають на напої та ведуть жваву бесіду. Попри свою тактичність, підслуховую розмову юнаків і переконуюся, що вони все ж прийшли на Марш.

"Надіюся не буде якихось політичних прапорів. – каже один із хлопців, – Бо "назва партії…" в Києві цим псує такі події". Бариста говорить, що готові їхні американо з молоком і вони їх забирають. Згодом один із них відповідає товаришу: "Знаю, це бісить. Їхня репутація… Але в нас таке не часто буває. Не знаю чого, але Львів такі штуки не толерує".


Люди чекають на початок Маршу єдності / Фото 24 каналу

"Не займайте мене"Помічаю чоловіка в синій куртці з цікавим прапором. На жовтому полотні зображений козак із музичним інструментом і напис "Не займайте мене".

Цього чоловіка звати Андрій. Він каже, що тримає в руках алюзію на "гадсденівський прапор",

який використовували в США під час визвольної війни. "Проте в оригінальному варіанті, – пояснює чоловік, – там була зображена гримуча змія".

Андрій із флагштоком і зображення гадсденівський прапор / Фото 24 каналу та з Вікіпедії

Також він розповів, чому вирішив сюди прийти. Мовляв, потрібно продемонструвати, що львів'яни не є розслабленими, хоч і живуть далеко від Росії.

На картах, які зараз фігурують в інтернеті, Львів показують нібито зоною безпеки. Нам треба показати, що ми тут не можемо просто сидіти "плювати в стелю". Нас теж стосується ситуація вкраїні,
– говорить Андрій.

Позаду дві дівчини розгорнули плакат із написом "Настав час обирати: здаватись або єднатись". Це одразу привертає увагу жінки, яка прийшла сюди з маленьким сином. Тому вона просить дівчат сфотографуватися з нею.

Коли з'являється дівчина з гучномовцем, лунають перші сьогоднішні гасла. Спершу "Слава Україні", а згодом і "Україна понад усе". Потроху збільшується й кількість флагштоків із прапорами кримських татар.

Цікаво Як і де сховатися у разі війни у Львові: ексклюзивний фоторепортаж з укриття

Правоохоронці були готові до всьогоПовертаюся до пам'ятника Франка та бачу ліворуч від нього групу поліцейських. Кілька десятків патрульних і працівників поліції діалогу спілкуються між собою. Дехто із них ще одягає бронежилети.

Також по периметру площі під пам'ятником Франка стоїть кілька автомобілів поліції. Правоохоронці біля них усміхнені. Проте цього ж не можна сказати про тих, які вже стоять поміж людей. Адже всі вони в захисних масках.

Зверніть увагу! Нещодавно поліцію всієї країни перевели на посилений варіант несення служби Тому, ймовірно, охорона учасників Маршу та правопорядку була сьогодні посиленою. Правоохоронці на Марші єдності у Львові / Фото 24 каналу

Великий прапор і формування колониОсобливо атмосфера змінюється вже о 14 годині, коли розгортають два величезних жовто-блакитних прапори. Той, який більший, тримають кілька десятків людей, а під полотном починають бігати радісні діти.

Багато людей також огорнулися прапорами України. Є ті, хто використав для цього червоно-чорне полотно визвольної боротьби. Колона починає формуватися та перед нею розгортають головний банер Маршу.

Початок руху колони Маршу єдності / Фото 24 каналу

Перекрили частину вулицьПравоохоронці стають здовж колони, а між учасниками маршу розсіюються поліцейські діалогу. У рації правоохоронця, який стоїть позаду мене лунають слова, з яких усе починається: "152-ий, зв'язок, 152-ий. Дорошенка перекрита. Коперника перекривається. Готові". Один із організаторів акції розповідає в гучномовець, яким буде маршрут, а потім колона рушає.

Як згадали Путіна та чим вирізнялися білорусиПеред частиною людей, які несуть найбільший прапор, іде жінка з банером "Росія агресор". Слід зауважити, що не забули й про диктатора цієї країни. Натовп періодично починає скандувати "Путін терорист". Проте здебільшого все ж вигукують "Одна! Єдина! Соборна Україна!".

Колона рухається в бік вулиці Дорошенка: дивіться відео

А ось позаду вже можна зустріти й представників іншої країни. Групу білорусів передусім можна впізнати за кількома біло-червоно-білими прапорами, які вони підняли. Проте також вони вирізняються тим, що гасла, де є слово "Росія", вимовляють із характерним "Расія". Ще у них в руках був банер "Жыве Беларусь!

"


Білоруси на Марші єдності у Львові / Фото 24 каналу

Вік учасників дуже різнийВирішую оцінити вік людей і розумію, що це тут практично неможливо. Хоч і переважно помітні молоді люди від 25 до 35 років, є й багато інших.

Зокрема, кілька людей приблизно 50-річного віку прямують із банером "Герої не вмирають". А ось студенти переважно в руках тримають менші банери.


Люди з банером "Герої не вмирають" / Фото 24 каналу

Заспівали гімн у центрі містаУчасники акції дійшли до Площі Ринок і зупинилися. Під міськрадою Львова вони заспівали гімн України. Після цього помічаю, що в соцмережах Андрія Садового запускається трансляція з Маршу.

Виконання гімну на Площі Ринок: дивіться відео

Вирішую знайти очільника міста й лише в цей момент розумію, що колона від початку маршу досить збільшилася та розтягнулася. До неї приєдналося ще принаймні сотня – дві людей.


Андрій Садовий на Марші єдності у Львові / Фото 24 каналу

Приблизно 10 хвилин витратив на те, щоб обійти акцію й лише тоді помічаю, що мер справді приєднався до жителів свого міста. Він йде у передніх рядах колони, загорнутий у прапор України та вигукує гасла зі всіма.

Згодом учасники Маршу мені розповіли, що мер справді приєднався в момент, коли колона стояла під Ратушею.

Марш Єдності в центрі Львова / Фото 24 каналу

Фінальна точка зустріла "Маршем нової армії"Марш єдності пройшов усім містом до алеї Героїв небесної сотні. У момент приходу людей на алеї вже лунав "Марш нової армії" та інші патріотичні пісні. Коли колона зупинилися тут урочисто підняли прапор під гімн.

Між людьми ходять волонтери, які роздають флаєри із закликом приєднуватися до лав територіальної оборони. Згодом виступає з промовою Андрій Садовий, голови місцевих студентських об'єднань і військовослужбовиця. Усе завершується акапельним виконанням гімну приблизно о 14:20.

Закінчення львівського Маршу єдності / Фото 24 каналу

"Показали світові, хто є хто"Підходжу до хлопця, який вже прямує в бік центру міста. 20-річний Влад каже, що, на його думку, все пройшло чудово.


20-річний влад на Марші єдності / Фото 24 каналу

Мені супер-сподобалося, це дуже підіймає дух. Я охоплений емоціями та вірю, що в цій єдності ми переможемо, бо нам є за що воювати!
– сказав Влад.

Також він додав, що вважає такий захід у Львові вкрай потрібним. Мовляв, зараз до міста прикута увага не лише українських, а й іноземних ЗМІ. Тому ми маємо показати світові "хто є хто".

Після цього на Площі Ринок та інших частинах центру міста можна було зустріти людей із прапорами України. Слід зауважити, що національна символіка завжди лише додає атмосферності старим вуличкам Львова.


Учасники Маршу єдності на Площі ринок / Фото 24 каналу