Суспільство - сторінка 8

Ніхто з «евакуйованих» з ОРДЛО до Росії ще не просив про допомогу - генконсул

  • 2022-02-20 11:39:17
  • перегляди: 0

Про це у коментарі телеканалу "Дом" повідомив генеральний консул України у Ростові-на-Дону Тарас Малишевський, передає Укрінформ.

"Ми бачимо цих громадян України біля санаторіїв. Бачимо дітей, які дрімають в автобусах, поки їхні мами та бабусі намагаються з'ясувати ситуацію. Ми не бачимо інтенсивного пасажиропотоку на автотрасах, які ведуть до тимчасово непідконтрольних Україні пропускних пунктів. За словами губернатора Ростовської області, на середину дня цифра тих, хто прибув (з ОРДЛО), становила 1700 осіб, яких нібито тут зафіксували", — сказав він.

Малишевський нагадав, що українці можуть звертатися за допомогою до Генконсульства України у Ростові-на-Дону: +7 (863) 227 05 51; +7 (863) 227 05 53.

"Ми покриваємо весь спектр комунікацій та зв'язків наших громадян з нашою державою. Втрата документів, необхідність у якихось довідках, нотаріальне засвідчення документів. Консультативні послуги — від перетину кордону до будь-яких питань. Так, перетин кордону не є нашою прямою зоною відповідальності, але якщо до нас звертаються з таких питань,

ми не перенаправляємо людей до Держприкордонслужби, а надаємо відповіді. Ми маємо всю інформацію для надання консультативних послуг", — перелічив він.

Генконсул додав, що відомство також займається поверненням в Україну дітей, які опинилися з різних причин у дитячих будинках Росії.

Читайте також: Денісова – про евакуацію з ОРДЛО: Старших людей і дітей вивозять фактично силоміць

"У нас неодноразово були випадки, коли (українські) діти опинялися у місцевих дитячих будинках, а потім їх перевозили з нашою допомогою на територію України. Йдеться про дітей, які втратили батьків або батьків судовим рішенням було відсторонено від виховання дитини", — уточнив Малишевський.

Як повідомлялося, 18 лютого окупаційна влада провела часткову "евакуацію" жителів ОРДЛО до Ростовської області. За заявами окупантів, в Росію попрямували 30 тис. осіб, за повідомленнями російських ЗМІ — не більш ніж 10 тис. "Евакуації" зазнали жінки, діти, люди старшого віку. При цьому заборонили виїзд з так званих "ЛНР" та "ДНР" чоловіків віком від 18 до 55 років.

Фото: Кримська солідарність

СБУ готова своєчасно реагувати на будь-які сценарії дестабілізації – глава СБУ

  • 2022-02-20 11:33:13
  • перегляди: 0

Глава Служби безпеки України Іван Баканов заявив про те, що СБУ разом з іншими органами влади готова своєчасно реагувати на будь-які сценарії, які можуть дестабілізувати ситуацію всередині країни.

"Ми звертаємо особливу увагу на безпеку об'єктів критичної інфраструктури, посилили контррозвідувальний напрямок. У всіх регіонах України СБУ проводить відповідні навчання. З акцентом якраз на захист державного кордону і стратегічних об'єктів", – наголосив Баканов під час робочої поїздки в район проведення операції Об'єднаних сил на сході України 19 лютого.

Баканов також звернув увагу на те, що зараз країна-агресор застосовує низку інструментів, щоб тиснути на Україну, і закликав українців зберігати спокій.

"Дезінформація – важливий елемент гібридної війни. Спокій, критичне мислення і відповідальність – ось що потрібно сьогодні. Сила України не тільки в потужній армії, а й у єдності кожного з нас. Разом ми здатні захистити Україну", – підсумував глава СБУ.

8 роковини розстрілів на Майдані. 20 лютого — День Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 11:30:30
  • перегляди: 0

Сьогодні в Україні — День Героїв Небесної Сотні, день вшанування пам’яті загиблих під час Революції Гідності.

Дата була встановлена згідно з Указом президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні», оскільки саме цього дня 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану внаслідок розстрілів на вулиці Інститутській.

О 10:00 на Майдані розпочався церемоніал з ушанування пам’яті.

Як повідомляє Укрінформ, від ранку люди несуть квіти до портретів та монумента полеглим героям на алеї Героїв Небесної Сотні. На стрічках між деревами розвішано напередодні білі паперові ангели, що символізують скорботу і шану.

До слова, 2022 року вперше по всій Україні державні вшанування Героїв Небесної Сотні пройдуть за єдиним церемоніалом.

Підтримуйте Громадське радіо на Patreon, а також встановлюйте наш додаток:

якщо у вас Android

якщо у вас iOS

Канал «Україна 24» демонструє рекордні частки

  • 2022-02-20 11:30:28
  • перегляди: 0

18 лютого лідер інформаційного мовлення «Україна 24» вкотре обігнав конкурентів та досягнув нових рекордних показників за весь час існування каналу.

Рекордна частка телеканалу у великих містах сягнула 4,67% (18+ 50+ вся Україна).

