Фракція "Наш край" проголосувала проти ліквідації єдиного на Херсонщині ХОСПІСУ

На сьогоднішній сесії Херсонської обласної ради фракція «Наш край» проголосувала проти ліквідації єдиного на Херсонщині ХОСПІСУ, де перебувають невиліковно хворі люди.


Адже завдання установи – найперше полегшення страждань тих, хто там знаходиться. Переведення ХОСПІСУ на територію обласного госпіталю, де лікуються хворі, означає його фактичне злиття з даним лікувальним закладом, що суперечить завданням медичних установ.


Як зазначила депутатка «Нашого краю» Світлана Межерицька, усі фінансові витрати КНП «Херсонська обласна лікарня «ХОСПІС» ХОР, окрім комунальних послуг, покриває Національна служба здоров’я України. Йдеться про близько 8 мільйонів гривень на рік, що дає можливість медустанові бути майже незалежними від коштів Херсонської обласної ради.


До речі торік обласному бюджету усі хворі й медичний персонал ХОСПІСУ обійшлися у 384 тисячі гривень. Цьогоріч НСЗУ також передбачила ХОСПІСУ необхідні кошти, про що є відповідний документ.


«Якщо вже й приєднувати ХОСПІС до певних медичних закладів, то до тих, які ледве виконали фінансові плани за минулий рік. Наприклад, як обласний фтизіопульмонологічний центр, який, що важливо, знаходиться на околиці міста, має велику територію для прогулянок таких хворих та їхнього спокійного перебування там.


Стосовно медперсоналу ХОСПІСУ - усі пройшли тематичні курси удосконалення з паліативної й хоспісної допомоги, а сам медзаклад отримав пакет НСЗУ на надання хоспісної та паліативної допомоги. А щодо умови перебування хворих, то і в тій, і в іншій лікарні їх треба вдосконалювати.


Для того, цього потрібні кошти з обласного бюджету або від Національної служби здоров’я України. І ще одне, якщо немає дорожньої карти та достатньої кількості хворих, то заклад не зможе використовувати всі свої потужності», - сказала на сесії обласної ради Світлана МЕЖЕРИЦЬКА.

ХОО ПП НАШ КРАЙ




Comments

    No results found.