Вінниця - сторінка 9

"Ангели пам’яті". У Вінниці відбулась акція, присвячена Героям Небесної Сотні

  • 2022-02-18 13:18:46
  • перегляди: 0

Тиха акція під назвою "Ангели Пам’яті" відбулася у Вінниці на майдані Героїв Небесної Сотні. Учасники розвішували власноруч виготовлених білих паперових ангелів на меморіал "Дерево Свободи".

За підрахунками Суспільного, в акції взяли участь пів сотні містян.

Читайте також: Восьма річниця розстрілів на Майдані: що запланували в Національному музеї Революції Гідності

Акція у Вінниці відбулась вп'яте. І є не лише всеукраїнською, а й всесвітньою.

Що відомо

Наприкінці 2013 та на початку 2014 років Україну охопили масові протести, які отримали назву Революція гідності. Вони призвели до зміни влади та втечі за кордон тодішнього президента Віктора Януковича і його соратників. Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 р., внаслідок якого було вбито 107 протестувальників та 13 міліціонерів. 17 лютого Кабінет міністрів затвердив план заходів на наступні п'ять років із вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. Читайте також

"Кожен раз Майдан має інший образ". Спогади Прохаська про революції 1991, 2004 та 2014 років

8 років Євромайдану. Які заходи заплановані до Дня Гідності й Свободи

"Ми стояли на Майдані, щоби не бути худобою, загнаною у стійло". Спогади Валерія Харчишина

Підписуйтеся на новини Суспільне: у Телеграм, Інстаграм та Ютуб.

На Вінниччині проходить Всеукраїнська тиха акція «Ангели пам'яті»

  • 2022-02-18 13:05:07
  • перегляди: 0

18 лютого у Вінниці розпочалася Всеукраїнська тиха акція «Ангели пам'яті» на Майдані Небесної Сотні. Учасники акції вже традиційно розвішали білих паперових ангелів, що символізують загиблих Героїв, на скульптурній композиції «Дерево Свободи».

– Сьогодні разом з представниками молоді територіальних громад Вінниччини ми долучаємося до Всеукраїнської тихої акції «Ангели пам’яті». 18-20 лютого 2014 року був самий пік розстрілів на Майдані Незалежності в Києві під час Революції Гідності. Власне, після того в активістів виникла ідея в ці дні вшановувати пам’ять Героїв Небесної Сотні – людей, які відстоювали нашу незалежність, наші проєвропейські погляди, шлях жити вільно в незалежній і суверенній країні. Ми їх пам’ятаємо і дякуємо за те, що в ті дні пожертвували своїм життям заради майбутнього. Чому акція тиха? Зазвичай вона проходить без гасел, зайвих закликів і мітингів. Люди приходять з паперовими ангелами і вшановують пам'ять героїв, – розповідає одна з ініціаторок акції, радниця голови обласної Ради з питань молодіжної політики, голова Координаційної ради з питань молодіжної політики при Вінницькій обласній Раді Ірина Лозова.

У рамках акції щороку після Революції Гідності українці розвішують білих паперових ангелів на деревах та запалюють свічки, як символ пам’яті. До вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні долучаються і жителі країн Європи, США, Канади. Цьогорічна пам’ятна акція в Україні проходить під гаслом «Небесній Сотні вдячні за свободу!».

– Вінницький обласний молодіжний центр «Квадрат» та громадська організація «Ведені серцем» (представниця організації – Юлія Щербань) приєднуються до Всеукраїнської акції «Ангели пам’яті», – каже в.о. директора Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат» Наталя Штогрин. – Сьогодні молодь вінницьких вишів символічно білими паперовими ангелами вшановує пам'ять Героїв Небесної Сотні. Українська молодь завжди рушійна сила нових звершень. Ми не маємо права забувати історію, своїх героїв та якою ціною виборюється незалежність і свобода.

До Дня героїв Небесної Сотні у Вінниці пройдуть вечори пам’яті, показ фільму та поетичні читання. 20 лютого жителі Вінниччини покладуть квіти до пам’ятних знаків Героям Небесної Сотні та хвилиною мовчання вшанують пам'ять загиблих у боротьбі за незалежність і свободу України.

