Івано-Франківськ - сторінка 2

У Микуличині на Франківщині відкрили пам'ятник Героям Небесної Сотні

  • 2022-02-20 17:57:22
  • перегляди: 0

20 лютого у селі Микуличин Яремчанської територіальної громади відкрили пам'ятник Героям Небесної Сотні. Про це Суспільному розповів заступник координатора громадської організації "Самооборона Яремчанщини" Віктор Харапончук.

Урочисте відкриття монумента біля будівлі Микуличинської сільської ради розпочалося о 12:30. На захід прийшли військові та місцеві жителі.

Спершу священник освятив пам'ятник і відслужив панахиду за загиблими на Майдані. Також на відкритті музичні колективи з Яремча та Микуличина виконували патріотичні пісні.

Зі слів Віктора Харапончука, створення монумента ініціювали учасники громадської організації "Самооборона Яремчанщини", також допомагали місцеві жителі.

Читайте також: "Моє життя тоді коштувало батарейки від шокера". Історія прикарпатського творця плакатів на Майдані"Громадська організація сформувалася у 2013 році. Ми їздили з нашими хлопцями на Майдан. З Микуличина є дуже багато учасників Революції Гідності. Вирішили поставити пам'ятник героям, які загинули під час тих подій. Залучили й жителів Микуличина", — розповів Віктор Харапончук.

За словами чоловіка, пам'ятник майстри створили з природного гірського каменя, що є у Карпатах.

"Один фрагмент каменя ми знайшли у річці, інший — добули власноруч", — розповів Віктор Харапончук.

Він каже, що насамперед монумент Героям Небесної Сотні встановили для молоді.

"Щоб наші діти пам'ятали наших героїв. Зараз у Микуличині немає пам'ятників ні Шухевичу, ні Бандері, ні провідникові з наших країв — сотнику Шугаю. У нас є багато планів. Хочемо відновити дім Григорія Голинського. Будемо працювати", — сказав Віктор Харапончук.

Після відкриття люди поклали до пам'ятника запалені лампадки. Опісля підуть до могил січових стрільців, а о 18:00 у Микуличині розпочнеться факельна хода.

Читайте також У Франківську відбулася хода, присвячена сьомій річниці битви за Дебальцеве "Герої не вмирають, якщо про них пам'ятати". В Івано-Франківську стартував Забіг Гідності "Нескорений Майдан". В Івано-Франківську презентували фотовиставку, присвячену Революції Гідності Зі щитом і цимбалами: як прикарпатський музикант Петро Сказків боровся під час Революції Гідності Перед "Беркутом" на столітній трембіті: історія музиканта з Криворівні, який тричі був на Майдані "Страху не відчувалося". Учасник Революції Гідності Юрій Гошовський Останній ранок на Майдані. Ігор Ткачук Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

У Космацькому ліцеї побудують спортзал за майже 11 мільйонів гривень

  • 2022-02-20 17:51:20
  • перегляди: 0

У Космацькому ліцеї побудують спортзал за 10,75 мільйона гривень до кінця 2023 року.

Управління капітального будівництва в Івано-Франківській області визначило підрядника будівництва критого спортивного залу на території Космацького ліцею імені Омеляна Ковча на вул. Т.Г.Шевченка,5А в с. Космачі Косівського району.

Переможцем тендера стало ТОВ «Украгробуд-Інвест» (с.Кобаки Косівського району). Вартість будівництво становить 10,75 млн. гривень. Планується, що ремонт завершиться до кінця 2023 року, інформує "Галка" з посиланням на "Галичину".

За даними ЄДРПОУ, засновником ТОВ «Украгробуд-Інвест» є житель Крихівців Джус Андрій Васильович.

У селі на Городенківщині будують спортивний майданчик

  • 2022-02-20 17:43:12
  • перегляди: 0

Спільно з міським головою Богданом Кобилянським оглянули будівництво багатофункціонального спортивного майданчика на території Топорівського ліцею, обговорили проблемні питання та дату його відкриття. А також поспілкувалися з педагогічним колективом ліцею, інформують "Вікна" з посиланням на Городенківську міську раду

Під час візиту відвідали музей Леся Мартовича у с. Торговиця. Оглянули приміщення, яке потребує капітального ремонту.

Вирішили на черговій сесії обласної ради розглянути питання фінансування проєктно-кошторисної документації капітального ремонту (заміна вікон, встановлення опалення, оновлення фасаду), а також благоустрій та озеленення території.

