Чернівці - сторінка 3

Як спецпризначенці «Альфи» тренуються на Буковині (фото)

  • 2022-02-19 19:12:26
  • перегляди: 0

Як спецпризначенці «Альфи» тренуються на Буковині.

Про це повідомляє Буковинська правда з посиланням на molbuk.ua.

На полігоні "Прибан" у Чернівецькій області вчора співробітники Центру спеціальних операцій "Альфа" продемонстрували свої вміння і навики під час тренувань в умовах, максимально наближених до бойових.

Силовики в амуніції показали, як вони звільняють заручників, знешкоджують ворога, як діють при потраплянні у пастку і як надають екстрену медичну допомогу.

Зокрема, співробітники СБУ продемонстрували кілька сценаріїв.

"Ми підготували засаду і захоплення. А останній етап – евакуація. Ми повинні так діяти, що після нас не має бути жодного сліду. Така операція по часу триває до двох хвилин", – повідомив керівник центру спецоперацій "А" СБУ в Чернівецькій області.

Постріли автоматів і гвинтівок, вибухи посеред полігону, "захоплення" "ворога", відпрацювання тренувань із бойовим собакою, а також надання екстреної медичної допомоги в польових умовах – усе це повсякденна робота співробітників "Альфи". Тож сьогодні журналістам пощастило на власні очі побачити це видовищне тренування.

Його, до речі, присвятили дню народження співробітника СБУ Олександра Петрищука, який загинув у 2014 році під Слов’янськом під час виконання бойового завдання.

"Вже восьмий рік триває війна Росії проти України. Ми пам’ятаємо кожного героя, який віддав своє життя за Україну, – каже речниця управління СБУ в Чернівецькій області Леся Федоренко. – 27 лютого день народження мав би відзначати наш побратим Олександр Петращук – боєць спецпідрозділу "Альфа". Йому мало би виповнитись 35 років. На жаль, його життя забрала ця війна".

Речниця СБУ також додала, що підрозділи відомства готові захищати Україну та українців.

"Зараз, коли агресор особливо цинічний і влаштовує різні провокації, я хочу запевнити усіх, що Служба безпеки України готова до розвитку будь-яких сценаріїв противника", – сказала Леся Федоренко.

"Що ми можемо зробити? В першу чергу, не панікувати і не піддаватися на провокації агресора. Не піддаватися на ті панічні настрої, які ворог хоче поширити серед українців. Зберігати спокій і долучатися, хто може, до територіальної оборони. А ще – розвивати у собі критичне мислення, щоб вистояти у інформаційно-психологічній війні", – зауважила речниця управління СБУ на Буковині.

Біля кінотеатру «Чернівці» будують підземні смітники, але не на Заньковецької

  • 2022-02-19 17:57:22
  • перегляди: 0

Вулиця Заньковецька в найближчому майбутньому має стати пішохідною. На вулиці Університетській біля кінотеатру «Чернівці» будують підземні смітники. Їх розмістили посеред тротуару, біля тролейбусної зупинки. За тендером їх мали встановити на вулиці Заньковецькій.
Тендер на будівництво смітників в цьому районі виграла фірма «Еко сіті технолоджі». В документації позначено, що смітники збудують «на вул. М.Заньковецької в районі кінотеатру «Чернівці». Проте їх встановлюють з іншого боку кінотеатру.
У пресслужбі Департаменту інфраструктури та благоустрою «Шпальті» пояснили, що підземна комунікація на вулиці Заньковецькій не дозволяє там будівництво. Але головна причина такого рішення — вулиця в найближчому майбутньому має стати пішохідною.
Контейнери мають добудувати за тиждень. Функціонувати вони почнуть найближчим часом. Також за словами пресслужби, в цьому районі встановлять ще додаткові підземні смітники — на початку вулиці 28-го Червня.
Раніше ми писали, що підземні смітники у цьому районі будуватимуть за понад 1 мільйон 200 тисяч гривень. До того ж їх мають встановити ще на двох вулицях міста — на Кохановського та Горького.
Згідно з тендером, у кожному смітнику має бути по чотири контейнери. Їх глибина становитиме до двох метрів.

Західна Україна Інформує: Shpalta.media

У Чернігівській області на користь кандидата працює благодійний фонд

  • 2022-02-19 16:48:40
  • перегляди: 0

У виборчому окрузі №206 на Чернігівщині на користь кандидата у народні депутати Олександра Ломаки працює благодійний фонд.
У п’ятницю, 18 лютого, в окрузі №206 на Чернігівщині представники Громадянської мережі ОПОРА виявили автобус, в якому в рамках соціальної програми «Рука допомоги» ймовірно проводили безкоштовний медичний огляд.

Програма, ймовірно, реалізовується благодійним фондом «Поліський оберіг» з ініціативи кандидата від політичної партії «УДАР Віталія Кличка» Олександра Ломаки. Зокрема, 18 лютого в с. Киїнка Чернігівської області представники ОПОРИ зафіксували автобус, на якому містилися надписи «Будьте здорові! Медична акція» та «В рамках соціальної програми «Рука допомоги» Команда Владислава Атрошенка».

Біля автобуса було зафіксовано близько десяти мешканців громади, які повідомили, що всередині автобуса, мають проводити медичний огляд усіх бажаючих, а така акція відбувається з ініціативи секретаря Чернігівської міської ради і кандидата у народні депутати України у виборчому окрузі №206 Олександра Ломаки.

Раніше, 14 лютого, представники ОПОРИ виявили схожий автобус в с.

Трисвятська слобода Киїнської сільської ради.

На YouTube-каналі «ЧМГ сайти» у січні 2022 року було розміщено відео «Поліський оберіг – завжди з людьми та для людей». У відео йдеться про соціальну програму «Рука допомоги», яку ініціював секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.
«Олександр Ломако є давнім партнером фонду «Поліський оберіг», співорганізатором та координатором багатьох соціальних проєктів, працює в команді Владислава Атрошенка з 2009 року. Проаналізувавши звернення жителів області, він звернувся до благодійників та підприємців з пропозицією долучитися до реалізації соціальної програми «Рука допомоги». Першим цей проєкт підтримав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко», - розповідають у відео.
Нагадаємо, що ОПОРА уже повідомляла про підтримку Чернігівським міським головою — очільником політичної партії «Рідний дім» Владиславом Атрошенком кандидата у народні депутати у виборчому окрузі №206 Олександра Ломаки. За списками цієї політичної сили Олександр Ломако потрапив до Чернігівської міської ради під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

У тому ж відео йдеться про те,

що в рамках соціальної програми «Рука допомоги» відбувається соціальна медична акція «Здоров’я земляків важливе». В ролику з’являється схожий автобус, який зафіксували представники ОПОРИ в межах Киїнської сільської громади, проте, на ньому міститься також зображення, прізвище та ім’я Олександра Ломаки.