Частка за аудиторією 18+ по всій Україні - 4,13%, що також свідчить про новий рекорд 2022 року.

За весь день «Україна 24» потрапив у топ-6 серед усіх каналів по Україні за двома аудиторіями (18+ та 18+ 50+). По Києву телеканал посів третє місце, поступившись лише телеканалу «Україна» та ICTV. Частка - 8,57% (18+ Київ)

Також «Україна 24» за аудиторією 18+ зібрав більше половини глядачів від загальної частки всіх інформаційних телеканалів.

Показник «України 24» по всій Україні – 50,6%, за аудиторією 18+50+ телеканал дивилося – 48,4% глядачів, по Києву – 48,1%.

Шоу «Свобода слова Савіка Шустера» поставило рекорд показників за всю історію програми та серед усіх новинних програм прайму за двома аудиторіями. Рейтинг - 2,61%, частка - 7,9% (вся Україна 18+). Програму дивився 1 млн 779 тис. глядачів. Сумарний рейтинг шоу на двох каналах медіагрупи («Україна 24» та «Україна»)

склав 6,74%, частка – 20,41% та охоплення – 4 млн 844 тис. глядачів.

О 23:45, після "Свободи слова Савіка Шустера", телеканал «Україна 24» розпочав спеціальний нічний марафон, де ведучі Юрій Бібік та Катерина Федотенко аналізували актуальні події на Донбасі. Рейтинг проєкту склав 1,00%, частка - 7,83% (18+ вся Україна).

По Києву частка цього марафону досягла 13,83% за аудиторією 18+.

«Україна 24» був на другому місці серед усіх національних каналів у слоті нічного марафону 24:00-00:00 та на третьому місці у ширшому слоті 21:00-24:00 під час програми «Свобода слова Савіка Шустера» (за аудиторією 18+ та 18+50+ по всій Україні).

Найвищі показники за всю історію програми за двома аудиторіями також зібрав проєкт «Велика п'ятниця». Рейтинг - 1,47%, частка - 3,76% (18+ уся Україна) та рейтинг - 1,64%, частка 4,69% (по 18+ 50+).

За київською аудиторією 18+ ​​проєкт «Велика п'ятниця» із запрошеними гостями Дмитром Разумковим та Дмитром Гордоном досягнув частки 9,79%, а ток-шоу «Сьогодні» із Володимиром Гройсманом – 8,26%. Це надихаючі показники та велика перемога для лідера інформаційного мовлення.

Генсек Всесвітнього баптистського альянсу відвідав засідання Ради Всеукраїнського Союзу Церков ЄХБ

  • 2022-02-20 11:24:24
  • перегляди: 0

Про це повідомляє прес-служба ВСЦ ЄХБ.

Особливий гість засідання – Елайджа Браун, генеральний секретар Всесвітнього баптистського альянсу (Baptist World Alliance, BWA).

Елайджа Браун – фахівець з питання прав людини та релігійної свободи. Започаткував агентство захисту релігійної свободи, ставши його виконавчим віце-президентом і генеральним директором Wilberforce Initiative 21st Century. Він проводив роботу із захисту прав людини в Південному Судані, Нігерії, Еритреї, Іраку, Непалі та інших країнах.

На засіданні Ради Союзу Елайджа Браун поділився роздумами зі Слова Божого та запевнив, що баптистські церкви світу моляться за Україну. Він поділився інформацією про служіння Всесвітнього баптистського альянсу, адже за останні десять років баптистська спільнота у світі збільшилася на 29%. Елайджа Браун розповів, що у багатьох країн є значна кількість викликів щодо релігійної свободи.

Василь Фурта, заступник голови ВСЦ ЄХБ інформував про конференцію «Пастор і його сім’я» – підготовку, концепцію, формат, теми та програму. Конференція відбудеться 7-8 березня, а цільова авдиторія – пастори і їхні дружини.

Роман Сухар, керівник комітету молодіжного служіння ВСЦ ЄХБ, повідомив, що 18-23 липня відбудеться Всеукраїнський молодіжний фестиваль на березі моря в Одеській області. У ньому візьмуть участь 2 000 молодих людей.

Серед інших питань під час засідання йшлося про підготовку до Третього місіонерського форуму, статистичний звіт і матеріальне служіння. Обговорювали різні ситуації служіння церков Братства на випадок військових дій. Також говорили про розвиток лідерських груп наставництва і груп пасторської взаємодії в ООЦ. Пресвітери, які мають бажання розвинути це служіння в обласних об’єднаннях, зустрінуться 29-30 березня в канцелярії ВСЦ ЄХБ.

Роман Вечерківський, заступник голови ВСЦ ЄХБ надав інформацію про, те, що за минулий рік в Україні було відкрито 23 церкви та розпочалися 35 груп з метою заснування нової церкви. Щодо зовнішньої місії, було зазначено, що українські місіонери звершують служіння у 18 країнах. У двох містах – в Одесі та Харкові ведеться робота з іноземними студентами

На завершення члени Ради звернулися до церков зі словами підбадьорення і заклику до молитви за Україну.