На дорогах Прикарпаття встановили 3 камери фіксації порушень ПДР

  • 2022-02-20 17:33:33
  • перегляди: 0

З 21 лютого на автомобільних дорогах Івано-Франківської області запрацюють додаткові прилади фіксації правопорушень вимог ПДР в автоматичному режимі. Повідомляє Олексій Білошицький, пише Голос-Інфо.

На Івано-Франківщині збираються звести сучасну льодову арену і створити професійний хокейний клуб

  • 2022-02-20 17:12:40
  • перегляди: 0

Основну увагу під час розмови п приділили розвитку міста Калуша як хокейного центру краю. Як відомо, там з 2009 року функціонує збудована за Державною цільовою програмою «Хокей України» льодова арена. Сьогодні співрозмовники дійшли до висновку, що навколо цієї ковзанки потрібно надалі розвивати хокейну інфраструктуру і створювати спортивний кластер, інформують "Вікна" з посиланням на Федерацію хокею України

Важливим поштовхом у розвитку хокею в прикарпатському краї може стати створення в Калуші клубу Української хокейної ліги. Відповідні підготовчі роботи в цьому напрямі вже ведуться. Нині робляться всі необхідні кроки для підготовки участі команди з Калуша в національному чемпіонаті-2022/2023. Повне сприяння пообіцяли присутні на зустрічі депутати й бізнесмени. Зокрема це – перший заступник голови обласної ради Василь Гладій депутати обласної ради Михайло Якимчук президент хокейного клубу «Легіон» Петро Чепель і тренер команди «Легіон» Альберт Шафіков В Калуші понад десять років успішно розвивається хокейна школа. Її вихованцями зокрема є нинішній гравець київського «Сокола» і національної збірної України

Іван Сисак а також оборонець юнацької збірної України U18 15-річний Микита Коневич котрий нині виступає в одній із юнацьких ліг США. Івано-Франківщина зацікавлена в тому, щоб у саме в їх краї з’явився перший професійний хокейний клуб Західної України. Також питання створення клубу було основним під час зустрічі з міським головою Калуша Андрієм Найдою

«Для Федерації хокею України дуже важливо, щоб географія професійного хокею в нашій державі розширилася на захід, - каже Георгій Зубко. – Я відвідував різні міста на Заході України і переконався, що хокей там дуже люблять. Переконаний, команда УХЛ користуватиметься в Калуші великою популярністю. Особливо з урахуванням, що місцева дитячо-юнацька школа працює дуже ефективно, а отже новий клуб можна буде вкомплектувати своїми хлопцями».

Також на зустрічах ішлося про зведення в Івано-Франківську у співпраці з мерією і облдержадміністрацією великої багатофункціональної спортивної арени, розрахованої на 3000 глядацьких місць за програмою Президента України «Велике будівництво». Це буде трансформер-арена, на якій можна проводити спортивно-культурні заходи.

Світлана Онищук погодилася, що Івано-Франківщина потребує такого комплексу, а отже його будівництво в найближчі строки є дуже актуальним. Сприяти будівництву обіцяв і мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

«Упродовж останніх двох років на Івано-Франківщині активно споруджуються об’єкти спортивної інфраструктури, - підводить підсумок зустрічі пані Онищук. – У рамках президентської програми «Велике будівництво» на розвиток галузі спрямовується значний фінансовий ресурс, за рахунок чого будуються нові спортивні зали, стадіони та майданчики. Так, минулого року до Дня незалежності України у межах програми ми спорудили модульну спортивну залу на Коломийщині, в якій вже сьогодні відбуваються змагання міжнародного рівня. Переконана, що розвиток спортивної інфраструктури – це соціальна відповідальність, від якої залежить здоров’я та фізичний розвиток наших дітей».

У Франківську вшанували Героїв Небесної Сотні (ФОТО)

  • 2022-02-20 17:00:29
  • перегляди: 0

Сьогодні, 20 лютого, в Україні відзначають День пам’яті Героїв Небесної Сотні, у цей день у Франківську відбулася хода, присвячена вже сьомій річниці битви за Дебальцеве. Пише Голос-Інфо з посиланням Руслан Марцінків.

