Івано-Франківськ - сторінка 4

"Герої не вмирають, якщо про них пам'ятати". В Івано-Франківську стартував Забіг Гідності

  • 2022-02-20 11:36:29
  • перегляди: 0

20 лютого о 9:45 в Івано-Франківську розпочався Забіг Гідності. Приблизно 50 учасників з портретами героїв Небесної Сотні та загиблих в російсько-українській війні стартували від Меморіального скверу, передає кореспондентка Суспільного з місця події.

Спочатку присутні виконали Державний гімн і хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих героїв, опісля поклали свічки до їхніх могил. Далі провели руханку.

Учасниця заходу Олександра Коцюбайло каже, що для неї забіг — дуже важлива подія, адже її брат (Герой України Дмитро Коцюбайло на псевдо Да Вінчі — ред.) був учасником Революції Гідності, а зараз захищає Україну на фронті.

"Це — ті події, які ми не можемо викреслити з нашої історії й просто забути. Їх треба пам'ятати. Герої не вмирають лише тоді, якщо про них пам'ятати. Ми не знаємо, що нас чекає завтра. Війна торкається кожного з нас", — розповіла Олександра Коцюбайло.

Ще один учасник забігу з Івано-Франківська Олексій Саф'янік розповідає, бере участь у заході, бо це — найкраще, що він може зробити у цей день.

"Потрібно згадати події Майдану, вшанувати пам'ять людей,

які визначили вектор розвитку нашої країни й віддали життя за європейський вибір. У кожної людини була своя історія, своє життя. Страшно усвідомлювати, що в серці нашої столиці — у центрі Києва люди помирали від рук земляків, захищаючи свою країну", — поділився Олексій Саф'янік.

Учасники біжать за маршрутом: Меморіальний сквер — драмтеатр — Вічевий майдан — вулиця Шевченка — міське озеро. Дистанція — завдовжки 8 км, адже стільки років триває війна. Організували Забіг Гідності студенти Української академії лідерства.

Новина доповнюється...

Читайте також "Нескорений Майдан". В Івано-Франківську презентували фотовиставку, присвячену Революції Гідності "Моє життя тоді коштувало батарейки від шокера". Історія прикарпатського творця плакатів на Майдані Зі щитом і цимбалами: як прикарпатський музикант Петро Сказків боровся під час Революції Гідності Перед "Беркутом" на столітній трембіті: історія музиканта з Криворівні, який тричі був на Майдані "Страху не відчувалося". Учасник Революції Гідності Юрій Гошовський Останній ранок на Майдані. Ігор Ткачук Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На Калущині горів житловий будинок, а у Ланчині - господарська будівля

  • 2022-02-20 11:30:35
  • перегляди: 0

19 лютого о 14:05 в селі Семечів Калуського району виникла пожежа житлового будинку. Причина виникнення пожежі встановлюється.

А о 19:29 в смт. Ланчин Надвірнянського району виникла пожежа господарської будівлі. Причина виникнення пожежі встановлюється.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!

У Франківську через розкопки два тролейбуси змінили маршрут

  • 2022-02-20 11:21:42
  • перегляди: 0

Тролейбуси маршрутів №3 і №6 змінили маршрут.

Про це інформують у КП “Електроавтотранс”.

Через проведення розкопок КП “Водоекотехпромом” на вулиці Вовчинецькій навпроти зупинки “Крок”, тролейбуси курсують по вул. Василіянок, Гаркуші, Лепкого без заїзду на Вокзал.

Читайте також: У Франківську тільки у 16 тролейбусах можна перевозити велосипеди в розкладеному стані

У Калуші відбудеться міжнародний конкурс «Концертино- 2022»

  • 2022-02-20 11:12:17
  • перегляди: 0

Метою та завданнями заходу є виявлення та підтримка обдарованої молоді, підвищення рівня професійної підготовки юних виконавців, вивчення та розповсюдження передового педагогічного досвіду, популяризація творів українських та зарубіжних композиторів, обмін досвідом роботи провідних викладачів України та країн-учасниць в галузі музичного мистецтва, інформують "Вікна"

В дійстві приймають участь учні мистецьких шкіл та шкіл педагогічної практики закладів фахової передвищої освіти. Концерт проводиться у номінаціях:

— духових-дерев’яних інструментів: флейта, гобой, кларнет, фагот, саксофон;

— духових-мідних та ударних інструментів: валторна, труба, баритон, тенор, тромбон, туба, ударні інструменти.

