Закарпаття - сторінка 6

У Мукачеві за тиждень зафіксували 196 порушення правил паркування

  • 2022-02-19 09:03:26
  • перегляди: 0

196 повідомлення 4 приписів та 1 протокол складено інспекторами управління упродовж тижня. 196 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки транспортних засобів, зафіксованих в режимі фотозйомки. 4 приписи видано управляючим компаніям та комунальним підприємствам за неналежне утримання дорожнього покриття та неналежне утримання прилеглої та закріпленої території з терміном на усунення недоліків. При невиконанні вимог приписів будуть прийматись міри, щодо притягнення до адміністративної відповідальності уповноважених осіб. Про це повідомляє управління муніципальної інспекції Мукачево.

Погода в Закарпатті 19 лютого: часом дощ, в горах місцями з мокрим снігом

  • 2022-02-19 08:06:26
  • перегляди: 0

19 лютого 2022 року по Закарпатській області:

Хмарно з проясненнями, часом дощ, в горах місцями з мокрим снігом та снігом. Вночі та вранці в горах місцями туман, на окремих ділянках доріг ожеледиця. Вітер південно-східний 5-10 м/с. Температура повітря вночі 4° тепла - 1° морозу, вдень 4-9° тепла, на високогір'ї вночі 3-5°, вдень 0-2° морозу.

Автошляхи: Часом дощ, в горах місцями з мокрим снігом та снігом. Вночі та вранці в горах місцями туман,на окремих ділянках доріг ожеледиця. Видимість 10 км, в дощі 2-4 км, місцями 500-1000 м, в тумані 200-500 м.

по м. Ужгород: Хмарно з проясненнями, вночі слабкий дощ, вдень без істотних опадів. Вітер південно-східний 5-10 м/с. Температура повітря вночі 2-4°, вдень 6-8° тепла.

«Я тебе знищу»: в Ужгороді ревнивець тероризує колишню кохану, але поліція не поспішає захищати жертву

  • 2022-02-19 06:24:29
  • перегляди: 0

«Всюди говоритиму про тебе гидоту»

— Ми познайомилися на роботі, — розповідає «ФАКТАМ» 36-річна Надія з Ужгорода (імена героїв цієї публікації змінені — Авт.). — Юрій працював охоронцем. З’явилися почуття, почалися стосунки. Рік усе було гаразд. Ми планували створити сім’ю, думали про дитину. Мені здавалося, що цього часу достатньо, щоб добре пізнати людину. Але Юрій почав проявляти себе згодом. На другому році наших стосунків раптом почав мене ревнувати. До своїх друзів, з якими сам мене й познайомив, до мого начальника, до усіх… Юрій став вимагати, щоб я звільнилася: мовляв, так йому буде спокійніше.

Я, звичайно, відмовилася, після чого він пригрозив, що добиватиметься мого звільнення. Сказав, що має відео нашого інтиму, яке він записав потай від мене, і «покаже його кому слід». «Ще я всюди говоритиму про тебе гидоту, — сказав. — І ти не зможеш знайти роботу». Ужгород — місто досить маленьке, тут легко пустити про людину чутки й цим зіпсувати їй життя. Юрій так тиснув, що в результаті я звільнилася. Нову роботу шукала все літо. Співбесіди проходили добре,

роботодавці були зацікавлені, але потім раптом заявляли, що я їм не підходжу. Юрію подобалося, що я сиділа без роботи.

— Ви все ще були разом?

— Ніби так. Я вже не хотіла цих стосунків, але Юрій не збирався мене відпускати, а я не мала ані сил, ані часу на те, щоб з ним воювати. Боялася, що якщо остаточно розірву стосунки, то він дійсно розповсюдить інтимне відео і тоді роботи мені точно не знайти. Вже потім я зрозуміла, чому так довго ніхто мене не приймав. Виявилося, що після кожної співбесіди Юрій приходив до роботодавця і розповідав про мене жахливі речі.

Роботу вдалося знайти тільки після того, як я пройшла чергову співбесіду потай від Юрія. Коли він про це дізнався, знову почалися сцени ревнощів. Я добре працювала, начальство було задоволене. Аж раптом — звільнення без жодних пояснень. Поговоривши з колегами, я дізналася, що приходив Юрій і розповів моєму начальнику, що я аферистка, яка обкрадає підприємства.

Спроби розірвати стосунки, за словами Надії, призводили до скандалів і нових погроз. Дійшло до того, що жінці знадобилася допомога психолога.

— Я жила в постійному страху,

— каже жінка. — Боялася, що Юрій оприлюднить відео з нашим інтимом, що це позначиться на моїй неповнолітній дитині… Юрій на той час уже контролював усі мої дії, моє пересування, переписки, стежив, хто лайкає мої фото та забороняв мені спілкуватися навіть з подругами.

Фахівець допоміг мені набратися сміливості й твердо сказати цій людині, що все скінчилося. Юрій добу мовчав. А потім мені почали телефонувати якісь люди з незнайомих номерів. Говорили, що Юрію погано, що він спливає кров’ю і я терміново мушу приїхати. Потім посипалися листи — від нього самого. Він писав, що «знищить мене»: «Я не дам тобі жити у цьому місті. Ти просто не зможеш існувати». Надіслав скриншот з того самого інтимного відео, яке він таки розмістив у «Фейсбуці» на своїй сторінці. «Вже є перегляди, — писав Юрій. — Люди просять твої контакти, хочуть запропонувати тобі роботу. Скільки коштують твої послуги?». Я одразу написала заяви в поліцію, надала пояснення.

