Наука - сторінка 5

Перший цьогорічний внесок України до Міжнародної космічної станції

  • 2022-02-19 20:51:28
  • перегляди: 0

19 лютого о 19 годині 40 хвилин за київським часом (о 12:40 за північноамериканським східним часом) із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) відбувся перший у 2022 році пуск ракети-носія середнього класу «Антарес». Ракета вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, на борту якого 3729 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції (МКС). Ракета-носій «Антарес» складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), ТОВ «ЧЕЗАРА ТЕЛЕМЕТРІЯ», «РАПІД» (Чернігів) та iн. на замовлення Northrop Grumman Corporation (США). Підготовку PH «Антарес», її випробування та пуск проведено за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ» та НВО «Хартрон-АРКОС». На ДП «КБ «Південне» фахівці підприємства в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації, і, як наслідок,

в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності. У рамках програми «Антарес» українська сторона виконала весь комплекс робіт з проєктування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія. Космічний корабель Cygnus місії NG-17 отримав ім’я на честь астронавта Пірса Селлерса на знак пошани до його внеску у будівництво МКС та визначну роботу як кліматолога. Основне завдання місії – доставлення корисного вантажу на МКС, вивезення з МКС та утилізація у щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу. Це перша місія Northrop Grumman Corporation, під час якої буде піднято орбіту МКС за допомогою підстикованого до станції вантажного корабля Cygnus. Запуск Cygnus дозволить провести на борту МКС такі роботи: дослідження, що вивчають вплив препарату на клітини раку; випробування нового обладнання для МКС з утилізації сміття; дослідження компанії Colgate-Palmolive, яке використовує прискорене старіння шкіри в умовах мікрогравітації, що допоможе створити та перевірити розроблену модель біологічної тканини та створити платформу для тестування потенційних продуктів для захисту від старіння шкіри;

демонстрацію технології літій-іонних вторинних батарей, здатної безпечно, стабільно працювати за екстремальних температур і у вакуумі; випробування нових датчиків водню для системи виробництва кисню космічної станції; перевірку гідропонних та аеропонних методів вирощування рослин за допомогою доставленої системи, яка дозволить ученим за допомогою відео та фотографій спостерігати за зростанням коренів. Усього з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 16 разів, 15 з них – успішно. Завдяки спільній роботі українських і американських інженерів, які об’єднали дві різні школи створення ракетної техніки, вдалося у короткі строки створити надійну, ефективну і доступну комерційну ракету-носій для місій з доставляння корисного вантажу на #МКС у рамках програм NASA COTS (комерційні послуги орбітального транспортування) і CRS (комерційні послуги постачання). Це забезпечило міжнародну команду астронавтів провізією та обладнанням, необхідним для функціонування МКС та реалізації на станції науково-дослідних програм. Yuzhnoye State Design Office

В США успешно запустили ракету «Антарес», ступень которой разработали в Днепре (Видео)

  • 2022-02-19 20:45:14
  • перегляди: 0

19 февраля в 19:39 по киевскому времени состоялся очередной успешный пуск ракеты-носителя «Антарес» с космодрома Уоллопс (Вирджиния). Об этом передает «Наше місто» со ссылкой на SE «PA Yuzhmash». Это семнадцатая миссия (NG-17) за время существования проекта. По традиции, каждая миссия посвящена человеку, который внес весомый вклад в пилотируемые космические полеты. На этот раз космический корабль Cygnus назван в честь Пирса Селлерса, бывшего астронавта НАСА и известного климатолога. Миссия NG-17 проводится для пополнения запасами Международной космической станции. Космический корабль Cygnus доставит на борт станции примерно 3,7 т груза для находящихся на борту станции астронавтов. Напомним, начиная с 2009 года, ЮЖМАШ начал работы по созданию основной конструкции первой ступени РН «Антарес». Предприятие изготавливает ступень ракеты-носителя в кооперации с украинскими предприятиями, среди которых КБ «Южное», «Хартрон-АРКОС», Киевприбор, «Хартрон-ЮКОМ», «ЧЕЗАРА», «РАПИД». С 2013 года ракета-носитель «Антарес» стартовала 16 раз. Видео запуска можно посмотреть ниже: Читайте также: Впервые за 11 лет: в США запустили спутник, изготовленный в Днепре (Видео).

