Івано-Франківськ - сторінка 5

Прикарпатське підприємство сплатить майже пів мільйона податкового боргу

  • 2022-02-19 21:30:29
  • перегляди: 0

Івано-Франківський окружний адміністративний суд задовольнив позов Головного управління ДПС до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення податкового боргу в сумі 439 тисяч гривень. Про це повідомляє пресслужба суду, пише Ратуша. Сума узгодженого податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств та з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є податковим боргом відповідача, який ним не сплачено. Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості, що є предметом стягнення або спростування її наявності, відповідачем суду не надано,- йдеться в документі. ДО ТЕМИ: Круць відсудив у скандального забудовника Мельника понад 500 тисяч боргу

Прикарпаття готується до відзначення 1125-річчя Древнього Галича

  • 2022-02-19 20:42:23
  • перегляди: 0

Днями відбулася нарада щодо підготовки заходів із відзначення 1125 – річчя від часу першої згадки про місто Галич.

Організація історико-культурної заповідної території затверджена центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини, інформують в ІФ ОДА.

З інформацією виступили керівник Національного заповідника «Древній Галич» Володимир Олійник, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак, заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи Семен Побуцький, ректор Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський та інші.

Йшлося про реставрацію історико-культурного простору Прикарпаття і Західної України, розвиток туристично-рекреаційної території, активізацію наукових досліджень спадщини давнього Галича, покращення умов для задоволення духовних потреб жителів області, реставрацію Галицького замку, фінансування документації по окремих об’єктах, реставрацію церкви 15-16 ст. у Крилосі, реставрацію Успенського Собору, просвітницьку та виховну роботу щодо збереження історико-культурної спадщини давнього Галича, популяризацію, збереження, випуск наукового часопису «Галич», видання подарункового набору «Галич давній і сучасний у поштових світлинах» до 1125-річчя міста Галича.

На Прикарпатті взялися розробляти ще один історичний туристичний маршрут (фото)

Мешканці Долини можуть поскаржитись на неправильне паркування у чат-бот

  • 2022-02-19 20:30:15
  • перегляди: 0

Для цього необхідно надіслати фіксацію такого порушення адміністратору телеграм-каналу @sektorOR. Про це Бліц-Інфо повідомили в Секторі оперативного реагування та контролю за паркуванням Управління благоустрою та інфраструктури Долинської міської ради."Ми опублікуємо, а інспектори оперативно відреагують та прийматимуть необхідні заходи. Тож, долучайтеся до каналу за посиланням нижче! Для нас важлива ваша думка та небайдужість! Щасливі, що маємо змогу створити такий канал для вас, де люди зможуть ділитися, обговорювати та швидко отримувати відповідь. Сподіваємось на розуміння, оскільки у Долинській ТГ інспекторів по паркуванню тільки двоє та 1 службовий автомобіль. В міру можливого робимо все, що в наших силах, щоб очистити місто від горе-паркувальників та зробити нашу Долину з кожним днем кращою і чистішою. Віримо, що з вашою допомогою та активною участю, нам вдасться робити це швидше та якісніше",- кажуть в Секторі.Години роботи: 8:00-19:00номер гарячої лінії Сектору: 0800 50 10 89 Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.Завжди цікаві новини!

Для Яремчанської лікарні закупили новий котел. ФОТО

  • 2022-02-19 20:12:23
  • перегляди: 0

В Яремчанській центральній міській лікарні ввели в експлуатацію новий котел КСВ-063. За словами головного лікаря Олександра Соколюка, його закупили півтора тижня тому, пише Ратуша з посиланням на сайт Яремчанської міськради. Лікарня опалюється за допомогою двох котів – один працює постійно, а інший – резервний. Той, що постійно працював, уже згідно з стандартами і віковими обмеженнями, вичерпав свою працездатність. На одному котлі такий заклад, як наша лікарня, звісно, працювати не може. Зокрема, якби під час опалювального сезону трапилася якась ситуація і резервний котел вийшов з ладу, то відповідно, була б надзвичайна ситуація. Тому прийняли рішення, щоб не допустити до цього і якомога швидше придбати новий. Відрадно, що знайшли такий самий котел. Тож сьогодні котел запущений, зараз лікарня опалюється ним, – розповів Олександр Соколюк. ДО ТЕМИ: На облаштування протипожежної безпеки у Калуській лікарні потрібно 7 млн грн Зазначається, новий котел коштував бюджету міста 199 тисяч гривень.