Таким чином, в рамках програми «Рука допомоги» мешканці територіальних громад проходять медичний огляд, отримують консультацію лікарів, здають аналіз крові на цукор у мобільній амбулаторії, розташованій в автобусі.

Інформацію про те, що Олександр Ломако є ініціатором соціальної програми «Рука допомоги», представники ОПОРИ фіксували ще у грудні 2021 – січні 2022 років на білбордах з зображенням політика, а також на буклетах.

У YouTube-каналі телеканалу «Дитинець» у січні 2022 року було розміщено відео про святкування десятої річниці благодійного фонду «Поліський оберіг». У сюжеті також йдеться про те, що Владислав Атрошенко представив нового координатора фонду, яким став Олександр Ломако. У сюжеті знову згадують про соціальну програму «Рука допомоги», яку ініціював Олександр Ломако.

Про участь секретаря Чернігівської міської ради у акції «Рука допомоги» 3 грудня 2021 року повідомляли також на сайті Чернігівської міської ради. У повідомленні йшлося про те, що у Міжнародний день людей з інвалідністю Олександр Ломако привозив подарунки одній з чернігівських родин, яка мала дитину з інвалідністю в рамках цієї акції.

Станом на 18 лютого 2022 року ОПОРІ не вдалось з’ясувати, з яких коштів фінансується програма «Рука допомоги», чи є вона міською програмою Чернігівської міської ради чи програмою благодійного фонду «Поліський оберіг».

Тому ОПОРА направила запит Чернігівському міському голові Владиславу Атрошенку з проханням надати інформацію, чи є міською соціальна програма «Рука допомоги» та які заходи в рамках цієї програми проводилися у 2021 році та у січні-лютому 2022 року. Станом на 18 лютого 2022 року відповіді ще не отримали.

Ситуацію прокоментувала координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівській області Наталія Висіканець.
«Для того, щоб обійти заборони, визначені виборчим законодавством, кандидати нерідко вдаються до виборчих технологій із використанням матеріального стимулювання виборців, зокрема, використання діяльності благодійних фондів, реалізацію соціальних програм, що як наслідок призводить до недотримання рівності умов участі у виборах та непрозорості фінансування виборчої кампанії. Активізація таких програм і фондів за кілька місяців до старту виборчого процесу за участі потенційного кандидата створює сприятливі умови для формування позитивного іміджу потенційного кандидата в очах виборців. А вже безпосередньо під час виборчої кампанії такі соціальні програми можуть працювати і без згадки імені та прізвища кандидата, оскільки паралелі із причетністю кандидата до їх реалізації виборці можуть простежити на асоціативному рівні», - зазначила Наталія Висіканець.
Нагадаємо, впродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працюватиме гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА. Закликаємо усіх виборців інформувати спостерігачів про порушення: +38 067 720 16 68.

За матеріалами Громадянської мережі ОПОРА, Чернігівщина

«Просто кинули під потяг»: історії кількох безпритульних собак із центру стерилізації у Чернівцях

  • 2022-02-19 16:42:49
  • перегляди: 0

У центрі стерилізації в Чернівцях живуть собаки, з яких довго знущалися або викинули просто на вулицю. Багато з них вже довго тут. Якщо їх не забрати – вони проведуть у центрі все життя. Історії кількох собак про те, як вони потрапили сюди, розповіла "МБ" операторка Центру стерилізації Валерія Бреник. Берта нічого не бачить та погано чує Берта, собака породи шарпей, потрапила до центру влітку минулого року. Вона майже нічого не бачить та погано чує. Їй не обрізали повіки, чого вимагає порода, тепер це робити вже надто небезпечно. – Є у нас дуже хороша дівчинка породи шарпей, яку ми знайшли на вулиці. Зателефонували люди, розповіли, що на вулиці собака ходить дуже дивно, ніби не бачить машин і взагалі нічого. Коли ми забрали тварину, то з’ясувалося, що їй просто не обрізали повіки. Така особливість цієї породи: новонародженим цуценятам обов’язково повинні обрізати повіки для того, щоб вони добре бачили. Цьому песику нічого не обрізали, і зараз він взагалі майже нічого не бачить і погано чує через запалення вуха. Господарі собаку просто вивезли, через те вона й тинялася містом.

Їй приблизно 8-10 років. Тварина дуже слухняна, знає, що роботи не можна, – каже Валерія. – Її вигулюють тільки на вулиці, вона терпляча. Напевно, Берту десь у квартирі тримали, але чому викинули – не знаємо, власників так і не знайшли. Її знайшли улітку минулого року, у липні. Наразі собаку вже ризиковано оперувати. Її організм просто не витримає. "Кинули на колію – потяг розтрощив задні лапи" Ще одного собаку врятували біля залізничної колії. Очевидці розповіли, що кілька дітей знущалися із собачки, а потім вирішили кинути його на колію саме тоді, коли їхав потяг. Собака в центрі вже близько двох років. – За словами очевидців, діти хотіли подивитися, як потяг проїде по собаці, чи виживе він. Собака вижив, але йому довелося ампутувати задні лапи, бо потяг розтрощив їх повністю. Ми не знаємо, як усе було насправді, але свідки кажуть, що групка дітей кинула тримісячне цуценя на колію перед тим, як мав проїхати потяг. Пес досі в нас, так само прилаштовується. Буде хорошим охоронцем. Йому зараз близько двох років, – продовжує Валерія. За її словами, "непотрібних" собак просто викидають на вулицю,

