Суми - сторінка 10

На Сумщині рятувальники продовжують проводити роз’яснювальну роботу з підростаючим поколінням

  • 2022-02-18 16:21:54
  • перегляди: 0

18 лютого, в м. Кролевець, рятувальники завітали до учнів місцевої загальноосвітньої школи № 5.

Під час бесід працівники Служби порятунку нагадали учням основи пожежної безпеки в побуті, розповіли про правила використання електричних приладів та пічного опалення, наголосили на забороні ігор з сірниками та відкритим полум’ям.

Окремо школярам нагадали про заборону виходу на кригу водойм, оскільки в період відлиги вона вкрай не стійка та дуже небезпечна.

Також підростаючому поколінню вручили спеціальні пам’ятки з основними правилами та телефонними номерами екстрених служб.

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

Патрульні роти ТОР затримали чоловіка, ймовірно, причетного до нанесення тілесних ушкоджень сумчанці

  • 2022-02-18 16:18:47
  • перегляди: 0

Подія сталася вчора, близько 16-ї години. Патрульні поліцейські отримали повідомлення про конфлікт між сусідами на вулиці Івана Сірка. На місці охоронці порядку встановили особу 47-річного сумчанина, який завдав заявниці тілесних ушкоджень.

Уже за пів години, відпрацьовуючи прилеглу територію, патрульні роти тактико-оперативного реагування затримали громадянина та доправили його до Сумського районного управління поліції. Відомо, що слідчі наразі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 122 (Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) ККУ.

На Сумщині поліцейські розшукали безвісти зниклого чоловіка

  • 2022-02-18 16:04:44
  • перегляди: 0

Співробітники Управління карного розшуку ГУНП в Сумській області розшукали безвісти зниклого 60-річного жителя Дніпропетровської області.

Шістнадцятого лютого до поліції Дніпропетровщини звернулась жінка, яка повідомила про те, що вранці, 15 лютого, її чоловік поїхав на зустріч до невідомих їй громадян та до цього часу не виходить на зв'язок. Місцезнаходження його залишається невідомим. Коли востаннє спілкувалась з чоловіком, у нього був стурбований голос. Тож дружина вирішила, що з ним щось трапилось та звернулась до поліції.

Слідчими поліції відомості за фактом зникнення 60-річного чоловіка того ж дня внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України «Умисне вбивство».

Першочерговими заходами правоохоронці встановили, що зниклий, можливо не по своїй волі, може перебувати на території Сумської області. Тож відповідну інформацію було негайно скеровано до ГУНП в Сумській області.

А вже сьогодні, працівники Управління карного розшуку ГУНП в Сумській області, у ході проведення оперативно-розшукових заходів та перевірці наданої інформації, в одному з поїздів на станції «Смородино» виявили розшукуваного.

Оперативним працівникам чоловік пояснив, що відносно нього злочини не вчинялися, а дружині не повідомляв про своє місцезнаходження тому, що хотів відпочити з друзями.

Відділ комунікації поліції Сумської області

На Сумщині визначили переможців першого туру конкурсу «Учитель року – 2022»

