Суспільство - сторінка 7

«Спочивайте, брати мої»: у мережі розповіли про військових, які загинули на Донбасі 19 лютого

  • 2022-02-20 13:12:18
  • перегляди: 0

Під час обстрілу на Донбасі 19 лютого загинув капітан Антон Сидоров. Загиблий був родом з Києва. Про це повідомив Telegram-канал Pravda Geraschenko.

«Кілька років тому він зі своїм побратимом розвідником Денисом Парижем виконав пісню „Спочивайте, брати мої“, яку він сам написав. Тепер капітан Антон Сидоров сам назавжди заснув, віддавши своє життя, захищаючи Батьківщину. Без батька — залишилося троє дочок — 10, 6 та 1 рік. Вічна тобі пам'ять Антон…» — йдеться у повідомленні.

У штабі ООС повідомили, що військовослужбовець 30 омбр, капітан Сидоров, загинув близько 7 години ранку біля селища Миронівське у Бахмутському районі Донецької області під час обстрілу.

Обстріл вівся з напрямку Нижнє Лозове у напрямку Мироновського по позиціям ЗС України із застосуванням артилерії калібру 122 мм, було зроблено 15 пострілів.

Сидоров, 1987 року народження, був помічником начальника штабу — начальником розвідки 3 мб 30 омбр (військова частина А0409). Він отримав осколкове поранення в голову, не сумісне із життям.

Також під час обстрілу 19 лютого загинув солдат Денис Кононенко. Загиблий був родом із Вінниці. Йому було 34 роки. Про це повідомив у Facebook голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

У загиблого залишився син.

Як писали «ФАКТИ», 19 лютого під час виступу в Мюнхені на конференції з безпеки президент України Володимир Зеленський згадав загиблого капітана Сидорова.

Фото з Pixabay

В Украине чтут память героев Небесной сотни

  • 2022-02-20 13:06:16
  • перегляди: 0

Президент Владимир Зеленский отдал дань уважения участникам Революции достоинства.
Именно в этот день 20 февраля в 2014 году на Майдане погибли наибольшее количество людей — 47, помимо этого 157 активистов получили серьёзные травмы. На следующий день в центре Киева прошло прощание с Небесной сотней, позже 105 активистам было посмертно присвоено звание Героя Украины (среди них 1 белорус и 2 грузина).

Президент Украины Владимир Зеленский вместе с женой Еленой уже почтили подвиг участников Революции достоинства в Киеве - установили лампадки у креста на месте гибели активистов Майдана, сообщает censor.net.

Вічна пам'ять загиблим на Майдані! Вічна пам'ять Героям Небесної Сотні! pic.twitter.com/HDXCd6iARJ— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 20, 2022

Президент і перша леді вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні ударом у Дзвони Гідності

  • 2022-02-20 12:57:14
  • перегляди: 0

20 лютого Україна вшановує Героїв Небесної Сотні. Президент Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська приєдналися до акції на згадку про активістів, які загинули у 2014 році під час Революції Гідності.

Президент із дружиною принесли лампадки до хреста в центрі Києва, а також подзвонили у Дзвін Гідності. У майбутньому дзвін має стати центром Національного меморіалу Героїв Небесної Сотні.

Також президентське подружжя відгукнулося на пам'ятну дату на своїх сторінках у соцмережах.

«Вічна пам'ять загиблим на Майдані! Вічна пам'ять Героям Небесної Сотні!» — написав глава держави, доклавши відео з акції біля Дзвона Гідності.

Олена Зеленська закликала всіх задуматися про тяжку втрату. «Якими б вони були зараз? Хтось відвів би дітей до школи, хтось дочекався б онуків. Працював, навчався, кохав, боровся, мріяв. Жив. Герої не вмирають, але як же їх бракує живим… Небесна Сотня. Вісім років пам'яті», — написала вона.