але ще частіше тварин рятують від отруєнь. Принцеска – Вона жила навпроти університету, у сквері. Там Принцеска і почала народжувати, біля альтанки. А ще діти постійно її дражнили. Через те, що собака постійно лежав біля альтанки, йому защемило задні лапи. Тому зараз він погано рухається, – додає Валерія Берник. "Прийшов із поля з кулею у лапі" Хаскі Цезар потрапив до центру стерилізації рік тому. У його лапі знайшли кулю, через що він місяць проходив зі шпицею. – Він потрапив до нас із поля, привели люди. Цезар шкутильгав на передню лапу. На рентгені виявили кулю, її вилучили. Через це собака місяць ходив зі шпицею. Зараз собаці понад рік, він слухняний, стерилізований, – розповідає Валерія. Собака із карабіном у лапі Ще одна історія собаки, постраждалого від нелюдів-господарів, вразила багатьох. Трапилося це нещодавно. Господарі просто проштрикнули собаці карабіном лапу. Вона почала гнити, але в центрі стерилізації пса врятували. Собака вже майже адаптувався. – Цього собаку ми більш-менш соціалізували, він не кидається вже на людей. Подзвонили сусіди й сказали,

що він у важкому стані посеред вулиці. Інші вже розповіли, хто є власником тварини, але той запевняє, що це не їхній пес. Ми написали заяву в поліцію, але наразі результатів немає. Слідство триває, тому нам нічого не відомо. Сусіди розповіли, що із цим карабіном у лапі він спочатку був на подвір’ї у господарів. Потім його просто викинули. Лапа почала гнити. Але ми і його врятували, – розповідає операторка. Валерія каже, що таких історій ще дуже багато. Деякі з них просто жахають: висипали мішок із цуценятами під ворота центру, тварину прив’язали до дерева або ж отруїли… – Історій багато, як і собак. Є у нас пес, якого забили цвяхами у дерев’яний ящик і залишили під центром стерилізації. Також була історія, коли собаку прив’язали до дерева у лісосмузі неподалік нас. А новонароджених цуценят кинули в мішку під тим деревом. Їх знайшли теж випадково… Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Формальна реорганізація закладів шкільної освіти на Буковині в ліцеї та гімназії. Що може піти не так?

  • 2022-02-19 16:36:43
  • перегляди: 0

На початку цього навчального року, згідно зі змінами законодавства про заклади загальної середньої освіти, сталася масова реорганізація шкіл. При цьому ряду шкіл було присвоєно статус «ліцеїв» та «гімназій».

Все починалося, хоч і з певними пересторогами, про які я скажу пізніше, «за здоров’я». Надання статусу ліцею семи чернівецьким гімназіям, рівень яких вже фактично відповідав гоноровому слову «ліцей» (себто профільний навчальний заклад середньої, або навіть передвищої освіти із профільним викладанням) наразі було на часі і повністю відповідало високому рівню викладання. Його там послідовно впроваджували – по два-три профільні класи, високий рівень предметної та загальної підготовки викладачів, які дійсно люблять свою справу і займаються не лишень навчальною, методичною та виховною роботою, а й подекуди і науковою! При цьому третій ступінь середньої освіти можна було здійснювати виключно у ліцеях, що давало певне реноме їх випускникам і підвищувало їх рівень підготовки до життєвих реалій.

І все було би добре,

якби не декілька «але».

По-перше, профіль переважної більшості чернівецьких ліцеїв ставав переважно суспільно-гуманітарним, що робило значний «перекіс» не на користь природничих і навіть математичних дисциплін, які, відповідно, опинялися в «ображеній» позі. По-друге, значне концентрування ліцеїв у центрі і їх відсутність у деяких (причому достатньо густонаселених) передмістях у перспективі наклало би значне навантаження на транспортну систему (навіть із врахуванням шкільних автобусів!).

Відтак, наша доблесна палата муніципальних депутатів вирішила піти на компроміс і із усіх можливих варіантів дій вибрала чи не найгірший. Підвищила до статусу ліцеїв переважну більшість середніх загальноосвітніх навчальних закладів, а деяким надавши статус гімназій.

З одного боку, можливо, і добре, що наша доблесна палата муніципальних депутатів вирішила надати величезний кредит довіри новоствореним ліцеям та гімназіям, надавши їм право вибрати профіль і поступово планомірно підвищувати рівень викладання та підготовки учнів до високого.

Але з іншого боку, знаючи те, як наші люди легко розбазарюють кредит довіри, що по факту девальвує значення слів «гімназія» та «ліцей», спотворюючи поняття та маніпулюючи ними. Бо назвати «гімназією» неповносередню школу, а «ліцеєм» звичайну середню школу в мене язик не повертається. І для мене справжніми ліцеями у Чернівцях так і залишаться перші одинадцять. Як не крути!

Та і з профільним навчанням навіть у разі його ефективної реалізації не все так гладко. У меншій кількості ліцеїв можна набрати декілька паралелей класів із різним профільним навчанням. При цьому розподіл природничо-математичних та суспільно-гуманітарних класів мав би відбуватися порівну. З-посеред більшої кількості ліцеїв теж варто було б урівноважити (за старою доброю термінологією) «реальні» та «класичні», щоби учень із покликом, скажімо, до хімії, біології або математики ne se sentît pas dans son assiette (тут замість російської кальки “не чувствовал себя не в своей тарелке» свідомо вживаю французький оригінал») у ліцеї з гуманітарним профілем, тому що 3-4 профільні природничі класи на все місто переповнені.

Результатом може бути достатньо трагікомічна ситуація, коли людина-прихильник антивакцинальних рухів та теорій змови, адепт «пласкої Землі» та інших «кінців світу» зможе похвалитися атестатом зрілості, виданим навчальним закладом із гордою назвою «ліцей». Ба навіть більше – це явище може стати масовим!

Ось тоді недбалі виконавці реформ точно зрозуміють – щось пішло не так. Але буде вже пізно.

Влад Горенюк

Минулої доби на Буковині померли 4 хворих на COVID-19

  • 2022-02-19 16:33:43
  • перегляди: 0

За минулу добу підтверджено 4 летальних випадки від COVID-19. Загальна кількість зареєстрованих летальних випадків серед осіб, недужих на коронавірус, – 3268, повідомляє Чернівецька ОДА.