Читайте також: Садист, обвинувачений у вбивстві та звірячому побитті дівчат, вийшов на волю: через шокуюче рішення суду жертви злочинця бояться за своє життя

— Прочитавши мою заяву, поліцейські… посміялися, — продовжує жінка. — А буквально через десять хвилин після їхнього від’їзду мені зателефонував Юрій: «Ти що робиш? Забери заяву». Підозрюю, що він так швидко дізнався про моє звернення до поліції, тому що раніше сам працював оперуповноваженим і в нього залишилися зв’язки в правоохоронних органах.

Тієї ночі ми з сином через його погрози не ночували вдома… Наступного дня я подала ще одну заяву в поліцію, на яку там знову не відреагували. Натомість Юрій відреагував одразу: «Я колишній поліцейський, і мені нічого не буде. А тебе я знищу. Він казав, що весь час за мною стежить, знає, де я і з ким, і не дасть мені кроку ступити без нього. І він справді стежив. Намотував кола біля будинку моєї подруги, у якої я ночувала.

Він писав мені в месенджери безліч повідомлень. То зізнавався мені в коханні, пропонував подарунки чи допомогу, то відверто переходив до образ та погроз.

9 грудня надвечір Юрій надіслав мені фотографію своєї передсмертної записки, де писав, що через мене він вчинить суїцид. Дістався до всіх моїх подруг і навіть до мого колишнього чоловіка,

якому сказав, що «мати його дитини — наркоманка, якій нема чим годувати сина». Насилу я змогла знайти роботу на фірмі, на якій Юрій ще не побував. Зараз проходжу там стажування і не можу навіть приїхати туди своєю машиною, бо знаю, що так Юрій точно мене вистежить. Нове керівництво вже попередила, що мене переслідує неадекватна людина.

Читайте також: «Ходи та озирайся. Я обіллю тебе кислотою»: в Запорізькій області 38-річний чоловік два роки тероризує школярку

За порадою адвоката Надія фіксувала всі докази того, що її переслідують. Зберігала листи з погрозами, робила скріншоти надісланих аб’юзером фотографій.

— Щодо інтимного відео, то з «Фейсбуку» він його потім видалив, — розповідає Надія. — Але до мене доходять чутки, що воно гуляє містом, що Юрій розіслав його багатьом людям, і при нагоді хизується ним перед своїми знайомими. Крім того, він ще й сам подав заяву до поліції. Звинуватив мене у наклепі та в тому, що я нібито заборгувала йому гроші, але жодних документів він не має.

«Ми написали численні скарги і до прокуратури, і до ДБР»

У Надії ж доказів того,

що вона постійно зазнає психологічного тиску та переслідувань, більш ніж достатньо. Але навіть для того, щоб за її заявами просто відкрили кримінальне провадження, довелося звертатися до суду зі скаргами на бездіяльність поліції.

— На сьогодні все, що нам вдалося, — це домогтися відкриття кримінального провадження за статтею «Порушення недоторканності приватного життя». Натомість у заявах Надії йшлося про наявність в діях Юрія складу кримінального правопорушення, передбаченого статями «Виготовлення і розповсюдження порнографічних предметів» і «Примушування до шлюбу», — повідомила «ФАКТАМ» адвокатка Надії Галина Гаєва. — Ми написали численні скарги до прокуратури, ДБР, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. У нашій країні багато говориться про те, що людина має право на повагу до своєї особистості, право на захист інформації про себе. Наприклад, Мінцифри у словнику з онлайн-безпеки дало визначення такому терміну, як порнопомста, — поширення або погроза поширення інтимних зображень особи з метою нанесення моральної шкоди або помсти. Але насправді потерпіла залишається наодинці зі своїми проблемами,

оскільки домогтися захисту вкрай важко.

Буквально пів року тому «ФАКТИ» розповідали про схожий випадок у Харкові, де 22-річну Софію Шнайдерман переслідує її колишній хлопець. Коли дівчина розірвала стосунки, колишній коханий спочатку тиснув на жалість, погрожуючи накласти на себе руки, а потім перейшов до погроз. А згодом до конкретних дій: стеження за Софією та її близькими, розсилання порнографічних фотоколажів з її фото та організації вибухів у під’їзді Софії, а також біля будинку її бабусі. Переслідувач навіть відкопав померлу кішку Софії і надіслав дівчині фотографію останків тварини.

— Мені та моїм рідним тепер постійно приходять sms-ки від організацій, які видають швидкі кредити, — розповіла «ФАКТАМ» Софія. — Колишній оформляє на сайтах цих організацій заявки на отримання кредитів з нашими номерами телефонів. Одного разу бабусі прийшло 93 таких повідомленнй за ніч, і це мало не довело її до серцевого нападу. Як лікар-інтерн він має доступ до системи helsi. me та слідкує за моєю родиною й там. Побачив у системі, що мама відвідувала гастроентеролога, і з того часу розважається,

регулярно записуючи її на прийоми до цього лікаря.