Китайцы создали «копию» американской ракеты SpaceX

  • 2022-02-19 20:09:14
  • перегляди: 0

Академия технологии ракет-носителей (CALT) Китая продемонстрировала концепцию двухступенчатой метано-жидкостной ракеты, которая выглядела подозрительно знакомой.

Журналисты пишут, что ракета на изображениях, использованные на слайдах, поразительно напоминает космический корабль SpaceX Starship. Есть, впрочем, и различия. Так, система CALT предназначена для доставки около 20 тонн на низкую околоземную орбиту, в то время как корабль SpaceX предназначен для доставки колоссальных 100 тонн. Также есть различия в том, как двигатели генерируют тягу.

Не исключено, что внешний вид китайской ракеты ещё изменится, ведь пока она находится на стадии разработки. Пока и сама SpaceX Starship не готова. По словам основателя SpaceX Илона Маска, корабль в будущем заменит Falcon 9 и Falcon Heavy, грузовой и пилотируемый Dragon V2.

Источник: ferra.ru

С космодрома в США успешно стартовала РН Антарес

  • 2022-02-19 20:06:12
  • перегляди: 0

Сегодня, 19 февраля 2022 г. в 19:40 с космодрома Уоллопс, США стартовала ракета-носитель Antares 230+ с грузовым кораблем Cygnus.

Как известно, основная конструкция первой ступени Antares разработана в КБ Южном и изготовлена на ПО «ЮЖМАШ». Миссия, которую выполняет компания Northrop Grumman, должна доставить грузы на МКС. В этот раз это грузы для пополнения запасов, оборудование, на котором будет изучаться влияние нового препарата на клетки рака молочной железы и простаты, новая установка для сжигания отходов, оборудование для исследования старения кожи в условиях микрогравитации, система для тестирования гидропоники и аэропоники, новые датчики водорода.

Астрономи виявили радіогалактику, що в 100 разів більша за Чумацький Шлях

  • 2022-02-19 19:57:23
  • перегляди: 0

Міжнародна група вчених під час спостережень випадково виявила у космосі нову радіогалактику з діаметром щонайменше 16 мільйонів світлових років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space.com.
Відкриття стало можливим завдяки даним мережі радіотелескопів Low-Frequency Array (LOFAR), розташованих по всій Європі.
Астрономи назвали галактику, яка знаходиться за три млрд світлових років від Землі, Алкіоней - на честь сина Урана, який у давньогрецькій міфології був богом Неба.
Зазначається, що радіогалактики містять у своєму ядрі надмасивні чорні діри. Коли речовини потрапляє в чорну діру, вона виділяє енергію у вигляді двох радіоструменів з протилежних сторін від центру галактики, також відомого як активне галактичне ядро.
Матеріал, що викидається в космос цими двома реактивними потоками, включає матерію для утворення нових зірок. Подорожуючи майже зі швидкістю світла, цей матеріал нагрівається і розчиняється в плазмі, що світиться в радіосвітлі, яке LOFAR і зміг виявити.
Діаметр цієї надмасивної радіогалактики становить щонайменше 16 мільйонів світлових років, що перевищує діаметр нашої галактики Чумацький Шлях у 100 разів. Таким чином Алкіоней наразі є найбільшою відомою структурою галактичного походження.
Як повідомляв Укрінформ, група астрономів завдяки дуже великому телескопу-інтерферометру (VLTI) Європейської південної обсерваторії (ESO) у Чилі отримала знімки хмари космічного пилу в центрі галактики Мессьє 77, всередині якої прихована надмасивна чорна діра.