Укрзалізниця хоче відновити 29 км колії з Галича до Тернополя та запустити Інтерсіті

  • 2022-02-19 19:42:28
  • перегляди: 0

Укрзалізниця хоче відновити колію між Галичем та Підвисоким, яку демонтували у 1944 році – це дозволить об’єднати Тернопіль та Івано-Франківськ потягом Інтерсіті, повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури, пише ПІК.

У відомстві зазначили, що вже розпочалася підготовка до модернізації та електрифікації залізничної ділянки між Тернополем та Івано-Франківськом. Наразі очікують рішення уряду щодо виділення коштів на розробку техніко-економічного обґрунтування.

“Окрім оптимізації маршрутів на заході країни, цей варіант дозволить на 3 години скоротити час поїздки з міст центральної та південної України до Прикарпаття, зокрема і ключових гірських курортів регіону”, – зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Безпосередньо роботи планують розпочати на початку наступного року. УЗ та уряд опрацьовують варіант відновлення 29 км колії Галич — Підвисоке (через станції Козову, Підгайці та Галич). Цю вузькоколійну ділянку демонтували ще у 1944 році.

У міністерстві додають, що відновлення залізничного маршруту між Тернополем та Івано-Франківськом дозволить скоротити шлях між обласними центрами з нинішніх 283 км до 141 км.

Франківська обласна дитяча лікарня отримала гуманітарну допомогу з Франції. ФОТО/ВІДЕО

  • 2022-02-19 19:30:32
  • перегляди: 0

Івано-Франківська обласна клінічна дитяча лікарня отримала благодійну допомогу від волонтерської організації Aide Médicale & Caritative France-Ukraine з Франції. Про це кореспондентці Суспільного повідомила заступниця медичного директора медзакладу Наталія Митник, пише Ратуша. З її слів, отримати гуманітарний вантаж вдалося завдяки роботі опікунської ради та благодійного фонду, які минулого року почали працювати у лікарні. Лікарка каже, що меблі та обладнання полегшать роботу медиків. “Основне, що ми отримали, — це кувези та реанімаційні системи для новонароджених дітей. Також є медичні ліжка, велоергометр. У нас є дуже багато пристосувань для людей з інвалідністю: крісла-каталки, душ, матраци, медичне обладнання, розхідний інвентар. Також приїхало дуже багато офісних меблів”, — сказала Наталія Митник. Галина Пирин розповідає, що разом із передчасно народженою донькою Маргаритою перебуває у лікарні приблизно місяць. Жінка народжувала у Калуші, а в Івано-Франківськ їх привезла реанімаційна бригада швидкої медичної допомоги. За словами Галини, її дочка перебувала у кувезі два тижні.

Зараз немовля перевели у ліжечко з підігрівом. “Оскільки ми не дуже сильно потребували кисню, то щоразу, коли дитина поводила себе неспокійно чи приходив час годування або переодягання, я могла забирати її до себе. З обладнанням усе добре, воно — максимально зручне, а дітки почуваються комфортно. Там — тепло і затишно. Але головне — щоб була користь для здоров’я. Я сподіваюся, що так і буде”, — сказала Галина Пирин. Відділення інтенсивного виходження та реабілітації передчасно народжених дітей, де зараз перебуває Галина із донечкою, розраховане на 25 діток. Завідувачка відділення Олена Олійник каже, що для лікування немовлят медики мали 11 кувезів та п’ять ліжок з підігрівом. У вантажі з Франції отримали три сучасні інкубатори. “Два з них — це досить високоякісні сучасні європейські інкубатори, що підтримують вологість та потрібну температуру. Ми мріяли про такі кувези, що можуть бути мобільними та регулюватися. Мамам важливо, коли кувез регулюється за висотою. Крім того, можна підводити кисень всередину кувезу і визначати його концентрацію”, — розповідає Олена Олійник. Зараз інженери лікарні перевіряють та налаштовують обладнання. Після цього лікарі розпочнуть ним користуватися.

