Закарпаття - сторінка 4

На Закарпатті на підтримку українців, що мають рідкісні захворювання, підсвітили Мукачівський Замок

  • 2022-02-19 18:36:50
  • перегляди: 0

Мукачево долучилося до акції на підтримку українців, які мають рідкісні – орфанні захворювання, і підсвітило Замок Паланок символічними кольорами. Про це повідомляє Мукачівська міська рада у Facebook.

Замок Паланок підсвітили рожевим, зеленим та блакитним кольорами одним з перших – 17 лютого. Координатором акції у Мукачеві є Громадська організація "Мистецтво проти вiйни".

В такий спосіб Україна долучається до світового руху, що приурочений до Міжнародного дня орфанних захворювань.

Що відомо:

У Києві також, вже традиційно, з 14 по 28 лютого підсвітять костел Святого Миколая та ЖК "Чикаго", а з 20 лютого – фасад Охматдиту. Рідкісними, або орфанними, називають захворювання, які зустрічаються не частіше, ніж 1 випадок на 2000. Більшість з них – генетичні та невиліковні. В Україні тільки починають роботу над створенням реєстру пацієнтів, тому точна кількість хворих наразі невідома. Але, згідно зі світовою статистикою, рідкісні захворювання мають в середньому близько 5% населення – в Україні йдеться про понад два мільйони людей. Читайте нас: у Telegram, Viber та Instagram

Фото пам'яток Закарпатської області представлять Україну на міжнародному конкурсі для Вікіпедії 2021 року

  • 2022-02-19 18:33:29
  • перегляди: 0


Одразу дві світлини Закарпатської області увійшли до ТОП-10 фотоконкурсу: аерофото Ужгородського кафедрального собору та світлина церкви святої Параскеви у селі Олександрівка. Ці фотографії увійшли до десятки найкращих світлин конкурсу за 2021 рік, які представлятимуть Україну на міжнародному рівні та змагатимуться зі світлинами з інших країн.

Переможцем номінації «Найкраща фотографія Закарпатської області 2021» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» стало аерофото Ужгородського кафедрального собору Катерини Поліщук.

Ужгородський кафедральний собор є головним греко-католицьким храмом Ужгорода і резиденцією мукачівських єпископів. Пам'ятка архітектури національного значення.За практикою в соборі хоронили єпископів, останнє поховання відбулося в листопаді 1947 року після вбивства єпископа (блаженного) Теодора Ромжі. Після цього радянська влада оголосила про ліквідацію єпархії і передала майно російській православній церкві, в тому числі — Собор. Після відновлення Незалежності України храм повернули греко-католицькій єпархії.Світлина цієї пам'ятки вперше перемагає у номінації «Найкраще фото області»[1].

Наступною за балами у регіоні зі світлин стала робота Андрія Мозоля, яка зображує церкву святої Параскеви у селі Олександрівка. Ця світлина також отримала шанс представити Україну на міжнародному етапі.

Церква святої Параскеви у селі Олександрівка за зовнішнім виглядом храм схожий на храми мармароської готики.Церква двозрубна, тридільна, з видимим нахилом стін до середини. В олександрівському храмі можна побачити багаті, найкраще збережені настінні розписи, виконані у 1779 році майстром Стефаном Теребельським і малювання народних майстрів. У 2002 році частковою реставрацією храму займався Львівський інститут археології, та через відсутність фінансування проєкт призупинили. Одна з перлин Закарпаття в катастрофічному стані, іде поступовий занепад і саморуйнація[2].

Мета конкурсу «Вікі любить пам’ятки» — отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті та маловідомі сторінки своєї історії.

Список пам’яток Закарпатської області налічує всього 750 об’єктів, 555 із них уже представлені світлинами у Вікісховищі. Цього року учасники завантажили 358 фотографій 72 пам’яток (з них світлини 7 об’єктів було завантажено вперше), за перемогу в номінації змагались 13 авторів. А за увесь час проведення конкурсу — 264 учасники.