Нагадаємо, увечері на Майдані в Києві відбудеться міжконфесійна панахида по Героям Небесної Сотні, запалення лампадок на місці загибелі активістів. На алеї Героїв Небесної Сотні з'являться промені в небо на згадку про загиблих.

"Их подвиг – свидетельство несокрушимости украинцев". Зеленские почтили память героев Небесной сотни. Видео

  • 2022-02-20 12:54:17
  • перегляди: 0

Президент Украины Владимир Зеленский и первая леди Елена Зеленская 20 февраля почтили память героев Небесной сотни. Об этом сообщила пресс-служба главы государства.Зеленские установили лампадки у креста на улице Институтской в Киеве, где погибли участники Революции достоинства.

"Сегодня мы чтим память героев Небесной сотни соотечественников, без колебаний отдавших свою жизнь за свободу, о которой мечтал наш народ, за право жить в независимом государстве, в семье европейских народов. Их подвиг это свидетельство несокрушимости украинцев, которые продолжают бороться за свое будущее", сказал президент.

Глава государства и первая леди ударили в колокол Достоинства.

"Спіть, брати мої": у мережі згадали пісню загиблого капітана ЗСУ Сидорова

  • 2022-02-20 12:45:12
  • перегляди: 0

Від обстрілу окупантів 19 лютого на Донбасі загинув 34-річний капітан Антон Сидоров. У мережі згадали його щемливу пісню про війну "Спіть, брати мої".

Усі роки війни саме ця пісня розривала серця українців. Загиблий Антон Сидоров сам її написав.

До теми Без батька залишились 3 маленьких доньок: Зеленський назвав ім'я загиблого військового

Пісню виконував із побратимомКілька років тому загиблий герой виконав пісню "Спіть, брати мої" разом зі своїм побратимом розвідником Денисом Парижем. Мелодія присвячена загиблим героям. Тепер же сам Антон Сидоров віддав своє життя за Україну.

Пісня у виконанні героя: дивіться відео

У киянина Антона Сидорова залишилось три маленьких донечки. Їм по 10, 6 та 1 рік.

На Донбасі гинуть військові

  • Захисникзагинув 19 лютого близько 7:00внаслідок обстрілу з артилерійської зброї, що заборонена мінськими угодами. Окупанти відкрили вогонь біля селища Миронівське. Антон Сидоров отримав осколкове поранення в голову, несумісне з життям.
  • Окрім нього, загинув ще один з них – це Денис Кононенко з Вінниччини. Йому було всього 34 роки.
  • Окупанти продовжують нечувано зривати "тишу" Окрім 2 загиблих, за 19 лютого є також 4 поранених.

Зеленський вшанував пам’ять Героїв Небесної сотні

  • 2022-02-20 12:33:13
  • перегляди: 0

Президент України Володимир Зеленський у День Героїв Небесної сотні вшанував пам’ять активістів, які загинули під час Революції гідності.

Про це повідомляє пресслужба українського президента.

Зеленський разом із дружиною встановили лампадки біля хреста на вулиці Інститутській, де загинули протестувальники.

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні – співвітчизників, які без вагань віддали свої життя за омріяну нашим народом свободу, за право жити в незалежній державі, у сім’ї європейських народів. Їхній подвиг – це свідчення незламності українців, які продовжують боротися за своє майбутнє», – сказав Зеленський.

День героїв Небесної сотні 20 лютого встановлений указом президента у 2015 році.

17 лютого Верховна Рада минулого року визнала Євромайдан історичною подією і закликала розслідувати злочини проти його учасників.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними прокуратури, всього під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 її учасники загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Зеленский с супругой почтили память Героев Небесной Сотни

