Івано-Франківськ - сторінка 4

У Коломиї дитина застрягла в металевому паркані - допомогли рятувальники

  • 2021-08-03 16:18:26
  • перегляди: 0

3 серпня о 15:38 в місті Коломия рятувальники надали допомогу дитині, яка застрягла в металевих елементах паркану. Рятувальники звільнили хлопчика за допомогою гідравлічного інструменту.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!

Прикарпаттяобленерго більше не відповідає за розрахунки за електроенергію, платіжки та заборгованості, – офіційно

  • 2021-08-03 16:18:26
  • перегляди: 0

1 липня 2019 року запрацював ринок енергетики, за умовами якого обленерго України втратили функцію керування розрахунками за електроенергію.

Тепер у віданні АТ «Прикарпаттяобленерго» залишилося: будівництво електромереж, реконструкція та ремонт обладнання,

робота приладів обліку,

прийом показів лічильника,

планові та аварійні вимкнення,

чистки трас ліній електропередачі. АТ «Прикарпаттяобленерго не відповідає за: розрахунки за електроенергію, рахунки, платіжки, заборгованості,

тарифи,

стан особового рахунку,

субсидії та пільги на електроенергію. Це зона відповідальності постачальника електроенергії. Для побутових і малих непобутових клієнтів Івано-Франківської області це ТОВ «Прикарпатенерготрейд». Юридичні особи, згідно з законом «Про ринок електричної енергії», можуть обирати собі постачальника самостійно.

І хоча енергетики проводять фактичне знеструмлення об’єктів через заборгованість, але не за власною ініціативою – знеструмленню завжди передує вимога постачальника, перед яким клієнт має борг.

Нам дуже важливо, щоб ви розуміли обов’язки двох компаній – АТ «Прикарпаттяобленерго» та ТОВ «Прикарпатенерготрейд». Це сприяло б оперативності та дуже полегшило нашу спільну з вами роботу.

Отже, контакти прес-секретарів обох компаній:

АТ «Прикарпаттяобленерго» – Юліана Гойло, 099 975 19 17.

ТОВ «Прикарпатенерготрейд» – Тетяна Устинська, 097 621 86 81.

Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!

Як прикарпатець навчає гуцульської мови у соцмережі

  • 2021-08-03 16:18:25
  • перегляди: 0

Ревір, фертик, спуза, кутюга… Для більшості українців це просто незрозумілі слова. Але не для гуцулів, які використовують саме їх у повсякденному житті.

Журналіст і видавець Роман Клим із Верховини реалізовує у соцмережі Facebook проєкт “#вивчаємо гуцульську”. Він публікує дописи з гуцульськими словами та їх значеннями. Так навчає людей цієї мови, йдеться в публікації “МБ”.

“Хочеться зберегти нашу мову” Чоловік каже, що гуцульська мова вже давно перестала бути діалектом. А своїм проєктом він намагається зацікавити багатьох людей пізнавати Гуцульщину та її мову.

– Я живу в цьому регіоні і знаю багато цікавих слів. Хоча, буває, від старших людей чую навіть такі, яких і сам не знав. Вже є дуже багато різних словників гуцульської говірки. Хотілося трохи популяризувати нашу мову і в соцмережах, де проводить час багато молоді. Поштовхом до цього стали статті краєзнавців Василя Зеленчука та Василя Шкургана в газеті “Гуцульщина”. Вони писали, що гуцульська мова, як і всі інші, має право на існування, і потрібно її не загубити, зберегти, – розповідає пан Роман.

Проєкт виправдав очікування пана Романа.

До нього долучилися чимало людей, вони записують й інші гуцульські слова, які знають. У коментарях навіть виникали дискусії щодо значення певних слів. “Це вже давно не діалект”

– Я намагаюся шукати якісь такі цікаві слова, які мало хто знає, і їх публікувати. Людям це подобається, вони цікавляться. Пишуть люди із Буковини, зі Львова, з Хмельницького. Хочу продовжувати цей проєкт хоча б до кінця року. Потім, можливо, його якось удосконалю. Гуцульська мова вже давно перестала бути діалектом. Нею розмовляють у великому регіоні, в нас тисячі унікальних слів, на які ніде інде не натрапиш. Звичайно, є і слова, які перегукуються з німецькою, польською мовою, – пояснює чоловік.