Для довідки:

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроєктах. Конкурс проходить щорічно у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією «Вікімедіа Україна». У 2021 році в Україні проходив удесяте. Загалом протягом 2012—2021 років у межах конкурсу було завантажено понад 350 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано понад 39 тисяч пам’яток із території України (42%), взяло участь майже 3500 осіб (від аматорів до професіоналів). Фотографії за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, ви можете переглянути їх і використати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є єдиним регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа» в Україні. Вона займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія; залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів, а також розвитком вікіспільноти в Україні.

Дві світлини із Закарпаття увійшли у ТОП-10 фотоконкурсу “Вікі любить пам’ятки”

  • 2022-02-19 18:27:44
  • перегляди: 0

Світлини Ужгородського кафедрального собору, яка була зроблена з повітря та світлина церкви святої Параскеви у селі Олександрівка увійшли до десятки найкращих світлин конкурсу “Вікі любить пам’ятки” за 2021 рік. Вони представлятимуть Україну на міжнародному рівні та змагатимуться зі світлинами з інших країн. Аерофото собору Катерини Поліщук стало переможцем номінації «Найкраща фотографія Закарпатської області 2021». Світлина цієї пам’ятки вперше перемагає у номінації «Найкраще фото області». Ще одне фото набрало велику кількість балів, щоб отримати шанс представити Україну на міжнародному етапі. Робота Андрій Мозоля зображує церкву святої Параскеви у селі Олександрівка.

Найкращі вина Закарпаття визначили в колишньому маєтку графа Перені (ФОТО)

  • 2022-02-19 18:12:34
  • перегляди: 0

Після реконструкції зараз тут розмістився Центр культури імені знаного земляка.

У змаганні за призові місця взяв участь 31 винороб краю, які представили на суд кваліфікованого журі понад 150 видів вин. Приїхали зі своїми доробками в Берегово й “колеги” з Івано-Франківщини. Оцінювали напої фахівці зі Словаччини, Будапешта, Одеси та Києва.

Золоті медалі здобули 8 вин: білий сухий Мускат бланк 2021 Руслана Ороса, білий сухий Фурмінт 2019 Віталія Муски, рожеве сухе Каберне 2019 виноробні “Нота Бене”, біле сухе Шардоне 2019 Олександра Ковача, біла суха Королівська Леанка винного підвалу “Варга”, білий сухий Фурмінт 2019 Об’єднання виноробів, білий сухий Фурмінт 2021 Ференца Баркасі та червоне сухе Каберне 2019 Федора Павлишинця.

Золотим медалістам вручили спеціальні матриці якості, якими можна користуватися протягом року – потім досягнутий рівень потрібно знову підтверджувати. Окрім золотих, були вручені також срібні та бронзові нагороди й відповідні Дипломи.

Нагадаємо, де на Закарпатті шукати найбільший в Україні бункер, що притягає мандрівників з усього світу (ФОТО, ВІДЕО)

У Берегові спілка закарпатських угорських багатодітних сімей організувала театральний показ

  • 2022-02-19 17:48:21
  • перегляди: 0

У рамках Тижня шлюбу 16 лютого в Берегові Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей організувала для своїх членів театральний показ кабаре-комедії «Дякую, дякую!..» (Köszi, köszi!..) у виконанні акторів Закарпатського обласного угорського драматичного театру. Присутніх перед переглядом вистави привітала заступниця голови Спілки Габріелла Товт. Вона назвала відрадним те, що члени організації прийшли в такій великій кількості, полишивши свої турботи заради культурної програми. З нагоди 10-річчя створення Спілки закарпатських угорських багатодітних сімей подружні пари, котрі цього року відзначають круглу дату шлюбного життя, отримали грамоти та привітання. Музична комедія «Дякую, дякую!..» в постановці акторок берегівського театру Магдолни Ваш і Наталії Гал стала доречним вибором з цієї нагоди, адже присвячена темі стосунків між чоловіками та жінками, насичена гумором. Глядачі подякували за виступ, аплодуючи стоячи. Тож, очевидно, члени Спілки закарпатських угорських багатодітних сімей повернулися додому в гарному настрої та збагачені добрими відчуттями. (S. Y./Kárpátalja hetilap)

