Суми - сторінка 7

Сумська область: рятувальники ознайомили освітян з основами пожежної та протимінної безпеки

  • 2022-02-19 09:48:28
  • перегляди: 0

18 лютого співробітники підрозділу Державної служби України з надзвичайних ситуацій завітали до закладу дошкільної освіти в с. Капустинці та Калінінської загальноосвітньої школи у с. Суха Грунь, Роменського району. Працівників навчальних закладів ознайомили з основними правилами пожежної безпеки, яких необхідно дотримуватися як на робочому місці, так і вдома, з порядком дій при виявленні пожежі та першочерговими заходами щодо організації евакуації людей із небезпечної зони. Днем раніше відповідний захід відбувся в навчально-виховному комплексі в с. Будівельне, Шосткинського району.

А у Конотопському районі рятувальники провели інструктивну бесіду з протимінної безпеки для працівників закладу дошкільної освіти (ясла-садок) № 2 «Джерельце» у м. Буринь. Присутнім продемонстрували муляжі мінометних мін та ручної гранати, наголосивши на тому, що незалежно від їхніх розмірів, справжні вибухонебезпечні предмети несуть велику загрозу. А тому вкрай важливо знати як поводитися при виявленні таких або схожих на них знахідок.

Треба пам’ятати, що неможна навіть чіпати такі предмети, а тим більше намагатися їх вилучити. Також не можна користуватися поблизу засобами зв'язку - це може спровокувати вибух. Необхідно відійти тим шляхом, яким прийшли на відстань не менше 100 метрів. Про небезпечну знахідку треба повідомити оточуючих дорослих або безпосередньо зателефонувати до оперативних служби за номерами «101» та «102».Рятувальники у своїх виступах наголошували, що для того аби запобігти небезпечним ситуаціям за участю дітей, вкрай важливо щоб освітяни навчали підростаюче покоління правилам безпечної поведінки. Головне управління ДСНС України у Сумській області

Сумчан запрошують на презентацію книги лідера гурту "Фіолет"

  • 2022-02-19 09:36:38
  • перегляди: 0

20 лютого у Сумах відбудеться презентація книжки Сергія «Колоса» Мартинюка «Король дощу».

Зустріч з письменником, лідером гурту «Фіолет» та арт-директором фестивалю «Бандерштат» відбудеться у Книгарні «Є» (Суми, вул. Соборна, 44). Початок о 17.00. Модерує арт-менеджерка книгарні Ірина Савченко.Нова книжка Колоса про пару закоханих, що проживають і переживають (кожен у свій спосіб) ковідну весну в столиці, а ще – віднайдення втраченого і ціну, яку ми готові заплатити, аби змінити щось по-справжньому. Костя і Мар’яна на самоізоляції починають заново знайомитися з собою, одне одним та із близькими. Вони сміливо віддаються почуттям, страхам і сексуальним бажанням.Це типові представники покоління зумерів, свідомість яких формувалася в епоху інтернету. Попри різні смаки, погляди на життя і соціальний статус, їхні почуття переросли в кількарічні стосунки. Раптовий спалах епідемії змусив героїв повернутися до батьківських стін і по-новому відкривати для себе спілкування з рідними, позначене травматичним спадком минулого.По-новому вписувати себе в тривожну реальність напівпорожнього Києва з його підпільними барами, панічними настроями в очах над масками і неможливістю планувати майбутнє. Можливо, настав час розібратися з собою, поки Король Дощу не зійшов на свій трон і жертви ще не знають, що вони жертви?Сергій «Колос» Мартинюк – український музикант, поет, письменник, громадський діяч, організатор фестивалів, засновник та лідер гурту «Фіолет». Автор двох романів та поетичної збірки. Перший роман, «Капітан Смуток», став одним з найяскравіших прозових дебютів останніх років в українській літературі, другий «Рок-н-рол» – присвячений закуліссю української рок-сцени.

Тиша в резиденції. Сумські бібліотекарі втілюють освітній проєкт

  • 2022-02-19 09:16:02
  • перегляди: 0

Проєкт цей називається "Резиденція тиші", і реалізовується він у стінах Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки. Саме цей заклад виграв грант на суму 1 тис. євро від Гете-Інституту в рамках всеукраїнського конкурсу. За умовами проєкту бібліотека стала своєрідною «резиденцією тиші», місцем зустрічей для інтеграції, інклюзії та різноманітностей. У холі та в коридорах закладу створили комфортний простір для читання, спілкування, а також для фізичного й ментального відновлення. Там проводяться різноманітні спортивні активності, а також лекції й тихі вечірки.

- Наша бібліотека дуже тиха, і це ніби сприймалося як «мінус» - мовляв, нічого не можна організувати, - сказала авторка проєкту Ірина ВАРЛАМОВА. - Але, можливо, ця тиша в самому центрі міста, навпаки, «плюс»? І тому ми вирішили спробувати це довести. Всі охочі: гості і жителі міста - можуть залучатися до засідань нашої «Резиденції». Для цього ми закупили чимало цікавих речей, щоб зробити хол бібліотеки більш виразним. Тут можна реалізувати свої творчі ідеї = помалювати, влаштувати цікаві лекції, взяти участь в майстер-класах.

Уже в день відкриття «Резиденції» відвідувачі могли порелаксувати з фітболами (великими м’ячами, що використовуються при заняттях аеробікою), ознайомитися з азами йоги, подискутувати про ековідповідальність. Згодом відбулася зустріч з драматургинею Богданою ОЛЕКСАНДРОВСЬКОЮ, яка отримала дві нагороди "Гранд Коронації слова" у номінації "П’єси".

Напрочуд цікавою видалася для...

В Охтирці поліцейські привезли до відділку чергового вуличного наркодилера. ВІДЕО

  • 2022-02-19 00:06:42
  • перегляди: 0

Співробітниками Охтирського районного відділу поліції задокументовано факт збуту наркотичних засобів 38-річним чоловіком.

Слідчими поліції проведено ряд санкціонованих обшуків в житлі, гаражному приміщенні та автомобілі зловмисника. В ході яких виявлено та вилучено марихуану вагою близько 25 грамів, 5 поліетиленових zip-пакетів з порошкоподібною речовиною білого кольору схожою на амфетамін, а також грошові кошти в сумі 1 400 гривень, мобільні термінали, банківські картки.

На даний час чоловіка затримано. Вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.

За матеріалами ВК ГУНП у Сумській області

Сумчанки взяли золото на чемпіонаті Європи

  • 2022-02-18 23:03:36
  • перегляди: 0

У словенському місті Лашко триває чемпіонат Європи зі стрільби з луку.

Сьогодні чоловіча збірна України (з сумчанами Артемом Овчінниковим та Владиславом Лісняком у складі) у «бронзовій» стрільбі проти команди Італії поступилась суперникам і посіла четверте місце.

Жіноча збірна (до складу якої входила сумчанка Поліна Радіонова) у фіналі перемогла турчанок і здобула «золото».

Юніорська команда (з Дар’ією Коваль у складі) у «золотій» стрільбі перемогла італійок і посіла перше місце.

Стало відомо, скільки Сумська ОДА витратить на заходи до Дня Героїв Небесної Сотні

  • 2022-02-18 21:51:29
  • перегляди: 0

На сайті Сумської ОДА оприлюднили кошторис витрат на проведення святкових заходів на 11 тисяч гривень.

Зокрема, на квіткову продукцію та придбання масок із інтисиптеками збираються витратити по 3 тисячі гривень, ще 4 тисячі гривень спрямують на щоденники.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

На Недригайлівщині зрізані аварійні дерева використовуватимуть для опалення бюджетних установ

  • 2022-02-18 21:48:37
  • перегляди: 0

На Недригайлівщині запланували знести аварійні дерева.

Як повідомляється на сайті селища, зрізану деревину планують використати як сировину для опалення закладів відділу з питань культури, релігій та туризму Недригайлівської селищної ради, відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту селищної ради, Недригайлівського ДНЗ ясла-садок«Барвінок»та/або для виробничих потреб КП «Недригайлівводосервіс».

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

Зимовий чемпіонат АФС. Прямі трансляції матчів 19 лютого

  • 2022-02-18 21:45:44
  • перегляди: 0

Пропонуємо вашій увазі посилання на прямі трансляції матчів зимового чемпіонату Асоціації футзалу Сумщини, які відбудуться у спортивному комплексі Інституту фізкультури СДПУ ім.А.С.Макаренка у суботу, 19 лютого.

19 лютого 2022 року /субота / Спорткомплекс ІФК СДПУ

10:00 «Сумиобленерго» — «Forza»

11:00 «Сервіс Люкс» — «Україна» (Токарі)

12:00 «Громада «Попівська сільська рада» — «Технологія-Агросвіт»

13:00 «BROCAR-STAR PEPERRS» — «Lex-VSK»

14:00 «Елітбуд» – «Суми-Псел»

15:00 «СумДУ» – «LIKARSKE»

16:00 «Лідер» – «Динамо»

The post Зимовий чемпіонат АФС. Прямі трансляції матчів 19 лютого first appeared on Асоціація футзалу Сумщини.

Шосткинська дитяча лікарня отримає з міського бюджету майже 1,5 млн грн

  • 2022-02-18 21:33:46
  • перегляди: 0

Сьогодні, 18 лютого, у Шостці відбулося чергове засідання сесії міської ради. На ньому депутати, зокрема, затвердили виділення 1 млн 100 тис. грн з місцевого бюджету на потреби дитячої поліклініки. У першу чергу гроші необхідні на ремонт покрівлі. Така пропозиція надійшла від депутата партії «Слуга Народу» Олександра Шаповала.

Як доповнив його колега Ярослав Корх, дах у дитячій поліклініці наче решето, у реанімації доводиться підставляти тази для води, яка крапає зі стелі.

Крім цього, депутати внесли до програми соціально-економічного розвитку ще кілька змін, які передбачають фінансування дитячої лікарні. Так, медзаклад отримає з міського бюджету 232 тис. грн на оснащення своїх будівель лічильниками обліку тепла, 120 тис. грн – на електрогенератори.

Ще 350 тис. грн депутати направили на будівництво гаражу для амбулаторії с. Івот.

Шостка.INFO

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

У Глухові прораховують встановлення кількох індивідуальних теплових пунктів

  • 2022-02-18 21:22:21
  • перегляди: 0

Доручення від міського голови сьогодні отримали відповідні структури за результатами розширеної наради з енергоефективності. Зокрема, Надія Вайло попросила прорахувати встановлення окремих ІТП для Центру первинної медико-санітарної допомоги та ДНЗ «Світлячок», переведення кількох котелень теплового району на альтернативне паливо, наприклад, пелети, реконструкцію системи опалення Центру культури.

Крім того, вона попросила всіх керівників не нехтувати елементарними заходами збереження тепла. «Навіть якщо встановлення тепловідбиваючих екранів за батареями і утеплення всіх дверей можуть дати 1 відсоток економії тепла – це теж результат. Щодо утеплення горищ, то пропоную почати із школи мистецтв», – підкреслила вона.

Начальник відділу енергоменеджменту та підтримки підприємництва Олена ЩЕБЕТЬКО зробила розгорнутий аналіз по кожному окремому приміщенню закладів освіти, медицини, культури по витратам тепла. В цілому за два минулих місяці вдалось зекономити 1,1 млн грн.

Нагадаємо, за підрахунками фінуправління, через здорожчання газу у бюджеті громади вимальовується дірка у 9 млн грн незабезпеченості саме за теплопостачання.

Глухівська міська рада
«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

На Недригайлівщині хочуть зменшити кількість чиновників

  • 2022-02-18 21:03:52
  • перегляди: 0

Про це повідомляється на сайті селищної ради.

Зокрема, планується змінити структуру та чисельність відділу праці та соціального захисту населення – вивести із загальної структури посаду спеціаліст із питань соціального захисту населення – 3 штатні одиниці. І загалом змінити змінити чисельність управління із «7» до «4» осіб. Після змін вона складатиметься із начальника ввідділу, головного бухгалтера та двох спеціалістів із питань соціального захисту населення.

Також хочуть створити відділ організаційно-інформаційної роботи, зв’язків з громадськістю та цифрового розвитку у складі 8,5 штатних одиниць, а ще вивести з загального переліку виконавчих органів селищної ради відділ організаційної та загальної роботи селищної ради.

Разом з цим вивести по одній штатній одиниці з Центру надання адміністративних послуг селищної ради, відділу земельних відносин, 6,5 штатних одиниць – з сектору господарського забезпечення селищної ради, 13,5 штатних одиниць – з сектору господарського забезпечення.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

Склеп-піраміда та легенди про панянку у скляній труні: що цікавого у Ворголі на Конотопщині

  • 2022-02-18 20:58:15
  • перегляди: 0

16 лютого на Конотопщині відбулися автопробіг та екскурсія околицями села Воргол. Воно знаходиться на місці однойменного літописного міста домонгольського періоду, що входило до складу Путивльського князівства. Належало поміщикам Миклашевським, потім Шечковим. Тут зберігся сімейний склеп-піраміда, збудований на початку ХХ століття Олександром Шечковим.
За словами науковця з Національного заповідника “Глухів” Олександра Мірошниченка, про цей склеп він дізнався два роки тому, тоді й почав його досліджувати: “Цей Олександр Шечков був в тих краях найбільший землевласник і він вже був старою людиною, то почав будувати собі склеп-усипальницю. І ми знайшли документальне підтвердження в метричних книгах, що цей поміщик там був похований”.

Також чоловік розповів, що від однієї бабусі в селі вони дізналися легенду, що її дід у поміщика працював кучером і цього діда покликали, щоб він на залізничній станції забрав скляну труну із якоюсь панянкою, яка померла десь далеко в Європі і її привезли до Конотопу, а потім поховали в скляній труні у цій піраміді.

Легенда виявилася правдою,

говорить Олександр Мірошниченко. За його дослідженням, панянка була дружиною очільника Глухова. ЇЇ ім’я – Олена Амосова, в дівоцтві Шечкова. Померла жінка молодою від віспи на одному з німецьких курортів. Тому в Україну її тіло переправляли в спеціальній герметичній труні. Амосови були родичами цукрозаводчиків і меценатів Терещенків. За радянських часів труни з піраміди викинули, а в самій усипальниці зробили склад паливо-мастильних матеріалів тракторного стану.

Фото Ольги Бутової

Про ідею створення туристичного маршруту говорить мешканець села Воргол Максим Конюх, він співорганізатор фестивалю “Воргол”: “Сіверщина в туристичному плані є майже не освоєною. За винятком декількох екосадиб на Глухівщині і самого Глухова з Національним заповідником. Ми проживаємо у селі Воргол. Село, яке має дуже давню історію, дуже цікавий ландшафт, декілька пам’яток історії і природи”.
Цей маршрут – лише частина програми розвитку туризму на півночі області, говорить Максим Конюх. В планах його команди також проведення другого фестивалю живої історії “Воргол” в червні 2022 року. Минулого разу, говорить, до Ворголу з’їхалося понад 2 тис. глядачів, проходили змагання з історичного фехтування, байкерський зліт, виступи музикантів. Цьогоріч для проведення фестивалю подалися на отримання грантів від “Українського культурного фонду“та фонду Євросоюзу “House of Europe”.
suspilne.media
«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

У Шостці після відновили вуличне освітлення

  • 2022-02-18 20:51:52
  • перегляди: 0

Сьогодні, 18 лютого, в нашому місті відновили вуличне освітлення, яке не працювало більше тижня.

Як проінформував міський голова Микола Нога, це результат зусиль міської та обласної влади. З проханням допомогти у вирішенні проблеми зверталися до Кабінету Міністрів, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Також було подано два позови до суду…

Раніше ми повідомляли, що відключення вуличного освітлення відбулося у період переходу постачання електроенергії від ТОВ «ЕНЕРА Суми» до ТОВ «ЕРНЕРІНГ» по результатам проведення тендерної процедури.

Шостка.INFO

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

На Сумщині збереглися минулорічні показники виробництва яєць

  • 2022-02-18 20:46:14
  • перегляди: 0

У господарствах Сумської області минулого року одержали від свійської птиці 22,4 тис яєць, у 2021 році – аналогічну кількість.
Про це інформує Державна служба статистики.
Зокрема, на підприємствах області отримали 11,8 тис яєць – 95,9% у порівнянні з минулим роком; у господарствах населення – 10,6 тис яєць – 105% до 2021 року.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

Жителі Сумщини стали гірше платити за тепло

  • 2022-02-18 20:39:50
  • перегляди: 0

Оплата за тепло за січень місяць у Глухові виявилась дуже слабою.

За інформацією директора КП «Глухівський тепловий район» Миколи КОЛОШІ із нарахованих населенню 9 млн грн підприємство станом на 18 січня отримало тільки 4 млн грн. Одна із можливих причин – зменшені суми субсидій. У січні населення вчасно проплатило 97% виставлених рахунків за грудень, що дало змогу теплорайону закупити фіксований обсяг газу за пільговою ціною.

«Сьогодні нам нема за що купувати дешевий газ для населення, бо умова тільки одна – проплата наперед на місяць. Виходить замкнене коло: у людей нема грошей платити за тепло, у нас теж нема власного ресурсу, тому не виключено, що газ доведеться купувати за комерційною ціною… Отже, виросте тариф… Щоб цього не сталось, дуже просимо не тільки населення, а всі категорії споживачів заплатити за тепло. Тільки це дозволить нам протриматись останні місця опалювального сезону», – повідомив він.

Глухівська міська рада

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

На управління культури Сумської ОДА чекає перевірка

  • 2022-02-18 20:34:26
  • перегляди: 0

Плановий внутрішній аудит проведуть з 21 лютого до 25 березня 2022 року, йдеться у розпорядженні губернатора Сумщини.

Зазначається, що здійснять оцінку діяльності установи, яка стосується законності та достовірності фінансової і бюджетної звітності, правильності ведення бухгалтерського обліку, дотримання актів законодавства, планів, процедур, контрактів з питань стану збереження активів, інформації та управління державним майном за період з 18.01.2021 до 31.01.2022.

Також проведуть аналіз ступеня виконання і досягнення цілей, визначених у стратегічних та річних планах, ефективності планування і виконання бюджетних програм тощо за період із 01.01.2020 до 31.01.2022.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

На Сумщине украли 63 тыс. грн на установке светофора

  • 2022-02-18 20:07:07
  • перегляди: 0

Предстанет перед судом чиновник УЖКХ за злоупотребление полномочиями с убытком в несколько десятков тысяч гривен.

Следователями Шосткинского районного управления полиции ГУНП в Сумской области под процессуальным руководством прокуратуры закончено досудебное расследование, и направлен в суд обвинительный акт в отношении должностного лица жилищно-коммунального хозяйства Шосткинского городского совета, который путем злоупотребления служебным положением растратил средства местного бюджета.

По данным следствия, должностное лицо злоупотребляя своим служебным положением, при обеспечении выполнения работ по договору, растратило средства местного бюджета на сумму 63 185 гривен.

Кроме того, указанный чиновник внес в официальный документ – акт приемки выполненных строительных работ по установлению контроллера светофора заведомо ложные сведения, составил и выдал указанный заведомо ложный официальный документ.

В полиции в отношении указанного мужчины были открыты уголовные производства по двум статьям Уголовного кодекса Украины: ч. 2 ст. 191 "Присвоение, растрата имущества или завладение им путем злоупотребления служебным положением" и ч. 1 ст. 366 «Служебный подлог».

В настоящее время обвинительный акт в отношении чиновника направлен в суд, сообщает Отдел коммуникации полиции Сумской области.

Спецфонд: Куди Конотоп витратив кошти минулого року

  • 2022-02-18 20:03:51
  • перегляди: 0

Конотопська міська рада проінформувала про використання коштів спеціального фонду у минулому році.
Зазначається, що в структурі видатків спеціального фонду 51334,3 тис.грн. найбільшу питому вагу займають:

видатки на будівництво та реконструкцію об’єктів комунальної власності – 25,3% (13008,8 тис.грн),
погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, та тарифами, що затверджувалися або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування за рахунок субвенції з державного бюджету в сумі – 15,4% (7888,4 тис.грн.),
здійснення внесків до статутного капіталу комунальних підприємств – 9,1% (4697,0 тис.грн.),
видатки бюджетних установ 25,7% (13201,0 тис.грн.), субвенція обласному бюджету на реконструкцію приймального відділення КНП КМР «Конотопська центральна районна лікарня ім. академіка Михайла Давидова» – 8,9% (4557,6 тис.грн.),
забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа – 4,7% (2410,9 тис.грн.).

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

У Сумах святкували олімпійське срібло Олександра Абраменко

  • 2022-02-18 20:03:50
  • перегляди: 0

Представники Сумського відділення НОК провели церемонію «Свято олімпійського прапору», що традиційно проходить у всіх містах України під час Олімпійських Ігор. Вихованці Сумської ліги фігурного катання, що дивували нас яскравими показовими виступами на льоду. Участь у виступах взяли дівчата та юнаки Дитячо-молодіжний простір Фігурне катання м.Суми Skating SUMY. Нагадаємо, що зараз увесь світ вболіває за спортсменів на XXIV зимових Олімпійських Іграх, що триватимуть до 20 лютого, в яких приймають участь 15 зимових олімпійських видів спорту.