Додає, що гуцульською активно розмовляють в Карпатському регіоні.

– Це вже в наших селах менше людей говорить гуцульською. А от в деяких селах Румунії, які були колись українськими, Марамуришському і Сучавському повітах живе багато корінних гуцулів. Там дуже добре збереглася гуцульська мова, навіть мені її буває складно зрозуміти.

Останніми роками простежується тенденція до зацікавлення гуцульською мовою,

каже пан Роман. Туристи, які приїжджають у гори з різних куточків України, намагаються перейняти й собі якісь цікаві слова.

– Це досить унікальна мова. Скільки в нас є неповторних слів! До того ж тут трохи інша граматика, ніж в літературній мові. Є багато цікавих вигуків, часток, як-от: “ий”, “мой”, “йой”, “си”, “єк”. Деякі слова у своїй розмові використовують не лише гуцули, а й усі прикарпатці, – каже пан Роман.

Слова гуцульської говірки

Дук – багатий гуцул

Гу′жваль – застуда

Штрі′мфлі – панчохи

Реві′р – вулиця

Йо′йлик – кар’єрист

Ки′лавий – незграбний чоловік

Рама′т – ганчірка

Кутю′га – собака

Осови′тий – сердитий

Начєс – швидко

Фі′фола – заметіль

Фе′ртик – кінець, все

Жісни′й – страшний

Шві′ньки – жіночі труси

Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!

Як, будучи студентом, вдало будувати кар’єру, – секрети адміністратора відомого франківського гриль-бару

  • 2021-08-03 16:12:20
  • перегляди: 0

В 22 роки Антон вже адміністратор престижного закладу в Івано-Франківську. Та на молодий вік в роботі поблажок нема. Ба більше, крім посадовий обов’язків адміністратора, хлопець з легкістю може замінити бармена чи офіціанта. Як, паралельно навчаючись у виші, не лише отримати роботу мрії, а й піднятися кар’єрною драбиною? Версії поспілкувались з молодим обличчям закладу.

Антон родом з Волинської області. Після закінчення школи вступив до Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу на кафедру маркетингу. Та вже на другому курсі вирішив, що хоче працювати в ресторанному бізнесі. Так розпочався його шлях від офіціанта, бармена і до адміністратора.

– Паралельно з навчанням починав працювати в ресторані Альпійський Reikartz Парк Готель, як офіціант по вихідних. Та, попри такий графік, працював із великим захопленням, бо я прийшов в справжній ресторанний бізнес. Раніше доводилось працювати в одному із готельно-ресторанних комплексів ще на Волині. Але там мене нічого не навчили крім того, як носити піднос. Тут, коли я прийшов, мене почали навчати тонкощам роботи.

Це мені було дуже цікаво, я цим захопився. Адже, тут розвитку нема меж. Тут можна вивчати багато нового. – Пам’ятаєш свої емоції під час першого робочого дня?

– Я чудово пам’ятаю свої перші дні стажування. Першого дня для мене провели екскурсію і розповіли про заклад. Я ніколи раніше не бачив Парк Готель. А тут так пощастило: подав заявку, мені подзвонили і запросили на співбесіду. Я прийшов сюди і як побачив цей замок подумав: ого! Гадав, що мене тут точно не візьмуть на роботу. Та все ж розповів, що раніше обслуговував банкети, весілля і це підійшло для початку стажування, адже, шукали якраз офіціанта на вихідні.

Заклад мене дуже вразив. Тут все професійно організоване. Є два заклади харчування з великим готелем. Я такого раніше не бачив, тому у мене були перші враження: вау!

Далі – одразу «бойове хрещення» – міні-весілля. І я почав його обслуговувати. Тоді я заробив свої перші чайові. На той час така сума – це був мій бюджет на тиждень, а тут я його заробив на один день. На третій день стажування адміністратор підійшов до мене і сказав, що йому подобається,

