Чи варто клеїти плівки та захисне скло на iPhone

Суперечка на тему, клеїти плівки на екран телефону чи ні, старий як світ. Одні стверджують, що користуватися телефонами можна тільки з ними, інші з цим докорінно не згодні. Навіть доходить до того, що коли хтось розбиває екран телефону, до нього вдаються люди з плівками з розмовами про те, що треба було раніше думати і захищати екран. Наразі ми хотіли б розставити деякі точки над ”i” та закрити частину питань щодо захисту телефону. Ми поділимося власним досвідом та думкою фахівців сервісного центру, які по кілька разів на день зустрічаються з розбитими телефонами. Зараз з’ясуємо, чи треба клеїти плівки та одягати чохли.

Захист екрана телефону

Якщо з чохлами все зрозуміло, ними користувалися із самого початку, то історія плівок, які зараз можна купити на будь-який телефон, не така стара, хоч і налічує близько 20 років. Все почалося тоді, коли з’явилися перші компактні телефони із пластиковим покриттям екрану. Від постійного носіння в кишенях прозорий пластик ставав каламутним, і іноді через нього нічого не видно.

Особливо гостро проблема постала з виходом перших екранів,

м’який екран яких не витримував постійного тикання в них гострою паличкою — стілусом. У ті часи дійсно простіше було періодично міняти плівку на екрані, ніж міняти дорогий гаджет або його корпус/екран. Зараз заміна екрану iPhone стала простою процедурою, але тоді з запчастинами та хорошими майстрами були явні проблеми.

Пізніше дисплейні модулі змінили пластикове покриття на скляне з вищим рівнем стійкості до подряпин. Але користувачі за звичкою продовжували клеїти плівки, а пізніше ще й захисні шибки, які почали масово з’являтися приблизно в 2011-2013 роках.

Поступово виходили все нові типи скляних покриттів для екрану, які ставали все міцнішими і міцнішими, доходячи до позначки 6-7 за шкалою Мооса. Це означає, що теоретично їх все одно можна подряпати, але тільки алмазом. Правда, подряпини на екранах все одно продовжували з’являтися, і ми запитали наших друзів з сервісного центру Apple, чому, на їх погляд, так відбувається.

Чому дряпається екран телефону

Насамперед, треба не забувати старого прислів’я: ”Вода камінь точить”. Тобто, якщо терти навіть м’яким пір’ячком по самому міцному екрані,

то рано чи пізно протреш його до дірок. Згоден, приклад трохи дивний, але суть його ви зрозуміли. Від жодного дотику нічого не станеться, але постійний характер впливу може призвести до пошкоджень.

Так і виходить, коли телефон з кожним пройденим кроком дряпається пилом, що знаходиться в кишені штанів. Також не варто забувати, що деякі частинки пилу дуже гострі та абразивні. Ще гостріше питання стоїть щодо піску. Якщо ви берете телефон на пляж, пісок може досить швидко зробити так, що на корпусі з’являться подряпини. Ще один приклад, коли екран може сильно подряпатися – контакт із твердими предметами. Я в перший день користування iPhone 12 Pro примудрився дуже сильно подряпати його екран. Сталося це тоді, коли я знімав огляд, взявши його та iPhone 12 в одну руку. У результаті камера iPhone 12 своїм металевим обідком і виступаючим склом подряпала мій iPhone 12 Pro. Що там говорити, було прикро.

Чи потрібно клеїти плівку на айфон

Підбиваючи проміжні підсумки, можна сказати, що якщо ви не проводите з телефоном на пляжі по 200 днів на рік і не переживаєте через пару невеликих потертостей за 2-3 роки використання,

замислюватися про плівку або скло вам не обов’язково. Якщо ви наклеїте плівку на екран, то за тиждень на ній з’являться подряпини і її треба буде міняти. На ”голому” екрані iPhone подряпини з’являтимуться в рази довше і вам не доведеться міняти захист раз на тиждень або постійно дивитися на картинку крізь візерунок подряпин, заспокоюючи фразами на кшталт ”зате не на екрані”. Наклеєне захисне скло може почати кришитися по кутах і його теж треба буде міняти. Тут багато хто припускається помилки, коли після падіння таке захисне скло розколюється, вони думають, що якби не воно, то тріснув би екран. Це не так.

Додамо сюди мінуси від зниження комфорту використання, відблисків, поява відбитків, помутніння картинки і навіть погіршення охолодження телефону, і стане зрозуміло, що від захисту екрану не лише одні плюси. Та й куди страшніше розбити екран, ніж подряпати. А це відбувається не через удар по склу, від якого найтонший шар пластику не захистить, а від деформації корпусу при падінні. Але якщо це станеться, заміна скла екрана коштує не так дорого, щоб сильно переживати через це.

Весь екран, як правило, міняти не обов’язково.

Чи варто користуватися чохлами для телефону

З чохлами ситуація трохи інша. Вони дійсно можуть захистити смартфон від пошкоджень та знизити необхідність вибору хорошого сервісного центру з низки причин: Телефон не так деформується під час падіння

Навіть тонкий шар чохла хоч трохи, але пом’якшує удар, особливо при падінні на асфальт або кахель.

Край, що виступає, захистить кути екрана – найбільш вразливе місце при ударі.

Товста задня стінка сховає камеру, що виступає (тут ми писали, як часто вона розбивається і чому) Тому чохол набагато більш практичне придбання, ніж захист екрана. Особливо в тому випадку, якщо ви користуєтеся телефоном, а не займаєтеся з ним екстремальними видами спорту. Іноді і чохли псують корпус, якщо під них забивається пил, тому їх треба періодично знімати та прочищати телефон. Також бажано знімати їх, якщо вирішили пограти і тим більше зробити це на зарядці. У чохлі корпус не охолоджується, що може призвести до здуття батареї . В іншому чохли можна і потрібно користуватися, якщо ви хочете захистити свій телефон і вам не принципово отримувати ті відчуття від контакту з ним, які закладені дизайнерами під час його створення.




Comments

    No results found.