Чим рибалили в давнину. В Івано-Франківську відкрили рибальський клуб-музей

  • 2022-02-19 19:24:34
  • перегляди: 0

19 лютого в Івано-Франківську відкрили рибальський клуб-музей. Експонати збирали любителі риболовлі з Прикарпаття та інших міст, розповів ініціатор створення музею Віталій Яцяк.

З його слів, ідея створити клуб-музей виникла у нього ще рік тому. Упродовж цього часу чоловік збирав експонати для нього.

"Ми створили цей музей, щоб наші діти побачили, чим колись діди, батьки й ми ловили рибу. Є у нас раритетні речі, яким понад тисячу років. Є також — з радянського часу, наприклад, бамбукові вудочки. Це все вже — історія", — розповів Віталій Яцяк.

Свою першу рибу чоловік зловив у шість років на вудку з ліщини, коли приїхав до бабусі у село Остапківці Коломийського району. Такі спогади теж спонукали Віталія до створення музею.

"Вперше зловив рибу у шість років на ліщину. Поплавок був з пір'я, а гачок взагалі зробили зі шпильок. Тоді мало що продавали у магазинах. А впіймав я тоді плотву. Минуло багато років, але я пам'ятаю як сьогодні", — пригадує Віталій Яцяк.

Клуб-музей — це некомерційний проєкт, до якого долучилися любителі риболовлі зі спільноти “Рибалка IF.UA”. Група об'єднує понад 23 тисячі людей з 25 країн світу. Щорічно клуб організовує любительські змагання серед рибалок.

"Це — наше хобі, спосіб провести дозвілля на природі та поспілкуватися. Ми запрошуємо усіх, хто хоче відпочити, зловити рибу та відпустити — така наша філософія", — каже чоловік.

До клубу-музею можна приносити старі вудки чи снасті для риболовлі.

У Прикарпатському університеті проводитимуть безкоштовні заняття з української мови до ЗНО

  • 2022-02-19 19:12:24
  • перегляди: 0

Факультет філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника запрошує учнів 10-11 класів на безкоштовну онлайн-підготовку до ЗНО з української мови.

Про це інформують у пресслужбі ВНЗ, пише Галицький кореспондент.

Заняття проводитимуть викладачі кафедри української мови впродовж березня-травня 2022 року. Заняття відбуватимуться на платформах Google Meet та Zoom, початок о 14:00 год.

Графік проведення занять: 05.03 (сб); 06.03 (нд); 12.03 (сб); 13.03 (нд); 19.03 (сб); 20.03 (нд); 26.03 (сб); 27.03 (нд);

03.04 (нд); 10.04 (нд);

01.05 (нд); 08.05 (нд); 15.05 (нд); 22.05 (нд). Щоб заповнити форму для реєстрації потрібно перейти за цим покликанням: https://forms.gle/cMb9mTtY2DzRR4rs9

Реєстрація обов’язкова, триватиме до 1 березня.

Після завершення реєстрації кожен із учасників отримає покликання на онлайн-заняття.

Читайте також: ЗНО-2022: які предмети необхідні для вступу до вишів

Івано-Франківськ навиворіт: вулиця Гаркуші (ФОТОРЕПОРТАЖ)

  • 2022-02-19 19:09:27
  • перегляди: 0

Вулиця Гаркуші — вулиця в Івано-Франківську, що веде від перехрестя вулиць Грушевського, Василіянок та Грюнвальдської до Привокзальної площі. Знаходиться на сході центральної частини міста.