як я працюю. І сказав чекати телефонного дзвінка. Через кілька днів мені подзвонили і запропонували виходити з п’ятниці на вихідні на роботу. І це затягнулося на пів року. Однак, через навчання мені довелося поїхати за кордон на пів року. Та по приїзді в Україну повернувся сюди. Я працював тоді в ресторані Альпійському Reikartz Парк Готель. – В Антона присутні комунікативні і професійні якості. Він привітний і головне – має бажання вчитися. Він зараз офіціант, бармен і адміністратор – три в одному. Антон не просто відповідає за зустріч гостей, а здійснює адміністрування діяльності всього закладу з акцентом на обслуговування, тобто на співпрацю з гостями, задоволення попиту і організацію різного роду промо акцій. Також його обов’язки – побутово-операційна робота із замовленнями, постачальниками, новинками, навчанням персоналу, з формування графіків роботи, відпусток. В нашому гриль-барі Ранчо відкрита кухня, де все можна побачити. Відповідно адміністратор знає всі процеси, як працює кухня, що зараз готується для кожного конкретного гостя, – доповнює розмову керуюча Reikartz Парк Готель Іванна Стефінів.

– Як це, бути фахівцем «три в одному», будучи вже адміністратором в гриль-барі Ранчо? Це заважає роботі чи навпаки? Адже, тепер потрібно встигати керувати закладом, піклуватися про гостей і не забувати про потреби персоналу.

– Зараз дуже цінується універсальність працівника. Чим більше ти знаєш і маєш навичок в своїй сфері – тим успішнішим ти станеш. Тому головне не лише набір вмінь в багажі, а бажання вчитися, вдосконалюватися в професії. У нашому колективі багато універсальніх працівників. Скажімо, наші офіціанти можуть зробити каву чи коктейлі, тобто виконувати базові барменські обов’язки, або бути майже як баристи.

Треба бути завжди з колективом, щоб розуміти всі процеси. Я завжди прийду і допоможу чи коктейлі приготувати, чи пиво налити – залюбки буду це робити, щоб руки не забули. Крім того, все одно коли потрібно вийти на роботу офіціантом в ресторані Альпійський – можу це зробити. – Що тобі найбільше подобається в роботі?

– Те, коли приходить гість, сідає за столик, а ти вже знаєш, що він буде замовляти і що йому можна ще запропонувати, вгадати зі смаками.

Дуже подобається «читати» гостей ще до того, як вони зроблять замовлення. Інколи буває так, що клієнт ще сам не знає, що скуштувати, або ж навпаки замовляє лише якийсь напій. І тоді вмикаються навички маркетолога й трішки психолога. Пропонуєш йому страву і гість одразу погоджується її замовити. А потім дякує за рекомендацію саме цієї позиції з меню. В нашій сфері важливо задовільнити потребу вже під час спілкування з офіціантом. Дуже радію, коли вдається зробити так, щоб людина стала тобі другом. Можливо, навіть перейти на ти. Це дуже класно.

Зараз в гриль-барі Ранчо в нас акцент на грилі. У нас є новий госпер (іспанська піч закритого типу). Асортимент пива значно зріс, з’явилось багато крафтових позицій. У нас пиво приїжджає і з Німеччини, і з Чехії, і з Бельгії. Також є наше місцеве крафтове пиво. Винна карта стала ще більша, а для гурманів у нас велика карта коктейлів, які не завжди знайдеш в інших закладах.

А ще в гриль-барі Ранчо тепер готують відмінний бограч. Тому можна сміливо приходити на обід (працюємо з 15:00 год), щоб обов’язково його скуштувати.

У нас проходять дегустації різних алкогольних напоїв, як для гостей, так і для персоналу. Нещодавно проводилась дегустація вин для працівників, щоб скуштувавши, вони знали, що можна порадити, запропонувати. – Як починається робочий день?

– Підготовчий процес. Треба мати дисципліну, бо на цьому тримається персонал. Є багато речей, за які ти відповідаєш. Якщо один раз щось пропустити, це стає поганою звичкою. Краще виробляти в собі хороші звички.

Я – це робота. Я одружений на роботі і не жаліюся. Бо коли приходиш на роботу, яку любиш, то ти приходиш не працювати, а йдеш займатися креативними справами, розвиватися. Зараз я себе чітко бачу в сфері обслуговування. Мені дуже приємно себе назвати адміністратором в 22 роки. Я поважаю і люблю цей заклад. Колись мені здаватися, що для того, щоб тут дійти до вершин кар’єри – потрібно пропрацювати мінімум років 8. Але якщо мені дають такі можливості, я їх беру і буду працювати на 150%.

– У вас достатньо великий колектив. Як вдається ефективно «керувати»?

