Житомир - сторінка 6

У Житомирі вшанували пам’ять Якова Зайка

  • 2022-02-18 12:33:51
  • перегляди: 0
8 лютого – день трагічної загибелі Героя України та Героя Небесної Сотні, громадсько-політичного діяча, журналіста, письменника, народного депутата

Термінову евакуацію дітей було проведено у Бердичівському НВК №10. Фото

  • 2022-02-18 12:33:49
  • перегляди: 0

Сьогодні зранку усі загальноосвітні навчальні заклади Бердичева взяли участь у тренуваннях з евакуації дітей у разі виникнення загрози нападу російського агресора, обстрілів тощо.

О 9-й годині пролунали три довгих сигнали, які сповістили школярів та вчителів про те, що потрібно покинути навчальні класи, швидко одягнувшись, і прямувати колонами до евакуаційних виходів.

Без будь-якої тисняви, по черзі діти виходили у двір НВК №10 біля центрального входу та шикувалися. По черзі педагоги підходили до директора школи Наталії Рибак та доповідали про кількість виведених на вулицю дітей. Попередньо в кожному класі було відмічено присутніх, а тому кількість евакуйованих учнів співпадала, а також з собою вчителі обов’язково виносили класні журнали.

На все про все для евакуації школярів знадобилося 5-7 хвилин з урахуванням того, що вони ще одягалися. В теплу пору, як зазначила директор, буде ще швидше, але для такої великої школи і великої кількості школярів впоратися за такий час - це дуже добре. Оптимально для евакуації надається 15 хвилин, а тому і діти, і їхні вчителі зробили все швидко,

злагоджено та оперативно.

За словами Наталії Рибак, учні і вчителі знають план дій у разі евакуації, і подібні заходи начальний заклад проводить аж ніяк не вперше. Загалом у навчально-виховному комплексі навчається 1250 дітей, що являється найбільшою кількістю серед шкіл міста. Найбільше, очевидно, у закладі і евакуаційних виходів, бо їх тут налічується аж 10. Тому у разі надзвичайної ситуації вдасться уникнути тісняви, адже кожна частина школи зможе вийти через найближчий такий вихід.


Учнів початкової ланки виводили в інше подвір’я школи, наближене до їхнього навчального корпусу. Взагалі, як розповіла журналісту директор НВК №10, сьогодні тренувальна евакуація, тому дітей виводили саме на вулицю біля закладу. Насправді, у разі небезпеки, школярі, вийшовши з навчального закладу, відправляться до сховища.
Очільниця навчально-виховного комплексу ще рік тому підписала договір з директором АТ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес»», у сховище якого можна вмістити 600 дітей, причому завод знаходиться зовсім поруч. Є розроблена схема руху, всі її знають, всі підготовлені. Крім того, окремо дітям були розіслані пам’ятки з правилами, як поводитись під час бойових дій у школах, вдома, надворі...


Для учнів початкових класів є протирадіаційне укриття в самому навчальному закладі, яке вмістить 510 дітей, але час їхнього перебування там – кілька годин. Справа в тому, що це підвальне приміщення, в ньому немає вентиляції, води, туалету. Воно укриє дітей у разі обстрілів, там є резервуари з питною водою, ще є в класах кулери, які також будуть забирати до укриття при потребі – все для того, аби перечекати певний час.

Після того, як повністю всі учні та вчителі всіх класів навчального закладу були евакуйовані, до них звернулася директор, зазначивши, що всі молодці, всі проявили організованість і дуже гарно спрацювали. Окрема подяка прозвучала на адресу дітей за їхню свідомість, за дотримання правил евакуації та за те, що зробили все можливе для збереження свого життя і життя товаришів, котрі були поряд. Наталія Рибак впевнена, що все буде добре, але дуже важливо і потрібно знати, як себе поводити у разі небезпеки і що потрібно робити.

На Житомирщині батько поїв дітей алкоголем, щоб ті не набридали йому

  • 2022-02-18 11:54:53
  • перегляди: 0

Родина перебуває на обліку соціальних служб. Коли правоохоронці навідалися до родини з перевіркою, виявилося, що 12-річні хлопчик та дівчинка – п'яні.

Про це повідомляє пресслужба Нацполіції у Житомирській області.

"Пригостив" дітей пивом їхній 45-річний батько. Він визнав свою провину та пояснив, що у такий спосіб намагався позбутись їх надокучливої для нього уваги.

Стосовно чоловіка склали адміністративний протокол за ст. 180 (Доведення неповнолітнього до стану сп'яніння) КУпАП.

