Івано-Франківськ - сторінка 7

Суд стягнув з калуського "Пімета" 180 тис. гривень орендної плати за землю

  • 2022-02-19 15:12:13
  • перегляди: 0

Йдеться про земельну ділянку на вул. Долинській, 44 у Калуші: тут розташоване майно, власником якого є ПП «Пімет», зокрема, асфальтний завод, інформують "Вікна".

Як випливає з оприлюдненого рішення суду, торік Калуська міська рада звернулась до Господарського суду з позовом про стягнення з ПП «Пімет» понад 456 тис. гривень безпідставно збережених коштів за використання земельної ділянки за три роки — з 1 листопада 2018 року до 31 жовтня 2021 року.

«Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач, будучи власником нерухомого майна, що знаходиться на вул. Долинській, 44 г (вул. Окружній, 24) в м. Калуші та користуючись земельною ділянкою комунальної власності без правовстановлюючих документів, не сплатив плату за її користування, що мало наслідком безпідставне збереження у себе коштів, які мали бути сплачені за фактичне користування земельною ділянкою», — зазначено у документі.

Відповідач — ПП «Пімет» — щодо позову заперечив. Зокрема, підприємство вказало на те, що неодноразово зверталося до Калуської міської ради із клопотанням про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її в оренду,

проте «Калуська міська рада неодноразово відмовляла з надуманих підстав».

ПП «Пімет» викупило будівлі і споруди (у тому числі і асфальтний завод) ще у 2009 році. Частка власності підприємства за цією адресою становить 44%. Причому впродовж багатьох років власник майна нічого не платив за землю на якій воно розташоване. Щоправда, як зазначено у рішенні суду, Калуська міська рада затвердила технічну документацію із землеустрою щодо інвентаризації земельної ділянки комунальної власності площею 1,9248 га (частка ПП «Пімет» відповідно до частки майна — близько 0,85 га) лише у 2020 році.

ПП «Пімет» зверталось до Калуської міської ради із заявами про надання дозволу на розроблення проєкту відведення земельної ділянки в оренду орієнтовною площею 0,85 га, однак проекти рішень Калуської міської ради не набрали необхідної кількості голосів. Щоправда, перше звернення — від жовтня 2017 року (майно у власності вже вісім років), наступні — у 2018 і 2019 роках.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить майже 9,9 млн гривень, а 44% від неї — понад 4,3 млн гривень.

Ставка орендної плати для земель промисловості у Калуші — 3,5% від нормативної грошової оцінки на рік. Для частки ПП «Пімет» вона складає понад 152 тис. гривень на рік або понад 456 тис. гривень за три роки, які намагалися стягнути через суд міська рада.

Проте стягнути усю суму не вдалося: земельна ділянка є сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера та реєстрації її у Державному земельному кадастрі, тобто від серпня 2020 року.

«Отже, правових підстав для стягнення з відповідача на користь позивача безпідставно збережених коштів в розмірі орендної плати за період з 01 листопада 2018 р. по 25 серпня 2020 р. у суду немає», — зазначено у рішенні суду.

Тож позов задовольнили частково: суд вирішив стягнути оренду плату за період з 26 серпня 2020 року по 31 жовтня 2021 року.

ПП «Пімет» ще має час подати апеляційну скаргу на рішення Господарського суду.

Нагадаємо, свого часу ПП «Пімет» взяло в оренду майно колишнього асфальтного заводу. Згодом викупило його. Незважаючи на відсутність документів на землю, підприємство примудрилося отримати ліцензію. З приводу роботи ПП «Пімет» до міської влади неодноразово зверталися мешканці вулиці Долинської.

Люди скаржилися на нестерпні умови проживання через викиди від виробництва асфальтно-бетонної суміші. Їхня головна вимога — перенесення шкідливого виробництва у промислову зону Калуша. Міська рада, у свою чергу, зверталася у прокуратуру, поліцію, екологічну інспекцію, проте реально проблему не вирішили.

Раніше міська рада відмовляла ПП «Пімет» у наданні дозволу на відведення землі в оренду. Одним з основних аргументів проти такого рішення було те, що таким чином влада фактично легалізує роботу підприємства, яке дошкуляє мешканцям і надалі буде мати менше можливостей вплинути на нього. Звучала й інша позиція: якщо влада відмовляє у відведенні землі, то у такому разі підприємство може не платити оренду плату і матиме сильну позицію у разі якщо її спробують стягнути через суд. Рішення суду від 4 лютого спростувало такі побоювання: відмова у передачі землі в оренду з боку міської ради не означає, що власник майна не має обов’язку сплачувати орендну плату.