– Зараз у нас великий колектив. Ми стараємось залучити ще більше офіціантів,

щоб вони надавали кращий сервіс. Адже, у нас є готель і працює рум-сервіс, а це 78 номерів. Ми працюємо до 1 ночі й обслуговуємо величезний готель. У нас на барі є постійні клієнти, які приїжджають у відрядження.

Крім того, займаємося організацією заходів, трансляцією різних спортивних подій на великому екрані. Під час Євро-2020 на кожному матчі у нас була повна посадка: і літні майданчики, і зал. Футбольна атмосфера сильно була присутня. Це так класно, коли всі встають і співають гімн. – Чи звертаються зараз студенти в пошуках роботи, так, як в свій час прийшов працювати в Reikartz Парк Готель ти?

– Дуже важко знайти людей, зацікавлених в роботі, які дійсно хочуть працювати. Людина має показати свою зацікавленість в сфері. Так, фінанси – це винагорода. Але кандидат на роботу має «горіти» бажанням працювати. Якщо йому цікаво розвиватися, бачити себе в цій сфері і через певний час, вдосконалювати свої навички, проявляти ініціативу – це приємно бачити. Треба працювати так, як би хотілось, щоб тебе обслуговували. Сервіс повинен будуватись з точки зору споживача.

Принести і віднести – це одне, а обслуговування – зовсім інше.

– Курйози в роботі трапляються часто?

– Є дуже багато різного веселого. Всього не згадаю. Але коли я прийшов на роботу, мені здавалося, що вся моя робота – це як серіал «Кухня». Тут у нас своєрідний серіал, тільки з реальними персонажами! Кожна людина з персоналу – особлива. І ми разом робимо серіал для гурманів. Тут завжди весело, активно, весь час на ногах. У свої вихідні я вже відчуваю цю недостачу «ходіння».

А загалом, я дуже пишаюсь своїм закладом, бо він дає змогу своїм працівникам розвиватись, вчитись. В нашій сфері нема меж для розвитку. Лише потрібне бажання і можна досягти висот. Самому стати брендом. І тоді вже люди будуть приходити не лише в заклад, а особисто до тебе.

Запрошую відвідати наш гриль-бар Ранчо в Reikartz Парк Готель. Ми знаходимось в Івано-Франківську по вулиці Мазепи, 146.

Для бронювання столиків – телефонуйте +38 (050) 338 65 24

Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!

На Івано-Франківщині другий день у семи селах частково відсутнє електропостачання

  • 2021-08-03 16:12:19
  • перегляди: 0

3 серпня станом на 14:00 на Івано-Франківщині залишаються частково знеструмленими сім сіл. Зі слів прессекретарки "Прикарпаттяобленерго" Юліани Гойло, електропостачання відновлять до кінця дня, якщо не завадить погода.

Найбільше від’єднаних від електроенергії сіл — у Калуському районі. Також частково знеструмлені населені пункти в Надвірнянському районі.

Юліана Гойло пояснює, чому знадобилося два дні для відновлення електропостачання: "Все залежить від складності робіт. Якщо горять якісь елементи електрообладнання, їх треба замінити, це — час. Також на одну-дві бригади припадає багато навантаження під час вимкнень", — сказала Юліана Гойло.

За станом ліквідації аварій можна стежити тут.

Всього за ніч із 1 на 2 серпня через негоду електропостачання відімкнулося у понад 150 населених пунктах Івано-Франківщини. Причинами знеструмлень були обриви проводів через падіння гілок та дерев, пошкодження і падіння опор, пошкодження траверсів та ізоляторів, трансформаторних підстанцій.

Читайте також Гілля на дорогах, повалені дерева. Рятувальники ліквідовують наслідки негоди на Івано-Франківщині На Прикарпатті блискавка влучила у будинок – виникла пожежа Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

У Коломиї відбулася «Творча здибанка» (відео)

  • 2021-08-03 15:57:13
  • перегляди: 0

У Коломиї відбулася «Творча здибанка».

Прикарпатські хендмейдери зустрілися на подвір'ї МЦ «Світовид».

Відвідувачі мали нагоду взяти участь у майстер класах та придбати для себе ексклюзивні речі..

Зима близько. Франківські комунальники докуплять техніки

  • 2021-08-03 15:57:13
  • перегляди: 0

Про це під час оперативної наради повідомив очільник МДК Віталій Бурко, інформує Бліц-Інфо.