  • 2022-02-20 12:18:22
  • перегляди: 0

Президент Украины Владимир Зеленский и первая леди Елена Зеленская в День Героев Небесной Сотни почтили память активистов, погибших в 2014 году во время Революции Достоинства.
Об этом говорится в сообщении Офиса Президента, передают Українськi Новини.
Глава государства с супругой установили лампадки у креста на месте гибели Героев Небесной Сотни на улице Институтской в ​​центре Киева.
"Сегодня мы чтим память Героев Небесной Сотни – соотечественников, без колебаний отдавших свою жизнь за свободу, о которой мечтал наш народ, за право жить в независимом государстве, в семье европейских народов. Их подвиг – это свидетельство несокрушимости украинцев, которые продолжают бороться за свое будущее", – отметил Зеленский.
Он подчеркнул, что украинский народ и сегодня демонстрирует мировому сообществу свое единство и преданность демократическим ценностям, за которые положили жизнь и Герои Небесной Сотни на Майдане, и воины на востоке Украины.
"Президент и первая леди ударили в Колокол Достоинства. Колокол был изготовлен по поручению Главы государства с целью чествования подвига Героев. На нем размещена надпись "Слава Украине! Небесной Сотне слава!". Колокол установлен на территории будущего Национального мемориала Героев Небесной Сотни в центре столицы",- отмечается в сообщении.

Как сообщали Українські Новини,

один из самых кровавых штурмов Майдана начался 18 февраля 2014 года и продлился до 20 февраля, завершившись перестрелкой между силовиками и майдановцами. Жертвы были с обеих сторон. В результате погибших со стороны майдана стали называть Небесной сотней. Спустя 6 лет в списке погибших и награжденных СМИ нашли массовые фальсификации - к героям были зачислены случайные люди.
В июне 2020 года следователи Государственного бюро расследований заочно сообщили бывшему сотруднику спецпоразделения "Беркут" о подозрении в совершении умышленных убийств активистов протестных акций на Майдане Незалежности 2013-2014 годов.
25 февраля 2014 исполняющий на тот момент обязанности главы Министерства внутренних дел Украины Арсен Аваков подписал приказ о ликвидации спецподразделения "Беркут".
Также сообщалось, что экс-командир "Беркута" рассказал, почему не остановил бойцов, которые стали стрелять в участников Евромайдана свинцовой картечью.
Тем временем, суд обязал МОН пересмотреть учебники по истории из-за недостоверного описания Революции достоинства.

Заради знань, а не балів: як оцінюють учнів в пілотних 5-х класах НУШ

  • 2022-02-20 11:57:19
  • перегляди: 0

Вчителі помітили, що в учнів Нової української школи змінилася мотивація, тепер вони хочуть не просто високих оцінок. Як оцінюють учнів у школах НУШ та які з цим проблеми виникають – читайте у статті.

Як школи НУШ організували оцінюванняКиївДиректорка Київської школи №5 Світлана Олексюк розповіла, що вони визначили, що в пілотних 5-х класах НУШ підтримуватимуть формувальне та рівневе оцінювання.

До теми Як минув перший семестр пілотування НУШ у 5 класах: відгуки та думки батьків і директорів

Утім, уже тричі школа отримувала пропозиції від МОН, які абсолютно суперечать засадам реформи. Наприклад, у вересні їм запропонували ввести бальне оцінювання, бо цього, мовляв, хочуть батьки.

Крім того, на 50 сторінках документа, який нам пропонують у МОН, результати навчання визначені дивно й не відповідають Держстандарту базової середньої освіти. Розумієте, 5 клас – це адаптаційний період середньої школи. Думаю, може йтися тільки про поступове запровадження бального підсумкового оцінювання,
– ваажає педагогиня.

Тож, вони ухвалили компромісне рішення й вирішили зробити так:

бальне оцінювання – тільки семестрове й лише за трьома предметами: українська й англійська мови та математика. Решта – рівневе та формувальне оцінювання.

До способів формувального оцінювання додали власну розробку: карту успіху яка має вигляд путівника. Йдеться про бажані результати навчання, різні досягнення, також дитина може сама себе оцінити. Карта успіху працює також за QR-кодами, і це цікаво спостерігати як батькам, так і дітям.