Крім того, за минулу добу в області зробили 1830 щеплень від COVID-19, першою дозою вакцинувалися 567 осіб, другою – 826, додатковою – 0, бустерною – 437.

За весь період на Буковині зробили 607 603 щеплення, з них першою дозою імунізувалися 303 062 людей, другою – 293 121, додатковою – 81, бустерною – 11339.

У Чернівецькому – понад двісті нових випадків ковіду: яка ситуація в інших районах Буковини

  • 2022-02-19 16:30:30
  • перегляди: 0

За минулу добу, 18 лютого, на Буковині зафіксували 338 нових випадків зараження коронавірусом. Про це повідомляє пресслужба Чернівецької ОДА, пише molbuk.ua {reklama} Географія поширення вірусу: Чернівецький район +260, із них 147 випадків – у Чернівцях; Дністровський район +57; Вижницький район +21. Загальна чисельність інфікованих в області від першого встановленого випадку – 149 176. Також за останню добу 1735 буковинців одужали від коронавірусу. Таким чином, уже 127 117 людей у Чернівецькій області здолали COVID-19. За минулу добу підтверджено 4 летальних випадки від COVID-19. Загальна кількість зареєстрованих летальних випадків серед осіб, недужих на коронавірус, – 3268. Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

До Дня Героїв Небесної Сотні перекриють рух транспорту в центрі Чернівців

  • 2022-02-19 15:54:17
  • перегляди: 0

До Дня Героїв Небесної Сотні перекриють рух транспорту в центрі міста. Це пов’язано з ходою пам’яті.

Рух перекриють у межах Центральної та Соборної площ, а також на таких вулицях: Небесної Сотні, Щербанюка, Аксенина, Садова, Героїв Майдану, Головна.

Перекриття триватиме 20 лютого з 17:00 до 18:00.

Про це йдеться на сайті Чернівецької міської ради.

Відремонтувати фасад за чверть суми. Які програми співфінансування діють у Чернівцях

  • 2022-02-19 15:54:16
  • перегляди: 0

У Чернівцях діють програми співфінансування, за якими можна відремонтувати будинок чи утеплити його, а також облаштувати територію навколо. Суспільне дізналось, які роботи співфінансує місто, у яких розмірах та як ними скористатись.

Програма "Спільними зусиллями"

За цією програмою можна ремонтувати дитячі та спортивні майданчики, фасади та балкони будинків. Також замінити ліфт у багатоквартирному житловому будинки чи облаштувати прибудинкові території.

Програма "Спільними зусиллями" діятиме чотири роки. Цьогоріч на неї виділили шість мільйонів гривень. Про це у відповіді на запит Суспільного повідомив заступник директора департаменту інфраструктури Віталій Семенюк.

Щоб скористатись співфінансуванням ремонту фасаду будівель, треба звернутись з заявою до департаменту інфраструктури міськради. У заяві мешканці мають підтвердити свою згоду на участь в ремонті. До заяви треба додати кошторис вартості робіт.

Ремонт ліфта за 20% від вартості. Як це зробити в ЧернівцяхКрім цього, мешканцям треба звернутись до ЦНАПу з заявою, аби відділ охорони культурної спадщини виготовив паспорт оздоблення фасаду.

Ця послуга безкоштовна, її виконують за десять робочих днів.

Програма "Тепла оселя"

За цією програмою частково відшкодовують витрати на енергоефективні заходи. Нею можуть скористатись ОСББ.

Розмір відшкодування складає 10-30% від вартості обладнання, матеріалів та робіт:

10% для ОСББ, які увійшли до перших 500 заявок, які схвалив Фонд енергоефективності, 15% по "легкому" пакету заходів, з 501 заявки, що схвалив Фонд енергоефективності, 30% по "комплексному" пакету заходів для ОСББ, які отримають повідомлення про схвалення заявки на участь у Програмі «ЕНЕРГОДІМ» від Фонду енергоефективності до 31 грудня цього року, 25% для всіх наступних.Програма розрахована на чотири роки. За словами Семенюка, цього року на програму передбачили шість з половиною мільйонів гривень.

Програма збереження історичної забудови Чернівців

Ця програма співфінансування створена, аби об’єкти культурної спадщини були відреставровані, відремонтовані та збережені. З 2016 року за нею ремонтували покрівлі та фасади, балкони, брами та двері, а також скульптурні бюсти.

Програма діє в межах трьох історичних ареалів:

, та . За нею мешканці будинку мають платити 30% за ремонт фасаду, покрівель, дверей та брам, балконів та балконних галерей, а також за ремонт та гідроізоляцію фундаментів і відмосток біля будинків. За ремонт вікон — 40%, йдеться на сайті міської ради.

На її фінансування у цьому році виділили 300 тисяч гривень, йдеться у відповіді на запит.

Минулого року відреставрували 11 дверей. На них витратили понад 360 тисяч гривень. У 2020 році реставрували 13 брам та дверей, на це витратили майже 250 тисяч гривень.

Щоб взяти участь в програмі, потрібно подати колективне звернення жителів будинку до департаменту урбаністики та архітектури. У міській раді проведуть оцінку вартості реставрації. Договір на реставрацію укладають після перерахування жителями своєї частини фінансування від вартості робіт, йдеться на сайті міської ради.

Що відомо У Чернівцях є 3650 багатоквартирних будинків, з яких майже 80% збудовані в період 1940-1980 років. Понад 90 житлових будинків у Чернівцях визнали аварійними, третина з них в історичному центрі міста. Ще майже 400 будинків у Чернівцях є ветхими, йдеться на сайті міської ради. У квітні минулого року на вулиці Кобилянської обвалився фасад. Тодішня начальниця відділу охорони культурної спадщини казала Суспільному, що аварійні фасади не лагодити за програмою співфінансування, бо місто не могло фінансувати свою частку. Читайте нас у Telegram: головні новини Буковини

Станьте частиною Суспільне Буковина: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

Усе життя віддав чернівецькій сцені: 120 років із дня народження Юрія Козаковського - фото

  • 2022-02-19 15:12:17
  • перегляди: 0

Ім’я Юрія Козаковського добре відоме старшому поколінню шанувальників театру в Чернівцях. Народжений на Харківщині 120 років тому, 60 років свого життя він віддав чернівецькій сцені. Про це йдеться у публікації "Молодого буковинця" від 17 лютого, пише molbuk.ua {reklama} Навчався майбутній корифей у Харківському музично-драматичному інституті (1923-1926). Мав неординарну зовнішність Високий, стрункий, довгоногий, він мав чудові хореографічні дані й намагався знайти їм застосування. Наступних 10 років життя цієї невгамовної натури були насичені творчими пошуками. Де тільки не працював Юрій Козаковський! Ще студентом розпочав свою сценічну діяльність як актор Харківського, а згодом і Київського театру імені Івана Франка. Був режисером-постановником у цирку та на естраді. Ставив хореографічні номери в Київському театрі російської драми та робітничому; Сталінському (Донецькому) українському державному театрі, а також в Молдавському українському. У вересні 1931-го повернувся до Харкова і став одним із фундаторів Театру революції. Працював актором, завідувачем хореографічної частини та режисером-асистентом народного артиста СРСР Гната Юри.