"Вчора говорили з Укргазбанком. Хочемо якось розбити кредит, бо в нас техніки дуже багато потрібно. Плануємо взяти 4 солерозкидачі, бо минула зима показала, що для Франківської громади наявної в нас техніки недостатньо. Також плануємо купити два автогрейдери. Вже незабаром оголосимо торги", - каже Бурко.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!

На Прикарпатті запрацював черговий пункт щеплення населення проти COVID-19. Відео

  • 2021-08-03 15:39:13
  • перегляди: 0

Вже восьмий! На Прикарпатті запрацював черговий пункт щеплення населення проти COVID-19. Його відкрили в одному з торгових центрів Івано-Франківська. Тут проводять імунізацію трьома вакцинами. Найпопулярнішою вакциною у цьому пункті є Модерна. Люди кажуть, робити щеплення тут зручно. Наразі цей пункт вакцинації працюватиме лише у суботу та неділю з 10:00 до 16:00. Утім, медики наполегливо радять не приходити завчасно. Головний лікар Прикарпаття Руслан Савчук нагадує, нині в світі та в Україні циркулює небезпечний штам коронавірусу «Дельта». Тож радить імунізуватись поки не пізно. Тим часом, на Івано-Франківщині упродовж тижня запрацюють ще кілька пунктів вакцинації.

У меморіальному комплексі "Дем'янів Лаз" у Франківську утворилося стихійне звалище відходів

  • 2021-08-03 15:27:16
  • перегляди: 0

У меморіальному комплексі "Дем'янів Лаз" іванофранківець Микола Красуляк виявив стихійне сміттєзвалище з будівельних та побутових відходів поблизу джерела Пресвятої Богородиці.

Чоловік розповів Суспільному, що звалище з’явилося тиждень тому. Микола Красуляк приїжджає сюди по воду впродовж трьох років, проте таку кількість сміття бачить тут вперше.

"Ми побачили, що сюди вивозять і цеглу, і бетон, і все, що завгодно. А тепер одну вантажівку привезли якогось шутру, щоб зверху насипати. Чи комусь землі не стає, і вирішили так розширитися? Але на джерелі? Це нам не зрозуміло, як так можна?", — запитує Микола Красуляк.

Житель Івано-Франківська Петро Крушевський теж приїхав по воду. Розповідає, що має неподалік дачу і через сміттєзвалище хвилюється за якість води: "Ми воду тут постійно набираємо, вже роками. Тут гарно прибрали, і напір води постійно є. Люди приїжджають, підтримують усе в порядку. Поробили доріжки. А те, що зараз там позасипали, ми не знаємо чому, що там робиться. Це небезпечно, бо вода може забруднитися".

"Ця ділянка є комунальною власністю. І наскільки я знаю, написали звернення у поліцію, щоби знайти того, хто це чинив (скидав сміття — ред.). Далі вже буде поліція в межах чи то Кримінального кодексу, чи то Кодексу про адміністративні правопорушення працювати. Ми відреагували, сміття вже ніхто не звозить", — каже Смушак.

Кореспонденти Суспільного зверталися за коментарем щодо стихійного сміттєзвалища у Дум’яновому Лазі до пресслужби Національної поліції в області, там пообіцяли відповісти на запит на отримання інформації.

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Музей на Прикарпатті поповниться речами Степана Бандери

  • 2021-08-03 15:24:24
  • перегляди: 0

Речі передала родина Бандер з Канади, інформує Бліц-Інфо.

За словами президента фонду "Літопис УПА", який багато років контактує з родиною Бандер, Миколи Посівнича, скриньку провіднику ОУН подарувало братство УПА 9 січня 1955 року.

"Це символічна шкатулка, вона довгий час зберігались в родині Бандери. 6-7 років тому онук передав унікальний фотоапарат, який є у фондах музею, зараз поступово передають й інші речі. Вони так само для них цінні, бо від Степана бандери не залишилось багато матеріальних речей. Другий експонат - фотографія брата - Богдана Бандери. Вона була передана провідникові ОУН Славі Стецько в 1990-2000-х роках. Пізніше її мали подарувати в музей, але цього не сталось, коли упорядковували архів, віднайшли її й передали сюди. Це дві дуже цікаві реліквії, бо постать Богдана Бандери також є унікальною і потребує вивчення",- ділиться Посівнич.

