Рівне - сторінка 8

У Рівному тривають навчально-тренувальні стрільби

  • 2022-02-19 12:33:24
  • перегляди: 0

На базі ДЮСШ 4 на Фабричній можна пройти базове навчання і ознайомитись з правилами поводження зброєю.

Цього тижня заняття проходять в суботу та неділю. Учасники тренувань поділені на групи з невеликою чисельністю, що надає змогу інструкторам попрацювати з кожним індивідуально.

У Рівному догхантери розкидали отруту для собак

  • 2022-02-19 12:30:22
  • перегляди: 0

Рівняни нарікають, що невідомі порозкидали у місті яд для собак. Зокрема, на вулиці Павлюченка отраву скуштував домашній песик, тварину не врятували.

Про інцидент стало відомо із соціальних мереж.

Рівнянка Галя Мельничук Мазур повідомила:

“Не стало сьогодні Лео, улюбленця всієї сім‘і. Біль страшна… просто не має слів щоб це написати!!! Йому і двох років не виповнилось…НЕЛЮДИ в районі вул. Павлюченка в м. Рівне порозкидали сильний яд ,з собачкою гуляли і мабуть він щось лизнув, спасти було не можливо…”

На Рівненщині піротехніки знищили два вибухонебезпечних предмета часів війни

  • 2022-02-19 12:09:23
  • перегляди: 0

Учора, 18 лютого групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС області було знищено два боєприпаси часів Другої світової війни, а саме: ручну гранату Ф-1 та мінометну міну калібром 82 мм.

Боєприпаси були виявлені місцевими жителями у лісових масивах поблизу села Сіянці

Острозької ТГ та урочища Берізки неподалік смт Гоща Рівненського району.

Боєприпаси були знищені шляхом підриву у спеціально відведеному місці.

Рятувальники Рівненщини закликають громадян дотримуватися правил безпеки під час виявлення підозрілих металевих предметів, що ззовні схожі на вибухонебезпечні предмети. Будьте обережними, про знахідки негайно повідомляйте на спецлінію “101”.

На Рівненщині пів десятка туристичних об`єктів буде реставровано

  • 2022-02-19 11:39:44
  • перегляди: 0

У рамках програми «Велика реставрація» планують оновити 5 туристичних об’єктів Рівненської області. Як передає Amazing Ukraine, про це повідомляє Рівне Вечірнє. Читай також: Світлина Підгорецького замку увійшла в топ-10 фотоконкурсу Вікіпедії У Рівненській ОДА інформують, що це стосується: – Вежі Луцької 16 ст., де знаходиться Музей книги та друкарства в місті Острог;– Вежі Мурованої 14 ст. в місті Острог;– Палацу князів Любомирських 18 ст. в місті Дубно;– обласного краєзнавчого музею в місті Рівне;– унікального зовнішнього іконостасу – «Голгофа» Івана Їжакевича. Композиція прикрашає фасад пам’ятки архітектури національного значення – церкви св. Георгія 1914 року Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви». Щодо двох перших об’єктах уже укладені договори з підрядними організаціями. Обрали найкраще фото Тернопільської області у конкурсі для Вікіпедії

Підгорецький замок увійшов до фотоальбому з занедбаними пам’ятками світу

Визначено топ-10 фотографій пам’яток культури України 2020 року (ФОТО)

У Львові відкрили виставку атмосферних світлин святкування Маланки

Рівненські спорстмени вибороли нагороди на Чемпіонаті України з плавання

  • 2022-02-19 11:33:37
  • перегляди: 0

Зокрема, рівненські спортсмени вибороли такі нагороди:

  • Глущенко Варвара здобула перемогу серед юніорів на дистанції 200 на спині.
  • Рубльов Ян здобув звання чемпіона серед юніорів на дистанції 200 вільний стиль.
  • Полоцький Андрій виборов срібну нагороду серед юніорів на дистанції 200 на спині.
  • Нечидюк Максим здобув бронзову нагороду серед юніорів на дистанції 200 на спині.

За інформацією Рівненської міської ради.