У Івано-Франківську оштрафували власника бару за невакцинованого відвідувача

  • 2022-02-19 14:39:15
  • перегляди: 0

18 листопада правоохоронці склали адмінпротокол за порушення правил карантину на власника “Чек бар”, який обслуговував клієнта без свідоцтва про вакцинацію від COVID-19 чи негативного тесту, інформують "Вікна" з посиланням на сайт "Курс"

У судове засідання підприємець не з’явився.

Вивчивши матеріали справи, суддя дійшов висновку, що провина підприємця у порушенні правил карантину доведена.

Крім цього, суддя зазначив, що неповага та зухвале ставлення до вимог законодавства України, яке регулює відносини в сфері запобігання поширенню на території України особливо небезпечної інфекційної хвороби коронавірусу COVID-19, створює загрозу життю і здоров’ю громадян, може призвести до людських та матеріальних втрат, виникнення негативних медичних та соціальних наслідків для суспільства.

В результаті підприємцю призначено 17 000 грн штрафу.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному суді.

Прикарпатців знову попереджають про сильний вітер

  • 2022-02-19 14:21:19
  • перегляди: 0

19-21 лютого у горах Івано-Франківської та Закарпатської області зберігається значна сніголавинна небезпека (3 рівень).

Протягом доби 20 лютого по області та місту очікується південно-західний вітер 15-20 м/с (1 рівень небезпечності, жовтий).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!

Калуш приймає чемпіонат України з хокею серед юніорів

  • 2022-02-19 14:09:43
  • перегляди: 0

Хокейний клуб «Калуський Легіон» прийматиме «Придніпровськ» (Дніпро). Матчі розпочнуться у Льодовій арені сьогодні, 19 лютого, о 18.00, у неділю, 20 лютого, — о 10.00, інформують "Вікна".

Попередні свої ігри калушани провели у Кременчуку. Обидва матчі завершились з однаковим фантастичним рахунком. — 8:7 на користь калушан. Найкращим гравцем туру було визнано нападника ХК "Калуський Легіон" Богдана Маліновського.

Як стара гуцулка Чукутиха підкорила Париж (відео)

  • 2022-02-19 14:00:48
  • перегляди: 0

Вона – офіційно перша співачка і навіть фотомодель Гуцульщини – Марія Кречунєк “Чукутиха” або “Чукутиха з люлькою”, бо саме в такому образі її знають за знаменитою світлиною Миколи Сеньковського. І саме завдяки цій світлині Сеньковський став більш знаним фотографом і отримав у Франції омріяне Гран-прі.

Але що ж ми насправді знаємо про Чукутиху? … Ми знаємо про неї мало, але достатньо для того, аби розповісти про всі її таланти та непросте життя у горах. Та почнемо все спочатку, чому Марію Кречунєк прозвали Чукутихою, звідки любов до музики та люльки, та як їй вдалося прожити стільки років? Може вона ще й мольфарка?! Хтозна… Але те, що вона найстарша модель Миколи Сеньковського і її фото – найпопулярніше фото гуцулки у світі – безперечний факт!

А ще, що її єдиний правнук – Микола Максим’юк теж пішов по її слідах і живе, як і його відома прабабуся, у Верхньому Ясенові.

Про це у мистецькій, авторській програмі Уляни Маляр спільно з “Time4 Production” – “АRT ПерсонА” Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!

На Городенківщині планують відремонтувати музей Леся Мартовича

  • 2022-02-19 13:51:33
  • перегляди: 0

У селі Торговиця, що на Городенківщині, перший заступник голови обласної ради Василь Гладій та депутат обласної ради Василь Мельничук оглянули приміщення музею Леся Мартовича, яке потребує капітального ремонту. Про це йдеться на сайті Городенківської міськради, пише Ратуша. Вирішили на черговій сесії обласної ради розглянути питання фінансування проєктно-кошторисної документації капітального ремонту (заміна вікон, встановлення опалення, оновлення фасаду), а також благоустрій та озеленення території,- йдеться в повідомленні. ДО ТЕМИ: У Палаці Потоцьких триває реконструкція корпусу під “Музей зброї”. ФОТО

За порятунок людського життя: у Тисмениці рятувальники отримали грошові премії (ФОТО)

  • 2022-02-19 12:48:28
  • перегляди: 0

Вчора, 18 лютого, під час XVII сесії Тисменицької міської ради міський голова Тетяна Градюк відзначила роботу рятувальників. Повідомляють у Головному управлінні ДСНС України в Івано-Франківській області, пише Голос-Інфо.

