Які товари та послуги найбільше здорожчали з нового року на Хмельниччині

Індекс споживчих цін по області в січні цього року порівняно з груднем минулого опублікувало Головне управління статистики Хмельниччини.

На споживчому ринку області в січні цього року найбільше (на 24,9%) подорожчали овочі, а з послуг найбільше (на 27,4%) підвищились ціни на ритуальні послуги.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,1%.

У межах 4,4–1,3% підвищились ціни на яловичину, м'ясо птиці, сало, яйця, кондитерські вироби з борошна, хліб, масло, фрукти, на 0,9–0,1% – на сири, рибу та продукти з риби, сметану, безалкогольні напої, кондитерські вироби з цукру, свинину.

Водночас на 3,2–0,3% подешевшали соняшникова олія, цукор, рис, маргарин, кисломолочна продукція, макаронні вироби, молоко, продукти переробки зернових.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 1,3%, у т.ч. на алкогольні напої – на 2,3%, тютюнові вироби – на 0,3%.

Одяг та взуття подешевшали на 3,9%: одяг – на 2,5%, взуття – на 5,4%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,3% зумовлено підвищенням тарифів на водопостачання (на 7,

8%) та каналізацію (на 5,9%). Крім того, оренда житла, плата за власне житло, матеріали для утримання та ремонту житла подорожчали на 2,0–0,7%. Поряд з цим на 7,0% подешевшали послуги з розподілу природного газу.

Ціни на транспорт зросли на 0,7% за рахунок подорожчання палива та мастил на 1,8%, проїзду в залізничному пасажирському транспорті – на 1,0%. Водночас ціни на транспортні засоби знизились на 0,9%.

Підвищення цін у сфері охорони здоров'я на 0,4% спричинено подорожчанням амбулаторних послуг на 1,0% (у т.ч. стоматологічних – на 1,2%, діагностичних – на 1,1%). Послуги лікарень та фармацевтична продукція додали в ціні 0,4% та 0,3% відповідно.

У сфері зв’язку ціни зросли на 0,8% внаслідок підвищення цін на послуги місцевого телефонного зв'язку та Інтернету – на 14,6% та 3,6% відповідно, на поштові послуги – на 4,0%.

Послуги освіти подорожчали на 1,4%, а саме: плата за утримання дітей у дошкільних закладах зросла на 20,0%, за навчання у середніх учбових закладах – на 2,4%.

З інших товарів та послуг найбільше (на 27,4%) підвищились ціни на ритуальні послуги, на 1,7–0,5% – на послуги, пов’язані з тимчасовим проживанням, перукарень та закладів з особистого догляду, страхування особистого транспорту. Зниження цін зафіксовано у сфері відпочинку та культури, на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла, харчування поза домом – на 1,7–0,2%.




Comments

    No results found.