  • 2022-02-18 15:59:16
  • перегляди: 0

Цьогорічний конкурс «Учитель року» проходить у номінаціях: «Біологія», «Інформатика», «Основи правознавства» та «Мистецтво». На даному етапі 17 кращих педагогів області під час конкурсних іспитів демонстрували професійну майстерність, знання з теорії та методики викладання свого предмету. Кожен конкурсант довів, що він – професіонал, котрий має велике бажання зробити освіту якісною, доступною, змістовною та цікавою для дітей.
За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, на розгляд журі у відбірковому етапі першого туру конкурсу було подано 129 інформаційних матеріалів з 36 територіальних одиниць. Зокрема, за номінаціями: «Біологія» – 31 матеріал, «Інформатика» – 50 матеріалів, «Основи правознавства» – 26, «Мистецтво» – 22. Участь у конкурсних випробуваннях взяли 116 учителів. Найбільшу кількість учасників представлено відділами освіти Глухівської, Лебединської, Путивльської, Роменської, Недригайлівської, Великописарівської рад, управліннями освіти і науки Сумської та Шосткинської рад. За результатами випробувань у фінальному етапі першого туру конкурсу змагалися 17 педагогів.
Переможцем у номінації «Біологія» стала учитель біології Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Охтирської міської ради Наталія ПИЛИПЕНКО, у номінації «Інформатика» – учитель інформатики комунальної організації (установи, закладу) «Шосткинський навчально-виховний комплекс: спеціалізована школа І-ІІ ступенів-ліцей Шосткинської міської ради Сумської області» Людмила ШЕВЧЕНКО, у номінації «Основи правознавства» – учитель основ правознавства Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 23 м. Суми Олексій ФОМЕНКО, у номінації «Мистецтво» – учитель музичного мистецтва Вільшанського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Оксана НЕСТЕРЕНКО.
«Участь у конкурсі – це постійна освіта педагогів, самовдосконалення, пошук нових ідей і командна робота. Тому основана його мета – професійне зростання педагогів та запровадження новацій в освітній процес», – зазначила директор Департаменту освіту і науки облдержадміністрації Вікторія ГРОБОВА.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

На Сумщині визначилися учасники фіналу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2022»

  • 2022-02-18 15:59:14
  • перегляди: 0

Заступник голови облдержадміністрації Олена БОЙКО привітала фіналістів першого туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2022»

Цьогорічний конкурс проходить у номінаціях: «Біологія», «Інформатика», «Основи правознавства» та «Мистецтво». На даному етапі 17 кращих педагогів області під час конкурсних іспитів демонстрували професійну майстерність, знання з теорії та методики викладання свого предмету. Кожен конкурсант довів, що він – професіонал, котрий має велике бажання зробити освіту якісною, доступною, змістовною та цікавою для дітей.

Олена Бойко висловила повагу і захоплення професійною та потужною освітянською родиною Сумщини, завдяки якій кожного дня діти отримують якісні знання. Вона відзначила унікальну історію конкурсу, адже понад 25 років Україна відзначає найкращих фахівців педагогічної справи у різних напрямках. При цьому освітяни Сумщини завжди були активними учасниками конкурсу. Лише цьогоріч на участь у конкурсі було подано 150 заяв.

«Сфера освіти є пріоритетною для нашої держави. У рамках ініціативи Президента України ми відбудовуємо на Сумщині ряд шкіл,

проводимо термомодернізацію будівель, закуповуємо нове обладнання, впроваджуємо сучасні інформаційні технології в освітній процес. Але новітній освітній простір формують не лише будівлі та нові технології, а вчителі, котрі щоденно і самовіддано працюють над формуванням всесторонньо розвинених дітей», – наголосила вона.

За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, на розгляд журі у відбірковому етапі першого туру конкурсу було подано 129 інформаційних матеріалів з 36 територіальних одиниць. Зокрема, за номінаціями: «Біологія» – 31 матеріал, «Інформатика» – 50 матеріалів, «Основи правознавства» – 26, «Мистецтво» – 22. Участь у конкурсних випробуваннях взяли 116 учителів. Найбільшу кількість учасників представлено відділами освіти Глухівської, Лебединської, Путивльської, Роменської, Недригайлівської, Великописарівської рад, управліннями освіти і науки Сумської та Шосткинської рад. За результатами випробувань у фінальному етапі першого туру конкурсу змагалися 17 педагогів.

Переможцем у номінації «Біологія» стала учитель біології Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Охтирської міської ради Наталія ПИЛИПЕНКО,

у номінації «Інформатика» – учитель інформатики комунальної організації (установи, закладу) «Шосткинський навчально-виховний комплекс: спеціалізована школа І-ІІ ступенів-ліцей Шосткинської міської ради Сумської області» Людмила ШЕВЧЕНКО, у номінації «Основи правознавства» – учитель основ правознавства Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 23 м. Суми Олексій ФОМЕНКО, у номінації «Мистецтво» – учитель музичного мистецтва Вільшанського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Оксана НЕСТЕРЕНКО. Вони представлятимуть Сумщину на всеукраїнському рівні.