Упродовж робочого тижня понад 5 тисяч закарпатців завершили цикл імунізації

  • 2022-02-19 17:21:36
  • перегляди: 0



Вакцинація – це єдина можливість захистити себе від складного перебігу коронавірусної хвороби.

Протягом п’яти днів минулого тижня перше щеплення зробили 4 587 закарпатців, 2 053 особи отримали бустер, 28 – додаткову дозу.

Окрім цього, 5 465 краян завершили вакцинальний комплекс проти COVID-19.

Найбільше охочих імунізуватися було вчора, 18 лютого, – щеплення зробили 2 842 людини.

Голова Закарпатської ОДА через проросійські висловлювання опинився під загрозою звільнення

  • 2022-02-19 17:06:36
  • перегляди: 0

Мова йде про розслідування Урядом України висловлювань голови Закарпатської ОДА Віктора Микити про “російських братів”, яке він озвучив під час позачергової сесії Закарпатської облради 16 лютого. Зокрема, дати оцінку висловлюванням Микити публічно 18 лютого під час години запитань до Уряду попросила народна депутатка, керівник Закарпатської обласної організації політичної партії “Європейська солідарність” Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також запитала, і коли Прем’р подасть пропозицію президентові Володимиру Зеленському про зняття Микити з посади. У відповідь Шмигаль скавзав: “Проведемо відповідне дослідження, а за потреби — розслідування його слів. Якщо будуть на це юридичні підстави, то вживемо відповідних заходів”. Як заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе у Facebook, Зеленський має негайно відправити Голову Закарпатської ОДА у відставку. “Такі випади просто немислимі. Якщо до ранку Микита не піде у відставку – це значить лише одне: влада не збирається боронити державу, Зеленський готується до капітуляції. Але українці цього не дозволять”, — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Нардепка зазначає, що крім Микити, на Закарпатті живуть нащадки Карпатської Січі та УПА, які однозначно будуть битися та чинити опір ворогу за будь-яку ціну. “Ми закликаємо Віктора Микиту скласти повноваження і не деморалізовувати мешканців краю перед лицем путінської загрози, не виправдовувати Росію, покладаючи відповідальність за агресію лише на Путіна, не демонструвати своє невігластво, зокрема, незнання історії про те, що старші покоління закарпатців народжені не в СРСР і добре пам’ятають репресії Кремля. Звертаємо увагу голови ОДА на те, що сьогодні український дитсадок, школи та залізницю обстрілювали саме ці «брати», а не Путін власноруч.”, – сказала Цинцадзе. Як стало відомо Zaknovunu.info з власних джерел, Віктор Микита після цих висловлювань отримав “жовту картку” від Дениса Шмигаля і у разі найменших погрішностей у роботі його буде негайно звільнено. Судячи з того, що Микиті у області протистоїть старий комбінатор Віктор Балога та фракція його сина у облраді, чекати на помилку нещодавно призначеного губернатора довго не доведеться. До заяви Цинцадзе приєдналися і закарпатські добровольці. Зокрема, Назарій Мудрий на своєму “Фейсбуку” написав: :Вимагаємо притягнути до відповідальності всіх осіб, які лобіювали відвертого сєпара на цю посаду. У випадку ігнорування, ми залишаємо право діяти, за собою. Я воював проти цих “братів росіян”, втратив багато Друзів. З цього моменту, кожний, хто матиме справу з цим покидьком, є ворогом Добровольців ! Це відверта спецоперація фсб рф проти Української Державності!!Мудрий. “СОНЕЧКО” УПА”