Вчені знайшли надмасивну чорну діру, яка ховається всередині космічного пилу

  • 2022-02-19 19:27:25
  • перегляди: 0

Група астрономів завдяки дуже великому телескопу-інтерферометру (VLTI) Європейської південної обсерваторії (ESO) у Чилі отримала знімки хмари космічного пилу в центрі галактики Мессьє 77, всередині якої прихована надмасивна чорна діра.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Space.com.
Галактика Мессьє 77 або NGC 1068 є спіральною галактикою з баром (перемичкою, що перетинає галактику посередині). Вона знаходиться у сузір'ї Кит за близько 47 мільйонів світлових років від Землі.
«Наші результати повинні призвести до кращого розуміння внутрішньої роботи активних ядер галактик, адже вони також можуть допомогти нам краще зрозуміти історію (нашої галактики – ред.), Чумацький Шлях, у центрі якого є надмасивна чорна діра, яка могла бути активною в минулому», - заявила дослідниця Віолета Гамес Росас із Лейденського університету (Нідерланди).
За її словами, справжня природа хмар пилу та їхня роль як у живленні чорної діри, так і у визначенні того, як вона виглядає, якщо дивитися на неї з Землі, були центральними питаннями у дослідженнях активних ядер галактик упродовж останніх трьох десятиліть.
«Хоча жоден окремий результат не дасть відповіді на всі питання, які у нас виникають, ми зробили серйозний крок у розумінні того, як працюють активні ядра галактик», - додала Росас.
Зазначається, що яскравість активних ядер галактик (AGN) змінюється залежно від того, скільки світла від центральної чорної діри затьмарюється навколишнім пилом і газом. У цьому випадку Мессьє 77 виглядає більш приглушеним, ніж інші AGN, оскільки товсте кільце пилу та газу повністю приховує чорну діру від нашого поля зору.
Як повідомляв Укрінформ, група астрономів з Університету Анкари (Туреччина) виявила дві нові планети у Kepler-451, зоряній системі, що складається з двох зірок, які обертаються навколо їх загального центру інерції.

В США создали яйца из водорослей: повышают умственную и физическую работоспособность

  • 2022-02-19 19:24:29
  • перегляди: 0

Об этомпишет newfood.media.

Компанию основал пионер растительной пищи Брендан Бразер с целью создать наиболее экологичный способ производства белка, максимально насыщенного питательными веществами.

Основным критерием выбора ингредиентов Fiction Foods называют соотношение питательных веществ и ресурсов. Именно поэтому за основу нового флагманского жидкого яйца Performance Scramble выбрали евглену.

"Единственной необходимой питательной средой для евглены является углевод, который можно взять из горохового крахмала – побочного продукта производства горохового белка", – объясняют разработчики.

Евглена превращает неиспользованный побочный продукт в белок животного качества с почти нулевой экологической стоимостью.

"Performance Scramble – это не поддельное яйцо, а совершенно новый продукт, содержащий высококачественный животный белок, но без животных. Созданы из организма клетки евглены, принадлежащие к классу простейших", — заявил Брендан Бразер.

Яйцо "будущего" содержит на 15% больше животного белка, чем куриное, омега-3 – чем лосось, цинка – чем устрицы, пробиотиков – чем йогурт и больше антиоксидантов, чем черника.

Performance Scramble может заменить куриные яйца в любой области применения.

Напомним, звезда популярного сериала на Netflix актер Ной Шнапп создал веганскую замену Nutella.

Ученые рассказали, что ликвидация бедности вредит экологии

  • 2022-02-19 19:12:14
  • перегляди: 0

Ученые из Гронингенского университета в Нидерландах сообщили, что повышение уровня жизни бедных может негативно сказаться на экологической обстановке в мире.

Ученые заявили, что полная ликвидация нищеты увеличит уровень выбросов углекислого газа. Правда, это произойдет только в том случае, если доходны бедных вырастут слишком сильно.

В ООН крайней нищетой называют состояние, когда человек не может потратить более 1,9 доллара в сутки. Это примерно 6 шекелей. Большинство бедных людей проживают на территории Азии, правда, уровень выбросов углекислого газа там самый низкий в мире.

Ученые заявили, что небольшом увеличении доходов бедных уровень выбросов увеличится лишь на 1 процент.

Ранее Курсор сообщал, что накопленные в реках медицинские отходы угрожают всей планете. Ученые из Великобритании заявили, что фармакологические отходы сильно загрязняют реки. Так, во время последнего исследования, которое охватило 258 рек в 104 странах, выяснилось, что большое количество пресной воды загрязнено такими веществами как парацетамол, никотин, кофеин и прочими.