Перший семестр у київській школі закінчили зустрічами вчителів і батьків, де останні побачили портфоліо своєї дитини, отримали свідоцтво досягнень за перший семестр та обговорити з учителями все, що стосується навчання їхніх дітей.

ХерсонДиректорка опорного закладу "Академічний ліцей" у Скадовську Анна Соценко розпоіла, що вони вирішили провадити формувальне оцінювання в 5-х класах упродовж першого семестру.

Учителі використовують різні техніки відстеження траєкторії учнів до навчальних цілей. Змінилися підходи до оцінювання – педагоги не використовують частку "не". Тобто жодних негативних суджень чи критики. Натомість діагностують сфери,

які треба покращити,
– пояснила директорка.

На її думку, формувальне оцінювання – найкраще, бо воно не травмує дітей, не вбиває бажання навчатися і розвиватися. Це той різновид оцінювання, який спонукає, мотивує, дає можливості.

У традиційній школі дитина боїться відповідати, бо може помилитися, а ця помилка автоматично впливає на загальний бал. Водночас діти 5-х класів НУШ не бояться відповідати чи помилятися

Педагогиня повідомила, що два місяці другого семестру у школі здійснюватимуть рівневе оцінювання, аби подивитися, як діти на нього реагуватимуть. Планують дійти до бального оцінювання до кінця року, зважаючи на відгук дітей.

ЛьвівДиректорка Золочівської "Школи радості" Ярина Сухецька каже, що вони хотіли, аби формувальне оцінювання було основним у пілотних класах. Попри це, з бажання батьків вчителі таки вирішили, що будуть виставляти бали учням 5 класів.

Тому зробили так: у вересні не оцінювати взагалі, у жовтні – паралельно запроваджувати рівневе оцінювання, пояснюючи критерії, розповідати дітям, яким балам відповідають ті чи інші рівні. Зрештою, у листопаді – грудні 5-ті класи перейшли на бальне оцінювання,


– сказала педагогиня.

Свідоцтво досягнень у школі майже не змінювали. Залишили характеристику навчальних досягнень, але не записували "сформовано / формується", а вирішили писати "виявляє інтерес до навчання".

Також там вирішили, що якщо за перший семестр у дитини 9 балів, а за другий – 6, то за рік можемо вивести 6, а не середнє арифметичне. Тобто будуть дивитися: прогресує чи регресує дитина, чи хоче вчитися.

"Ми поспілкувалися з учителями й вирішили, що наступного року таки не оцінюватимемо перший семестр [у пʼятикласників]. А можливо, добре не оцінювати і другий семестр 5 класу й загалом 6 клас. Вони ще діти. От у 7 класі варто переходити на оцінювання", – вважає директорка.

Виклики та проблеми нового оцінюванняСвітлана Олексюк каже, що освітній процес у НУШ відрізняється від традиційного навчання. Тому запроваджувати бальне оцінювання після переходу до 5 класу поспіхом, без пояснень критеріїв оцінювання – недоречно.

Усі процеси, які стосуються дітей, мають бути поступовими зрозумілими всі. Нам варто навчитися цілепокладанню, будувати освітні траєкторії, визначати проблеми та йти далі.

Ярина Сухецька додає, що у НУШ вони перейшли до діяльнісного і практичного методу. Наприклад, з мистецтва вирішили здебільшого працювати з проєктами, де могли б побачити успіхи дітей, учителі почали краще комунікувати між собою.

До теми Навчання з радістю: чому відсутність оцінок у початковій школі – це перевага

За її словами, є кілька конкретних проблем. Зокрема, формувальне оцінювання відбувається щодня і в записах у зошиті, й усно, але загальних критеріїв і даних про це немає. Для кожної дитини це дуже індивідуально.

Так, кожну дитину треба закликати до себе й розказати їй, що з її навчальним поступом. Це справді потребує багато часу. Тому вчителі намагаються кілька уроків звертати увагу на одну дитину, а тоді кажуть їй, з чим попрацювати, що підтягнути.