Конкурс проводиться у трьох вікових категоріях:

І категорія – до 11 років (один тур, два різнохарактерні твори);

ІІ категорія – 11-12 років (один тур, два різнохарактерні твори);

ІІІ категорія – 13-15 років (два тури);

Для участі необхідно надати:

— заявку встановленого зразка;

— довідку з місця навчання завірену керівником закладу;

— свідоцтво про народження (копія, завірена за місцем навчання);

— одну фотокартку розміром 9x12 на глянцевому папері, придатну для поліграфічного відтворення.

Заявки на участь у конкурсі подаються до 10 березня 2022 року у програмі Word, форматі doc (docx) на електронну адресу:[email protected]. Документи подані із запізненням або в неповному обсязі не розглядаються.

В рамках проведення конкурсу будуть проводитись майстер-класи членами журі, по завершенні яких учасникам буде вручено сертифікати.

Оголошення результатів, концерт переможців та гостей конкурсу відбудеться 10 квітня 2022 року о 14.00 год. в ПК «Мінерал».

Незрозумілий візит поліції

  • 2022-02-20 11:07:02
  • перегляди: 0

Чому наркозалежні не вважають себе жертвами реабілітаційного центру.

На Прикарпатті поліція викрила діяльність незаконних реабілітаційних центрів, які насильно утримували людей під виглядом лікування. Людей звільнили, й вони перебувають у статусі потерпілих. Така інформація надійшла від поліції та розійшлася по багатьох ЗМІ. Натомість керівники цих центрів кажуть, що їхня діяльність є законною й над людьми ніхто не знущався. Ба більше, пацієнти й зараз проходять там терапію.

Психологічне і фізичне насильство

На сторінці поліції Івано-Франківської області з’явилась інформація про те, що 8 лютого вони викрили організовану групу, що підозрюється у незаконному позбавленні волі під приводом реабілітації. Повідомляється, що група понад рік забезпечувала діяльність реабілітаційних центрів, де нібито проходили курс лікування нарко- та алкозалежні особи. А натомість замість медичної терапії люди опинилися в умовах позбавлення волі, до них застосовували психологічне і фізичне насильство.

“Вони налагодили роботу так званого реабілітаційного центру у цокольних приміщеннях.

Пацієнтами цього закладу ставали громадяни, близькі родичі яких були введені в оману рекламними оголошеннями правопорушників, – пишуть у поліції. – Вартість “лікування” на місяць становила від 7 до 10 тисяч гривень”. На сторінці поліції повідомили, що на момент проведення слідчих дій у двох центрах перебували три десятки громадян, частина з яких уже написали заяви до поліції та перебувають у статусі потерпілих. Слідчі затримали чотирьох фігурантів: 33-річного організатора, двох 30-річних і одного 32-річного співучасників організованої злочинної групи.

Нікого не звільняли

Керівник центру, що розташований в селі Угринів, про який повідомляла поліція, Олег Блищавенко розповідає, що всю документацію на існування медичного центру, який займається реабілітацією нарко- та алкозалежних, мають і там людей справді лікують. Ділиться, що не може зрозуміти, чому поліція влаштувала такий візит. “Я знаю, що зараз Україною котиться хвиля відвідування центрів такого типу. І справді в Україні є заклади, які функціонують так, як правоохоронні органи написали, – говорить керівник.

– Але в нас організація з чистим обличчям. І зараз є сильна громадська підтримка, адже під тими новинами у Фейсбуці про нас писали багато позитивних коментарів”.

Олег розповідає, що як тільки у центр прибув спецпідрозділ МВС КОРД (Корпус Оперативно-Раптової Дії), працівникам центру сказали відкрити двері й вони одразу їх відкрили. Каже, що ніхто нічого не ховав, усі йшли на контакт і все показували. Під час перевірки правоохоронці забрали дуже багато речей, зокрема мобільні телефони пацієнтів, гроші, таблетки, документи та навіть зошити з їхніми роботами.

Керівник центру припускає, що вони знали, куди йдуть, але мали не зовсім достовірну інформацію. Адже думали, що люди тікатимуть, а насправді майже всі залишились. Таку перевірку провели й в іншому медичному центрі по вулиці Левинського. Звідти людей повезли автобусом у відділок, але більшість із них повернулась у центр.