Під Ужгородом затримали та згодом відпустили бойовика: що відомо

  • 2022-02-19 16:42:52
  • перегляди: 0

У прес службі патрульної поліції повідомляли, що для перевірки на Ужгородщині зупинили авто Toyota. Під час перевірки документів, помітивши, що водій нервує, правоохоронці вирішили провести поглиблену перевірку, яка показала, що даний чоловік знаходиться у розшуку за участь у незаконній збройній організації. Під час обшуку у зловмисника виявили кілька мобільних телефонів та сім-карти, посвідчення учасника іноземного батальйону. За інформацією з власних джерел Zakarpattya24 вдалось дізнатись, що бойовика зупинили біля села Великі Лази. Під час додаткової перевірки з’ясувалось, що у розшук його подала РФ, так як іноземець є учасником бойових дій на боці України проти РФ. Росія вимагає від України його арешту та екстрадиції. За нашою інформацією іноземця після додаткових перевірок відпустили.

Закарпаття: Через тютюнову контрабанду українець втратив авто

  • 2022-02-19 16:27:19
  • перегляди: 0

Близько 2-ї години ночі, автомобіль марки "Мерседес" під керуванням 30-річного громадянина України прибув у пункт пропуску "Дякове". У ході спільного прикордонно-митного огляду даного авто, в його конструктивних порожнинах панелі приладів, акумуляторного відсіку, під переднім сидінням пасажира, в місці кріплення паска безпеки водія та під однією з подушок безпеки, було виявлено 506 упаковок тютюну для куріння кальяну.Виявлений товар в чоловіка вилучили, наразі його вартість встановлюється. Також вилучили й транспортний засіб, сума оцінки якого склала 163 тисячі гривень.Пресслужба Мукачівського прикордонного загону

26 дорожньо-транспортних пригод зафіксували закарпатські патрульні з 14 до 18 лютого

  • 2022-02-19 16:27:17
  • перегляди: 0

Патрульна поліція Закарпатської області нагадує, що відповідно до правил дорожнього руху, безпечна швидкість руху в населених пунктах становить 50 км/год. Нагадуємо про адміністративну відповідальність за порушення швидкісного режиму: за ч.1 ст.122 КУпАП — перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більше як на 20 км/год — тягне за собою накладення стягнення у вигляді штрафу в розмірі 340 гривень. за ч.4 ст.122 КУпАП — перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більше як на 50 км/год — тягне за собою накладення стягнення у вигляді штрафу в розмірі 1700 гривень.Дотримуйтеся правил дорожнього руху, слідкуйте за дорожньою обстановкою і безпечних вам доріг!Патрульна поліція Закарпатської області

В Ужгороді відкрилася унікальна фотовиставка на підтримку Всеукраїнської акції "Вшануй" (ФОТО)

  • 2022-02-19 16:24:28
  • перегляди: 0

Акція започаткована з нагоди відзначення у 2021 році Дня Збройних сил України, гідного вшанування громадянської мужності учасників подій Революції Гідності та російсько-української війни. Фотовиставку в межах Всеукраїнської акції "Вшануй" презентували Міністерство молоді та спорту України та Державна установа "Всеукраїнський молодіжний центр".

Метою виставки є збереження пам'яті про новітніх Героїв по всій Україні. На фотостендах зображені предмети, які найбільше асоціюються з рідними, які загинули захищаючи Батьківщину.

Експозиція включає 13 виставкових фотостендів, де через призму авторських фотографій українські родини розповідають історії своїх близьких - українських військових, які загинули під час агресії Росії на сході України. Кожна сім"я обрала одну реліквію - річ, яка є найпам"ятнішим нагадуванням про своїх найрідніших: батьківська куртка, гітара, лицарські обладунки, книги. Ці реліквії постають певним продовженням людей, яких фізично зараз з нами немає. Організаторами фотовиставки є Ужгородська громадська рада та Ужгородська публічна бібліотека.

Фотовиставка буде діяти до 19 березня 2022 року.