Ще одна його розвага — замовляти на мій номер телефону доставку всього, що можна: ліків, їжі, непотрібних речей. Він оформляє замовлення з доставкою із зазначенням оплати при отриманні. Кур’єри їдуть через все місто, привозять мені те, що я не замовляла, і, звичайно, не можу з ними розрахуватися. Нещодавно замовив на моє ім’я м’яса на 800 гривень і ліки в онлайн-аптеці більше, ніж на тисячу гривень. В онлайн-аптеці, до речі, повідомили мені IP-адресу, з якої було зроблено замовлення. Я звернулася до поліції, але там на це не відреагували…

Я постійно отримую такі повідомлення: «Чорні машини — твій вирок. Ходи й озирайся — тобі ніхто не допоможе». «Скоро тебе не стане, дуже скоро. Ти втечеш з життя несподівано». Моє життя і життя моєї сім’ї перетворилося на пекло. Загалом я подала до поліції 16 заяв. А на дільниці сміються. Мені вже там навіть говорили: мовляв, радуйся, що за тобою хтось бігає.

Читайте також: Перед тим, як вбити київську стилістку Катерину Положай, її чоловік писав їй листи з погрозами

Софії, як і Оксані,

вдалося лише домогтися відкриття кримінального провадження за фактом втручання у приватне життя. Але підозру її колишньому хлопцеві так і не висунули. На викладені в офіційному запиті «ФАКТІВ» питання в поліції Харківської області так і не відповіли, заявивши: «Інформація, що запитується, є конфіденційною».

— З того часу, на жаль, нічого не змінилося, терор продовжується, — повідомила «ФАКТАМ» днями Софія. — З анонімних облікових записів надходять повідомлення про те, що «для мене вже готують кислоту». У повідомленнях, які більше нагадують марення психічно нездорової людини, він пише, о котрій годині лягає спати мій батько, куди ходить моя мама… Він все знає. І не збирається зупинятися.

«Приходьте, коли вас уб’ють»

Про те, що стала жертвою сталкінгу, нещодавно публічно заявила співачка Злата Огневич. Знаменитість вже шість років переслідує нав’язливий шанувальник. Ходить за нею по п’ятах, погрожує, а одного разу навіть на неї напав. Ані популярність Злати, ані те, що про цей випадок повідомили усі центральні ЗМІ, вирішити питання не допомогло. Після того як співачка оприлюднила відео з переслідувачем,

його затримали, але через добу відпустили, і терор триває.

— Я дуже хочу створити прецедент в українській практиці, коли людина, яка загрожує вбивством, опиниться за ґратами чи у психіатричній лікарні, — розповіла Злата Огневич в інтерв’ю «Світському життю з Катею Осадчою». — Тому що він нездоровий, і це очевидно. Це відео (відео в «Інстаграмі», де переслідувач загрожує співачці. — Авт.) стало останньою краплею. Він загрожує «завалити» мене та мого батька. Вечорами я не можу виходити надвір, мені страшно. Виходжу на сходовий майданчик — і мені здається, що він тут. Я не почуваюся захищеною.

«Приходьте, коли вас уб’ють», — саме так прямо чи опосередковано говорять у поліції жертвам сталкінгу — незалежно від їхнього статусу і матеріального становища. Саме таку фразу у 2012 році почула у відділку героїня публікації «ФАКТІВ» з Черкас Тетяна Толпигіна, яку довго переслідував ревнивий залицяльник.

Чоловік розвішував по місту її фотографії з прейскурантом на надання інтим-послуг і погрожував, що вивезе до лісу, де вб’є. Тетяна та її рідні десятки разів зверталися до поліції,

але там навіть не відкривали кримінальну справу — доти, доки маніяк справді не вбив Тетяну. Він втілив загрозу в життя: вивіз її до лісу та застрелив з обрізу. Тільки після вбивства його нарешті затримали, а дільничний, який місяцями ігнорував звернення Тетяни, попри резонанс у ЗМІ, так і залишився безкарним.

Невже для того, щоб поліція зробила конкретні дії, всіх жертв сталкінгу має спіткати доля Тетяни? Як захистити себе жертві переслідувань?

— Поліція в нашій країні займається подібними справами вкрай неохоче, тому жертві необхідно контролювати хід розслідування, залучати адвокатів, які спеціалізуються на представництві потерпілих — розповів голова правління ГО «Український офіс захисту даних» Богдан Хаустов. — Якщо переслідувач розповсюджує інтимні фото і відео жертви, це обов’язково потрібно зафіксувати та подавати заяву до поліції з вимогою відкрити провадження за статтею 301 Кримінального кодексу України (виготовлення чи розповсюдження порнографії). Добиватися відкриття кримінального провадження та отримання статусу потерпілого. Маючи цей статус, постійно цікавитися ходом розслідування та подавати клопотання.

Не чекайте, що слідчий зробить те, що, здавалося б, і так повинен. Добивайтеся цього самі. Пам’ятайте, що онлайн-заявки на сайті кіберполіції недостатньо. Там лише приймають звернення, а потрібна саме заява до райвідділу чи виклик 102. Жертва сталкера повинна збирати докази, наприклад, записувати телефонні розмови, робити скріншоти дописів та переписки — часто це єдина можливість довести, що вам загрожують.

— Жертві сталкера Софії Шнайдерман повідомлення з погрозами надходять з анонімних номерів та облікових записів, на що в поліції розводять руками, мовляв, немає доказів, що листи надсилав саме колишній хлопець. Але вони могли б дізнатися і місце перебування людини, і її ІР-адресу…

— Потерпілій слід подати клопотання про отримання інформації з обмеженим доступом. Воно подається на ім’я слідчого, який звертається до суду, отримує ухвалу. Це дозволить взяти необхідну інформацію у мобільного оператора, інтернет-провайдера, банку тощо. Клопотання має бути розглянуте протягом трьох днів, і воно або задовольняється, або ви отримуєте відмову. Відмова або бездіяльність підлягає оскарженню до слідчого судді.

