Чернівці - сторінка 2

Відомо скільки буковинців померли від ускладнень коронавірусу за добу

  • 2022-02-20 14:57:24
  • перегляди: 0

Минулої доби, 19 лютого на Буковині зафіксували 3 летальних випадки. У всіх померлих COVID-19 підтверджено. Про це інформує Медіа агентство АСС з посиланням на пресслужбу Чернівецької ОДА.

Загальна кількість зареєстрованих летальних випадків серед осіб, недужих на коронавірус, – 3271.

Читайте також: COVID-19 в Україні: на Буковині зафіксували найменше випадків за добу

Коронавірус на Буковині

Вчора, 19 лютого, у Чернівецькій області зафіксували 247 нових випадків зараження COVID-19. За добу лабораторний центр зробив 569 ПЛР-досліджень та 1 552 експрес-тести. Загальна чисельність інфікованих в області від першого встановленого випадку – 149 423.

Також за останню добу 542 буковинців одужали від коронавірусу. Таким чином, уже 127 659 людей у Чернівецькій області здолали COVID-19.

Отримуйте новини в Telegram

Потрепілі у реанімації: у Чернівцях водій «BMW» збив двох пішоходів

  • 2022-02-20 13:57:31
  • перегляди: 0

Вчора, 19 лютого у Чернівцях на вулиці Комарова сталася аварія. Водій «BMW» збив двох пішоходів та втік з місця події. Наразі за життя потерпілих боряться у реанімації лікарні швидкої медичної допомоги.
Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на відділ комунікації поліції Чернівецької області.

«Правоохоронці, які прибули на місце аварії, встановили, що 25-річний водій, керуючи автомобілем «BMW», наїхав на 48-річних місцевих жителів та втік з місця автопригоди. Потерпілих, чоловіка та жінку, лікарі з тілесними ушкодженнями доставили до реанімаційного відділення лікарні швидкої медичної допомоги», - йдеться у повідомленні.
Медіа агентство АСС є в Instagram
Поліцейські досить швидко встановили місцезнаходження винуватця аварії та затримали його, він перебуває у СІЗО.
Слідчі поліції розпочали кримінальне провадження за частиною 2 статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України.
Читайте також: Нічна ДТП у Чернівцях: водій на швидкості врізався у стовп
Поліцейські призначили низку експертиз. Досудове розслідування триває.

Збив двох пішоходів та втік: на Буковині поліцейські затримали водія, що вчинив ДТП з потерпілими

  • 2022-02-20 13:45:54
  • перегляди: 0

Буковинець на автомобілі здійснив наїзд на двох пішоходів та втік з місця події. Правоохоронці швидко встановили особу порушника. Слідчі поліції розпочали кримінальне провадження. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Чернівецької області. {reklama} Вчора, 19 лютого, до поліції надійшло повідомлення про те, що на одній із вулиць обласного центру сталася дорожньо-транспортна пригода з потерпілими. Відразу на місце події виїхали співробітники слідчого управління та слідчо-оперативна група Чернівецького районного управління поліції. Правоохоронці встановили, що 25-річний водій, керуючи автомобілем "BMW", допустив наїзд на 48-річних місцевих жителів та втік з місця автопригоди. Потерпілих, чоловіка та жінку, лікарі з тілесними ушкодженнями доставили до реанімаційного відділення лікарні швидкої медичної допомоги Під час проведення пошукових заходів поліцейські оперативно встановили місцезнаходження водія. На його розшук були орієнтовані усі наряди поліції Буковини. Слідчі поліції розпочали кримінальне провадження за частиною 2 статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України. Правоохоронці затримали кермувальника в порядку статті 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Поліцейські призначили низку експертиз. Досудове розслідування триває. Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

"Не міг сидіти вдома, поїхав на Майдан". Спогади друга про Героя Небесної Сотні з Чернівців

  • 2022-02-20 13:18:26
  • перегляди: 0

Чернівчанин Олександр Щербанюк тричі їздив на Майдан під час Революції Гідності. З останньої поїздки не повернувся — загинув від кулі снайпера на вулиці Інститутській. Це сталось 20 лютого, коли активісти Майдану перейшли в наступ. Олександру тоді було 46. У День памяті Героїв Небесної Сотні розповідаємо, що про нього згадує друг Геннадій Нейландт.

