Закарпаття - сторінка 5

В Ужгороді 2 родини переселенців отримали у користування житло (ФОТО)

  • 2022-02-19 14:15:34
  • перегляди: 0

Мама з донькою і друга сім"я - мама з двома дітьми та їхня бабуся - зможуть жити в цих помешканнях до року, а якщо їхній статус не зміниться і вони не набудуть інше житло, згодом зможуть продовжити користування квартирами.

Минулого року Ужгородська міська рада взяла участь у державній Програмі, за якою купується житло для надання його внутрішньо переміщеним особам. 70% вартості сплачується за рахунок державного бюджету, а30% ми виділяємо із бюджету громади. Так купили 2 квартири, які стали власністю громади Ужгорода. За встановленою системою оцінювання визначили 2 найбільш вразливі сім"ї, котрим і передали тимчасове житло. Цього року міськрада також скерує на розгляд Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України пропозиції, щоб ще купити житло для переселенців, повідомляють в Ужгородській мсіькій раді.

Підручники з української мови для угорськомовних шкіл представили в Ужгороді

  • 2022-02-19 14:15:33
  • перегляди: 0

В Ужгороді презентували два підручники з української мови для шкіл із навчанням угорською мовою. Представили їх 16 лютого на YouTube-каналі Інституту модернізації змісту освіти. Підручники розроблені для учнів 5-х класів, і з нового навчального року з‘явиться у школах.

Над розробленням першого підручника працювали науковці та вчителі Галина Шумицька, Тетяна Гнаткович, Андріанна Лукач, Олеся Калинич, Єва Борисова.

За словами Галини Шумицької, вони намагалися складати матеріал так, щоб він був доступний для дітей. Брали до уваги і багатонаціональність Закарпаття. “Одна з співавторок підручника, Єва Борисова, яка працює в угорськомовній гімназії, справді сіла з дітками 5-го класу, ми зробили перелік тем, які їм цікаві. Що зовсім не цікаве — ми відкидали. А що цікаво — брали у фокус уваги. Ми максимально намагалися зробити так, щоб ті тексти були цікавими за змістом, за формою, і щоб вони впізнавали з тих текстів ті реалії в яких вони живуть. у нашому підручнику багато білінгвальних елементів, елементів багатомовної освіти. Тобто, це підручник з української мови,

але там є багато угорськомовних елементів, які полегшують дитині, для якої рідною є угорська мова, вивчати українську мову як державну. Весь матеріал, який дібраний у підручнику, спрямований на те, щоб дитина могла самостійно працювати з ним, і тут же застосовувати ці знання у житті”, — Галина Шумицька.

Рецензувала підручник, зокрема, Слава Попфалуші — вчителька української мови та літератури у Берегівському ліцеї ім. Кошута Лайоша. Каже: вивчення української мови для дітей у школах з угорськомовним навчанням потребує додаткових підходів у подачі інформації. Тому тут представили QR-коди, якими учні зможуть користуватися в процесі навчання. “Це така родзинка в кожному новому підручнику. Надає маси додаткової інформації – цікаві завдання, дорожні карти. Адже не достатньо пропонувати дітям створити, треба показати спосіб, як це можна зробити. Користування посиланнями викликає захоплення, бо діти розуміють, що телефон може бути корисним при навчанні”, — розповіла Слава Попфалуші.

У підручниках для 5-тикласників потрібно звертати увагу на мовленнєвий аспект, — каже вчителька української мови в ужгородській 10-й школі,

де навчання теж відбувається угорською, Олександра Банк. У цих класах педагоги працюють над збільшенням словникового запасу учнів. “Для дітей, які вивчають українську мову, як не рідну, навіть не споріднену мову, дуже важливо навчитися правильно говорити, правильно вимовляти ці слова, а граматику ми вивчаємо поступово. Тому я вважаю, що добре, коли в підручниках немає навантаження теоретичним матеріалом, коли більше йде на практику, на мовленнєву діяльність”.