Наступне засідання Ради ВСЦ ЄХБ заплановано на 25-26 травня 2022 року.

Польовий вишкіл української армії

  • 2022-02-20 11:24:23
  • перегляди: 0

Про це у Фейсбуці повідомляє відділ зв'язків з громадськістю командування Об'єднаних сил ЗСУ, передає Укрінформ.

«Насамперед підрозділи вдосконалюють спроможності оборони, протиповітряного прикриття підрозділів, військових об‘єктів і об’єктів цивільної інфраструктури, дій протидесантних та протитанкових резервів, а також вогневого ураження умовного противника», - наголосив командувач ОС генерал-лейтенант Сергій Наєв.

За його словами, командири всіх ланок вчаться швидко приймати рішення, мислити нестандартно та керувати підлеглими, покладаючись на здобутий бойовий досвід.

«Відмічаю, що весь без винятку особовий склад виконує завдання, вкладаючись у визначені терміни, а також показує належний рівень навченості та злагодженості», - зауважив Наєв.

Читайте також: Окупанти минулої доби 136 разів порушили «тишу», загинули двоє військових

Наразі усі війська та сили, що підпорядковані Командуванню об’єднаних сил ЗСУ, продовжують підготовку відповідно до спланованих заходів.

Зеленський з дружиною вшанував пам’ять героїв Небесної Сотні (відео)

  • 2022-02-20 11:21:24
  • перегляди: 0

Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська вшанували подвиг учасників революції Гідності у День пам'яті героїв Небесної Сотні. Відео опубліковано в Telegram-каналіпрезидента.

У неділю, 20 лютого, в Україні громадяни шанують День Героїв Небесної Сотні.У 2014 році цього дня загинуло найбільше учасників Майдану – 47 людей. Зранку президент з дружиною встановили лампадки біля хреста на місці загибелі активістів Майдану.

Крім того, Зеленський з дружиною вдарили у Дзвін гідності, встановлений поруч з хрестом.

Нагадаємо, у Києві підготували заходи, щоби вшанувати цей важливий день для всіх українців.

Раніше у центрі Києва відбулася хода пам’яті на честь перших загиблих Героїв Небесної Сотні.

Читайте також:

Подружжя Зеленських вшанувало пам'ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 11:21:22
  • перегляди: 0

Президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою Зеленською вшанували пам'ять загиблих учасників Революції гідності 20 лютого в Києві.

Президент і перша леді встановили лампадки біля хреста на місці загибелі активістів Майдану.

Володимир Зеленський та перша леді вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-20 11:06:20
  • перегляди: 0

У неділю, 20 лютого, президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Президентське подружжя поставило лампадки до пам’ятного хреста на Алеї Героїв Небесної Cотні в центрі Києва.

Алея пролягає від Майдану Незалежності й Хрещатика до вулиць Ольгинської та Інститутської. Саме там у 2014 році відбувалися масові розстріли активістів Майдану. Тепер же на цьому місці облаштовано меморіал загиблим.

Президент та перша леді вшанували загиблих учасників Революції Гідності хвилиною мовчання.
– Вічна пам'ять загиблим на Майдані! Вічна пам'ять Героям Небесної Сотні! - зазначив Володимир Зеленський на своїй сторінці в Facebook.

Варто зазначити, що Україна вже восьмий рік поспіль відзначає 20 лютого День пам’яті Героїв Небесної Сотні (згідно з указом президента від 11 лютого 2015 року).

Перша кров на Майдані пролилася в січні 2014 року, коли від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Сергій Нігоян та Михайло Жизневський.

А 18-20 лютого відбулися найжорсткіші протистояння між активістами Євромайдану та беркутівцями. За різними оцінками, з 18 по 20 лютого загинуло до 83 активістів. А після 20 лютого від поранень померли ще понад 20 протестувальників.

Загалом Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих активістів Революції Гідності. Наймолодшому з них, Назарію Войтовичу, було 17 року. А найстаршому, Іванові Наконечному, – 82 роки.

У лютому 2021 року Верховна Рада України визнала Революцію Гідності ключовою подією державотворення.

В Украину идет потепление до +12

  • 2022-02-20 11:00:22
  • перегляди: 0

В Украину на смену сильным морозам и заснеженным дорогам приходит потепление, на фоне которого в некоторых областях будет до +12...+14 градусов.

