У Черкасах фотохудожники створили виставку на захист малих річок

„ ЛюдиВоди“ — таку назву отримала фотовиставка, яку презентували в Галереї народного мистецтва України в Черкасах 18 лютого. До експозиції потрапили кольорові та чорно-білі світлини митців з Вінниці, Києва, Сміли, Одеси і навіть Криму. Були також роботи черкаських фотохудожників, які власне увійшли до групи ініціаторів проекту. Експозиція стала матеріалізованим підсумком спільної „резиденції“ на березі річки Рось, поблизу села Первомайське, де митці провели кілька творчих днів. Діятиме виставка до 8 березня.

Як пояснили організатори виставки Наталя Вернидуб, Олександр Дувинський та Інна Муляр, назва проекту - „ ЛюдиВоди“ - з’явилась невипадково. Митці вирішили художніми засобами боротися за долю малих річок.

Ідея проста — „геть радянську гідроенергетику". На переконання учасників проєкту, вона насправді губить Дніпро і знищує малі ріки, які живлять величну річку. Учасники проекту нагадують, що в розвинутих країнах річкам не заважають рухатись у свій природній спосіб, не повертають їх, дають волю текти вільно.

„У назві поєднані два зрозумілих слова — „Люди“ і „Вода“.

Якщо „погратися“ літерами, то можна скласти „воді-волю“. Ми обігруємо тезу: „вільні люди біля вільних вод“. Та насправді задаємось питанням: „Чи всі ріки мають вільні води? А якщо води невільні, то чи вільні біля них люди?“, — занурила присутніх у філософію проекту Наталія Вернидуб.

Наталія також нагадала про два попередні творчі фестивалі на Бучаку та запекле протистояння вільних художників та активних мешканців регіону проти будівництва додаткових гідроспоруд на Дніпрі поблизу Канівської ГЕС. Тож „ЛюдиВоди“ — є фактичним продовженням цієї боротьби за екологію, чистоту та збереження черкаських річок.

„Ми мистецькими засобами постійно намагаємось актуалізувати це питання, спонукаємо не замовчувати реальну проблему, — прокоментувала Наталія Вернидуб. — Бо всі ми живемо біля води. І для нас це важливо. Важко уявити людину в Черкасах або поряд з містом, яка б могла уявити своє життя без води. Ми провели вже другу мистецьку „резиденцію“, під час якої кожен із фотохудожників віднайшов щось своє, коли намагався передати через знімкування всю красу річки Рось. Під час кількаденного життя поряд з річкою в форматі єдиної ідеї народились неймовірні образи і вийшли надзвичайно енергетично наповнені роботи“.




Comments

    No results found.