Стежте за новинами у Теlegram.

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook.

Пік захворюваності на COVID-19 у Вінниці йде на спад

  • 2022-02-18 13:05:05
  • перегляди: 0

Під контролем сімейних лікарів на амбулаторному лікуванні перебуває 6 062 вінничанина зі встановленим діагнозом коронавірус. Стаціонари вінницьких «ковідних» лікарень завантажені на 40%, реанімаційні відділення – на 32 %. На CPAP-апаратах – 13 хворих, четверо - заінтубованих.«Ми впродовж останнього тижня спостерігаємо поступове зниження захворюваності, кількість госпіталізацій теж значно зменшилась. Але важких хворих ще досить багато. За минулу добу від коронавірусу померло троє вінничан. Нині в міських «ковідних» лікарнях знаходиться 237 пацієнтів. Незважаючи на те, що ситуація стабілізувалась, не можна нехтувати протиепідемічними правилами», - говорить директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр ШишЩодо вакцинальної кампанії, повний курс щеплень пройшли 153 922 людини, це – 51,3% від дорослого населення громади. Нині першою або двома дозами імунізувались 160 379 (53,5%) мешканців Вінницької міської територіальної громади. Бустерну дозу зробили 7 501 людина.Щоб отримати інформацію про роботу центрів та пунктів вакцинації Вінниці, слід перейти за посиланням https://new.vmr.gov.ua/vaktsynatsiia#3Довідка:34 938 нових випадків COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 18 лютого 2022 року. Зокрема, захворіли 2 879 дітей та 870 медпрацівників. Також за минулу добу госпіталізували 3 323 людини, летальних випадків 282.За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (4538), Одеській (3587), Дніпропетровській (2712), Донецькій (1833), Харківській (1800) та Житомирській (1706) областях.

На Вінниччині розпочато впровадження пілотного проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі», - Наталя Заболотна

  • 2022-02-18 13:05:03
  • перегляди: 0

Як повідомила Перший заступник Голови ОДА Наталя Заболотна, у Жмеринській територіальній громаді стартує впровадження пілотного проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі».

У Вінниці розпочинає роботу офіс туризму

  • 2022-02-18 12:53:30
  • перегляди: 0

У Вінниці презентували план діяльності новоствореного офісу туризму, який дітиме на базі туристичного хабу. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на пресслужбу Вінницької міської ради.

Директоркою комунального підприємства "Офіс туризму Вінниці" призначено Тетяну Маєвську.

"Комунальне підприємство використовуватиме успішні практики туристично-інформаційних центрів України та інших країн. Воно функціонуватиме на базі Туристичного хабу Вінниці, який відкриється у цьому сезоні. Крім ряду безкоштовних інформаційно-консультаційних послуг, в точках діяльності офісу можна буде придбати фірмову сувенірну продукцію міста та згодом – спеціальну картку туриста", - каже директорка КП "Офіс туризму Вінниці" Тетяна Маєвська.

Офіс туризму, зокрема, забезпечуватиме роботу сертифікованої Школи гідів. Для успішної реалізації проєкту спільно з профільними навчальними закладами та інституціями, розроблена програма, відповідно до міжнародного стандарту, а також записано цикл відеолекцій. Набір на першу сертифіковану Школу гідів Вінниці розпочнеться наприкінці лютого.

Нагадаємо, Центр історії Вінниці офіційно перетворено на Музей Вінниці.

Вінничанам презентували дизайн-концепцію майбутнього “Музею Мужніх”

  • 2022-02-18 12:53:29
  • перегляди: 0

Концепцію розробила майстерня музейних проєктів Олександра Антонця, з Сум. Як розповіла Місту над Бугом завідувачка відокремленого підрозділу “Музей Мужніх” Вінницького обласного краєзнавчого музею Олена Гордієнко, науковці окреслили основні моменти, які б хотіли бачити в експозиції. Так, кожен з чотирьох блоків, які розміщуватимуться в залі, буде позначено окремим кольором.

"Це буде музей пам'яті. Ми робимо акцент на тих, хто втратив своє життя, захищаючи Україну, її інтереси. Музей буде присвячено 4-ьом складним темам: правоохоронці, які загинули при виконанні службових обов'язків; воїни-афганці; ліквідатори чорнобильської катастрофи; Герої Небесної Сотні і полеглі учасники російсько-української війни", – розповіла Олена Гордієнко.