"Ми знайомі з десяти років, жили по сусідству. Ми були розбишаками, нас знали в поліції, але не з поганої сторони. Ми просто були дітьми, які не сиділи вдома, а постійно знаходили собі пригоди", — розповідає Нейландт.

Геннадій розповідає, Щербанюк завжди був сміливим і вольовим, тому й поїхав на Майдан. Після другої поїздки Олександра до столиці, вони бачилися у Чернівцях.

"У нас були спільні інтереси, спільне розуміння, чому в нашій країні, на той час, відбувались такі події. І от він їхав на Майдан з Біблією у сумці. Він до цього їздив їх роздавати, в цей раз казав людям, що треба жити по Біблії. Він справді їхав туди воювати, але воювати, у нашому з ним розумінні з іншим, з – гріхом", — розповідає друг Олександра.

Геннадій розповідає, коли Олександр був на Майдані, до нього було важко додзвонитись.

"Я добре знаю його дружину, скільки питав її, каже, додзвонитись Саші не могла. Він вже потім їй перетелефонував, коли міг, коли була можливість", — каже друг Олександра.

З Олександром Щербанюком прощались у Чернівцях 22 та 23 лютого 2014 року. Під час похорону люди приносили квіти та вигукували «Герої не вмирають», «Слава». Щербанюк посмертно нагороджений званням Герой України та медаллю греко-католицької церкви «За жертовність і любов до України». На його честь назвали одну з вулиць міста. Також він є почесним громадянином Чернівців.

Що відомо 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні — пам'ятний день на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. Цього дня 2014 року на вулиці Інститутська у Києві силові підрозділи розстрілювали протестувальників. Всього за день було до ста жертв, яких назвали ”Небесною Сотнею”. Василь Аксенин — Герой Небесної Сотні з Чернівців. У 52 роки Аксенин помер у польській клініці внаслідок зупинки серця через отримане на Майдані поранення.

Посмертно йому присвоїли звання почесного громадянина Чернівців, Героя України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” та нагородили медаллю "За жертовність і любов до України" від УПЦ КП. На честь Аксенина у Чернівцях назвали вулицю. Олександр Щербанюк — Герой Небесної Сотні з Чернівців. Загинув на Майдані 20 лютого 2014 року від куль снайпера у 46 років. Посмертно йому надали звання Почесного громадянина Чернівців, Героя України та нагородили медаллю "За жертовність і любов до України" від УПЦ КП. На честь Щербанюка у Чернівцях назвали вулицю. Наприкінці 2013 та на початку 2014 років Україну охопили масові протести, які отримали назву Революція гідності. Вони призвели до зміни влади та втечі за кордон тодішнього президента Віктора Януковича і його соратників. Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 року, внаслідок якого було вбито 107 протестувальників та 13 міліціонерів.Читайте також

У Чернівцях провели акцію в пам'ять про Героїв Небесної Сотні

Читайте нас у Telegram: головні новини Буковини

Станьте частиною Суспільне Буковина: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

Чернівці - серед найвідвідуваніших міст туристами з Молдови

  • 2022-02-20 13:03:20
  • перегляди: 0

Фахівці ДАРТ дослідили, які українські міста найчастіше відвідували туристи із Молдови. Третє місце за відвідуваністю зайняли Чернівці.

Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на повідомлення Державного агентства розвитку туризму України.

«Молдова – одна з сусідніх держав, громадяни якої найчастіше навідувались до України у 2021 році – загалом кордон перетнуло більше мільйона людей. Однак ДАРТ під час досліджень уподобань в’їзних туристів було виявлено, що кожен другий відвідувач з Молдови прибував до України на один день і не залишався на ночівлю, а основною метою в’їзду до України була закупівля товарів у місті Могилів-Подільський. Тому відповідно до методології UNWTO ми не можемо відносити їх до категорії туристів», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Розслабтеся»: у небі над Молдовою літак залишив напис

Там зазначають, найактивніше до України приїздили чоловіки, середній вік переважної більшості становить 35-44 роки, дохід у 71% зазвичай не перевищує $ 1тис. В основному це підприємці (37%) або наймані працівники (32%). Основною метою подорожі до нашої держави у третини громадян із Молдови був бізнес,

22% приїздили на лікування та оздоровлення, 20% відвідували друзів та родичів.