У 1940 році разом із творчим колективом Юрія Козаковського перевели на Буковину, де він активно долучився до створення нового театру. Через неординарну зовнішність і бурхливий темперамент йому діставалися ролі характерного плану, здебільшого негативні. Від його персонажів з потужною негативною енергетикою аж мороз пробирав до кісток: Анджело ("Анджело – тиран Падуанський" Віктора Гюго), Яго ("Отелло" Вільяма Шекспіра), Вурм ("Підступність і кохання" Фрідріха Шиллера, Хома ("Маруся Чурай" Михайла Старицького), фон Штубе ("Розлом" Бориса Лавреньова). Маючи такого надзвичайно талановитого актора, театр міг собі дозволити брати до репертуару як відомі п’єси світової класики, так і сучасні. У кожній із них Юрію Козаковському діставалася характерна роль: Михайла Гурмана в "Украденому щасті" Івана Франка, Микити у драмі Марка Кропивницького "Дай серцю волю, заведе в неволю", комісара у п’єсі Олександра Корнійчука "Загибель ескадри", Атілли у "Чому не гаснуть зорі" Олександра Копиленка, Петра Могили у п’єсі "Тарас Бульба" за Миколою Гоголем, Андронаті у "У неділю рано зілля копала...

" Ольги Кобилянської, Ілларіона у романі Нодара Думбадзе "Я, моя бабуся, Іліко та Ілларіон". Загалом Юрій Козаковський зіграв понад 200 ролей у театрі й кіно. Артист знімався у таких фільмах: "Сумка дипкур’єра" (1927), "Звенигора" (1928), "Богдан Хмельницький" (1941), "Овід" (1955), "Народжені бурею" (1957), "Далеко від Батьківщини" (1960), "Мріяти й жити" (1974) та інших. Вигадував історії, в які сам вірив У чернівецькому театрі, як режисер, здійснив постановку 14 вистав: "Катерина" Миколи Аркаса, "Чорноморці" за оперетою Якова Кухаренка, "Звичайна людина" Леоніда Леонова, "Господиня заїзду" ("Мірандоліна") Карла Гольдоні, "Вій" Марка Кропивницького за Миколою Гоголем, "Назар Стодоля" Тараса Шевченка, "Запорожець за Дунаєм" Семена Гулака-Артемовського, "Голос Америки" Бориса Лавреньова, "Розкинулось море широко" Всеволода Вишневського тощо. Відповідальний, активний, він вимагав того ж і від підлеглих, коли шість років очолював театр (1959-1965). Цей період в історії театру відзначений суворою дисципліною. Сучасники згадують, що Юрій Козаковський був дуже авторитетною і шанованою людиною у місті.

Його слово завжди було найвагомішим. Маючи гарні ораторські здібності, він любив виступати на зборах, бути в центрі уваги. Театр для нього існував не лише на сцені, а й у житті. Часом Юрій Козаковський любив вигадувати героїчні історії про себе і сам у них вірив. Він ображався, якщо хтось висловлював сумніви щодо правдивості його оповідей. Був пишномовним навіть поза сценою. А коли проходив повз театр або помічав невеличку групу людей, завжди виструнчувався і випрямляв спину. Дружиною Юрія Станіславовича була актриса Лідія Луганська, яка приїхала разом із ним із Харкова й була вірною супутницею до останніх днів. Дітей вони не мали. Свій творчий досвід митець передавав учасникам народної оперної студії Чернівецького палацу працівників легкої промисловості, де впродовж багатьох років був консультантом. Артист помер 3 вересня 1980 року. Похований у некрополі на вулиці Зеленій. Фото надала Світлана Новицька Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

У мережі розгорівся скандал через відсутність аптечки в одному з чернівецьких тролейбусів

  • 2022-02-19 14:12:37
  • перегляди: 0

У мережі розгорівся скандал через відсутність аптечки в одному з чернівецьких тролейбусів.

Про це повідомляє Буковинська правда з посиланням на Веніаміна Олександрова.

У мережі обговорюють тему відсутності аптечки в одному з чернівецьких тролейбусів.

"На тролейбусному маршрут номер 1 сталася ситуація: дівчині (20-25 років) стало погано. Пасажири та кондуктор відреагували, як слід, швидка приїхала доволі швидко. Але дивує, чому у тролейбусі немає аптечки екстреної допомоги? Кондуктор змушена була бігти в аптеку за нашатирним спиртом", - йдеться у дописі.

Користувачі обурилися з такої ситуації і вважають, що так немає бути у громадському транспорті.

"На таких підприємствах існують цілі відділи по ТБ І ОХ. Питання: чим вони займаються , якщо не контролюють наявність аптечок першої допомоги в транспортних засобах?"
"Це тільки один випадок, а їх може бути набагато більше, та в громадському транспорті вона має бути!"
"Аптечка йде у парі з навчаннями з першої допомоги. Всі кондуктори мають вміти її надавати".
"В кожному тролейбусі є аптечка напевно кондуктор розгубилася. І реакція була бігти в аптеку".

"Працівник громадського транспорту забов'язаний вміти правильно реагувати на подібні ситуації, тут "розгубився" - не проходить".

Автор посту зазначив, що він цей пост написав не для того щоб когось покарали, а щоб у ЧТУ відреагували на ситуацію і укомплектували аптечки.