Ще один підручник для закарпатських учнів презентувала доцентка Закарпатського угорського інституту імені Ференса Ракоці ІІ Юдіта Павлович. Вона – співавторка. Каже: у підручнику є зокрема вправи на переклад слів, інтерактивні завдання. “Матеріал подано цікаво й доступно. Текст доповнюють аудіозаписи, що полегшують роботу вчителя. Прослуховування заздалегіть підготованих текстів є дуже важливим на уроці, як спосіб розвитку навичок розуміння й сприйняття мови на слух”.

Після представлення підручників на ютуб-каналі Інституту з модернізації змісту освіти школи зможуть обрати той, який захочуть використовувати під час навчального року.

В Ужгороді дві родини ВПО отримали безоплатне тимчасове користування житлом

  • 2022-02-19 14:15:32
  • перегляди: 0

Уперше в Ужгороді 2 родини внутрішньо переміщених осіб, які переїхали в наше місто через війну на сході України, напередодні в міській раді отримали ордери і підписали договори про безоплатне тимчасове користування житлом. Як повідомив міський голова Богдан Андріїв, мама з донькою і друга сім"я - мама з двома дітьми та їхня бабуся - зможуть жити в цих помешканнях до року, а якщо їхній статус не зміниться і вони не набудуть інше житло, згодом зможуть продовжити користування квартирами. "Минулого року Ужгородська міська рада взяла участь у державній Програмі, за якою купується житло для надання його внутрішньо переміщеним особам. 70% вартості сплачується за рахунок державного бюджету, а 30% ми виділяємо із бюджету громади. Так купили 2 квартири, які стали власністю громади Ужгорода. За встановленою системою оцінювання визначили 2 найбільш вразливі сім"ї, котрим і передали тимчасове житло. Цього року теж скеруємо на розгляд Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України пропозиції, щоб ще купити житло для переселенців. Дякую депутатам міської ради за підтримку цього рішення у сесійній залі, членам виконкому, а також працівникам департаменту соціальної політики й управління правового забезпечення міськради за пророблену роботу", написав Богдан Євстафійович на своїй сторінці у Фейсбуці.

Будівництво туберкульозної лікарні у Нижній Апші на Закарпатті потребує дофінансування

  • 2022-02-19 13:57:47
  • перегляди: 0

Готовність будівництва туберкульозної лікарні "Центр легеневих хвороб" у селі Нижня Апша становить 60%, однак потребує дофінансування. Про це повідомляє Закарпатська ОДА на офіційному сайті.Будують рентген-діагностичний, дезінфекційний, лікувальний корпуси, клініко-діагностичну лабораторію з мікробіологічним відділом. Облаштовують зовнішні каналізаційні мережі, телекомунікації, електропостачання, — повідомляють на сайті ОДА."Центр легеневих хвороб" — довгобуд ЗакарпаттяЗаклад почали зводити ще у 2009 році у межах міжнародного проєкту. Роботи призупинили через нестачу грошей. Угоду щодо будівництва Україна і Польща підписали у 2018 році. Загальний бюджет проєкту — 6 млн 400 тис. євро.Для того, аби вчасно завершити об'єкт і ввести його в експлуатацію необхідні додаткові гроші, тому голова Закарпатської ОДА Віктор Микита на найближчій сесії ініціюватиме звернення до обласної ради щодо можливості дофінансування, — йдеться у повідомленні. Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

В Тячеві пройшов тренінг на тему: "Комунікація з медичними працівниками щодо вакцинації від COVID-19"

  • 2022-02-19 13:57:46
  • перегляди: 0



Понад 30 медичних працівників Тячівського району зібралися 18.02.2022, в актовому залі спортивного комплексу "Спортивна арена Тячів" для участі в тренінгу на тему: "Комунікація з медичними працівниками щодо вакцинації від COVID-19", який організував World Health Organization (Europe).

Тренінг проаводиться для медичних працівників з метою впевненості у рішеннні вакцинувати населення, отримати необхідні знання та доказові матеріали щодо необхідності вакцинації від COVID-19.

Саме ці знанння медичний персонал повинен використовувати при спілкуванні з пацієнтами, які мають сумніви щодо вакцинації.


На Закарпатті підчас перетину кордону затримали розшукуваного за крадіжку чоловіка (ФОТО)

  • 2022-02-19 13:54:40
  • перегляди: 0

О 3-ї годині ночі, під час проходження 50-річним чоловіком паспортного контролю, відбулось спрацювання бази даних доручень правоохоронних органів.

З"ясувалось, що за вчинення злочину передбаченого ч. 3 ст. 185 ККУ "Крадіжка", громадянин перебував у розшуку.

Наразі прикордонники передали затриманого представникам Нацполіції.

На Закарпатті під час перетину кордону затримали розшукуваного за крадіжку чоловіка (ФОТО)

  • 2022-02-19 13:54:39
  • перегляди: 0

О 3-ї годині ночі, під час проходження 50-річним чоловіком паспортного контролю, відбулось спрацювання бази даних доручень правоохоронних органів.

З"ясувалось, що за вчинення злочину передбаченого ч. 3 ст. 185 ККУ "Крадіжка", громадянин перебував у розшуку.

Наразі прикордонники передали затриманого представникам Нацполіції.

Берегівський будинок культури реконструюють за спільним українсько-угорським проєктом

  • 2022-02-19 13:21:33
  • перегляди: 0

18 лютого відбулася урочиста презентація масштабного проєкту, який відновить історичну будівлю, що заховалася за бетонними стінами Берегівського будинку культури. Мова йде про синагогу, що колись займала одне з центральних місць у серці Берегова, але за часів радянської влади її фактично зруйнували. Будівництво великої синагоги Берегова тривало три роки – з 1880 по 1883-й. Ця синагога пережила дві світові війни, неодноразову зміну державних кордонів. Проте, згідно партійного рішення у 1960-х роках її закрили бетонним саркофагом, перетворивши на міський будинок культури. З того часу берегівчани користувалися концертним залом та бібліотекою розташованими тут. Утім, громада мала надію на те, що бетонний саркофаг колись буде знято і нарешті такий час настав. Це стало можливим за ініціативи Товариства угорської культури Закарпаття (ГО «ТУКЗ – КМКС») та Берегівської міської ради, фінансової підтримки уряду Угорщини та за сприяння Закарпатської ОДА. Мета проєкту – відновлення історичної цінності колишньої синагоги, створення театральної зали, оснащеної сучасною технікою та придатною для проведення найрізноманітніших культурних заходів.

Крім цього, будівля буде доповнена новим крилом, де розташуються місця публічного простору та службові театральні приміщення. Дві частини будуть поєднані скляним атріумом – поруч співіснуватимуть традиційність та модерн, що оновлять культурний центр Берегова. На презентацію нового проєкту до Берегова прибув заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр, який своєму виступі звернув увагу на історію будівлі. Високопосадовець розповів, що у 60-х роках XX століття, коли було вирішено «закрити» будівлю між робітниками нібито виникла домовленість – зробити це так, аби початковий вигляд синагоги постраждав якнайменше. Тому будівлю помістили у бетонний саркофаг, який зніматимуть саме в рамках реалізації проєкту. «Це винятковий момент у тому сенсі, що ми, народи, які проживають у Центральній та Східній Європі намагаємося відновити щось із того, що втратили у минулому столітті. Про те, що для нас значило ХХ століття багато можуть сказати і українці, і євреї, і ми, угорці. Проте найбільшою жертвою стали євреї, адже їх фізично знищували.

Саме тому наше завдання зберегти хоча б частину їхньої історії та культурної спадщини», – додав заступник міністра. Голова Закарпатської ОДА Віктор Микита зазначив, що у такий непростий для країни час підтримка іноземних партнерів є вкрай важливою, адже країна проходить непростий шлях свого становлення: «В Україні започаткована програма президента «Велика реставрація» і ми звернулися з проханням включити будівлю синагоги в перелік проєктів, що підлягають фінансуванню». Почесний Генеральний консул України у місті Сегед (Угорщина), віце-президент міжнародного благодійного фонду «Пам’ять і коріння», який безпосередньої працює над реалізацією проєкту, Алекс Ровт теж звернувся до присутніх. Пан Алекс зазначив, що сьогоднішній захід є знаковим, адже він закладає основи до великих звершень: «Це хороший приклад того як дві країни, два дружніх народи разом можуть повернути історичну цінність, що була знищена в часи Радянського Союзу». Золтан Бабяк, міський голова Берегова наголосив на тому, що саме цього дня стартує ще один масштабний та промовистий проєкт, який є яскравим прикладом продуктивної праці між Україною та Угорщиною.

«Наше місто часто відчуває дружню підтримку з боку угорського уряду у важливих для нашої громади соціально-економічних, освітніх та культурних проєктах. Наша громада яскравий зразок конструктивної співпраці. Проте, коли 83 % бюджету спрямовуються на погашення заробітних плат бюджетникам, власними силами нам не вдалося б ні почистити канал Верке, ні відреставрувати будинок культури чи лікарню. Тому щиро вдячний за таку підтримку!», – додав Золтан Бабяк. Крім того, присутнім показали як саме виглядатиме будівля після реставрації – чудова презентація детально змалювала велий проєкт, що чекає на берегівчан попереду. Ремонтні роботи планують завершити до кінця 2024 року. Вікторія КОПИНЕЦЬ Відео – Дмитро МИСЬ mhmlazyloadvideo("6210bf9546e75");mhmlazyloadvideo("6210cfd0d97e1");mhmlazyloadvideo("6210bf9546e75");

Лінія Арпада: Де на Закарпатті шукати найбільший і найтаємничіший бункер в Україні

  • 2022-02-19 13:12:23
  • перегляди: 0

Останні років десять закарпатські активісти затято популяризують мілітарі-туризм, відновлюючи історичні місця і створюючи унікальні мілітаристичні музеї. Так, донедавна бункер у с. Велика Грабівниця на закарпатській Воловеччині був частково засипаний і засмічений. Місцеві ентузіасти та підприємці взяли його в оренду й розчистили завали. Вони відреставрували та облагородили територію довкола, й сьогодні на лінію Арпада приїздять мандрівники з різних країн, аби на власні очі побачити масштаби унікальної історичної пам’ятки. А подивитись і справді є, на що.

Фото: arpad-line.com

Лінія Арпада — найпотужніша оборонна лінія, що створювалася угорськими військами в Східних Карпатах. Своєю назвою бункер завдячує славнозвісному вождю Арпаду, з яким кочові племена угрів ще у 896 році перейшли Карпати, і завоювали Придунайську низовину, де і утворили пізніше угорську державу.

Будували оборонну лінію з жовтня 1939 до 1944 року на відрізку 600-700 км по Карпатському хребту. Лінія не будувалася суцільно, а складалася з окремих вузлів оборони, які перекривали всі дороги,

перевали, переходи через Карпати. В українських Карпатах лінія фортифікаційних споруд простягалася майже на 300 км. Крім того, ще майже на 400 км, вона йшла румунськими Карпатами.

Будували цю частину лінії Арпада шахтарським методом в повній секретності, тож місцеві жителі не брали участі у будівництві його зсередини. Всі основні роботи з копання гірської породи та заливання стін бункеру бетоном проводили солдати робочих штрафбатальйонів угорської і румунської армії. Тисячі військовополонених працювали у дробарках, каменоломнях, кар'єрах. Місцевих жителів, які мали кінні повозки чи воли, змушували найматися на працю по привозу будівельних матеріалів до бункеру.

Бункер у Верхній Грабівниці – найбільший військовий об'єкт в Україні, який зберігся з часів Другої світової війни – вражає розмахом інженерної думки: підземний тунель з відгалуженнями пролягає на глибині 30-50 метрів під землею і здатний витримати будь-яку атаку з повітря. За доступними джерелами, загальна довжина бункера складає 1,5 км, але сьогодні, з позиції безпеки, для гостей відкрито близько 500 м,

хоча загалом збереглось 800 метрів. Споруда має 5 входів, чотири з яких є самостійними довготривалими оборонними вогневими точками, що оснащувалися гарматами і кулеметами.

Фото: Вхід до бункеру, tourinform.org.ua

У бункері було зведено склади, лікарню, казарми й чотири доти. Товщина армованих стін складає майже 2 метри, всередині виведена вентиляційна труба, за допомогою якої солдати відкачували вихлопні гази з інженерної кімнати. Також було збережено природний нахил тунелів для стоків та виведено труби питної води. Самі тунелі, що сполучали казарми й кімнати, спроектовані таким чином, щоб в них могли розминутись військові в повному обмундируванні. Гарнізон налічував півтисячі солдат, які робили систему окопів з вогневими позиціями неприступною.

Фото: karpaty.info

Лінія Арпада складалась з чисельної кількості таких самих укріплень, зламати її було неможливо. Тому в рамках Східно-Карпатської операції радянськими військами було вирішено обійти її з тилу. Якщо брати саме бункер в с. Верхня Грабівниця, то десантно-штурмові дивізії взяли його в кільце майже за 10 днів,

висадившись попередньо на вершинах. Це дало змогу під'їхати до території військовій техніці, яка впродовж 3 днів бомбардувала бункер, після чого угорські офіцери пішли на переговори й підписали капітуляцію. Іронічно, що оборонна лінія Арпада, яку зводили пів десятиліття, практично не виконала своєї цілі.

Фото: mukachevo.net

У 1945 році бункер лінії Арпада був законсервований: його всі входи і виходи підірвали. В такому стані він перебував більше ніж 20 років, поки в 1968 році його не почали використовувати солдати Мукачівського прикордонного загону Радянської Армії, розташувавши тут свій запасний командний пункт. До 1991-го об'єкт охороняли і оберігали саме ці прикордонники. Правда після розвалу Радянського Союзу Міністерство Оборони України віддало споруду на баланс місцевої сільської ради.

Фото: karpaty.info

За часи 90-х та 2000-х років бункер було повністю знищено вандалами, які заради власної наживи повирізали та повикрадали з нього всі металоконструкції: кабель, труби, ліжка, унітази, умивальники, душові, броньовані двері тощо.

Цікавим також є те,

що під час реставраційних робіт в бункері було виявлено декілька радянських стін, вони позначені знаком питання. Сюди приїздили спеціалісти та за допомогою ехолокаційної техніки винесли вердикт – за стінами щось є. Любителі легенд припускають, що, може і золото Третього Рейху. На жаль, жодної документації з тих часів не залишилось ні в нас, ні в Угорщині, а руйнувати стіни – не найкраща ідея, оскільки вони можуть бути заміновані з того боку.

Зараз збережено більше ніж 800 метрів всіх тунелів бункера. І хоча це, звичайно, не весь бункер, яким він був за часів Другої Світової війни, але все одно в Україні цей комплекс є найбільшим серед подібних споруд, збережених з того часу, і також є одним із найбільших, що збереглися у Східній Європі. На даний час доступними для відвідувачів є близько 500 метрів підземних тунелів і приміщень різного призначення. Поступово ведуться реставраційні роботи в зараз недоступних місцях.

Фото: arpad-line.com

Для любителів гострих відчуттів проводиться спеціальна екскурсія під назвою "Бункер у темряві". На цю годинну екскурсію треба взяти з собою ліхтарик.

А в темряві бункер для декого навіть і цікавіший, тому що саме під освітленням ліхтарів видно кожну деталь бункеру, кожну його тріщинку. Розповідь екскурсовода йде частково без світла. Таке "занурення" в минуле справляє велике враження і вимагає від відвідувача, як мінімум – відсутність страху темряви. Як нагорода для тих, хто наважиться на екскурсію в темряві – дегустація закарпатських вин тут же, в бункері.

Фото: mukachevo.net

Окрім підземелля у Великій Грабівниці є ще чотири у Колочаві. Вони прекрасно збереглися. Комплекс підходить для цінителів історії часів Другої світової війни. Тут зібрана унікальна колекція військових укріплень, обладнання та цінних експонатів.

Як доїхати

Бункер лінії Арпада розташований в селі Верхня Грабівниця Воловецького району Закарпатської області. Краще їхати з Ужгорода, Воловця або Мукачева.

Фото: arpad-line.com

$10 тис з кожного: затримали закарпатців, які організували канал нелегальної міграції (ФОТО)

  • 2022-02-19 13:00:43
  • перегляди: 0

Тривалий час правоохоронці та силовики проводили оперативні заходи щодо викриття налагодженої мережі з організації нелегальної міграції до країн ЄС. Встановлено, що група закарпатців у Берегівському районі незаконно переправляла нелегалів в обхід КПП. Своїх “клієнтів” зловмисники супроводжували і за межами кордону. Кожен замовник нелегальної переправи платив 10 тисяч доларів. Як сьогодні інформують у ГУ НПУ Закарпаття, “на гарячому” затримали 3 азіатів вдома у одного з переправників. Група якраз готувалась до перетину “зеленого кордону”. За фактом організації каналу нелегальної міграції відкрито кримінальне провадження. 4 закарпатців затримали. За скоєне зловмисникам загрожує від 5 до 7 років.

Навчання СБУ на Закарпатті: виявили 150 водіїв-порушників, зупинили “диверсію” (ФОТО)

  • 2022-02-19 12:36:12
  • перегляди: 0

У СБУ Закарпатської області розповіли, як пройшли відпрацювання заходів з протидії диверсіям. Під час трьоденних тренувань на території Мукачівського та Берегівського районів перевірялась міжвідомча взаємодія в умовах виникнення диверсійної загрози. Навчання проходили в умовах, наближених до реальних. Використовувалась і зброя, і спецтехніка. На Закарпатті СБУ відпрацювала “умовний напад” териростів на один із воєнних об’єктів ЗСУ. Силовикам вдалось знешкодити імітаційні вибухові пристрої, а також завадити потрапити терористам на об’єкт. Усіх злочинців вдалось затримати, наслідки їхніх дій нетралізувати. Як інформують у патрульній поліції Закарпаття працівники служби також взяли учать у тактико-спеціальних навчаннях. За три дні патрульні перевірили 3710 авто, на 156 водіїв було складено адмінпротокли за порушення. Ще 12 водіїв за кермо сіли у стані алкогольного сп’яніння. Зазначають, що всі поставлені завдання завдяки спільним згалодженим діям із іншими службами були виконані.

У Мукачеві презентували новий ресторан автентичної угорської кухні

  • 2022-02-19 12:18:47
  • перегляди: 0

У стінах Угорського дому імені Мігая Мункачі, що знаходиться в історичній частині Мукачева у величній будівлі австро-угорських часів, відкривають ресторан автентичної угорської кухні «Монархія». Офіційне відкриття закладу заплановане через кілька днів, однак напередодні вирішили провести невелику презентацію. Тим паче, на неї завітав заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр, який перебував у Закарпатті з робочим візитом. Спочатку високопосадовцю провели екскурсію Угорським домом – показали давнє сховище, картинну галерею, зал для урочистостей. Після чого запросили на дегустацію до ресторану «Монархія». Угорський ресторатор Мігай Рац, власник закладу, розповів, що назва закладу не випадкова, адже будівля, в якій вирішили розмістити ресторан побудована саме за часів монархії: «Сподіваюся, що наш заклад вподобають закарпатці, адже угорська кухня для мене – вагома складова угорської культури. Наші шеф-кухарі показують високий рівень майстерності, тож маємо надію, що гостям сподобається». mhmlazyloadvideo("6210b9d9e2536");

mhmlazyloadvideo("6210c01f75fc6");mhmlazyloadvideo("6210b9d9e2536"); У закладі подаватимуть страви традиційної угорської кухні, які трохи пізніше можна буде скуштувати й у бістро, що планують відкрити незабаром. Левенте Мадяр побажав ресторатору успіху в його справі та вдячних відвідувачів. Бажання пана Мігая відкрити заклад і на Закарпатті політик назвав компасом, що показує правильний напрямок, адже розвивати підприємництво завжди важливо. Тим паче, робити це на такому високому рівні та ще й за кордоном. Урочисте відкриття ресторану заплановано на 24 лютого – перший день акції «Тиждень угорських страв». Саме цього дня «Монархія» та інші заклади, що беруть участь в акції, пропонують своїм гостям знижку у розмірі 50%, а наступні три дні – 25%. Вікторія КОПИНЕЦЬ Відео – Дмитро МИСЬ

На Закарпатті за 30 метрів від кордону з Угорщиною затримали марокканця (ФОТО)

  • 2022-02-19 12:18:45
  • перегляди: 0

Інформацію про перебування невідомого у поблизу держрубежу правоохоронцям надав місцевий житель. Він повідомив дільничному інспектору відділу "Соломоново", що околицею міста Чоп у напрямку Угорщини прямує підозріла особа.

На пошуки ймовірного правопорушника вислали групу реагування. Іноземця зупинили за 30 метрів від кордону. Він виявився громадянином Марокко і мав при собі паспортні документи. У ході перевірочних заходів з"ясувалося, що затриманий прибув в Україну у законний спосіб начебто з метою навчання в одному з вишів нашої держави.

Після з"ясування усіх обставин правопорушника буде притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.204-1 КУпАП "Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України". Його подальшу долю визначить суд, повідомили Закарпаття онлайн у пресслужбі Чопського прикордонного загону.

Закарпатцям - про медичні гарантії на наступний рік

  • 2022-02-19 11:45:34
  • перегляди: 0

Ці гроші будуть розподілятися закладам за пакетами послуг, на які контрактувалися з НСЗУ. Загалом таких пакетів у програмі 38. Це на два більше, ніж минулоріч. У 2022 році створили два нові пакети: " Готовність до надання меддопомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях" і "Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня". Детальніше про Програму медичних гарантій у дії на прикладі Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Новака. "Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня" - пакет медичних послуг, на який законтрактувалася з НСЗУ Закарпатська обласна лікарня імені Новака. "Хірургія одного дня" - новація 2022 року. ЇЇ виділили в окремий пакет, аби стимулювати розвиток стаціонаро-замісних підходів. Це дозволить не тримати пацієнта у лікарні без необхідності. Загалом медичні послуги у обласній лікарні надають у межах 10 пакетів. Потужність закладу - 20 відділень на 554 ліжка, поліклініка, штат у майже тисячу працівників, серед них 225 лікарів та 330 медсестер і санітарок.Телекомпанія М-студіоЧитайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

На Красії щовівторка буде "словацький день"

  • 2022-02-19 11:45:33
  • перегляди: 0

"Ні, ми не будемо виловлювати словацьких лижників", кажуть організатори. Але кожен лижник чи сновбордист може придбати скіпас з катанням на цілий день зі знижкою 20%. Якщо він має документ, що підтверджує громадянство Словаччини.Зимовий сезон, не дивлячись на весняне сонечко, продовжується! Красія чекає усіх шанувальників активного відпочинку.

В Ужгороді за добу виявлено 143 нові випадки COVID-19

  • 2022-02-19 11:39:42
  • перегляди: 0

Інформація про захворюваність на COVID-19 в Ужгороді на ранок 19 лютого: за минулу добу виявлено 143 нові випадки коронавірусної інфекції, 2 людини померлизагалом 20878 ужгородців захворіли із початку епідемії, інформують управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення Ужгородської міської ради й Ужгородська філія ДУ «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»16938 осіб одужали454 людини померли3377 ужгородців лікуються амбулаторно, 109 стаціонарно5226 ужгородців – на самоізоляціїза останню добу взяли 67 взірців біологічних матеріалів для досліджень. Загалом за весь період – 67822 взірці

Ніякого ажіотажу на Закарпатті немає щодо оформлення паспортів

  • 2022-02-19 11:39:41
  • перегляди: 0

На сьогодні з проханням отримати даний документ до підрозділів ГУ ДМС краю звернулося понад 14 тисяч закарпатців. Це на 40 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте у січні-лютому 2019 року кількість бажаючих оформити закордонний паспорт сягала майже 25 тисяч чоловік. Певне затишшя у 2020-21 роках було зумовлено карантинними обмеженнями та забороною на закордонні подорожі у зв’язку з пандемією COVID-19.

Наразі підрозділи міграційної служби області працюють у штатному режимі. Для зручності відвідувачів працює «електронна черга». Вартість паспорта громадянина України для виїзду за кордон складає 733 грн (у звичайному режимі) та 1085 грн терміновий.

Міграційна служба Закарпатської області

У закарпатському Берегові презентували проєкт масштабної реконструкції синагоги за допомоги Угорщини

  • 2022-02-19 10:36:23
  • перегляди: 0
У п'ятницю, 18 лютого, у Берегові відбулася презентація масштабного проєкту. Тут планують реконструювати будівлю колишньої Великої синагоги, яку за

Закарпатець спробував перевезти через кордон понад пів тисячі пакетів з тютюном для кальяну (ФОТО)

  • 2022-02-19 10:21:24
  • перегляди: 0

Порушником виявився 31-річний житель Хустщини, який прямував через митний пост "Дякове-автомобільний", що на українсько-румунському кордоні на своєму мікроавтобусі "Мерседес-Бенц" до Чехії. Під час проходження митного контролю водій свідомо обрав спрощену смугу "зелений коридор".

Втім, митники з досвіду знають, що не слід довіряти "правомірним" намірам перевізникам перетнути кордон "пустим" транспортним засобом, які переслідують мету підзаробити на перепродажі різних товарів за значно вищою вартістю в країнах ЄС.

У ході детальної перевірки у пустотілих просторах панелі приладів, передніх сидінь водія та пасажирів, обох передніх стійок автомобіля інспектори виявили приховані від митного контролю 506 поліетиленових пакетів з тютюном для кальяну, загальною вагою 77,6 кг. Доступ до прихованого товару став можливим після зняття декоративних частин панелі приладів та обшивок, попільнички вентиляційних решіток за допомогою техзасобів митного контролю (ліхтарика, викрутки, ендоскопу).

Тютюн для кальяну, розфасований у поліетиленові пакети по 100 і 250 г, торгової марки "Darkside",

у формі джему різних смаків, за попередньою оцінкою коштує приблизно 8 тис дол.

У своєму пояснені водій зіслався на те, що лише перевозив товар на прохання малознайомих людей і не знав, що він дороговартістний і обмежений до переміщення за кордон. Це при тому, що при усному опитуванні перевізник взагалі заперечував про наявність прихованого від митного контролю товару.

Відтак, відносно водія складено протокол за ч.1 статті 483 Митного кодексу України, санкції якої передбачають накладення штрафу в розмірі 100% вартості предметів правопорушення (в даному випадку тютюну для кальяну), їх конфіскацію разом з автомобілем, який використовувався для переміщення прихованого товару у сховищах. Мікроавтобус, 2005 року випуску, оцінено у 163 тис грн.

Наразі виявлений тютюн для кальяну вилучено, для оцінки його остаточної вартості буде залучено спеціаліста-експерта. Справу скерують до суду, повідомили Закарпаття онлайн у пресслужбі Закарпатської митниці.