Читайте також:В Острозі вперше проведуть турнір з кіберспорту

Замок у Корці — нічийний. Але його уже хочуть взяти в оренду

  • 2022-02-19 11:12:31
  • перегляди: 0

Корецька міська рада оголосила руїни місцевого замку XIV-XVIII століття безгосподарським майном. Бо як виявилося під час нещодавньої інвентаризації, у громади на пам’ятку архітектури місцевого значення немає жодних документів. Можливо, князі, які будували і перебудовували цей замок, якесь право власності на нього і оформляли, але у 1832-му він остаточно згорів. А радянські чиновники дивилися на нього як на щось саме собою зрозуміле - стоїть та й добре. Нині від замкового комплексу залишилися лише руїни: надбрамна вежа та залишки двоповерхових будівель площею понад 1500 кв. м. Однак уже знайшлися підприємці, які готові взяти замок в оренду. Міська влада не проти, сподівається хоча б в такий спосіб врятувати історичну пам'ятку від остаточного руйнування, доки та не завалилася.

Людмила Дмитрук, міський голова Корця:

- Процедура така: ми оголошуємо замок безхазяйним. Від цього моменту має минути один рік, і тоді через суд міська громада зможе офіційно отримати його на баланс. Уже до нас в міську раду підходили люди, які хочуть взяти руїни замку в оренду. Про їхні плани нічого наперед поки сказати не можемо. Але це дасть можливість зберегти одну з наших туристичних принад, подбати про неї. Адже якогось особливого фінансування від держави замок не бачив, ніхто ним не опікувався - це ж не музейний комплекс.

Ми самі торік облаштувати гарну кам'яну доріжку, яка веде до замку, і ще вклали 1,5 мільйона гривень з міського бюджету в ремонт вулиці Богдана Хмельницького, по якій можна туди дістатися, поставили дорогою вказівники. А місцевий благодійник Тарас Кислюк ще й допоміг з прожекторами, щоб підсвічувати надбрамну вежу у вечірній час - тепер її добре видно з дороги.

Треба зберегти нашу туристичну родзинку, вона цікава і місцевим, і приїжджим. Надбрамна вежа зображена на гербі нашого міста. Тут роблять весільні фотографії молодята, гуляє молодь. Якось о 7-й ранку іду на роботу, аж бачу біля замку іноземців з фотоапаратами - виявилося, що то китайці приїхали здалеку, щоб зустріти там схід сонця, вони шукали дорогу на мапі. А ще раніше до нас на міжнародний пленер приїжджали художники з Грузії та Польщі, і з усіх куточків України, щоб написати краєвиди з Корецьким замком.

Просимо також обласне управління культури і туризму і Службу автомобільних доріг, щоб поставили при трасі вказівник, що у нас в Корці є замок. Бо в старому вказівнику йдеться лише про Корецький монастир і про костел. А про замок і згадки немає.

Схожа проблема є у багатьох вцілілих маєтків, палаців та замків Рівненщини. Туристи про них знають, лазять по руїнах на власний страх і ризик, але грошей на реставрацію або хоча б збереження пам'яток у бюджеті завжди було обмаль або й зовсім не виділяли.

У 2005-му голова облдержадміністрації Василь Червоній передав рівненському бізнесмену В'ячеславу Пугайку Клеванський замок у безплатне володіння - той обіцяв реставрацію ще й планував облаштувати якийсь комерційний заклад. Але з його затії так нічого й не вийшло. Бо коли стало зрозуміло, що компанія п. Пугайка Інвестжитлобуд не дотримується термінів виконання робіт, наступний голова РОДА Віктор Матчук вирішив скасувати розпорядження свого попередника.

Олена РАКС.

На Рівненщині профінансують чотири культурних проєкти. Авторка одного з них розповіла про ідею

  • 2022-02-19 10:48:16
  • перегляди: 0

На Рівненщині відібрали чотири проєкти, які профінансують з обласного бюджету. Про це повідомили на сайті облдержадміністрації. Усі вони стосуються культурної сфери. На реалізацію кожного дадуть по 25 тисяч гривень.