В Івано-Франківську тимчасово змінили рух комунального транспорту

  • 2022-02-19 12:15:30
  • перегляди: 0

По це Бліц-Інфо повідомили у КП "Електроавтотранс".

Тролейбуси маршрутів №3,№4,№5,№6, в бік Вокзалу курсують по вулиці Василіянок без заїзду на Дністровську.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram. Завжди цікаві новини!

На Прикарпатті судитимуть обвинуваченого у замаху на вбивство судді

  • 2022-02-19 12:12:26
  • перегляди: 0

За процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 44-річного місцевого жителя за замах на вбивство судді одного із районних судів та незаконне поводження із бойовими припасами або вибуховими речовинами.

За даними слідства, на розгляді у судді перебував обвинувальний акт щодо вчинення групою осіб декількох тяжких злочинів з корисливих мотивів. Підозрюваний, щоб уникнути покарання – позбавлення волі на тривалий строк, вирішив убити суддю. Так він намагався відтермінувати винесення вироку та залякати інших суддів, які розглядатимуть справу.

З метою вчинення умисного вбивства судді він слідкував за ним та встановив місце проживання. Вночі спільно із невстановленою особою підозрюваний закріпив перед гаражем судді вибуховий пристрій – гранату типу «Ф-1», який повинен був вибухнути під час відкриття гаражних ролетів. Однак вибуховий пристрій не здетонував.

За матеріалами прес-служби прокуратури Івано-Франківської області

Провалився люк: у Франківську змінено маршрути тролейбусів

  • 2022-02-19 11:57:17
  • перегляди: 0

Сьогодні, 19 лютого, через провалений люк на Галицькій змінено рух тролейбуса. Пише Голос – Інфо з посиланням на KP_EAT_IF. “У зв’язку з ” просіданням” люку по вулиці Галицькій (навпроти будинку №22) змінений рух комунального транспорту. Тролейбуси маршрутів №3,№4,№5,№6, автобуси маршрутів №23, №45, №46, №49, №55 в бік Вокзалу курсують по вулиці Василіянок без заїзду на Дністровськ”, – повідомляють у КП «Електроавтотранс».

За добу від коронавірусу померли 6 прикарпатців

  • 2022-02-19 11:42:21
  • перегляди: 0

Станом на сьогодні, 19 лютого, на Прикарпатті лабораторно підтвердили 180 208 випадків COVID-19. Про це повідомляє Голос-Інфо з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ. Зокрема, за минулу добу на Прикарпатті підтвердили 469 нових випадків коронавірусу. Від початку поширення вірусу в області померли 3 440 людей, а за минулу добу підтвердили 6 летальних випадків. Від початку пандемії від коронавірусу одужали 147 352 прикарпатці, а за минулу добу – 1 079.

На Прикарпатті за добу горіло 7 приміщень

  • 2022-02-19 11:33:28
  • перегляди: 0

За минулу добу надзвичайники підтвердили 7 випадків загоряння у господарських будівлях, житлових будинках та автогаражі. Про це Голос-Інфо дізнається від Управління з питань цивільного захисту ОДА.

Льотчики-винищувачі Івано-Франківської бригади тактичної авіації взяли участь у нічних польотах

  • 2022-02-19 11:33:27
  • перегляди: 0

Льотна зміна у бригаді розпочалася вдень, а завершилася вночі. Польоти тривали у складних погодних умовах. У небо підіймалися практично усі льотчики бригади на фронтових винищувачах МіГ-29 та навчально-тренувальних літаках L-39.

Під час льотної зміни авіатори удосконалювали техніку пілотування, виконували вправи складного пілотажу та польоти у складах пар. Участь в польотах також взяли молоді пілоти – минулорічні випускники Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Вони відпрацювали дії під час імітації відмови двигуна, здійснили польоти у хмарах та вправлялись у складному пілотажі.

– Усі поставлені на польоти завдання виконані в повному обсязі, – зазначив командир бригади тактичної авіації полковник Євгеній Каржау. – Льотчики бригади готові виконувати найскладніші завдання в небі.

Бригада забезпечена всім необхідним для польотів. Авіапарк бригади поповнився відремонтованими та модернізованими літаками, є достатня кількість авіагасу для проведення льотних змін високої інтенсивності.

Фото Романа Ющака, Владислава Назаркевича