Спільна заява. Глави МЗС країн G7 засудили агресію Росії щодо України

Країни висловили серйозну стурбованість нарощуванням військових сил РФ навколо України.

«Неспровоковане і невиправдане зосередження Росією Збройних сил, найбільше розгортання на європейському континенті з часів закінчення холодної війни, є викликом глобальної безпеки і міжнародному порядку», — йдеться в заяві.

Читайте також:


Імовірність наступу збільшилася. Підготовка російських військ до можливого вторгнення в Україну продовжується — CIT

Країни закликають Росію обрати шлях дипломатії, деескалації напруженості, відведення збройних сил поблизу кордонів України та повного дотримання міжнародних зобов’язань, у тому числі щодо зниження ризиків та прозорості військових дій. Вони очікують, що РФ оголосить про скорочення своєї військової активності вздовж кордонів України.

«Ми не бачили жодних доказів цього скорочення. Ми будемо судити про Росію у її справах», — зазначили міністри закордонних справ.

Читайте також:

Тетяна Ворожко

Ми — справжня країна. Україна та її можливість розповісти світові свою історію

Також наголошується, що країни G7 прийняли до відома заяву Росії про те,

що вона готова до дипломатичної взаємодії.

Вони нагадали, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме величезні наслідки, включаючи фінансові та економічні санкції.

Лідери відзначили, що солідарні з народом України і підтримують зусилля країни по зміцненню своєї демократії та інститутів, заохочуючи подальший прогрес у реформах.

Країни підтримали зусилля Німеччини та Франції в рамках Нормандського процесу щодо забезпечення повного виконання мінських угод. Також владу РФ закликали прислухатися до українського президента, який закликав РФ піти дипломатичним шляхом.

Також лідери згадали про загострення ситуації на Донбасі в останні дні.

Читайте також:


Перед заявою Байдена про «ухвалене рішення». Розвідка США дізналася, що Путін наказав військовим РФ продовжити підготовку до вторгнення —NYT

«Почастішали в останні дні порушення режиму припинення вогню вздовж лінії зіткнення викликають серйозну стурбованість. Ми засуджуємо застосування важких озброєнь і невибіркові обстріли житлових районів, що являє собою явне порушення мінських угод. Ми також засуджуємо те, що Російська Федерація продовжує видавати російські паспорти жителям непідконтрольних уряду територій України. Це явно суперечить духу мінських угод», — зазначили в G7.

Також країни стурбовані тим, що інсценовані «народними республіками» інциденти на Донбасі можуть стати приводом для військової ескалації.




Comments

    No results found.