Прокуратура Житомирщини повернула земельну ділянку вартістю майже 14 млн грн з незаконного користування

  • 2022-02-18 11:39:44
  • перегляди: 0

За результатом розгляду позову Бердичівської окружної прокуратури Господарський суд Житомирської області зобов’язав приватне товариство повернути земельну ділянку комунальної власності вартістю майже 14 млн грн.

Прокурори у суді довели, що земельною ділянкою площею понад 7 га, розташованою майже у центрі Бердичева, приватне акціонерне товариство користувалося незаконно.

Зокрема, укладений з Бердичівською міськрадою договір про оренду землі закінчився ще у серпні 2010 року. Однак товариство не вжило передбачених законом заходів та договір оренди не продовжило. Натомість тривалий час використовувало значну площу вартісної землі для промислових потреб.

Наразі, за втручання прокуратури, незаконне користування припинене, землю повернули територіальній громаді для укладення договору оренди та сплати коштів до бюджету.

Жительці Бердичева виплатили майже 40 тис. грн заборгованості по зарплатні після звернення до Управління Держпраці

  • 2022-02-18 11:31:02
  • перегляди: 0

До Управління Держпраці у Житомирській області у грудні 2021 року звернулася жителька Бердичева, з якою після звільнення із МКВЖРЕП №7 не розрахувалися – інспектори провели позапланову перевірку, встановили порушення та внесли керівництву припис.

Про це повідомляють у відділі з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління.

Так, під час позапланової перевірки інспектори встановили порушення ч. 1 ст. 116 КЗпПУ та ч. 1 ст. 83 КЗпПУ – керівництво МКВЖРЕП №7 не виплатило жінці 20 тис. 124 грн заборгованості по заробітній платі та 18 тис. 831 грн компенсації за 91 день невикористаної відпустки.

Завдяки роботі інспекторів Управління Держпраці, після проведеної позапланової перевірки з питань додержання законодавства про працю, жінці виплатили 38 тис. 955 грн заборгованості.

У Житомирі на Святослава Ріхтера водій збив школяра, який переходив дорогу

  • 2022-02-18 11:18:56
  • перегляди: 0

17 лютого увечері на вул. Святослава Ріхтера 29-річний житомирянин наїхав на 14-річного хлопця, коли той переходив дорогу. Травмованого школяра госпіталізували до дитячої лікарні.

Про це пише 18 лютого пресслужба ГУНП в Житомирській області.

«Близько 18 години, до Житомирського РУП надійшло повідомлення про ДТП по вулиці Святослава Ріхтера. На місці події працювала слідчо-оперативна група. Водій автомобіля «Honda», 29-річний місцевий житель, рухаючись вулицею міста, вчинив наїзд на хлопця, який переходив дорогу»,-йдеться в повідомленні.

Травмований – 14-річний житель Оліївської громади. Нині поліцейські встановлюють всі причини та обставини пригод.

Нагадаємо, що батько не міг розчесати волосся доньці та вдарив її по голові.

Запис У Житомирі на Святослава Ріхтера водій збив школяра, який переходив дорогу спершу з'явиться на Перший Житомирський.

Громади Житомирщини віддаватимуть 10% коштів від продажу земель у Держбюджет

  • 2022-02-18 11:07:29
  • перегляди: 0

Прийнято закон, за яким 10% коштів від продажу земель комунальної власності вилучатимуться до держбюджету

15 лютого 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів" (№5719 від 01.07.2021). Цей закон доповнює джерела доходів Державного та місцевого бюджетів доходами від продажу земель сільськогосподарського призначення. Згідно із ним 90% коштів від продажу земельних ділянок зараховуватимуться до бюджетів територіальних громад, а 10% - до Державного бюджету.

«Асоціація міст України вважає, що такі зміни порушують права власників (територіальних громад) розпоряджатися своїм майном та отримувати доходи від його реалізації, та звертає увагу, що після прийняття закону про «земельну децентралізацію» землі під такими фермерськими господарствами перейшли до комунальної власності. На жаль, пропозиції АМУ про зарахування 100% коштів від продажу земель комунальної власності до бюджетів територіальних громад (правка 112) були відхилені народними депутатами», - зауважила виконавча директорка Житомирського РВ АМУ Тетяна Кухарська.

На Житомирщині батько напоїв дітей алкоголем, щоб вони від нього відчепилися

  • 2022-02-18 11:00:41
  • перегляди: 0

На Житомирщині батько напоїв алкоголем своїх 12-річних дітей, щоб вони залишили його у спокої. Про це повідомляють на сайті поліції Житомирської області.