Наразі, каже пані Олена, фахівці майбутнього музею працюють над розробкою експозиції та збором колекції. І головне – науковці визначаються з місією музею й історичним наративом.

"Одна з основних функцій музею – це збереження пам'яті. Хто, як не музеї, мають збирати по гарячих слідах ті свідчення, ту предметну базу, яка потім стане музейним експонатом.

По-друге, ми хочемо стати форумом для підняття якихось важливих тем в суспільстві (історичної травми, яка десь не є відппрацьованою в розрізі новітньої історії). І обов'язково музей має нести просвітницьку функцію: у розповіданні об'єктивної історії, яка базується на фактах і підкріплюється спогадами очевидців, предметним рядом", – додала пані Олена.

На фасаді будівлі облаштують “Стіну пам’яті”, де поіменно згадають загиблих вінничан та жителів області. Також наразі фахівці продумують, як зробити музей інтерактивним, щоб у відвідувачів було відчуття повного занурення у тему виставки.

"Експозиційне обладнання проектуємо як "архіви пам'яті" із залученням до вітрин мультимедійних технологій. Є великий пласт цифрової інформації, яку важко показати в роздрукованому вигляді. Хочемо показати це цифровими світлинами, відеороботами, які вже зняті. По відкритому експозиційному простору будуть хаотично розташовані стели (ми їх у роботі називаємо "свідки пам'яті"). Завдяки системі направленого звуку відвідувач, підійшовши до певної стели, буде чути голос лише того, хто на нього дивиться з екрану", – зазначила завідувачка відокремленого підрозділу “Музей Мужніх”.

“Музей Мужніх” функціонуватиме в приміщенні музею “Мій край – Поділля” по вулиці Пирогова, 148. Відкриття закладу запланували на 2023 рік. Вже розроблена проєктна документація, але про роботи з ремонту поки не йдеться, оскільки очікується фінансування.

Графіка: vezha.ua

На водія BMW Х7 склали п’ять протоколів. Подробиці автопригоди по Київській у Вінниці. Відео

  • 2022-02-18 12:42:17
  • перегляди: 0

П’ять адмінпротоколів, - з таким результатом завершилась погоня правоохоронців за водієм чорного позашляховика у Вінниці. Під вечір 17 лютого, по вулиці Київська, у поле зору патрульних потрапила іномарка, керманич якою грубо порушував Правила дорожнього руху. Вимога поліцейських зупинитися, ігнорувалась. А далі події розгорталися, наче у голлівудському екшині у реальному часі. Перепинити чорний BMW Х7 екіпажу патрульних вдалося лише перед перехрестям Київської-Чорновола-Стрілецької. Прямо під вікнами мешканців «Набережного кварталу». Правоохоронці мусили заблокувати проїзд іномарки, притиснувши її до високої бетонної опори між дорогою та пішохідною частиною. «Коли дівчина-поліцейський рушила до водія, той несподівано знову натиснув на педаль газу та почав їхати та врізався у наш спецавтомобіль, чим пошкодив дверцята з боку пасажирського сидіння», - розповіли Вінниця.info у Патрульній поліції Вінницької області. Тим часом коли правоохоронці почали спілкуватися із порушником, у його поведінці помітили явні ознаки алкогольного сп’яніння. Окрім запаху та нечітких рухів,

чоловік був агресивним. Мало того, що лаявся, ще й провокував бійку. Аби його втихомирити, довелося одягати кайданки. На місце з’їхалися ще кілька екіпажів поліції. «Через ситуацію, на дорозі виникли ускладнення руху транспорту. Це спровокувало затор», - зауважують правоохоронці. На водія склали п’ять адміністративних протоколів. За порушення ПДР та провокування ДТП, злісну непокору. Окрім всього, керманич завдав пошкоджень спецавтомобілю. А від освідування на стан сп’яніння, він відмовився. Його авто поставили на штрафмайданчик. Нагадаємо, на Вінниччині після тривалого розслідування повідомлено про підозру Інспектору Державної податкової служби, який у жовтні минулого року спричинив ДТП з двома загиблими. Внаслідок тієї аварії загинули 59-річна жінка та 70-річний чоловік. А ввечері 15 лютого у Жмеринці сталася ДТП за участі двох автомобілів. П’яний водій Geely виїхав на зустрічну смугу і зіткнувся з автомобілем Skoda. Внаслідок зіткнення постраждали двоє дітей 14 та 11 років – пасажири автомобіля Skoda. У Жмеринці чоловік вкрав автомобіль і хотів виїхати з міста, але транспорт загорівся. Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info Вінниця.info, відео vinn_love_.