Прикарпатці боргують за світло майже 179 млн грн

  • 2022-02-20 16:57:28
  • перегляди: 0

Протягом 2021 року мешканці Івано-Франківської області сплатили за житлово-комунальні послуги (включаючи погашення боргів попередніх періодів) 6331,3 млн грн, що становить 97,3% нарахованих за цей період сум. У грудні 2021 р. сплатили 660,9 млн грн або 69,5% до нарахованої суми, пише Ратуша з посиланням на Головне управління статистики. На кінець грудня 2021 р. населення області заборгувало постачальникам послуг (враховуючи борги попередніх періодів) 1364,3 млн грн, з них: за постачання та розподіл природного газу – 775,3 млн грн, за постачання теплової енергії та гарячої води – 229,8 млн грн, за постачання та розподіл електричної енергії – 178,9 млн грн, за централізоване водопостачання та водовідведення – 69,2 млн грн, за управління багатоквартирним будинком – 66,4 млн грн, за надання послуг з вивезення побутових відходів – 44,7 млн грн. ДО ТЕМИ: Заборгованість клієнтів ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» за газ зросла до понад 1 млрд гривень У 2021р. постачальниками житлово-комунальних послуг з населенням було укладено 1337 договорів щодо погашення реструктуризованої заборгованості на загальну суму 9,7 млн грн. Сума внесених платежів, з урахуванням довгострокових договорів, становила 5,5 млн грн, – йдеться у повідомленні.

Подалі від агресії Росії: на Франківщині різко зріс попит на оренду житла (відео)

  • 2022-02-20 16:45:33
  • перегляди: 0

На тлі агресії Росії в Івано-Франківську різко зріс попит на оренду житла. Чимало жителів зі Східної та Центральної України вирішили перечекати тривожні часи саме тут.

За словами рієлторів, така тенденція почалася на початку лютого. Вони щодня отримують по кілька десятків дзвінків із запитами на будинки чи невеликі квартири, пишуть Версії з посиланням на 24 канал.

Хто саме шукає житло

Здебільшого люди планують орендувати житло на 1 – 2 місяці. Серед охочих – як окремі сім’ї, так і великі компанії, які шукають офіси та помешкання для своїх співробітників. Це Київ, Харків, Черкаси. Переїжджають сім’ями, разом зі своїми офісами. Були такі варіанти, що й люди бронювали дистанційно. Приїжджали представники фірм й укладали договори. Поки що, звичайно, це оренда, адже люди знайомляться з містом. Однак багато хто говорив, що планує купити. Оксана Атаманюк

Голова комітету облвідділення Асоціації фахівців з нерухомості

Місцева влада готується до різних сценаріїв

Прихистити жителів інших областей готується й місцева влада. Якщо доведеться приймати біженців, то для їхнього тимчасового розміщення вже визначили кілька потенційних місць. “Вже залучено наш комунальний готель “Бандерштадт”, а також табір “Лімниця”, який готовий приймати людей. У крайньому разі, є спортзали шкіл, гуртожитки училищ. Також проситимемо навчальні заклади приймати людей”,– розповів мер міста Руслан Марцінків. За його словами, також у місті збирають базу даних, яку можна буде використати для оренди житла на тривалий період.

На Прикарпатті різко зріс попит на оренду житла: дивіться відео Міський голова додав, що свою роботу у цьому напрямку наразі координують усі мери Західної України. Попри те, що вони напрацьовують план дій, все-таки сподіваються, що повномасштабної війни не буде. Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!

У Франківську відбулася хода, присвячена річниці битви за Дебальцеве (фото)

  • 2022-02-20 16:45:32
  • перегляди: 0

20 лютого – День пам’яті Героїв Небесної Сотні. А також в цей день у Франківську відбулася хода, присвячена вже сьомій річниці битви за Дебальцеве.

В цей день в Івано-Франківську вже традиційно згадують усіх синів і дочок України, що віддали свої життя за майбутнє нашої держави.

В Архікатедральному і Митрополичому Соборі Воскресіння Христового УГКЦ відбулась панахида. Люди молились та вшанували подвиг учасників Революції гідності та російсько-української війни. Ми бережемо пам’ять про Героїв Небесної Сотні та про всіх Героїв України.