Прогноз погоды на следующие несколько дней публикует Укргидрометеоцентр.
20 февраля
В ночь на воскресенье в среднем по Украине будет от -1 до +2 градусов. Днем осадки ожидаются только в Закарпатской и Одесской областях, а также в Крыму. Столбики термометров покажут от +6 до +11 градусов, а самая теплая погода прогнозируется в южных регионах.
21 февраля
В понедельник также ожидается теплая погода, однако во всех западных регионах синоптики прогнозируют дожди. Ночные заморозки возможны на востоке, юге и севере страны, а днем столбики термометров в среднем покажут от +5 до +12 градусов.
22 февраля
Во вторник погода кардинально изменится. Солнечно, по прогнозам синоптиков, будет только в Закарпатской, Волынской, Львовской, Тернопольской, Ивано-Франковской, Черновицкой, Хмельницкой и Ровенской областях, где днем ожидается до +9 градусов. Во всех других регионах, за исключением Донетчины, Луганщины и Харьковщины, ожидаются дожди. В Крыму, как утверждают синоптики, днем столбики термометров покажут +14 градусов.
23 февраля
На среду синоптики прогнозируют похолодание и осадки в виде снега в ряде западных областей. Дожди ожидаются на востоке, а средняя температура воздуха днем в Украине будет от +2 до +10 градусов.
24 февраля
В четверг снежная погода перейдет с запада на север и центр страны. Осадки в виде мокрого снега синоптики прогнозируют в Винницкой, Хмельницкой, Житомирской, Киевской, Черниговской, Черкасской и Сумской областях. В остальных регионах, за исключением Крыма, будет солнечно, а днем столбики поднимутся до отметки в +4...+8 градусов.

Зеленський разом із дружиною вшанував пам'ять Героїв Небесної Сотні (відео)

  • 2022-02-20 10:57:18
  • перегляди: 0

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні, вшанував пам'ять полеглих активістів.

Відповідний відеоролик опублікував президент у своєму Twitter.

Разом із президентом вшанувала пам'ять Героїв Небесної Сотні й перша леді Олена Зеленська. Разом вони поставили запалені лампадки до хреста біля храму Архистратига Михаїла та Українських Новомучеників. Також глава держави вдарив у Дзвін Гідності.

"Вічна пам'ять загиблим на Майдані! Вічна пам'ять Героям Небесної Сотні!" - написал Зеленский у публікації.

Оновлюється...

Герої Небесної Сотні: "Майдан. Історія у звуках"

  • 2022-02-20 10:54:08
  • перегляди: 0

Протягом 20 лютого на Радіо Промінь звучатиме аудіофільм "Майдан. Історія у звуках". Як звучав листопад 2013-го та яка тональність була у лютому 2014-го? Редактори Радіо Промінь знайшли аудіозаписи тих часів, розпитали музикантів, які виступали на сцені та на барикадах.

Своїми спогадами того часу поділилися Леся Рой, Юрко Журавель, Іван Леньо. Також творцям аудіофільму вдалося знайти і записати piano-екстреміста, піаністку Антуанетту Міщенко та трубача Костянтина, які грали на вулицях Майдану у часи штурму, ескалації та відпочинку.

Суспільне Культура наводить текстову розшифровку аудіофільму.

Листопад 2013 рокуСубота 30 листопада 2013 року видалась у Києві сонячною і теплою. Натомість не таким теплим був настрій тих, хто прибував до Михайлівського собору, трохи вище від Майдану Незалежності. Тут панували скоріше тривога та сум’яття.

До собору вони почали йти десятками, а потім вже й сотнями. Зранку, коли дізнались про вчорашнє побиття студентів, які вимагали від Віктора Януковича продовжувати курс на Євроінтеграцію і підписати Угоду про асоціацію. Мирна акція,

яка почалась за тиждень до цього, несподівано переросла у агресивне побиття учасників протесту омонівцями.

Одна ніч перетворила сонне місто в епіцентр подій європейського масштабу, які триватимуть три місяці, змінять життя мільйонів людей, рух цілої країни і які весь світ називатиме Революцією Гідності.

Те, що побиття студентів стане стартом тектонічних подій – стало зрозуміло вже під вечір суботи, коли на тій же Михайлівській площі, без жодних закликів і попередніх анонсів, зібралось кілька тисяч людей. Вони вийшли продемонструвати незгоду з діями влади, і сотні автомобілів гудками закликали не мовчати. Так зазвучав Майдан.

Перші ж пісні Майдану лунали в київському метрополітені, де у наступні вихідні всі виходи метро поблизу парку Шевченка не встигали піднімати десятки тисяч передовсім киян, які не могли сидіти вдома. Вони йшли на Марш мільйонів.

Поки люди з платформи повільно рухались на ескалатори, всі з яких працювали на підйом, вони піднімали бойовий дух піснями. Гімн України та "Червона рута" у такому виконанні зазвучали вперше. Можливо, не так професійно,

але точно щиро.

Кінець листопада 2013 рокуАкції, які збирали від 100 тисяч до півтора мільйона учасників, і які назвуть Маршами мільйонів, музично підтримували українські музиканти.

"Тартак", Kozak System, Руслана – голос Майдану. "Мандри", "Кому Вниз" та невідомі чи малознані тоді "Фолкнери", Леся Рой і гурт "Телері" – саме вони одними із перших відгукнулись на події музикою. "Гімн Тітушок" полетів в інтернет у грудні 2013 року.

"Тітушками" називали напівкримінальні елементи, яких тогочасна влада набирала для залякування і розгону протестувальників, а також для створення альтернативи Майдану — так званого "Антимайдану". І якщо на Майдані звучала переважно українська музика, рок, барди, національні пісні і гімни, звідти часто звучав російський шансон. Тож український гурт "Телері" написав для них сатиричний "Гімн Тітушок" на музику з відомої пісні Емінема "Please Stand Up".