Центр допомагає

21-річна Мартина з Івано-Франківська перебувала на наркореабілітації два місяці. На лікування її привезла сестра за її ж згодою. Дівчина наголошує, що в неї немає жодних претензій до центру.

Вона лікувалась на Левинського, а після того, як поліція вивезла її звідти, повернулась і проходить реабілітацію в центрі в Угринові. Франківка зізнається, що візит поліції налякав її. Адже працівники підрозділу зайшли зранку, раптово відкрили двері й з криками почали всіх будити. Хлопців поклали на землю, а дівчатам сказали збиратись. Дівчата просили зачинити двері, щоб вони одяглися, але правоохоронці не зробили цього. “Вони жахливо матюкалися і навіть спочатку не пускали в туалет. Нас розбудили о сьомій годині, то на кухню пустили поїсти десь о 12, – пригадує дівчина. – Перевіряли всі наші речі й до кожного підходили, брали наші дані та питали, чи маємо якісь претензії”.

Хоч претензій не було, пацієнтам сказали, що їх звідти звільняють, і автобусом повезли у міський відділок для давання показань. Мартина ділиться, що її допит був дуже неорганізованим і довгим.

“Жінка, яка проводила допит, постійно на щось відволікалась, – каже дівчина. – Допит почався близько 15-ї години, а завершився по 19-ій. На мене часто кричали й давили для давання показань”.

Після допиту Мартину забрала сестра,

і вони поїхали додому. Дівчина каже, що тоді багато людей не прийшли додому. Це вона знає зі спільного чату, куди писали засмучені матері, які не дочекалися своїх дітей вдома. “Тобто вони відпустили людей просто вмирати, – каже дівчина. – Зараз я вже не знаю, можливо, таки ще хтось вернувся і з ними все добре”.

Мартина зізнається, що вагалася, де їй залишатися. Того вечора поїхала додому, але на наступний день вирішила вернутися в центр. Каже, що тут вона почувається краще і дуже змінилася за час перебування в центрі. До нього вона приїхала в поганому стані, була дуже худою, з ранами на тілі та болями в кістках. А зараз і вагу набрала, і думки кардинально змінилися. Тиску з боку працівників немає, наголошує франківка. Навпаки, всі дуже допомагають і підтримують.

“Ми ж можемо на вулицю вийти, – наголошує дівчина. – Нам навіть відпочинки влаштовують. Ми на лижі мали їхати, а влітку людей возили на море”.

Зробили дуже погано

24-річний Нікіта родом із Харкова. До Івано-Франківська приїхав проходити курс реабілітації від наркотичної залежності. У центрі перебуває два тижні.

Каже, що йому тут дуже подобається і він потроху приходить до себе. Під час візиту поліції хлопець перебував у центрі в Угринові. Пригадує, що їх розбудили близько сьомої ранку. До кімнат зайшли люди з автоматами й почали світити ліхтариками в очі. Каже, що всі були в паніці й не розуміли, що трапилося.

“Нас підняли, змусили одягнутися, спустили на перший поверх. Потім почали розповідати, що нас тут утримують силою і б’ють, – каже Нікіта. – Ми були в шоці, бо дійсно всі, хто тут перебуває, прийшли сюди самі. Нам сказали, що нас звільняють і щоб ми писали заяви. Звичайно, ніхто їх не писав, і тоді вони почали панікувати”.

Харків’янин припускає, що заяви про те, що в центрах когось б’ють і насильно утримують, можуть бути від тих, кого рідні привезли сюди силою й вони втекли звідси. І щоб “насолити” цьому центру, вирішили написати заяви.

У цьому центрі поліція краще ставилась до людей, ніж в тому, що на вулиці Левинського, каже Нікіта. Але в приміщеннях все поперекидали й забрали багато речей, які їм дуже потрібні. І через цей візит зараз дуже збилась робота центру.

“Вони хотіли зробити добро, але зробили нам дуже погано, – ділиться хлопець. – Психологічно мене не дуже “качнуло”, але є люди, на яких це справді вплинуло. Нас тут не тримають примусово, двері й вікна відкриті, хочеш – іди. Але сама ця ситуація із тим, що нас ніби “звільняють”, на когось трохи вплинула”.