Вулиця існує із 1870-тих, на картах міста вперше нанесена у 1877 році.

ПІК пропонує прогулятися по старовинних двориках вулиці.

ЗУПИНКА №1: Подвір’я будинку №4Як потрапити? Через арку будинку №2

Трохи історії Будинок №4 (ріг вул. Франка) – чотириповерховий, у стилі сецесії, збудований 1914 року, перед самим початком війни. Його власник, купець С. Райслер тоді взяв у міської каси ощадності кредит – 125 тисяч крон. А після війни, коли лютувала інфляція, він намагався повернути цю ж суму, хоч за неї в той час можна було придбати хіба сигарету. Про це обурення та здивування писала місцева преса.

ЗУПИНКА №2: Подвір’я будинків №1, №3, №5 та №7Як потрапити? Через арку в будинку №7

Трохи історії Капітальними поверховими будинками ще австрійського періоду є житлові кам’яниці №3 та №7. Зокрема, будинок №3 – сецесійний чотириповерховий, споруджений 1912 р. громадянином В. Роженком.

Натомість будинок №1 (ріг Грюнвальдської) зведений у 1929 році для державний службовців. Це перший п’ятиповерховий будинок, зведений за Польщі, і п’ятий в історії міста.

ЗУПИНКА №3: подвір’я будинку №9 Як потрапити? Через браму міської прокуратури, між будинками №7 та №13.

Трохи історії Двоповерхова кам’яниця у стилі функціоналістичного модерну збудована у проміжку між 1900 та 1904 роками. Будували її для Юзефа Вайсгауса, який тоді вже володів сусіднім будинком (Гаркуші, 7).

Краєзнавець Олена Бучик дослідила, що він був заступником присяжного судді. У радянські часи на Гаркуші 9 містився обласний військовий комісаріат, який у 2004-му переїхав на Шевченка (нині там католицька школа). А у 120-річну кам’яницю перебралася Івано-Франківська міська прокуратура.

ЗУПИНКА №4: подвір’я будинку №17

Як потрапити? Через прохід до будинку №19

Трохи історії перші будинки тут були зведені ще в 1880-х роках. Це невеликі міщанські хати «на дві половини» з ганками. Часто вони були не цегляними, а глинобитними на дерев’яному каркасі і виправлені гіпсом. До нашого часу серед новішої забудови дійшов тільки один з таких міщанських будинків,

під №17.

ДО ТЕМИПерша назва вулиці – на честь Мечислава Романовського — польського поета і повстанця проти російської імперії 1863 р. Він народився в с. Жукові, навчався у Станиславівській гімназії. Загинув у бою з армією царської Росії.

За часів ЗУНР вулиця носила ім’я Лесі Українки. З 1919 р. поляки повернули першу назву. Під час німецької окупації названа іменем Коновальця.

У 1944 році радянська влада перейменувала вулицю на теперішню Гаркуші — полковника, військова частина якого брала участь у визволенні Івано-Франківська від німців. Родом із Черкаської області. Дійшов до кордону з Угорщиною, де загинув у бою. Посмертно, Миколі Гаркуші, було присвоєне звання Героя Радянського Союзу. Його тіло було доставлено до Станіслава та поховано на меморіальному братському кладовищі, куди виходить вулиця.

Читайте також на ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtubeта Telegram

У Калуші створять тарифну комісію

  • 2022-02-19 19:06:23
  • перегляди: 0

Це буде дорадчий орган, основна функція якого — попередній розгляд пропозицій по тарифах та перевірка їх правильності, інформують "Вікна".

«Тарифна комісія створена з метою формування прозорої тарифної політики, організації та контролю за порядком встановлення тарифів на комунальні послуги, які надають комунальні підприємства в місті Калуші (далі — Послуги), сталого розвитку конкурентного середовища, надання якісних Послуг, і захисту прав споживачів», — зазначено у проєкті Положення про комісію, інформують "Вікна".