"Під час Майдану в музичному світі почалася така епоха, коли багато хто з музикантів вийшов із чудового світу мистецтва у маси. І у нас у творчості з фольклору був перехід до сатири. Нам хотілось допомогти підтримати боротьбу за хороше у майбутньому",

– розповідає Леся Рой.

Сатира, гумор і сарказм переповнювали Майдан початку грудня. А ще з’явились бочки із вогнем, запах димку і бутерброди з чаєм, якими пригощали безкоштовно усіх охочих волонтери Майдану. І не зникали вони до останніх днів протестів.

Пісні зігрівали і підтримували боротьбу. Іноді стояння Майдану видавалось дивним, абсурдним і позбавленим сенсу, адже влада ніяк не реагувала на протести. І лише звуки зі сцени, підтримка, сміх допомагали триматись. Гурт "Телері" і Леся Рой написали не одну пісню, – не для тітушок, а для Майдану. Та потім вже й для фронту, куди поїхали піднімати бойовий дух.

Початок грудня 2013 рокуНа початку грудня видалася досить гнила погода. Температура близько нуля, дощ з мокрим снігом, вітер. На Майдані жартували, що це українська традиція – починати революції у найхолоднішу пору. У грудні 2013 року здавалося, що багатомільйонний протест не може залишитися непоміченим владою. І тодішнє керівництво України буде змушене реагувати на вимоги протестувальників.

Дні переростали у тижні, а влада вирішила ігнорувати протест.

Поміж тим, Майдан вирував. Вже 1 грудня мітингувальники зайняли Київську міську адміністрацію і Будинок профспілок. Почав діяти Автомайдан – автомобілісти вперше спробували потрапити колоною у Межигір'я, тодішню резиденцію Януковича. 8 грудня у Києві побудували перші барикади.

Центр Києва був схожий на мурашник. Кожен охочий міг знайти собі заняття: готувати їжу, розносити протестувальникам гарячий чай, охороняти барикади чи записатися до сотні самооборони або просто приходити щодня на Майдан для підтримки протесту. Вже у перші дні Майдану з'явилася непорушна традиція – щогодини усі присутні разом співали гімн.

Але таке відносно мирне і спокійне життя тривало недовго. У ніч на 11 грудня підрозділи "Беркуту" вперше спробували розігнати мирний протест. Щоб захистити барикади, посеред ночі у центр міста з'їхалося кілька десятків тисяч людей. Силовиків поливали водою з пожежних брандспойтів. Майдан вистояв.

Тієї ночі захищати Майдан приїхав і соліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук. Випадкова зустріч на барикадах з ексгітаристом гурту Павлом Гудімовим наштовхнула музикантів на ідею концерту.

14 грудня "Океан Ельзи", після 8-річної перерви зібрався у старому складі на сцені Майдану.

Перші тижні Революції взагалі були дуже музичними. Гурти з усієї країни виступали на сцені, активно писали нові пісні. Був шалений запит на музику протесту.

"Я добре пам’ятаю всю трансформацію Майдану від самого початку, від першого концерту на Європейській площі, який тоді декларувався як концерт на підтримку Євроінтеграції. У цей день нам сповістили, що Янукович не підписав угоду. І з того моменту музична сцена перенеслась на Майдан і почалася історія, яка мала як яскраві фарби, так і негативні", – згадує Іван Леньо, соліст гурту Kozak System.

У грудні, у перші дні протесту, найгучніше звучала пісня "Брат за брата". Пісня, написана ще влітку, але саме у грудні стала хітом. 20 українських музикантів записали її без підготовки і репетицій у ніч на 1 грудня. Пісня стала колективним голосом протесту.

Але все тільки починалося. Попереду були перші арешти, перші суди, перші побиття. Це все буде згодом. На початку грудня Майдан співав "Брат за брата".

Кінець грудня, 2013 рік

Погода кінця грудня була типовою: відлиги чергувались із приморозками, похмурі короткі дні змінювали холодні ночі. Стояти майданівцям у цю пору було не так вже й легко: від вогкості не захищав одяг, мокре взуття не встигало сохнути. Вдень і ввечері працювала сцена, виступали і зігрівали музикою аматори, відомі музиканти, політики та представники сформованих сотень. Майдан танцював, грівся і готувався до оборони.

Ввечері, точніше вночі, ближче до півночі, коли замовкала сцена, стрибати на Майдані було холодно. Бутерброди і чай теж ховали до ранку, і більшісь учасників розходились по домівках. Тим часом на Майдані, в приміщенні Київської адміністрації, будинку Профспілок та в наметах гріли буржуйки, точились розмови, тривали дискусії.

У цей час з’явилось "Всеукраїнське об’єднання Майдан", яке об’єднало всіх активістів. Учасники Автомайдану та всі охочі знову поїхали до резиденції Януковича – і з перешкодами, але побували і у Межигір'ї.

Майданівська горизонталь кінця грудня розросталась, барикади укріплювались, з’явились мистецькі проєкти — хтось розмальовував каски,

хтось почав робити деревяні щити, запрацював "Мистецькаий Барбакан", свої твори презетували там Іван Семесюк, художник Андрій Єрмоленко почав виставляти свої знамениті плакати, а музиканти грали і малювали.

