Як виглядатиме оновлений Будинок культури після реконструкції (ФОТО, ВІДЕО)

Наприкінці минулого року берегівчани жваво обговорювали новину, що . Пізніше в мерії повідомили, що перенесення пов'язане з планами реконструкції Будинку культури, яка передбачає забудову площі збоку від нього (на якій зараз розміщена частина ринку з МАФами). Щодо Меморіальної стіни, то замість неї вирішено збудувати Меморіальний комплекс поруч із готелем УСБ "Закарпаття" (див. )

А як виглядатиме оновлений Будинок культури, і для чого потрібна прилегла до нього площа, яка в радянський час була малофункіональним сквером, а останні десятиліття використовувался як часина ринку, можна прочитати у сьогоднішньому дописі голови Берегова Золтана Бабяка:

"Сьогоднішній день можна вважати стартом шляху до оновлення нашого Будинку культури, колишньої синагоги, що була зведена ще у 1883 р. Але внаслідок історичних перепетій за рішенням радянської влади в 1960-х рр. синагогу було закрито та сховано в «бетонний саркофаг» і перетворено на Будинок культури.

Саме в цій будівлі сьогодні було урочисто заявлено про намір її реконструкції за спільним проєктом України та Угорщини.

Учать у заході взяв держсекретар Міністерства закордонних справ Угорщини Левенте Модьор. Високопосадовець заявив, що цей спільний проект двох держав є потужним меседжем взаєморозуміння та підтримки на фоні безпекової ситуації наколо України.

Голова Закарпатської ОДА Віктор Микита та в. о. голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета, які також були присутні на заході, подякували за дружні жести сусідньої держави, а також було заявлено, що реконструкцію Будинку культури готові долучити до державної програми «Велика реставрація».

Крім того, Александр Ровт, почесний консул України в м. Сегед (Угорщина), почесний президент фонду «Пам’ять і коріння», що координуватиме роботи з реконструкції, та Геннадій Гутман, керівник фонду «Пам’ять і коріння» підкреслили, що відновлення синагоги має надзвичайно вагоме значення для єврейської громади краю, бо вона є своєрідним ядром культурно-історичної спадщини.

Так, за ініціативи Берегівської міської ради та Товариства угорської культури Закарпаття, за підтримки Закарпатської ОДА, Закарпатської обласної ради та фінансової підтримки уряду Угорщини у 2023 р.

розпочнуться основні роботи з реконструкції Будинку культури. Мета проекту - відновлення історичної цінності колишньої синагоги, створення театральної зали, оснащеної сучасною технікою та придатною для проведення найрізноманітніших культурних та освітніх заходів. Крім цього, будівля буде доповнена новим крилом, де розташуються місця публічного простору та службові театральні приміщення. Дві частини будуть поєднані скляним атріумом. Так поруч співіснуватимуть традиції й модерність, живлячи культурний центр Берегова XXI століття.

Наше Берегове на території України часто відчуває дружню підтримку з боку угорського уряду у важливих для нашої громади соціально-економічних і культурних проектах.Наша громада в цьому аспекті – яскравий зразок конструктивної співпраці, де обом сторонам, як українській, так і угорській, взаємно важливо підтримувати інтеретнічну гармонію, що у нас панує.

Хочу щиро подякувати всім, хто причетний будь-якою мірою до наміру та реалізації реконструкції Будинку культури. Щиро бажаю успіху в цьому проекті та сподіваюся, що вже через невеликий відтинок часу, а саме за попереднім планом наприкінці 2024 року, ми з вами зможемо стати гостями урочистого відкриття оновленого Будинку культури".

Про історію берегівської синагоги читайте в нашому історичному екскурсі




Comments

    No results found.