У школах Буковини провели урок із медіаграмотності

  • 2022-02-19 13:54:37
  • перегляди: 0

Протягом 17-18 лютого в закладах загальної середньої освіти області вперше на загальноукраїнському рівні проведели урок з медіаграмотності. Про це повідомляє Медіа агентство АСС з посиланням на Департамент освіти та науки Чернівецької ОДА.

Захід ініціював Президент України Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Культура, медіа, туризм».

Новини Медіа агентства АСС є у Viber

Організаторами Всеукраїнського уроку з медіаграмотності є Міністерство освіти та науки України, Національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики України.

Під час уроку учні отримали навички медіаграмотності, зокрема критично сприймати інформацію, протидіяти маніпуляціям, розпізнавати «джинсу» в інфопросторі, ознайомилися зі способами розпізнавання фейків, розглянули процес створення новин та усвідомили цінність високоякісної інформації.

Читайте також: Чернівецький національний університет переходить на змішану форму навчання

Перша писемна згадка «Буковини»: у Чернівецькому музеї відбудеться День відкритих дверей

  • 2022-02-19 13:03:37
  • перегляди: 0

21 лютого у Чернівецькому художньому музеї – День відкритих дверей на виставку «Подвижники світла 2». Про це повідомляє Медіа агентство АСС з посиланням на Чернівецький обласний художній музей.

Тематичну експозицію розгорнули до відзначення Дня рідної мови та 630-річчя першої писемної згадки назви «Буковина».

«У Чернівецькому художньому музеї вже 10 років проходять різноманітні мистецько-просвітницькі події в рамках виставкового проєкту «Літературно-мистецька Буковина». Цьогорічна виставка – своєрідний етапний підсумок дослідження мистецьких процесів у культурному просторі краю», - йдеться у повідомленні.

Отримуйте новини в Telegram

Експозиція вміщає твори образотворчого мистецтва у яких втілені понад 20 постатей літературних діячів Буковини.

Зокрема, цьогоріч відбудеться кураторська екскурсія виставкою, презентація «Українські письменники Буковини в монументальній скульптурі краю» (12 пам’ятників і низка меморіальних дошок) та перегляд добірки слайдів «Письменники Буковини» (понад 70 музейних предметів).

Дізнавайтесь інші новини Буковини.

У громадах Чернівецької области працює соціальне таксі для маломобільних людей

  • 2022-02-19 13:00:40
  • перегляди: 0

Громади области можуть податися на програму соціального таксі.
У двох громадах Чернівецької области працює послуга соціального таксі. Це обладнана машина для перевезення маломобільних людей. Інші громади области можуть податися на цю послугу до 1 квітня та отримати обладнане авто. Про це розповіла заступниця директора обласного департаменту соцзахисту Ольга Андрієва, пише Суспільне Буковина.
Так, на урядову програму соціального таксі цьогоріч виділили 30 мільйонів гривень. Такі таксі зараз є у Вижницькій та Великокучурівській громаді.
За програмою, громаді надають обладнаний автомобіль для перевезення маломобільних людей. Таким чином людей можна відвозити будь-куди за їхньою потребою. Зокрема у Вижниці за 2021 рік послугою скористалися 19 людей.
Цьогоріч взяти участь у програмі планують ще п’ять громад — Кіцманська, Чернівецька, Сторожинецька, Мамаївська та Хотинська.
Як податися на програму громадам
— вивчити потребу у перевезенні маломобільних людей (у громаді має бути не менш як 25 таких людей без власного авто);
— подати пакет документів до Міністерства соціальної політики.
— забезпечити роботу служби перевезення — закласти гроші в бюджет громади рішенням сесії.
— підписати меморандум про діяльність служби з людьми з інвалідністю, що скористаються послугою;
— скласти положення про роботу соціального таксі (вказати години роботи та людей, які можуть ним користуватися);
Загалом фонд соцзахисту передає машину громаді на рік. Договір продовжують за тієї умови, що громада якісно надає послуги, таксі користуються люди, у громаді є гроші на утримання.

Західна Україна Інформує: Shpalta.media

Буковинська делегація зустрілася з примарем міста Бельці

  • 2022-02-19 12:27:33
  • перегляди: 0

Делегація від Чернівецької обласної ради відвідала місто Бельці, що в Республіці Молдова. Провели попередні консультації щодо проєкту угоди про співробітництво між Чернівецькою обласною радою та муніципієм м. Бельці. Крім того, сторони визначили напрями подальшої співпраці з українськими громадськими організаціями муніципія м. Бельці.

Чернівецька делегація провела зустріч з примарем м. Бельці Миколаєм Григоришиним. Спільно вони обговорили підписання Меморандуму про співпрацю та спільну участь у проєктах Дунайської Стратегії, повідомляє пресслужба Чернівецької обласної ради.

Крім того, під час зустрічі у Центрі української мови та культури Бельцького державного університету імені Алеку Руссо гості передали від імені голови Чернівецької обласної ради Олексія Бойка та ГО «Центр регіональної співпраці "Діалог"» очільниці Центру української мови та культури Діані Ігнатенко цінні подарунки – мультифункціональний принтер, флеш-накопичувачі та пристрої powerbank.

«Утримуватимемо оленів європейських»: буковинський лісгосп увійшов у трійку найкращих в Україні

  • 2022-02-19 12:18:39
  • перегляди: 0

Це вагомий результат, за яким напружена робота великого колективу лісівників. Всього у номінації "Фінансові показники успішної діяльності" брало участь сто кращих державних підприємств України. А ще відзнака "Лідер року" підтверджує, що лісгосп є надійним партнером, престижним роботодавцем, пропонує якісні послуги, а також є перспективним для співробітництва та інвестування. Про це йдеться у публікації "МБ". {reklama} До речі, це підприємство здобуло й перше місце серед п’яти кращих держпідприємств Буковини у номінаціях "Фінансові показники успішної діяльності", "Результативність та рентабельність", "Ділова активність" і "Платоспроможність". Нових лісів посаджено на площі 16,5 гектара – Звичайно, нам приємно, що маємо такі здобутки, – каже Руслан Максимчук, директор лісгоспу. – Знаєте, нелегко працювати в лісі, особливо цієї зимової пори. Але коли бачиш результати, відчуваєш приплив нових сил й упевненіше дивишся в майбутнє. Так, минулого року ми виробили продукції на 221,4 мільйона гривень, реалізовано продукції майже на 173,4 мільйона гривень, переробки – на 89,