«Участь у конкурсі – це постійна освіта педагогів, самовдосконалення, пошук нових ідей і командна робота. Тому основана його мета – професійне зростання педагогів та запровадження новацій в освітній процес», – зазначила директор Департаменту освіту і науки облдержадміністрації Вікторія ГРОБОВА

Сумська область: рятувальники ознайомили працівників бібліотеки з правилами безпеки

  • 2022-02-18 15:59:12
  • перегляди: 0

17 лютого у Роменському районі співробітники підрозділу Державної служби України з надзвичайних ситуацій в смт Недригайлів завітали до Комунального закладу «Недригайлівська публічна бібліотека».

Працівників закладу ознайомили з основними правилами пожежної безпеки, яких необхідно дотримуватися як на робочому місці, так і вдома, з порядком дій при виявленні пожежі та першочерговими діями щодо організації евакуації людей із небезпечної зони.

Окрім цього працівники Служби порятунку застерегли присутніх про небезпеки на зимових водоймах та розповіли як необхідно поводитися в інших небезпечних подіях, зокрема при виявленні вибухонебезпечних предметів. Оскільки на такі знахідки можна натрапити і взимку. Для закріплення отриманої інформації працівникам організації роздали тематичні пам’ятки. Головне управління ДСНС України у Сумській області

На Сумщине снова проявились “телефонные минеры”

  • 2022-02-18 15:52:16
  • перегляди: 0

Вчерашним (17-го февраля) уже поздним вечером, тревожное сообщение поступило правоохранителям в славном городе Шостке.

По полученным первичным данным, злоумышленник заминировал помещение школы №8.

По этому сигналу в помещении учебного заведения были отработаны все протоколы действий специальных служб, рассчитанные на такие сценарии.

К счастью взрывоопасных предметов найдено не было, а вот поиск “шутников” продолжается оперативно-розыскными средствами.

The post На Сумщине снова проявились “телефонные минеры” first appeared on Сумской новостной портал.

У Шостці гвардійці перевіряли автівки на наявність зброї та боєприпасів

  • 2022-02-18 15:49:48
  • перегляди: 0

Учора, 17 лютого, гвардійці військової частини 3022 Національної гвардії України взяли участь у проведенні контрдиверсійних заходів. Заходи проводились відповідно до рішення керівника координаційної групи антитерористичного центру при управлінні Служби безпеки України в Сумській області на території м. Шостка.
Разом з представниками Служби безпеки України, Національної поліції військовослужбовці залучалися до несення служби на блокпостах на в’їздах до міста, повідомляє військова частина 3022.
Завданням операції була перевірка транспортних засобів на наявність зброї, боєприпасів, небезпечних речовин з метою запобігання незаконному обігу зброї, боєприпасів, а також попередження диверсійних дій та виявлення осіб, причетних до диверсійно-розвідувальної діяльності в інтересах країни-агресора.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

На Сумщине прогнозируют сильные порывы ветра

  • 2022-02-18 15:37:12
  • перегляди: 0

По прогнозу областного Гидрометцентра, днем 19 февраля по Сумской области и г. Сумы ожидаются порывы юго-западного ветра 15-20 м/с (I уровень опасности, желтый).

Спасатели предостерегают граждан соблюдать осторожность во время непогоды и, по возможности, воздержаться от выходов на улицу. Если ухудшение погоды застало вас на улице – остерегайтесь развесистых деревьев, линий электропередач, рекламных щитов, поскольку порывы ветра могут вызвать их повреждение, сообщает Главное управление Государственной службы Украины по чрезвычайным ситуациям в Сумской области.