Насправді комунальних послуг, які надають комунальні підприємства у Калуші небагато — це водопостачання і водовідведення, теплопостачання (від квартальних котелень, причому цей опалювальний сезон може стати останнім) і послуги з управління гуртожитками. Всі інші послуги надають державні (Калуська ТЕЦ) чи приватні (управляючі компанії, ТОВ «ЕКО-Прикарпаття») компанії.

За проектом рішення, головою тарифної комісії буде заступник міського голови Богдан Білецький.

Тернопіль та Івано-Франківськ можуть сполучити Інтерсіті

  • 2022-02-19 18:49:08
  • перегляди: 0

KYIV, UKRAINE - AUGUST 26, 2021 - A Stadler FLIRT EMU is pictured during the presentation at the Central Railway Station as the train undergoes testing prior to possible procurement under the City Express high-quality suburban train project, Kyiv, capital of Ukraine. (Photo credit should read Hennadii Minchenko/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images) Укрзалізниця хoче віднoвити кoлію між Галичем та Підвисoким, яку демoнтували у 1944 рoці – це дoзвoлить oб’єднати Тернoпіль та Іванo-Франківськ пoтягoм Інтерсіті.

Прo це пoвідoмляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

У відoмстві зазначили, щo вже рoзпoчалася підгoтoвка дo мoдернізації та електрифікації залізничнoї ділянки між Тернoпoлем та Іванo-Франківськoм. Наразі oчікується рішення уряду щoдo виділення кoштів на рoзрoбку технікo-екoнoмічнoгo oбґрунтування.

Окрім oптимізації маршрутів на захoді країни, цей варіант дoзвoлить на 3 гoдини скoрoтити час пoїздки з міст центральнoї та південнoї України дo Прикарпаття, зoкрема і ключoвих гірських курoртів регіoну“, – зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубракoв.

Безпoсередньo рoбoти планують рoзпoчати на пoчатку наступнoгo рoку. УЗ та уряд oпрацьoвують варіант віднoвлення 29 км кoлії Галич — Підвисoке (через станції Кoзoву, Підгайці та Галич). Цю вузькoкoлійну ділянку демoнтували ще у 1944 рoці.

У міністерстві дoдають, щo віднoвлення залізничнoгo маршруту між Тернoпoлем та Іванo-Франківськoм дoзвoлить скoрoтити шлях між oбласними центрами з нинішніх 283 км дo 141 км.

Розшукували майже добу. Поліцейські знайшли 17-річну дівчину в Івано-Франківську

  • 2022-02-19 18:27:32
  • перегляди: 0

Ювенальні поліцейські спільно з патрульними Івано-Франківщини розшукали 17-річну Тамілу Апостолюк. Дівчина 18 лютого приблизно о 17:00 вийшла з дому та не повернулася. Про це повідомили на Facebook-сторінці Нацполіції області.

З Тамілою Апостолюк все гаразд, її здоров’ю нічого не загрожує. Наразі ювенальні поліцейські з’ясовують усі подробиці зникнення.

"Дівчина розуміла, що її шукають, і намагалася заплутати поліцейських: переодягнулася у верхній одяг товариша і постійно змінювала місце перебування. 19 лютого приблизно о 15:00 неповнолітню вдалося розшукати. Вона перебувала на одній із вулиць Івано-Франківська", — йдеться у повідомленні.

З дівчиною спілкуються працівники ювенальної ‌ поліції‌ й встановлюють всі обставини, а також проводять превентивну роботу, щоб не допустити надалі таких випадків.

Що відомо19 лютого до Івано-Франківського районного управління поліції зателефонував чоловік і повідомив про зникнення дочки. Дівчина — 2004 року народження, жителька Івано-Франківська. Найімовірніше вона пішла з дому опісля 17:00, коли батько перебував на роботі.