«Гості з Молдови подорожували Україною найчастіше з родиною (58%) або наодинці (35%), залишаючись здебільшого на 2-3 дні. 97% опитаних організовували мандрівки самостійно. У своїх подорожах віддавали перевагу відомим дестинаціям або туристичним центрам, які знаходяться близько до кордону. Найпопулярнішим місцем для відпочинку виявилась Одеса, якій віддали перевагу 85% туристів. На другому місці за популярністю був Київ, третє місце посіли Чернівці», - додали в агентстві.

Зазвичай більша частина молдаван, які подорожували Україною декілька днів, зупинялася у друзів або родичів, 22% – у готелях, які мають переважно 4 або 3 зірки, решта 27% винаймали апартаменти та хостели.

Наші новини є у Facebook

Подорожували молдавани територією нашої держави в основному на авто, принаймні так зазначили 79% опитаних. За один день перебування в Україні витрачали в середньому $63, найбільше на харчування (27%), та на пальне (23%).

Згідно з результатами дослідження, всі респонденти вже раніше бували в Україні та повертаються сюди декілька разів на рік. 90% опитаних оцінювали своє перебування на території нашої держави як позитивне.

Нагадаємо, що перелік країн, звідки до України прибула найбільша кількість людей (ТОП-10), за даними Держприкордонслужби, очолює Молдова – 1 млн 054 тис., за нею Росія – 519 тис., Польща – 311 тис., Білорусь – 273 тис., Румунія – 264 тис., Туреччина – 247 тис., Угорщина – 227 тис., Німеччина – 154 тис., Ізраїль – 133 тис., США – 103 тис.

Аншлаг у театрі ляльок у Чернівцях: усі місця на виставу "забиті" - фото

  • 2022-02-20 12:45:48
  • перегляди: 0

В Чернівецькому обласному театрі ляльок сьогодні повний аншлаг. Десяткам батьків із дітками не вдалося потрапити на виставу, бо немає місць. Як розповіли кореспондетнці molbuk.ua у касі театру, через карантинні обмеження дозволяється заповненість лише половини залу, тобто квитки продаються тільки на 120 місць із загальної кількості 240. Тож зараз, у неділю, на виставу Гусеня зал заповнений повністю у межах карантинних норм. У театрі кажуть, що такий наплив відвідувачів у них спостерігається уже протягом кількох тижнів.

Поліцейські задокументували незаконне зберігання наркотиків

  • 2022-02-20 12:18:30
  • перегляди: 0

Поліцейські задокументували незаконне зберігання наркотиків Під час обшуку співробітники поліції вилучили в місцевої жительки речовини, схожі на канабіс, амфетамін і метадон. За незаконне зберігання наркотичних засобів і психотропних речовин буковинці загрожує до 5 років обмеження воліє.

17 лютого, співробітники Дністровського райвідділу поліції здійснили санкціонований обшук у помешканні 31-річної жительки міста Сокиряни. Обстежуючи будинок жінки, правоохоронці виявили та вилучили: поліетиленові пакунки й паперові згортки з речовиною, схожою на канабіс;

згорток фольги і пакет із порошкоподібною речовиною, схожою на амфетамін;

електронні ваги та різні ємності із залишками психотропної речовини;

медичний шприц із прозорою рідиною, схожою на метадон та інші докази протиправних дій сокирянки. Вилучені речі поліцейські направили на дослідження до Чернівецького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.

За цим фактом дізнавачі поліції проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні, кваліфікованому за частиною 1 статті 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України. Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

«Зимуємо повним ходом»: на Буковині зафіксували 10-градусний мороз – фото

  • 2022-02-20 12:00:24
  • перегляди: 0

У горах Чернівецькій області зафіксували 10-градусний мороз. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Селятинської громади Валерій Полянчук, пише molbuk.ua {reklama} Він опублікував світлини із засніжених гір та градусник, який показує позначку 10 градусів морозу. "Може десь відчутно подих близької весни, а ми зимуємо повним ходом. 20.02.2022.", – написав Полянчук. Погода на Буковині У Чернівецькій області сьогодні, 20 лютого, вночі температура -1 -3 градусів, вдень +7 +9 градусів. Про це повідомляє Укргідрометцентр, пише molbuk.ua Синоптики прогнозують вітер південно-західний 5-10 м/с. Без опадів. Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Буковинці створили власний Гоґвортс і магічний світ Гаррі Поттера (ВІДЕО)