Під час перевірки однієї з родин, що стоїть на обліку, ювенальні інспектори, спілкуючись з 12-річними хлопчиком і дівчинкою, виявили, що обоє перебувають у стані алкогольного сп’яніння. З’ясувалося, що незадовго до візиту правоохоронців дітей пригостив пивом їх батько. 45-річний чоловік визнав свою провину у цьому та пояснив, що таким чином намагався позбутись їх надокучливої для нього уваги.

Поліцейські переконалися, що діти не потребують медичної допомоги, розповіли батькові про наслідки подібних дій та склали відносно нього адміністративний протокол за ст. 180 (Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння) КУпАП.

Нині з усіма членами родини проводиться відповідна профілактична робота для недопущення таких випадків у майбутньому.

Нагадаємо, батько не зміг розчесати волосся 8-річній доньці та вдарив її по обличчю.

Запис На Житомирщині батько напоїв дітей алкоголем, щоб вони від нього відчепилися спершу з'явиться на Перший Житомирський.

Коростенський район: під час ліквідації пожежі в приватній оселі вогнеборці врятували літнє подружжя

  • 2022-02-18 10:52:48
  • перегляди: 0

17 лютого о 18:06 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в приватному дерев’яному житловому будинку в с. Сташки Гладковицької територіальної громади Коростенського району.

На місці події бійці ДСНС встановили, що осередок загоряння знаходиться в одній із кімнат. Там майже впритул до пічного опалення стояла шафа з одягом та взуттям, що й зайнялася. Вогонь швидко поширився на дерев’яне перекриття цієї кімнати і ще двох суміжних.

Зі слів дочки стало відомо, що всередині знаходяться її літні батьки. Мати лежача і самостійно пересуватися не може. В апаратах на стиснутому повітрі для захисту органів дихання фахівці ДСНС зайшли всередину житла і вивели спочатку на свіже повітря власника, який у задимленому середовищі втратив орієнтацію. Після чого на руках винесли з оселі і господарку. Жінка знаходилася на ліжку однієї з кімнат та встигла надихатися їдкого диму. По прибуттю медиків, яких викликали рятувальники, її госпіталізували до лікувального закладу м. Овруч з попереднім діагнозом – отруєння продуктами горіння. Господар від госпіталізації відмовився.

Менш ніж за 10 хвилин пожежу локалізували та о 19:53 ліквідували. Вогнем знищено 75 кв. м перекриття, речі домашнього вжитку і оздоблення стін у трьох кімнатах. Вдалося запобігти поширення полум’я по іншими приміщеннями будинку. До гасіння залучалося 5 чоловік особового складу та 1 одиниця спецтехніки.

Попередня причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні пічного опалення. Наразі остаточні обставини надзвичайної події встановлюються фахівцями.

Коростенський район: під час ліквідації пожежі в приватній оселі вогнеборці врятували літнє подружжя

  • 2022-02-18 10:52:48
  • перегляди: 0

17 лютого о 18:06 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в приватному дерев’яному житловому будинку в с. Сташки Гладковицької територіальної громади Коростенського району.

На місці події бійці ДСНС встановили, що осередок загоряння знаходиться в одній із кімнат. Там майже впритул до пічного опалення стояла шафа з одягом та взуттям, що й зайнялася. Вогонь швидко поширився на дерев’яне перекриття цієї кімнати і ще двох суміжних.

Зі слів дочки стало відомо, що всередині знаходяться її літні батьки. Мати лежача і самостійно пересуватися не може. В апаратах на стиснутому повітрі для захисту органів дихання фахівці ДСНС зайшли всередину житла і вивели спочатку на свіже повітря власника, який у задимленому середовищі втратив орієнтацію. Після чого на руках винесли з оселі і господарку. Жінка знаходилася на ліжку однієї з кімнат та встигла надихатися їдкого диму. По прибуттю медиків, яких викликали рятувальники, її госпіталізували до лікувального закладу м. Овруч з попереднім діагнозом – отруєння продуктами горіння. Господар від госпіталізації відмовився.

Менш ніж за 10 хвилин пожежу локалізували та о 19:53 ліквідували. Вогнем знищено 75 кв. м перекриття, речі домашнього вжитку і оздоблення стін у трьох кімнатах. Вдалося запобігти поширення полум’я по іншими приміщеннями будинку. До гасіння залучалося 5 чоловік особового складу та 1 одиниця спецтехніки.

Попередня причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні пічного опалення. Наразі остаточні обставини надзвичайної події встановлюються фахівцями.

