У Лисичанську від централізованого опалення від’єднають 28 будинків

Рішення про від’єднання від системи централізованого теплопостачання 28 багатоквартирних будинків ухвалили в Лисичанській військово-цивільній адміністрації, повідомляє кореспондент Суспільного.

В будинках, які від’єднають від теплопостачання — понад 80% квартир мають власне автономне опалення. Ще частину квартир індивідуальним теплом обіцяє забезпечити ВЦА. На це виділили 2 мільйони гривень.

За словами керівника управління житлово-комунальним господарством Віталія Саханя — це перший етап програми з децентралізації системи теплопостачання у місті. Згідно з якою до 2024 року від централізованого тепла від’єднають всі 337 багатоповерхівок.

"Прийнята програма децентралізації. Вона розрахована до 24-го року включно, програма розділена на 4 етапи. 1 етап — це відключення 28 будинків від центрального опалення, відсоток з центральним опаленням та 80% з автономним опаленням. На другий етап у нас йде відключення котельної ГТВ. Третій — відключення центральної котельні й далі що залишиться", — розповів Віталій Сахань.

Частині мешканців багатоповерхівок встановлять системи опалення за гроші ВЦА.

Наразі на це, за словами Віталія Саханя, з міського бюджету виділили 2 мільйони гривень. Адреси таких квартир держслужбовець не називає.

"На першому етапі з міського бюджету буде виділено кошти для незахищених верств населення для установки автономного опалення. Працює робоча група по даному питанню, опрацьовуємо списки", — пояснив керівника управління ЖКГ.

Кого у ВЦА відносять до незахищених верств населення Віталій Сахань не сказав. За його словами програма передбачає грошові компенсації.

"Програмою у нас прописано 26 тисяч гривень, але будемо дивитись ще, цінова політика міняється кожен день", — зазначив Віталій Сахань.

Усі інші мешканці будинків мають встановлювати системи обігріву власним м коштом. Таке рішення місцевої влади — законне, говорить юрист Іван Іванов. Каже, певних строків щодо відключення централізованого опалення немає.

За словами керівника асоціації професійних управителів нерухомості України Андрія Нікончука, місцева влада не зобов’язана в таких випадках надавати кошти, але може створювати відповідні програми підтримки.

"Якщо ви почитаєте закон про місцеве самоврядування в Україні,

там не написано, що вони зобов’язані. Якщо вони прийняли таке рішення, значить вони використали свої повноваження, не більше й не менше", — зауважив Андрій Нікончук.

Система індивідуального опалення квартири у 50 квадратних метрів коштуватиме від 25 тисяч гривень, каже майстер з монтажу таких систем Валерій Харчук.

"Виходячи з тих цифр, які я бачив, це 2 мільйони на 28 будинків — їх явно недостатньо буде на газове опалення, і судячи з цього там підуть шляхом встановлення електричного опалення. Відповідно, взяти на себе зобов'язання потрібно буде комунальному підприємству, або підприємству, яке виграє тендер і оформить всі документи. Тому що, якщо люди в приватному порядку цим будуть займатися, то в зиму вони зайдуть без джерела теплової енергії", — говорить Валерій Харчук.

Керівник управління житлово-комунальним господарством Віталій Сахань каже, список квартир, які отримають системи автономного опалення у домівки буде оприлюднено до початку опалювального сезону, тобто до 15 жовтня.

Що відомо Рішення щодо від’єднання багатоповерхівок від системи централізованого теплопостачання 17-го вересня підписав виконуючий обов’язки керівника Лисичанської адміністрації Станіслав Мосейко. Читайте усі новини Донбасу у Telegram та Viber




Comments

    No results found.