Юрій Білак - французький фотограф українського походження - неодноразово був у районі бойових дій, звідки привіз унікальні знімки українських військовослужбовців. Його фотовиставка "Проєкція" була представлена Адміністрації Президента. Експозиція включала дві частини: фото воїнів АТО, медиків, волонтерів, а також картини художників-класиків, які проєктуються на сучасність. Світлини українських захисників вдало поєднані з творами Леонардо да Вінчі, Рембрандта ван Рейна, Вінсента ван Гога. Її змогли побачити президент США Джозеф Байден, президент Польщі Анджей Дуда та багато інших високопосадовців.

Екоінспекція Закарпаття перевірила якість пального на АЗС області

  • 2022-02-19 15:54:19
  • перегляди: 0


Наразі перевірили п‘ятьох продавців, обіцяють контролювати й надалі.

Спеціалісти Державної екологічної інспекції у Закарпатській області проводять планові та позапланові перевірки підприємств, що продають пальне і області. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

За результатами завершених з початку поточного року п'ятьох планових перевірок характеристик продукції на автозаправних станціях, що розташовані на території Закарпаття інспектори встановили, що продукція розповсюджується з дотриманням Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 01.08.2013 №927.

Зокрема, дотримуються вимог щодо обігу палива на ринку та мають всі, визначені Технічним регламентом документи на наступних АЗС: ПАТ "УКРНАФТА", ТОВ "ЛЕРСЕН ЛТД", ТОВ "ОЙЛГАЗТРЕЙД", ТОВ "АНАФІ ТРЕЙД", Підприємство з іноземними інвестиціями "АМІК УКРАЇНА".

Заходи державного ринкового нагляду за якістю нафтопродуктів тривають.

Закарпатські патрульні затримали бойовика іноземного формування

  • 2022-02-19 15:33:43
  • перегляди: 0

Про це інформує перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Білошицький Олексій “Участь в незаконному збройному формуванні, організація діяльності терористичної організації та участь у ній” і ще багато чого… Як вам таке досьє сьогоднішнього затриманого іноземця на Закарпатті? Патрульні часто затримують небезпечних злочинців і сьогоднішній день не став винятком. На трасі М-06 (поблизу Ужгорода), близько 9-ї години, патрульні зупинили автомобіль Toyota. Перевіряючи документи, інспектори помітили, що керманич нервує та поводиться якось підозріло. Враховуючи теперішню напружену ситуацію в нашій державі та можливі провокації, така поведінка насторожила патрульних. І не дарма. За базами поліцейські виявили, що громадянин перебуває у міжнародному розшуку за участь в незаконному збройному формуванні та організацію діяльності терористичної організації і участь у ній.

На місце одразу прибули патрульні з підрозділу «ТОР» для посиленої підтримки. Негайно провівши поверхневу перевірку, інспектори виявили у чоловіка три мобільні телефони та 4 sim-карти різних мережевих операторів, а також посвідчення про належність до іноземного добровольчого батальйону. До того ж що водійське посвідчення іноземця мало ознаки підробки. Патрульні затримали чоловіка та передали слідчим. Наразі із затриманим буде працювати багато підрозділів))

Мету та ціль його перебування на території України буде встановлено . Дякую колегам за пильні та професійні дії. 24/7

На Закарпатті патрульні випадково затримали терориста

  • 2022-02-19 15:16:11
  • перегляди: 0

На місце одразу прибули патрульні з підрозділу «ТОР» для посиленої підтримки. Негайно провівши поверхневу перевірку, інспектори виявили у чоловіка три мобільні телефони та 4 sim-карти різних мережевих операторів, а також посвідчення про належність до іноземного добровольчого батальйону.

До того ж що водійське посвідчення іноземця мало ознаки підробки. Патрульні затримали чоловіка та передали слідчим. Мету та ціль його перебування на території України буде встановлено.

Пресслужба патрульної поліції.