На конкурс подали 21 грантову заявку. Чотири з них отримають кошти на реалізацію:

"Відновлення композиторської спадщини Казимира Любомирського», авторка Руслана Варнава; "Облаштування інклюзивного театрального простору "Погляд в тобі", авторка Олена Корсун; "Цикл заходів "Танцюючий Мізоч" до 700-ліття семи сіл Мізоцької громади", авторка Надія Одарчук; "Видання артбуку "Майстри Рівненщини", авторка Орися Рябунець. Відновлення композиторської спадщини Казимира ЛюбомирськогоЦей проєкт полягає у виданні творів князя Казимира Любомирського. На конкурс його подала художня керівниця обласної філармонії Руслана Варнава. За її словами, ідею оприлюднити композиторську спадщину князя мав колишній художній керівник Сергій Кульчинський.

Для видання обрали 15 фортепіанних мініатюр. Загалом, за словами Руслани Варнави, Казимир Любомирський є автором близько 60.

Видання цих нот філармонія хоче пов'язати із фестивалем "Рівненські класичні резиденції", що планують у травні 2022 року. На ньому виконуватимуть твори князя і презентуватимуть збірник.

"Його не будемо продавати, а будемо дарувати бібліотекам, музичним навчальним закладам області. Ці мініатюри посильні для дітей старших класів музичної школи. Ноти Казимира Любомирського на теренах України не видавалися. Вони видавалися у Польщі. Тобто Сергій Кульчицький сканував варшавське видання, яке датується кінцем 19 століття. І по тих сканах наша працівниця набирала ноти", – повідомила жінка.

Точна кількість примірників стане відома, коли вони звернуться в типографію, додає Руслана Варнава.

Що відомо Казимир Любомирський (1813–1871) – князь із роду Любомирських, які понад дві сотні років володіли Рівним і мали тут свою резиденцію. У 1858 році розпочав будівництво католицького костелу, що нині слугує органним залом обласної філармонії. Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На Рівненщині понад сім сотень людей захворіли на коронавірус

  • 2022-02-19 10:21:26
  • перегляди: 0

На Рівненщині станом на ранок, 19 лютого, коронавірус діагностували у 734 людей.

Про це повідомили у Рівненській ОДА.

Загалом за період пандемії у області зфіксували168682 випадки захворювання на коронавірусну хворобу.

У Рівненській області зареєстровано 6 нових смертей від COVID-19

  • 2022-02-19 10:09:33
  • перегляди: 0

В Рівненській області зареєстровано вже 2509 летальних випадкі, спричинених COVID-19.

Про це повідомили у Рівненській ОДА.

На жаль, за минулу добу померли 59-річний житель с. Кухче Вараського району, 66-річний житель смт Томашгород, 80-річний житель с. Бережки Сарненського району, 76-річний житель м. Дубно Дубенського району, 76 та 77-річні жителі м. Рівне.

У Рівному затримали зловмисника, який намагався викрасти каналізаційний люк

  • 2022-02-19 10:09:32
  • перегляди: 0

Сьогодні, близько 4-ї години ночі, патрульні отримали повідомлення про те, що на вулиці Гетьмана Мазепи невідомі намагаються здійснити крадіжку каналізаційного люка.

Інспектори на місці виявили відкритий люк у якому перебував чоловік з інструментами. Громадянин побачив службовий автомобіль, поспіхом почав вилазити з люка, викинув пилку для різання металу та перебіг на протилежний бік дороги.

32-річний чоловік помітно нервував, плутався в показах, не міг пояснити свої дії та мету перебування.

На прилеглій території поліцейські виявили вирізаний кабель довжиною 45 метрів.

Для з’ясування всіх обставин на місце викликали слідчо-оперативну групу.

У Рівному поліція охорони допомогла 19-річній особі з порізаним зап'ястям

  • 2022-02-19 09:39:29
  • перегляди: 0

У Рівному співробітники поліції охорони допомогли мешканцям Рівненського району дістатися до міської лікарні. Громадяни звернулися до правоохоронців самі та попросили супроводити їх автівку.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Управління поліції охорони Рівненщини.

Негайної медичної допомоги потребувала 19-річна особа, яка завдала собі поріз на зап'ясті. Оскільки у вечірній час дороги у місті завантажені, то знадобилась допомога правоохоронців.

Постраждалу особу вчасно доставили до лікарні.