У черкаський перинатальний центр їдуть народжувати з інших областей

27 січня виповнюється 5 п’ять років черкаському перинатальному центру. П’ять років тому там були прийняті перші пологи. За цей час було прийнято 7500 пологів і народилося більше 7600 діток (адже були двійні і навіть трійні). Народилися тут і 180 діток з вагою до півтора кілограми. Загалом 86% діток, які пройшли тут відділення інтенсивної терапії, пішли з мамами додому.

І нині перинатальний центр – це сучасний заклад, що надає висококваліфіковану і високоспеціалізовану допомогу. Про це розповіла в ефірі телеканалу «Ільдана» керівника Черкаського обласного перинатального центра Наталія Лакуста.

– Взагалі, перинатальні центри створювалися у рамках національного проекту «Нове життя» щодо якості охорони материнства і дитинства. Розпочалася робота ще у 2013 році. І зараз такі центри є майже в усіх обласних центрах. Вони створювалися з метою надання допомоги жінкам при вкрай важкій патології вагітності, також жінкам з важкою гінекологічною патологією. Там створений замкнений цикл, жінка народжує і тут таки йде догляд за дитинкою, – каже Наталія Лакуста.

Сьогодні жінка,

згідно наказів МОЗ сама може обирати, де народжувати. Та щодо перинатального центру, то тут жінку може направляти лікар, або жінка сама може звернутися.

– У нас приїздять народжувати з Київської, Кіровоградської, були жінки з Полтавської області, –каже Наталія Лакуста.

Багато жінок, що народжують в перинатальному центрі, потребують консультацій суміжних спеціалістів. Тож розташування закладу біля обласної лікарні є цілком доцільним, додає директор Черкаської обласної лікарні Віталій Шило.

Цьогоріч ще до обласної лікарні приєднано центр планування сім’ї, який був самостійною структурною одиницею, а тепер входить до структури обласної лікарні і перинатального центру.

– Це нам дає можливість відокремити амбулаторний прийом вагітних жінок. Адже в пріоритеті надання амбулаторної консультативної допомоги у першу чергу жінкам, щоб вони не стояли в чергах. Також це дає можливість спостерігати цих жінок і, у разі потреби, класти в перинатальний центр. Якщо ж жінка потребує додаткового лікування, то також це зручно робити в таких умовах, – зазначає Віталій Шило.

Наука не стоїть на місці.

Керівництво закладу дбає, щоб постійно оновлювалося медичне обладнання. До слова, бракує неонатологів. Такі спеціалісти на вагу золота. Окрім того, йде мова і про підвищення зарплат, тож є сподівання, що й інші фахівці лишатимуться в закладі, а не плануватимуть їхати кудись.Керівник обласного медичного закладу додав, що до червня 2021 року в Черкаській обласній лікарні працював госпіталь по наданню допомоги хворим на COVID-19. Сьогодні відчуваються наслідки пандемії, бо одні пацієнти бояться їхати лікуватись, є також проблеми з плановою госпіталізаціє, є певні вимоги, частина пацієнтів пішла і в приватні структури. Тож в закладі працюють над тим, щоб лікарня увійшла в той ритм роботи, який був до пандемії.

Сама ж Наталія Лакуста нагадала, що в 2010 році було біля 14 тисяч пологів в області, а нині близько 7,5тисяч. Тож вона запросила жінок області народжувати в перинатальному центрі, де всі умови є для цього.




Comments

    No results found.