Нещодавно «ФАКТИ» повідомляли про кричущі випадки у Запорізькій та Полтавській областях. Так, під Запоріжжям чоловік після сварки з дружиною переїхав її автомобілем. А на Полтавщині чоловік-ревнивець згвалтував і вбив власну дружину.

Пожежа на Хустщині: Вогонь знищив дах будинку та літньої кухні

  • 2022-02-18 23:21:26
  • перегляди: 0

В ДСНС Закарпаття розповідають, що приборкували пожежу площею 122 кв. м. дві бригади вогнеборців з сіл Колочава й Синевир.На щастя, обійшлося без постраждали. Вогнем знищено покрівлю, перекриття житлового будинку та літньої кухні.Наразі причина займання та збитки встановлюються. Нагадаємо, на Тячівщині у вогні загинуло двоє людей.Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.Дізнайся першим!

На Закарпатті 67 млн гривень спрямують на будівництво нової школи у селі Кам’яниця

  • 2022-02-18 23:15:29
  • перегляди: 0

Близько 67 млн гривень спрямують на будівництво нової школи у селі Кам’яниця Ужгородського району. Про це повідомив Суспільному начальник управління інформаційної діяльності Закарпатської ОДА Роман Молдавчук.

За його словами, зараз школярі навчаються у трьох різних приміщеннях – в садочку, колишніх жандармерії та універмагу. До Кам’яницькій школи учні доїжджають з трьох сіл Оноківської громади. Загалом у закладі навчаються 280 школярів 1-11 класів.

Олександр Голишев – батько шестикласника, який навчається в Кам’яницькій школі, показав Суспільному клас, де навчаються школярі. Це приміщення побудували у 20 столітті для жандармерії.

«Ось ці балки – тримають перекриття, так на другому та першому поверхах. Тобто кожен клас – тримають ось такі балки, щоб не дай Боже, не впало на голову нашим дітям. Щодня віддаючи дитину до школи, я за нею переживаю», – розповів Суспільному чоловік.

Зараз класи школи розташовані у трьох приміщеннях. Директор Кам’яницької школи Михайло Мазюта показав клас, де навчаються одинадцятикласники. Уроки проводять у приміщенні колишнього універмагу.

Керівник навчального закладу зауважив: «Цей універмаг був за колишніх радянських часів, тут був дефіцитний товар. Це складське приміщення. У 2000-му році універмаг було передано навчальному закладу і, відповідно, пристосувалися під приміщення навчального закладу, як додатковий корпус. Учні одинадцятого класу навчаються в цьому малому приміщенні. Звичайно, їм його замало, оскільки вони вже дорослі, нема, де розвернутися. Я вже не кажу, про період карантину, коли соціальної дистанції потрібно дотримуватися.

Колишній універмаг, основна будова – це колишня жандармерія. Це будова початку 20 століття, й добудована невелика кількість за радянських часів у 1950 роках. А учні 1-2 класів навчаються у садочку, де ми орендуємо приміщення. Тобто ми усі так розпорошені і вчителі, завжди між корпусами постійно бігають. З 89-го року почали будівництво школи, але розпався радянський союз і все призупинилося».

Нову школу на цьому місці у Кам’яниці почали будувати 33 роки тому. Потім роботи припинили, розповідає начальник відділу освіти Оноківської територіальної громади Василь Телеп.

«Вже кілька поколінь дітей, батьків очікують на нову школу. Чекають, щоб зайти до просторих приміщень, спортзалу, якого в нас зараз нема, а тут він буде. Чекають на їдальню, відповідно до вимог. Її також в нас немає», – зауважив чоловік.

За словами, речника Закарпатської ОДА Романа Молдавчука, на проєкт нової школи спрямують 67 млн гривень: 8 млн – з бюджету територіальної громади, 59 – з державного.

Чиновник розповів Суспільному: «Школу почнуть будувати у 2022 році. Вже триває початок підготовчого етапу до будівництва. Вона буде складатися з трьох блоків: це будуть відокремлені споруди, але з’єднані між собою. Будівництво мають завершити в грудні 2024 року. Тобто ми очікуємо, що після завершення будівництва та здачі в експлуатацію навесні 2025 року діти вже зможуть піти до школи».

За словами Романа Молдавчука, школа буде триповерховою. В ній зможуть навчатися близько трьохсот дітей.

Читайте нас: у Telegram, Viber та Instagram

Снігопад і хуртовина: у горах Закарпаття оголошено ІIІ рівень небезпеки до 20 лютого

  • 2022-02-18 20:48:26
  • перегляди: 0

Про це інформує Головне управління ДСНС України у Закарпатській області.

Як зазначається, 18-20 лютого на високогір’ї Закарпатської області у зв’язку зі снігопадом та хуртовиною, очікується значна снiголавинна небезпека (ІIІ рівень).

Рятувальники Закарпаття закликають відпочиваючих утриматися від походів у гори та дотримуватися правил особистої безпеки.