Як лікують

Олег Блищавенко розповідає, що медичний центр функціонує рік. Каже, що вони займаються лікуванням у сфері психологічних захворювань – алкоголічна й наркотична залежність.

Спочатку пацієнт проходить обстеження в нарколога, і в разі потреби йому проводять детоксикацію від препарату. А далі йде психологічна реабілітація людини, вона починає жити за режимом і ходить на групові заняття. Важливим етапом реабілітації є письмові індивідуальні роботи, за допомогою яких з кожним пацієнтом проробляють ті моменти, які його турбують.

Вихідні є розвантажувальними днями для відпочинку. Так, щосуботи після прибирання у центрі влаштовують вільну вечерю, для якої пацієнти самі обирають їжу, яку бажають. Часто це шашлик, який вони самі смажать надворі. Телефони у них не є у вільному доступі, але контакт із зовнішнім світом підтримується.

Керівник медичного центру розповів, що затриманих працівників вже звільнили під заставу. Надалі вони чекають слідчих дій, а центр продовжує свою роботу.

Світлана ТИМЧУК

На Прикарпатті судитимуть жінку, яка жебракувала з немовлям

  • 2022-02-20 11:03:20
  • перегляди: 0

Фото поліції

29-річну жінку, яка жебракувала з 8-місячною дитиною, затримали у м. Надвірна на Прикарпатті.

Працівники ювенальної превенції Надвірнянського районного відділу поліції провели з жінкою профілактичну бесіду про недопущення втягнення дітей у жебракування. Також на 29-річну закарпатку склали протокол про адміністративне правопорушення за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Міру покарання для жінки встановить суд, куди направили адмінматеріали. // Діло

“Створюють не просто красиві речі, а справжні теплі емоції”: як працює франківська друкарня. ФОТО

  • 2022-02-20 10:48:48
  • перегляди: 0

Міський голова Івано-Франківська під час бізнесової п’ятниці відвідав друкарню «Місто НВ», де, за його словами, навчилися створювати не просто красиві речі, а справжні теплі емоції. Про це повідомляє Ратуша з посиланням на офіційний сайт мера. «Місто НВ це одна з найбільших друкарень в Івано-Франківській області, яка спеціалізується на різних видах поліграфії. Це газети, різні буклети, етикетки. А зараз ще й нова продукція – сувенірна. Для їх виготовлення закупили нове сучасне дороговартісне обладнання. На виробництві працює близько 80 людей, а це є податки і підтримка івано-франківського бізнесу. А купуючи у своїх ви підтримуєте Івано-Франківськ», – розповів очільник міста. Оператор друку Наталія працює на виробництві нещодавно. Та зізнається, що сервісники називають її єдиною дівчиною в Україні, яка друкує на такому принтері. «Це японський апарат, який може друкувати на будь-яких поверхнях. Його унікальність у тому, що фарби закріплюються ультрафіолетом і це дозволяє їм триматися практично вічно. Всередині апарату є поверхня, на якій розміщується предмет чи картинка.

Вона визначає висоту матеріалу, який саме це матеріал. І далі проходить друк», – розповідає Наталя. Одним з цікавих замовлень був друк на вічних олівцях – це матеріал, який не стирається і таких олівців вистачає надовго. Співвласник друкарні Петро Гавриш розповідає, ультрафіолетовий принтер, який друкує на металі, склі, дереві, картоні, шкірі, пластику та інших матеріалах: «Зараз виконуємо індивідуальний друк навіть від одного примірника. Друкарня працює і з класичними форматами: візитки, книжки, листівки, рекламна продукція. А тепер ще й робимо друк на сувенірній продукції. Якщо ви хочете забрендувати еко-торбинку, ручки, олівці, блокнот чи зробити подарунок – тоді вам до нас». А ще виготовляють горнятка, футболки. Тому, якщо хочете подарувати емоції – з цим допоможе Місто НВ. Друкарня знаходиться на вул. Чорновола, 23. Тут знаходиться маленьке виробництво, а велика друкарня оселилась за межами міста, де на декількох сотнях квадратів працюють декілька десятків людей. «Там можна побачити безпосередньо, як народжується книга чи газета. Це захоплюючий процес», – додає Петро Гавриш. Знайти “Місто НВ” можна в соцмережах у Facebook, Instagram або ж просто зайти на сайт.