  • 2022-02-20 12:00:23
  • перегляди: 0

На Буковині відкрили справжній Гоґвортс. Давно чекали листа із совою? Час їхати у Мамаївці. Адже тут з’явився парк світу Гаррі Поттера! У цьому селі святкують Маланку так, що говорить вся країна А ще тут найбільші тюльпанові поля, до яких стікається потік туристів. Тож не дивно, що Гаррі Поттер обрав це місце. Читайте також: «Треба робити, а не триндіти». Засновник Veterano Леонід Остальцев – про старт із $50, цінності бізнесу та готовність давати відсіч окупантам Яскраві фотозони і дракон з димовим подихом висотою 3 метри. Платформа 9¾ й дементори – все як ми любимо. Щовихідних тут розважальні програми для дітей. І ще працює всесезонний сноутюбінг. Парк працює щодня з 12:00 до 20:00. Промовляймо: «Вінґардіум Левіоса» і летимо в Мамаївці. Нагадаємо, у Луцьку оголосили конкурс імен для скульптур кликунів. Як ми повідомляли раніше, у Маріуполі скейт-майданчик зробили безпечнішим для дітей.

Нічна аварія в Чернівцях: у поліції розповіли деталі ДТП на проспекті

  • 2022-02-20 11:54:11
  • перегляди: 0

У поліції розповіли подробиці дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася удосвіта 20 лютого на проспекті Незалежності в Чернівцях. Як повідомила прес-служба Головного управління Нацполіції в Чернівецькій області, 30-річний житель Красноїльська, керуючи автомобілем "Ауді", перевищив допустиму швидкість руху і, не впоравшись із керуванням, допустив наїзд на електроопору. {reklama} "В результаті аварії водій та 30-річний пасажир, теж житель Красноїльська, з травмами госпіталізовані до медичного закладу. Правоохоронці з'ясовують остаточні обставини аварії", – повідомили у прес-службі. Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

Нічна ДТП у Чернівцях: автомобіль врізався у сітілайт, знак та стовп

  • 2022-02-20 11:30:38
  • перегляди: 0

У ніч з 19 на 20 лютого у Чернівцях на проспекті Незалежності трапилась ДТП. Водій легковика з’їхав з проїжджої частини та на швидкості врізався у стовп. Водія та його пасажира госпіталізували. Про це йдеться на сайті телеканалу "ТВА".

За словами очевидців, водій був у стані наркотичного сп‘яніння. Перед зіткненням зі стовпом зніс автомобілем сітілайт та знак.

Автівка також зазнала ушкоджень.

Біля кінотеатру Чернівці встановлюють підземні контейнери

  • 2022-02-20 11:18:32
  • перегляди: 0

На вулиці Університетській, біля кінотеатру «Чернівці», встановлюють підземні контейнери. Раніше ж анонсували, що вони будуть на Заньковецької. Але, оскільки вулицю плануємо зробити пішохідною, це виявилося не доцільним.

Також підземні смітники незабаром розмістимо на вулицях 28 червня, Горького та Кохановського.

Нічна ДТП у Чернівцях: водій на швидкості врізався у стовп

  • 2022-02-20 11:00:35
  • перегляди: 0

У Чернівцях на проспекті Незалежності цієї ночі сталася аварія, під час якої травмувалися двоє людей.
Про це кореспонденту Медіа агентства АСС розповіли у відділі комунікації поліції Чернівецької області.
«Попередньо поліцейські встановили, що 30-річний житель смт. Красноїльськ, керуючи а/м «Ауді», перевищив допустиму швидкість руху та не впоравшись із керуванням, наїхав на електроопору. В результаті аварії водій та 30-річний пасажир, теж житель селища, з трамами госпіталізовані до медичного закладу», - зазначили правоохоронці.
Дивіться нас на YouTube
Як розповіли кореспонденту МА АСС мешканці мікрорайону, наразі на проспекті Незалежності є ускладнення в русі. Проїзд транспорту однією зі смуг перекритий.
Поліцейські з'ясовують остаточні обставини аварії.
Читайте також всі новини Чернівців.

Фото: зі сторінки спільности СтопХам Буковина у Фейсбуці

У Чернівцях перекриють рух на кількох великих вулицях

  • 2022-02-20 10:39:22
  • перегляди: 0

У Чернівцях 20 лютого із 17:00 до 18:00 вздовж маршруту ходи пам'яті перекриють рух транспорту.

Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на пресслужбу Чернівецької міської ради.

Зокрема, перекриття буде по вулицях вулиці Небесної Сотні, Щербанюка, Аксенина, Садовій, Героїв Майдану, Соборній площі, Головній, Центральній Площі.

Отримуйте новини в Telegram

Читайте ще: Як у Чернівцях вшановуватимуть пам'ять Героїв Небесної Сотні

У Чернівцях перехожий побив учасника бойових дій металевим кийком

  • 2022-02-20 10:21:35
  • перегляди: 0

У Чернівцях посеред вулиці перехожий металевим кийком побив учасника бойових дій Миколу Гочу, який працює паркувальником. Потерпілий на деякий час втратив свідомість, його госпіталізували медики. Про побиття учасника ООС у суботу, 20 лютого, повідомила асоціація ветеранів. Цю інформацію підтвердили в поліції й зазначили, що ймовірного нападника вже затримали.

«15 лютого 09:33 ранку біля ринку «Зелений» на Миколу Гочу, який працює паркувальником, здійснили напад. Зловмисник підійшов до паркувальника і після вигуку «мєня з..балі еті атошнікі» почав бити нашого побратима металевим кийком. Внаслідок побиття Микола на деякий час втратив свідомість, а небайдужі перехожі викликали швидку допомогу і його госпіталізували з численними побоями», – йдеться в повідомленні асоціації ветеранів.

У Нацполіції Чернівецької області ZAXID.NET повідомили, що ймовірного нападника уже затримали. За фактом побиття розпочали кримінальне провадження за ст. 296 (хуліганство ККУ. Наразі триває досудове розслідування. Санкція статті передбачає від 17 тисяч гривень штрафу до семи років позбавлення волі.

На Буковине 62-летний мужчина посреди улицы оголялся перед девочками

  • 2022-02-19 21:15:22
  • перегляди: 0

Под Черновцами 62-летний мужчина приставал к девочкам на улице и оголялся перед ними. Теперь педофил задержан, и ему объявили о подозрении. Об этом 18 февраля передали в пресс-службе Черновицкой областной прокуратуры. Инцидент произошел в одном из сел Вижницкого района, где, по данным следствия, мужчина посреди улицы демонстрировал девочкам половой орган. Тогда гражданина задержали в порядке ст. 208 УПК Украины. При процессуальном руководстве Вижницкой окружной прокуратуры ему сообщили о подозрении в развращении малолетних детей (ч. 2 ст. 156 УК Украины). Мужчине избрали меру пресечения в виде содержания под стражей с альтернативой внесения залога в сумме 62 тысяч гривен. Читайте также: В Одессе пьяный с топором устроил погром в кафе Также в прокуратуре добавили, что досудебное расследование по данному происшествия осуществляют следователи Вижницкого райотдела полиции ГУНП в Черновицкой области.

Буковинців запрошують стати десантниками у 80 окремій десантно-штурмовій бригаді

  • 2022-02-19 21:12:19
  • перегляди: 0

Буковинців запрошують стати десантниками у 80 окремій десантно-штурмовій бригаді.

Про це повідомляє буковинська правда з посиланням на Чернівецький обласний військомат.

Стрибнути з парашутом з літака чи гелікоптера в повному екіпіруванні та зі зброєю, а за необхідності пройти рейдом в тилу противника, порушуючи і знищуючи, його лінії комунікацій та постачання, аби побратими з Сухопутних військ, мали змогу вдарити по ворогу з усією своє міццю. Така робота не для слабких духом, але якщо, ти десантник ЗСУ, то тобі такі випробування неодмінно під силу.
Поповнити лави крилатих піхотинців, одягнути берет кольору “марун” та стати вістрям вогняного меча Архистратига Михаїла, який є символом та оборонцем українських десантників, можеш саме ти!
Наразі триває набір на службу за контрактом в 80 окрему десантно-штурмову бригаду ДШВ ЗСУ, яка однією з перших воює з російським агресором на східних рубежах нашої держави. Маючи досвід участі в миротворчих місіях, міжнародних навчаннях, десантники показали себе під час війни наймобільнішим родом військ, який спроможний виконувати будь-яке завдання за різних умов.
Десантно-штурмовий підрозділ дислокується і в нашій області, тож буковинські десантники мають змогу проходити службу неподалік від дому, час від часу вирушаючи в район проведення операції Об’єднаних сил.
Бригада пропонує гідні умови служби та грошове забезпечення, яке є вищим ніж в інших частинах. При укладанні першого контракту винагорода становить від 18000 до 24000 грн. залежно від звання. В місці постійного розташування частини солдат отримує в середньому 13000 грн. Щорічно таку ж суму додатково виплачують до відпустки тривалістю від 30 діб. В районі проведення операції Об’єднаних сил його забезпечення складає від 35000 грн.
Військовослужбовці безкоштовно отримують речове майно, продовольче забезпечення, медичне обслуговування та санаторно-курортне лікування.
За військовими, які на час укладання контракту були офіційно працевлаштовані, зберігається заробіток і посада на попередньому місці роботи.
Варто зазначити, що вже з березня грошове забезпечення військовослужбовців планують підвищити на 30 відсотків.
В територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки всіх охочих укласти контракт ознайомлять з переліком посад, умовами служби та допоможуть з оформленням необхідних документів.
Телефони: 0509480349, 0953925911, (0372)524349.

