У Києві до Тижня спротиву окупації Криму встановлять інсталяції на підтримку кримських політв’язнів (АНОНС)

У Києві, Варшаві та Берліні під час Тижня спротиву окупації Криму, перед будівлями посольств РФ встановлять інсталяції на підтримку кримських політв’язнів. Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на допис МКІП в Telegram.

Повідомляється, що інсталяція "11 зламаних дверей" пройде в рамках міжнародного проєкту "Крим, 5-та ранку".

"11 зламаних дверей — як символ 11 зламаних життів громадянських журналістів, кримських татар встановлять перед посольствами Російської Федерації у Києві, Варшаві та біля Бранденбурзьких воріт у Берліні", — інформують організатори.

Повідомляється, що проєкт "Крим, 5-та ранку" має таку назву, бо російські спецслужби приходять з арештами до своїх жертв під ранок, близько п’ятої. Вони не стукають у двері, а ламають їх, як ламають життя людей.

"На даний момент РФ за сфальшованими звинуваченнями у терористичній чи диверсійній діяльності переслідує 130 громадян України у тимчасово окупованому Криму, з яких 121 перебуває в ув’язненні, 76 осіб вже засуджено на тривалі терміни,

решта — 45 осіб перебувають під судом і слідством. Ці переслідування зумовлені політичними, через громадянську позицію переслідуваних, чи релігійними мотивами, адже більшість із заарештованих є кримськими татарами, представниками корінного народу України. Відсутність повної інформації про перебіг слідства та про стан кожного з в’язнів не дає можливості по-справжньому зрозуміти існуючу ситуацію, діяти на користь їхніх інтересів, захисту і звільнення", — зазначають активісти.

Відомо, що мета проєкту "Крим, 5-та ранку" – привернути увагу українського і світового суспільства до порушення прав людини на тимчасово окупованому Кримському півострові.

У проєкт входить документальна п’єса та перформанс-документ "Крим, 5-та ранку", книга з п’єсою та інформацію про героїв проєкту, інтерактивний сайт, а також кампанія з підтримки політв’язнів та їхні родин у Криму, до якої може долучитися кожен.

Під час акції, що ініційована в рамках міжнародного проєкту "Крим, 5-та ранку", відбудуться читання однойменної п’єси лідерами думок, такими як Тарас Тополя, фронтмен гурту "Антитіла", солістки групи Dakh Daughters, Наталія Галаневич та Анна Нікітіна, та інші. Модератором події стане Юрій Макаров, журналіст, письменник, та телеведучий.

Акція почнеться о десятій понеділок, 21 лютого на Повітрофлотському проспекті 27, біля будівлі посольства Російської Федерації.

Нагадаємо, нещодавно у Верховній Раді провели акцію на підтримку кримських політв‘язнів. Акція "121.Кримські політв'язні" покликана привернути увагу до проблеми заручників Кремля, а також продемонструвати солідарність із ними.




Comments

    No results found.