5 мільйона гривень. Також підрозділами держмисливгоспу проведено відтворення лісів на землях держлісфонду на площі майже 312 гектарів. А нових лісів посаджено на площі 16,5 гектара. – До цього додайте ще доповнення лісових культур, догляди за незімкнутими деревцями. Для забезпечення виконання лісокультурних заходів садивним і насіннєвим матеріалом ми виростили майже 403 тисячі стандартних сіянців основних лісоутворювальних порід та заготовлено 562 кілограми лісового насіння, що майже вдвічі більше від запланованого. Попри це, для реалізації Програми Президента України "Зелена країна" восени у розсадниках підприємства створено й 0,138 га нових посівів лісових порід. – Але головне завдання колективу – заготівля деревини. – Загалом торік лісгоспом було заготовлено 126,8 тисячі кубометрів ліквідної деревини, що більше, ніж у 2020 році. Для підвищення стійкості та продуктивності деревостанів, оздоровлення і посилення захисних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих, рекреаційних та інших функцій лісів, збереження біорізноманіття, проведено й рубки формування й оздоровлення лісів на площі 1152 гектари:

сюди входить й освітлення, прочищення, прохідні. Мають побудувати вольєр на 60 гектарів – Ваше підприємство є бюджетоутворювальним на Вижниччині. – Податки для держави – один з основних результатів нашої роботи. Так, за минулий рік підприємство до бюджетів усіх рівнів сплатило понад 56 мільйонів гривень. Крім сплати податків наші лісівники розвивають інфраструктуру регіону, створюють нові рекреаційні зони та місця відпочинок, а за необхідності допомагають технікою та матеріалами, особливо взимку, коли потрібно розчищати дороги. До всього слід додати, що кожного року ми будуємо та ремонтуємо лісові дороги, які теж мають неабияке соціальне значення. – Приміром, торік у Вашківецькому лісництві було побудовано нову кілометрову дорогу, якою користуються не лише лісівники, а й жителі навколишніх сіл. Зауважу, що дороги будуємо за власні кошти. Торік витрати на утримання, ремонт та будівництво лісових доріг становили 7,3 мільйона гривень. Так, біжучий ремонт було здійснено на лісових дорогах протяжністю 116 кілометрів, зокрема, найбільше в Гірсько-Кутському, Лопушнянському та Фальківському лісництвах.

В останньому з низ ми плануємо цього року побудувати 1,3 кілометра нової дороги, вартість робіт обійдеться майже в пів мільйона гривень. Маємо намір і побудувати вольєр для дичини площею 60 гектарів, половину із задуманого вже здійснено. А утримуватимемо тут оленів європейських. – Найкраща мотивація для працівників – зарплата – Наші лісівники в середньому отримують по 13-14 тисяч гривень. І це не межа. Наші фахівці з питань оплати праці постійно у пошуку резервів стимулювання працівників. Також прагнемо наблизити людей до природи, тому розбудовуємо туристичну інфраструктуру. Всі збудовані лісівниками майданчики відпочинку обладнано місцями для збору сміття і розведення вогнища. Тож, як засвідчила практика, збільшення обладнаних рекреаційних пунктів пропорційно протилежне засміченості лісових масивів та кількості пожеж. І наостанок, намагаємось утримувати лідерські позиції та зберегти високі темпи й чіткий ритм організованої ефективної праці сотень людей.Адже за кожною цифрою наших здобутків – колективне вміння, цінний досвід, столітні традиції й сміливе входження у нові масштабні проєкти. Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

У Чернівцях безпритульний собака приніс гаманець з документами, його повернули власниці

  • 2022-02-19 12:18:38
  • перегляди: 0

У Чернівцях безпритульний собака приніс гаманець з документами, його повернули власниці.

Про це повідомляє Буковинська правда з посиланням на управління патрульної поліції в Чернівецькій області.

У Чернівцях безпритульний собака приніс чоловіку гаманець з документами. А поліцейські повернули їх власнику.

Вранці, на спецлінію 102 звернувся небайдужий громадянин та повідомив про виявлення гаманця з документами. До заявника одразу ж направився екіпаж поліції.

Виявилося, що чоловік кожного дня годує бездомного собаку, вдячний пес приніс йому знахідку.

Буковинець передав речі інспекторам.

За наявними інформаційними базами, патрульні оперативно встановили контактні дані власниці та вже за деякий час повернули їй втрачені речі.

Лісівники Буковини вступають до лав територіальної оборони

  • 2022-02-19 11:33:32
  • перегляди: 0

Лісівники Буковини вступають до лав територіальної оборони, вони служитимуть у резерві. Про це повідомляє Медіа агентство АСС з посиланням на Чернівецьку ОДА.

Про особливості цього роду військ працівникам лісгоспів під час зустрічі розповіли заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації з оборонних питань Дмитро Данищук та командири сил ТрО краю.

Вони, зокрема, зауважили, що професійні уміння лісівників, їхні знання місцевості є дуже необхідними у разі виникнення загрози територіальній цілісності України.

Медіа агентство АСС є в Instagram

Крім того, розказали і про навчання для новобранців. Їм належить пройти 11 практичних занять та 12 теоретичних, на час яких дають звільнення від роботи зі збереженням заробітної плати. При оголошенні воєнного стану та мобілізації резервісти стають кадровими військовими.

У результаті троє лісничих уклали контракт одразу після зустрічі із представниками тероборони.

Дізнавайтесь інші новини Буковини.