"Ми, "Мандри", Kozak System майже не вилазили зі сцени. Грали не тільки тут, але і їздили Львовом, Луцьком, Тернополем. Роботи вистачало, через два тижні зовсім похрипли. Тому я там почав активно малювати, щоб продовжити боротьбу", – розповідає Юрко Журавель, музикант гурту Ot Vinta, виставка якого кілька місяців тривала на відкритому просторі.

Майдан був дуже різним музично. Як і будь-яка народна творчіть, під час активних подій — глибоким і часами простеньким, веселим і філософським. Місцем, яке притягує не лише музикантів із добрим смаком, а й тих, хто шукав швидкої слави чи будь-якої можливості потрапити на сцену Майдану.

Музика Майдану лунала не лише зі сцени, а й пішла на барикади. Мистецтво під час Революції Гідності – це й молодий Мар’ян Мацех, який за батькові гроші купив та поставив перед шеренгою міліції піаніно. Його приклад підхопили, й завдяки таким інструментам у різних точках Майдану постали такі зірки,

як Антуанетта Міщенко та Piano Extremist. Майдан готується до нового, 2014 року.

Початок 2014 року2014 рік розпочався аномально тепло. У першій половині січня нічна температура не опускалася нижче нуля, а вдень доходила до рекордних 9 градусів тепла. Погода сприяла протестувальникам, дала можливість відігрітися і перепочити. Перші тижні січня були затишшям перед бурею.

Новий 2014 рік Київ зустрічав на Майдані. Біля головної сцени і навколо "йолкі Януковича" зібралося кілька сот тисяч людей. Того року вперше ніхто не кричав опівночі традиційне "З Новим роком". 2014-й зустріли гімном. Ті, хто не знав слів, тримали у руках роздруковані тексти.

Та новорічна ніч стала наймасовішим святкуванням. "Свято наближається", – казали майданівці, пили святковий чай і вірили, що вимоги Революції будуть виконані. Концерти на сцені, танці з незнайомими людьми, відчуття братерства і безпеки – так розпочався 2014-й.

Перші тижні січня були цілком рутинними. Встановився усталений порядок: сотні самооборони охороняли барикади, на кухні Майдану готували бутерброди, на сцені виголошували промови і співали пісні,

люди традиційно збиралися на віча.

Натомість гаряче стало під будівлями суду. Справи на Автомайданівців, судове переслідування учасників протесту, спроби винести вирок за тероризм спричинювали пікети і протестні акції. Одним з найгарячіших стало протистояння під Києво-Святошинським судом. Тоді протестувальники заблокували "Беркут", зняли маски з бійців і змусили їх пройти коридором ганьби.

У переддень Різдва біля будівлі Київської міської адміністрації поставили єврофортепіано. Одним з тих, хто щодня грав на ньому, був Богдан Дніпров, якого стали називати просто – Піаноекстреміст.

"Коли бої почалися на Грушевського, вже неможливо було пройти повз інструмент, і я кожного разу сідав і щось грав. У мене ноти вже потім з’явились, я розучував твори, а вже після того сідав і почав писати музику, – згадує він. – Десь у той момент я народився як людина. Я народився вдруге, можна так сказати. Я став більш прагнути до культури. Після Майдану я почав грати. Мене почали турбувати питання, хто я, навіщо, що я роблю. Я жити почав не для себе".

Друга половина січня 2014 року

19 січня, після ухвалення так званих "законів про диктатуру", які заброняли не лише Майдан, але й основні права та свободи, частина майданівців зробила спробу прорватись в урядовий квартал, міцно закупорений військами та міліцією.

Запалали автозаки та міліцейські машини на Грушевського, запрацював брандспойт, щоправда, при мінусових температурах його потужності вистачало на потічок води, яка ближче до Європейської замерзала.

У часи атак і протистоянь вільні руки протестувальників вибивали свій ритм. Цей стукіт, який з хаосу і шуму перетворювався на ритм і знову ставав тлом, психологічним білим шумом Майдану, мовляв: "ми є, ми тут".

Майдан зазвучав тривожним фоном. Крім бочкового набату, вулицями Києва, а особливо біля Грушевського, понеслись сирени швидких, які чергували вдень і вночі. До них додались нечувані досі справжні звуки війни – перші вибухи світлошумових гранат, за якими чути було крики людей та білий їдкий запах від вибухів. Ці перші вибухи згадують усі, хто бував на Майдані у січні.

Під час атаки спецпідрозділів та "Беркуту" 19, 20, 21, 22 січня,

в період штурму Майдану 25-26 січня було голосно — від команд на сцені, молитов, криків і команд людей на барикадах, пострілів. І серед цієї канонади звуків прорізався звук труби. Це грав Костянтин Олійник, харків’янин, який зізнався, що взяв трубу, бо не міг інакше.

Січневий Майдан не розважався, а гуртувався. У вогні барикад, диму від шин, штурмів та психологічному тиску набирав обертів. Тримати ряди, розуміти, що відбувається поруч і що треба робити, допомагала сцена Майдану.