Проводять розкопки: у Франківську змінено маршрути тролейбусів

  • 2022-02-20 10:36:36
  • перегляди: 0

Сьогодні, 20 лютого, через проведення розкопок на вулиці Вовчинецькій змінено рух тролейбуса. Пише Голос – Інфо з посиланням на KP_EAT_IF. «У зв’язку з проведенням розкопок Водоекотехпромом по вулиці Вовчинецькій (навпроти зупинки “Крок” ) змінений рух комунального транспорту . Тролейбуси маршрутів №3, №6, та автобуси маршрутів №40, №55 в бік Вокзалу курсують по вулиці Василіянок без заїзду на Вокзал», – повідомляють у КП «Електроавтотранс».

Смертельний холод та неймовірні пейзажі: як у високогір’ї Карпат працюють метеорологи (фото)

  • 2022-02-20 09:51:44
  • перегляди: 0

Холод, снігопади, хуртовини і безмежної краси гірські пейзажі. Зараз це звична картина для працівників найвищої в Україні метеорологічної та сніголавинної станції, що знаходиться в Карпатах. Розміщена вона на висоті близько 1450 метрів, на горі Пожижевська, що у північно-західній частині Чорногірського хребта, пишуть Версії з посиланням на Ukraїner.
Що роблять працівники станції
Кожні 3 години, без вихідних та попри негоду – працівники опорної станції “Пожижевська” знімають покази з численних приладів на метеомайданчику. Дані записують у спеціальні щоденники, потім заносять до таблиць на комп’ютері станції.
Тоді їх кодують та надсилають до гідрометцентрів в Івано-Франківську й Києві. Та тут не лише спостерігають за погодними умовами, а також стежать за формуванням снігового покриву, визначають рівень лавинної небезпеки.
Вид з гори Пожижевська / Фото Сергія Коровайного, Ukraїner
Хто там працює
Колектив невеликий та сформований з витривалих і досвідчених людей, які звикли до життя у горах і сприймають як належне складність й подекуди екстремальність умов своєї роботи. На станції постійно працює 10 осіб: метеорологи;
інженери;
лавинники;
дизеліст-електрик;
електромеханік;
взимку до колективу долучаються ще 2 кочегари. “Ми – для того, аби давати ту погоду, яка є зараз. Таких станцій досить багато. Вони всі передають дані до Києва. Там є свої синоптики, які беруть супутникові дані, і потім складають карту прогнозу погоди”, – розповів директор станції Михайло Довганюк. Як змінилась станція
За погодою на “Пожижевській” спостерігали давно. За словами директора станції, на горі для цього ідеальні умови.
Сам Михайло Довганюк вперше потрапив на станцію ще у 1972 році, а у 2006 році очолив “Пожижевську”. Пригадує, що за майже 50 років його роботи багато чого змінилося.
Працівники станції пильнують погоду / Фото Сергія Коровайного, Ukraїner

За радянських часів працівники мусили йти по 20 кілометрів, щоб провести тижневу зміну на станції, де взагалі не було світла. Сьогодні ж в апаратній стоїть дизель-генератор, який заряджає акумулятори для сонячних батарей та приладів, а біля будинку працює вітряк.
Крім цього, станція оснащена новішими метеорологічними приладами. Водночас комп’ютер та доступ до інтернету спрощують процес збору, аналізу та передавання погодних даних.
Більше про роботу метеостанції «Пожижевська»: у відео Ukraїner Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!

За добу на Івано-Франківщині в ДТП травмувалися двоє людей

  • 2022-02-20 09:39:30
  • перегляди: 0

Упродовж вечора 19 лютого на Івано-Франківщині в дорожньо-транспортних пригодах травмувалися двоє людей. Обох госпіталізували до лікарень. Про це Суспільне інформують в управлінні з питань цивільного захисту облдержадміністрації.

Перша аварія трапилася о 19:00 у селищі Делятин Надвірнянського району. Там водій автомобілем Toyota RAV4 наїхав на 46-річного місцевого жителя, який переходив дорогу у невстановленому місці. Чоловіка ушпиталили до Надвірнянської центральної районної лікарні.

Наступна ДТП сталася о 20:00 у селі Бабухів Рогатинської тергромади. Там 34-річний водій зі Львова автомобілем збив 41-річного місцевого жителя — він перетинав проїзну частину дороги поза "зеброю". Травмованого чоловіка госпіталізували в Рогатинську центральну районну лікарню.