Історик додає, що у планах дізнатись, хто сидить поруч Богдана Бандери.

Завідувач історико-меморіального музею Степана Бандери у Старому Угринові, куди згодом передадуть експонати, Степан Лесів наголошує, що музей володіє значним багажем речей родини Бандер.

"У нас зібрані унікальні речі, які належали не лише Степану Бандері, але і його родині. Є цілий масив експонатів і навіть особистий фотоапарат. Приємно, що саме в цьому середовищі, в його рідному селі, буде його скринька та оригінальне фото брата",- зазначає Лесів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!

В Івано-Франківську відбувся фестиваль “Меди Прикарпаття 2021”. Відео

  • 2021-08-03 15:18:21
  • перегляди: 0

В Івано-Франківську відбувся 4-й фестиваль «Меди Прикарпаття 2021». Після річної паузи в Івано-Франківську відновили фестиваль меду. На своїх відвідувачів пасічники чекали з нетерпінням. Для гостей дійства цей фестиваль перетворився у справжнє свято меду. Пасічник Василь Микуляк каже, людям найбільше до душі карпатський мед. А все тому що він має цілющі властивості. Неабияк припав до душі гостям фестивалю й медовий квас. Пасічник Дмитро Копильців радо поділився рецептом цього прохолодного напою.

Як це – потрапити у ДТП: патрульна поліція покатала франківців на симуляторі зіткнення. Відео

  • 2021-08-03 15:15:29
  • перегляди: 0

Патрульна поліція покатала франківців на симуляторі зіткнення, аби ті відчули, як це – потрапити у ДТП. Таким чином правоохоронці заохочували людей використовувати паски безпеки. Спеціальний пристрій імітує різку зупинку після руху зі швидкістю від 8 до 16 км\год. Івано-Франківськ вже кілька років поспіль серед лідерів за кількістю аварій. І лише 20% водіїв, констатують експерти, користуються ременями безпеки. А все – через міфи. Та використання ременів безпеки зменшує ризик загибелі для водіїв і пасажирів передніх сидінь на 50%, а для пасажирів задніх сидінь – на 25. Тож «Пристібайся – не жахайся».

На Прикарпатті оголосили штормове попередження

  • 2021-08-03 15:03:26
  • перегляди: 0

В найближчу годину із збереженням до кінця доби 3 серпня по області та місту очікується гроза, град, посилення вітру 15-20 м/с. (НМЯ 1)

1 рівень небезпечності, жовтий.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!

На Прикарпатті можуть зруйнувати пам’ятку архітектури вартістю понад 80 млн грн

  • 2021-08-03 15:03:25
  • перегляди: 0

На Франківщині можуть зруйнувати архітектурну пам’ятку вартістю понад 80 млн грн. Про це інформує Голос-Інфо з посиланням на Пресслужбу Івано-Франківської обласної прокуратури.

Йдеться про палацову споруду , яка належала роду Реїв.

Палац-садиба Рея у Приозерному вражає зовнішнім виглядом та розмахом будівництва. Яскрава архітектурна споруда нараховує майже півтора сторіччя, а її власники – родичі знаменитих графів Потоцьких.

Чудовий палац та паркова зона розміром в 30 Га – ансамбль, що з’явився на місці старого будинку наприкінці 19 сторіччя. Як і багато інших садиб, тут все робилося з розрахунком приймати безліч гостей: ставки у компанії дубів та кленів виглядали мальовничо, а будівля палацу вражала еклектичним стилем. Архітектором проекту був обраний львів’янин Юліян Захаревич, що поєднав тут декілька стилістик одночасно.

Представники роду Реїв проживали у палаці до початку Другої світової, останній з них – Людвік – був змушений переїхати до Парижу. Після 1945 року радянська влада перетворила будівлю на свинарник у прямому сенсі… Трохи згодом стіни палацу використовували у якості психлікарні, гуртожитку, тощо.

Сьогодні палац-садиба Рея дозволяє туристам милуватися архітектурою будівлі та липами, які ростуть навкруги більше ста років. Атмосфера у парку дещо містична, тому тут виходять чарівні світлини, то ж не баріться і приготуйте фототехніку!