Звідси повідомляли про поранених і перших загиблих. І саме Майдан прощався з ними. З 19-22 січня було поранено тисячу протестувальників, загинуло троє. "Пливе кача", народна пісня у виконанні "Піккардійської Терції" стала ритуальним, прощальним акордом для кожного з героїв Небесної Сотні.

Початок лютого 2014 рокуЛютий 2014 року зустрів морозами. Було холодно – до -14 градусів, але за кілька днів стовпчики термометрів повільно поповзли вгору. Розпочався третій місяць Революції.

Здавалося, що у повітрі розлита напруга. Після диктаторських законів 16 січня, після спроб зачистки Майдану і перших смертей було зрозуміло,

що можливості компромісів між протестувальниками і владою фактично не існує. Влада не готова до поступок. Майдан відмовляється розходитись.

Загальний настрій ставав дедалі напруженішим. У центрі Києва стояв стійкий запах горілої гуми від шин, які палили на барикадах. Зі сцени Майдану вже не звучали веселі пісні, не було танців і гумору. Виступи, молитви та інформація від Штабу опору – це їх озвучували зі сцени. Центр мистецької активності на початку лютого змістився до барикад на Грушевського.

Там художники намалювали портрети Шевченка, Франка і Лесі Українки в касках і з коктейлями Молотова. Протестувальникам розмальовували каски і щити. На барикаді встановили так званий "інструмент свободи" і влаштовували фортепіанні концерти. Постійним, цілодобовим фоном звучали удари по бочках.

Під час протестів для підтримки настрою майданівці часто співали пісню Майкла Щура "Гітарний перебор". На початку лютого з’явилася ще одна пісня протесту – "Горіла шина, палала". Хто був автором цього переспіву народної пісні, достеменно невідомо. Але вона швидко стала популярною і часто звучала на барикадах.

У лютому перед майданівцями постала ще одна проблема. Через плюсову температуру мішки зі снігом, з яких будували барикади, почали стрімко танути. Треба було негайно укріплювати їх піском.

Барикади зміцнювали попри те, що за "Законом про амністію", який у народі відразу охрестили "Законом про заручників", протестувальники мали до 17 лютого очистити центр міста від барикад. Це була умова влади, щоб звільнити усіх політв'язнів. Втім, майданівці були готові стояти до перемоги.

На засіданні Ради Майдану було прийняте рішення про підготовку мирного наступу на Верховну раду. 14 лютого силовикам роздали бойові патрони. Середина місяця наближала до кривавої розв’язки. Попереду були три найстрашніші дні Майдану.

18-21 лютого 2014 рокуУ ці дні позначки на термометрах показували +6, а то й +8 градусів. Сонце з’являлось зрідка, хоча за димом пожеж та вогищ на Майдані Незалежності проміння не було помітно взагалі. Сніг, змішаний із попелом, втоптаним одягом, запах пожарища, паленої гуми і вогкість. А ще пориви вітру, рятівні вночі.

Кожен день кульмінації подій на Майдані і довкола,

кожна година цих лютневих днів задокументована у кадрах, описана і зливається в одне напружене звучання, ніби тривожне тло. Ці дні наповнені окремими пострілами, які точно влучали у цілі, гудінням перед наступом, людським гамором біля вогню. Шини, вогонь, щогодинний гімн як оберіг.

19 лютого – штурм МайдануХаос, вогонь і підпал будинку Профспілок. Вогонь переходив на всі поверхи. Поранені, сонні і налякані, люди стрибали з вікон. Внизу їх намагались зловити і підтримати небайдужі. До речі, а коли перестав відбивати години акордами "Знову цвітуть каштани" знаменитий годинник на будинку Профспілок?

Здається, годинник замовк значно раніше, коли Майдан лише починався і вибудував звичку співати наживо гімн щогодини. А перестав показувати час 19 лютого. Відновлений за два роки, він сьогодні втратив голос.

Небезпечно було всюди. Топографічно повсталий простір був у низині, прострілювався весь периметр, тож сховатись ніде. Метрополітен зупинено. Громадський транспорт оминає центр. Допоки в принишклому місті люди ставали в черги за хлібом, на Майдані простояли два світи.

"Два музичні світи", – уточнює Антуанетта Міщенко, учасниця тих подій. Тоді студентка консерваторії, вона грала класику — поміж куль, вогню, какофонії боротьби звучали ніжні ноти. Так було і на Грушевського — попереду омонівські рядки, позаду майданівці з камінням на барикадах, а посередині піаніно.

Дивовижні відчуття з Майданом пов’язані тісно. Перший досвід для кожного – протистояння, в першу чергу внутрішньої боротьби, самоорганізації, нових звуків і невідомості. Напевно, саме вулична музика, оці мелодії, вирвані з шуму і запалу, давали і сили, і передишку усім – і ще поєднували культурні коди.

"Найважливіше, що було на Майдані, мені здається – що люди різного віку, соціального стану і уподобань вийшли на Майдан через ідею. Люди були дуже різні, так і музика була дуже різна. І релігійна, і народна, і естрадна, і класична", – згадує Антуанетта Міщенко.