Кроме того, мы писали, что в январе в бразильской Амазонии зафиксировали рекордный уровень вырубки леса.

Еще напомним, что в Австралии будут делать удобрения для городских растений из человеческой мочи.

Вчені знайшли новий вид динозавру без рук

  • 2022-02-19 18:57:26
  • перегляди: 0

В Аргентині знайшли нового незвичайного динозавра. На відміну від тиранозавра, який мав короткі передні лапи, у нового ящера їх взагалі майже немає. Новий вигляд назвали Guemesia ochoai. Він може бути близьким родичем групи безруких динозаврів, які жили у південній півкулі понад 70 млн. років тому. Вчені знайшли майже цілий череп Guemesia ochoai. Незважаючи на те, що динозавр був безруким, невинним його назвати не можна. Ці хижі ящіри покладалися свої потужні голови і щелепи для захоплення жертви. При цьому вони мали досить невеликий мозок. Цей вид динозаврів жив незадовго до масового вимирання в кінці крейдового періоду, коли зникла більшість динозаврів.

Этанол может быть более вредным для окружающей среды, чем чистый газ

  • 2022-02-19 17:48:12
  • перегляди: 0

Земля, используемая для выращивания этанола на основе кукурузы, который уже давно используется в качестве топлива для автомобилей, может приносить больше вреда, чем пользы для окружающей среды. Об этом говорится в новом исследовании, опубликованном в Proceedings of the National Academy of Sciences. Источник: avtodream.org Исследование противоречит предыдущим исследованиям, проведенным по заказу Министерства сельского хозяйства. Новое исследование предполагает, что этанол, вероятно, на 24 процента более углеродоемкий, чем бензин. В 2019 году из-за связывания углерода, связанного с посадкой новых культур, этанол на 39% менее углеродоемок, чем чистый бензин. Вспашка полей высвобождает углерод, хранящийся в почве, и другие виды сельскохозяйственной деятельности, такие как внесение азотных удобрений, также вызывают выбросы. Исследование предполагает, что обработка и сжигание этанола также требует затрат, и все это в совокупности делает этанол более грязным, чем обычное топливо. Американские нефтеперерабатывающие заводы в настоящее время обязаны подмешивать около 15 миллиардов галлонов этанола в национальный газ каждый год в результате принятого в 2005 году закона США о стандарте возобновляемого топлива, который был введен для сокращения выбросов, поддержки фермеров и снижения зависимости от импорта энергии. Этот закон устанавливает стандарты до 2022 года, и теперь Агентство по охране окружающей среды изучает свою политику в отношении биотоплива и рассматривает возможность внесения изменений в программу. Агентство планирует предложить требования 2023 года в мае. Президент Байден намерен пересмотреть политику в отношении биотоплива в рамках более широких усилий по обезуглероживанию США.

Вчені показали, як виглядатиме Земля, якщо розтануть всі льодовики (відео)

  • 2022-02-19 17:18:21
  • перегляди: 0

У невеликому ролику показано, як може виглядати Земля, якщо на ній розтануть всі постійні льоди. Фахівці NASA показали, що рівень Світового океану зростає швидше, ніж очікувалося, і що, по всій видимості, в найближчі десятиліття він підніметься як мінімум на 90 сантиметрів. Якщо ж ця тенденція – з огляду на глобальне потепління – продовжиться, в майбутньому

Мозговой чип Маска сможет стимулировать сексуальное удовольствие, - ученые

  • 2022-02-19 16:48:30
  • перегляди: 0

Компания Илона Маска Neuralink планирует использовать чипы для того, чтобы возвращать к полноценной жизни людей, которые страдают тяжелыми болезнями, к примеру, параличом. Впрочем, некоторые ученые считают, что возможности технологии могут быть куда более обьемными.

Об этом пишет РБК-Украина со ссылкой на Daily Star.

Как отмечает нейробиолог Эндрю Хайрс, применение чипа может представлять собой улучшенное управление роботизированной рукой человеком, который парализован.

Впрочем, ученные также считают, что технологию можно будет использовать и для прямой стимуляции центров удовольствия мозга, позволяя людям обходится без наркотических веществ или же алкоголя.