Заради МАФів на зеленій зоні біля лікарні в Ужгороді самовільно зрізали дерева (ФОТО)

  • 2022-02-19 15:00:40
  • перегляди: 0

Незаконну рубку провели вночі на прилеглій зеленій зоні до КНП “Ужгородська районна лікарня”. У ФБ на сторінці партії “Рідне Закарпаття” обурились самовільній вирубці молодих здорових дерев. “Ще до передачі лікарні в комунальну власність міста в жовтні минулого року ми обіцяли, що виступатимемо за збереження матеріально-технічної бази, профілю лікарні та цілісності земель території медзакладу” – йдеться у повідомленні. Депутати подадуть на засідання виконкому звернення про скасування дозволів на встановлення мафів. Також звернулись до в.о. директора КНП за поясненням щодо інциденту з вирубкою. На місце викликали правоохоронців, які відповідно до незаконної вирубки мають відкрити провадження та надати злочину необхідну оцінку. Вже у понеділок на місце викличуть працівників Департаменту міської інфраструктури для обстеження території та вирішення питання посади нових дерев. Фото та відео – Ярослава Шафаря та Віталія Глаголи

В Ужгороде подельники Андриива собрались урвать участок земли? (ВИДЕО, ФОТО)

  • 2022-02-19 14:45:30
  • перегляди: 0

В Ужгороде ночью 19 февраля неизвестные пытались захватить земельный участок. Об этом в соцсети Facebook написал Ужгородский предприниматель Ярослав Шафар.
Речь идет о зеленой зоне возле Ужгородской районной клинической больницы, которая находится на улице Минайской, 71.
В посте сообщается, что для подготовки территории под установку очередного МАФа вырезают здоровые деревья - одно дерево уже срезано и грозит упасть на людей и транспорт.
Схема старая - захватят землю, что-то построят, а потом постфактум по просьбе «дежурного советника мэра» легализуют. Не в первый раз.

На инцидент отреагировал депутат Ужгородского горсовета Виталий Глагола: "Это просто самоуправство! Я призываю полицию Закарпатской области и прокуратуру Закарпатской области привлечь к ответственности этих дельцов! Может хоть раз накажете их?".
Также в комментарии депутат пишет, что точно неизвестно кто этот деятель, но предыдущие разы это был советник мэра и его правая рука Ростислав Приходько, "так самовольно по "беспределу" - его стиль".

В Ужгороде районную клиническую больницу могут закрыть

У ПП «Вилок» затримали розшукуваного крадія

  • 2022-02-19 14:36:25
  • перегляди: 0

Цієї ночі в пункті пропуску «Вилок» прикордонники Мукачівського загону затримали українця, який розшукувався правоохоронними органами України. О 3-ї годині ночі, під час проходження 50-річним чоловіком паспортного контролю, відбулось спрацювання бази даних доручень правоохоронних органів. З’ясувалось, що за вчинення злочину передбаченого ч. 3 ст. 185 ККУ «Крадіжка», громадянин перебував у розшуку. Наразі прикордонники передали затриманого представникам Нацполіції. Про це інфодмує прес – служба Мукачівського прикордонного загону

На Закарпатті чоловік пробрався до чужого помешкання та побив господаря

  • 2022-02-19 14:15:35
  • перегляди: 0

18 лютого у смт Буштино Тячівського району чоловік проник до чужого приватного будинку та побив 64-річного господаря. Про це повідомляє поліція Закарпатської області у Facebook.

Господар будинку почув підозрілі звуки у підвалі, виявив там невідомого чоловіка, який намагався украсти електроінструменти. Як тільки його викрили, то він почав бити господаря по голові, після чого втік. Власника будинку ушпиталили до лікарні.

Слідчі на місці події виявила одяг та ніж чоловіка. Поліція вже затримала закарпатця. Наразі він поміщений до ІТТ. Відкрите кримінальне провадження за Кримінального кодексу України. Триває слідство.

Читайте нас: у Telegram, Viber та Instagram