Володимир Зеленський та перша леді вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

У неділю, 20 лютого, президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні.

Президентське подружжя поставило лампадки до пам’ятного хреста на Алеї Героїв Небесної Cотні в центрі Києва.

Алея пролягає від Майдану Незалежності й Хрещатика до вулиць Ольгинської та Інститутської. Саме там у 2014 році відбувалися масові розстріли активістів Майдану. Тепер же на цьому місці облаштовано меморіал загиблим.

Президент та перша леді вшанували загиблих учасників Революції Гідності хвилиною мовчання.
– Вічна пам'ять загиблим на Майдані! Вічна пам'ять Героям Небесної Сотні! - зазначив Володимир Зеленський на своїй сторінці в Facebook.

Варто зазначити, що Україна вже восьмий рік поспіль відзначає 20 лютого День пам’яті Героїв Небесної Сотні (згідно з указом президента від 11 лютого 2015 року).

Перша кров на Майдані пролилася в січні 2014 року, коли від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Сергій Нігоян та Михайло Жизневський.

А 18-20 лютого відбулися найжорсткіші протистояння між активістами Євромайдану та беркутівцями. За різними оцінками, з 18 по 20 лютого загинуло до 83 активістів. А після 20 лютого від поранень померли ще понад 20 протестувальників.

Загалом Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих активістів Революції Гідності. Наймолодшому з них, Назарію Войтовичу, було 17 року. А найстаршому, Іванові Наконечному, – 82 роки.

У лютому 2021 року Верховна Рада України визнала Революцію Гідності ключовою подією державотворення.




Comments

    No results found.