В 2001 году доктор Стюарт Мелой разработал уникальную систему обезболивания. Во время эксперимента ученый случайно довёл женщину до оргазма, подключая электроды устройства к нужному месту на ее позвоночнике.

За словами Мелоя, он мог бы предложить массовую эксплуатацию своего изобретения, впрочем, ему в свое время потребовалось бы более шести миллионов долларов для продолжения испытаний.

Как отмечает предприниматель и разработчик умного вибратора Lioness Лиз Клингер,

в нынешнее время до сих пор сложно получить поддержку для устройства, которое предназначено для сексуального удовольствия женщин.

"В здравоохранении все еще много стигмы, предубеждений и нехватки ресурсов для женской сексуальности. Даже если устройство прошло клинические испытания и получило одобрение FDA, текущая ситуация означает, что у него, вероятно, не будет четкого пути к страховому возмещению", - отмечает Клингер.

Тем временем эксперт по секс-технологиям Бен Барнс уверен, что мозговой чип можно было бы использовать для усиления возбуждения и сексуальной реакции.

"Если реакция на удовольствие другого человека может быть записана чипом, то тот же самый опыт удовольствия потенциально может быть перепрограммирован на его партнера, позволяя ему узнать, каково сексуальное удовольствие его партнера", - добавил Барнс.

Напомним, РБК-Украина писало о том, что на Neuralink подали в суд зоозащитники. Якобы компания подвергала животных страданиям во время экспериментов.

Тем временем Neuralink начала поиски работника на должность директора по клиническим испытаниям, чтобы начать имплантировать чипы в человеческие мозги.

Гігантський залізний астероїд Психея виявився загадковішим, ніж очікували вчені

  • 2022-02-19 16:48:29
  • перегляди: 0

Якщо раніше вчені припускали, що астероїд Психея являє собою велику кулю, що складається виключно з чистого заліза, то нове дослідження змусило змінити їх свою думку: можливо, Психея містить в собі якийсь прихований кам'янистий компонент.

Згідно з новим дослідженням, проведеним дослідниками з університетів Брауна і Пердью (обидва — США), астероїд Психея, який космічний корабель НАСА збирається відвідати в 2026 році, може складатися не тільки з важкого металу, але і якогось твердого каменю.

Психея, що обертається навколо Сонця в поясі астероїдів між Марсом і Юпітером, є найбільшим з астероїдів спектрального класу M, які складаються в основному з заліза і нікелю — на відміну від силікатних порід, з яких складається більшість інших астероїдів. Але за словами астрономів, Психея посилає їм змішані сигнали про свій склад.

Світло, яке відбиває астероїд, натякає вченим, що його поверхня дійсно складається в основному з металу. Це змусило вчених думати, що Психея представляє з себе оголене залізне ядро, чия кам'яниста кора і мантія були «відкинуті» в результаті колись давно сталося зіткнення.

Місія НАСА Psyche до далекого металевого астероїда відкриє революційний погляд на можливості оптичного зв'язку в глибокому космосі.

Однак, нові вимірювання маси і щільності Психеї говорять про інше. Те, як його гравітація впливає на сусідні тіла, змушує припустити, що Психея набагато менш щільна, якби вона була просто гігантським шматком заліза.

«У новому дослідженні ми хотіли з'ясувати, чи може залізне тіло розміром з Психею підтримувати майже 50-відсоткову пористість. І ми виявили, що це дуже малоймовірно», — розповіла Фіона Ніколас-Флемінг, провідний автор дослідження.

Команда Ніколас-Флемінг створила комп'ютерну модель, засновану на відомих термічних властивостях металевого заліза, щоб оцінити, як пористість великого залізного тіла буде змінюватися з плином часу.

Модель показала, що для того, щоб залишатися високопористою, внутрішня температура Психеї повинна була впасти нижче 800 кельвінів (526 °C) відразу після її утворення. При більш високих температурах залізо було б настільки податливим, що власна гравітація Психеї зруйнувала б більшу частину порового простору в його обсязі.

Грунтуючись на тому, що відомо про умови в ранній Сонячній системі, дослідники відзначають, що вкрай малоймовірно, що тіло розміром з Психею — близько 140 миль (майже 230 км) в діаметрі — могло так швидко охолонути.