У Конотопському держлісгоспі порахували лісових мешканців

  • 2022-02-18 15:37:10
  • перегляди: 0

У мисливських угіддях Конотопського держлісгоспу завершився зимовий облік диких тварин. Його проводили при температурі повітря -5°С зі сніговим покривом 15-20 см., це дозволило достовірно виявити кількість та визначити вид тварин, повідомляє Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства. Як повідомив головний лісничий Конотопського держлісгоспу Микола Бондар, за основу обліку лісівники брали підрахунок тварин за річними спостереженнями єгерів, спостереженнями під час проведення рейдів, по слідах тварин в місцях їх підгодівлі, місцях лігвищ тощо. «Було обстежено 2 кормових поля, 3 біокомплекса, 14 підгодівельних майданчиків», – говорить головний лісничий. За даними обліку в господарстві зафіксували наступну кількість лісових мешканців: Зубр – 64 голів; Заєць-русак – 1915 голів; Лосів – 36 голів.; Білки – 75 голів.; Козуль – 339 голів; Сіра куріпатка – 611 голів; Олень благородний – 99 голів; Лисиць – 30 голів; Кабан – 167 голів; Куниць – 45 голів; Олень плямистий – 6 голів; Тхір – 14 голів.

Завтра в Сумах та області – сильні пориви вітру

  • 2022-02-18 15:34:24
  • перегляди: 0

За інформацією обласного гідрометцентру, вдень, 19 лютого, по Сумській області та м.Суми очікуються пориви південного вітру 15-20 м/с, (І-й рівень небезпечності, жовтий).

Рятувальники застерігають громадян бути обережними під час негоди та, по можливості, утриматись від виходів на вулицю. Якщо погіршення погоди застало вас на вулиці – стережіться розлогих дерев, ліній електропередач, рекламних щитів, оскільки пориви вітру можуть спричинити їх пошкодження.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

У Тростянці приборкали пожежу в житловому будинку

  • 2022-02-18 15:31:56
  • перегляди: 0

17 лютого о 10:07 до Служби порятунку «101» надійшла інформація про пожежу в приватному житловому будинку по вул. Чкалова у м. Тростянець Охтирського району. Телефонувала дружина господаря, яка почула тріскіт та виявила задимлення у приміщенні, де знаходився твердопаливний опалювальний котел.

На гасіння прибув черговий караул 24-ї державної пожежно-рятувальної частини. Як було встановлено, вогонь охопив дерев’яне перекриття та покрівлю над даним приміщенням. Ускладнювало ситуацію те, що стеля була облицьована пластиком. Також від температури горіння зазнав пошкодження електронагрівач води.

Щоб потрапити до безпосереднього осередку пожежі, вогнеборцям довелося розбирати конструкцію покрівлі. О 10:29 вогнеборці локалізували пожежу, запобігши її подальшому поширенню на весь будинок та розташовані поруч дві господарчі споруди. А об 11:02 загоряння ліквідували.

Всього на гасіння залучалося 7 чоловік особового складу та 2 одиниці техніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

За попередніми висновками фахівців, припустима причина загоряння – порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації пічного опалення. Для запобігання таким випадкам обігрівайтеся відповідально!

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

На Роменщині радилися, як розвивати туризм

  • 2022-02-18 15:28:23
  • перегляди: 0

У Роменській райдержадміністрації відбулася нарада щодо стану та перспектив розвитку сфери туризму в громадах, визначення основних туристичних локацій, плану заходів та фестивальних подій на 2022 рік.

«Туризм – це одна із унікальних галузей сучасної економіки, націлена на задоволення потреб людей, поліпшення якості життя населення, захист довкілля та культурної спадщини, – зазначила заступник голови облдержадміністрації Вікторія Медвідь. – Роменщина має перспективи розвитку туризму на своїй території, проте недостатньо використовує свій природно-рекреаційний потенціал та кліматичні умови, сприятливі для туризму і відпочинку».

Під час наради було окреслено основні заходи територіальних громад, спрямовані на популяризацію туризму; представлені туристичні об’єкти, маршрути на території Роменського району.

