На Херсонщині працюватимуть над реставрацією місць поховання кошових отаманів

«Дякую колегам-депутатам за підтримку!

Збереження культурної спадщини свого народу – обов’язок кожного громадянина.

Кошовий отаман Кость Гордієнко упокоєний на Кам’янській Січі. Наступного року виповнюється 290 років з дня його смерті. І ми повинні віддати належну шану легендарному отаману та минулому своєї держави. Основна моя мета – виведення 290-ої річниці з дня смерті Костя Гордієнка на всеукраїнський рівень для того, щоб була можливість провести кардинально важливі роботи, пов’язані з місцем його поховання. Це такі роботи, як наприклад: реставрація хреста Костя Гордієнка. Йому вже близько 300 років, а науковці та влада жодного разу не робили кроки задля збереження цієї пам’ятки. Тому я вкотре хочу звернутися до представників Хортиці, аби вони розробили план заходів з реставрації цього хреста. Потрібно, аби фахова організація підказала, як правильно це зробити. Після того, як ми знімемо мохи, які «оселилися» на хресті, його треба обробити спеціальними речовинами, завдяки яким камінь не пропускатиме вологу, через яку хрест руйнується. Для цього не потрібно багато коштів.

Також є хрест кошового отамана Василя Єрофеєва, який з 1972 року знаходиться на Хортиці на реставрації. Його забрали і 50 років (уявіть собі!) ніхто нічого не робить. Я хочу зрушити ситуацію з мертвої точки, щоб пам’ятник нарешті реставрували і повернули його на Кам’янську Січ. Є план Дмитра Івановича Яворницького. Коли він досліджував Кам’янську Січ на початку минулого століття. На цьому детальному плані було нанесено три могили-кургани з трьома хрестами поруч. На сьогодні ми маємо лише одну могилу з хрестом – Костя Гордієнка.

Тому розумно було б, щоб ті дві могили, які знаходяться недалеко від цього місця, науковці дослідили, чи є там рештки, аби ми так само насипали ще два холми і встановили два хрести, тим самим повернувши історичну справедливість. Але це все треба робити за підтримки науковців заповідника “Хортиця”.

Потім ми зможемо зайнятися благоустроєм цієї території: покласти плитку, встановили інформаційні щити і надписи, увіковічнивши славне минуле нашого народу!», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку депутата Херсонської обласної ради від партії Європейська Солідарність Ігоря Йосипенка.




Comments

    No results found.