Нагадаємо, як повідомляв ГОЛОС КАРПАТ раніше, "Льодова траса": у мережі опублікували відео жорсткої ДТП на Закарпатті за участю фури (ВІДЕО)

Закарпатець вкрав чужу валізу та пішов кататися на трамваї

  • 2022-02-18 20:48:25
  • перегляди: 0

Як повідомляє ТСН, 29 грудня 2021 року чоловік у залі очікування на залізничному вокзалі Львова вкрав у туриста валізу з особистими речами. Коли це помітив потерпілий, то намагався зупинити грабіжника, але той втік.Підозрюваний розповів, що він на залізничному вокзалі чекав на електричку, щоб поїхати до Закарпаття. Поруч з ним сидів чоловік із валізою. Він розповів, що взяв чужу валізу, оскільки не помітив її власника, та вийшов із зали очікування. Потім він заховав сумку під деревом та катався на трамваї. Згодом чоловік повернувся, щоб забрати вкрадене, проте його затримала поліція.Суд визнав чоловіка винним за ч. 1 ст. 186 КК України та засудив його до 3 років позбавлення волі.Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.Дізнайся першим!

75 книг, 400 листівок та 50 фотографій про Ужгород у колекції закарпатця Олександра Маріаша

  • 2022-02-18 20:15:19
  • перегляди: 0

75 книг, 400 листівок та 50 фотографій про Ужгород в особистій колекції Олександра Маріаша. Як розповів чоловік Суспільному, збирає він її вже чотири роки.

Упорядковує все сам. У колекції – видання та зображення, які пов’язані з історією Ужгорода, починаючи з 20-их років минулого століття і до сьогодні. Фото, книги, листівки про Ужгород для своєї колекції Олександр Маріаш шукає та купує онлайн.

«Я побачив книжку в середині якої були фото Ужгорода 80-их і він був дуже зелений. І дуже красивий. Тому я почав збирати виключно з якихось ностальгічних міркувань. Далі це трансформувалося у бажання зберегти це. Тобто скуповувати по Україні: Київ, Львів, Івано-Франківськ, Дніпро, Кропивницький, Харків. І тепер вже не тільки по Україні просто для того, щоб воно не пропало. Історія з платівкою та діафільмом – діафільм був придбаний в Дніпрі. А платівка до нього проїхала 3000 тисячі кілометрів», – розповідає колекціонер.

Свою колекцію відеограф Олександр Маріаш зберігає на роботі – у студії. Серед зібраного — фотонарис про Ужгород. Його видали в 1958-му році. Це були 5000 тисяч примірників українською та англійською мовами.

Олександр пояснює: «У мене є правило – я не колекціоную це в електронному вигляді. Це виключно артефакти тих років, які можна потримати в руках. Перш за все я хочу скласти каталог. Вже почав над цим працювати. Тому що, коли я тепер шукаю щось я вже можу не пам’ятати, що це в мене є. Зараз у мене все більш-менш відсортовано за періодами, тобто чехословацький, угорський, радянський і сучасний. Проте це буде робитися так: буде вид, рік, назва, стан. У мене є фотографії архітектури Ужгорода різних років XX століття і так можна відстежити, наприклад, як змінювалася «Корона», як змінювалася якась площа».

Чоловік хоче зробити виставку своєї колекції. Планує представити її цьогоріч у День міста Ужгород. «Головне – це об’єднати довкола тієї ідеї, що Ужгород може бути красивий, Ужгород може бути доглянутий просто нам всім треба не забувати про те в наскільки чудовому місці ми живемо», – наголосив Олександр.

Читайте нас: у Telegram, Viber та Instagram

Як виглядатиме оновлений Будинок культури після реконструкції (ФОТО, ВІДЕО)

  • 2022-02-18 19:43:02
  • перегляди: 0

Наприкінці минулого року берегівчани жваво обговорювали новину, що . Пізніше в мерії повідомили, що перенесення пов'язане з планами реконструкції Будинку культури, яка передбачає забудову площі збоку від нього (на якій зараз розміщена частина ринку з МАФами). Щодо Меморіальної стіни, то замість неї вирішено збудувати Меморіальний комплекс поруч із готелем УСБ "Закарпаття" (див. )

А як виглядатиме оновлений Будинок культури, і для чого потрібна прилегла до нього площа, яка в радянський час була малофункіональним сквером, а останні десятиліття використовувался як часина ринку, можна прочитати у сьогоднішньому дописі голови Берегова Золтана Бабяка:

"Сьогоднішній день можна вважати стартом шляху до оновлення нашого Будинку культури, колишньої синагоги, що була зведена ще у 1883 р. Але внаслідок історичних перепетій за рішенням радянської влади в 1960-х рр. синагогу було закрито та сховано в «бетонний саркофаг» і перетворено на Будинок культури.

Саме в цій будівлі сьогодні було урочисто заявлено про намір її реконструкції за спільним проєктом України та Угорщини.

Учать у заході взяв держсекретар Міністерства закордонних справ Угорщини Левенте Модьор. Високопосадовець заявив, що цей спільний проект двох держав є потужним меседжем взаєморозуміння та підтримки на фоні безпекової ситуації наколо України.

Голова Закарпатської ОДА Віктор Микита та в. о. голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета, які також були присутні на заході, подякували за дружні жести сусідньої держави, а також було заявлено, що реконструкцію Будинку культури готові долучити до державної програми «Велика реставрація».

Крім того, Александр Ровт, почесний консул України в м. Сегед (Угорщина), почесний президент фонду «Пам’ять і коріння», що координуватиме роботи з реконструкції, та Геннадій Гутман, керівник фонду «Пам’ять і коріння» підкреслили, що відновлення синагоги має надзвичайно вагоме значення для єврейської громади краю, бо вона є своєрідним ядром культурно-історичної спадщини.