«Ангели пам’яті»: вінничани вшанували Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-18 12:23:43
  • перегляди: 0

18 лютого у Вінниці провели акцію «Ангели пам’яті», щоб вшанувати Героїв Небесної Сотні. До ініціативи долучилися всі бажаючі. Учні вінницьких навчальних закладів та старші вінничани вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання, запалили лампадки, принесли квіти та розвісили паперових янголів на Дереві Свободи. Тиха акція у Вінниці відбувається вже вчетверте, а взагалі акції вже восьмий рік. «Герої Небесної Сотні показали приклад мільйонам українців. Дали зрозуміти, що не можна посягати на свободу. Пам’ять про них ми бережемо і щиро прошу нашу молодь берегти її також. Сама ідея створення такої акції пішла від мисткині Анжеліки Рудницької. Вона разом із мистецькою агенцією починали цей захід у 2014 році, коли наша країна була в повному шоці і не знала, що робити. Вони виготовили паперових ангелочків і таким чином вирішили відзначити, що люди пам’ятають наших героїв. У позаминулому році акція «Ангели пам’яті стала всесвітньою. До нас долучаються наші ж українці, які живуть в інших країнах», – розповіла координаторка акції у Вінниці волонтерка Юлія Щербань. До речі, серед Героїв Небесної Сотні є п’ять уродженців Вінниччини: Максим Шимко, Валерій Брезденюк, Леонід Полянський, Юрій Нечипорук та Роман Оліх. Як проходила тиха акція «Ангели пам’яті» у Вінниці – дивіться фоторепортаж. Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info Вінниця.info

У Вінниці висадять півтори тисячі дерев

  • 2022-02-18 12:23:42
  • перегляди: 0

У Вінниці планують озеленити вулиці, алеї, прибудинкові території, для цього в 2022 році запланували висадити близько півтори тисячі дерев. Озеленити планують ділянки по Пирогова, Батозькій, Шепеля, Гніванському шосе, Київській, у центрі міста тощо. Окрім того, молоді дерева висадять у парку «Хімік», у прибережних зонах на пляжах та у дворах багатоповерхівок.

Як правило, висадка дерев відбувається навесні або восени, щоб саджанці добре прижились. Також вже кілька років поспіль для Вінниці купують молоді дерева віком 6-12 років. Це вже міцні розвинуті саджанці заввишки два-чотири метри. Їхня крона швидше даватиме тінь.

Фахівці підбирають породи, які найкраще пристосовані до природних умов та змін клімату: клени, липи, акації, платани, ясени, дуби. Перевагу віддають деревам з міцним стовбуром, які витримують вітри.

Минулого року у місті висадили понад тисячу нових дерев, у тому числі на заміну старих аварійних.

У Вінниці визначили місце для наступного будинку програми муніципального житла

  • 2022-02-18 11:57:54
  • перегляди: 0

Наступний муніципальний будинок у Вінниці споруджуватимуть на вулиці 600-річчя. Про це повідомляє Depo.Вінниця з посиланням на пресслужбу Вінницької міської ради.

Таке рішення учора, 17 лютого, ухвалив виконком міської ради. Багатоквартирний житловий будинок з підземним паркінгом на вул. 600-річчя стане дев’ятим об’єктом програми "Муніципальне житло", а після того муніципальний будинок будуватимуть на вул. Привокзальній. Доповнено категорії учасників програми – тепер таку можливість отримали учасники бойових дій, які проходили військову службу в Афганістані. Зміни до Програми "Муніципальне житло" розглядатимуть депутати Вінницької міської ради на сесії, яка відбудеться у березні.