Ранок 20 лютого 2014 року, пронизлива тиша. Вона стала фінальним акордом Майдану. Після останнього штурму, напередодні масового розстрілу, саме тиша зустрічала тих, хто вистояв. Мовчала сцена. Зруйнований Майдан, обгорілі намети, бруд, стомлені люди, які згрібають у мішки сніг з усім спаленим минулим.

Тиша прикривала 82 вбитих і 622 поранених за ці три дні. Далі буде весна, злива, дощ і музика Майдану, яку ми пам’ятатимемо.

Читайте також Як зрозуміти Майдан. Найкращі книжки, фільми та поезія на тему Революції гідності Чому головна книга українських революцій досі не написана: роздуми письменників, критиків і видавців "Він хотів усім допомогти, тому й поїхав на Майдан" — родина загиблого під час Революції гідності Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

СБУ усилила контрразведку и готова реагировать на дестабилизацию в Украине

  • 2022-02-20 10:51:19
  • перегляди: 0

На фоне обострения на Донбассе и угрозы российского вторжения Служба безопасности Украины усилила контрразведывательное направление. А также заявляет о готовности реагировать на любые сценарии дестабилизации.

Об этом сообщает РБК-Украина со ссылкой на сайт СБУ.

Сообщается, что СБУ готова реагировать на любые сценарии, которые могут дестабилизировать ситуацию внутри страны.

"Мы обращаем особое внимание на безопасность объектов критической инфраструктуры, усилили контрразведывательное направление. Во всех регионах Украины СБУ проводит соответствующие учения. С акцентом как раз на защиту государственной границы и стратегических объектов, противодействие возможным терактам и диверсиям", - заявил глава спецслужбы Иван Баканов во время визита в район проведения ООС.

По его словам, Россия применяет целый комплекс инструментов для давления на Украину.

Напомним, президент Украины Владимир Зеленский считает, что один обстрел или артиллерийский выстрел могут привести к полномасштабной войне с Россией.

Обострение на Донбассе продолжается четвертый день подряд, сегодня из-за обстрелов закрыли КПВВ "Счастье".

"Спите, братья мои, ваш закончился бой": в сети вспомнили песню погибшего на Донбассе украинского военного. Видео

  • 2022-02-20 10:48:23
  • перегляди: 0
В субботу, 19 февраля, на Донбассе во время обстрела со стороны российско-оккупационных войск погиб 35-летний разведчик, капитан Вооруженных сил

Пересидіти небезпеку: на Заході України масово бронюють нерухомість

  • 2022-02-20 10:48:20
  • перегляди: 0

На тлі можливої російської агресії в містах на заході України різко збільшився попит на нерухомість. Житло та офіси бронюють мешканці східних та південних регіонів, рідше – столиці.

У розмовах із рієлторами потенційні орендатори не приховують, що хотіли б пересидіти небезпеку. Переломними стали минулі вихідні. Відтак, у західних областях України – бум на оренду нерухомості.

ЦікавоНайкращі райони Києва для купівлі житла: рейтинг від відомого девелопера

Які регіони мають найбільший попитЗа словами рієлторів, нерухомістю в Івано-Франківську активно цікавляться вже 2 тижні. Переважно телефонують зі сходу та півдня України. Здебільшого великі компанії шукають офіси та житло для своїх співробітників.

За словами голови обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України Віктора Фурдіяки, люди цікавляться орендою від 2 до 4 місяців з можливістю пролонгувати угоду. Деякі орендодавці вже зробили передоплату.

У Львові купують квартири з ремонтом, куди вже можна заселитися / Фото unsplash

У сусідньому Львові більшість орендодавців на такий короткий час здавати свою нерухомість не хочуть.

Зверніть увагу. Мер Львова Андрій Садовий заявив, що у місті створили комісію, яка працює над питанням можливого прибуття переселенців. Він додав, що на заході України готові прийнятимільйони біженців. За словами рієлторки Тетяна Мурадової, у неї були клієнти, які забронювали житло на 10 днів, щоб пересидіти небезпечний період, але скасували бронь, оскільки обрали замість Львова Польщу. Також було звернення від невеличкої громади – дитячого навчального центру з проханням розмістити 120 осіб. Їх скерували до курортних Моршина та Трускавця де є більше санаторіїв.

Тим часом у Тернополі та Луцьку спокійніше. За словами луцького рієлтора Романа Вольчинського, попит на нерухомість збільшується останніх тиждень-півтора. Звертаються, переважно, люди з Харкова, Києва, Дніпра.

У Чернівцях найчастіше питають про таунхауси, приватні будинки та заміську нерухомість. Останній дзвінок був від бізнесменів з Києва. Компанія шукає в оренду 20 квартир для працівників на 1 – 2 тижні.

Щоб ознайомитися з найсучаснішими новобудовами Києва та Львова, перегляньте каталог Корпорації Нерухомості РІЕЛ. Девелопер пропонує сотні квартир, серед яких ви неодмінно знайдете ту, яка відповідає вашим потребам.