Читайте також На Івано-Франківщині поліцейські розшукали матір, яка зникла з 4-річною дитиною На Івано-Франківщині поліцейські розшукували неповнолітню дівчину Поліцейські Івано-Франківщини розшукали прикарпатця, який зник майже тиждень тому Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

З бюджету Калуша виділять кошти на підготовку міського парку до Всесвітньої зимової Гімназіади

  • 2022-02-19 18:12:30
  • перегляди: 0

Як ішлося на оперативній нараді у міськвиконкомі, Калуський парк культури і відпочинку імені Івана Франка сортує і вивозить зламані через негоду гілля дерев. Уже почистили територію від каналу до льодового палацу, центральний вхід і зону атракціонів, інформують "Вікна".

До слова: шквальні вітри в останні дні, як повідомив начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Іван Дембич, значної шкоди на території громади не завдали. Зафіксовані лише невеликі пошкодження дерев і ліній електропередач.

Також міський парк запрошує до участі у проєкті «Шлюб за добу». Попереду — остання "цікава дата "для одруження у лютому — дзеркальна: 22.02.2022.

Як зазначив Калуський міський голова Андрій Найда міський парк уже має готуватися до Всесвітньої зимової гімназіади, яка відбудеться 2023 року. До Калуша приїде багато гостей з-за кордону, тож парк має виглядати гарно. Зокрема, слід визначати потребу у коштах, які потрібно закласти у міському бюджеті для підготовки парку.

Нагадаємо, що змагання Всесвітньої зимової Гімназіади для учнів загальноосвітніх закладів середньої освіти вперше відбудуться в Україні з 27 лютого по 5 березня 2023 року. Місцем проведення змагань обрано спортивні бази в Івано-Франківській області. Зокрема, льодовий палац у міському парку Калуша буде приймати змагання з хокею та фігурного катання.

Можна побачити з космосу: незвичні втілення українського герба на Франківщині (ФОТО)

  • 2022-02-19 18:12:29
  • перегляди: 0

Сьогодні на календарі – День Державного Герба України. 30 років тому, 19 лютого 1992 року, Верховна Рада України затвердила тризуб як Державний Герб України.Журналістка ПІК зібрала цікаві історії про незвичні втілення українського символу на Івано-Франківщині.

Тризуб Атанасія видно з космосу

У селі Остриня на Тлумаччині є найбільший кам’яний тризуб України. Його можна побачити на світлинах космічних супутників. Державний герб викладений із білого мергелю (камінь з вапняку та глини, який використовують для виробництва цементу). Він височіє на одному з сільських узгір’їв. Державний герб заввишки 19, завширшки 13 метрів, а висота центральної частини аж 25 метрів. Під тризубом з цього ж каміння викладено рік —1992 та слово «воля».

“Останні елементи викладено невипадково, бо саме влітку 1992-го тризуб виклав 70-річний Атанасій Козак, колишній вояк УПА, житель Острині, нині, на жаль покійний. Прикметно, що на місці, де зараз красується тризуб, колись тривали бої українських повстанців. Чоловік, викладаючи з каменю герб, хотів вшанувати першу річницю проголошення незалежності України та пам’ять загиблих побратимів», — розповідає краєзнавиця Марія Гуменюк з Тлумача.

Кілька тижнів Атанасій Козак у двох господарських сумках носив з річки каміння. Тоді ветерана УПА не всі розуміли. Дехто відверто насміхався, дехто казав, що він гору псує, і не буде де… худобу випасати. Але Атанасій на те не заважав, і поволі переносив вручну аж дві тонни мергелю. За один раз чоловік набирав в сумки по 12-15 кілограм каменю та йшов 800 метрів вгору і стільки ж угору.

Аби викладене на горі каміння не розсипалося та не зміщувалося, Атанасій Козак прокопав довкола неглибокі рівчаки. А по контуру герба висадив смерічки і туї. Зараз остринський тризуб, викладений ветераном УПА, видно навіть на світлинах із космічних супутників. Двічі на рік місцеві школярі-старшокласники косять біля тризуба траву, доносять на великий український герб нове каміння, яке білять вапном, аби його було здалеку добре видно.