Так, за ініціативи Берегівської міської ради та Товариства угорської культури Закарпаття, за підтримки Закарпатської ОДА, Закарпатської обласної ради та фінансової підтримки уряду Угорщини у 2023 р.

розпочнуться основні роботи з реконструкції Будинку культури. Мета проекту - відновлення історичної цінності колишньої синагоги, створення театральної зали, оснащеної сучасною технікою та придатною для проведення найрізноманітніших культурних та освітніх заходів. Крім цього, будівля буде доповнена новим крилом, де розташуються місця публічного простору та службові театральні приміщення. Дві частини будуть поєднані скляним атріумом. Так поруч співіснуватимуть традиції й модерність, живлячи культурний центр Берегова XXI століття.

Наше Берегове на території України часто відчуває дружню підтримку з боку угорського уряду у важливих для нашої громади соціально-економічних і культурних проектах.Наша громада в цьому аспекті – яскравий зразок конструктивної співпраці, де обом сторонам, як українській, так і угорській, взаємно важливо підтримувати інтеретнічну гармонію, що у нас панує.

Хочу щиро подякувати всім, хто причетний будь-якою мірою до наміру та реалізації реконструкції Будинку культури. Щиро бажаю успіху в цьому проекті та сподіваюся, що вже через невеликий відтинок часу, а саме за попереднім планом наприкінці 2024 року, ми з вами зможемо стати гостями урочистого відкриття оновленого Будинку культури".

Про історію берегівської синагоги читайте в нашому історичному екскурсі

Правоохоронці опублікували фото закарпатця, якого розшукують за підозрою в організації наркоугрупування

  • 2022-02-18 18:57:43
  • перегляди: 0

Раніше Mukachevo.net розповідало, що 4 учасників угрупування, які створили мережу збуту канабісу й метамфетаміну, взяли під варту.Як повідомляють в поліції Закарпаття, підозрюваний в організації мережі наркоторгівлі Іван Бучин не з’явився на судове засідання для обрання відносно нього запобіжного заходу та переховується від правоохоронних органів.Наразі чоловіка оголосили в розшук та просять всіх, кому може бути відомо місце перебування фігуранта, невідкладно повідомити про це до найближчого відділу поліції або за номером «102».Прикмети розшукуваного мукачівця: 29 років, зріст 180-185см, волосся русяве, коротке, спортивної тілобудови.Нагадаємо, минулого тижня в Мукачеві затримали групу зловмисників, які організували мережу збуту канабісу й метамфетаміну,Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.Дізнайся першим!

Тячівська райрада передала на територіальну оборону 100 тисяч гривень і 2 автомобілі

  • 2022-02-18 18:51:44
  • перегляди: 0

У ході позачергового 8 засідання сесії райради VIII скликання всі присутні депутати одноголосно підтримали рішення про виділення 100 тисяч гривень з районного бюджету на підтримку територіальної оборони. Про це Depo.Закарпаття повідомили в Тячівській районній раді.

А також передали два автомобілі з комунальної власності для потреб батальйону, який створюється в Тячівському районі.

Наразі вирішується питання розміщення та облаштування батальйону в районному центрі. А також його укомплектування особовим складом та резервістами. Прогнозована чисельність батальйону понад 600 осіб.

Раніше ми також повідомляли, що в Ужгороді збільшили видатки на територіальну оборону.

Голова Закарпатської ОДА сказав, що братами в Росії вважає українців

  • 2022-02-18 18:18:39
  • перегляди: 0

Як ми повідомляли, на сесії облради голова ОДА Микита назвав росіян братами.

"За цим слідкує Росія. Хоч там проживають і наші брати, це наші брати, дійсно", - сказав тоді Микита.

Глава українського уряду Денис Шмигаль заявив сьогодні, що потрібно перевірити, що мав на увазі голова Закарпатської ОДА і зробити відповідні висновки.

Віктор Микита, у свою чергу, вже виправдовується. Він сказав, що його слова вирвали з контексту, а братами в Росії він називає українців, які там живуть.

“Щодо вислову «…і там проживають наші брати», то хочу нагадати вищевказаним особам, що на території РФ проживає 10 - ти мільйонна українська громада, яка перебуває під постійним інформаційним тиском країни-агресора" - сказав Микита.

На околицях Виноградова знайдено тіло чоловіка, понівечене тваринами

  • 2022-02-18 18:12:51
  • перегляди: 0

Близько 13:00 на лінію «102» надійшло повідомлення про те, що на заміській території Виноградова виявлено мертвою невідому людину.

На місце події прибула слідчо-оперативна група поліції. За результатами огляду ознак насильницької смерті не виявлено. Експерти зафіксували в чоловіка пошкодження частин тіла, які мають ознаки рваних ран, імовірно спричинених тваринами. Також на тілі виявлено явні ознаки переохолодження, що і могло стати причиною смерті.

На вказаній території знаходилися речі побутового вжитку, що свідчить про те, що чоловік міг там проживати.

Попередньо подія кваліфікується за статтею 115 Кримінального кодексу України. У справі буде призначено судово-медичну експертизу для встановлення остаточної причини смерті чоловіка. Особа потерпілого наразі встановлюється.