«Наші «підопічні» – топпосадовці»: чим займається НАБУ на Буковині

  • 2022-02-19 11:30:32
  • перегляди: 0

Кореспондентка molbuk.ua поспілкувалася з директором Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України Тарасом Лопушанським та дізналася, які справи веде НАБУ в нашій області та кого найчастіше затримують на хабарях. Про це йдеться у публікації "МБ". {reklama} – Чим відрізняється робота НАБУ від ДБР та поліції? Хто є "клієнтами" НАБУ? – Основне завдання Національного антикорупційного бюро України – боротьба з корупцією на найвищому владному рівні. НАБУ має чітку підслідність – 14 статей Кримінального кодексу. Детективи НАБУ розслідують кримінальні правопорушення вчинені топпосадовцями: міністрами, народними депутатами, державними службовцями, що обіймають посади категорії "А", суддями, керівниками великих держпідприємств, особами вищого офіцерського складу силових структур (генерали), мерами обласних центрів, депутатами обласних рад, прокурорами від начальника відділу регіональної (обласної) прокуратури до Генерального прокурора України. Так що НАБУ розслідує лише корупційні злочини топпосадовців, а ДБР розслідує не тільки корупційні,

а й будь-які інші злочини, вчинені високопосадовцями, якщо вони не підслідні НАБУ. – Розкажіть більш детально про працівників НАБУ: хто працює, яка зарплата? – Ми невеликий (за штатом) державний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, із надзвичайно амбітною метою і завданнями – очистити державу від корупції. Є підрозділ детективів – це основна рушійна сила. Детектив – це оперативник та слідчий в одній особі. Він може сам отримувати інформацію, сам проводить слідство, сам допитує, готує всі документи під процесуальним наглядом наших колег зі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. – Якщо нам потрібен силовий блок, бо іноді обвинувачені відстрілюються, ми викликаємо наш "спецназ", який допомагає забезпечувати належне проведення слідчих дій. Також у нас є юристи, аналітики, комунікаційники, оперативно-технічні працівники. Як роботодавець Національне бюро створює максимально належні умови праці для працівників. Ми маємо добру матеріально-технічну базу та все необхідне для якісного виконання завдань. З огляду на категорію справ, які ведуть працівники НАБУ,

справедливо й те, що заробітна плата є досить високою. У середньому детектив НАБУ отримує 60-80 тисяч гривень на місяць. Також НАБУ вкладає багато зусиль для професійного розвитку працівників. – За 2021 рік та початок 2022 скількох представників силових структур затримали на хабарях (суддів, поліціянтів, прикордонників) в нашій області. Які розслідуєте зараз справи? [i] – Що стосується Чернівецької області, то можу говорити лише про закінчені кримінальні провадження. Однак є низка справ, досудове розслідування у яких триває. Тому розголошення будь-якої інформації щодо них може зашкодити розслідуванню. Серед "найсвіжіших" завершених справ у Чернівецькій області варто виділити кейс щодо керівника обласного перинатального центру. Слідством встановлено, що чинний генеральний директор цієї установи пропонував хабар голові Чернівецької обласної ради через посередника. Надалі ця особа, як вважає обвинувачення, надала голові облради через посередника хабар в сумі 12 000 доларів. Справу скеровано з обвинувальним актом до Вищого антикорупційного суду. – Який найбільший хабар у Чернівецькій області був зафіксований:

хто його отримав та коли? – Якщо говорити про Чернівецьку область, то наразі найбільша сума неправомірної вигоди, за версією слідства, була отримана колишнім головою Чернівецької обласної ради. На стадії досудового розслідування детективами Національного бюро було задокументовано, що голова обласної ради у липні 2019 року висловив прохання одному з підприємців області надати йому 400 тисяч доларів неправомірної вигоди за сприяння у передачі в оренду цілісного майнового комплексу Чернівецького обласного комунального підприємства "Бальнеологічний санаторій "Брусниця". Упродовж серпня-жовтня 2019 року голова Чернівецької облради одержав від підприємця частину коштів у розмірі 180 тисяч доларів. – На якій стадії наразі перебуває справа ексголови облради Івана Мунтяна? – У лютому 2020 року йому було повідомлено про підозру. Слід зазначити, що також детективи НАБУ повідомили про підозру приватному підприємцю. Після проведення необхідного комплексу процесуальних дій кримінальне провадження було скеровано до Вищого антикорупційного суду. Судове засідання у справі призначено на друге березня 2022 року. – За що переважно дають і беруть хабарі? [i] – Хабарі отримують службові особи за вчинення будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища в інтересах того, хто дає хабар. Відтак скільки є можливих повноважень у наших посадовців, стільки й варіантів, за які останні можуть отримати або "попросити" неправомірну вигоду. Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

У Чернівцях молодь з інвалідністю долучилась до тихої акції Ангели пам’яті

  • 2022-02-19 11:18:27
  • перегляди: 0

Як раніше писав pogliad.ua, у Чернівцях вшанували Героїв Небесної Сотні акцією Ангели пам'яті. 18 лютого 2022 року на різних локаціях міста розмістили паперових ангеликів.

17 лютого, аби вшанувати Героїв Небесної Сотні, на Стіні пам’яті у Чернівцях також розмістили ангелів пам’яті. А саме на деревах, кущах, або ж просто тримали у руках. У такий спосіб молодь, яка проходить практику в департаменті соціальної політики Чернівецької міської ради, долучилась до тихої акції. Про це повідомляє Департамент соцполітики ЧМР на сторінці у фейсбук.

- Любити свою країну, поважати пам'ять про героїв та цінувати кожного - основні принципи моралі справжнього українця ...– розповів Микола, студент філологічного факультету.

- Молоді люди зібрались на Центральній площі міста, аби продемонструвати власну життєву позицію. Ми зібрались тут, щоб показати жителям Чернівців, що ніщо і ніхто не забутий. Патріотами не народжуються-ними стають! Ми - українці, і в цьому наша сила, а «янголи-пам'яті» нехай летять у безкраю вись... Герої не вмирають... Просто йдуть... - розповіла волонтерка Юлія Савка.

Цих білих паперових ангелів, що символізують полеглих Героїв - захисників України, створила молодь з інвалідністю.

- Ми виготовили ангелів пам’яті, щоб наші захисники розуміли, що є люди, які їх підтримують і хочуть допомогти. Я вже не вперше долучаюсь до майстер-класів, які організовують у громадській організації «Даруй тепло», - розповів Микола Семенюта.

Як виготовляти ангелів пам’яті, цього навчала волонтерка Юлія Савка.

З року в рік тиха акція «Ангели пам’яті» об’єднує все більше українців з різних міст України. Її ініціювали у пам'ять про розстріл Героїв Небесної сотні 18-20 лютого 2014 року.

Фото взято з фейсбук-сторінки департаменту соцполітики ЧМР