Також голова Роменської РДА Денис Ващенко та начальник відділу туризму управління культури Сумської облдержадміністрації Сергій Алексанян озвучували своє бачення розвитку туризму в районі та роль територіальних громад у цьому процесі.

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

Сумська область: рятувальники навчають підростаюче покоління правилам безпеки

  • 2022-02-18 15:28:14
  • перегляди: 0

17 лютого працівники підрозділу Державної служби України з надзвичайних ситуацій завітали до загальноосвітньої школи № 1 смт Свеса, Шосткинського району. Учнів ознайомили з основними вимогами пожежної безпеки, яких необхідно дотримуватися у побуті, у тому числі при використанні обігрівальних та інших приладів.

Окремо фахівці зупинилися на алгоритмі дій під час пожеж та інших екстремальних ситуацій. Дітям роз’яснили як організовується та проводиться евакуація із небезпечної зони. Головне у таких випадках - не піддаватися паніці, а діяти чітко за настановами педагогів та адміністрації школи. Також юним слухачам продемонстрували правила застосування вогнегасників.

Учнів застерегли від виходів на зимові водойми та наголосили на підступності криги, яка особливо стає небезпечною під час нестійких погодних умов. Також фахівці розповіли, яких правил необхідно дотримуватися при виявленні вибухонебезпечних або схожих на них предметів, на які можна натрапити і взимку.

Цього ж дня рятувальники завітали і до найменших жителів м. Ромни – вихованців дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №7 «Калинка». У ігровій формі дітям донесли основні правила, яких необхідно дотримуватися вдома, на вулиці та застерегли від пустощів з вогнем.

Таке безпосереднє спілкування з рятувальниками дає змогу дітям якнайкраще запам’ятовувати важливі правила безпеки життєдіяльності, щоб вміти уникати небезпек та правильно діяти у екстремальних ситуаціях.

Головне управління ДСНС України у Сумській області

У Глухові готують на продаж міське майно

  • 2022-02-18 15:22:02
  • перегляди: 0
Затверджено склад аукціонних комісій з продажу об’єктів комунальної власності Глухівської міської ради, що підлягають приватизації.Ці комісії мають

Сумчанам розповіли, як діяти у надзвичайних ситуаціях

  • 2022-02-18 15:13:29
  • перегляди: 0

Департамент цивільного захисту населення Сумської ОДА повідомляє, що у відповідь на питання, які виникають щодо дії в разі виникнення надзвичайних ситуацій соціального характеру у складних умовах сьогодення, розроблені практичні поради, які дадуть чітке розуміння, що робити і куди бігти...

Рекомендації підготовлені київськими волонтерами. Прохання поширити серед знайомих.

У Сумах поліцейські по дорозі на службу виявили у перехожих димедрол (відео)

  • 2022-02-18 15:13:28
  • перегляди: 0

Прямуючи на службу, співробітники поліції помітили на вулиці двох підозрілих чоловіків. Правоохоронці зупинились, щоб перевірити їх. і недарма: під час поверхневої перевірки у 32- та 41-річного сумчан виявили 30 ампул димедролу. Також затримані мали при собі шприци - ймовірно, для вживання речовини шляхом ін'єкцій.