На Житомирщині сталася ДТП – три людини потрапили в лікарню

  • 2022-02-18 10:43:01
  • перегляди: 0

17 лютого у Коростені на вулиці Сергія Кемського сталася дорожньо-транспортна пригода. Трьох людей ушпиталили до Коростенської лікарні. Про це Суспільному повідомила речниця Нацполіції області Алла Ващенко.

За її словами, 50-річний водій автомобіля "Volkswagen" їхав у напрямку Києва дорогою Київ — Ковель — Ягодин. На перехресті біля заправки він почав повертати ліворуч, в бік міста Овруч, але не надав перевагу в русі зустрічному автомобілю "Hyundai", за кермом якого був 35-річний киянин. В результаті автомобілі зіткнулися.

Тілесні ушкодження отримали водії та 37-річна пасажирка автомобіля "Hyundai". Усіх постраждалих медики госпіталізували до Коростенської лікарні. Поліцейські відкрили провадження за Кримінального кодексу України.

Суспільне. Житомир готове надати можливість озвучити свою позицію учасникам та очевидцям події, якщо вони виявлять таке бажання та звернуться до редакції у будь-який зручний спосіб.

Читайте головні новини Житомирщини у нашому Telegram, Instagram та Viber

За добу у Житомирі двоє пішоходів потрапили під колеса автівок: поліція з’ясовує обставини

  • 2022-02-18 10:30:47
  • перегляди: 0

Дорожньо-транспортні пригоди сталися 17 лютого увечері. В обласному центрі по вулиці Івана Мазепи під колеса автомобіля потрапила житомирянка. А по вулиці Святослава Ріхтера – 14-річний хлопець. Нині поліцейські встановлюють всі причини та обставини пригод.

Близько 17:00 до Житомирського районного управління поліції надійшло повідомлення про ДТП. Попередньо, 29-річний житель Чуднівщини, керуючи автомобілем «Ford Focus», на вул. Івана Мазепи здійснив наїзд на пішохода, 46-річну жительку обласного центру. Попередньо відомо, що жінка перетинала проїзну частину дороги поза межами пішохідного переходу.

Пішохід отримала тілесні ушкодження та була ушпиталена до травматологічного відділення лікарні.

Цього ж дня, близько 18 години, до Житомирського РУП надійшло повідомлення про ДТП по вулиці Святослава Ріхтера. На місці події працювала слідчо-оперативна група. Попередньо, водій автомобіля «Honda», 29-річний місцевий житель, рухаючись вулицею міста, вчинив наїзд на хлопця, який переходив дорогу.

Унаслідок ДТП пішохід, 14-річний житель Оліївської громади, отримав травми, з якими його доставили до Житомирської обласної дитячої лікарні.

Нині слідчі за обома фактами розпочали кримінальні провадження за ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Триває встановлення усіх обставин подій.

Для зміцнення тероборони депутати зібрались на позачергову обласну сесію

  • 2022-02-18 10:25:36
  • перегляди: 0

Ігор Ходак, депутат Житомирської обласної ради від політичної партії «Наш край» взяв участь у дев’ятій позачерговій сесії VIII скликання. На сесії розглянули термінові, нагальні питання, які стосуються територіальної оборони та змін до обласного бюджету. Ігор Ходак разом з депутатами «Нашого краю» підтримали внесення змін до Програми надання матеріально-технічної допомоги Житомирському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки на 2021-2023 роки. А також відповідно проголосували за зміни до обласного бюджету на 2022 рік та виділили з резервного фонду 2 мільйони гривень на територіальну оборону Житомирщини. Залучать ще одне джерело фінансування – місцеві бюджети. «Наша територіальна оборона має потужну підтримку від депутатів Житомирської обласної ради. Разом з колегами відпрацювали сьогодні на засіданні бюджетної комісії та на позачерговій сесії облради, основне питання – зміни до бюджету і фінансування підрозділів територіальної оборони на території Житомирщини. Маємо об’єднати фінансові сили аби підтримати тих, хто сьогодні боронить кордони нашої держави, стримує ворога і віддано служить народові України. Під час сесії підтримали звернення колег-депутатів до жителів області задля уникнення дестабілізації ситуації в соціумі. Зберігаймо спокій та підтримуймо наших захисників» – наголосив Ігор Ходак, депутат Житомирської обласної ради. Надія Довбиш

У райцентрі Житомирської області 20-річна дівчина спробувала передати ув’язненому співмешканцю наркотики в котлетах. ФОТО

  • 2022-02-18 10:16:20
  • перегляди: 0

Два десятки котлет з амфетаміновмісними пакунками в якості начинки було виявлено під час перевірки посилки одному із засуджених, що відбуває термін покарання у виправній колонії.