Ще одна проблема: мистецтво й музику читають різні вчителі, а треба вивести одну оцінку. Але ж є діти, які люблять співати й не люблять малювати. Так, двоє вчителів обговорювали досягнення кожного учня, спілкувалися й виставляли середню оцінку.

В Україні оновлять шкільну програму

  • 2022-02-20 11:45:19
  • перегляди: 0

1 вересня 2022 року розпочнеться пілотування проєкту оновлення змісту, освітніх ресурсів і підходів до навчання інформатики в школах. Про це оголосили Міністерство освіти і науки, Міністерство цифрової трансформації та EU4DigitalUA під час спільної презентації проекту, пише «Я і Закон». «Один із наших ключових проєктів у рамках реформи ІТ-освіти – оновлення шкільного курсу з інформатики. В закладах освіти застаріле програмне забезпечення, не вистачає вчителів з ІТ-освітою, предмет викладають вчителі інших предметів. Це зовсім не ті уроки інформатики, які допоможуть дітям знайти себе у новому цифровому світі. Впевнений, що оновлені уроки з інформатики стануть тим першим базисом, який допоможе дітям потім легко знайти себе в ІТ-спеціальностях», – зазначив Михайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України. Пілотування відбуватиметься у 50 закладах загальної середньої освіти. А з 1 вересня 2023 року оновлений зміст предмета «Інформатика» для закладів загальної середньої освіти буде реалізовуватися на загальнодержавному рівні. Проєктом передбачено залучення найкращих українських та європейських експертів,

а також представників ІТ-кластерів та ІТ-асоціацій України, які вже готові надати зі свого боку технологічну експертизу для ефективного впровадження новітніх цифрових технологій у викладання, навчання та оцінювання учнів, а також створення нового контенту для шкільного предмета «Інформатика» у 1-11 класах. «Реформа «Нова українська школа», яку реалізує МОН, ставить за мету розвиток кожної конкретної дитини. Забезпечити реалізацію цієї мети без сформованих сучасних цифрових компетентностей неможливо. Цей проєкт є яскравим зразком синергії зусиль двох міністерств, наших міжнародних партнерів, яка й має гарантувати кожному учню високий рівень конкурентоспроможності, формування його як успішної особистості у цифровому суспільстві в умовах цифрової економіки, яка швидко розвивається в Україні», – наголосив Олег Єресько, генеральний директор директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН. Читайте також: У Мінцифри розповіли про кількість ЦНАПів у країні Оновлення змісту та освітніх ресурсів предмета «Інформатика» є частиною великої реформи IT-освіти України. Проєкт ініційовано Мінцифрою, реалізується проєктом EU4DigitalUA спільно з МОН.

Начальник штаба Сил теробороны Украины считает, что возраст для вступления в тероборону можно повысить до 70 лет

  • 2022-02-20 11:42:18
  • перегляди: 0

Максимально предусмотренный возраст украинцев для вступления в Силы территориальной обороны (ТРО) можно было бы повысить, заявил в опубликованном 19 февраля интервью "Радіо Свобода" начальник штаба – заместитель командующего Сил ТРО, Герой Украины Сергей Собко.Такое мнение он выразил, рассуждая о доукомплектовании подразделений резервистами и создании добровольческих формирований.

"Есть уже определенный запрос на их создание. В частности, из числа тех категорий людей, которые не могут по определенным ограничениям вступить в батальоны теробороны. Мы размышляем, как это исправить. Один из вариантов (возможно, и будем предлагать его) увеличить возраст немного, от 60 до 65 или до 70 лет", сказал Собко.

Он сообщил, что недавно общался с "одним известным телеведущим", который изъявил желание попасть в Силы теробороны.

"И я вижу, что он выглядит... у него силы, как у 30-летнего мужчины. И задаю себе вопрос: почему этого не разрешить, почему "не открыть ворота"? отметил Собко.

Начальник штаба объяснил, что изменить связанные с этим законы и приказы намерены, готовя предложения и лоббируя изменения в законодательство.