Далі – пам’ятною ходою з площі Шептицького вирушили ветерани війни, матері загиблих героїв Небесної Сотні та військові. А також в Меморіальному сквері відбулась панахида за загиблими під час Революції Гідності та російсько-української війни. “Ми маємо берегти пам’ять про ті події. Саме на таких прикладах відважності людей, їх вчинках ми маємо виховувати наступні покоління”, – відзначив міський голова Руслан Марцінків. Герої не вмирають: у Франківську сотні людей вшанували подвиг учасників Революції Гідності (фото)

Дві мешканки Печеніжинської громади отримали звання "Мати-героїня"

  • 2022-02-20 16:21:32
  • перегляди: 0

Про це йдеться на сторінці ТГ, пише Бліц-Інфо.

Почесне звання "Мати-героїня" присвоюється жінкам, які народили та виховали до 8-ми річного віку 5-ох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!

У Калуському районі обговорили умови роботи підрозділу територіальної оборони

  • 2022-02-20 16:12:28
  • перегляди: 0

У заході взяли участь керівники міської ради, представники батальйону територіальної оборони району, представники Калуського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідальні працівники райдержадміністрації і міської ради та виконавці робіт, інформують "Вікна" з посиланням на Калуську РДА

Під час наради обговорено та вирішено питання щодо надання приміщення для розміщення штабу окремого батальйону територіальної оборони району окремої бригади територіальної оборони Івано-Франківської області та інші важливі питання щодо забезпечення умов функціонування штабу. Обговорено питання інженерної інфраструктури і комунікацій, зокрема, щодо водо-, теплозабезпечення, водовідведення, енергопостачання та зв’язку для приміщення, в якому функціонуватиме підрозділ територіальної оборони.

Голова РДА Жанна Табанець переконана, що надійна система територіальної оборони — важлива складова національної безпеки, тому необхідно докласти максимум зусиль для забезпечення необхідних умов функціонування штабу батальйону.

В Івано-Франківську відбулася хода, присвячена сьомій річниці битви за Дебальцеве (фото)

  • 2022-02-20 15:33:20
  • перегляди: 0

20 лютого о 12:00 в Івано-Франківську із площі Шептицького ветерани війни, матері загиблих героїв Небесної Сотні та військові вирушили ходою, що присвячена сьомій річниці завершення битви за Дебальцеве.

Воїни несли плакат зі світлинами полеглих майданівців, а матері — портрети вбитих синів, пишуть Версії з посиланням на Суспільне. Колони пройшли стометрівкою, вулицею Незалежності до Меморіального скверу. Йдучи, учасники ходи вигукували гасла “Слава Україні!”, “Україна — понад усе!”, “Пам’ятай, чужинець, тут господар — українець!”. Лозунги військових підхоплювали жителі міста, які також доєднувалися до ходи. У Меморіальному сквері священники відправили панахиду за загиблими під час Революції Гідності та російсько-української війни. Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!

У Франківську відбулася хода, присвячена сьомій річниці битви за Дебальцеве

  • 2022-02-20 15:30:22
  • перегляди: 0

20 лютого о 12:00 в Івано-Франківську із площі Шептицького ветерани війни, матері загиблих героїв Небесної Сотні та військові вирушили ходою, що присвячена сьомій річниці завершення битви за Дебальцеве. Воїни несли плакат зі світлинами полеглих майданівців, а матері — портрети вбитих синів. Про це повідомляє Ратуша з посиланням на Суспільне. Колони пройшли стометрівкою, вулицею Незалежності до Меморіального скверу. Йдучи, учасники ходи вигукували гасла “Слава Україні!”, “Україна — понад усе!”, “Пам’ятай, чужинець, тут господар — українець!”. Лозунги військових підхоплювали жителі міста, які також доєднувалися до ходи. У Меморіальному сквері священники відправили панахиду за загиблими під час Революції Гідності та російсько-української війни.

У Студінському старостинському окрузі відбулася виїздна нарада

  • 2022-02-20 15:06:33
  • перегляди: 0

Насамперед, про ситуацію в Студінському старостинському окрузі доповіла староста Марія Стасюк, інформують "Вікна" з посиланням на Калуську міську раду. Посадовиця акцентувала свою увагу здебільшого на тому, що спільними зусиллями вдалось зробити в окрузі за перший рік роботи. Ремонт доріг, щебеніння, вуличне освітлення, заходи з берегоукріплення - величезний комплекс робіт вже успішно зреалізований. Значно поліпшилася ситуація з автобусними перевезеннями. В Студінці капітально відремонтована амбулаторія.Впорядковано всі договори користування землею тощо.