Новина доповнюється...

Читайте також На Прикарпатті автомобіль збив 16-річного юнака на пішохідному переході На Івано-Франківщині нетверезий водій автомобілем наїхав на двох пішоходів і втік На Франківщині поліцейський автомобіль зіткнувся з ВАЗ. Травмувалася 5-річна дитина У Ямниці поблизу Івано-Франківська перекинулася вантажівка Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Відомо, коли відбудеться чергова сесія Івано-Франківської обласної ради

  • 2022-02-20 08:03:31
  • перегляди: 0

У п’ятницю, 23 лютого, відбудеться тридцята сесія Івано-франківської обласної ради восьмого демократичного скликання. Відповідне розпорядження підписав очільник ради Олександр Сич, пише Ратуша. Питання, винесені на порядок денний: Про звіт голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації щодо здійснення повноважень, делегованих Івано-Франківською обласною радою Івано-Франківській обласній державній адміністрації;

Про інформацію керівника Івано-Франківської обласної прокуратури про результати діяльності органів прокуратури Івано-Франківської області у 2021 році;

Про інформацію Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області про результати діяльності органів та підрозділів Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області за 2021 рік;

Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2021 рік;

Про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2022-2024 роки;

Про обласну цільову програму сприяння розвитку громадянського суспільства на 2022-2026 роки;

Про роботу державного підприємства “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” за 2021 рік;

Про стан надання паліативної допомоги населенню області;

Про стан та перспективи розвитку санаторно-курортного лікування в області;

Про виконання регіональних цільових програм, термін дії яких закінчився у 2021 році;

Інші питання. З метою мінімізації ризиків поширення інфекційного захворювання COVID-19 депутатам обласної ради, працівникам виконавчого апарату обласної ради та особам, які братимуть участь у підготовці і проведенні пленарного засідання обласної ради, дотримуватись усіх норм та правил протиепідемічних заходів,- йдеться в повідомленні.

Один з музеїв Прикарпаття поповнився унікальними експонатами. ФОТО

  • 2022-02-20 07:21:29
  • перегляди: 0

Колекція музею села Побережжя поповнилась унікальними експонатами. Ці артефакти передав музею почесний житель Єзупільської громади і села Побережжя ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Крижанівський Євстахій Іванович зі своєї особистої колекції. Про це інформує Ратуша з посиланням на пресслужбу Єзупільської ТГ. Музею передали: ікони зі старої кам’яної церкви, яка вщент була спалена радянськими окупантами, яким більше 200 років;

церковні книги реєстрації шлюбів, хрещень та померлих, датовані 1821 роком і раніше;

друковані книги, де зібрані всі архівні документи села з Львівського архіву;

копі Указу Польського короля, яка засвідчує реальну дату заснування Побережжя. Це надзвичайно цінні надбання. Точніше безцінні. Адже збережені та будуть слугувати для не одного покоління жителів. Дослідити своє походження, коріння, імена своїх предків. Дізнатись, як було влаштоване життя на наших теренах 200-300 років тому. Тепер це стане можливим, завдяки архівним документам. Щиро дякуємо Євстахію Івановичу за цей значний внесок в збереження та відновлення історії нашої громади. Бо нам є чим пишатись і що берегти й примножувати, – йдеться в дописі.

Жителі Витвицької громади можуть комунікувати з місцевою радою через чат-бот

  • 2022-02-20 06:51:39
  • перегляди: 0

За допомогою чат-боту у Viber та Telegram жителі нашої громади можуть отримати консультації стосовно діяльності місцевої ради та ЦНАПу, йдеться на сайті громади.
Для початку користування з чат-ботом переконайтесь, що на Вашому мобільному пристрої встановлено застосунки Viber та Telegram. За допомогою мобільного пристрою зчитайте відповідний QR-код.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!

Триває оформлення пригоди: на автодорозі Івано-Франківськ-Львів трапилась ДТП (ФОТО)

  • 2022-02-19 23:18:18
  • перегляди: 0

Сьогодні, 19 лютого, в с. Бабухів на автодорозі Івано-Франківськ Львів трапилась аварія. Про це Голос – Інфо дізнається з телеграм каналу Frankivsk 112 О 22:52 очевидці повідомили:

“Триває оформлення ДТП в с. Бабухів дорога Івано-Франківськ Львів транспортний засіб знаходиться посередині дороги”.