В Чернівцях встановлюють підземні смітники: де саме

  • 2022-02-19 20:36:17
  • перегляди: 0

Спочатку їх встановили майже навпроти «Укртелекому», а вже невдовзі з іншої сторони — на вул. 28 червня, 2-4. Про це повідомляє Медіа агентство АСС з посиланням на Департамент інфраструктури та благоустрою ЧМР.

У дописі відповіли на запитання чому саме там, адже десятиліттями смітники саме на вул. М. Заньковецької створювали дискомфорт. Зазначається, що вул. М. Заньковецької планується пішохідною. Відповідно облаштування на пішохідній вулиці заїзду для великогабаритного транспорту є не зовсім доречним.

Отримуйте новини в Telegram

Окрім цього, пролягання комунікацій на старому місці контейнерів не дозволяє вже зараз, без капітального ремонту і заміни мереж, встановити підземні смітники. А також зазначається, що район досить великий зі жвавим трафіком і робити скупчення в одному місці — недоцільно.

Відтак на черзі встановлення підземних смітників на вулицях М. Горького та А. Кохановського.

Дізнавайтесь інші новини Буковини.

"Дуже сумнівне рішення". Експерт про розташування підземних смітників біля кінотеатру "Чернівці"

  • 2022-02-19 20:12:25
  • перегляди: 0

У Чернівцях змінили місце для встановлення підземних смітників. Замість розташування на вулиці Заньковецької, облаштовують на вулиці Університетській. Експерт з безпечності вулиць та заступник голови ГО "Буковинська агенція регіонального розвитку" Богдан Старик говорить, що таке рішення нелогічне.

У коментарі Суспільному Старик розповів, що смітники встановили на лінії руху пішоходів і близько до пішохідного переходу та зупинки громадського транспорту.

"Є величезний простір навколо кінотеатру, де їх можна було б і розташувати. Якщо не хотіли ховати позаду будівлі, то можна було б влаштувати там, де нещодавно стояв МАФ (впритул до будинку)". Але загалом встановлення контейнерів, хай навіть і підземних, на фоні однієї із важливих пам'яток міста, є дуже сумнівним рішенням, — каже він.

Також, за його словами, сама зупинка є проблемною — вона надто коротка для тієї кількості транспорту, яка там є. Її вартувало б подовжити, а пішохідний перехід перенести туди, де зараз встановили смітники.

Згідно з тендером, який проводив департамент інфраструктури, смітники мали встановити на вулиці Заньковецької.

Зміну розташування смітників пояснили у дописі в Facebook:

"Відповідно до облаштування вулиці Заньковецької, яка планується пішохідною, заїзд великогабаритного транспорту є недоречним. Пролягання комунікацій на старому місці контейнерів не дозволяє вже зараз, без капітального ремонту і заміни мереж, встановити підземні смітники", — повідомили на сторінці департаменту.

Вартість підземних смітників — понад 1 мільйон 200 тисяч гривень. У тендері перемогла фірма "Еко сіті технолоджі". Окрім чотирьох смітників, які вже встановили, планують розташувати такі ж на вулиці 28 червня.

Що відомо На вулиці Заньковецькій смітники відкритого типу. У 2022 році цю вулицю планують відремонтувати та зробити пішохідною. Читайте нас у Telegram: головні новини Буковини

Станьте частиною Суспільне Буковина: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].