Нині триває спорудження муніципального будинку на вулиці Анатолія Бортняка.

Нагадаємо, жителі мікрорайону Поділля виступали категорично проти будівництва багатоповерхівки за програмою "Муніципальне житло" на вулиці Бортняка.

Міста-побратими Вінниці висловили підтримку вінничанам у зв’язку з наростанням російської агресії

  • 2022-02-18 11:49:45
  • перегляди: 0

Міста-побратими Вінниці Бірмінгем (США), Паневежис (Литва), Пітерборо, (Велика Британія), а також місто Тарнув (Польща), висловили свою готовність допомогти вінничанам та українцям у зв’язку з наростанням російської агресії. Будівлю міської ради Паневежиса підсвітили символічною інсталяцією у кольорах українського прапора та підняли прапор України.Вінниця має тісні та багаторічні зв’язки з містами різних країн. У зв’язку з ситуацією, яка склалась через російську агресію, мери цих міст висловлюють підтримку українцям та вінничанам.У офіційному листі від мера м. Паневежис (Литва) Ритіса Миколаса Рачкаускаса до міського голови Вінниці Сергія Моргунова йдеться: «У Паневежисі та загалом у Литві ми дуже цінуємо зусилля українців, які вже вісім років гідно та віддано протистоять російській агресії. Після Євромайдану українці зробили остаточний вибір у бік інтеграції з сучасною Європою. Відтоді вони платять високу ціну за те, щоб бути вільними, демократичними і обирати свій власний шлях. Ми знаємо Вінницю як місто, яке втілює європейські цінності і веде інші українські міста обраним європейським шляхом.

Ми підтверджуємо нашу підтримку та хочемо бачити Вінницю у демократичній, незалежній, соборній та процвітаючій Україні».17 лютого міська рада Паневежис (Литва) прийняла рішення про декларацію щодо підтримки вінничан та українців. У цьому документі йдеться: «Міська рада Паневежиса, беручи до уваги безпрецедентне розміщення російських військ на кордоні України, цінуючи тісне партнерство між містом Паневежис та містом Вінниця, бажаючи підтримати незалежність України, суверенність та територіальну цілісність у межах її міжнародно визнаних кордонів, висловлює солідарність з муніципалітетом міста-побратима та вінничанами і українцями. Слава Україні!».Також 17 лютого прийшов офіційний лист з Тарнува (Польща) від мера Романа Чепела. У ньому йдеться: «Коли 24 серпня 1991 року Україна проголосила незалежність, Польща постійно підтримувала її в цьому. Ми першими визнали незалежність наших східних сусідів, підтримавши їхні волелюбні, демократичні та прозахідні амбіції. Я незмінно дотримуюся думки, що Україна має бути вільною і суверенною державою».Крім того, мер Тарнува (Польща) Роман Чепела зазначив: «Ми сповнені віри, що Вінниця є і буде містом вільних людей. Багаторічна співпраця між нашими містами не дозволяє мені залишатися байдужим до долі вінничан та українців. Я залишаюся відкритим до діалогу про можливі форми допомоги, які ми можемо запропонувати у разі виникнення конфлікту».Також свою підтримку та готовність допомогти висловили представники міст-побратимів Бірмінгем (США) та Пітерборо (Велика Британія).

У Калинівці на поліцейського склали протокол за керування авто напідпитку

  • 2022-02-18 11:25:01
  • перегляди: 0

18 лютого у Калинівці виявили працівника Хмільницького районного відділу поліції №1 за кермом автомобіль «ВАЗ». Чоловік перебував у стані сп'яніння. Інцидент стався близько першої години ночі.

Про це повідомляють у відділі комунікації поліції Вінниччини.

"Патрульні поліцейські склали на водія протокол за ст. 130 КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції). За цим фактом начальник головного управління Нацполіції призначив службове розслідування, яке проводить Управління головної інспекції обласного главку поліції", - йдеться у повідомленні.

Редакція сайту Vinbazar.com завернулася за деталями щодо цієї ситуації до речниці поліції Анни Олійник Проте у пресслужбі повідомили, що не можуть коментувати подію до завершення службового розслідування.