Пресслужба поліції Сумської області

“Колір пам’яті”: у Лебедині відкрили ювілейну виставку Івана Гапоченка

  • 2022-02-18 15:10:29
  • перегляди: 0

17 лютого у Лебединському міському художньому музеї ім. Б.К.Руднєва урочисто відкрили ювілейну виставку відомого українського художника, голови Сумської обласної організації НСХУ – Івана Гапоченка «Колір пам’яті». Виставка приурочена 70-літтю митця.
“Це є людина-постать, це людина часу, це знакова людина для Сумщини і всієї України. Багато років він працює на цьому шляху мистецькому, прославляє сучасне образотворче мистецтво України”, – розповідає гість вернісажу Володимир Кравченко.
Іван Гапоченко — багатогранна особистість, та один із найвідоміших сучасних митців Сумщини. Його стиль добре впізнаваний, а роботи завжди вирізняються власною художньою манерою. Народився живописець 27 листопада 1951 року у Семиротівці, що на Лебединщині. Навчався у сумській художній студії Бориса Данченка, згодом у Київському державному інституті театрального мистецтва І.Карпенка-Карого. До речі, вже 18-й рік Іван Іванович очолює Сумську обласну організацію НСХУ, а в 2009 році був відзначений почесним званням – Заслужений художник України.
На огляд лебединської публіки художник представив 15 великоформатних робіт, – переважно пейзажі та натюрморти, які репрезентують основні творчі цикли митця. Деякі роботи експонуються вперше.
Об’єднує експозицію особлива колористика майстра, а також ритмічна композиція полотна. Іван Гапоченко використовує насичені кольори, якими заповнює великі площини полотна. Митець стверджує, що на полотні завжди залишає кольори, а не фарбу, яка може бути лише на паркані. Колористика живопису Івана Гапоченка дозволяє «увійти в полотно», відчути емоції, закладені в нього.
У роботах Івана Івановича любов до природи і вміння бачити поезію в будь-яких, навіть найпростіших пейзажах. Як ніхто інший, художник може щиро передати емоційність і тонку відповідність погодніх умов настрою людини. Прості пейзажі у виконанні майстра стають по-справжньому філософськими роботами. В них реальні форми набувають таємничих природних структур, а пейзажі стають узагальненими моделями буття. Головними формуючими елементами в них є колір, який часто набуває символічного звучання.
Не обійшлася виставка і без сюрпризів… Так, Іван Гапоченко вручив посвідчення членів НСХУ одразу двом лебединським художникам. Зокрема, художнику-реставратору Лебединського художнього музею імені Б.К. Руднєва Олені Маркович та її чоловіку – Дмитру Маковецькому. До речі, це перші художники – члени Національної Спілки із Лебедина за останні років сорок. Ще одним сюрпризом – став подарунок художньому музею, до колекції якого Іван Гапоченко передав свою роботу «Обпалені війною» (2013, п., о.).

«Сумські дебати - debaty.sumy.ua»

Скіфія, козаки та містерія. Художник Степанов розповів про експозицію в новій залі Охтирського музею

  • 2022-02-18 14:51:53
  • перегляди: 0

В Охтирці триває перша виставка в оновленій залі краєзнавчого музею. Свої роботи там представив член національної спілки художників України Сергій Степанов. Експозиція присвячена історії українців та української держави. 18 лютого художник розповів Суспільному про власну експозицію.

Раніше в замість виставкової зали Охтирського краєзнавчого музею в приміщенні був магазин. Тепер відкрили залу музею. Першим там виставився художник Сергій Степанов. Він представив роботи за останні три роки. В роботі художник використовує акрил, темперу та олію. "Теми мої – Трипілля, можна сказати, архаїчна Скіфія, козацька доба і сюрреалістична містерія", – розказав Сергій Степанов.

За словами директорки Охтирського краєзнавчого музею Людмили Міщенко символічно, що ця виставкова зала відкрилася саме роботами Сергія Степанова. Бо ж "вони підкреслюють емоційність, вони дарують настрій, переконують нас в тому, що ми, українці, особливі, і держава, в якій ми живемо, надзвичайно прекрасна", – сказала директорка музею.

"Виставкова діяльність Сергія Степанова – вона, ви знаєте, дуже неординарна, вона завжди зачаровує відвідувачів музею. Це завжди яскраво", – зазначила наукова співробітниця музею Ганна Шелест.

Виставка триватиме до кінця лютого.

Автор – Андрій Міхєєв

Читайте також: Живописна "Богема". У Сумах представили виставку художниці Ірини Гаршиної. Балетну виставу "Дафніс і Хлоя" представили у театрі ім. Щепкіна у Сумах. Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram