Від COVID-19 черкащан лікуватимуть препаратом, який заборонений до продажу в аптеках

Черкащан лікуватимуть проти ковіду новим препаратом. 1 536 курсів «Молнупіравіру» вже розподілили в медзаклади області.

Про це повідомила заступниця голови ОДА Лариса Кошова.

Один курс препарату передбачає його 5-денний прийом за приписами сімейного лікаря. Призначати його пацієнтам почнуть найближчими днями.

За словами директорки Черкаської міської інфекційної лікарні Світлани Волгіної, препарат «Молнупіравір» можуть призначати лише лікарі для пацієнтів із групи ризику, а саме:

у віці;із ожирінням;із хворобами серцево-судинної системи;із діабетом;із хронічним захворюванням легень;із онко.

Противірусна терапія запобігає переходу від легкого перебігу хвороби до середнього чи тяжкого та зменшує ймовірність госпіталізації чи смерті.

Найбільший ефект від отримання противірусного препарату можна отримати від першого до п’ятого дня респіраторного вірусного захворювання. Саме в цей період вірус перебуває в активній формі. Лікарка наголосила, що побічних ефектів від цієї терапії немає.

– Натомість основним способом захисту від тяжкого перебігу хвороби досі лишається вакцинація.

Натепер в області вже повели понад мільйон щеплень. Бустерну дозу отримали майже 29 тисяч жителів Черкащини, - відзначила Лариса Кошова.

Також уже вакцинувалися майже 7 тисяч дітей віком від 12 до 17 років. Нині вакцинація дітей відбувається за спрощеною процедурою. Зокрема, не потрібно надавати довідку про рутинні щеплення.

– Щоб дитина вакцинувалася, необхідно мати при собі свідоцтво про народження, якщо говоримо про дітей 12-13 років, від 14-ти – паспорт та ідентифікаційний код, – зазначила посадовиця. – Крім того, 12-13-річним треба ще згода від батьків на вакцинацію. Щеплення проводимо вакциною Pfizer.

Нагадаємо, медзаклади Черкаської області 17 лютого отримали препарат «Молнупіравір» для лікування COVID-19. Ліки розподілили між закладами первинної ланки. За даними МОЗ України, препарат «Молнупіравір» заборонений до продажу в аптеках, його можна отримати тільки в лікаря безоплатно.




Comments

    No results found.