Крім того, будь-яка подія, яка могла б збільшити пористість Психеї після її утворення — наприклад, сильне зіткнення - ймовірно, також нагріло б Психею до температури вище 800 кельвінів. Таким чином, будь-яка пористість навряд чи змогла б довго проіснувати.

Взагалі, результати дослідників показали, що Психея, ймовірно, не є пористим, повністю залізним тілом. Швидше за все, астероїд містить прихований кам'янистий компонент, який знижує його щільність.

Хай там як, незабаром вчені отримають набагато чіткіше уявлення про цей загадковий астероїд. Через кілька років НАСА планує запустити космічний корабель, який зустрінеться з Психеєю після чотирирічної подорожі до поясу астероїдів.

"Місія захоплююча, тому що Психея — така химерна і загадкова річ. Все, що знайде місія, буде дійсно важливими новими точками даних для Сонячної системи», — уточнила Ніколс-Флемінг.

Вчені запропонували гіпотезу планетарного інтелекту, що рятує Землю.

  • 2022-02-19 16:18:22
  • перегляди: 0

Американські вчені запропонували поєднати техносферу з біосферою для порятунку людства. Американські вчені з Університету Рочестера, Інституту планетології та Університету штату Арізона запропонували гіпотезу планетарного інтелекту — когнітивної діяльності, що діє у глобальному масштабі, яка підтримує існування біосфери на Землі. Концепція поєднує у собі біосферу і техносферу, що утворюють єдину складну систему, здатну до самоконтролю. Докладніше про концепцію розповідається у статті, опублікованій у International Journal of Astrobiology. Дослідники спираються на гіпотезу Геї, за якою всі живі істоти утворюють один величезний суперорганізм, здатний підтримувати своє власне існування, впливаючи на геологічні процеси. Прикладом цього можуть бути лісові мікоризні мережі, що утворюються, коли гіфи грибів обплітають коріння дерев. Мікоризна мережа здатна транспортувати поживні речовини з однієї частини лісу в іншу, де дерева відчувають у них недолік. Таким чином, ліс підвищує свою життєздатність. Вчені визначають сучасну людську цивілізацію як «незрілу» техносферу,

тобто сукупність всіх створених людиною систем та технологій, що впливають на планету руйнівним чином. За словами авторів, людство має створити «зрілу» техносферу, щоб урятувати себе від вимирання як виду. Дослідники також виділяють чотири етапи еволюції біосфери та цивілізації: незріла біосфера, що існувала за часів ранньої Землі; зріла біосфера, в якій почав функціонувати фотосинтез та накопичуватися кисень; незріла техносфера та зріла техносфера, в якій технології не завдають шкоди біосфері. Дослідники відзначають, що зріла техносфера передбачає інтеграцію технологічних систем з біосферою через мережу петель зворотного зв’язку, що становлять складну систему. Прикладами складних систем є ліси, інтернет, фінансові ринки та людський мозок. Планетарний інтелект, на думку дослідників, матиме дві визначальні характеристики: емерджентність (властивості, які відсутні у простої суми частин) та здатність до самопідтримання. У NASA показали унікальні фото Юпітера та його супутника Ганімеда

Звідки на Землі з’явилася вода: нове дослідження спростувало всі теорії

  • 2022-02-19 15:45:21
  • перегляди: 0

Запаси води на Землі неймовірно важливі для її здатності підтримувати життя. Однак вчені досі сперечаються, звідки вона взялася.

Незважаючи на те, що 70,8% поверхні земної кулі покрито водою, звідки вона взялася, достеменно невідомо. Розбираємося, чи була вона присутня спочатку при формуванні Землі або її «доставили» метеорити або комети з космосу.
Вчені вивчили зразки з Місяця. Чому?
Питання, звідки з'явилася вода на Землі — давній предмет суперечок. Щоб розібратися, вчені Ліверморської національної лабораторії Лоуренса (LLNL) провели нове дослідження, в рамках якого вивчили зразки з Місяця.

Згідно з однією з теорій, система Земля-Місяць утворилася в результаті зіткнення двох великих тіл на дуже ранньому етапі розвитку сонячної системи. Також на Місяці відсутні процеси тектоніки плит і вивітрювання. А саме ці процеси ускладнюють вивчення історії стародавнього життя на Землі.