За матеріалами ВК ГУНП у Закарпатській області

П’яний водій на Закарпатті зніс паркан і влетів у будинок: син господарів дому із переляку втратив мову

  • 2022-02-18 18:12:49
  • перегляди: 0

Зніс огорожу, а потім увігнався в будинок. На Закарпатті легковик на шаленій швидкості проламав стіну й опинився в кімнаті. У цей час у хаті була родина з двома дітьми, машина зупинилася за пів метра від їхніх ліжок.

Про це йдеться в ТСН.16.45.

Стіна тут повністю зруйнована, всередині усе потрощено. ДТП трапилася близько першої ночі. Родина, яка тут мешкає - батьки і двоє дітей - в цей момент спали. Автівка, проломивши стіну, зупинилася за пів метра від їхніх ліжок. Господар будинку зізнається, спершу подумав, що у будинок залетів снаряд. «Чую вибухи, все на мене звалюється. Я думав, що почалася війна. Шукаю дітей, а малий вже говорити не може… нема голоса», - зі сльозами на очах розповідає чоловік.

В його дружини травми голови і ноги. Її 16-річна донька отримала травму хребта, а 10-річний син від шоку на кілька годин втратив мову.

Очевидці стверджують, 26-річний водій у момент аварії був настільки п’яним, що ледь тримався на ногах. Слова свідків підтверджує поліція. Рівень алкоголю у крові кермувальника у 7,5 разів перевищував норму. У ДТП чоловік травмував голову, але залишився при тямі й сьогодні вже навіть встиг навідати потерпілих. Обіцяв відшкодувати всі збитки.

На водія відкрили одразу два провадження: за порушення правил дорожнього руху та керування у нетверезому стані.

Після того, що сталося залишатися у будинку родина боїться, переконані, в будь-яку мить він може просто обвалитися. Обох дітей до себе забрали родичі, а от дорослі ще шукають собі прихисток на ніч.

Читайте також:

На безпековій конференція в Мюнхені політики та експерти вирішують, як підштовхнути до миру президента Росії

Європа потерпає від убивчих циклонів, а на Британію ще й суне найгірший шторм за кілька десятиліть

Мама в армії, а батько залучав до застіль: за 14-річним юнаком, який до смерті забив гостю тата, не помічали агресії

В Ужгороді до Дня Героїв Небесної Сотні біля прокуратури відбувся "пікет гідності" (ФОТО, ВІДЕО)

  • 2022-02-18 18:06:57
  • перегляди: 0

Сьогодні в Ужгороді на вулиці Коцюбинського, перед будівлею Закарпатської обласної прокуратури відбувся анонсований захід до Дня Героїв Небесної Сотні. Акція проводилася в пам'ять про тих, хто ціною власного життя на Майдані боровся за свободу, справедливість та гідність.

З врахуванням "червоної" карантинної зони, в якій перебуває Закарпаття, захід проводився у формі одиночного пікету.

Цьогоріч захід до Дня Героїв Небесної Сотні безпосередні учасники тих подій 8-річної давнини провели нестандартно. На сходах до адмінбудівлі облпрокуратури були запалені свічки та покладено плакат з фотографією пораненого майданівця із надписом "Прокуратура Закарпаття топче гідність, яку здобуто кров'ю на Майдані".

Як повідомив редакції Закарпаття онлайн Віталій Грегор, мета заходу - вшанувати пам'ять тих, які полягли в боротьбі за свободу, свободу, справедливість під час Революції Гідності. А також нагадати всім, що як тоді, так і тепер, терпіння народу не вічне, всьому є межі, і якщо свавілля правоохоронних органів не припиниться, то правовий порядок прийдеться відновлювати народу знову.

Як зазначив В. Грегор, більш відомий громадськості як правозахисник в справах по захисту довкілля, боротьбі з корупцією та зловживаннями чиновників, даний захід вирішили провести в такий спосіб, щоб нагадати всім, що ніхто та ніщо не забуте. Про ціну жертовності та любові до України, які, на жаль, не всі зрозуміли досі, особливо ті, які обійняли свої посади зокрема завдяки Майдану.

Як приклад одного із здобуткіа Революції Гідності він зазначив про належну поведінку поліції, яка кардинально відрізняється від тодішньої міліції з її каральними методами. Якщо 8 років тому міліціянти перешкоджали мирним заходам, то теперішні поліцейські виконували лише свої прямі обов'язки - забезпечували громадський порядок.

Ужгородець Віталій Грегор був активним учасником протестних акцій Революції Гідності безпосередньо в Києві з 1 грудня 2013 року і до демонтажу наметового містечка влітку 2014. Він очолював закарпатський підрозділ 7 Сотні Самооборони Майдану та керував штабним наметом, який стояв біля Головпоштамту на Хрещатику, тому очільник "Сотні Лева" Євген Дейдей призначив його десятником.

Але, по факту, для декількох сотень закарпатців, яких координував, Грегор став сотником, оскільки окремої "позапартійної" сотні офіційно не було, тому і псевдо отримав "Сотник".

Серед учасників заходу був також важко поранений учасник Революції Гідності Вануш Гаспарян, 1953 р.н., за національністю вірменин, який понад 40 років проживає в Ужгороді. Під час масових протестів в Києві 18 лютого 2014 року він отримав від "беркутівців" та "тітушок" важкі травми - 18 швів на голові, 15 вибитих з корінням зубів, переломи ребер та забої ніг.