Всі керівники, які працюють в Студінському старостинському окрузі, і доповідали сьогодні на нараді, були одностайними в тому, що за час підпорядкування Калуській міськраді вдалося зробити більше, ніж за 5 попередніх років.

Обговорювали й низку проблем, які залишаються актуальними для сіл округу:

-освітлення 400 м новоі вулиці в Бабині;

- автобусні перевезення в Бабин Середній, які є нерентабельні для перевізників;

- розширення території цвинтаря тощо…

Про видатки бюджету громади по Студінському старостинському округу розповів міський голова

Андрій Найда особисто. Він зазначив, зокрема, що на два села - Студінку та Середній Бабин, які об’єднані в округ, в минулому році вдалось спрямувати значний фінансовий ресурс. Загальна сума видатків склала 10,029 млн. грн, враховуючи освітню субвенцію (3,0 млн грн). Найбільша частина з цих коштів – це видатки на освіту – 6,096 млн. грн, 596,5 тис. грн. – культура, 265,3 – соціальний захист, 433,0 – автобусні перевезення. 330,7 тис. грн. – вартість матеріалів, які використані комунальними підприємствами «Калушавтодор» та «Міськсвітло». Витрати на капітальний ремонт приміщень Студінської гімназії склали 190,7 тис. грн.

Нарада завершилася традиційно протокольними дорученнями з вирішення актуальних проблемних питань всіх старостинських округів.

У Франківську відкрили фотовиставку «Нескорений Майдан: 2014–2022»

  • 2022-02-20 14:33:29
  • перегляди: 0

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу, інформують "Вікна"

«Ця експозиція передає хронологію подій на Майдані. Тобто, наскільки він був різнобічним, різноплановим, багатогранним і не схожим на інші події. Унікальність автора в тому, що він глобально і об’єктивно намагається показати різні ситуації на Майдані» - говорить директор Музею Небесної сотні, художник Роман Бончук.

Серед перших глядачів експозиції – майданівець Володимир Рожнов Він двічі їздив на Революцію Гідності. Вперше - у грудні, після чого повернувся додому через хворобу. У січні, каже, знову поїхав на Майдан, де почалися переломні події.

«Пам’ятаю, я вперше почув у собі слова гімну : «Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці». А сонця не було. Лише туман і відчуття, що все закінчилось. Ми встояли, витримали, і здавалось, що далі не піду, вже не зможу… 19 лютого я поїхав зі своїми колегами у 17-ту лікарню. Там була загроза того, що будуть викрадати загиблих і поранених. Ми поїхали їх захищати. Я був у 8-мій сотні. Виявилось, ми поїхали не дарма. Там вже була міліція зі зброєю… 20, 21, 22 лютого відчувався вакуум, це було і безвладдя, і народовладдя одночасно» - пригадує Володимир Рожнов.

Вікторія Шульга у той час була волонтером Мальтійської служби допомоги. Каже, навіть не віриться, що від тих подій минуло стільки часу.

«Майдан - це було доволі сильне емоційне потрясіння, яке поділило життя на «до» і «після». Це те, що хочеться зберегти у собі. Тоді було стільки згуртованості і підтримки між людьми, що неможливо забути. Майдан був єдиним організмом, де всі серця билися у такт» - запевняє Вікторія.

Ярослав Булка нині пригадує польову кухню Майдану, де працював з грудня до березня.

«Пам’ятаю, кинув свою роботу на кухні, взяв молот і почав сікти бруківку, аби підтримати майданівців. Тоді ми долали темряву. Ми не згідні були, що нас не чують, зневажають. Російське вторгнення було підтвердженням того, що ми пішли у напрямку світла. До Майдану ми жили за російським сценарієм і все змінили. Сусід з цим не змирився. Думаю, у нас все уде добре. Страх треба і можна здолати» - переконаний Ярослав Булка.

Відомо, що фотовиставка Олександра Тимошенка «Нескорений Майдан: 2014–2022» триватиме в Івано-Франківську до 15 травня. Автор не зміг приїхати на відкриття через хворобу.

Олександр Тимошенко – журналіст, фотограф. Був на Майдані у найдраматичніші моменти протистоянь. 18 лютого отримав тілесні ушкодження на вулиці Інститутській. Вісім років бере участь у судових засіданнях у справах Майдану як потерпілий, один із тих журналістів, що висвітлюють весь перебіг розслідування злочинів, скоєних проти учасників Революції Гідності.