У підсумку, місяць став відмінною "лабораторією" для дослідження нашої планети. Наприклад, зразки з супутника допомогли вченим відповісти на питання про те, звідки на Землі взялася вода.
Попередні теорії
Незважаючи на те, що Земля вважається планетою океанів, в цілому, вона є відносно сухим світом. У всякому разі, якщо порівнювати з багатьма іншими об'єктами в Сонячній системі. А Місяць ще сухіший. Загальноприйнята думка вчених полягала в тому, що брак летючих речовин (таких як вода) на Землі, і особливо на Місяці, викликав потужний удар.
Що з'ясували вчені?
В ході дослідження, вчені вивчили ізотопний склад місячних порід і зробили дивовижне відкриття. Виявилося, що об'єкти, які зіткнулися (та сформували систему Земля–Місяць) відрізнялися низьким рівнем летючих елементів ще до фатального удару.

Щоб з'ясувати це,

вчені використовували відносну кількість летючого і радіоактивного ізотопу рубідію-87. Воно розраховується на основі його дочірнього ізотопу стронцію-87. Використовуючи ці дані, вчені визначили баланс рубідію в системі Земля-Місяць на той момент, коли вона утворилася. Експерти виявили, що рівень стронцію-87 був екстремально низьким. Це означає, що перед зіткненням тіла спочатку були сухими. А вода з'явилася вже після удару, при формуванні Землі як окремої планети.

У підсумку, вчені прийшли до висновку, що або вода з'явилася на Землі при її народженні, або планету вдарив якийсь об'єкт, який в основному складався з чистого з'єднання H2O і нічого іншого. Це означає, що ні метеороїди, ні астероїди не могли стати джерелами води на Землі. "Все вказує на те, що планета просто народилася з водою спочатку», — підсумовує космохімік Грег Бреннека, співавтор нового дослідження.

Космический телескоп «Джеймс Уэбб» завершил первый из трёх этапов выравнивания главного зеркала

  • 2022-02-19 15:45:20
  • перегляди: 0

Команда по управлению космическим телескопом «Джеймс Уэбб» (James Webb Space Telescope, JWST) сообщила о завершении первого этапа выравнивания главного зеркала. На это ушло около одной недели. Осталось ещё два этапа, но они потребуют гораздо больше времени и полностью будут завершены спустя три месяца.

Первые изображения неба телескоп «Джеймс Уэбб» собрал 2 февраля. На картинке можно увидеть, что каждый из 18 независимых сегментов главного зеркала показывает изображение одной и той же опорной звезды (по которой производится настройка зеркала) в хаотичном порядке. Это относится как к каждому из трёх боковых сегментов зеркала (wing), так и к центральным сегментам, которые оставались в неизменном положении с момента установки на Земле на ракету-носитель (копии звезды помечены буквами сегментов, в которых они отражаются).

Первый снимок неба с опорной звездой. Источник изображений: NASA

На первом этапе, который назывался «идентификация изображения сегмента», каждую из 18 копий опорной звезды требовалось привести в положение, соответствующее истинному положению сегментов в гексагональной структуре зеркала.

Точнее, каждый из сегментов зеркала необходимо было привести в положение, чтобы все 18 копий опорной звезды были видны каждая в своём сегменте. Благодаря включению в работу датчика точного наведения этот этап успешно пройден (см. фото ниже).

Теперь учёные приступили ко второму этапу юстировки главного и вторичного зеркал — этот этап называется «выравнивание сегментов». На этом этапе будут исправлены грубые ошибки позиционирования сегментов, что выльется в более точное фокусирование опорной звезды в каждом из сегментов. Иначе говоря, изображение опорной звезды должно получиться достаточно чётким, а не расплывчатым, как сейчас.

Изображение опорной звезды выровнено по физическому расположению сегментов главного зеркала. Источник изображений: NASA

После этого учёные приступят к третьему и заключительному этапу выравнивания главного зеркала — к «сложению изображений». В ходе этого этапа все 18 копий опорной звезды в каждом сегменте будут сведены в одно изображение источника света.

Источник: 3dnews.ru