Довідка

Вісім років тому (2014 р.) в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності У період 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули більше ста осіб, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні - були заарештовані та піддані тортурам. Для припинення свавілля державних органів зранку 18 лютого 2014 року протестувальники організували ходу до Верховної Ради України, яка отримала назву "Мирний наступ". Громадяни вимагали від влади рішень для виходу з кризи і врегулювання ситуації в країні, насамперед обмеження повноважень президента України шляхом внесення змін до Конституції України. Працівники міліції, діючи за вказівками керівництва правоохоронного органу, спільно з "тітушками", грубо порушуючи чинне законодавство застосовували надмірне насильство і використали вогнепальні набої та зброю, вчинивши жорстокий силовий розгін ходи.

В Рахівському районі на Закарпатті не виділили грошей на тероборону. Яка ситуація в інших районах

  • 2022-02-18 18:03:52
  • перегляди: 0

В Рахівському районі на Закарпатті не виділили грошей на тероборону. Інформацію про Суспільному підтвердила голова Рахівської районної ради Діана Бабинець. За її словами, наразі в районі кошти на територіальну оборону відсутні.

"17 лютого на сесії Рахівської районної ради розглянули й затвердили програму щодо виділення коштів на територіальну оборону Рахівського району. Розглядається питання виділення коштів, якщо вони надійдуть з обласної ради. Вільного залишку в Рахівській районній раді наразі немає", — повідомила Діана Бабинець.

Яка ситуація в інших районах області з грошима на тероборонуВідповідно до інформації на офіційних сайтах районних рад, 100 тисяч гривень виділили у Мукачівському районі, таку ж суму спрямували з бюджетів у Берегівському, Тячівському, Ужгородському районах. У Хустському районі виділили 39 тисяч гривень.

З бюджету Ужгородської міськради на тероборону спрямували 2 млн гривень, з обласного бюджету — 4 млн.

У коментарі Суспільному голова Хустської райради Назарій Павлій повідомив, що орієнтувалися на 100 тисяч, але з районного бюджету таку суму не змогли виділити.

"Виділили 39 тисяч гривень у зв’язку з тим, що зараз через внесені зміни до Бюджетного законодавства районні ради фактично позбавлені надходжень. Вже адресовані звернення та затвердженні відповідні програми територіальними громадами, які працюють і функціонують у Хустському районі. Це 13 громад, більшість з яких прийняли відповідні програми і забезпечили фінансування за винятком тих громад, у яких немає фінансових можливостей. Але навіть ті намагаються забезпечити необхідне фінансування через зменшення грошей з інших статей видатків бюджету", — зазначив Назарій Павлій.

Тероборона в області забезпечена на 50%За словами командира військової частини А7029 Юрія Богдана, наразі рівень укомплектованості терборони складає 50%. "Приміщення практично уже визначені, відібрані, знайдені для кожного батальйону, але потребують певного ремонту, обладнання робочих місць, техніки, обладнання кімнат для зберігання зброї, обладнання кімнат для роботи і зберігання документів з обмеженим доступом", — розповів Юрій Богдан.

"Гроші, виділені з місцевих бюджетів, підуть для нарощування системи зв’язку, для закупівлі ретрансляторів, засобів зв’язку, зокрема і для дообладнання місць несення служби в батальйонах, для обладнання кімнат зберігання зброї і режимно-секретних органів", — зазначив командир військової частини.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

СБУ ліквідувала ще одну масштабну схему COVID-фальшувань: зловмисники «вакциновували» до 10 громадян щодня

  • 2022-02-18 17:48:37
  • перегляди: 0

Щодня зловмисники вносили 5-10 недостовірних записів до електронної системи охорони здоров'я «eHealth» про нібито проведену вакцинацію. Це дозволяло їм «заробляти» до пів мільйона гривень щомісяця.
За даними слідства, організувала схему медсестра однієї з амбулаторій Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.
У спільники зловмисниця долучила до схеми знайомого та сімейну лікарку, що обіймала посаду директора комунального медичного підприємства, та мала доступ до електронної системи охорони здоров’я eHealth.
«Клієнтів» знаходили серед відвідувачів медичних закладів, які мали певні застереження щодо щеплень. Їм пропонували сплатити 3,5 тис. грн і отримати сертифікат, оминувши процедуру вакцинації. Близьким знайомим ділки надавали 30% знижку на «послугу».
Одночасно зловмисники організували і торгівлю довідками про негативні результати ПЛР-тестувань. Липовий документ на фірмових бланках реальних медзакладів та з «мокрими» печатками можна було придбати всього за 300 гривень, без проходження лабораторних досліджень.
У такий спосіб ділки підробляли щомісяця сотні медичних документів, заробляючи при цьому понад пів мільйона гривень.
У ході обшуків, проведених за місцем роботи зловмисників, правоохоронці виявили та вилучили:

готівку,

майже 20 тис. доларів США, ймовірно одержаних протиправним шляхом;

мобільні телефони із доказами протиправної діяльності.

Наразі медсестрі, організаторці схеми, оголошено про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання їй міри запобіжного заходу.
Триває слідство для встановлення всіх обставин незаконної діяльності та виявлення і притягнення до відповідальності всіх, причетних до оборудки, осіб.
Заходи із викриття правопорушення проводили співробітники СБУ в Закарпатській області спільно зі слідчими ГУ Національної поліції в Закарпатській області за процесуального керівництва Перечинського відділу Ужгородської окружної прокуратури.

Пресслужба УСБУ в Закарпатській області