Тризуб як подяка за життя сина

“Ще один великий кам’яний тризуб теж красується на Тлумаччині, у в селі Олешів. Його виклав місцевий житель Ярослав Клід, батько вояка ООС (АТО). Син Ярослава, Володимир — професійний військовий, побував у Афганістані, Югославії, Іраку, Лівані. А у 2015 році, вже будучи пенсіонером, Клід-молодший поїхав на схід захищати України. Батько, виряджаючи сина, пообіцяв, коли той вернеться живим і здоровим, зробити щось особливе для села та на подяку Богові», — розповідає Людмила Шпук,

завідувачка олешівським клубом.

На щастя, син Ярослава повернувся, а батько з допомогою чотирьох друзів-односельців виклав з 3-х тонн каменю на околиці села герб України – 7 метрів заввишки та 13 метрів завширшки. Знак добре видно зі автошляху національного значення Н-18 Івано-Франківськ-Бучач-Тернопіль. Згодом ще один житель Олешева, Степан Бойчук, воїн-афганець, встановив біля тризуба 6-метровий хрест, який теж видно з дороги. За кілька метрів від хреста є капличка, біля якої часто відбуваються свята, концерти та релігійні відправи.

Тризуби від лісівників на честь і пам’ять про вояків

«Ще два тризуби на Прикарпатті висадили лісівники. Один герб України є біля Делятина, в урочищі «Герасими-Дебриця». Він з 1200 молодих дерев: модрини і дугласії. Працівники Делятинського лісгоспу повинні були висаджувати дерева в рамках акції «Озеленення планети». Вирішили зробити це не звично, а у формі тризуба», — каже Ірина Бабій, речниця Івано-Франківського обласного управління лісового і мисливського господарства.

Для цього лісівники попередньо підготували площу, зробили спеціальну розмітку кілками.

Біля кожного кілка посадили дерево. Першими садили дерева ветерани ООС (АТО): майстер лісу Василь Озорович та лісоруб Петро Буждиганчук. Згодом до них долучилися представники місцевої влади, громадських організацій, освітяни.

Види дерев для “вирощування тризуба” вибрали не випадково, бо модрина і дугласія швидко вкорінюються і ростуть. Тому через кілька років делятинський тризуб лісівників можна буде оглядати з висоти, як неймовірну окрасу краю, адже формат тризуба з модрини і дугласії 36 на 24 метриметри. Отже він буде значно більший за вищезгаданий тризуб Атанасія Козака з Острині.

«Герб України з декоративного куща самшиту висадили в пам’ять про живих захисників і тих, які загинули за Україну в ООС (АТО) у квітні 2019 року і в селі Руда на Рогатинщині. Тризуб знаходиться біля адмінбудівлі Рогатинського лісгоспу. Уже кілька років кущі самшиту розростаються, як слава про наших мужніх захисників України»,— додає Ірина Бабій.

Є сподівання, що в нашій області буде ще чимало цікавих втілень наших державних історично вагомих і славних символів: герба та прапора, які символізують наші найсвітліші прагнення та творчу наснагу.

Злата Леміш.

Світлини надали: Марія Гуменюк, Людмила Шпук, Ірина Бабій.

Читайте також:

  • Загострення на Донбасі: під час обстрілу загинув капітан ЗСУ
  • Як коломийські майстрині створюють пахучі стрітенські свічки (ФОТО)
  • За все відповідає мозок, і за музичні вподобання теж – Василь Тимків, директор філармонії на Прикарпатті (ФОТО)
  • На Прикарпатті мама 9 дітей – бабуся 7 онуків – ґаздиня великої господарки постійно малює (ФОТО)
  • Ваш гороскоп на тиждень 14-20 лютого
Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram,Youtubeта Telegram